TUZLARIJE - VIJESTI

29.09.2022. u 13:25 Broj citanja: 847
Kadrovska pitanja, raspodjela sredstava i ostale odluke Vlade TK

Tuzlarije


U okviru kadrovskih pitanja Vlada je jučer donijela Rješenje kojim se Mirza Džinović imenuje za direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona, na period od pet godina, počev od 29.09.2022. godine.

Data je saglasnost Upravnom odboru Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona za imenovanje Durmić Faruka za direktora Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona, na period od 4 godine.

Vlada je prihvatila Izjašnjenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te prigovor Glavić Midhata na Rješenje Vlade Tuzlanskog kantona o imenovanju direktora Poljoprivrednog zavoda odbila kao neosnovan.

Imenovani su privremeni školski odbori u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

Raspodjela sredstava

Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost na Odluku Kantonalnog štaba Civilne zaštite o odobravanju 500.000 KM Općini Čelić, kao jednokratnu pomoć za otklanjanje posljedica nastalih djelovanjem prirodne nesreće izazvane poplavama i klizištima tokom juna ove godine. Također, Vlada je prihvatila tekst Zahtjeva koji će se uputiti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnom štabu civilne zaštite za odobravanje dodatnih sredstava za otklanjanje posljedica ove prirodne nesreće.

U skladu sa Programom o utvrđivanju kriterija, uslova i načina raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice „Podrška povratku prognanih osoba“, Vlada je odobrila 50.000 KM, kao učešće Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak u realizaciji projekata održivog povratka, Gradu Gradačac za Vanjsko uređenje društvenog doma u Mjesnoj zajednici Sibovac.

Gradu Tuzla je za adaptaciju prizemlja objekta Mjesne zajednice na Visu Požarnice, Mjesna zajednica Požarnica odobreno 15.000 KM, a za sanaciju puta u Mjesnoj zajednici Požarnica 10.000 KM.

Zbog optimalne iskorištenosti ukupno planiranih sredstava, odnosno povećanja sredstava, na onim pozicijama gdje je iskazan veći interes i potreba, te smanjenja sredstava na pozicijama na kojima je zabilježen manji interes, a i time i utrošak sredstava, je Vlada dala saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Programa raspodjele namjenskih sredstava od ekoloških naknada Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2022. godinu. Podsjećamo za ovu namjenu, odnosno subvencije u realizaciji ekoloških projekata Vlada je ove godine osigurala ukupno nešto više od 8,5 miliona KM.

Zbog usklađivanja sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o robnim rezervama Tuzlanskog kantona.

Vlada je Školskom odboru Javne ustanove Mješovita srednja škola Živinice dala prethodnu saglasnost za polaganje niskonaponskog kablovskog voda u svrhu izgradnje niskonaponskog priključka PO „Džena“ doo Živinice, bez naknade tzv. služnost voda na označenoj parceli.

Vlada je odobrila usmjeravanje donacije i transfera u Budžet Tuzlanskog kantona za 2022. godinu. Rudarsko – geološko - građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 5.000 KM je dodijelio Eastern Mining d.o.o., a Osnovnoj školi „Turija“ Lukavac je, za dječiji festival povodom Dana škole Grad Lukavac dodijelio 1.067,65 KM.

Također, Vlada je odobrila i 12.000 KM Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu „Prosvjeta“ Tuzla za 2022. godinu za troškove organizacije kulturnih događaja, stvaranje novih kulturnih sadržaja kao i za redovno funkcionisanje društva.

Osim navedenog Vlada je odobrila 10.000 KM Savezu boraca Federacija Bosne i Hercegovine Sarajevo, na ime sufinansiranja obilježavanja XVIII Međunarodnog memorijalnog malonogometnog turnira „Alija Izetbegović“ Banovići - Vogošća 2022. godine.

Udruženju „Kladanjska policija 91-95.“, odobreno je 2.500 KM na ime troškova za obilježavanje 19. septembra – prve mobilizacije milicije.

Ostale odluke

U skladu sa ranije donesenim Programom rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava, Vlada je donijela četiri odluke o odobravanju sredstava za pojedinačne projekte.

Vlada je dala saglasnost Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona da može odrediti veću mjesečnu naknadu komisijama za usaglašavanje, ujednačavanje i revidiranje nastavnih planova i programa za srednje tehničke i stručne škole Tuzlanskog kantona, od one propisane Odlukom o uslovima i načinu formiranja radnih tijela Vlade Tuzlanskog kantona, upravnih organizacija i organa uprave Tuzlanskog kantona, i to tako da predsjedniku Komisije pripada naknada u iznosu od 200 KM, a članovima po 150 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila Program javnih investicija Tuzlanskog kantona 2023-2025.godina, te prihvatila Izvještaj o radu Komisije za izradu programa javnih investicija Tuzlanskog kantona za period mart - septembar 2022.godine.

Nakon provedenih postupaka javnih nabavki i usvojenih Izmjena i dopuna Budžeta TK za 2022. godinu i dodatnih zahtjeva za projekte energijske efikasnosti Vlada je dala saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Akcionog plana energijske efikasnosti javnih objekata na području Tuzlanskog kantona za 2022. godinu. Ovim planom previđeni su iznosi sredstava potrebni za provođenje mjera energijske efikasnosti za javne objekte iz Akcionog plana.

Vlada je donijela odluke o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2022. godinu, čime se ne mijenja visina utvrđenih sredstava u Budžetu TK za 2022. godinu.
Vlada je dopunila Program manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2022. godinu, te među manifestacije uvrstila i manifestaciju „Muzička sehara - poklon našem gradu“, organizatora Gradski mješoviti hor Živinice.

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu obrazovanja i nauke za popunu radnih mjesta državnih službenika, na neodređeno vrijeme i to stručni savjetnik za pravne poslove, putem sporazumnog preuzimanja državnog službenika iz drugog organa državne službe, pomoćnik ministra za saobraćajnu edukaciju, putem internog premještaja i šef Odsjeka za administrativne poslove i saobraćajnu edukaciju, putem internog premještaja. Također, data je saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova za prijem jednog državnog službenika i četiri namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme.

Saglasnost je data i Javnoj ustanovi Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla za prijem radnika, saradnika za ekonomsko – finansijske poslove, u radni odnos na određeno vrijeme na period do 6 mjeseci.

Vlada je prihvatila Mišljenje Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o nacrtu Federalnog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Ovim aktom Vlada Tuzlanskog kantona i resorno kantonalno ministarstvo podržavaju donošenje Zakona kojim bi se sistemski uredila oblast zaštite od nasilja u porodici ali i izvršilo usklađivanje sa Konvencijom o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici – Istanbulska konvencija uz primjedbe, prijedloge i sugestije iznesene u Mišljenju.

Vlada je odobrila prijenos prava vlasništva putničkog motornog vozila marke Škoda Superb B, 2009.godište, sa Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona na Javnu ustanovu Muzej istočne Bosne Tuzla, bez naknade.

Vlada je dala saglasnost na Odobrenje plana novčanih tokova za period od 01.10. do 31.12.2022. godine.

Vlada je utvrdila da će koeficijent za obračun novčane egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima za mjesec septembar 2022. godine ostaje nepromijenjen i iznosi 1. Podsjećamo, osnovica za obračun novčane egzistencijalne naknade iznosi 5 KM.

Radi bolje iskorištenosti planiranih sredstava, Vlada je donijela Odluku o izmjenama Programa o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu sa pozicije „Podrška razvoju Kantona“. Ovim izmjenama osigurana su dodatna sredstva na onim pozicijama ranije raspisanog javnog poziva za koje je iskazan veći interes privrednih subjekata i obrtnika.

Vlada je dala prethodnu saglasnost na Odluku Senata Univerziteta u Tuzli za upis ukupno 68 kandidata koji su ispunili formalni uslov za upis preko broja kandidata predviđenog planom upisa za akademsku 2022/23. godinu. Radi se o 9 kandidata na Fakultetu elektrotehnike, studijski program Elektrotehnika i računarstvo, 6 kandidata na Medicinskom fakultetu, studijski program Opći smjer i 53 kandidata na Odsjeku zdravstvenih studija od čega 6 kandidata za studijski program Studij fizioterapije, 36 kandidata za studijski program Studij medicinsko-laboratorijske dijagnostike i 11 kandidata za studijski program Studij radiološke tehnologije, u statusu studenata koji se sami finansiraju.

Također, Vlada je dala saglasnost na Odluku o utvrđivanju Kriterija za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice „Obilježavanje jubileja i održavanje manifestacija u obrazovanju“, čime se raspoređuju sredstva za nabavku nagrada za „Životno djelo“ povodom manifestacije 5. oktobar - Svjetski dan učitelja. Ovo priznanje mogu dobiti nastavnici/profesori/stručni saradnici/odgajatelji osnovnih škola, srednjih škola i predškolskih ustanova, savjetnik Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i državni službenik Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Vlada je prihvatila inicijative Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja Tuzlanskog kantona i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, Kantonalni odbor SSVOONK BiH Tuzlanskog kantona za kolektivno pregovaranje za zaključivanje izmjena i dopuna (Aneksa) Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu i Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu.

(tuzlarije.net)               













09.05.2024. Broj citanja: 96
VIDEO Boeing sa 78 putnika izletio s piste u Senegalu




09.05.2024. Broj citanja: 115
VIDEO Konj snimljen na krovu potopljene kuće u Brazilu: ˝Pokušat ćemo ga spasiti˝




09.05.2024. Broj citanja: 110
VIDEO Putin: Zapad riskira globalni sukob




08.05.2024. Broj citanja: 418
Procurio novi plan NATO-a za Ukrajinu. ˝Bit će spremno 300 hiljada vojnika˝




08.05.2024. Broj citanja: 597
Ministar obrane BiH: Proizvodimo dronove kamikaze, pozivam Dodika da ih promoviramo




08.05.2024. Broj citanja: 139
Prekinut program Federalne TV u BiH. Državni emiter im uskratio usluge zbog duga




08.05.2024. Broj citanja: 346
Lokalni izbori u BiH po Schmidtovom zakonu 6. oktobra, Dodik nezadovoljan




08.05.2024. Broj citanja: 218
VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre




08.05.2024. Broj citanja: 415
Ovo je metal budućnosti. Očekuje se brutalan rast cijene




08.05.2024. Broj citanja: 88
Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada izmjeren
















OSTALE VIJESTI
Više tisuća na prosvjedu protiv Izraela na Eurosongu. Bila i Greta Thunberg
Bijela kuća: Velika operacija u Rafahu neće poraziti Hamas
Putinovu raskošnu palaču u najstrožoj tajnosti obnavljala je firma moćnog Hrvata
VIDEO SNS-ov gradonačelnik Beograda prijetio aktivistu, psovao pa mu razbio mobitel
Bakterije mutirale u svemiru u nešto što dosad nije viđeno na Zemlji
VIDEO Ruski hakeri upali u ukrajinske televizije, emitirali vojnu paradu u Moskvi
Netanyahu nakon Bidenove najave da će prestati slati oružje: Borit ćemo se noktima
FOTO Na Putinovoj paradi bio je jedan jedini tenk. Ljudi se rugaju: "Pa, barem vozi"
Smijenjeni ukrajinski ministar i zamjenik premijera
Slovenija će do sredine lipnja priznati palestinsku državu
VIDEO Ukrajinci projektilom pogodili ruski tenk s udaljenosti od preko 1.5 km
FOTO Veliki prosvjed u Švedskoj, ne žele Izrael na Eurosongu
Tesla pod istragom. Američki tužitelj sumnja da su varali s autopilotom
Umro jedan od odvjetnika iz skandala Pandora Papers, nije dočekao presudu
Španjolska vlada blokirala spajanje dvije domaće banke
Kina više nije glavni trgovinski partner Njemačke
Putin povlači vojsku iz raznih armenskih regija
Zbog strogih mjera štednje u Argentini oštro pala industrijska proizvodnja
Izrael gomila tenkove ispred Rafaha, priprema se invazija
VIDEO Boeing sa 78 putnika izletio s piste u Senegalu. Ozlijeđeno 11 ljudi







SVASTARIJE

VIDEO Boeing sa 78 putnika izletio s piste u Senegalu

VIDEO Konj snimljen na krovu potopljene kuće u Brazilu: ˝Pokušat ćemo ga spasiti˝

VIDEO Putin: Zapad riskira globalni sukob

Procurio novi plan NATO-a za Ukrajinu. ˝Bit će spremno 300 hiljada vojnika˝

Ministar obrane BiH: Proizvodimo dronove kamikaze, pozivam Dodika da ih promoviramo

Prekinut program Federalne TV u BiH. Državni emiter im uskratio usluge zbog duga

Lokalni izbori u BiH po Schmidtovom zakonu 6. oktobra, Dodik nezadovoljan

VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre

Ovo je metal budućnosti. Očekuje se brutalan rast cijene

Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada izmjeren





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi