TUZLARIJE - VIJESTI

30.11.2021. u 13:07 Broj citanja: 823
Vlada TK:
Imenovanja, raspodjela sredstava i druge odluke

Tuzlarije


U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas imenovala Fazlić Mirzada, za direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona, na period od pet godina, a Nihada Avdića za direktora Kantonalnog Zavoda za pružanje pravne pomoći, na period od pet godina.

Također, Vlada je danas privremeno imenovala školske odbore u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

Raspodjela sredstava

Na danas održanoj sjednici Vlada je odobrila 60.000 KM Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, u svrhu realizacije projekta „Usmena historija, Dok još nije kasno“. Cilj Projekta je da se snime lične priče, usmene historije, preživjelih žrtava genocida u Srebrenici, kao i onih koji su pogođeni posljedicama genocida. Snaga usmene historije leži u tome što lične ispovjedi predstavljaju neoboriv dokaz o pojedinim događajima u toku genocida i daju priliku da se istraže ti specifični događaji, okolnosti i ljudske sudbine, koje ponekad ostanu zagubljene i neispričane u širem narativu o genocidu u Srebrenici.

Također, odobreno je i dodatnih 5.000 KM Savezu udruženja penzionera/umirovljenika Tuzlanskog kantona za 2021. godinu. Uz ranije odobrenih 10.000 KM, ovogodišnja podrška Vlade TK aktivnostima Udruženja iznosi ukupno 15.000 KM.

Kao učešće Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK u rješavanju projekata održivog povratka, Vlada je danas dala saglasnost na odobravanje 14.999,40 KM Gradu Gradačac za rekonstrukciju Omladinskog doma u Mjesnoj zajednici Gornje Ledenice u Mjesnoj zajednici Gornje Ledenice. Mjesna zajednica Gornje Ledenice broji ukupno 250 stanovnika odnosno 110 domaćinstava od čega je 80% povratničke populacije. Rekonstrukcija Omladinskog doma identifikovana je kao prioritetni problem i potreba, kako za Mjesnu zajednicu, tako i za same građane sa ovog područja, a projekat rekonstrukcije cijeni se opravdanim jer omogućava zadovoljenje potreba povratnika i svih drugih građana Gornjih Ledenica.

Za sufinansiranje troškova obilježavanja 75. godišnjice završetka izgradnje Omladinske pruge Brčko-Banovići, Vlada je danas odobrila 2.000 KM Savezu antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata TK.

Također, odobreno je 2.500 KM JU Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović“ Gradačac za sufinansiranje manifestacije „Novogodišnja dječija bajka“.


Danas je Vlada odobrila i usmjeravanje donacije i više transfera u Budžet Tuzlanskog kantona za 2021. godinu. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je za opremanje biblioteke u područnoj školi u Brijesnici Maloj, JU OŠ „Brijesnica“ Brijesnica Velika, Doboj-Istok, doniralo 3.800 KM.
Za realizaciju projekta „Razvijajmo čitalačku kulturu učenika“ JU OŠ „Banovići“ Banovići, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je dodijelilo 2.800 KM, a isti donator je JU OŠ „Tinja“ Srebrenik, za realizaciju projekta „Knjiga je čovjekov najvjerniji prijatelj“ dodijelilo 3.800 KM.

Za renoviranje škole JU OŠ „Čelić“ Čelić, Općina Čelić je dodijelila 1.200 KM.

Vlada je danas prihvatila Finansijski plan JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za 2022. godinu.
Također, Vlada je utvrdila i Smjernice za izradu Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2022. godinu.

Kako bi se osigurala sredstva za izmirenje obaveza prema JP "Šume Tuzlanskog kantona" d.d. Kladanj, koje će nastati sa obavljanjem poslova čuvarske službe za cijelu 2021. godinu, Vlada je danas izmijenila Program utroška sredstava prikupljenih po osnovu Zakona o šumama za 2021. godinu.

Na današnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je donijela Odluku o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu TK za 2020. godinu, shodno kojoj se ne mijenja visina utvrđenih sredstava u Budžetu TK za 2021. godinu.

Ostale odluke

Vlada je danas prihvatila Informaciju o maloljetničkoj delinkvenciji na području Tuzlanskog kantona za periodu januar – decembar 2020. godine.

Vlada je utvrdila i osnovice za obračun plaća, kao i visine naknade za ishranu uposlenicima u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave, kao i visinu naknada za ishranu za novembar 2021. godine.

Na današnjoj sjednici Vlada je dala saglasnost Uredu za zajedničke poslove kantonalnih organa za prijem uposlenika pomoćnog radnika, čistačica-spremačica u radni odnos na neodređeno vrijeme.

Vlada je danas dala saglasnost na Pravilnik o dopuni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Kantonalne uprave civilne zaštite.

Vlada je dala i saglasnost na Anex II Ugovora o zakupu poslovnog prostora između Rudarskog instituta d.d. Tuzla i Ministarstva zdravstva TK.

Vlada je danas usvojila Program mjera za otklanjanje propusta i nepravilnosti konstatovanih u konačnom Izvještaju o finansijskoj reviziji Budžeta Tuzlanskog kantona za 2020. godinu. Također, Vlada je dala zaduženja ministarstvima i drugim kantonalnim organima da analiziraju i postupe po zaduženjima koja se odnose na obavljenu reviziju.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               


Osmrtnicama ba osmrtnic livnoOvo su najvažnije promjene
Od 1. februara nova pravila za putovanja unutar EU
Razmišlja se da se uvedu u cijeloj EU
Austrija uvela nova pravila za ulaz u zemlju
NATO i SAD šalju gomilu oružja Ukrajini
Rusija žestoko reagirala: Kijev sprema napad

25.01.2022. u 15:31
U četvrtak Izbor sportiste Tuzlanskog kantona za 2021. godinu


Izbor sportiste godine Tuzlanskog kantona za 2021. godinu bio je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića i ministra kulture, sporta i mladih Zlatana Muratovića sa predsjednikom i generalnim sekretarom Sportskog saveza TK-a Branom Mikićem i Jadranom Lasetovićem.

OPŠIRNIJE


25.01.2022. u 15:29
Federacija BiH:
Krizni štab preporučio skraćenje perioda izolacije i samoizolacije


Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH na današnjoj je sjednici donio preporuke koje se odnose na smanjenje broja dana izolacije i samoizolacije, potvrdio je za BHRT Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH.

OPŠIRNIJE


25.01.2022. u 14:31
Dogovor o osnivanju Radnog centra za osobe sa smetnjama u razvoju


O aktivnostima koje je potrebno poduzeti prije osnivanja Radnog centra u okviru JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju razgovarali su danas članovi Vlade TK sa predstavnicima ove institucije i Vijeća roditelja.

OPŠIRNIJE


25.01.2022. u 13:10
Pokrenut proces izrade Strategije razvoja MUP-a TK 2022 – 2027.


Strategija će sadržavati razvojne prioritete Kantona i razvojne pravce definisane u strateškim dokumentima Kantona i Federacije Bosne i Hercegovine i dokumentima relevantnim za proces integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Rok za izradu i usvajanje Strategije je 31.10.2022. godine

OPŠIRNIJE


25.01.2022. u 13:05 Broj citanja: 1055
U Tuzlanskom kantonu:
Pozitivnih 527, u bolnici 124, na respiratoru 8, umrle 2 osobe


U posljednja 24 sata u TK-u testirana su 994 uzorka na korona virus od kojih je 527 (53%) bilo pozitivno. Aktivno pozitivno je 4.966 osoba, u bolnici su 124 osobe od kojih je 8 na respiratoru. Kod kuće se liječe 4.842 osobe.

OPŠIRNIJE


25.01.2022. u 13:01 Broj citanja: 546
Konkretne aktivnosti u cilju sanacije zgrade „Soda – So“


Tuzlarije
Vlada Tuzlanskog kantona vodi intenzivne aktivnosti na rekon strukciji adaptaciji zgrade „Soda-So“ u Tuzli, te je u cilju pripreme budućeg postupanja i narednih aktivnosti danas Vlada prihvatila Informaciju o do sada provedenim aktivnostima za potrebe rekonstrukcije zgrade Vlade TK.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Bivši minhenski nadbiskup ispričao se zbog afere seksualnog zlostavljanja
Potres na Tajvanu magnitude 5
Rusija blizu granice ima velike vojne vježbe, žestoko je optužila SAD
Johnson & Johnson ove godine očekuje do 3.5 mlrd. dolara zarade od prodaje cjepiva
Johnson: Ako Rusija napadne Ukrajinu, Britanija će dati svoj doprinos NATO-u
Pfizer i BioNTech ispituju cjepivo protiv omikrona
Hrvat spašen na jedrilici u Karipskom moru, nađen kod obale Nikaragve
U Njemačkoj počelo suđenje bivšoj pripadnici Islamske države
U tropskoj oluji na Madagaskaru i u Mozambiku poginulo 36 ljudi
Macron osudio državni udar u Burkini Faso
Policija pokreće istragu o Johnsonovom kršenju covid-mjera
Pripadnici hrvatskog kontingenta se vratili iz Poljske
Rusija proglasila Navalnog teroristom i ekstremistom
Izraelski stručnjaci preporučuju četvrtu dozu cjepiva starijima od 18
VIDEO Pogledajte snimke iz Grčke i Turske. Ogromna snježna oluja napravila kaos
Srbin u Australiji htio spasiti kćer u moru, poginuo je
Objavljeno veliko istraživanje korupcije u svijetu, Hrvatska gora od Ruande i Jordana
Kazahstan, Kirgistan i Uzbekistan ostali bez struje
Meksička novinarka, koja je tražila zaštitu od predsjednika, ubijena je u Tijuani
Australci osigurali autorska prava na aboridžinsku zastavuSVASTARIJE

Poljski znanstvenici izumili zvučni top protiv smoga

U karaoke baru u Indoneziji podmetnut požar, poginulo 19 ljudi

Kazahstan, Kirgistan i Uzbekistan ostali bez struje

Napadač na sveučilište u Njemačkoj preko WhatsAppa najavio što će učiniti

Nakon SAD-a i Britanija povlači dio osoblja iz veleposlanstva u Ukrajini

VIDEO Demonstracija moći SAD-a i Japana kod Tajvana. Kina odmah poslala ratne avione

I nevakcisani osjećaju neželjene efekte vakcine. Evo zašto

Na letu iz Južne Afrike do Amsterdama otkrili putnika u prostoru za kotače

Pilot nije htio dalje letjeti nakon prisilnog slijetanja jer mu je završila smjena

Pucnjava na utakmici Ljubuškog i Sarajeva, incidenti i u Mostaru


osmrtnicama basmrtovnice