TUZLARIJE - VIJESTI

04.07.2021. u 12:27 Broj citanja: 2236
Autor teksta Željko Knežiček:
Jedna knjiga i tri imena

Tuzlarije


"Željko, ti si moj prvi diplomant, čestitam!" Tako je profesor Hamdija Uljić meni uputio čestitku 9.3.1976. godine kad sam odbranio diplomski rad na Rudarsko-geološkom fakultetu Tuzla. Nekoliko decenija kasnije vratio sam profesoru Uljiću čestitku kad smo zajedno objavili knjigu koja ove 2021. godine obilježava 15 godišnjicu izdavanja. Krug s knjigom se zatvorio kad smo profesor Uljić i ja sjedili u kancelariji tadašnjeg Krekinog direktora Rešada Husagića, i u par riječi sklopili knjižni mozaik.

Profesor Hamdija Uljić je za nas studente rudarstva bio primjer profesora koji razumije đake. Rođen je 15.7.1933. godine u Zavidovićima, a sav svoj život posvetio je rudarstvu. Rudarski fakultet u Tuzli upisao je 1960. godine, a diplomirao 1965. godine. Iste, 1965. godine počinje Uljićeva akademska karijera u oblasti sigurnosti u rudarstvu. Bio je veliki profesor, došao do akademskog vrha 2000. godine kad mu je dodijeljeno počasno zvanje „profesor emeritus“. Generacije studenata pamte profesora Uljića po elegantnosti - uvijek je bio u odijelu s kravatom. Živih tamnih očiju uvijek spremno ispružene ruke u znak pozdrava i uz ono "Sretno!" A i mi studenti smo pozdravljali nastavnike sa "Sretno!" - to je uvijek poseban osjećaj pripadnosti jednom zanatu gdje sreće uvijek treba. A baš je profesor Uljić sve nas studente učio da pozdrav "Sretno!" predstavlja univerzalan pozdrav, gdje se odaje poštovanje, ali je to i pozdrav kojim se ne prelazi granica pristojnosti u pozdravljanju starijih. Tako su godine rada na Fakultetu završene, i slijedilo je penzionisanje. Godinama nakon penzionisanja, profesor Uljić je dolazio da obiđe nastavnike i asistente, da se pohvali kako mu je dobro i kako sin ima dobar posao, i to u rudarstvu. Uvijek je pominjao svoje uzore, velikane ventilacije i sigurnosti u jamama - Vesnu Jovičić, Milutina Vukića i Jerku Nuića.

U jesen 2004. godine jedan susret na ulici na Slatini potakao je ideju pisanja zajedničke stručne knjige. Profesor Uljić je vidio tu buduću knjigu kao neki poklon rudarskoj struci u oblasti koja do tada nije baš bila prisutna, pa ni popularna - oblast korištenja devastiranih rudarskih površina. Uljića je uvijek posebno zanimalo kakve efekte ostavlja rudarstvo na polja, kuće, vodu i livade koje su iznad rudnika i što se može uraditi da se poprave nastale rupe, procjepi, pukotine, odlagališta. Nije se dvoumio i knjižni savez je sklopljen. A ja sam osjećao posebnu odvažnost da se knjiga napiše, a na čijim koricama će pisati i ime mog profesore kome sam bio prvi diplomant. Par razmjena ideja što bi se moglo naći u knjizi, a onda Uljićev prijedlog "Dobro bi nam Rešo došao".

Rešo Rešad Husagić je u to vrijeme uveliko bio direktor rudnika "Kreka". Godine 2007. je doktorirao na temu sanacije kosina odlagališta u rudnicima “Kreka”. Radeći na toj temi imao je i poveznicu s temom moje doktorske disertacije koju sam odbranio 2003. godine. Rešad je rođen u Lipnici, u obitelji gdje je otac bio rudar a majka svijet oko koga se vrtjela rudarska obitelj Husagić. Rešad je, kao i braća Amir i Nurija, krenuo očevim stopama, a brat Ramo je radio u prosvjeti i bavio se političkim radom. Rešad je prvo zaposlenje imao u rudniku Kreka, a u rudniku Kreka je i završio svoj životni put.

Sastanak u kancelariji Husagića u novembru 2004. godine potvrdio je zajednički interes da se napiše knjiga koja je nakon više verzija naslova, dobila finalni naslov "Oblikovanje i prenamjena prostora površinskih kopova lignita". Svaki autor je dao vlastiti doprinos. Rešadovo "Vi ste i meni bili profesor i bilo bi mi važno da se naša imena zajedno nađu na koricama knjige" bilo je potvrda važnosti zajedničkog rada. Rešad je imao dobar uvid u stanje devastiranosti rudarskih prostora Krekanskog basena, što je bio praktičan doprinos rješavanju rudarskih problema kad je tlo devastirano i kad se treba tražiti alternativa za destrukciju prirode na prostorima gdje se kopa krekanski lignit. A i tema njegove doktorske disertacije imala je dodirnih tačaka s temom knjige. Naš zajednički zaključak bio je da bi knjiga bila korisna, da ima dosta materijala koji se može iskoristiti i da bi knjigu mogli završiti do 2006. godine. Dogovor je poštovan. Ne posebno dinamičan rad doveo je do završetka rukopisa koji su pregledali recenzenti profesor dr. Stanislav Živković i profesor dr. Milan Stević. Rasim Pirić, tadašnji direktor Rudarskog instituta Tuzla, pristao je da RI bude izdavač knjige. Knjiga je registrirana u NUBu BiH i štampana je u 250 primjeraka. Nas trojica autora imali smo mnogo razloga za zadovoljstvo.

Dogovorena je promocija knjige za 29.12.2006. u Krekinom separe-restoranu Plavi salon. Sve je bilo spremno da se javnosti prezentira naša knjiga. Dan prije zakazane promocije, pozvao me telefonom profesor Uljić, rekavši: "Ja sam se sav slomio. Pao sam, razbio glavu. Cijela glava mi je u zavojima. Ne bi bilo zgodno da se takav pojavim na promociji. Vjerojatno bi se svi prisutni jedino sjećali moje umotane glave, a ne znam kako bi se spasio od komentara mojih rudara. Bolje da ne dolazim. A tu si ti, Rešo, Stević, Rasim. Jasmina Isabegović neka obavijesti prisutne što me nema." Ponudio sam mu da neko dođe autom po njega, što je bila i zadnja opcija. Nije upalilo. Hamdija Uljić je znao da bi dolazak na promociju knjige vjerojatno imao više štete nego koristi, a o sporednim komentarima da i ne govorim. Njegova odsutnost se osjetila, ali nije umanjila događaj. Dok sam sjedio za stolom i povremeno uzimao knjigu u ruke, razmišljao sam "Kako su dobre korice", a u stvari, najviše su mi se sviđala imena koja su na koricama knjige. Promocija je ostala zabilježena fotografijama na kojima ima dosta osoba koje više nisu među živima. A ni autori Uljić i Husagić više nisu među živima.

Tuzlarije
Profesor emeritus dr. sc. Hamdija Uljić


Profesor Hamdija Uljić, moj mentor diplomskog rada, preminuo je u 84. godini, a posljednji ispraćaj uvaženom profesoru obavljen je u subotu 17.12.2016. godine ispred Komemorativnog centra Tuzla. Na Fakultetu je održana komemoracija posvećena emeritusu i profesoru koji je ostavio neizbrisiv trag u tuzlanskom akademskom svijetu.


Tuzlarije
Doc. dr. sc. Rešad Husagić


Posljednjih godina života dr. sc. Rešad Husagić kao generalni direktor RU „Kreka“ bio je predmet stalnog pritiska kako u okviru Koncerna EP BiH tako i uposlenika najvećeg rudnika u Bosni i Hercegovini. Sigurno da tada nije bilo moguće svima udovoljiti, a on je upravo uvijek tome težio. Vjerojatno je takvo stanje doprinijelo Rešadovoj preranoj smrti u 55. godini života. Dana 12.6.2015. godine je preminuo od posljedica srčanog udara. Ukopan je u svojoj rudarskoj Lipnici. Pored pozicije direktora predano je do zadnjeg dana radio sa studentima u zvanju docenta na RGGF-u Univerziteta u Tuzli.


Promocija knjige "Oblikovanje i prenamjena prostora površinskih kopova lignita" Tuzla, 2006.

I tako je prošlo 15. godina od jedne zajedničke, plemenite ideje koja je ostvarena s objavljivanjem stručne knjige koja se i danas u naučnim i stručnim radovima citira. To i prethodno vrijeme je zauvijek obilježilo poveznicu s mojim mentorom profesorom Hamdijom Uljić, i moju poveznicu s kolegom dr. Rešadom Husagić. Tekst je nastao kao podsjećanje na šest godina od prerane smrti Rešada Husagića i pet i pol godina od smrti profesora emeritusa Hamdije Uljića. Knjiga je bila samo povod za tekst.

Autor teksta, uz saglasnost porodica Uljić i Husagić: Željko Knežiček

(tuzlarije.net)               













26.04.2024. Broj citanja: 82
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći




26.04.2024. Broj citanja: 345
Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije




25.04.2024. Broj citanja: 226
Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti




25.04.2024. Broj citanja: 147
Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi




25.04.2024. Broj citanja: 689
Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina




25.04.2024. Broj citanja: 308
Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi




25.04.2024. Broj citanja: 437
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke




25.04.2024. Broj citanja: 245
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli




25.04.2024. Broj citanja: 223
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima




24.04.2024. Broj citanja: 1176
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝
















OSTALE VIJESTI
U rezervatu kod Manchestera pronađen torzo, uhićena dvojica muškaraca
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći
Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije
VIDEO Velike poplave u Tanzaniji. Poginulo 155 ljudi
Ukrajinski ministar ponudio ostavku, optužen je za korupciju
Detalji brutalnog ubojstva Hrvata u Irskoj. Prijatelj opisao napad, uhićena trojica
Održana komemoracija za humanitarne radnike ubijene u Gazi
Danci: Švicarska firma iz optužnice protiv Mamića prebacivala milijune Bellabeatu
Britanska tvrtka tuži Pfizer i BioNTech: Ukrali su našu tehnologiju za covid cjepiva
Val nasilja na Haitiju, tisuće mrtvih. Premijer podnio ostavku
Dodik neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici. Tvrdi: Sve napisano je laž
Rusija: Premještamo sustave Iskander na granicu s Finskom. General NATO-a: Apsurdno
Djevojka (19) u Ukrajini pokušala prodati svog sina (2), tražila 23.500 eura
Europa, Afrika i Južna Amerika traže veće poreze za superbogate
Cijene nafte ostale iznad 88 dolara
Lukašenko: Oporba i NATO planiraju napad na Bjelorusiju, treba nam nuklearno oružje
SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi
Državni odvjetnik traži prekid istrage protiv supruge španjolskog premijera
Ruski prihod od nafte i plina se gotovo udvostručio
Liječnici strahuju da je bolest "zombi jelena" prešla na ljude. U SAD-u umrli lovci







SVASTARIJE

SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći

Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi