TUZLARIJE - KULTURA

03.02.2021.
U sklopu Napretkovih dana u Tuzli:
Predstavljanje monografije Vareš i Vareški kraj kroz stoljeća

Tuzlarije


U sklopu manifestacije „Napretkovi dani“ u srijedu 03. februar 2020. godine sa početkom u 19:00 sati u ateljeu Ismeta Mujezinovića u Tuzli bit će predstavljena monografija „Vareš i Vareški kraj kroz stoljeća“ u organizaciji sa HKD Napredak glavna podružnica Vareš.

Cjelokupan tekst u monografiji djelo je uglednog književnika Željka Ivankovića, rodom Varešanina, koji je i urednik ovog djela. Za fotografije i ostale likovne priloge odgovoran je glavni urednik Mladenko Marijanović. Dizajn omota i grafički urednik monografije uradio je Mladen Divković (danas pokojni). A kao dodatni segment monografije može se spomenuti i leksikon vareških uglednika na kome je radio student Vladimir Ruf.

Izlagači na promociji bit će autor monografije Željko Ivanković i urednik fotografije u knjizi Miljenko Marijanović urednik vareškoga mjesečnika „Bobovac“ i tajnik Napretkove podružnice u Varešu.

„Fotomonografija Vareša bila je san prethodnih generacija ovoga kraja, ali unatoč znatno boljoj ekonomskoj situaciji (posebno u vrijeme industrijskog uspona Vareša 1960-ih i 1970-ih godina prošlog stoljeća) nije se uspjelo realizirati taj projekt, pa dijelom i zbog ideoloških razloga jer je povijest Vareša najviše obilježena utjecajem franjevaca i brojnih drugih osoba koje su dolazile iz hrvatskoga i katoličkog korpusa. Vareš ima zastupljene i druge dvije nacionalne i vjerske komponente, što je sve zajedno u monografiji razmjerno predočeno i ona predstavlja zaista cjelovit pisani spomenik vareškom području, ujedno dajući značajan doprinos historiografiji Bosne i Hercegovine. U svakom slučaju smatra se da je objavom ove knjige Vareš dobio legitimaciju kakve se ne bi postidjela znatno veća i bogatija mjesta, ali takva je zapravo i vareška povijest“, izjavio je Miljenko Marijanović.

Fotomonografija, kako sugerira i sam naslov, obuhvaća ukupnu povijest vareških prostora (političku, gospodarsku i kulturnu povijest), ne samo od vremena postanka imena Vareš i ne samo u današnjim granicama općine Vareš. U knjizi su obrađene sve povijesne mijene i ona obuhvaća sve povijesno relevantne ličnosti, odnosno svako vareško ime širega društvenog značaja u svim oblastima života i rada.

Monografija ima gotovo 400 stranica, podijeljena je na 65 tematskih cjelina, popraćena s više od 600 fotografija i ilustracija te odgovarajućim znanstvenim aparatom, a obogaćena je i dodatkom – Leksikonom uglednih Varešana.

Na knjizi je četiri godine radio petočlani tim i to u cijelosti vareški tim. A kao nakladnik iza projekta je stala vareška podružnica HKD „Napredak“ sa svojim već stečenim iskustvom na tom polju još od 1995. godine.

Osmrtnicama ba smrtovnice