TUZLARIJE - VIJESTI

03.07.2021. u 13:48 Broj citanja: 2042
Prof. dr Dragan Piljić, šef Odjela za vaskularnu hirurgiju UKC Tuzla:
Moj put ka kreiranju svjetske metode u operaciji abdominalne aorte
Tuzlarije
Dragan Piljić (Foto: YouTube/Screenshot)


Kada smo na eKapiji ranije radili intervjue sa istaknutim naučnicima u BiH znali smo reći da su to biografije na koje bi trebalo da bude ponosna cijela država. Jer, naučnici, doktori, inženjeri svojim trudom i postignućima doprinose ne samo ličnom ugledu, nego i ugledu jedne zemlje.

U tom duhu donosimo intervju sa profesorom doktorom Draganom Piljićem, šefom Odjela za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. On je osmislio novu operativnu metodu trbušne aorte, prvu takvu u svijetu, koja je sada nazvana po njemu - Piljić metoda. Radove o toj metodi već je objavio u najvažnijim stručnim časopisima u svijetu i za očekivati je da se ova metoda globalno proširi, jer osim što doprinosi lakšem oproravku pacijenta, čini da i zdravstveni sistem bude efikasniji. Piljić je dobitnik i Večernjakovog početa za doprinos razvoju medicine.

U razgovoru za eKapiju ovaj istaknuti ljekar otkriva kako je tekao put da oformi novu operativnu metodu u vaskularnoj hirurgiji.

eKapija: Početkom ove godine UKC Tuzla je ponosno predstavio novi pristup u operativnom tretmanu abdominalne aorte, i sada se ta metoda zove po Vama – Piljić metoda. Veliki je to uspjeh za medicinu u BiH, a šta je bio povod da se pozabavite baš ovim dijelom u Vašem radu?

- Prije tridesetak godina na početku moje kirurške karijere u UKC Tuzla radio sam na Odjelu vaskularne kirurgije Klinike za kirurgiju koju je vodio prof. dr sc Božina Radević, koji je ujedno bio i pionir vaskularne kirurgije u Bosni i Hercegovini. Sva znanja koja je nama nesebično prenosio donio je od profesora Hejkala iz Praga. U to vrijeme radila se kompletna vaskularna kirurgija na konvencionalan način, između ostalog i operacije abdominalne aorte i velikih krvnih žila u trbuhu. S obzirom na to da su operacije izvođene pristupom u trbuh kroz veliki rez i da su pacijenti dugo vremena ležali u bolnici, stalno sam razmišljao kako učiniti ove operacije jednostavnijim i lakšim za pacijenta, a samim tim i kako bi se broj postoperacijskih dana u bolnici smanjio.

eKapija: Kako su se operacije abdominalne aorte izvodile do sada i u čemu je inovativnost nove metode?

- U to vrijeme operacije abdominalne aorte i ilijačnih krvnih žila zbog aneurizme ili okluzivnih bolesti izvodile su se kroz rez od 40-ak cm, potom smo crijeva i veliku masnu pregaču vadili iz trbuha i umotavali u vlažne, a zatim i suhe komprese. Pacijenti su u cilju održavanja hemodinamske stabilnosti dobijali dosta velike količine infuzijskih otopina, kako kristaloida tako i koloida, a nerijetko i krvi i krvnih pripravaka, a što je sve dovodilo do toga da su pacijenti više dana ležali u jedinicama intezivnog liječenja, a i sam boravak u bolnici je bio između 10 i 15 dana, nerijetko i duže.

eKapija: Koliko ste vremena uložili u kreiranje nove metode? Koliko istraživanja i ispitivanja ste morali obaviti da biste došli do određenih rezultata?

- Odlaskom u KC Ljubljana na subspecijalizaciju kod prof. dr sc Tomislava Klokočovnika vidio sam da neke kolege na čelu sa profesorom Klokočovnikom rade mali rez za ovakvu vrstu operacija tzv. minilaparotomiju koju sam i ranije dosta bojažljivo povremeno radio tako da mi je to ulilo dodatnu sigurnost u ovaj postupak. Prijavom teme doktorske disertacije, a koju sam radio u UKC Tuzla i KC Ljubljana htio sam istražiti značaj smanjenog unosa tekućine za vrijeme operacije i u ranom postopercijskom periodu pri izvođenju operacija na trbušnoj aorti i zdjeličnim krvnim žilama. Istraživanje je trajalo 4,5 godina i rezultiralo je objavom rada u glasilu njemačkog društva torakalnih i kardiovaskularnih kirurga Thoracic and Cardiovascular Surgeon indeksiranom u bazi Current Contens. To je bila prelomnica za uvođenje ove kompletne metode u kliničku praksu koja se sastoji od tri elementa:

- radi se mali minilaparotomijski rez 8-10 cm koji se u svakom momentu može proširiti ukoliko to situacija zahtijeva

- crijeva se ne vade iz trbušne šupljine nego se vlažnim kompresama potiskuju u stranu kako bi se pristupilo na aortu i krvne žile u zdjelici. To je jako važno jer se crijeva vađenjem iz trbuha iz njihovog prirodnog ambijenta pothlađuju, suše, a i dolazi do njihovog rastezanja tako da se stvaraju ozljede na mikrocirkulaciji koja je odgovorna za normalan rad crijeva

Tuzlarije
Rez nakon operacije (Foto: Dragan Piljić)


- najznačajniji elementat u svemu ovome ja restriktivni unos tekućine. U odnosu na raniji standardni unos tekućine sada se samo vrši zamjena onoga dijela tekućine i krvi koji se izgubi za vrijeme operacijskog zahvata. Rezultat svega ovoga je brza uspostava rada crijeva i brza uspostava plućne funkcije tako da se pacijenti vrlo brzo skidaju sa respiratora, vadi im se nazogastrična sonda i počinju unos hrane na usta tako da infuzijske otopine ubrzo postaju nepotrebne. Značajno je reduciran broj postoperacijskih komplikacija, boravak u bolnici je jedan, eventualno dva dana, a pacijenti se otpuštaju kući četvrti postoperacijski dan bez ikakvih problema.

eKapija: Šta su Vam rekle kolege u regionu i u svijetu kada su čuli za ovu metodu? Da li ste možda dogovorili saradnje i dijeljenje znanja?

- Kolege iz regiona, kao i kolege sa drugih kontinenata, su mi čestitali na inovativnosti i hrabrosti da sam se upustio u sve ovo. Posebno bih se zahvalio na čestitkama i podršci profesora Božine Radevića, mom prvom učitelju kirurgije i akademkinji prof. dr sc Mirsadi Hukić, prvoj dami bosanskohercegovačke znanosti i članici ANU BiH i Evropske medicinske akademije, koja je odvojila vrijeme i sudjelovala u prezentaciji ove metode. Imao sam dobar predosjećaj i veliku sreću da se ovo istraživanje završilo sa smanjenim boravkom pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja i ukupnom boravku u bolnici kao i značajno reduciranim brojem postopercijskih komplikacija. Znate i sami da u znanosti nije uvijek tako pa se istraživanja mogu završiti i bez dobijanja određenih pozitivnih rezultata, a ponekad stvari mogu poći i po zlu pa se istraživanja moraju i prekinuti, bez obzira na uloženi trud, vrijeme i financijska sredstva.

eKapija: Imaju li ljekari danas u BiH hrabrosti, motivacije i želje da naučnim pristupom i istraživanjem doprinesu efikasnijim ljekarskim metodama, ujedno i efikasnijem zdravstvenom sistemu jedne zemlje? Šta je Vas posebno motivisalo radeći na ovoj metodi?

- Bosna i Hercegovima ima izvrsne mlade doktore, stručnjake iz svih specijalnosti koji bi uz širu podršku zdrastvenom sistemu sigurno bili sposobni napraviti još veći iskorak kako u struci tako i u znanosti. Uostalom, to vidimo svaki dan kod naših stručnjaka koji rade širom svijeta i koji su dobili priliku da rade i da se razvijaju u bogatijim i uređenijim zdrastvenim sistemima.

eKapija: Za sada ova metoda se izvodi u UKC Tuzla? Kada bi mogla da zaživi u ostalim kliničkim centrima u BiH i šire?

- Operacije Piljić metodom se rade kako u Tuzli, tako i u nekim drugim centrima u BiH, a vjerujem i šire, jer tko jednom uradi operaciju ovom metodom sigurno će je raditi i u ubuduće.

eKapija: UKC Tuzla je i do sada imao poduhvate koji su objavljivani u svjetskim publikacijama, baš kao i Vaša. Šta bi po Vašem mišljenju još više motivisalo ljekare da se okrenu istražvanjima?

- Naravno i moje kolege kako sa moje Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju tako i kolege sa drugih klinika UKC Tuzla svoje radove publiciraju u priznatim međunarodnim časopisima. Moja istraživanja sam objavljivao u respektabilnim svjetskim časopisima u Njemačkoj, SAD, Japanu, Saudijskoj Arabiji i nekim drugim državama. U Japanu sam objavio i ovaj članak koji nosi naziv "A new approach for open surgery on the abdominal aorta and iliac blood vessels – Piljic Method" kojim sam nekako krunisao ovaj dugogodišnji znanstveni i istraživački rad.

eKapija: Na kojim još poljima Vaše specijalnosti bi voljeli da radite ubuduće? Ima li nešto još što biste volje istražiti?

- Kao profesor kirurgije na Medicinskom fakultetu u Tuzli volio bih pomoći mladim doktorantima i istraživačima u njihovim projektima, jer znate, mladi ljudi su puni ideja i želje za napretkom u znanosti, a svakako da ću i sam uz pomoć kolega sa moje klinike nastaviti raditi i druge projekte iz oblasti kardiovaskularne kirurgije. Još jednom se želim zahvaliti mojim kolegama sa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju UKC Tuzla, kako kirurzima kako i anesteziolozima, jer bez njih ovo svakako ne bih mogao postići.

Teodora Brnjoš

(tuzlarije.net - eKapija.ba)               













26.04.2024. Broj citanja: 100
Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta




26.04.2024. Broj citanja: 63
VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Pantheri. Lopov puže po podu




26.04.2024. Broj citanja: 96
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći




26.04.2024. Broj citanja: 404
Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije




25.04.2024. Broj citanja: 247
Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti




25.04.2024. Broj citanja: 153
Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi




25.04.2024. Broj citanja: 707
Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina




25.04.2024. Broj citanja: 343
Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi




25.04.2024. Broj citanja: 465
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke




25.04.2024. Broj citanja: 257
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli
















OSTALE VIJESTI
U Engleskoj vikao "Allahu Akbar" pa ubio prolaznika. "Učinio sam to za narod Gaze"
Britanski obavještajci: Rusi sve brže napreduju
Trump obožava Orbana, ima plan s njim
Šef golemog norveškog fonda: Europljani su lijeni u usporedbi s Amerikancima
Orban u panici zbog mladog oporbenog vođe. "U kriznom je stanju, napada svim silama"
VIDEO Kamera snimila pljačku koju su izveli srpski Pink Pantheri u Ateni
Uhićen ukrajinski ministar
Tisuće carskih pingvina uginule na Antarktici
Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta
Objavljena prva dugoročna prognoza za ljeto, evo što čeka Hrvatsku
Traje druga faza glasanja na najvećim svjetskim izborima. Napetosti su visoke
Rusi uhitili dvojicu svojih vojnika zbog jezivih zločina
Ruski špijuni traže rutu kojom oružje stiže u Ukrajinu. "Jasno je što je glavna meta"
EU kreće u pravi trgovinski rat s Kinom: "Imamo novo oružje". Kina prijeti odmazdom
Potonule dionice tvrtke vlasnice Facebooka
Sjeverna Koreja ispalila rakete iz novih bacača. Kim Jong-un sve nadgledao
Kineski šef diplomacije Blinkenu: Moglo bi doći do sukoba
Amerika šalje Kijevu paket oružja težak milijarde dolara. Što će sve biti u njemu?
U rezervatu kod Manchestera pronađen torzo, uhićena dvojica muškaraca
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći







SVASTARIJE

Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta

VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Pantheri. Lopov puže po podu

SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći

Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi