TUZLARIJE - KULTURA

21.01.2021.
Otvorena je Pandorina kutija:
Brojne ispovijesti o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju

Tuzlarije


Nakon objave glumice iz Srbije Milene Radulović o seksualnom zlostavljanju od strane učitelja glume Miroslava Mike Aleksića, otvorena je Pandorina kutija. Danima djevojke i žene iznose svoja negativna iskustva. Neke pišu javno, neke anonimno. Veliki broj ispovijesti objavljen je u FB grupi "Nisam tražila" u kojoj pišu djevojke iz cijelog regiona. Puno je ispovijesti iz BiH i Tuzle.

Ono što je posebno zabrinjavajuće je da se ista imena spominju godinama, zna se za neke profesore, instruktore, direktore, a da se nije uradilo ništa, ni nakon prijave. Poražavajuće je da, prema pisanju djevojaka, neke direktorice, dekanese, znaju za brojne slučajeve i ne poduzimaju ništa jer čuvaju svoj položaj i kažu "tako je to".

Predatori su svojim položajem uglavnom iznad žrtve, lokalni moćnici, političari, nekad prijatelji roditelja, članovi rodbine, biraju nezaštićene, bave se ucjenama a u javnosti se predstavljaju kao kulturni i puni razumijevanja.

Jasno je da treba promijeniti nešto i u vaspitavanju djece koju uče da budu fina, kulturna, ljubazna, zbog čega se žrtva osjeća kao krivac, proživljava traume.

Za nadati se da će lavina ispovijesti, koje ovdje možete pročitati, bar nešto promijeniti.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice