TUZLARIJE - VIJESTI

30.11.2021. u 13:42 Broj citanja: 17231
Poruka pacijenta iz tuzlanskog Respiratornog centra:
˝Bio sam budala, nisam htio da se vakcinišem ... treba se vakcinisati˝

Tuzlarije


Zadnji je dan novembra 2021. godine, mjeseca u kojom je od početka pandemije korona virusa (mart 2019.) od posljedica komplikacija COVID-a umrlo najviše stanovnika Tuzlanskog kantona. Zaključeno sa današnjim danom u 11:30 umrlo je 190 osoba. Nisu to NN osobe nego svaka sa svojim imenom i prezimenom, svako je Neko, svako je nečiji. Brojevi ne izazivaju empatiju ili osjećaj da se svi mogu naći u situaciji da je njima ili nekom njihovom život ugrožen.

Tuzlarije


Neke zanima više, neke manje ali o koroni svi imaju mišljenje. Na društvenim mrežama se vode rasprave, najčešće ih vode nestručni jer stručni od posla nemaju kad. Treba zbrinuti pacijente.

Nakon što zbog težih komplikacija stignu u Respiratorni centar, priča prestaje, počinje borba za dah i za život.

Tuzlarije


Onima na kisiku, kojeg primaju u različitim dozama, posebno je teško. Teško jer je COVID bolest koja između ostalih simptoma donosi strah i tjeskobu, a na sve to, gledaju oko sebe one koje na kolicima dovezu, a u vreći odvezu. Gledaju one koji završe u nekoj statistici, one koji su među 9, 12, 14, 17... umrlih u 24 sata. Znaju da mogu biti jedni od njih.

U Respiratornom centru život ima drugačiju dimenziju, jeziva je spoznaja da neki hodaju kao po žici, odlučuju sekunde, nekad nakon poboljšanja dolazi do naglog pogoršanja koje završava smrću.

Tuzlarije


U aprilu ove godine posjetili smo ove iste prostorije, cilj je bio ukazati na opakost virusa koji ne bira. Pravila nema, uz stare i bolesne od drugih bolesti, umiru i zdravi i mladi. Razlika između ove i prošle godine su vakcine. Prema podacima postotka vakcinisanih, među teško oboljelim i umrlim, kojih je jako malo, sa dvije doze gotovo nikako, dileme nema, vakcine djeluju. Može se zaraziti, oboljeti ali je mala mogućnost da potpuno imunizirana osoba završi u Respiratornom.

Teško je objasniti kako smo od traženja vakcina, prava na imunizaciju u vrijeme kada su u svijetu počeli da je dijele, došli do toga da vakcine propadaju jer im je istekao rok trajanja. U Tuzlanskom kantonu dvije doze je primilo tek oko 26 % stanovnika.

Da li se malo radilo na edukaciji stanovništva, da li je struka uzmakla pred glasnim, često verbalno agresivnim antivakserima, da li mnogi misle da se to dešava nekome drugom, teško je procijeniti ali niko od pacijenata u Respiratornom nije mislio da će tu završiti. Da će doći u situaciju da ne može da udahne vazduh, da se guši, muči i prolazi kroz agoniju.

Pacijenti koji su bolje, koji su danas mogli govoriti, zahvalni su osoblju, hvale njihovu stručnost i ljubaznost, te preporučuju vakcine onima koji se još predomišljaju.
Možda je vrijeme da se svi zapitaju koliko su sami doprinijeli da sačuvaju svoje i zdravlje drugih. Zbog velikog priliva pacijenata, nemogućnosti da se pruži adekvatna zdravstvena zaštita, trpe pacijenti koji boluju od drugih bolesti. Domino efekat zahvata sve, negativne posljedice se osjete u svim segmentima društva. Bez masovne vakcinacije i dizanja svijesti o važnosti poštivanja mjera, ovo ludilo neće prestati. Bilo bi dobro da iduće godine u ovo vrijeme pričamo o bar 60 % vakcinisanih građana, ali po svemu sudeći nema mjesta za optimizam.

Tuzlarije


Četvrti pandemijski val je do sada najgori, najduže traje, ni nakon dva mjeseca nije počela silazna putanja broja pozitivnih, teško oboljelih i umrlih.

O tome je prof. dr. Jasmina Smajić, v.d. načelnika Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC-a Tuzla, rekla:Kako je raditi u Respiratornom govorio nam je dr. Jasmin Kalesić:Dr. Kalesić je također govorio o respiratoru, za koji se smatra da je to kraj, ali nije.Radi se po svjetskim standardima, o težini četvrtog talasa govorila je i dr. Lejla Dedić Sinanović, anesteziolog.Medicinska sestra Sabina Miletić kaže da iako radi na intenzivnoj, rad u Respiratornom se ne može porediti ni sa čim. Posebno je teško gledati njihovu borbu za dah.Uz dobru ekipu dešava se da se spase vrlo teški pacijenti. U ovom pandemijskom talasu imali su i trudnice koje su bile u teškom stanju, koje su se i porodile, i srećom sve je prošlo dobro, o tome je prof. dr. Smajić rekla.Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije
Tuzlarije
Ekipa koja je uvijek na visini zadatkaSabina Mešić(tuzlarije.net)               


Osmrtnicama ba osmrtnic livnoOvo su najvažnije promjene
Od 1. februara nova pravila za putovanja unutar EU
Razmišlja se da se uvedu u cijeloj EU
Austrija uvela nova pravila za ulaz u zemlju
NATO i SAD šalju gomilu oružja Ukrajini
Rusija žestoko reagirala: Kijev sprema napad

25.01.2022. u 20:39
Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta


Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela službenu Rezoluciju o obilježavanju 27. januara kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.Tim povodom, delegacija Grada Tuzle i predstavnici Jevrejske opštine Tuzla će, u srijedu, 26. januara 2022. godine u 11,00 sati odati poštovanje žrtvama

OPŠIRNIJE


25.01.2022. u 16:52 Broj citanja: 520
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Koliko se sve to promijenilo u odnosu na prošlu i posebno prvu pandemijsku godinu. Sjećam se da su ženu, koja je imala koronu, uz pratnju policije i rotirke prebacivali iz MIB-a (nekadašnji Centar za srce) do UKC-a, a tek studenti i vozači koji su bili u hotelima (Tehnograd i Tuzla), a nisu bili ni pozitivni. Šatori na granicama, obaveza nošenja zaštitnih rukavica i maski i na otvorenom

OPŠIRNIJE


25.01.2022. u 15:31
U četvrtak Izbor sportiste Tuzlanskog kantona za 2021. godinu


Izbor sportiste godine Tuzlanskog kantona za 2021. godinu bio je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića i ministra kulture, sporta i mladih Zlatana Muratovića sa predsjednikom i generalnim sekretarom Sportskog saveza TK-a Branom Mikićem i Jadranom Lasetovićem.

OPŠIRNIJE


25.01.2022. u 15:29 Broj citanja: 651
Federacija BiH:
Krizni štab preporučio skraćenje perioda izolacije i samoizolacije


Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH na današnjoj je sjednici donio preporuke koje se odnose na smanjenje broja dana izolacije i samoizolacije, potvrdio je za BHRT Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH.

OPŠIRNIJE


25.01.2022. u 14:31
Dogovor o osnivanju Radnog centra za osobe sa smetnjama u razvoju


O aktivnostima koje je potrebno poduzeti prije osnivanja Radnog centra u okviru JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju razgovarali su danas članovi Vlade TK sa predstavnicima ove institucije i Vijeća roditelja.

OPŠIRNIJE


25.01.2022. u 13:10
Pokrenut proces izrade Strategije razvoja MUP-a TK 2022 – 2027.


Strategija će sadržavati razvojne prioritete Kantona i razvojne pravce definisane u strateškim dokumentima Kantona i Federacije Bosne i Hercegovine i dokumentima relevantnim za proces integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Rok za izradu i usvajanje Strategije je 31.10.2022. godine

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Biden zaprijetio Putinu sankcijama ako Rusija napadne Ukrajinu
SAD i Zapad pripremaju snažan udar na Putina
Kod Floride se prevrnuo brod, spasioci tragaju za 39 osoba
Milanović: EU je poticala puč u Ukrajini. Analitičar: Kao da je glasnogovornik Moskve
Autobus se u Londonu zabio u dućan. U njemu bilo djece, neka su prevezena u bolnicu
Bijela kuća: Biden ne namjerava samovoljno slati vojsku u Ukrajinu
SAD pokušava osigurati plin za Europu u slučaju ruskog napada na Ukrajinu
MMF: Rast svjetskog gospodarstva bit će slabiji nego što se prognoziralo
Francuz u Iranu osuđen na osam godina zatvora zbog špijunaže
Kanada iz Ukrajine povlači obitelji diplomata
Putin će kod Irske održati pomorske vježbe. Irski ministar: Niste dobrodošli
Bivši minhenski nadbiskup ispričao se zbog afere seksualnog zlostavljanja
Potres na Tajvanu magnitude 5
Rusija blizu granice ima velike vojne vježbe, žestoko je optužila SAD
Johnson & Johnson ove godine očekuje do 3.5 mlrd. dolara zarade od prodaje cjepiva
Johnson: Ako Rusija napadne Ukrajinu, Britanija će dati svoj doprinos NATO-u
Pfizer i BioNTech ispituju cjepivo protiv omikrona
Hrvat spašen na jedrilici u Karipskom moru, nađen kod obale Nikaragve
U Njemačkoj počelo suđenje bivšoj pripadnici Islamske države
U tropskoj oluji na Madagaskaru i u Mozambiku poginulo 36 ljudiSVASTARIJE

Poljski znanstvenici izumili zvučni top protiv smoga

U karaoke baru u Indoneziji podmetnut požar, poginulo 19 ljudi

Kazahstan, Kirgistan i Uzbekistan ostali bez struje

Napadač na sveučilište u Njemačkoj preko WhatsAppa najavio što će učiniti

Nakon SAD-a i Britanija povlači dio osoblja iz veleposlanstva u Ukrajini

VIDEO Demonstracija moći SAD-a i Japana kod Tajvana. Kina odmah poslala ratne avione

I nevakcisani osjećaju neželjene efekte vakcine. Evo zašto

Na letu iz Južne Afrike do Amsterdama otkrili putnika u prostoru za kotače

Pilot nije htio dalje letjeti nakon prisilnog slijetanja jer mu je završila smjena

Pucnjava na utakmici Ljubuškog i Sarajeva, incidenti i u Mostaru


osmrtnicama basmrtovnice