TUZLARIJE - VIJESTI

09.05.2022. u 22:57 Broj citanja: 928
Zahtjevi za utvrđivanje odgovornosti za neuspješnu reviziju presude za genocid u Srebrenici

Nakon što je Nevenka Tromp, bivša saradnica glavnog Haškog tužioca Džefrija Najsa i počasna građanka Sarajeva, podsjetila na neuspješnu reviziju presude za genocid u Srebrenici, Naša stranka i SDP, u odvojenim saopštenjima traže utvrđivanje odgovornosti.

Tuzlarije


Naša stranka poziva Tužilaštvo da utvrdi odgovornost za debakl pred Međunarodnim sudom pravde

Nevenka Tromp, bivša saradnica glavnog Haškog tužioca Džefrija Najsa i počasna građanka Sarajeva, gostovala je sinoć na Face TV-u. Damir Arnaut, poslanik Naše stranke u Parlamentu BiH, povodom njenih ponovljenih iskaza o reviziji presude za genocid poziva Tužilaštvo KS i Tužilaštvo BiH da ispita odgovorne za vođenje tog procesa pred Međunarodnim sudom pravde.

„Podsjećam da je Izetbegović još prije tri godine u gostovanju na TV1 izjavio:

´Znate, bilo mi je rečeno, a to je bila ozbiljna grupa pravnika, mojih savjetnika, advokata i tako dalje, koji su mi kazali da nemamo legitimaciju, ali da se na to ne treba obazirati. ´Idemo nastaviti, nemojte uopšte spominjati u javnosti da nemamo legitimaciju za tu stvar, da nemamo agenta´. I ja sam ih poslušao.´

Odluka da ovako postupi rezultirala je odbacivanjem zahtjeva još u administrativnoj fazi, od strane Registrara Međunarodnog suda pravde (MSP), troškom od preko 100.000 KM koliko je isplaćeno Sakibu Softiću, dodatnim troškovima u nikada objavljenom iznosu koji je isplaćen drugim savjetnicima i advokatima koje Izetbegović spominje, kao i međunarodnom stručnjaku Davidu Schefferu. Šta više, ovaj pristup je državu Bosnu i Hercegovinu izložio poruzi u međunarodniim krugovima, te je potpuno iznevjerio porodice žrtava genocida.

S tim u vezi, Izetbegovićeva izjava da savjetnike ´nije trebao poslušati´, da je ´trebao upoznati ostale bošnjačke lidere´, te da je ´to...bila greška, trebao sam podijeliti odgovornost´, ukazuje da Izetbegović žali što je krivica za ovaj debakl isključivo njegova, a ne što je slagao, izmanipulisao i obmanuo porodice žrtava.

Ovdje se također postavlja i pitanje je li Izetbegović izmanipulisao i Davida Scheffera, dokazanog međunarodnog pravnog stručnjaka, te i od njega sakrio činjenicu da je Softić još 2016. godine dobio odgovor od MSP da on ´nema legitimitet agenta BiH pred ovim sudom´, što je godinu dana kasnije zvanično potvrdio predsjednik tog suda Ronny Abraham. Naime, prosto je nevjerovatno da bi stručnjak poput Scheffera u svjetlu takvih okolnosti pristao podržati predaju zahtjeva od strane Softića.

S obzirom na sve navedeno, Naša stranka traži od Tužilaštva BiH i Tužilaštva Kantona Sarajevo da javno saopšte koje su konkretne korake poduzeli po ovom pitanju, da li su na navedene okolnosti uopće saslušali Izetbegovića, Softića, Scheffera, te ´pravnike, advokate i savjetnike´ koje Izetbegović spominje, da li su istražili tokove novca vezane za ovo pitanje, te da li su utvrdili da li podnesak koji je dostavljen MSP-u uopšte sadrži bilo kakvu ´činjenicu takve prirode da bi odlučujuće djelovala, a koja je prije izricanja presude bila nepoznata Sudu i stranki koja traži reviziju´, što je osnovni uslov za reviziju koji propisuje čl. 61. Statuta MSP-a.

Ja nemam nikakve sumnje da podnesak koji je Softić dostavio to ne sadrži, te da je cjelokupan postupak vođen s ciljem kupovine vremena i obmanjivanja javnosti. Oni su se, naime, nadali da će ovo biti redovan postupak pred MSP-om, što zna potrajati i decenijama, te su ignorisali ono što sam u medijima najavio i prije odluke Registrara: da ovakva pitanja čisto administrativne prirode nikada ni ne idu na sudsko odlučivanje. Time su izdali i Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu, te, što je najtužnije, porodice žrtava."



SDP BiH: U potpunosti rasvijetliti odgovornost svih aktera iz koalicije SDA-SNSD-HDZ zbog neuspjeha revizije presude za genocid



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da je krajnje vrijeme da se u potpunosti rasvijetle sve okolnosti oko neuspjeha revizije presude za genocid u Srebrenici, te uloga ključnih aktera ovog procesa koji su vodili kadrovi SDA. U svjetlu novih događanja i informacija koje su izašle na vidjelo, smatramo da je utvrđivanje činjenica i odgovornosti za propast revizije presude od historijske važnosti za Bosnu i Hercegovinu.

Posebno indikativan je podatak da je SDA nagradila pojedince koje je predsjednik ove stranke, Bakir Izetbegović, javno proglasio krivcima za propast nikad obnovljene tužbe protiv Srbije za genocid. Naime, upravo je Bakir Izetbegović lično za propast tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid direktno optužio svoje savjetnike, zbog davanja netačnih informacija i pogrešnih savjeta. Ti savjetnici nisu politički sankcionirani, nego su naprotiv promovisani na najviše državne funkcije, uključujući pozicije zamjenika državnog ministra i nove savjetničke pozicije.

Također, podatak da je uoči famoznog sastanka u Vijećnici SDA poslala emisare Aleksandru Vučiću da ga "umire" i potvrde da od obnavljanja procesa za genocid nema ništa, posebno je zabrinjavajući. Taj podatak ukazuje na tješnju i iskreniju saradnju SDA sa državnim vrhom Srbije nego sa državnički orijentiranim strankama u Bosni i Hercegovini. Ovi navodi nikada nisu argumentovano demantovani. Naprotiv, iz istupa g. Vučića i nevjerovatnog objašnjenja g. Izetbegovića da je slao emisare kako bi Vučića uvjerio da se ne radi o tužbi protiv ove nego protiv neke druge Srbije, ove tvrdnje sve više dobijaju na značaju.

Posljednji istup Nevenke Tromp na ovu temu, umjesto politikantskog prepucavanja i diskvalifikacija, zavređuje ozbiljnu analizu i pažnju institucija. Bez prejudiciranja tačnosti navoda, očekujemo da pravosudni organi ispitaju navode gđe Tromp i utvrde da li je bilo svjesnog, namjernog sinhronizovanog blokiranja revizije presude za genocid u Srebrenici od strane svih najviših političkih dužnosnika i tada vladajuće koalicije SDA-SNSD-HDZ. Ukoliko se tvrdnje pokažu istinitim, svi uključeni trebaju odgovarati za svoje postupke kojim su nanijeli štetu interesima države, te onemogućili žrtvama genocida ostvarenje temeljnog prava na pravdu i reparaciju, barem u mogućoj mjeri.

(tuzlarije.net)               













04.05.2024. Broj citanja: 102
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim




04.05.2024. Broj citanja: 133
Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine




04.05.2024. Broj citanja: 162
U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝




04.05.2024. Broj citanja: 148
Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝




04.05.2024. Broj citanja: 155
Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD




03.05.2024. Broj citanja: 353
Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi




03.05.2024. Broj citanja: 407
VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte




03.05.2024. Broj citanja: 243
Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije




03.05.2024. Broj citanja: 159
Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝




03.05.2024. Broj citanja: 251
Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝
















OSTALE VIJESTI
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela
Blinken: Hamas je jedina prepreka prekidu vatre u Gazi
Prerasta li rat u Ukrajini u svjetski?
Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim američkim raketama
Gradić u Japanu podiže ogradu. Ne želi da turisti fotografiraju planinu







SVASTARIJE

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝

Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi