TUZLARIJE - VIJESTI

02.10.2021. u 14:39 Broj citanja: 1975
Najveće priznanje:
Povelja Grada Tuzle Pozorištu mladih i Selimu Bešlagiću

Radi odavanja priznanja za postignuti doprinos i postignute rezultate u radu, afirmaciji i zaštiti ljudskih prava i sloboda, tolerancije i demokratije, zaštite na radu i zaštite okoline, kao i za doprinos u odbrani Tuzle i Bosne i Hercegovine, u spašavanju ljudi i imovine, unapređivanju uslova života u Tuzli, afirmaciji i razvoju lokalne samouprave i mjesnih zajednica, kao i unapređenju socijalne i dječije zaštite, a u povodu obilježavanja značajnih datuma u historiji Tuzle, na sjednici održanoj dana 31. 8. 2021. godine, Gradsko vijeće Tuzle je jednoglasno donijelo Odluku o dodjeli Javnih priznanja u 2021. godini, u povodu obilježavanja značajnih datuma iz historije Tuzle.

Na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i predsjedavajuća Gradskog vijeća Nataša Perić, uručili su priznanja. Nagrade su dobili Dževad Šljivić, Jasmin Jahić, Radio klubu “Kreka”, Jozo Nišandžić, Pozorište mladih Tuzle i Selim Bešlagić.


Priznanje Tuzlanska lenta dobio je Dževad Šljivić

Dževad Šljivić početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine, kao dobrovoljac pristupa Policijskoj stanici Tuzla. U toku rata obnašao je dužnost komandira odjeljenja pri Policijskoj stanici Istok. U periodu od 1996. do 2000. godine obnaša dužnost predsjednika Mjesne zajednice Brčanska Malta, te dužnost predsjednika Mjesne organizacije Udruženja penzionera/umirovljenika Mjesne zajednice Brčanska Malta. Pored navedenih aktivnosti Dževad Šljivić je i višestruki dobrovoljni davalac krvi.

Tuzlarije


Priznanje Tuzlanska plaketa dobio je Jasmin Jahić

Humane ideje vatrogastva prihvatio je kao dio porodične tradicije i već u ranoj mladosti opredijelio se za ovu djelatnost i sve do sada ostao vjeran tome. Početkom rata mobilisan je od strane Teritorijalne odbrane opštine Tuzla u redove profesionalnih vatrogasaca i kao takav dao nemjerljiv doprinos u očuvanju ljudskih života i materijalnih dobara. Po završetku ratnih dejstava ostaje u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici i nastavlja sa daljnjim humanim radom na spašavanju ljudskih života i njihovih materijalnih dobra. Dobitnik je Zlatne značke civilne zaštite, najvećeg dodijeljenog priznanja za 2020. godinu na području Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije



Priznanje Tuzlanska plaketa dodijeljeno je Radio klubu “Kreka”. Priznanje je primio predsjednika Skupštine udruženja Radio kluba Kreka Ferid Muslić

Radioamaterizam kao pokret u oblasti tehničke kulture u Tuzli djeluje 50 godina. Za to vrijeme u dva formirana kluba u gradu (radioklubovi „Kreka„ i „Tuzla“) obučeno je na stotine operatora na radio uređajima. Njihova djelatnost najbolje se očitovala u vrijema agresije na našu zemlju. U vrijeme pogoršavanja bezbjednosne situacije 1992. godine radioameteri su, kao i u svim vanrednim situacijama, imali svoje mjesto i angažman. Tako je u danima potpune telekomunikacijske blokade ovaj Klub bio na usluzi Kriznom štabu i Predsjedništvu Skupštine opštine, privrednim subjektima, humanitarnim organizacijama, stranim i domaćim novinskim kućama, a najviše građanima.Ovaj Radio klub imao je stalnu radio vezu sa Srebrenicom i Žepom, do njihovog pada.
U toku rata su realizovali preko 200.000 veza u različite potrebe, te ostvarili preko 350.000 kontakata između građana Tuzle i članova njihovih porodica. Kao potvrda tome, u Radio klubu je sačuvan veliki broj dnevnika u kojima je vođena evidencija ostvarenih veza.

Priznanje Tuzlanska plaketa dodijeljeno je Jozi Nišandžiću

Tuzlarije


Zbog izražene sklonosti za rad sa pripadnicima teritorijalne odbrane u ratnim jedinicama Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Tuzla, 1980. godine, prelazi na rad u Opštinski štab TO Tuzla, na dužnost pomoćnika komandanta. Tokom službovanja u štabu Teritorijalne odbrane, dao je puni doprinos razvoju i jačanju teritorijalne odbrane općine Tuzla. Za svoj rad dobio je više priznanja od komandanta Opštinskog štaba teritorijalne odbrane do komandanta Republičkog štaba teritorijalne odbrane. Odlukom Kriznog štaba opštine Tuzla, u aprilu 1992. godine, raspoređen je u Operativni štab Kriznog štaba opštine Tuzla na dužnost pomoćnika šefa operativnog štaba.
Tokom rata obnašao je dužnost pomoćnika komandanta Opštinskog štaba teritorijalne odbrane, Operativne grupe 5 i 25. divizije. Okončanjem rata se raspoređuje se na novu dužnost, zamjenika komandanta 25. Divizije, koju obnaša do aprila 2000. godine kada odlazi u penziju.

Za puni doprinos odbrani Bosne i Hercegovine u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, više puta je pohvaljen i nagrađen. Za uspješan rad u Armiji RBiH 1995. godine unaprijeđen je u čin majora, 1998. godine u čin pukovnika i početkom 2000. godine u čin brigadira. Pored radnih obaveza, bavio se i društveno korisnim radom. U periodu od 2004. do 2016. biran je od strane građana u Općinsko/Gradsko vijeće, u kojem je obnašao i dužnosti zamjenika predsjedavajućeg i predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Tuzle, čime je dao puni doprinos razvoju i jačanju lokalne samouprave.

Tuzlarije


Najveće priznanje Grada Tuzle, Povelja Grada Tuzle, dodijeljeno je Udruženju “Pozorište mladih Tuzle”. Nagradu je primio Adnana Mujkić.

Pozorište mladih Tuzle kao nevladina, neprofitna i apolitična organizacija, najmasovnije je omladinsko udruženje u Bosni i Hercegovini, do sada je u njihov rad bilo uključeno preko 8.500 djece i mladih. Poseban doprinos dali su pokretanju specifičnog oblika odgoja djece i mladih Tuzle kroz osmišljavanje i kontinuiranu realizaciju Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle. Osnivači su baletnog, plesnog, muzičkog i pjevačkog studija za mlade Tuzle, te su aktivno učestvovali u izradi Strategije za mlade Grada Tuzle i članstvu u Vijeću mladih Grada Tuzle. Producirali su preko 65 predstava za djecu i mlade, do sada su učestvovali na 23 festivala u regiji, osvojili ukupno 45 priznanja i nagrada, Osnivači su Srednje Savremeno-umjetničke škole u Tuzli.

Uz Povelju Grada Tuzle, dobitniku priznanja se uručena je umjetnička slika, rad akademske slikarice Maje Hrvanović Dedić.

Tuzlarije


Najveće priznanje Grada Tuzle, Povelja Grada Tuzle, dodijeljena je Selimu Bešlagiću


Pozivajući se na civilizacijske vrijednosti višestoljetnog bosanskog društva, na imanentni duh tolerancije i čovjekoljublja, lokalna uprava u Tuzli, na čelu sa Bešlagićem uspjela je u toku rata zaštititi Tuzlu i njene građane od tadašnje JNA i tzv. Vojske Republike Srpske. Ovakva odlučna odbrana bosanskohercegovačkog multietničkog i multikulturalnog identiteta Tuzle, dobila je u najtežem periodu, značajnu podršku iz Evrope. Evropski parlament 1993. godine donosi Rezoluciju o podršci Gradu Tuzli i lokalnoj upravi. Iste godine grad Barcelona svoje najviše priznanje „Alfonso Komi´ “ dodjeljuje Tuzli – za odbranu demokratije i tolerancije u teškim uvjetima rata.

Velika je zasluga tadašnjeg rukovodstva Tuzle, na čelu sa Bešlagićem, što je Tuzla i u ratu ostala multietnički grad, ali i što su njeni građani i prognanici sačuvani od protjerivanja i genocida, što je u njoj spriječena anarhija i bezakonje.

Na Općim izborima 1998. izabran je za poslanika Skupštine Tuzlanskog kantona i poslanika u Domu naroda Federacije BiH. U decembru 2000. godine imenovan je za predsjednika Tuzlanskog kantona. Bio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i u Skupštini Tuzlanskog kantona. Bešlagić je jedan od osnivača i prvi predstavnik Bosanske Specijalne Olimpijade. Dobitnik je brojnih uglednih internacionalnih nagrada za ljudska prava, mir i demokratiju.

Uz Povelju Grada Tuzle, dobitniku priznanja je uručena i umjetnička slika, rad akademskog slikara Edina Derviševića.

U ime svih dobitnika nagrada i priznanja obratio se Selim Bešlagić koji se zahvalio predlagačima, onima koji su glasali a posebno građanima, koji zajedno sa dobitnicima nose dio zasluga. Zbog njih i pomoću njih se radilo i doprinosilo.


S.Mešić


(tuzlarije.net)               













20.04.2024. Broj citanja: 66
Ovo je čovjek koji se zapalio pred sudnicom gdje traje suđenje Trumpu. Umro je




19.04.2024. Broj citanja: 3214
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću




19.04.2024. Broj citanja: 255
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje




19.04.2024. Broj citanja: 151
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝




19.04.2024. Broj citanja: 539
Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se




19.04.2024. Broj citanja: 134
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku




19.04.2024. Broj citanja: 222
Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno




19.04.2024. Broj citanja: 65
Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana




19.04.2024. Broj citanja: 344
Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana




18.04.2024. Broj citanja: 1844
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga
















OSTALE VIJESTI
Ovo je Indijac koji je poginuo u Ukrajini boreći se za Putina. Priča je jeziva
Vođa Hamasa stigao u Istanbul, sastat će se s Erdoganom
Rusija će otvoriti centar za proizvodnju dronova
Bivša manekenka pokušala izliječiti rak sokovima. Umalo je umrla
Šire se snimke: "Ukrajinci sinoć napali Rusiju s 50 dronova"
Amerika blizu povijesne odluke o Ukrajini. Ovo bi moglo promijeniti tijek rata
Ukrajinci dronom napali Ruse, ubijen ruski ratni reporter
Sjeverna Koreja testirala "superveliku" bojevu glavu krstareće rakete
Njemački ratni brod štitio trgovačke brodove od napada Huta u Crvenom moru
Otkrivena golema crna rupa u našoj galaksiji, neočekivano je blizu Zemlje
Ovo je čovjek koji se zapalio pred sudnicom gdje traje suđenje Trumpu. Umro je
Eksplozija u bazi proiranske milicije u Iraku, spominje se zračni napad. Jedan mrtav
SAD povlači vojsku iz Nigera
SAD uveo sankcije suradniku izraelskog ministra
Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila
Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini
Čovjek se zapalio pred sudnicom u New Yorku gdje traje suđenje Trumpu
Izrael: U Pojas Gaze je došlo 276 kamiona s pomoći
Scholz: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati još nekoliko godina
Azerbajdžan i Armenija dogovorili povratak sela. "Ovo je prekretnica"







SVASTARIJE

Ovo je čovjek koji se zapalio pred sudnicom gdje traje suđenje Trumpu. Umro je

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi