TUZLARIJE - VIJESTI

13.09.2022. u 09:39
Privreda TK na sajmu ˝Ekobis 2022˝ u Bihaću

Tuzlarije


U organizaciji Privredne komore USK i uz pokroviteljstvo Vlade USK, u Bihaću je održan i 19. međunarodni sajam ekologije "Ekobis 2022". Sajam je otvoren porukom kako je sajmište na Gradskoj otoci u Bihaću zapravo iz godine u godinu idealno mjesto za razvoj poslovnog ambijenta u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. U okviru ovogodšnjeg EKOBIS-a održan je i 2. međunarodni sajam turizma - "EKOTOUR", te 2. međunarodni sajam obrta.

"Iza nas je 19 godina velikog truda i rada, odnosno sada već respektabilna tradicija po mnogo čemu posebne sjamske manifestacije. Rezultat svega je prepoznatljivost EKOBIS-a kao brenda regionalnog karaktera. Dokaz tome je i ovogodišnje prisustvo više od 200 izlagača iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Bosne i Hercegovine, na 92 izložbena i prodajna štanda. Kada već govorimo o brojkama, moram pomenuti da se u ovih 19 godina u Bihaću predstavilo 3.820 izlagača iz 18 zemalja svijeta. Uspješno je realizirano više od 650 pratećih događaja, a Sajam je posjetilo oko 270. 000 posjetitelja", izjavio je Enes Ružnić predsjednik Privredne komore USK.

Sadržajem i pratećim događajima, Sajam je bio posvećen brojnim aktuelnim ekološkim, privrednim, poljoprivrednim i turistističkim dešavanjima i pitanjima.

Suorganizator sajma bio je Grad Bihać, a partneri Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH, JP Nacionalni park Una i Obrtnička komora USK.

U okviru 19. međunarodnog sajama ekologije - EKOBIS 2022, u restoranu "Obala" hotela "Opal Exclusive", a pod pokroviteljstvom Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, održana je tradicionalna Večer izlagača, pokrovitelja i partnera prilikom koje su dodijeljene sajamske nagrade i priznanja. Posebno priznanje za podršku 19. međunarodnom sajmu ekologije "Ekobis 2022", uručeno je pokrovitelju, suorganizatoru i parnterima sajma a dodijeljene su sajamske nagrade za najbolji kolektivni nastup, najbolje uređen unutrašnji prostor, najbolje uređen vanjski prostor, ukupan dojam nastupa i prezentaciju proizvoda, najbolju turističku ponudu, posebno priznanje za doprinos organizaciji i razvoju međunarodnog sajma te priznanja za kvalitet živežnih namirnica.

Ovogodišnji sajam "Ekobis 2022" obilježio je i bogat program pratećih sadržaja kao što je bila prezentacija Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, pod nazivom "Perspektiva jačanja poljoprivrednog sektora kroz klastersko udruživanje".
"H2-Gorivo budućnosti" bila je centralna tema ovogodišnjeg sajma "Ekobis 2022". U sklopu teme, održano je nekoliko prezentacija koje su govorile o održivim izvorima energije i alternativnim vrstama goriva. Organizator panela bila je EMT Solar doo Bosanska Krupa.

Tuzlarije



Uloga sajamske industrije u razvoju turizma


U Privrednoj komori USK, gdje su realizovani svi prateći sadržaji, održana je i panel diskusija na temu „Uloga sajamske industrije u razvoju turizma“. U diskusiji su učestvovali i svoje stavove o temi iznijeli Enes Ružnić predsjednik Privrede komore USK, Marko Šantić potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla, Amarildo Mulić direktor JP Nacionalnog parka Una i Armin Amidžić direktor Turističke zajednice Bihać.
Razgovaralo se o značaju održavanja sajamskih aktivnosti generalno za razvoj privrede, povezivanje privrednika. ostvarivanje novih kontakata, posebno kada je u pitanju turizam kao tema panela. Istaknuta je prednost direktnog kontakta, susreta, razgovora i dogovora privrednika na sajamskoj manifestaciji u odnosu na sve pokušaje da se sajmovi održe virtualno, na online platformama, što se pokazalo neuspješnim i nepopularnim metodama. Kako je rečeno na panelu, i turizam i sajamska industrija su uz ugostiteljstvo imali najveći pad, bili su najviše izloženi uticaju pandemije. U oblasti turizma je generalno zabilježen pad od 60%, prihodi od noćenja straih turista oko 90%, brojne sajamske manifestacije nisu se održale, neke su se uspjele oporaviti, nastaviti rad, neke su ugašene, no i pored svei nedaća koje je donijela pandemija, u ove dvije oblasti se uspjelo prebroditi korona krizu, vratiti se na neke pokazatelje od prije pandemije, krupnim koracima se ide na statističke podatke iz 2019. godine. O tome da li jeu ovim kriznim momentima bilo pomoći nadležnih, da li je bila dovoljna pomoć vlada i vlasti u prebrođavanju poteškoća i generalno, te ima li i je li dovoljna pomoć vlasti razvoju turizma i sajamske djelatnosti, panelisti su iznijeli svoje mišljenje. Nije bilo šire diskusije na ovu temu jer panelu nisu prisustvovali predstavnici vlasti pa su gosti ostali uskraćeni za odgovore o eventualnim planovima za razvoj turizma, o podrškama sajamskim manifestacijama.

Razgovaralo se i o tome da li sajamska industrija posvećuje dovoljno pažnje turizmu, da li turistički radnici ulažu dovoljno napora da se djelatnost turizma pozicionira na sajamkim manifestacija onako kako bi to trebalo i kako je to slučaju u zemljama okruženja, radi li se u okviru sajmova, aktivnosti u programima rada turističkih zajednica i ureda, privrednih, obrtničkih komora, asocijacija, udruženja na promociji domaćeg proizvoda, koliko smo mi u BiH a i koliko je region svjestan važnosti turizma kao najbrže rastuće grane svjetske ekonomije koja utiče na ekonomske, ekološke, socijalne i kulturne aspekte života, grane koja veže najviše ostalih industrijskih grana i doprinosi njihovom razvoju.
Gosti panela su dobili i informacije o turističkim pokazateljima vezanim za Bihać i USK, za do sada poduzete aktivnosti i planove za naredni period JP Nacionalni park Una a sve u cilju promovisanja domaćih turističkih destinacija i proizvoda i njihovog pozicioniranja na turistikoj mapi regiona. Razmijenjena su iskustva i saznanja o tome šta je to što bi u narednom periodu sajamska industrija trebala uraditi da bi se unaprijedila turistička djelatnost u BiH i regionu. Istovremeno, date su preporuke, savjeti turističkim djelatnicima šta i kako da se bore da turizam u okviru sajma dobije onaj prostor, platformu, značaj koji zaslužuje i koji treba da ima ukoliko se očekuje da turizam bude industrijska grana koja donosi prosperitet zajednici, gradu, kantonu, državi, regionu, ukoliko želimo stvoriti platformu za razvoj i privlačenje stranih investicija a koje bi u konačnici omogućile otvaranje novih radnih mjesta i zaustavile odlazak mladih sa ovih prostora.


Upis dijelova NP Una u UNESCO Registar prirodne baštine

Nacionalni park UNA je organizovao prezentaciju "Procedure i realizacija aktivnosti upisa Milančevog buka sa kompleksom sedrenih barijera i slapova u mjestu Martin Brod u području NP Una u UNESCO Registar prirodne baštine".

Na skupu u organizaciji VisitBihac, govorilo se o novoj turističkoj signalizaciji u gradu Bihaću. Poljoprivredni zavod USK je organizovao prezentaciju o kontroli širenja ambrozije na području USK pod nazivom "Zaustavimo ambroziju".

U okviru 19. međunarodnog sajma ekologije "Ekobis 2022" održano je finalno takmičenje Eko kviza "Una i ekologija - EKOBIS". Eko kviz tradicionalno organiziraju Unski smaragdi u suradnji sa JP Nacionalni park UNA, Pedagoškim zavodom Unsko-sanskog kantona i Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona.

Kantonalna privredna komora Tuzla je kao i u prethodnim godinama, kao plod izuzetno kvalitetne međukomorske saradnje, rezultat dobrih odnosa komora Bihać i Tuzla, postavila zajedničku izložbenu postavku na sajmu "Ekobis 2022". Ovoga puta, na zajedničkom izložbenom prostoru pod nazivom „Privreda TK“, predstavljeno je 47 firmi, članica Kantonalne privredne komore Tuzla: Fana Srebrenik, Mlin Nezić Gradačac, Solana Tuzla, TQM Lukavac, “Lović & Co” Lukavac, Imel – Milo selo Lukavac, Eko život Tuzla, Ljubavna priča Tuzla, Finra Tuzla, Cips Tuzla, Tehnograd Tuzla, Vertigos Tuzla, Borplastika Tuzla, Zeka komerc Gračanica, Tehna Gračanica, Wortmann Tinja, Tuzla Kvarc, Radius Gračanica, Corn flips Srebrenik, Cydonia Gračanica, Turistička agencija „Golden tours” Tuzla, Turistička agencija „Partner travel” doo Tuzla, Turistička agencija „Kompas“ Tuzla, Turistička agencija „In tour“ Tuzla, Turistička agencija „Transturist“ Tuzla, Turistička agencija "Guverner turist" doo Tuzla, Piemonte Tuzla, Lerim Lukavac, Aronija Okanović Tuzla, Adriatic osiguranje Tuzla, Euroherz osiguranje Tuzla, Triglav osiguranje Tuzla, Pašnjak Tuzla, Nova Banka Tuzla, "Annoa" Tuzla, "Azos" doo Tuzla, MiBospo Tuzla, "Porta Naturae" d.o.o. Srebrenik, JKP ”Pannonica” d.o.o. Tuzla, UR Etno Restoran Bardak, Turistička organizacija Grada Tuzla, Grupacija pčelara TK, Grupacija gljivara TK, Alpha smart energy Tuzla, Grin Gračanica, Old Story Tuzla, MamaMia Tuzla.

Upriličen je i sastanak predstavnika Kantonalne privredne komore Tuzla sa predstavnicima Turističke organizacije Grada Kragujevca. Dogovoreno je poduzimanje aktivnosti na povezivanju privrednika Tuzlanskog kantona i Kragujevca te kao znak spremnosti na kvalitetnu saradnju u narednom periodu, nastup Komore sa svojim članicama već u novembru na sajmu turizma u Kragujevcu. Domaćin i organizator sastanka bio je Amarildo Mulić direktor JP Nacionalni park Una.

Pripremio: Dino Kalesić

(tuzlarije.net)               













02.05.2024. Broj citanja: 301
SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h




02.05.2024. Broj citanja: 968
VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo




02.05.2024. Broj citanja: 82
Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...




02.05.2024. Broj citanja: 229
VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. ˝Ovo je katastrofa, bit će još gore˝




02.05.2024. Broj citanja: 169
Policija u SAD-u upucala i ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj




02.05.2024. Broj citanja: 107
Policija u SAD-u upala u zgradu sveučilišta. Trump: To je bilo baš lijepo gledati




02.05.2024. Broj citanja: 89
Urušila se autocesta na jugu Kine, 36 ljudi poginulo




01.05.2024. Broj citanja: 356
Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom




01.05.2024. Broj citanja: 200
VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona




01.05.2024. Broj citanja: 328
VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove
















OSTALE VIJESTI
U stanu Amerikanke pronašli zamrznuta tijela njezinih beba. Neće joj suditi
VIDEO Ukrajinci objavili snimku: Uništili smo ruski sustav Buk. Nisu ga mogli ugasiti
Turska obustavila svu trgovinu s Izraelom
BBC: Netanyahu i izraelski vrh strahuju da ih čeka Haški sud
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo







SVASTARIJE

SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h

VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo

Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...

VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. ˝Ovo je katastrofa, bit će još gore˝

Policija u SAD-u upucala i ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj

Policija u SAD-u upala u zgradu sveučilišta. Trump: To je bilo baš lijepo gledati

Urušila se autocesta na jugu Kine, 36 ljudi poginulo

Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom

VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona

VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi