TUZLARIJE - KULTURA

18.06.2021.
Narodna i univerzitetska biblioteka ˝Derviš Sušić˝ Tuzla:
Održana promocija zbrirke poezije ˝U mreži stih 4˝

Sinoć je u Biblioteci "Derviš Sušić" Tuzla održana promocija zbirke poezije "U mreži stih 4", 35 pjesnikinja iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Tuzlarije


Zbornik je predstavila direktorica izdavačke kuće "Shura Publikacije", mr.sc. Šuhreta Dumanić, a na promociji su uzeli učešće:
- doc.dr. Larisa Softić-Gasal;
- Senada Užičanin, profesorica bosanskog jezika i književnosti;
- mr.sc.Enisa Žunić.

Prema riječima mr.sc. Šuhrete Dumanić koncept zbornika "U mreži stih 4" je dati prostor neafirmisanim pjesnikinjama u smislu da one budu podržane od strane poznatih pjesnikinja.

Tuzlarije


- Sa petim brojem u svim zbornicima biti će zastupljeno preko 150 pjesnikinja sa područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.
Urednik zbornika je poznati književni kritičar Tin Lemac koji vrši selekciju poezije i pjesnike. Tu se ne radi samo o kvantitetu nego i kvalitetu. Jedan od ciljeva zbornika je organizacija susreta pjesnika, jer dijelimo slično kulturološko područje, sličnu povijest, a cilj je i dati mogućnost ženama da se pojave u kulturnom prostoru ovog regiona
, kazala je Dumanić.

Osmrtnicama ba smrtovnice