TUZLARIJE - VIJESTI

29.11.2022. u 01:05 Broj citanja: 1527
Memento na prerano izgubljenog prijatelja
Avdić Mirsad - Junak mog doba

U toku nesretnih ratnih zbivanja planinski vrhovi Majevice su nas spojili. Na planinskim vrhovima Visočice me je zatekla vijest o njegovom nestanku. U isto, dakle zimsko godišnje doba, u sličnim vremenskim uslovima, u hladnoći, na nanosima snijega koji prekrivaju istruhlo lišće i sasušeno granje, zadahu zime u šumi. I miris je bio tada identičan ovom kojeg sam u tom trenutku bolne spoznaje osjećao.
Tuzlarije


Potresen ovom užasnom viješću, prva asocijacija je bila jedan od naših brojnih susreta prije nekih petnaestak godina. Žalio se na izvjesne tegobe koje me nisu upućivale na išta ozbiljno, no preporučio sam mu da iz predostrožnosti ipak uradi dodatne nalaze. Odgovorio je: „Zašto da radim nalaze? Emire, mene nije strah umrijeti“.

Dovoljno dugo sam ga poznavao. Te riječi su bile istinite.
No, da se vratim na vrijeme kada sam ga upoznao. Ratna zima, snijeg, hladan vjetar koji se zavlačio u sve pore mog isfrustriranog i za ovakve uslove nepripremljenog tijela. Nimalo idiličan ratni ambijent Majevice. Do bola očajan, prilično oskudno obučen, nesiguran, nesnalažljiv i neprilagođen za rat, zimu i ovakvu patnju, tražio sam pouzdanu osobu koja će mi u sanitetskoj službi bataljona davati neophodne savjete i pružiti prijeko potrebnu sigurnost u daljem radu. Prikupljao sam podatke o članovima sanitetskog tima i na kraju se odlučio za jednu osobu. Morao sam je pridobiti. To se trebalo desiti tokom odlaska na teren. Oštra susnježica nošena vjetrom, gotovo da je horizontalno udarala naša prozebla lica. Natovaren teškim ruksakom sovjetske proizvodnje, kupljenim u Moskvi tokom apsolventske ekskurzije, ispunjenim knjigama i sanitetskim materijalom, penjao sam se kroz snježne nanose tokom marša ka koti 803 i usmjerio ka njemu.

„Zdravo, ti si Avdić Mirsad!?“
„Taj sam doktore“.
„Čuo sam lijepe stvari o tebi“
„Kakve stvari?“
„Da si prošao sva ratišta, da si stručan, vrijedan hrabar, pošten, da se razumiješ u vođenje dokumentacije jer držiš svoju videoteku...“

Kratka pauza. Vjerovatno sam ga iznenadio?
„Volio bih da upravo takvu osobu imam u svojoj blizini u sanitetskoj službi.“
„Ali ja nemam završenu medicinsku školu. Iskustvo bolničara stekao sam u JNA.“
„To nije uslov za ono što želim. Uslov je da radimo najbolje što možemo i da kraj rata dočekamo živi.“
„Ha, ha.. Ne brini doktore, ako budeš u mojoj blizini i radio ono što ti kažem, ostaćeš živ.“
Sada pravim paralelu onoga što će taj isti čovjek izreći godinama poslije. Jedino čovjek kojeg „nije bilo strah umrijeti“ mi je mogao garantovati da ću „iz rata izaći živ“. Od tada me je, poput sijenke u stopu pratio, ja sam se postepeno osjećao sve sigurnijim, a anksioznost koja je povremeno dosezala i srazmjere panike, postepeno je splašnjavala.

Njegova duhovitost zahtjeva povelik dodatni prostor, bila je izuzetno značajna za podizanje morala u nerijetkim kritičnim trenucima kada sam ishod nestanka smatrao vjerovatnijim od ishoda opstanka, no, iako je nespojivo da se odvoji od te gromade od čovjeka, ja je neću isticati.

Ubrzo sam upoznao i njegov porodicu: suprugu Slavicu i dvije kćerke, Amelu i Maju. Najdivnija bića koja sam u ta zla vremena mogao sresti. Kasnije, decenije zajedničkog poznanstva samo su više učvrščivala ovo zapažanje.

Mala digresija. U vrijeme pandemije COVID 19 postao je atraktivan termin „klaster“. Nije loše za objasniti šta se dešavalo na majevičkom ratištu. To su bili klasteri patnje, klasteri bola, klasteri bolesti, klasteri umiranja... Klasteri borbe za goli život i opstanak. Kada bi u meni prepoznao očaj, Mirsad bi, vještinom iskusnog psihoterapeuta, uvijek pronalazio riječi umirenja.

„Nismo mi bolan Emire krivi za patnju ovih ljudi, no daćemo sve od sebe da im pomognemo. Iz ove kože ni mi, ni oni ne možemo“. Ovakve riječi su kod mene „uvijek palile“ i davale neku dodatnu psihološku potporu. Izuzetno stručan, humanista bez straha, bukvalno bi se sa zavojima u rukama bacao na ranjenike, štiteći ih vlastitim tijelom. Samo takav div mogao me je u tim kriznim godinama držeći za ruku voditi kroz mrkli majevički mrak, guste majevičke šume, trnovito majevičko šiblje i blatnjave majevičke staze kojim bismo zaobilazili minska polja i zlokobne poglede snajperista. Njegov prethodni angažman bio je još impresivniji, no ja tome nisam svjedočio i nemam pravo o tome išta govoriti. Ovo što sam s njim preživio, činilo ga je Junakom moga doba.

Njegova tvrdnja u toku našeg upoznavanja se pokazala tačnom - iz rata smo izašli živi. Druženja su se nastavila. No i nakon rata smo obojica prolazili kroz različita traumatična skustva, uključujući i ona profesionalna i, povremeno i teže, psihičke krize. Kada me je u jednom periodu posljeratnog života savladavao očaj, kao dobri duh se pojavio u mojoj ordinaciji.
„Emire, vidim da se osjećaš loše, no ma šta da se desi uvijek ćeš imati makar jednog prijatelja koji će biti uz tebe“. Ima li potrebe istaći da bi taj „makar jedan“ prijatelj mogao biti jedino Avdić Mirsad?

Život ni njega nije mazio. Štaviše, imam utisak da je ova zemlja od njega samo uzimala i da mu je malo toga uzvratila. Njegova firma (HAK) se raspala te je izgubio posao, no uvijek bi, zahvaljujući ogromnom znanju iz različitih oblasti koje je iz dana u dan prikupljao i ogromnim vještinama koje je imao u svojim rukama, pronalazio nekakva alternativna zanimanja s kojima je mogao prehraniti porodicu. I nikada o svojoj domovini nije govorio loše.

Kada bih bio prinuđen da izdvojim dvije njegove najvažnije osobine, prva bi bila da je bio vanredno vrijedan radnik (znao je raditi sve; mijenjati brave na vratima, popravljati mašine za veš, šporete, televizore, automobile, kasnije i kompjutere, pa mobitele...). On je jednostavno morao uvijek nešto raditi. Rad je njegov život činio smislenim.

Druga osobina bi bila izvanredna ljubav prema djeci. Bio je pravi magnet za djecu. Zapravo je nevjerovatno kakav je dar taj čovjek posjedovao da se približi psihologiji djeteta. U njegovoj blizini djeca su osjećala neobjašnjivu pozitivnu energiju protkanu ljubavlju i dobronamjernošću. A on bi sebe dovodio u stanje kompletne regresije - u blizini djece izgledao je i sam kao dijete koje se sa njima „sasvim ozbiljno“ igra. Nije čudno da ga se i moj sin, sada zreo čovjek, često prisjeti i prepriča neki vedri segment zajedničkih susreta.
Za opis ostalih osobina Mirsada Avdića, a sve su bile pozitivne, trabaju debeli tomovi knjiga.

Život je tekao dalje i preokupirani vlastitim problemima vremenska distanca naših susreta postajala je sve duža, susreti sve rjeđi, no to nije značio i kraj prijateljstva. Ono je bilo neuništivo. Barem dok živimo.

I onda, potpuno neočekivano, dolazi trenutak njegovog fizičkog nestanka. Smatram njegovu smrt preranom i nepravednom, no neko bi mi zamjerio da se miješam u nešto što je Božije. Njegovim najmilijima neće biti utješna ni konstatacija da će njegov dobri duh zauvijek svijetliti i ukazivati na iskonske vrijednosti i humane odrednice domovine koju je toliko volio. Ukoliko džennet zaista postoji, smatram da je u njemu za Mirsada rezervisano jedno od najljepših mjesta. Poželjeću da mi se barem povremeno pojavi u snu, kao podsjetnik za vječno prijateljstvo, testirano i zacementirano najvećim iskušenjima kroz koja ljudi mogu proći. U uslovima najvećeg zla kojeg je čovjek mogao stvoriti – rata.

S druge strane, u meni se prožimaju i dva osjećanja koja me nanova vode trasama tuge i očaja. Prvi je apsurdan. Ponovno, sa njegovim nestankom, osjećam navalu nesigurnosti. Apsurd leži u činjenici da sam se u jednom segmentu rata (s njim) osjećao sigurnim, a sada se, u periodu mira, (bez njega) osjećam nesigurnim i nezaštićenim.
Drugi osjećaj je logičan, prirodan...čisto ljudski. Nedostaje mi moj dragi prijatelj, strahovito mi nedostaje...

dr. Emir Tupković

(tuzlarije.net)               

Spasioci u utrci s vremenom
Broj poginulih strašno raste, preko je 12.000
Rat u Ukrajini 08.02.2023:
Najnovija dešavanja
Dan nakon katastrofalnih zemljotresa:
Teški uslovi otežavaju spašavanje

09.02.2023. u 00:31
Finalni susret Kupa “Mirza Delibašić” – sistem A:
Bosna u napetoj završnici savladala Slobodu u Mejdanu


Ekipe Slobode i Bosne su u večernjem terminu u srijedu u Mejdanu odigrale finalni susret Kupa “Mirza Delibašić” – sistem A čiji osvajač se kvalifikuje na završnicu državnog Kupa među četiri najbolje ekipe. Popularni vječiti derbi ponudio je uzbudljiv finalni duel

OPŠIRNIJE


09.02.2023. u 00:04
Elektrodistribucija Tuzla:
Planska isključenja električne energije za 09. februarTuzlarijeIz Elektrodis tribucije Tuzla su za 09. februar najavili planske prekide isporuke električne energije u nekim od tuzlanskih naselja i ulica. Pregled planskog isključenja električne energije pogledajte u nastavku.

OPŠIRNIJE


09.02.2023. u 00:03
Plan dobrovoljnog darivanja krvi za 09. februar
Ako niste dobrovoljni davalac, razmislite, možda je vrijeme da to postanete


TuzlarijeAko niste do sada dobrovoljno darivali krv, razmislite, možda je vrijeme da to uradite. Ne čekajte da Vama ili Vašem bližnjem zatreba krv! Darivanjem pomažete u ostvarenju cilja da krv čeka bolesnika, a ne obrnuto!

OPŠIRNIJE


09.02.2023. u 00:02 Broj citanja: 42034
Najnovije vijesti iz svijetaTuzlarije

OPŠIRNIJE


09.02.2023. u 00:01 Broj citanja: 24353
Dogodilo se na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u Tuzli bilo aktuelno na današnji dan deset petnaest godina ranije.

OPŠIRNIJE


08.02.2023. u 23:18
Formiran mobilni medicinski tim za pomoć povrijeđenim u Turskoj


U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla formiran mobilni medicinski tim za pomoć povrijeđenim u zemljotresu u Republici Turskoj. Koordinator tima je prof. dr. Šekib Umihanić, a tim će činiti ljekari i medicinski tehničari hiruških disciplina. Medicinski tim će biti opremljen potrebnom zdravstvenom opremom

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Preko 12.000 mrtvih. 16 preživjelih beba ostalo siročad, još ima krikova iz ruševina
Na ovom letu je 16 beba. Preživjele su potres i ostale bez roditelja
Zelenski sletio u Pariz i sastao se s Macronom i Scholzom. Evo što su mu obećali
Zelenski u Parizu s Macronom i Scholzom. Macron: Vodit ćemo vas do pobjede
U pozadini korupcijske afere koja trese Ukrajinu stoji ozbiljan politički sukob
Ministar vanjskih poslova BiH: Novo Vijeće ministara zakazalo u pomoći Turskoj
Pao Twitter u Turskoj. Misli se da su razlog kritike na reakciju vlade na potres
Von der Leyen: EU će u ožujku organizirati donatorsku konferenciju za Tursku i Siriju
Al-Asadova savjetnica: Sva zapadna pomoć ide u Tursku, nama ne dolazi ništa
Hrvatski veleposlanik u Turskoj: Od ponedjeljka je bilo još 700 naknadnih potresa
Udruga: Od 50 tisuća zatvorenika regrutiranih u Wagner 40 tisuća ubijeno ili nestalo
Rusija upozorila Britance: Ne šaljite borbene avione Ukrajincima
Autobus se zabio u vrtić u Kanadi. Dvoje djece poginulo, šestero ozlijeđenih
Trebao se oženiti u travnju, danas je identificirao svoju zaručnicu u vreći za tijela
Uskoro istječu 72 sata presudna za preživjele pod ruševinama u Turskoj i Siriji
WHO šalje bolničare i medicinsku opremu u Tursku i Siriju
Pulitzerom nagrađeni novinar: SAD je bombardirao Sjeverni tok. Bijela kuća: To je laž
Rusija: SAD mora odgovoriti na pitanja koja se tiču eksplozije Sjevernog toka
Sirijski liječnik: Preživio sam masakre, ali ovaj potres je gori od 11 godina rata
Hrvat preživio potres u Turskoj: "Tek danas sam se uspio izvući iz Gaziantepa"SVASTARIJE

Al-Asadova savjetnica: Zapad šalje pomoć samo na područja gdje vladaju pobunjenici

Bus se zabio u vrtić u Kanadi, poginulo dvoje djece. Svjedok: Vozač je samo vrištao

Poplave od ledenih jezera prijete 15 milijuna ljudi. Ove 4 države su najugroženije

Umro je Ćiro Blažević

Potres u Turskoj i Siriji pogodio milione izbjeglica

Charlie Hebdo objavio karikaturu o potresu, izazvao bijes turske javnosti

Na ulicama Turske nakon potresa mrtva tijela, raste bijes zbog pomoći

Bosanac u Belgiji ubio bivšu ženu i dvoje male djece pa počinio samoubojstvo

VIDEO Ovako nakon potresa izgleda cesta između Gaziantepa i Adane

VIDEO Stižu nove snimke iz Turske. Novinar javljao o potresu, zgrada se srušila


osmrtnicama basmrtovnice