TUZLARIJE - VIJESTI

20.11.2021. u 09:47 Broj citanja: 2035
Direktori rudnika u sastavu Koncerna EPBIH:
Sve je izvjesniji stečaj rudnika

Tuzlarije


Direktori šest rudnika koji posluju u sastavu Koncerna EPBiH u otvorenom pismu upozorili su na krajnje ozbiljno stanje u tim rudnicima napominjući da blokada procesa restrukturiranja stečaj rudnika čini sve izvjesnijim.

– Zbog šestomjesečnog zastoja u provedbi procesa restrukturiranja RU „Kreka” d.o.o. Tuzla, RMU „Zenica” d.o.o. Zenica, RMU „Kakanj” d.o.o. Kakanj, RMU „Breza” d.o.o. Breza, RMU „Đurđevik” d.o.o. Đurđevik i RMU „Abid Lolić” d.o.o. Travnik-Bila, uzrokovanog opstrukcijama, ucjenama, pritiscima i prijetnjama od Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH, upozoravamo na ozbiljnost situacije i opasnost od njenog kulminiranja – istakli su u pismu.

Direktori RU „Kreka” Husein Trumić, RMU “Kakanj” Sead Imamović, RMU Zenica Isad Turalić, RMU “Breza” Muamer Omerhodžić, RMU “Đurđevik” Halid Bajrić i RMU “Abid Lolić” Adis Kasumović pismo su uputili federalnom premijeru Fadilu Novaliću, federalnom ministaru energije, rudarstva i industrije Nerminu Džindić, direktoru JP Elektroprivreda BiH Admiru Andeliji, te predsjedniku Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH Sinanu Husiću.

– Nastavak blokade procesa restrukturiranja rudnika kojima rukovodimo neminovno vodi ka stečaju koji će izazvati poremećaje u elektroenergetskom sistemu Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, ekonomiji i privredi i uzrokovati socijalne probleme. Nastavak blokade procesa znači i ozbiljno ugrožavanje pozicije i obaveza Bosne i Hercegovine koje se odnose na energetsku tranziciju – istakli su direktori rudnika.

Posebno su upozorili na činjenicu da je Vlada FBiH zbog započetog procesa restrukturiranja donijela Odluku o odgodi naplate javnih prihoda zaključno sa 31. januarom 2022. godine, do kada je bila planirana stabilizacija u proizvodnji i plasmanu uglja, i time obezbjeđenju većih prihoda i uslova za izmirenja obaveza po osnovu doprinosa i ostalih obaveza.

– Ukoliko blokade računa stupe na snagu, nijedan rudnik među navedenim, izuzev RMU „Đurđevik” d.o.o. Đurđevik, neće moći poslovati i mi smo po zakonu dužni u roku 60 dana pokrenuti predstečajni postupak – napominju direktori rudnika.

U pismu su dodali da u procesu restrukturiranja, pokrenutog s ciljem obezbjeđenja ekonomski održivog poslovanja rudnika, Samostalni sindikat radnika rudnika u FBiH ima presudnu ulogu jasno definisanu Sporazumom o nastavku restrukturiranja zaključenom 19. maja 2021. godine, između Sindikata i JP Elektroprivreda BiH, Vladajućeg društva Koncerna EPBiH. Provedba Sporazuma dovedena je u pitanje odustajanjem Sindikata od ispunjavanja preuzetih obaveza i socijalnog dijaloga.

– Sindikat je zanemario i ne ispunjava svoje obaveze definisane i članom 67. Kolektivnog ugovora kojim je decidno navedeno da će pružiti podršku i animirati članstvo da učestvuje u procesu restrukturiranja rudnika, podršku koja se odnosi na optimizaciju na polju ljudskih resursa s ciljem kontinuiranog poboljšanja omjera proizvodnih i administrativnih radnika, moratorija na zapošljavanje osim neophodnog zapošljavanja, te optimizaciju putem racionalizacije. Ovim članom Kolektivnog ugovora definisano je da sindikati daju punu podršku provedbi mjera na povećanju produktivnosti, te u skladu s tim i principima nagrađivanja po osnovu učinka o radu, a u skladu sa važećim propisima i odredbama Zakona o radu, te podršku u operativnom restrukturiranju s ciljem rješavanja međusobnih odnosa i procesa korporativnog upravljanja vezanih za odgovornosti JP Elektroprivrede BiH d.d.-Sarajevo – navodi se u pismu

Sve navedene obaveze Sindikata, kako se dodaje, definisane su s ciljem sveobuhvatnog i sistemskog poboljšanja položaja radnika uz mjere koje osiguravaju stabilnost i dugoročnu samoodrživost poslovanja rudnika.

Također su upozorili na veoma teško finansijsko stanje u rudnicima uzrokovano neispunjavanjem planova poslovanja posebno u dijelu ljudskih resursa, gdje je planirani trošak plata u ukupnim troškovima iznosio 96,8 miliona KM.

– Međutim, u odnosu na plan ostvareni su znatno veći troškovi plata i za njih je isplaćeno 139,9 miliona KM što je 43,1 milion KM više od plana, i što je u strukturi 70 posto ukupnog gubitka svih rudnika. Uzrok ovome je zastoj u procesu restrukturiranja, a izostanak pozitivnih rezultata poslovanja odgovornost je i Sindikata koji sa radnicima nije uspostavio dijalog s ciljem ostvarenja planiranih količina uglja, što bi značilo i ostvarenje planiranog prihoda. Naprotiv, Sindikat je inicijator i pokretač obustava rada – ističe se u pismu.

U skladu sa aktivnostima iz Operativnog plana o restrukturiranju rudnika i Sporazuma o nastavku procesa, između ostalog su doneseni pravilnici o organizacijama i pravilnici o sistematizacijama radnih mjesta u svim rudnicima. Pravilnici o radu i radnim učincima u čijoj pripremi je Sindikat učestvovao, u fazi su donošenja. Podsjećaju, obaveza poslodavca i Sindikata prema članu 49. Kolektivnog ugovora i članu 5. potpisanog Sporazuma je da donesu novi Pravilnik o radu i Pravilnik o radnom učinku, a prema članu 67. Kolektivnog ugovora obaveza Sindikata je da da punu podršku provedbi mjera na povećanju produktivnosti, te u skladu s tim i principima nagrađivanja po osnovu učinka o radu.

U pismu se dodaje da donošenje pravilnika o radu i radnim učincima podrazumijeva obavljanje konsultacija sa Sindikatom što je i učinjeno, ali ne spriječava njihovo donošenje. U fazi donošenja su i programi zbrinjavanja viška radnika u rudnicima kojim će se omogućiti stvaranje uslova za početak rada novih zavisnih društava u okviru Koncerna EPBiH. Samim tim broj radnika u sporednim djelatnostima u rudnicima bi se smanjio što bi značilo manje učešće troškova plata u ukupnim prihodima.

– S obzirom na to da blokada procesa restrukturiranja stečaj rudnika čini sve izvjesnijim, upućujemo poziv Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH za podršku procesu i odgovoran pristup u ispunjavanju svih preuzetih obaveza prvenstveno u skladu sa članom 67. Kolektivnog ugovora i Sporazumom o nastavku procesa potpisanim 19. maja 2021. godine – navode u pismu direktori šest rudnika koji posluju u sastavu Koncerna EPBiH, prenosi Fena.

(tuzlarije.net)               













08.05.2024. Broj citanja: 119
VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre




08.05.2024. Broj citanja: 217
Ovo je metal budućnosti. Očekuje se brutalan rast cijene




08.05.2024. Broj citanja: 51
Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada izmjeren




08.05.2024. Broj citanja: 83
Rusija vježba taktičke nuklearne udare u Ukrajini. Što je to?




08.05.2024. Broj citanja: 150
Međunarodna istraga otkrila jednu od najvećih online prevara. Iza nje stoje Kinezi




08.05.2024. Broj citanja: 149
Oceani se bore s viškom topline. Evo zašto bi nas to trebalo brinuti




07.05.2024. Broj citanja: 205
Izrael započeo napad na Rafah




07.05.2024. Broj citanja: 570
Obnovljena džamija Arnaudija u Banjoj Luci. Dodik u govoru pozvao na mir




07.05.2024. Broj citanja: 244
U Kini ga prodaju za 20.500 eura, a u EU za 42.000. Bruxelles najavio žestok odgovor




07.05.2024. Broj citanja: 160
Putin prisegnuo za predsjednika Rusije
















OSTALE VIJESTI
Rusija zaprijetila NATO-u
VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre
Vučić je sa Xijem zaigrao na krivu kartu
Ovo je metal budućnosti
Rusija vježba taktičke nuklearne udare u Ukrajini. Što je to?
Najtopliji travanj ikada, nastavljaju se obarati temperaturni rekordi
Kineska mreža stoji iza jedne od najvećih online prevara
Obnovljivi izvori čine više od 30 posto proizvodnje električne energije u svijetu
Golem raketni napad na Ukrajinu. "Svijet ne smije dati šansu novom nacizmu"
Cijene nafte pale, dolar ojačao
Oceani se rekordno zagrijavaju. To bi nas to trebalo brinuti
AstraZeneca povlači cjepivo protiv covida diljem svijeta
Umro glavni šef propagande Kim Jong-una
Amerika zaustavila isporuku bombi Izraelu
Šef američke diplomacije: Sankcionirati sve koji olakšavaju ilegalne migracije
Trumpu se sudi u četiri postupka. Odgođeno mu suđenje u slučaju tajnih dokumenata
Bijela kuća: Neprihvatljivo je da Izrael blokira humanitarnu pomoć za Gazu
Bivša pornoglumica svjedočila protiv Trumpa: Novac nije bio moja motivacija
Izrael započeo napad na Rafah
Biden u govoru usporedio Hamasov napad s Holokaustom







SVASTARIJE

VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre

Ovo je metal budućnosti. Očekuje se brutalan rast cijene

Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada izmjeren

Rusija vježba taktičke nuklearne udare u Ukrajini. Što je to?

Međunarodna istraga otkrila jednu od najvećih online prevara. Iza nje stoje Kinezi

Oceani se bore s viškom topline. Evo zašto bi nas to trebalo brinuti

Izrael započeo napad na Rafah

Obnovljena džamija Arnaudija u Banjoj Luci. Dodik u govoru pozvao na mir

U Kini ga prodaju za 20.500 eura, a u EU za 42.000. Bruxelles najavio žestok odgovor

Putin prisegnuo za predsjednika Rusije





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi