TUZLARIJE - VIJESTI

08.11.2022. u 18:03 Broj citanja: 1700
Raspodjela sredstava i ostale odluke Vlade TK

Tuzlarije


Vlada je danas odobrila 2.500,00 KM Fondaciji za inovacije, tehnologiju i transfer znanja Tuzla, na ime sufinansiranja troškova organizacije i realizacije manifestacije „Dan otvorenih vrata Industrial HUB-a“ u Tuzli.

Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“ Općinsko društvo Teočak je, za sufinansiranje troškova organizacije manifestacije Teočanska sehara odobreno 4.000,00 KM. Također, zbog ispravke tehničke greške u ranije donesenoj odluci, Vlada je danas dopunila Odluku o odobravanju sredstava sa budžetske pozicije „Troškovi manifestacija“.

Na današnjoj sjednici Vlada je dala saglasnost na Odluku Ministarstva za boračka pitanja o izmjeni Odluke o visini i rasporedu sredstava kantonalnim udruženjima pripadnika braniteljske populacije od posebnog društvenog interesa Tuzlanskog kantona za 2022. godinu. Ovim izmjenama, predviđeno je odobravanje 18.055,75 KM Udruzi dobrovoljaca, veterana i nositelja ratnih odličja domovinskog rata HVO Tuzlanskog kantona.

Također, Vlada je danas odobrila 20.000,00 KM Uniji civilnih žrtava rata i porodica civilnih žrtava rata Tuzlanskog kantona za sufinansiranje rada Unije u 2022. godini i pomoć civilnim žrtvama rata.

Isti iznos odobren je i Savezu udruženja penzionera/umirovljenika Tuzlanskog kantona za sufinansiranje aktivnosti projekta „Poboljšanje kvaliteta življenja starih lica“ za penzionere sa područja Tuzlanskog kantona.

Osim navedenog Vlada je danas odobrila i 14.510,00 KM, JU OŠ „Puračić“ Lukavac, u svrhu popravke oštećenog dijela krova i plafona na školskom objektu.

6.000,00 KM odobreno je Udruženju za promociju multikulturalnosti „Rejjan“, za sufinansiranje troškova projekta „Postojbino draga“, u cilju obilježavanje 30.godišnjice nezavisnosti i 78. godišnjice državnosti Bosne i Hercegovine.

Vlada je danas dala saglasnost na Program dodjele bespovratnih sredstava za pokriće dijela troškova bolničkog liječenja oboljelih od bolesti COVID – 19 za 2022. godinu. Prema ovom Programu Javnoj zdravstvenoj ustanovi Univerzitetski kliniki centar Tuzla dodijelit će se 1 milion KM za pokriće dijela troškova bolničkog liječenja oboljelih od bolesti COVID-19 u toku 2022 godine.


Ostale odluke

Zbog učestalih promjena cijena, kao i činjenice da se na javne pozive za nabavku određenih namirnica nije javljao niti jedan ponuđač, Vlada je danas donijela odluke izmjeni planova robnih rezervi Tuzlanskog kantona, kako bi Kantonalna direkcija robnih rezervi mogla preduzeti daljnje aktivnosti na realizaciji navedenih planova.

Vlada je danas dala prethodnu saglasnost na prijedlog Odluke Upravnog odbora JU Univerziteta u Tuzli o iznosu dodatne participacije u troškovima drugog i trećeg ciklusa studija na fakultetima/Akademiji Univerziteta u Tuzli.

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila Informaciju Ministarstva finansija o provedenoj internoj reviziji primjene internih akata donesenih na osnovu zakonskih i podzakonskih propisa koji se odnose na uvećanje plaća po osnovu otežanih uslova rada kod osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona. S tim u vezi Ministarstvo obrazovanja i nauke je zaduženo da do 15 decembra poduzme potrebne aktivnosti za realizaciju preporuka izrečenih u Konačnom revizorskom izvještaju o obavljenoj internoj reviziji primjene internih akata donesenih na osnovu zakonskih i podzakonskih propisa koji se odnose na uvećanje plaća po osnovu otežanih uslova rada kod osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona, kao i da putem imenovanja posebne komisije izvrši kontrolu svih donesenih rješenja po osnovu otežanih uslova rada zaposlenih kod osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona na osnovu Aneksa Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu i Aneksa Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu. Ministarstvo finansija će, nakon okončanja poslova navedene komisije izvršiti korekcije obračunatih i isplaćenih dodataka na plaću.

S obzirom da je razvoj zdravstva na području Tuzlanskog kantona za period 2021. do 2027. godine, predviđen u Strategiji razvoja Tuzlanskog kantona za period 2021-2027.godine, te da je Federalno ministarstvo zdravstva preporučilo da se radi na donošenju Strategije razvoja zdravstvenog sistema Federacije BiH,Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona je preporučilo Vladi Tuzlanskog kantona da se za sada ne radi Strategija razvoja zdravstvenog sistema na području Tuzlanskog kantona za period 2021-2027. godine. S tim u vezi, Vlada je danas stavila van snage Odluku o imenovanju članova Radne grupe za izradu Strategije razvoja zdravstvenog sistema na Tuzlanskom kantonu za period 2022.-2027. godine.


Zbog neophodnog usaglašavanja sa odredbama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju i Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, kao i sa odredbama novih Pedagoških standarda i normativa za srednje obrazovanje i odgoj i Pedagoških standarda i opštih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje, Vlada je danas donijela Uredbu o izmjeni Uredbe o pravilima, načinu i kriterijima ocjenjivanja rada vannastavnog osoblja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona. Prema ovoj Uredbi, vannastavnim osobljem u odgojno - obrazovanoj ustanovi smatraju se sekretar, saradnik za ekonomsko-finansijske poslove, referent za administrativne poslove, medicinska sestra, fizioterapeut, domar, domar-ložač, higijeničar-ložač, higijeničar, pomoćni ložač, higijeničar-kurir-spremačica, kuhar, kuhar-servirka, ekonom, higijeničar-kurir, domar kućni majstor, pomoćni kuhar, vozač-kurir-dobavljač, magaciner, portir, radnik u vešeraju, administrativni radnik.

Vlada je danas dala saglasnost Školskom odboru Javne ustanove Mješovita srednja rudarska škola Tuzla za davanje školskih prostorija na besplatno korištenje JU Mješovita srednja građevinsko geodetska škola Tuzla, a u svrhu realizacije redovnog nastavnog procesa.

Zbog utvrđivanja obaveze dostavljanja podataka/informacija Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, te neophodnosti preciziranja određenih odredbi postojećih pravilnika, Vlada je danas dala saglasnosti i prethodne saglasnosti na izmjene i dopune pravilnika o unutrašnjim organizacijama Ministarstva obrazovanja i nauke, te Javne ustanove Narodno pozorište Tuzla i Javne ustanove Arhiv Tuzlanskog kantona.

Na danas održanoj sjednici Vlada je dala saglasnost na Godišnji plan i program održavanja i zaštite regionalnih cesta Tuzlanskog kantona za 2023.godinu.

Ministarstvu obrazovanja i nauke, Vlada je danas dala saglasnost za popunu radnih mjesta državnog službenika, pomoćnika ministra za obrazovanje i namještenika, višeg referenta za opće poslove, na neodređeno vrijeme.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               













16.04.2024. Broj citanja: 236
Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ




16.04.2024. Broj citanja: 656
VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom




16.04.2024. Broj citanja: 265
Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike




16.04.2024. Broj citanja: 188
VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj




15.04.2024. Broj citanja: 176
Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo




15.04.2024. Broj citanja: 256
VIDEO Dječak izbo biskupa u Australiji. Izbili neredi, masa htjela linčovati napadača




15.04.2024. Broj citanja: 679
Novi napad nožem u Sydneyju, izboden i biskup




15.04.2024. Broj citanja: 101
Počinje suđenje Trumpu, prvo protiv nekog bivšeg predsjednika Amerike u povijesti




15.04.2024. Broj citanja: 224
Rusi brutalno raketiraju milijunski grad. To je najava velike ofenzive?




15.04.2024. Broj citanja: 94
Deseci hiljada ljudi evakuirano nakon poplava u Rusiji. Vrhunac se tek očekuje
















OSTALE VIJESTI
Erdogan napao Netanyahua. SAD: Evo što znamo o izraelskom protunapadu
Kanađanin se obogatio prevarivši više od milijun Amerikanaca
Ukrajinski gradonačelnik otišao u rat pa ubijen tijekom misije
Godina kada je cijela Europa gorjela
SAD britanskom sudu dao jamstva potrebna za izručenje Juliana Assangea
Koliko je jaka iranska vojska?
SAD: Ovo su informacije koje imamo o osveti Izraela. Neke mogućnosti su zastrašujuće
Katastrofalne poplave u Dubaiju. U jednom danu palo kiše koliko inače u godinu dana
Erdogan napao Netanyahua: "Želi izazvati regionalni rat"
Misteriozni objekt iz svemira pao na kuću na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ
Vesna Pusić: Netanyahu je dramatično ugrozio sigurnost Izraela
Ozbiljno upozorenje Zelenskog: "Jedva se držimo. Bez pomoći ćemo izgubiti"
Njemački proizvođač oružja gradi tvornicu topničkih granata u Litvi
VIDEO Ukrajinci su izveli odvažan napad kako bi ukrali ruski tenk s ometačem dronova
Policija u Bruxellesu upala na desničarski skup, glavni govornici bili Orban i Farage
Bivši američki savjetnik: Izraelu treba majka svih napada na nuklearni program Irana
Macron pozvao Rusiju na primirje za vrijeme Olimpijskih igara, oni hladno reagirali
Polako se normalizira promet u Panamskom kanalu
Ukrajinci objavili potresnu snimku dronom: "Ovako izgleda Časiv Jar"
Sukob Irana i Izraela mogao bi imati utjecaj na cijene nafte







SVASTARIJE

Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ

VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom

Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike

VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj

Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo

VIDEO Dječak izbo biskupa u Australiji. Izbili neredi, masa htjela linčovati napadača

Novi napad nožem u Sydneyju, izboden i biskup

Počinje suđenje Trumpu, prvo protiv nekog bivšeg predsjednika Amerike u povijesti

Rusi brutalno raketiraju milijunski grad. To je najava velike ofenzive?

Deseci hiljada ljudi evakuirano nakon poplava u Rusiji. Vrhunac se tek očekuje





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi