TUZLARIJE - VIJESTI

10.07.2022. u 15:12 Broj citanja: 343
Današnja dešavanja u Potočarima:
Konferencija, umjetnička instalacija, izložba ....

Tuzlarije


U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, dan je ispunjen razičitim dešavanjima. Održava se konferencija ”Heroine Srebrenice - Majčina marama“, otvorena je umjetnička instalacija "Majčina marama", kao i izložba "Opomena". U Potočare su stigli i ultramaratonci Vukovar - Srebrenica, a iz Sarajeva su krenuli motociklist.

U Potočarima se održava konferencija ”Heroine Srebrenice”

Tuzlarije


U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari počela je konferencija ”Heroine Srebrenice - Majčina marama“, kojoj prisustvuju mnoge predstavnice vladinog i nevladinog sektora.

Konferenciju organizuju Udruženje Majke Srebrenice i Memorijalni centar Potočari, a otvorena je u nedjelju ujutru.

Munira Subašić, predsjednica “Pokreta majke enklave Srebrenica i Žepa“, na otvorenju rekla je kako je cilj da ovu konferenciju održe “ovdje, na mjestu zločina, genocida i pošalju poruku svim ženama svijeta“.

”Ne možemo šutjeti, ne smijemo stajati. Moramo dizati svoj glas, gdje se god nepravda dešava prema ženama, djeci, a i muškarcima”, istakla je Subašić.

Dodala je kako su organizatori željeli konferencijom poručiti da su žene iznijele najveći teret u životu, a posebno u ratu.

”Mi majke Srebrenice iznijele smo najveći teret u ratu, poslije rata i, evo, 27 godina borimo se za istinu, čekamo pravdu. Mi smo pokušale na neki način da danas svežemo sve marame koje smo dobili iz čitavog svijeta”, rekla je Subašić.

Dodala je kako žene ženama trebaju pružiti podršku kako bi bile zastupljenije i u politici.

“Mi smo žene koje smo izgubile svoje najmilije, preživjele genocid, ostale smo uspravno, odgojile smo 5.500 naše djece koja su ostala iza svojih roditelja, djece koja su se rađala i poslije smrti svoga oca, djeca koja su gledala kada im ubijaju oca, kada im siluju majku, kada im odvode brata. Mi smo uspjele da tu djecu odgojimo bez osvete, bez mržnje”, kazala je Subašić, koja smatra da i drugi trebaju slijediti taj primjer.

Istakla je kako trebaju zajedno raditi i na buđenju svijeta kako bi znali šta se dešava i u drugim krajevima, uključujući Ukrajinu.

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici, kazao je kako su hiljade žena u genocidu nad Bošnjacima počinjenom u Srebrenici, ostale bez muževa, braće, sinova…

”Ipak, u vremenu nakon genocida, ostale su istrajne u borbi za istinu i pravdu, za žrtvu, za svoje najmilije”, rekao je Fejzić.

Dodao je kako majke ni danas ne odustaju od borbe za istinu i pravdu.

”One su glas onih koji ne mogu govoriti jer su ubijeni. Sve one su se u prvim godinama nadale da će naći svoje voljene, da će se vratiti i da su živi. Onda su godine provele u nadi da će pronaći kosti svojih voljenih da ih ukopaju dostojanstveno kako zaslužuju, da nađu i one i njihovi voljeni mir”, naglasio je Fejzić.

Podsjetio je kako su majke svjedočile na suđenjima zločincima, obilazile grobnice i spuštale tabute, a mnoge od njih i dalje tragaju za voljenim u nadi da će ih pronaći.

”Od genocida je prošlo 27 godina. Svih ovih 27 godina, one su na prvoj liniji za istinu i pravdu, za žrtve. Znam da će tako biti sve dok su žive. Sve dok mogu da govore, pričat će o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici”, rekao je Fejzić.

Naglasio je kako su mnoge majke preminule prije nego što su pronašle posmrtne ostatke najmilijih.

Tuzlarije


Alice Wairimu Nderitu, specijalna savjetnica Ujedinjenih nacija (UN) za prevenciju genocida, izjavila je kako je nužno govoriti o genocidu koji se dogodio u Srebrenici.

”Historija nas uči da poricanje genocida i veličanje zločinaca dijeli ljude“, kazala je Nderitu dodajući kako to ujedno potkopava i pravdu.

Istakla je i nužnost zaštite preživjelih svjedoka. Kazala je kako u svakoj prilici, gdje god se nalazila, govori o Srebrenici i zločinu koji se ovdje dogodio. Obećala je nastavak lične podrške, podrške UN-a i njenog ureda.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, kazao je da se konferencija održava u prostoriji u kojoj su se između 11. i 13. jula 1995. godine nalazile hiljade žena, djece i dio muškaraca.

”Hoću da znate gdje sjedite, da su ovi zidovi upili plač naših beba, strahove naših majki. Kad bi oni mogli da pričaju pretpostavljam da ne bi bilo potrebe da se priča na ovom mjestu”, rekao je Suljagić.

Podsjetio je kako su kosti žrtava nerijetko pronalažene na više lokacija udaljenih i stotinu kilometara jedne od drugih. Poručio je kako se neće šutjeti o zločinima i odgovornim te ukazao na značaj borbe za istinu i pravdu.

Velma Šarić, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja (CPI), kazala je kako današnja konferencija i cijeli projekt koji je rađen sa majkama Srebrenice vjerovatno jedan od najodgovornijih projekata koje su ikada radili.

Predstavila je ličnu kartu udruženja ”Pokret majke enklava Srebrenice i Žepe“, te njihovu borbu za istinu i pravdu od osnivanja pa sve do danas. Osvrnula se i na brojne aktivnosti u izgradnji Memorijalnog centra, identifikacije žrtava kako bi našle vječni mir, ali i svjedočanstva protiv zločinaca.

U toku dana će biti održane panel sesije ”Nestale osobe”, ”Sudska zaostavština“, ”Memorijalizacija i uloga majki“ te ”Ženski aktivizam u politici“.

Otvorena umjetnička instalacija "Majčina marama"

Tuzlarije


U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari otvorena je umjetnička instalacija "Majčina marama" koja je prvobitno izložena u Memorijalnom centru, a sljedeće godine će biti i pred zgradom Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Nakon toga je otvorena i konferencija koju je u Potočarima organizovalo Udruženje "Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa", prvi put, u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", kazala je da su ove godine odlučili da naprave nešto posebno.

"Dobile smo marame i poruke od vrlo važnih žena iz cijelog svijeta, analitičarki, političarki, glumica. Dobile smo oko 9.000 marama. Izložba neće biti samo danas ovdje, ona će biti putujuća. Mislim da smo marame dobili iz oko 180 zemalja., iz Australije, Amerike, Novog Zelanda, Afrike, Azije, Evrope... Sljedeće godine, dobile smo zeleno svjetlo, održavat će se pred UN-om u New Yorku", izjavila je Subašić.

Istakla je da će prije toga obići desetak važnih država, pogotovo zemalja gdje su se dešavali zločini, genocid.

"Cilj je da žene dignu glas. Moramo učiti, čovjek bez prošlosti nema budućnosti", dodala je Subašić.

Sutra će u mezarju Memorijalnog centra biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 50 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze se tri maloljetnika.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić, imao je samo 16 godina u trenutku smrti, a najstarija je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine. Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti. Iako su zajedno krenuli putem spasa, pronađeni su u različitim masovnim grobnicama i različitih godina.

Konačan smiraj će naći i otac i sin - Hajdin i Sead Hukić. Ovo je treći sin Hajdina koji je nestao. Dva sina su ranije ukopana, a za jednim se još traga.

Sve žrtve koje će biti ukopane ove godine, s izuzetkom devet žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice na lokalitetu Dobro Polje kod Kalinovika koja je otkrivena u junu 2021. godine, ekshumirane su iz masovnih grobnica koje su otkrivene tokom ranijih godine, neke od njih čak 1997. i 1999, kao što su Liplje, Pilica, potom iz grobnica otkrivenih 2001, 2004, 2006. i 2011. Jedan broj žrtava ekshumiran je iz masovnih grobnica koje su pronađene u Kamenici, dolini smrti tokom 2001, 2007. i 2008. godine. Posmrtni ostaci nekih žrtava pronađeni su u dvije ili čak tri masovne grobnice. Nijedno tijelo nije kompletno.

U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se posmrtni ostaci još 31 žrtve koje su zvanično identifikovane i putem DNK metode i od porodica, ali još nema saglasnosti za ukop ovih žrtava.

Također, identifikovana je putem DNK metode još 61 žrtva, ali porodice nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji.

Dan nakon kolektivne dženaze, u Memorijalnom centru će započeti i procesi reekshumacija, te će biti reekshumirani posmrtni ostaci 85 žrtava kako bi se njihovim ranije ukopanim tijelima dodali dijelovi skeleta koji su u kasnijem periodu pronađeni i identificirani.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je ukopana 6.671 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici.

Otvorena izložba "Opomena" Nermine Memić

Tuzlarije


Izložba "Opomena" mlade arhitektice i umjetnice iz Sarajeva Nermine Memić otvorena je danas u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari u sklopu obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Otvaranju izložbe, između ostalih, prisustvovala je Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja "Majke Podrinja- Bratunac", Nura Begović, članica Udruženja "Žene Srebrenice" i Nura Mustafić, kojoj su u genocidu u Srebrenici ubijena tri sina i muž.

Opominjati, sjećati se i ne zaboraviti - poruka je ove mlade umjetnice.

Memić svojim ilustracijama podsjeća na strahote genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

"Opomena" je naziv izložbe za ilustracije koje je uradila s ciljem podsjećanja na strahote i ubijene u genocidu u Srebrenici kao i na neprolaznu bol preživjelih.

Talent za slikanje otkrili su Nerminini nastavnici još u osnovnoj školi kada je počela i dobijati nagrade. Nakon srednje škole upisala je Arhitektonski fakultet u Sarajevu koji je završila 2017. godine. Trenutno je apsolvent na drugom ciklusu studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Tuzlarije


"Odavno sam željela da uradim nešto na temu genocida i da doprinesem tome da se nikada ne zaboravi. Vidjela sam radove ilustratora Admira Delića koji su me podstakli da i ja uradim nešto slično. Tako sam prošle godine, tačnije od 11. augusta počela da radim ilustracije koje će biti predstavljene u Memorijalnom centru", izjavila je Memić.

Kako je kazala, na izložbi pod nazivom "Opomena" predstavljeno je 13 ilustracija. Radi se o 13 ilustracija koje je uradila u protekloj godini. Svakog 11. u mjesecu, tokom cijele godine, objavljivala je ilustracije.

Izložbu je posvetila svim ubijenim u genocidu, preživjelim i njihovim porodicama.

"Na ovakav način, izložbama, raznim projektima, naučno-istraživačkim radovima, knjigama i slično, moramo se boriti da neistine onih koji negiraju genocid i učesnika u genocidu ne prodiru dublje", pojasnila je Memić.

Izložbenim ilustracijama: "Genocid", "Juli 1995", "Generacije", "i Progon", "Islam", "Strganje-Dimije" podsjeća na period od 11. jula 1995. do 22. jula 1995. godine u Srebrenici, Potočarima i svim mjestima srebreničke enklave kao i mjestima izvan nje, na putevima koji su trebali voditi slobodi. Ilustracijama naziva "8372...", "Iščekivanje", "Dova", "DNK ´95", "Srebrenica ´95", "Blizina" predočava vrijeme poslije genocida...

Za ilustraciju pod nazivom "Dova" uradila je dva rada.

Radovi iz ciklusa ilustracija "Opomena" su doprinos sjećanju na genocid u Srebrenici i predstavljaju skromno djelo s ciljem nezaboravljanja genocida.

Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Potočare

Tuzlarije


Učesnici 11. ultramaratona Vukovar - Srebrenica stigli su u Potočare gdje će sutra prisustvovati kolektivnoj dženazi za 50 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine.

Namjera je organizatora podsjetiti na sve nedužno stradale tokom agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice te podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih.

Ultramaraton se održava od 2012. godine u terminu od 6. do 10. jula, gdje maratonci u pet etapa od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 kilometara.

Ove godine u Ultramaratonu su učestvovali maratonci: Dražen Ćućić, Robert Kasumović, Boban Pantović i Duško Štrbac.

Pored maratonaca, na pojedinim dionicama Ultramaratona, pridružili su se i drugi trkači koji svojim učestvovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama pa su se na dionici Vukovar – Vinkovci pridružili brigadir Ivan Galović, Slavko Janjić, Ivan Špoljarić, Angel Milišić Zečević, Domagoj Šeremet, Kristijan Anđelić, Damir Markota, Jasna Pavičić i Katarina Bandalo.

Na posljednjoj etapi, Zvornik – Srebrenica (Potočari), maratoncima su se pridružili Mirzet Halilović i Rusmin Milavić.

"Ovo je 11. Ultramaraton mira i trčat ćemo sve dok nas noge budu nosile. Poruka mira je vrlo jednostavna, moramo svi biti ljudi, zaboravimo prošlost i živimo u budućnosti. To je osnovna poruka, poruka mira, tolerancije, suživota i jedinstva. Tužno se osjećam. Teško je doći ovdje - iz doline bijelih križeva u dolinu bijelih nišana. Svaka civilna žrtva nema cijenu", poručio je Dražen Ćućić.

Kako je kazao, tokom puta uvijek bude sitnih provokacija.

"To su pojedinci, kao što je ovaj nesretni rat započeo sa pojedincima. Na njih se ne obaziremo", dodao je Ćućić.

U Potočare je stigao i Boban Pantović iz Beograda.

"Prošle godine sam bio prvi put i to na petoj dionici, od Zvornika do Potočara. Tada se u meni rodila potreba da dođem i ove godine i da učestvujem od početka. Nema veće tragedije od stradanja ljudi. Ove tragedije koje su se dogodile na ovim našim prekrasnim prostorima su za mene tragedije svih tragedija. U svoje lično ime izražavam molitvu koja će mi biti vječita vodilja da rata nigdje nikada ne bude. Bitno je da ne dozvolimo da se ovakve tragedije zaborave", rekao je Pantović.

S obzirom na to da je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u realizaciji projekta sve ove godine imalo podršku od Grada Zagreba, organizatori i učesnici Ultramaratona, kao i prethodnih godina, iz Zagreba za Vukovar krenuli su ispred Gradske uprave Grada Zagreba, gdje ih je neposredno prije polaska za Vukovar primio zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet.

Počast žrtvama genocida: Motociklisti iz Sarajeva krenuli ka Potočarima

Tuzlarije


Više stotina motociklista krenulo je danas iz Sarajeva put Potočara gdje će 11. jula prisustvovati komemoraciji i dženazi žrtvama genocida u Srebrenici.

Među učesnicima Međunarodnog moto maratona Srebrenica, koji se i ove godine održava pod motom "Da se ne zaboravi i ne ponovi", jesu motoristi iz Bosne i Hercegovine, država regije i šire.

Tuzlarije


Motociklisti su krenuli sa Ilidže, a potom su formirali kolonu te uz policijsku pratnju i uz “Srebrenički inferno“ napravili defile kroz Sarajevo.

Učesnici moto-maratona su se zaustavili pred Spomen-obilježjem ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, a nakon toga nastavili put prema Memorijalnom centru Potočari.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari 11. jula ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci još 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

(tuzlarije.net - FTV/AA)               













20.04.2024. Broj citanja: 43
Ovo je čovjek koji se zapalio pred sudnicom gdje traje suđenje Trumpu. Umro je




19.04.2024. Broj citanja: 3123
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću




19.04.2024. Broj citanja: 251
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje




19.04.2024. Broj citanja: 150
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝




19.04.2024. Broj citanja: 532
Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se




19.04.2024. Broj citanja: 133
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku




19.04.2024. Broj citanja: 214
Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno




19.04.2024. Broj citanja: 65
Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana




19.04.2024. Broj citanja: 343
Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana




18.04.2024. Broj citanja: 1821
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga
















OSTALE VIJESTI
Vođa Hamasa stigao u Istanbul, sastat će se s Erdoganom
Rusija će otvoriti centar za proizvodnju dronova
Bivša manekenka pokušala izliječiti rak sokovima. Umalo je umrla
Šire se snimke: "Ukrajinci sinoć napali Rusiju s 50 dronova"
Amerika blizu povijesne odluke o Ukrajini. Ovo bi moglo promijeniti tijek rata
Ukrajinci dronom napali Ruse, ubijen ruski ratni reporter
Sjeverna Koreja testirala "superveliku" bojevu glavu krstareće rakete
Njemački ratni brod štitio trgovačke brodove od napada Huta u Crvenom moru
Otkrivena golema crna rupa u našoj galaksiji, neočekivano je blizu Zemlje
Ovo je čovjek koji se zapalio pred sudnicom gdje traje suđenje Trumpu. Umro je
Eksplozija u bazi proiranske milicije u Iraku, spominje se zračni napad. Jedan mrtav
SAD povlači vojsku iz Nigera
SAD uveo sankcije suradniku izraelskog ministra
Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila
Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini
Čovjek se zapalio pred sudnicom u New Yorku gdje traje suđenje Trumpu
Izrael: U Pojas Gaze je došlo 276 kamiona s pomoći
Scholz: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati još nekoliko godina
Azerbajdžan i Armenija dogovorili povratak sela. "Ovo je prekretnica"
"I Izrael i Iran pokušavaju spasiti obraz." Iranci na ulici viču: "Smrt cionistima"







SVASTARIJE

Ovo je čovjek koji se zapalio pred sudnicom gdje traje suđenje Trumpu. Umro je

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi