TUZLARIJE - VIJESTI

20.10.2022. u 09:51 Broj citanja: 811
Kako će se popuniti Dom naroda FBiH?
Sarajevo sabira Srbe, Livno nema Ostalih, TK daje deset delegata

Do potvrđivanja rezultata izbora, otkad počinje teći i rok za konstituisanje zakonodavne vlasti, ostale su dvije sedmice. Tada će i Dom naroda FBiH prvi put dobiti 80 delegata

Tuzlarije


Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, prema posljednjim izmjenama Izbornog zakona BiH koje se odnose na ustroj i funkcioniranje ovog doma a koje je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo u izbornoj noći, imat će 80, umjesto dosadašnjih 58 delegata. Preciznije, Dom će činiti po 23 delegata iz reda svakog od konstitutivnih naroda i 11 delegata iz reda Ostalih. Do potvrđivanja rezultata izbora, otkad počinje teći i rok za konstituisanje zakonodavne vlasti, ostale su dvije sedmice.

Iz OHR-a su jučer naveli da je “u skladu sa Izbornim zakonom BiH, obaveza CIK-a BiH da donosi propise za provođenje Izbornog zakona, što uključuje i amandmane koji su doneseni odlukom visokog predstavnika 2. oktobra”.

- S obzirom na to da je povećan broj mandata koji se dodjeljuju konstitutivnim narodima i pripadnicima Ostalih, instrukcija o indirektnim izborima koju je CIK usvojio 2018. mora se na vrijeme zamijeniti novom. Visoki predstavnik je to već jasno dao do znanja CIK-u, naveli su iz OHR-a.

Treba sačekati CIK

Portal istraga.ba objavio je kako je Ured visokog predstavnika pripremio prijedlog odluke o distribuciji delegata Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih u federalni Dom naroda iz svake od 10 kantonalnih skupština.

Prema tim navodima, iz Posavskog kantona biće imenovana četiri delegata, po jedan Srbin, Hrvat, Bošnjak i pripadnik Ostalih. Isti broj delegata i u istom omjeru naroda imenovat će BPK. Unsko-sanski kanton delegiraće osam delegata (tri Bošnjaka, tri Srbina, jednog Hrvata i jednog iz reda Ostalih), dok će i SBK imenovati osam delegata, ali u drugačijem omjeru - 4 Hrvata, 2 Bošnjaka, i po jedan Srbin i Ostali.

Skupština Kantona 10 delegirat će devet delegata (3 Hrvata, 4 Srbina, po jednog Bošnjaka i Ostalog), dok će ZHK u Dom naroda FBiH poslati sedam delegata (4 Hrvata, i po jednog Srbina, Bošnjaka i Ostalog). HNK će imenovati devet delegata, od kojih je pet Hrvata, dva Srbina, jedan Bošnjak i jedan iz reda Ostalih. Ukupno 12 delegata imenovat će Skupština Kantona Sarajevo (4 Bošnjaka, 5 Srba, 1 Hrvat i 2 iz reda Ostalih), dok će Zeničko-dobojski kanton imati devet delegata (4 Bošnjaka, 2 Hrvata, 2 Srbina i 1 iz reda Ostalih).

Iz Tuzlanskog kantona bi u Dom naroda FBiH trebalo ići deset delegata, odnosno umjesto dosadašnja tri, ići će pet delegata u Klub Bošnjaka, potom tri u Klub Srba, umjesto dosadašnja dva, te jedan u Klub Hrvata, što ostaje nepromijenjeno u odnosu na ranije. No, samo je jedan delegat u Klubu Ostalih, što je za jednog delegata manje u odnosu na ranije.

Prema trenutnom broju osvojenih glasova, problema bi moglo biti prilikom delegiranja kandidata za Klub Srba u Domu naroda FBiH, jer u ovom trenutku samo dva poslanika iz reda Srba su ušla u novi saziv Skupštine TK-a. To su Slađan Ilić iz SDP-a i Žarko Vujović iz Demokratske fronte. Da bi se imenovao i treći delegat, bit će potrebne upute CIK-a ili OHR-a. Ukoliko se nedostajući delegat bude uzimao sa liste najuspješnijih kandidata koji nisu ušli u Skupštinu TK-a, onda će to biti Radojka Stojak iz SDP-a.

Žarko Vujović, aktuelni i po svemu sudeći i budući delegat, nada se da će Ustavni sud BiH oboriti ovu odluku visokog predstavnika.

- Teško je u ovom trenutku praviti bilo kakve kalkulacije, ali ja se nadam da će Ustavni sud oboriti odluku gospodina Schmidta i da se neće proglasiti nenadležnim u ovom pitanju, te da će se političke stranke dogovoriti oko najboljih rješenja, kazao nam je Vujović.

Iz Kluba Bošnjaka Skupštine TK-a bi trebala ići po dva delegata iz SDA i SDP-a, te jedan iz neke od preostalih stranaka koje čine taj klub u ovoj kantonalnoj skupštini. Iz SDA je u prethodnom mandatu delegat bio Fahrudin Skopljak, iz SDP-a je to bio Dževad Hadžić, a iz PDA Senad Alić. Sva trojica su i ove godine osvojila mandate, te su najizgledniji predstavnici Bošnjaka iz TK-a u Domu naroda FBiH.

Najviše problema bi moglo biti prilikom imenovanja delegata iz Kluba Hrvata u Skupštini TK-a. Po sadašnjim rezultatima, taj klub čine Boris Krešić i Ivana Mijatović iz DF-a, Vedrana Petrović iz SDP-a i Silva Banović iz Naroda i pravde, a njih četvero će jednog delegata morati izabrati većinskim brojem glasova. Pošto SDP i NiP imaju saradnju dogovorenu na višim nivoima, bit će to izjednačena i vjerovatno prljava utrka za mjesto delegata Hrvata iz TK-a.

Delegat Kluba srpskog naroda Igor Stojanović (SDPBiH) ističe da će, što se tiče Sarajevskog kantona, najvjerovatnije broj delegata za ovaj klub biti popunjen.

- To neko probrojavanje očigledno se nastavlja i smatram da u ovom trenutku nije ravnopravno. Kako će se provesti, mislim da čak ni CIK ni naše vlasti ne znaju precizno, kako će doći do konačnog broja. Ako smo imali nekada problem sa 17 delegata u svakom narodu, možete misliti kako će sada biti problem sa 23, kaže Stojanović.

Podsjeća da je KS ranije davao dva delegata iz reda Srba, a sada treba dati pet.

Žrijeb ili dogovor

- Do sada je praksa bila da su se mjesta popunjavala delegatima iz unutrašnjosti lista, bez obzira na to da li su oni izabrani ili ne. Dakle, onaj ko ima najviše glasova. Recimo, Dragan Stevanović je tako ušao u prošlom mandatu, iako nije bio izabran u Skupštinu KS-a, bio je delegat iz reda Srba koji je imao najviše glasova od svih kandidata na nivou Federacije. To je bila praksa i mislim da će se to desiti vrlo vjerovatno i ovaj put. Ipak, mislim da treba sačekati CIK, koji bi trebao da se konsultuje sa visokim predstavnikom u konačnom definisanju kako provesti ovu odluku. Trebamo sačekati, napominje Stojanović.

Izborni prag za Skupštinu Kantona 10 prešla je i koalicija Srpska sloga - SNSFBiH, SP, DNS, PDP, SDS. Najviše glasova, prema do sada obrađenim mjestima, dobio je Duško Radun.

- Ne vidim i ne vjerujem uopšte da postoji na bilo kojoj listi koja je prešla cenzus neko ko se izjašnjavao kao Ostali. To su sve realno ljudi koji se izjašnjavaju kao Srbi, Bošnjaci, Hrvati. Tako da sam uvjeren da se neće popuniti iz Kantona 10 to mjesto i da će se tražiti iz nekih drugih kantona delegati iz reda Ostalih, kaže Radun.

On dodaje i da su u Skupštinu, po trenutnim rezultatima, prošla četiri Bošnjaka - po dva iz SDA i SDP-a BiH.

- Tako da će tog jednog koji treba da ide u Dom vjerovatno odlučiti žrijebanje ili će se između sebe dogovoriti politički ko će prepustiti to mjesto, kaže Radun.

Edin Barimac i Miren Aljić

(tuzlarije.net - Oslobodjenje.ba)               

Rat u Ukrajini 31.03.2023:
Najnovija dešavanja
Rat u Ukrajini 30.03.2023:
Pregled dešavanja 400-og dana rata
Rat u Ukrajini 29.03.2023:
Pregled dešavanja 399-og dana rata

31.03.2023. u 15:25
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Mnogi prolaze kroz fazu u kojoj ne priznaju godine i misle da sve mogu kao prije. Nažalost ne može se. Koliko god pazili na zdravlje, kondiciju, stari se. Neću da imenujem i pokazujem prstom, da me se javno ne odreknu, ali neki i sa 80 misle da su u snazi. I oni dosta mlađi ne vide sebe kakvim jesu. Prvi znak je kad se vide na slici pa kažu da izgledaju starije, kao ne valja slika.

OPŠIRNIJE


31.03.2023. u 13:46
Zenički rudari probili policijski kordon i blokirali magistralni put M-17


Zenički rudari probili su policijski kordon na magistralnom putu M-17, u naselju Perin Han, kod kuće zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića, a ovom prilikom niko nije povrijeđen. Rudari su u razgovoru s policijom dali obećanje da neće napadati privatnu imovinu gradonačelnika Kasumovića.

OPŠIRNIJE


31.03.2023. u 13:41
Pranjić i Alić: Spremni dočekujemo Sarajevo, želimo da obradujemo navijače


Biće ovo treći duel ove dvije ekipe u tekućoj sezoni, nakon remija u Zenici 1:1 i pobjede našeg tima u Banovićima 2:0. Na današnjoj konferenciji za medije šef stručnog štaba Danijel Pranjić istakao je kako je prethodnih dana rađena analiza protivnika ali i naše ekipe, te kako spremni dočekuju nedjeljni susret.

OPŠIRNIJE


31.03.2023. u 13:06
Danas u Ateljeu Ismet Mujezinović:
Promocije knjige ˝Od začeća do rođenja˝


Tuzlarije
Predstavljanje knjige "Od začeća do rođenja" autora prof.dr.med.sc Lejle Mešalić i prof.dr.med.sc Igora Hudića će biti održana danas, 31.03.2023.godine u 17:00 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović Tuzla.

OPŠIRNIJE


31.03.2023. u 12:58
Vlada Tuzlanskog kantona, iskren partner poljoprivrednicima


Danas je u Tuzlanskom kantonu počela distribucija milion komada sadnog materijala povrća, koje će biti upriličeno u krugu udruženja Bosper i Plant d.o.o. Svečanosti su prisustvovali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović.

OPŠIRNIJE


31.03.2023. u 12:40
U posljednja 24 sata u TK:
Pozitivnih 3, u bolnici 2, na respiratoru 0, nema umrlih


U posljednja 24 sata u TK-u testirano je 26 uzoraka na korona virus od kojih su 3 bila pozitivna. Aktivno pozitivno je 25 osoba, u bolnici su 2 osobe, nema oboljelih na respiratoru. Kod kuće se liječi 26 osoba.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Plenković se sastao sa Zelenskim. Lukašenko pozvao na primirje u Ukrajini
Trump bijesan zbog optužnice, policija spremna. U utorak će biti izveden pred sud?
Hrvatska će uskoro primiti 20 ranjenika iz Ukrajine
Rusija uhitila američkog novinara. Ruski nobelovac: Znam ga, on nije špijun
Trump bi u utorak trebao izaći pred sud, tvrdi njegova odvjetnica
Italija blokirala ChatGPT
Tko je čovjek koji je podigao optužnicu protiv Trumpa?
Papa bi trebao predvoditi misu na Cvjetnicu
Slovenski premijer posjetio Kijev, razgovarao sa Zelenskim
Lukašenko pozvao na trenutačno primirje u Ukrajini, reagirala Rusija
Britanija se pridružuje transpacifičkom trgovinskom paktu
Papa sutra napušta bolnicu
Orban: Treći svjetski rat je realna opasnost
Zelenski: Nikada nećemo oprostiti ruskim vojnicima odgovornim za zločine u Buči
Ruska vojska: Ne planiramo drugi val mobilizacije, imamo dovoljno vojnika
Baka s Floride optužena za ubojstvo. U manje od godinu dana umrlo joj dvoje unučadi
Borrell kritizirao uhićenje novinara iz SAD-a. Zaharova: Zauzmi se onda i za Assangea
Influenceri diljem EU po teretanama prodavali krivotvorene lijekove od dilera
Britanija: Ukrajina je uništila moćan radar ZOOPARK-1M, Rusi će teško nabaviti novi
Ron DeSantis: Nećemo sudjelovati u Trumpovom izručenjuSVASTARIJE

Italija blokirala ChatGPT

Rusija preuzima predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a: ˝Najgora prvoaprilska šala˝

Donald Trump optužen. Što slijedi?

Urušio se drevni stepenasti bunar u Indiji: 35 ljudi poginulo, 16 ozlijeđenih

U Francuskoj su 10% stanovništva useljenici, zadnjih godina većina dolazi iz Afrike

Šef Olimpijskog odbora: Ruski sportaši smetaju, ali nisu oni iz drugih zemalja u ratu

Amerika poziva svoje građane da odmah napuste Rusiju

Ukrajinske žitarice ruše cijenu onih u Poljskoj. Premijer: EU mora blokirati uvoz

Srpska pravoslavna crkva: Ukrajina provodi državni teror i progoni pravoslavlje

Američki Senat ukinuo odobrenja za ratove u Iraku


osmrtnicama basmrtovnice