TUZLARIJE - VIJESTI

24.12.2022. u 06:47 Broj citanja: 740
Ostale odluke Vlade TK donesene na redovnoj 42. sjednici

Tuzlarije


Kada je u pitanju oblast zdravstva Vlada je prihvatila tekst preporuke i ovlastila ministricu zdravstva da potpiše i javnim zdravstvenim ustanovama u TK dostavi preporuku za postupanje sa transferiranim sredstvima. Ovim se sve javne zdravstvene ustanove upoznaju da su sredstva predviđena Izmjenama i dopunama Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, a za koje su potpisani Aneksi Ugovora između Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona i javnih zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona, u cijelosti transferirana javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona, te im se preporučuje da se navedena sredstva utroše na poboljšanje standarda uposlenih, u skladu sa mogućnostima, a ukoliko to ranije nije učinjeno.

Također, u pogledu Odgovora Koordinacije sindikata budžetskih korisnika na stav Kolegija Vlade TK, Vlada je zadužila Pregovarački tim Vlade Tuzlanskog kantona da početkom naredne sedmice nastavi postupak pregovaranja sa predstavnicima sindikata zaposlenih kod budžetskih korisnika Tuzlanskog kantona i da u ime Vlade Tuzlanskog kantona iznese odgovarajuću ponudu prema sindikatima.

Radi tehničke dopune u opisu linearnog akceleratora kojeg planira nabaviti UKC-Tuzla, a zašto je Vlada Tuzlanskog kantona već ranije osigurala 7,75 miliona KM, Vlada je prihvatila tekst Aneksa Ugovora o sufinansiranju nabavke medicinske opreme.

Naime, uređaj koji se primjenjuje za radioterapiju sastoji od više komponenti koje nisu bile navedene u prvobitno potpisanom Ugovoru.

Na jučer održanoj sjednici Vlada je dala saglasnost na Odluku o odobravanju finansijskih sredstava korisnicima, iznosima i namjeni finansijskih sredstava po Javnom pozivu za dodjelu sportskih stipendija za sportiste i trenere za ostvarene zapažene ili perspektivne sportske rezultate ili sportske rezultate specijalne olimpijade za 2022.godinu. Po raspisanom javnom poziv pristiglo je 25 potpunih i blagovremenih prijava, koje su ispunjavale formalno-pravne uslove Javnog poziva za dodjelu kantonalne nagrade, priznanja i stipendija za sport Tuzlanskog kantona.

S tim u vezi predloženo je da se stipendije dodijele za 20 sportista i 5 trenera koji su ostvarili i prijavili sportski rezultat. Ukupna vrijednost dodijeljenih stipendija iznosi 30.650 KM.

Vlada je dopunila Odluku o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice Podrška mladima u 2022.godini. Ovom dopunom Vlada je stvorila preduslove za implementaciju projekta Festival mladih-Evropska prijestolnica mladih, gdje je kao jedan od nositelja implementacije projekta određeno Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, zajedno sa omladinskim udruženjima i nevladinim sektorom, a što je predviđeno i Strategijom razvoja Tuzlanskog kantona za period 2021-2027. Kao preduslov za realizaciju ovog projekta nedavno je potpisan i Memorandum o partnerskom razumijevanju i strateškoj saradnji između Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, JU Univerzitet u Tuzli, Radio Kameleon- Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije i Omladinski resursni centar.

Zbog promjena cijena na tržištu ortopedskih pomagala, Vlada je izmijenila i dopunila Odluku o utvrđivanju učešća Ministarstva za boračka pitanja u nabavci ortotsko-protetskih pomagala, drugih pomagala, endoproteza, stomatološko-protetskih i ortodonskih pomagala i sanitarnih sprava za ratne vojne invalide Tuzlanskog kantona.
Naime, došlo je do porasta cijena u rasponu od 10% do 40%, ali je isto tako i kod određenog broja pomagala izvršeno, s obzirom na povećanu ponudu na tržištu, došlo i do umanjenje cijena, bez uticaja na njihov kvalitet.

Vlada je dala saglasnost na tekst Sporazuma o udruživanju sredstava za realizaciju infrastrukturnog projekta u općini Sapna koji će se zaključiti između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona. Ovim sporazumom predviđeno je da će, u cilju izgradnje Doma kulture u Sapni, čija je procijenjena vrijednost 700.000 KM, po 150.000 KM osigurati Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona, te 100.000 KM Općina Sapna, te da će Općina Sapna, iz sredstava Evropske unije u okviru incijative „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini, osigurati i nedostajućih 300.000 KM.

Kao i svakog mjeseca, Vlada je utvrdila osnovice za obračun plaća i visine naknada za ishranu u toku rada budžetskih korisnika za decembar 2022. godine.

Vlada je jučer utvrdila da će koeficijent za obračun novčane egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima za mjesec decembar 2022. godine iznositi 1. Podsjećamo, osnovica za obračun novčane egzistencijalne naknade iznosi 5 KM.

Vlada dala saglasnost na Aneks Kolektivnog ugovora za policijske službenike Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, kao i tekst Sporazuma o utvrđivanju osnovice za obračun plaće i naknade za korištenje godišnjeg odmora (regres) za policijske službenike Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u 2023. godini.

Vlada je odobrila 55.132,00 KM Međunarodnom forumu solidarnosti „Emmaus“, u svrhu izvođenja radova na vanjskoj kanalizacionoj i vodovodnoj mreži na Centru za starija lica u Srebrenici, pod simboličnim nazivom „Dom za majke Srebrenice“.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada je odobrila usmjeravanje donacije u Budžet Tuzlanskog kantona za 2022. godinu. Za realizaciju projekta „Podrška pravosuđu BiH - Jačanje uloge tužilaca u sistemu krivičnog pravosuđa, faza 3”, Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je dodijelilo 20.930,00 KM.

S obzirom da su okončani radovi na implementaciji mjera energijske efikasnosti u Općini Kladanj i Policijskoj upravi Kladanj, Vlada je donijela odluke kojim se ova stalna sredstva, koja se knjigovodstveno vode na poziciji Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, prenesu u Vlasništvo ovih institucija.

Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju osnova, kriterija i mjerila za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2023. godinu, kao i Odluku o jedinstvenoj listi ortopedskih i drugih pomagala.

Vlada je donijela odluke o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2022. godinu, čime se ne mijenja visina utvrđenih sredstava u Budžetu TK za 2022. godinu.

Vlada je formirala Centralnu popisnu komisiju sredstava i izvora sredstava Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               













26.04.2024. Broj citanja: 126
Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta




26.04.2024. Broj citanja: 84
VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Pantheri. Lopov puže po podu




26.04.2024. Broj citanja: 104
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći




26.04.2024. Broj citanja: 424
Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije




25.04.2024. Broj citanja: 251
Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti




25.04.2024. Broj citanja: 155
Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi




25.04.2024. Broj citanja: 720
Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina




25.04.2024. Broj citanja: 350
Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi




25.04.2024. Broj citanja: 482
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke




25.04.2024. Broj citanja: 263
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli
















OSTALE VIJESTI
Dvojica tinejdžera optužena za ubojstvo Hrvata u Dublinu
Kina uvela novi zakon. Uvest će protumjere ako Zapad uvede carine na kinesku robu
Bebu u Gazi spasili iz utrobe mrtve majke. Sada je umrla
U Engleskoj vikao "Allahu Akbar" pa ubio prolaznika. "Učinio sam to za narod Gaze"
Britanski obavještajci: Rusi sve brže napreduju
Trump obožava Orbana, ima plan s njim
Šef golemog norveškog fonda: Europljani su lijeni u usporedbi s Amerikancima
Orban u panici zbog mladog oporbenog vođe. "U kriznom je stanju, napada svim silama"
VIDEO Kamera snimila pljačku koju su izveli srpski Pink Pantheri u Ateni
Uhićen ukrajinski ministar
Tisuće carskih pingvina uginule na Antarktici
Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta
Objavljena prva dugoročna prognoza za ljeto, evo što čeka Hrvatsku
Traje druga faza glasanja na najvećim svjetskim izborima. Napetosti su visoke
Rusi uhitili dvojicu svojih vojnika zbog jezivih zločina
Ruski špijuni traže rutu kojom oružje stiže u Ukrajinu. "Jasno je što je glavna meta"
EU kreće u pravi trgovinski rat s Kinom: "Imamo novo oružje". Kina prijeti odmazdom
Potonule dionice tvrtke vlasnice Facebooka
Sjeverna Koreja ispalila rakete iz novih bacača. Kim Jong-un sve nadgledao
Kineski šef diplomacije Blinkenu: Moglo bi doći do sukoba







SVASTARIJE

Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta

VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Pantheri. Lopov puže po podu

SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći

Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi