TUZLARIJE - VIJESTI

20.10.2022. u 09:51 Broj citanja: 952
Kako će se popuniti Dom naroda FBiH?
Sarajevo sabira Srbe, Livno nema Ostalih, TK daje deset delegata

Do potvrđivanja rezultata izbora, otkad počinje teći i rok za konstituisanje zakonodavne vlasti, ostale su dvije sedmice. Tada će i Dom naroda FBiH prvi put dobiti 80 delegata

Tuzlarije


Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, prema posljednjim izmjenama Izbornog zakona BiH koje se odnose na ustroj i funkcioniranje ovog doma a koje je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo u izbornoj noći, imat će 80, umjesto dosadašnjih 58 delegata. Preciznije, Dom će činiti po 23 delegata iz reda svakog od konstitutivnih naroda i 11 delegata iz reda Ostalih. Do potvrđivanja rezultata izbora, otkad počinje teći i rok za konstituisanje zakonodavne vlasti, ostale su dvije sedmice.

Iz OHR-a su jučer naveli da je “u skladu sa Izbornim zakonom BiH, obaveza CIK-a BiH da donosi propise za provođenje Izbornog zakona, što uključuje i amandmane koji su doneseni odlukom visokog predstavnika 2. oktobra”.

- S obzirom na to da je povećan broj mandata koji se dodjeljuju konstitutivnim narodima i pripadnicima Ostalih, instrukcija o indirektnim izborima koju je CIK usvojio 2018. mora se na vrijeme zamijeniti novom. Visoki predstavnik je to već jasno dao do znanja CIK-u, naveli su iz OHR-a.

Treba sačekati CIK

Portal istraga.ba objavio je kako je Ured visokog predstavnika pripremio prijedlog odluke o distribuciji delegata Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih u federalni Dom naroda iz svake od 10 kantonalnih skupština.

Prema tim navodima, iz Posavskog kantona biće imenovana četiri delegata, po jedan Srbin, Hrvat, Bošnjak i pripadnik Ostalih. Isti broj delegata i u istom omjeru naroda imenovat će BPK. Unsko-sanski kanton delegiraće osam delegata (tri Bošnjaka, tri Srbina, jednog Hrvata i jednog iz reda Ostalih), dok će i SBK imenovati osam delegata, ali u drugačijem omjeru - 4 Hrvata, 2 Bošnjaka, i po jedan Srbin i Ostali.

Skupština Kantona 10 delegirat će devet delegata (3 Hrvata, 4 Srbina, po jednog Bošnjaka i Ostalog), dok će ZHK u Dom naroda FBiH poslati sedam delegata (4 Hrvata, i po jednog Srbina, Bošnjaka i Ostalog). HNK će imenovati devet delegata, od kojih je pet Hrvata, dva Srbina, jedan Bošnjak i jedan iz reda Ostalih. Ukupno 12 delegata imenovat će Skupština Kantona Sarajevo (4 Bošnjaka, 5 Srba, 1 Hrvat i 2 iz reda Ostalih), dok će Zeničko-dobojski kanton imati devet delegata (4 Bošnjaka, 2 Hrvata, 2 Srbina i 1 iz reda Ostalih).

Iz Tuzlanskog kantona bi u Dom naroda FBiH trebalo ići deset delegata, odnosno umjesto dosadašnja tri, ići će pet delegata u Klub Bošnjaka, potom tri u Klub Srba, umjesto dosadašnja dva, te jedan u Klub Hrvata, što ostaje nepromijenjeno u odnosu na ranije. No, samo je jedan delegat u Klubu Ostalih, što je za jednog delegata manje u odnosu na ranije.

Prema trenutnom broju osvojenih glasova, problema bi moglo biti prilikom delegiranja kandidata za Klub Srba u Domu naroda FBiH, jer u ovom trenutku samo dva poslanika iz reda Srba su ušla u novi saziv Skupštine TK-a. To su Slađan Ilić iz SDP-a i Žarko Vujović iz Demokratske fronte. Da bi se imenovao i treći delegat, bit će potrebne upute CIK-a ili OHR-a. Ukoliko se nedostajući delegat bude uzimao sa liste najuspješnijih kandidata koji nisu ušli u Skupštinu TK-a, onda će to biti Radojka Stojak iz SDP-a.

Žarko Vujović, aktuelni i po svemu sudeći i budući delegat, nada se da će Ustavni sud BiH oboriti ovu odluku visokog predstavnika.

- Teško je u ovom trenutku praviti bilo kakve kalkulacije, ali ja se nadam da će Ustavni sud oboriti odluku gospodina Schmidta i da se neće proglasiti nenadležnim u ovom pitanju, te da će se političke stranke dogovoriti oko najboljih rješenja, kazao nam je Vujović.

Iz Kluba Bošnjaka Skupštine TK-a bi trebala ići po dva delegata iz SDA i SDP-a, te jedan iz neke od preostalih stranaka koje čine taj klub u ovoj kantonalnoj skupštini. Iz SDA je u prethodnom mandatu delegat bio Fahrudin Skopljak, iz SDP-a je to bio Dževad Hadžić, a iz PDA Senad Alić. Sva trojica su i ove godine osvojila mandate, te su najizgledniji predstavnici Bošnjaka iz TK-a u Domu naroda FBiH.

Najviše problema bi moglo biti prilikom imenovanja delegata iz Kluba Hrvata u Skupštini TK-a. Po sadašnjim rezultatima, taj klub čine Boris Krešić i Ivana Mijatović iz DF-a, Vedrana Petrović iz SDP-a i Silva Banović iz Naroda i pravde, a njih četvero će jednog delegata morati izabrati većinskim brojem glasova. Pošto SDP i NiP imaju saradnju dogovorenu na višim nivoima, bit će to izjednačena i vjerovatno prljava utrka za mjesto delegata Hrvata iz TK-a.

Delegat Kluba srpskog naroda Igor Stojanović (SDPBiH) ističe da će, što se tiče Sarajevskog kantona, najvjerovatnije broj delegata za ovaj klub biti popunjen.

- To neko probrojavanje očigledno se nastavlja i smatram da u ovom trenutku nije ravnopravno. Kako će se provesti, mislim da čak ni CIK ni naše vlasti ne znaju precizno, kako će doći do konačnog broja. Ako smo imali nekada problem sa 17 delegata u svakom narodu, možete misliti kako će sada biti problem sa 23, kaže Stojanović.

Podsjeća da je KS ranije davao dva delegata iz reda Srba, a sada treba dati pet.

Žrijeb ili dogovor

- Do sada je praksa bila da su se mjesta popunjavala delegatima iz unutrašnjosti lista, bez obzira na to da li su oni izabrani ili ne. Dakle, onaj ko ima najviše glasova. Recimo, Dragan Stevanović je tako ušao u prošlom mandatu, iako nije bio izabran u Skupštinu KS-a, bio je delegat iz reda Srba koji je imao najviše glasova od svih kandidata na nivou Federacije. To je bila praksa i mislim da će se to desiti vrlo vjerovatno i ovaj put. Ipak, mislim da treba sačekati CIK, koji bi trebao da se konsultuje sa visokim predstavnikom u konačnom definisanju kako provesti ovu odluku. Trebamo sačekati, napominje Stojanović.

Izborni prag za Skupštinu Kantona 10 prešla je i koalicija Srpska sloga - SNSFBiH, SP, DNS, PDP, SDS. Najviše glasova, prema do sada obrađenim mjestima, dobio je Duško Radun.

- Ne vidim i ne vjerujem uopšte da postoji na bilo kojoj listi koja je prešla cenzus neko ko se izjašnjavao kao Ostali. To su sve realno ljudi koji se izjašnjavaju kao Srbi, Bošnjaci, Hrvati. Tako da sam uvjeren da se neće popuniti iz Kantona 10 to mjesto i da će se tražiti iz nekih drugih kantona delegati iz reda Ostalih, kaže Radun.

On dodaje i da su u Skupštinu, po trenutnim rezultatima, prošla četiri Bošnjaka - po dva iz SDA i SDP-a BiH.

- Tako da će tog jednog koji treba da ide u Dom vjerovatno odlučiti žrijebanje ili će se između sebe dogovoriti politički ko će prepustiti to mjesto, kaže Radun.

Edin Barimac i Miren Aljić

(tuzlarije.net - Oslobodjenje.ba)               













18.04.2024. Broj citanja: 1036
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga




18.04.2024. Broj citanja: 133
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane




18.04.2024. Broj citanja: 1291
Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝




17.04.2024. Broj citanja: 2952
U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima




17.04.2024. Broj citanja: 173
Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke




16.04.2024. Broj citanja: 858
Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ




16.04.2024. Broj citanja: 1481
VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom




16.04.2024. Broj citanja: 425
Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike




16.04.2024. Broj citanja: 281
VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj




15.04.2024. Broj citanja: 254
Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo
















OSTALE VIJESTI
Trump: Opstanak Ukrajine je važan za SAD
New York Times: Stranka krajnje desnice bi mogla odlučiti hrvatske izbore
Scholz traži od saveznika u NATO-u da Kijevu isporuče šest sustava Patriot
EU misli da Kina isporučuje Rusiji komponente za izradu oružja
SAD: Blokirat ćemo puno članstvo Palestine u UN-u, trebaju pregovarati s Izraelom
Zapovjednik kenijske vojske poginuo u padu vojnog helikoptera
Argentina traži partnerski status u NATO-u
Problemi s porotom na suđenju Trumpu, jedna odustala jer joj je Fox otkrio identitet
Iranski zapovjednik: Iran bi mogao preispitati svoju nuklearnu politiku
Uhićen Poljak. "S Rusima je planirao atentat na Zelenskog"
Stoltenberg: NATO radi na dodatnoj protuzračnoj obrani za Ukrajinu
Potres magnitude 5.6 po Richteru u Turskoj
WHO: Povećao se rizik od prelaza ptičje gripe na čovjeka, jako smo zabrinuti
SAD i Britanija uveli sankcije Iranu, ciljaju na proizvođače dronova
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira za Torino, s njim je bila i trudna supruga
Zaharova: Kijev nastavlja otvoreno najavljivati terorističke napade na Rusiju
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, tisuće evakuirane
Brazilka mrtvog "ujaka" u invalidskim kolicima dovela u banku da digne kredit
Njemački mediji o izborima u Hrvatskoj: Vjerojatno kreće faza nestabilnosti
Naglo pala potražnja za strojevima za čipove nizozemskog ASML-a







SVASTARIJE

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane

Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝

U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima

Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke

Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ

VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom

Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike

VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj

Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi