TUZLARIJE - VIJESTI

28.02.2022. u 13:45
EKSPOZE PREMIJERA

Poštovani gospodine Predsjedniče Skupštine Tuzlanskog kantona,
Poštovani zamjenici predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona,
Uvažene zastupnice i zastupnici, predstavnici medija, prisutni gosti
Poštovane dame i gospodo


Dozvolite mi da se na samom početku zahvalim skupštinskoj većini i predsjedniku Skupštine na ukazanom povjerenju i privilegiji. Biti premijer Tuzlanskog kantona sa sobom nosi ogromnu odgovornost. S ovog mjesta želim poručiti da tu odgovornost prihvatam.

Vjerujem da dijelimo spoznaju o ozbiljnosti trenutka i situacije u kojoj se nalazi država Bosna i Hercegovina, a time i Tuzlanski kanton. Nova vlada Tuzlanskog kantona preuzima odgovornost 8 mjeseci prije izbora što svakako nije izgovor niti alibi. Naprotiv to je dodatni motiv svima nama da realiziramo naše programske ciljeve i načinimo iskorake u svakoj sferi društvenog života po kojima ćemo biti prepoznatljivi.

Poštovani zastupnice i zastupnici Skupštine Tuzlanskog kantona

Od vas i građana TK, kao mlad čovjek i premijer, očekujem podršku za nove ideje temeljene na principima sigurnosti, pravednosti, solidarnosti, transparentnosti, mladosti i dinamizmu, a sve u svrhu ukupnog napretka našeg kantona. Konačan sud o novoj vladi TK, o svakom ministru pojedinačno i meni kao premijeru, donijet ćete na osnovu naših djela, postupaka i konačnih rezultata.

Dozvolite mi da u najkraćem predstavim osnovne ciljeve i smjernice rada Vlade Tuzlanskog kantona do kraja mandatnog perioda 2018. - 2022. godina.

Vlada će svoj rad temeljiti na sljedećim principima:
1. Nosioci izvršnih funkcija u nadležnosti Vlade i Skupštine TK moraju ispunjavati sve zakonom predviđene uslove za tu poziciju. Neće nam se ponoviti greške prethodnih vlada.
2. Imenovani zvaničnici ne mogu biti lica koja imaju potvrđenu optužnicu. Neće biti imenovanja penzionera i nestručnih osoba.
3. Zajedno za skupštinskom većinom, Vlada TK preduzet će sve mjere, u okviru svojih nadležnosti, da aktualno stanje proizašlo iz neustavnih akata vrati u ustavni okvir Kantona, Federacije i države BiH.
4. Vlada TK, zajedno sa skupštinskom većinom, preduzet će sve neophodne mjere u okviru ustavnih i zakonskih nadležnosti da osigura punu primjenu principa vladavine prava, kako bi se institucije kantona stavile u funkciju građana.
5. Javna dobra, uključujući i Budžet Tuzlanskog kantona, kroz konkretne mjere, učinit ćemo funkcionalnijim, zarad javnog interesa svih građana TK.

Cilj nam je da u ovom relativno kratkom vremenskom periodu osiguramo zakonodavni okvir i ambijent za bolji status građana Tuzlanskog kantona. Štiti ćemo principe socijalne kohezije, solidarnosti i ravnopravnosti, nećemo se umoriti na putu izgradnje boljih uvjeta života stanovnika Tuzlanskog kantona. Dinamično ćemo raditi na kreiranju i provođenju politika zadržavanja stanovništva koje će razultirati usporavanjem i zaustavljanjem trendova odlaska mladih ljudi, bez kojih nema budućnosti države Bosne i Hercegovine, a time i Tuzlanskog kantona. Nastavit ćemo osnažiti politike za poboljšanje statusa boračke populacije, socijalnih kategorija, zaposlenika u obrazovanju, zdravstvu, policiji, poticanju poljoprivrede, ali ćemo podjednako brinuti i o ravnomjernom razvoju svih dijelova Tuzlanskog kantona. Poseban status će imati privreda za koju smo svjesni da je generator novih vrijednosti, a samim time i garant opstanka Tuzlanskog kantona.

Realizacija strateških i programskih aktivnosti iz nadležnosti ministarstava, kantonalnih uprava i kantonalnih organizacija utemeljena je na Strategiji razvoja Tuzlanskog kantona za period 2021-2027. godina, Strategiji za prevenciju korupcije Tuzlanskog kantona 2021 – 2024. godina i Strategiji prema mladima Tuzlanskog kantona za period 2020-2024. godina, te zakonima i propisima na kojima se temelji rad Vlade, pojedinih ministarstava, kantonalnih uprava i kantonalnih organizacija.

Usvajanjem Strategije razvoja Tuzlanskog kantona za period 2021-2027. godina definirani su i usklađeni razvojni pravci i prioriteti Tuzlanskog kantona sa ključnim nacionalnim i međunarodnim razvojnim dokumentima. Uspješnost razvoja Tuzlanskog kantona mjerit će se sposobnošću da se prevladaju uočene slabosti i prijetnje bržem rastu, ali isto tako i da se iskoriste razvojni potencijali koji nesumnjivo postoje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona će intenzivirati aktivnosti na povećanju ukupnog stepena sigurnosti na području Tuzlanskog kantona, čime će dati doprinos kvalitetnijem životu i poslovnom okruženju svima koji žive, rade ili borave na području Tuzlanskog kantona. U tom smislu ključne smjernice Ministarstva predstavljaju: popunjavanje upražnjenih radnih mjesta; materijalno-tehničko opremanje; edukacija i stručno usavršavanje državnih službenika i namještenika; unapređenje kvaliteta, ažurnosti i efikasnosti u rješavanju zahtjeva građana i dr. Ministarstvo će nastaviti sa razvojem i modernizacijom jedinstvenog informaciono-telekomunikacionog sistema. Osnovni cilj u ovoj oblasti je unaprijediti funkcionalnost, pouzdanost i sigurnost kako informaciono-telekomunikacionog sistema MUP-a TK i Uprave policije, tako i uspostavljenih komunikacionih sistema na nivou BiH i FBiH. Ministarstvo će aktivno učestvovati u realizaciji svih projekata IDDEEA-e u oblasti izdavanja i zamjene ličnih dokumenata, vođenja evidencija o prekršajima i naplatama kazni iz oblasti sigurnosti saobraćaja, i dr. Pojačanim angažovanjem svih zaposlenika Ministarstva unaprijediti kvalitet i efikasnost u rješavanju zahtjeva građana. U tom smislu, neophodno je unaprijediti sistem upravnog nadzora kroz realizaciju planova vršenja upravnog nadzora nad radom svih odsjeka za administraciju u oblasti izdavanja ličnih dokumenata, kancelarijskog poslovanja, provođenja propisa iz oblasti saobraćaja, građanskih stanja, kao i inspekcijski nadzor nad radom matičnih ureda

Ministarstvo pravosuđa i uprave u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije će se fokusirati na stvaranje efikasnog normativnog okvira i pružanje podrške uspostavljanju Ureda za borbu protiv korupcije Tuzlanskog kantona, realizaciju aktivnosti u skladu sa preporukama Posebne grupe za reformu javne uprave. Ministarstvo će se fokusirati na realizaciju Strateškog okvira za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini, koji koordinira Ured za reformu javne uprave uspostavljen pri Kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te doprinos reformi pravosuđa s ciljem povećanja efikasnosti pravosudnog sistema.

Ministarstvo obrazovanja i nauke će raditi na poboljšanju kvalitete predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja te unapređenju naučno-istraživačkog rada, obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja te neometano funkcionisanje sistema saobraćajne edukacije kroz provođenje aktivnosti za realizaciju mjera iz Strategije razvoja Tuzlanskog kantona kao i iz nadležnosti Ministarstva. U skladu sa postojećim zakonskim propisima pokrenut ćemo procese izrade sektorskih strategija: Strategije nauke i tehnološkog razvoja TK, Strategije visokog obrazovanja TK, Strategije obrazovanja (srednjeg, osnovnog i predškolskog).

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice fokusirat će se na unapređenje zaštite okoliša i planskog korištenja prirodnih resursa i prostora, povećanje energetske efikasnosti te modernizacije saobraćajne i komunalne infrastrukture, kako bi se osigurao efikasan i održiv infrastrukturni razvoj. Ovo će se ostvariti kroz plansko planiranje i korištenje prostora, uspostavu jedinstvenog geoinformacionog sistema na području Kantona, te zaštitu zraka, tla i voda.

Ministarstvo finansija će efikasno i transparentno upravljati javnim finansijama u cilju ekonomskog razvoja i finansijske sigurnosti, pratiti porezne politike u nadležnosti Kantona, finansirati funkcije Kantona, razvojne i druge fondova te opšte i društvene potrebe. Očuvanje finansijske stabilnosti Budžeta TK, njegove likvidnosti i sposobnosti izvršenja značajno unaprijeđenog nivoa socijalnih i boračkih davanja, čija realizacija slijedi u narednom periodu, bit će jedan od najvažnijih prioriteta u radu ovog Ministarstva.

Ministarstvo privrede će se fokusirati na razvoj i jačanje konkurentnosti poslovnog sektora Tuzlanskog kantona, zasnovanog na savremenim pravcima razvoja te unapređenju poslovnog ambijenta olakšavajući privrednim subjektima da se usmjere ka progresivnom razvoju temeljenom na inovacijama, novim tehnologijama, obnovljivim izvorima energije i specifičnim i savremenim znanjima i vještinama. Realizacija prioriteta Ministarstva ostvarit će se kroz programe podrške unapređenju poslovanja, konkurentnosti i inovativnosti privrednih subjekata sa područja Tuzlanskog kantona, te implementaciji značajnijih projekata u cilju poticanja cjelokupnog razvoja Kantona. Realizacijom navedenih aktivnosti očekuje se povećanje indeksa industrijske proizvodnje, povećanje broja poslovnih subjekata, kao i veći broj zaposlenih na području Tuzlanskog kantona. Efikasno upravljanje integrisanim razvojem Tuzlanskog kantona ostvarit će se kroz koordinirano vertikalno i horizontalno djelovanje u navedenoj oblasti, uz dodatno jačanje kapaciteta javnih službenika za efikasan proces upravljanja razvojem, uz pripremu projektnih aplikacija, proces europskih integracija, te jačanjem kapaciteta za implementaciju zajedničkih projekata javnog i privatnog sektora. Stvaranjem bolje saradnje i koordinacije razvojnih aktivnosti javnog, privatnog i nevladinog sektora, omogućit će se multiplikacija razvojnih efekata u TK.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja će prioritetno raditi na unapređenju turističke ponude kroz kreiranje raznovrsnih turističkih proizvoda, razvoj turističke infrastrukture, promociju Tuzlanskog kantona kao poželjne turističke destinacije. Kada je u pitanju trgovina aktivnosti će biti usmjerene na podizanje kvaliteta usluga u trgovini i njihovo usklađivanje sa standardima EU, naročito u zaštiti zdravlja i prava potrošača, podizanja kvaliteta proizvoda, njihovog brendiranja i kreiranja prepoznatljivosti, a sve u cilju podizanja konkurentnosti domaćih proizvoda kako na domaćem tako i na stranom tržištu. U oblasti saobraćaja aktivnosti Ministarstva bit će usmjerene na: sprovođenje propisa iz oblasti saobraćaja iz nadležnosti ministarstva; poboljšanje saradnje sa svim nivoima vlasti u FBiH u cilju razvoja saobraćajnih koridora višeg ranga cesta; aktivnosti učešća u izradi planske dokumentacije JU Direkcija regionalnih cesta TK; stvaranje povoljnijeg ambijenta za razvoj privrednih aktivnosti kroz unapređenje javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika i tereta; poboljšanje rada Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla”, kroz pomoć menadžmentu Aerodroma u otvaranju novih zračnih linija u oblasti prijevoza putnika. Konačno, radit će se na pripremi dokumentacije za zajedničko djelovanje Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona sa višim nivoima vlasti u realizaciji strateških projekata izgradnje cestovne infrastrukture.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će zadržati fokus na unapređenju upravljanja prirodnim resursima radi ostvarivanja proizvodnje kvalitetnih i konkurentnih poljoprivrednih proizvoda, na poboljšanju stanja postojeće vodne infrastrukture, poboljšanju stanja lovne infrastrukture, te uspostavljanju ekološki prihvatljivog i održivog upravljanja šumama i šumskim zemljištem.

Ministarstvo zdravstva će se prioritetno usmjeriti na prevenciju i unapređenje zdravstvenog stanja stanovništva, osiguranje dostupnosti i efikasnosti zdravstvene zaštite, te realizaciju mjera za osiguranje i provođenje zdravstvene zaštite od interesa za Tuzlanski kanton, koje direktno ili indirektno utiču na zdravlje, i mjera unapređenja zdravstvene zaštite i javnog zdravstva. Pored toga fokus će biti i na aktivnostima koje doprinose povećanju materijalno-tehničke opremljenosti u zdravstvu i uvođenju savremenih digitalnih sistema, koji doprinose efikasnijem i ekonomičnijem radu kao i većoj kontroli.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak će u oblasti rada i zapošljavanja direktno, u saradnji sa JU Služba za zapošljavanje TK, svoje aktivnosti usmjeriti na realizaciju Programa zapošljavanja, posebno mladih osoba, žena i pripadnika nacionalnih manjina, kao i onih osoba koje dugo čekaju na zaposlenje. Posebna pažnja će se posvetiti i programima prekvalifikacije i dokvalifikacije, kako bi se nezaposleni osposobili za ona zanimanja koja su tražena na tržištu rada, saradnji sa obrazovnim institucijama, kako bi se školovao onaj kadar koji po završetku školovanja ima sigurno zaposlenje. Cilj svih navedenih aktivnosti je očuvanje postojećih radnih mjesta, smanjenje nezaposlenosti i stvaranje ambijenta koji bi omogućio zapošljavanje mladih i spriječio njihov odlazak iz BiH. Ministarstvo će u oblasti socijalne zaštite biti opredijeljeno da se u što većoj mjeri obezbijedi dostupnost i ujednačenost u ostvarivanju svih prava iz oblasti socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, prava koja su već regulisana federalnim i kantonalnim zakonom iz ovih oblasti. Poduzet će se mjere koje će biti usmjerene na socijalnu uključenost marginaliziranih grupa realizacijom zakonom propisanih prava i realizacijom partnerskih projekata, realizacijom postojećih programa, uz povećanje iznosa za njihovu realizaciju, kako bi se obuhvatio što širi krug korisnika kojima je pomoć potrebna. Radit će se na jačanju saradnje javnog i nevladinog sektora kroz realizaciju zajedničkih projekata, na većem obuhvatu lica i porodica, koje ne mogu ostvariti zakonska prava, a nalaze se u riziku od siromaštva. U oblasti povratka aktivnosti Ministarstva će biti usmjerene na realizaciju programa, koji će povratnicima omogućiti siguran ostanak nakon njihovog povratka na prijeratna prebivališta, a raseljenim licima omogućiti povratak ili siguran i dostojanstven boravak u sadašnjem mjestu prebivališta.

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade ključni fokus će staviti na unapređenje uslova za razvoj djelatnosti kulture, zaštitu i korištenje kulturno-historijskog naslijeđa, razvoj i bavljenje sportom, unapređenje politika prema mladima te provedbu strategije prema mladima.

Ministarstvo za boračka pitanja će donošenjem novih i predlaganjem izmjena i dopuna postojećih zakona i drugih propisa, nastaviti zaštitu i poboljšanje položaja prava boraca i članova njihovih porodica. To će se prevashodno odnositi na provođenje utvrđenih dopunskih prava, sa posebnim akcentom na osiguranje zdravstvene zaštite, obrazovanje, školovanje i zapošljavanje, kao i socijalno zbrinjavanje istih.

Realizacija ključnih strateških projekata naznačenih u Strategiji razvoja Tuzlanskog kantona za period 2021-2027. godina, za čiju realizaciju postoji opća saglasnost i opredjeljenje svih relevantnih aktera, biti će kvalitativna odrednica rada ovog saziva Vlade Tuzlanskog kantona. Imajući u vidu integrisani razvoj Tuzlanskog kantona, za implementaciju ovih projekata želim zamoliti vašu podršku u svim etapama njihove realizacije. Radi se o sljedećim projektima:
Izgradnja Kampusa Univerziteta u Tuzli. Konačna realizacija ovog projekta omogućit će potpuno zadovoljenje prostornih standarda visokog obrazovanja, podići kvalitet uslova studiranja, boravka studenata i univerzitetskog osoblja. Izgradnjom Univerzitetskog naučno-tehnološkog parka bit će osigurani uslovi za osnovna, primijenjena i razvojna istraživanja čime će se unaprijediti razvoj nauke, tehnologije i visokog obrazovanja, potaći saradnja s privredom i okruženjem i tako doprinijeti integrisanom razvoju Kantona. Potpuno svjesni dužine trajanja projekta i njegovog financiranja, naš cilj je započeti s realizacijom i osigurati sistemske pretpostavke za njegovu realizaciju u narednom periodu.

Uspostava Centra urgentne medicine pri JZU UKC Tuzli. Očekivani efekti projekta ogledaju se u ojačanim kapacitetima zdravstvenih ustanova da brzo i efikasno zbrinu urgentna stanja u oblasti zdravstva, kako u normalnim uslovima tako i u slučajevima katastrofa, vanrednih situacija i epidemija, čime se direktno utiče na poboljšanje nivoa zdravstvene zaštite ali i kvalitete života na TK. Jednako kao i kod prethodnog projekta, namjera ovog saziva Vlade je da započne realizaciju projekta i osigura projektnu dokumentaciju za neometan nastavak i završetak radova.

Izgradnja dionice magistralne ceste M-18 Šićki Brod – Kladanj. Izgradnjom i modernizacijom magistralne ceste M-18 značajno bi se smanjilo vrijeme putovanja između Tuzle i Sarajeva, te ostalih mjesta koja se povezuju ovom važnom cestovnom komunikacijom. Pored smanjenja vremena putovanja povećao bi se nivo usluga, stepen sigurnosti učesnika u saobraćaju, smanjila bi se emisija štetnih gasova iz motornih vozila i time bi se obezbijedio bolji kvalitet života građana koji egzistiraju na području ovog važnog cestovnog pravca. Očekuje se da se dionica magistralne ceste M-18 Šićki Brod – Kladanj (granica TK), u dužini od 59 km, izgradi do 2027. godine.

Izgradnja autoceste/brze ceste Tuzla-Brčko-Orašje (rijeka Sava) kao dijela autoceste/brze ceste Sarajevo-Tuzla-Beograd. Izgradnjom autoceste/brze ceste na području Tuzlanskog kantona obezbijediti će se saobraćajna deblokada Tuzlanskog kantona i povezivanje sa europskim koridorima, prvenstveno sa autoputom A1. Na ovaj način će se otvoriti cestovni saobraćaj prema ključnim zemljama regije i Europe, omogućiti brži protok roba, usluga i putnika a samim time i brži privredni razvoj Tuzlanskog kantona. Očekujemo da se autocesta/brza cesta Tuzla-Brčko-Orašje, u dužini od 65 km, izgradi do 2027. godini.

Ova Vlada u fokus svoga rada stavlja početak izrade strateških razvojnih dokumenta (populacione politike, visokog obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja), koji će predstavljati osnovu za budući razvoj Tuzlanskog kantona ali i za neophodne reforme u područjima obrazovanja, socijalne zaštite, kvalitete života mladih, povezivanja privrede sa obrazovnim i visokoobrazovnim i istraživačkim ustanovama i institucijama.

Dozvolite mi da iz svega ovoga što sam kazao izdvojim najznačajnije mjere koje ćemo realizirati do kraja mandata sa tačno naznačenim rokovima implementacije:

Materijalno-tehničko opremanje Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Civilne zaštite i robnih rezervi u iznosu do petnaest miliona konvertibilnih maraka (15.000.000 KM) – rok implementacije: nakon usvojenih izmjena i dopuna Budžeta TK za 2022. godinu.

Stavljanje van snage odluke o povećanju plata i ostalih primanja izabranih zvaničnika (poslanika u Skupštini TK, Premijera, ministara u Vladi TK i savjetnika) – rok implementacije: do 31. marta 2022.godine.

Donošenje izmjena i dopuna zakonske regulative, koje se odnose na porodiljske naknade majkama porodiljama (u iznosu od 1.000 KM), te povećanje dječijeg doplatka za 50% – rok implementacije: do 30. aprila 2022. godine.

Povećanje plata svim radnicima u oblasti obrazovanja (osnovnog, srednjeg i visokog) u iznosu od 9,5% – rok implementacije: do 30. juni 2022.godine.

Povećanje boračke egzistencijalne naknade za demobilisane borce u iznosu od 20% – rok implementacije: do 31. mart 2022.godine.

Povećanje naknade za oboljele od celijakije, u skladu sa usvojenom skupštinskom inicijativom – rok implementacije: do 30. aprila 2022.godine.

Izrada novih pedagoških standarda za osnovno i srednje obrazovanje te normativa i standarda visokog obrazovanja – rok implementacije: do 31. august 2022.godine;

Nabavka besplatnih udžbenika za sve učenike od prvog do devetog razreda osnovne škole – rok implementacije: do 1. septembra 2022.godine.

Stipendiranje posebno nadarenih učenika i studenata, (500.000 KM) sredstva pozicionirati kod Ministarstva za obrazovanje i nauku – rok implementacije: nakon usvajanja izmjena i dopuna Budžeta TK za 2022.godinu;

Povećanje poticaja u poljoprivredi na deset miliona konvertibilnih maraka (10.000.000 KM) – rok implementacije: nakon usvajanja izmjena i dopuna Budžeta TK za 2022. godinu.

Povećanje sredstava za nerazvijene i manje razvijene opštine u iznosu od 50% u odnosu na planirana sredstva Budžeta za 2022. godinu – rok implementacije: nakon usvajanja izmjena i dopuna Budžeta TK za 2022. godinu.

Usvajanje jednokratne pomoći penzionerima sa najnižom penzijom (izmjenama i dopunama Budžeta planirati sredstva u iznosu od 1.500.000 KM) – rok implementacije: do 1. septembra 2022. godine.

Podrška povratničkoj populaciji, kako fizičkim licima tako i infrastrukturnim projektima (Izmjenama i dopunama Budžeta za 2022. godinu povećati sredstva u iznosu za 100 %) – rok implementacije: nakon usvajanja izmjena i dopuna Budžeta TK za 2022. godinu.

Povećanje sredstava na budžetskim pozicijama za projekte iz oblasti kulture, sporta i mladih (Izmjenama i dopunama Budžeta za 2022. godinu povećati sredstva u iznosu za 20 %) – rok implementacije: nakon usvajanja izmjena i dopuna Budžeta TK za 2022. godinu.

Racionalizacija i smanjenje nameta u privredi, što se prije svega ogleda u ukidanju parafiskalnog nameta “naknade za opće korisne funkcije šuma”.

Pokretanje postupka za izradu projektne dokumentacije Kampusa Univerziteta u Tuzli kao preduslova za početak gradnje (Izmjenama i dopunama Budžeta za 2022. godinu planirati sredstva u iznosu za od 500 000 KM)

Pokretanje postupka za uvođenja sistema elektronske prijave ispita na Univerzitetu u Tuzli – rok implementacije: do 31. avgusta 2022. godine.

Hitno uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica za korisnike zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Poštovane zastupnice i zastupnici Skupštine Tuzlanskog kantona
Na osnovu prezentiranog ekspozea i predloženog sastava Vlade Tuzlanskog kantona, želim vas zamoliti za podršku i pozvati da zajedničkim radom doprinesemo ostvarenju zacrtanih programskih ciljeva i zadataka te tako doprinesemo stabilizaciji i progresu razvoja Tuzlanskog kantona.
Hvala Vam,
U Tuzli, 28.02.2022.godine

Premijer Tuzlanskog kantona
Irfan Halilagić, dipl.pravnik



Zadovoljstvo mi je istaći da je ovim prijedlogom sastava Vlade TK u potpunosti ispoštovana tražena ustavna struktura vezana za nacionalni sastav, kao i ravnopravnost spolova, te tako u sastavu Vlade TK imamo 4 žene i 9 muškaraca.
Dozvolite mi da na kraju izlaganja predložim članove Vlade i zatražim podršku za sastav buduće Vlade:
1. Kandidat za ministra unutrašnjih poslova:
Ime i prezime: Hajrudin Mehanović
Stručna sprema: profesor islamske vjeronauke
Nacionalna pripadnost: Bošnjak


2. Kandidat za ministra pravosuđa i uprave:
Ime i prezime: Senada Dizdarević
Stručna sprema: diplomirani pravnik
Nacionalna pripadnost: Bošnjak

3. Kandidat za ministra obrazovanja i nauke:
Ime i prezime: Ahmed Omerović
Stručna sprema: profesor sociologije
Nacionalna pripadnost: Bošnjak

4. Kandidat za ministra prostornog uređenja i zaštite okolice:
Ime i prezime: Anela Ajšić
Stručna sprema: bachelor inžinjer građevinarstva
Nacionalna pripadnost: Bošnjak

5. Kandidat za ministra finansija:
Ime i prezime: Suad Mustajbašić
Stručna sprema: diplomirani ekonomista
Nacionalna pripadnost: Bošnjak

6. Kandidat za ministra za kulturu, sport i mlade:
Ime i prezime: Ivana Mijatović
Stručna sprema: diplomirani pedagog - psiholog
Nacionalna pripadnost: Hrvatica

7. Kandidat za ministra trgovine, turizma i saobraćaja:
Ime i prezime: Mustafa Šakić
Stručna sprema: diplomirani ekonomista
Nacionalna pripadnost: Bošnjak

8. Kandidat za ministra zdravstva:
Ime i prezime: Dajana Čolić
Stručna sprema: doktor stomatologije
Nacionalna pripadnost: ostali

9. Kandidat za ministra za rad, socijalnu politiku i povratak:
Ime i prezime: Mirsad Muhamedbegović
Stručna sprema: profesor razredne nastave
Nacionalna pripadnost: Bošnjak

10. Kandidat za ministra privrede:
Ime i prezime: Edin Duraković
Stručna sprema: diplomirani pravnik
Nacionalna pripadnost: Bošnjak

11. Kandidat za ministra za boračka pitanja:
Ime i prezime: Zoran Blagojević
Stručna sprema: diplomirani ekonomista
Nacionalna pripadnost: Srbin

12. Kandidat za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede:
Ime i prezime: Emir Begić
Stručna sprema: diplomirani ekonimista
Nacionalna pripadnost: Bošnjak

(tuzlarije.net)               













19.05.2024. Broj citanja: 171
Iran službeno potvrdio: Helikopter s predsjednikom prisilno sletio, ne znamo ništa




19.05.2024. Broj citanja: 328
Ukrajinci zasuli Ruse moćnim američkim raketama i desecima dronova. Gori rafinerija




19.05.2024. Broj citanja: 135
Dvoje mrtvih u sudaru brodova na Dunavu u Mađarskoj. Traje potraga za nestalima




19.05.2024. Broj citanja: 133
Trumpov saveznik se rugao i skrivao od suda. Upali mu na rođendan i uručili poziv




19.05.2024. Broj citanja: 607
Muž joj je umro u teškoj nesreći. Godinama je sama istraživala i pobijedila Goodyear




18.05.2024. Broj citanja: 485
Treći svjetski rat značio bi kraj naše civilizacije




18.05.2024. Broj citanja: 368
VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... ˝Voda je do prsa, ovo ne pamtimo˝




18.05.2024. Broj citanja: 287
Borbe u Rafahu jačaju, žestoko i na sjeveru. ˝Možda i najjače borbe u 7 mjeseci˝




18.05.2024. Broj citanja: 559
Ovaj film zovu čudom. Snimao se 40 godina, a redatelj je potrošio 120 milijuna dolara




18.05.2024. Broj citanja: 186
Troje španjolskih turista ubijeno u Afganistanu
















OSTALE VIJESTI
Srušio se helikopter s predsjednikom Irana. "Strahuje se da je mrtav"
FOTO Iranci mole za nestalog predsjednika
Britanski mediji: Strahuje se da je iranski predsjednik mrtav
Što ako je iranski predsjednik poginuo u padu helikoptera?
Španjolski turisti ubijeni u Afganistanu, Islamska država preuzela odgovornost
VIDEO Mrak, magla, kiša i niske temperature stvaraju probleme spasiocima u Iranu
Zaharova: Rusija je spremna pomoći Iranu, nadamo se da je predsjednik živ
Europska unija će pomoći u potrazi za iranskim predsjednikom
Pucnjava u SAD-u. U središtu popularnog turističkog grada ranjeno 11 ljudi
Turska šalje Iranu pomoć. Erdogan: Nadam se dobrim vijestima o mom "bratu" Ebrahimu
Ajatolah Hamnei pozvao Irance da ne brinu za zemlju nakon nesreće predsjednika
Predsjednik Argentine prozvao ženu španjolskog premijera: "Korumpirana je"
Azerbajdžanski predsjednik ponudio pomoć Iranu
Nastavljaju se napadi na Harkiv. Ukrajina uništila minolovac ruske Crnomorske flote
Nisu nestala tri pripadnika spasilačke službe koja traga za iranskim predsjednikom
Slovački ministar: Napadač na Fica možda nije vuk samotnjak. Možda nije djelovao sam
Iranski dužnosnik: Helikopter s iranskim predsjednikom srušio se u planinama
Iran službeno potvrdio: Helikopter s predsjednikom prisilno sletio, ne znamo ništa
Hrvatski veterani pomažu u resocijalizaciji ukrajinskih branitelja
VIDEO Glavašević snimio cijene u trgovini Aldi u Belgiji







SVASTARIJE

Iran službeno potvrdio: Helikopter s predsjednikom prisilno sletio, ne znamo ništa

Ukrajinci zasuli Ruse moćnim američkim raketama i desecima dronova. Gori rafinerija

Dvoje mrtvih u sudaru brodova na Dunavu u Mađarskoj. Traje potraga za nestalima

Trumpov saveznik se rugao i skrivao od suda. Upali mu na rođendan i uručili poziv

Muž joj je umro u teškoj nesreći. Godinama je sama istraživala i pobijedila Goodyear

Treći svjetski rat značio bi kraj naše civilizacije

VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... ˝Voda je do prsa, ovo ne pamtimo˝

Borbe u Rafahu jačaju, žestoko i na sjeveru. ˝Možda i najjače borbe u 7 mjeseci˝

Ovaj film zovu čudom. Snimao se 40 godina, a redatelj je potrošio 120 milijuna dolara

Troje španjolskih turista ubijeno u Afganistanu





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi