TUZLARIJE - VIJESTI

20.01.2023. u 00:04 Broj citanja: 4605
Kandidati za gradonačelnika Tuzle:
Evo kako su odgovorili na ista pitanja

Tuzlarije


Zbog odlaska dugogodišnjeg gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića na drugu funkciju, građani Tuzle će prvi put izaći na prijevremene izbore za gradonačelnika.

Da li će biti promjena kada je u pitanju izlaznost na izbore, ostaje da se vidi. Građani Tuzle ne izlaze masovno na izbore, izlaznost se kreće do 50 %. Na prošlim lokalnim izborima bilo je 46.096 obrađenih listića, od čega važećih 42.946. Jasmin Imamović je tada osvojio 22.300 glasova, više nego svi ostali kandidati zajedno. Kao i na ovogodišnjim prijevremenim izborima, i tada je bilo šest kandidata, tačnije pet kandidata i jedna kandidatkinja.

Tuzlarije


Ove godine snage odmjeravaju Mirnes Ajanović, Almir Arnaut Beli, Omer Berbić, Derviš Čičko, Zijad Lugavić i Halid Žigić.

Zanimljivo je da se Halid Žigić kandiduje drugi put. Zijada Lugavića kandidovao je SDP, Omera Berbića Naša stranka, ostali su nezavisni kandidati.

Petog februara građani Tuzle imaju mogućnost da izaberu kandidata koji će biti na čelu Tuzle naredne dvije godine.

U nastavku možete pročitati odgovore kandidata na četiri ista pitanja. Odgovore objavljujemo bez izmjena. Kandidati su poredani abecednim redom.

Mirnes Ajanović

Tuzlarije


Šta Vam se nije sviđalo u dosadašnjem načinu vođenja grada?
Preko stotinu snimljenih video priloga i brojni pozivi za odlazak na teren, pokazuju realno stanje u Tuzli koje nije onako kakvim ga je gradska vlast prikazivala građanima. Video snimci i brojne izjave građana pokazuju da je stanje izrazito loše, a da je građanima od strane vlasti i režimskih medija prezentirana našminkana stvarnost. Sve to je rezultat autokratskog vođenja decenijama zarobljenog Grada uticajem namještenog kulta ličnosti. Smatram da je potrebno reformisati rad i osigurati integritet rada gradskih službi, ustanova, preduzeća i drugih gradskih organa, kako bi se ubrzale procedure i ubrzalo rješavanje problema, bez potrebe da gradonačelnik o svemu prvu i zadnju riječ, pa i one između. Mora se ukinuti odluka da gradonačelnik kada god hoće samostalno odlučuje o raspoređivanju službenika, što je svojevrsni svakodnevni potpuno nepotrebni brutalni mobing kako bi se spriječilo bilo kakvo suprotstavljanje privatizaciji Gradske uprave od strane gradonačelnika i političke stranke koju zastupa. Službenici se moraju osloboditi tog pritiska kako bi stručno i zakonito rješavali obaveze, a što će rezultirati normalnim protokom posla i informacija.
Grad Tuzla s druge strane uopšte nije otvoren ka privredi, o čemu svjedoči mali broj uspješnih preduzeća dok susjedni gradovi rapidno šire privredne zone, pa smatram da se u Gradu mora povesti računa i o stvaranju ambijenta za privlačenje kompanija koje će zapošljavati naše građane, a to je jedino moguće kroz redovnu saradnju sa realnim sektorom, ali i povećanu aktivnost prema višim organima vlasti kako bi zajednički rješavali bitna pitanja za Tuzlu. Brojni su drugi problemi koji su direktno vezani za način vođenja grada, a u svom Planu djelovanja naveo sam preko 150 tačaka, od toga oko 140 realno brzo i sa malim novčanim ulaganjima izvedivih poboljšanja uslova života u Tuzli, a što građani mogu pogledati na mojoj web stranici www.mirnes.ba. Smatram da Tuzla može biti samoodrživ grad, ekonomski i privredno neovisan od bilo kakvih političkih uticaja, ugodan za život i u službi građana, sa jakim i nezavisnim organima oslobođenim uticaja kulta ličnosti. Kao gradonačelnik izboriću se za pravednu, slobodnu, jaku i sigurnu Tuzlu, za šta je garancija politički angažman od 1990. godine sa tri mandata u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i preko 20 godina djelovanja u Gradskom vijeću Tuzla kao najaktivniji poslanik/vijećnik, bez bilo kakve kompromitacije, uključujući i preko 15 godina angažmana u direktnoj pravnoj-advokatskoj praksi.

Šta mislite o ostalim kandidatima za gradonačelnika Tuzle? Kakva Vam je konkurencija?
Protukandidate poznajem i pratio sam ranije njihov rad. Ne mogu biti lažno skroman kada je u pitanju sudbina građana Tuzle pa moram istaći da sam jedini kandidat koji je ponudio realne, brzo izvodive i konkretne mjere za poboljšanje stanja u Tuzli, njih preko 150 - navedenim u mom Planu djelovanja, dok ne mogu isto reći za svoje protukandidate. Smatram da su na mojoj strani dosadašnji rad i stečene kvalifikacije, pravno, političko i životno iskustvo, ali i rezultati. Djelujući na svakoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla oko 80 odsto u odnosu na sve ostale vijećnike zajedno, inicirao sam hiljade prijedloga, pa i prema višim organima vlasti od kojih su beneficiju imale i Tuzla i cijela BiH. Borio sam se i izborio za zaštitu brojnih građana Tuzle i njihova ljudska prava građana kroz angažman od preko 20 godina predsjednika Komisije za ljudska prava i slobode Gradskog vijeća Tuzla, a posebno u protekle dvije godine kada su ukinuta ljudska prava svih u svijetu, brutalno i nezapamćeno u civilizaciji, i kada niko od političara ili stranaka, niti od mojih protukandidata, niti bilo ko od službenika bilo kojeg nivoa vlasti ili bilo ko, osim mene i mojih saradnika, nije štitio ustavna prava građana, a dokaz da sam bio u pravu u suprotstavljaju teroru "brige za naše zdravlje" od strane posebno vlasti u Tuzli i Sarajevu - SDP, Naša stranka i NIP je i odluka Ustavnog suda BiH AP 3932/21 od 23.2.2022. godine po mojim apelacijama da su ozbiljno kršili ljudska prava, demokratske principe i poredak.
Tri mandata sam se borio u Parlamentu Federacije BiH, inicirajući i ustrajavajući na realizaciji brojnih zakonodavnih prijedloga od kojih bih istakao limitiranje advokatske tarife i borbe za povrat stanova borcima. Sve to je rezultat ustrajnog rada i vjere u bolju državu, bolji Grada, te ne namjeravam na tom putu stati. Za te rezultate sam se samostalno izborio, iza sebe nisam imao niti veliku stranku niti očeve, djedove, rođake, pa zbog toga znam sve sa čime se moje Tuzlanke i Tuzlaci moraju susretati. Vjerujem da se skupa moramo izboriti protiv kriminala, korupcije i krađe, a građanima se nudim kao predvodnik te borbe, jer smo zajedno jači. Iako imam najopširniji i najkonkretniji plan i program rada u odnosu na moje kandidate, istakao bih da nije sve ni u programu, mnogo se toga zasniva i na karakteru, stavu i djelovanju u kriznim situacijama, a što su građani već prepoznali.

Šta građani Tuzle mogu od Vas očekivati?
Na osnovu mog višedecenijskog političkog iskustva za razliku od ostalih kandidata znam šta ne valja u Tuzli, zašto i kako riješiti probleme. Građani mogu očekivati dosljedan i zakonit rad, praćen rezultatima realizacije 150 mjera Plana djelovanja, bez želje za vječitim trajanjem mandata, uz hitno provođenje svih mjera koje se mogu odmah sprovesti i planiranje realizacije ostalih aktivnosti u najkraćim mogućim rokovima. Građani će dobiti gradonačelnika koji će im biti dostupan, jer sam uvijek bio dostupan građanima i drugačije ne znam ni djelovati, gradonačelnika koji neće biti salonski i kabinetski i koji će biti na terenu sa njima, koji će saslušati njihove probleme i koji će ih predstavljati u zemlji i svijetu, dok gradske službe mogu očekivati rad bez političkih pritisaka jer ću ukinuti odluku kojom je dato ovlaštenje gradonačelniku da samostalno vrši interna izmještanja službenika, što je sigurno stvaralo nepotreban stres u radu službi. Gradska uprava će ući u digitalizaciju određenih servisa građanima, kako bi se redovi smanjili, procedure ubrzale, određeni upravni postupci moraju se pojednostaviti, a sve je to moguće kada imate gradonačelnika koji ne traži svoj interes u svemu ili bilo čemu. Iza sebe nemam mrlja u karijeri, nikada ništa nisam uradio nezakonito ili neispravno a uvijek sam djelovao kada je trebalo a kada su svi "mudro" šutili, živim od vlastitog rada, nikome ništa ne dugujem, niko me ne može bilo čim ucijeniti, a poznato je i da se nikoga ne bojim. Ne postoji bilo šta što bi me promijenilo ni u narednom periodu.

Koji će biti prvi potezi u slučaju da budete gradonačelnik Tuzle?
Nema prvih poteza, kada sam nabrojao 150 mjera koje ću poduzeti, prikazao preko 100 problema sa kojima žive građani, a svakome je njegov problem najvažniji. Tuzla će biti slobodna, neće više biti privatizovan Grad! Kao preduslov za realizaciju mjera iz Plana djelovanja odmah ću osigurati slobodu rada gradskim službenicima kroz uspostavljanje sistema rada bez političkih i drugih pritisaka. Uz potpuno otvaranje gradonačelnika i Gradske uprave prema građanima zajedno ćemo rješavati probleme, pa i putem uspostavljanjem online platforme za prijavu problema koja će zaista biti u funkciji, uspostavljanje otvorenih sredstava komunikacije i vremena za susret za građanima. Tuzla će biti primjer humane vlasti cijeloj Bosni i Hercegovini.

Almir Arnaut Beli

Tuzlarije
Almir Arnaut Beli


Šta Vam se nije sviđalo u dosadašnjem načinu vođenja grada?
U dosadašnjem vođenju grada Tuzle ili općine Tuzla, smetalo mi je što je nestao zakon vrijednosti sa dolaskom službenika općine na vlast parlamentarnim izborima još davne 1996. godine. Od tada do danas Mi građani Tuzle postali smo ignorisani od strane općine Tuzla u vezi većine naših životnih problema i razvoja od mjesne zajednice, grada ili države. Sve je bilo centralizirano od strane načelnika i općinskog Vijeća i pomoćnika načelnika i direktora javnih ustanova, sa puno nestručnosti i nepotizma, o korupciji je danas kasno govoriti bez jasne strategije. Zamjerim, jer nisu zaposlili građane Tuzle u ovih 30 godina vlasti, najviše nas je na birou djece Tuzle i najviše nas je napustilo grad radi te nebrige. Ustvari, u kraćem obliku - SVE.

Šta mislite o ostalim kandidatima za gradonačelnika Tuzle? Kakva Vam je konkurencija?
O njima mislim rijetko, ne zamaram se sa ljudima koji se bave politikom a ne žele da se ona bavi njima. Ekonomista sam i novinar istraživač sa puno godina iskustva, nema segmenta u kojem se stidim sebe među ovom konkurencijom koju nude političke stranke, jedini sam kandidat sa ulice i jedini koji nikada nije obnašao ništa u ovom sistemu, tako da nema stvari koju sam pokvario. Za njih je dovoljno reći da pripadaju dosadašnjem političkom miljeu, a građani prvi put imaju istinskog nezavisnog socijaldemokratu i Bosanca, rođenog Tuzlaka koji živi Tuzlu i BiH, i čeka da radi posao gradonačelnika, a ne da to bude ili obećava šarene laže kao mnogi do sada, moj plan je u dvije godine od grada napraviti uređen evropski grad.

Šta građani Tuzle mogu   od Vas očekivati?
Od mene građani mogu očekivati 24-satni angažman, i mene i svih saradnika, da bi Tuzla postala grad mladosti, iskustva i sretnih penzionera u što kraćem roku, pa i sutra. Očistiti sve, od zagađenja, nekulture, nepotizma, korupcije i kriminala unutar grada Tuzla i vratiti lokalnu samoupravu u svako naselje ili mjesnu zajednicu. Mogu očekivati da će se poštovati Ustav i zakoni države BiH, i statut grada Tuzla, kao i statuti mjesnih zajednica čim ih vratim u ruke onima kojima i pripada, građanima Tuzle. Mislim, zajedno sa njima, da popravim Tuzlu i spriječimo sve zloupotrebe položaja unutar mojih ovlasti. Mogu očekivati povratak osnovnih škola u ruke mjesnih zajednica i grada, mogu očekivati pošten i transparentan odnos budžeta i potreba građana, mogu očekivati puno investicija, kako domaćih, tako i stranih jer ipak u životu čovjek upozna mnogo ljudi, i to uspješnih i bogatih, ako bude sve pošteno i lako za registracije i zapošljavanje radnika, mislim da bi budžet mogao brzo preći sto miliona. Takođe, insistiraću pod hitno izgradnju auto puta Tuzla - Orašje i Tuzla - Doboj da nas približim EU tržištu.

Koji će biti prvi potezi u slučaju da budete gradonačelnik Tuzle?
Prvi potez će mi biti da se zahvalim građanima na pobjedi, da ih pozovem na prezentaciju plana i programa Tuzle u kratkoročnom ili hitnom roku, pa i one koji nisu glasali za mene jer ovo je grad svih nas i moja vizija od prije je da je Tuzla glavni grad Republike Bosne ili Država Tuzla, nama je TUZLAK nacija, a nekom samo riječ. Da proglasimo izbore u mjesnim zajednicama, kao i rok za održavanje izbora unutar mjesnih zajednica.

Omer Berbić

Tuzlarije
Omer Berbić


Šta Vam se nije sviđalo u dosadašnjem načinu vođenja grada?
Grad Tuzla se nije vodio na transparentan način, gradske službe su služile isključivo u svrhu jednog čovjeka i jedne partije. Stagnirali smo ekonomski, a nazadovali sportski i kulturno. Uostalom, meni je nezamislivo da gradonačelnik ispred svog ureda ima 2 sekretarice, blindirana vrata i kameru umjesto da bude na usluzi i da prima građane. Takav način razmišljanja dugoročno ne može donijeti blagostanje i prosperitet.

Šta mislite o ostalim kandidatima za gradonačelnika Tuzle? Kakva Vam je konkurencija?
Poštujem sve kandidate koji su se prijavili, u ovom gradu treba hrabrosti da se javno zauzme stav jer unaprijed znaš da ćeš biti na neki način šikaniran. Nadam se da ovoliki broj kandidata neće utjecati na to da se bespotrebno raštrkaju glasovi opozicije.

Šta građani Tuzle mogu   od Vas očekivati?
Građani Tuzle od mog tima i mene mogu očekivati otvorena vrata, transparentnost i mnogo rada. Obilaske mjesnih zajednica i mahala, jako lobiranje da dovedemo međunarodne kompanije u Tuzlu i snažan pritisak na Federalnu vladu da se otkoče historijski projekti saobraćajnica, vozova i brzih cesta.

Koji će biti prvi potezi u slučaju da budete gradonačelnik Tuzle?
Prvi potez će biti ukidanje kamere i blindiranih vrata ispred ureda gradonačelnika. Odmah nakon toga bih odredio jedan dan sedmično kada građani mogu doći i pričati sa gradonačelnikom

Derviš Čičko

Tuzlarije
Derviš Čičko


Šta Vam se nije sviđalo u dosadašnjem načinu vođenja grada?
Mahom se upotrebljavala  pogrešna i štetna praksa po Grad. Ponajviše se radilo o privatiziranom komandovanju iz pozicije otuđene političke moći i, uglavnom, bavljenjem stvarima izvan suštinskog interesa građana.

Šta mislite o ostalim kandidatima za gradonačelnika Tuzle? Kakva Vam je konkurencija?
Različitost mišljenja i ona politička, a i svaka druga, zdrava konkurencija su jedini način dolaska do najboljih rješenja.

Šta građani Tuzle mogu od Vas očekivati?
Mogu očekivati upravo ono što bi i sami uradili, zaustavljanje ekonomsko-razvojne stagnacije, te dokidanje obimnog organiziranog političkog i drugog korupcionaštva, uhodanog sistema nepotizma i okretanje i pravim interesima Grada. A, ne zloupotrebu Tuzle i njenih resursa za gradnju političkih karijera. 

Koji će biti prvi potezi u slučaju da budete gradonačelnik Tuzle?
Prvi dan ću primiti Tuzlake koji žele da iznesu svoje probleme i probleme Grada. Takođe, javno ću se poimenično izviniti u svoje i u ime sugrađana, svim pojedincima, udrugama i organizacijama koji su pretrpjeli zlonamjerne uvrede, poniženja i javne torture od strane dosadašnje Gradske uprave i njenih dužnosnika.

Zijad Lugavić

Tuzlarije
Zijad Lugavić


Šta Vam se nije sviđalo u dosadašnjem načinu vođenja grada?
Za svaki i svačiji rad se uvijek mogu istaći pozitivne i negativne karakteristike, te se u svakoj prilici bilo šta može uraditi bolje. Kada govorimo o dosadašnjem načinu vođenja grada svi smo svjedoci očiglednog razvoja i izgradnje našeg Grada u zadnjih 20. godina, što je dovelo do boljeg kvaliteta života svih građanki i građana Tuzle, kao  i poslovanja privrednika i obrtnika na području našeg Grada. O tome svjedoče brojna međunarodna i domaća priznanja koja su dobili Grad Tuzla i dosadašnji gradonačelnik u raznim oblastima, a pogotovo o tome govori iskazano povjerenje i priznanje građana na svim prethodnim izborima.

Šta mislite o ostalim kandidatima za gradonačelnika Tuzle? Kakva Vam je konkurencija?
Svaki kandidat vodi svoju kampanju na sebi svojstven način, te ću ih sve uvažavati na profesionalan i dostojanstven način.

Šta građani Tuzle mogu od Vas očekivati?
Građanke i građani Tuzle od mene mogu očekivati POŠTENJE, ZNANJE, ISKUSTVO I PREDAN RAD. Ali ne kao isprazne parole i obećanja, nego kao konkretne projekte i rješenja za ostanak mladih u Tuzli, smanjenje zagađenja, za ravnomjeran razvoj svih dijelova grada Tuzle, za njegovanje svih tuzlanskih i odbranu zajedničkih bosanskohercegovačkih vrijedosti, za jednakost svih - bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi, za brži ekonomski razvoj, za više dječijih igrališta i obdaništa, za kvalitetniji saobraćaj, za podršku sportu i kulturi, za dalju podršku socijalno osjetljivim kategorijama i još mnogo projekata za bolji kvalitet života svih građanki i građana Tuzle.

Koji će biti prvi potezi u slučaju da budete gradonačelnik Tuzle?
Sve oblasti života i rada su jednako vrijedne, te ćemo odmah nastaviti sa svim započetim i planiranim aktivnostima rada i razvoja naše Tuzle, još efikasnije i efektivnije u saradnji sa svim građankama i građanima Tuzle. Smatram da sam kvalifikovan i imam potvrđeno iskustvo u rukovođenju gradskim službama i Gradom, kao i velikim međunarodnim korporacijama, da nedvojbeno moju Tuzlu mogu voditi brzim koracima u bolju budućnost.

Halid Žigić

Tuzlarije
Halid Žigić


Šta Vam se nije sviđalo u dosadašnjem načinu vođenja grada?
Nedovoljan rad na razvijenosti privrede, nedostatak utjecaja na smanjenje nezaposlenosti kroz institucionalno – strukturne aktivnosti, nerješavanje zagađenja i opasnosti po okolinu, nedovoljno poboljšanje društvenih servisa i infrastrukture za unapređenje kvaliteta života.

Šta mislite o ostalim kandidatima za gradonačelnika Tuzle? Kakva Vam je konkurencija?
Poznajem i poštujem ostale kandidate za gradonačelnika Tuzle. U ovom početnom dijelu, kada ih posmatram kao konkurenciju, imam ja dosta bolje referencije iz biografije, zasnovane na obrazovanju, radnom i životnom iskustvu.

Šta građani Tuzle mogu od Vas očekivati?
Težiti ću se da se poveća razvijenost privrede, da se privuku investitori i da se stvore uslovi za veće zapošljavanje, radit ću na poboljšanju kvaliteta okoliša za građane, unaprijedit ću javnu infrastrukturu i kvalitet društvenog života građana uz povećanje socijalne uključenosti.

Koji će biti prvi potezi u slučaju da budete gradonačelnik Tuzle?
Prioritetno ću riješavati ključne probleme (zapošljavanje, odlazak stanovništva, zagađen zrak, grijanje) kako bi se ostvario što veći uticaj na parametre ekonomskog, društvenog i okolišnog razvoja grada u narednom periodu.



Neki već znaju za koga će glasati, kandidati imaju još dvadesetak dana da svojim javnim istupima pridobiju neodlučne, i još važnije, da stimulišu one koji ne glasaju, da ovaj put izađu na izbore.

Sabina Mešić

(tuzlarije.net)               













29.03.2024. Broj citanja: 57
Temu nudi ljudima keš u zamjenu za osobne podatke. ˝To je ozbiljan problem˝




29.03.2024. Broj citanja: 418
Ozbiljne posljedice američkih sankcija za Dodika, on urlao: ˝Vi ste krivi za to˝




29.03.2024. Broj citanja: 57
U Tadžikistanu uhapšeno devet ljudi povezanih s pokoljem u Moskvi




29.03.2024. Broj citanja: 95
Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane, šteta je velika




29.03.2024. Broj citanja: 747
FOTO Ovako jutros izgleda potraga za Dankom, stigli specijalistički timovi




29.03.2024. Broj citanja: 131
Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih




29.03.2024.
Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona




28.03.2024. Broj citanja: 252
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝




28.03.2024. Broj citanja: 9153
Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac




28.03.2024. Broj citanja: 263
Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi
















OSTALE VIJESTI
Rekordno nizak broj rođenih u Italiji
Njemačka je u ozbiljnoj stambenoj krizi, a državni stanovi zjape prazni
Huaweiju jako porasla dobit u prošloj godini
Estonija o Rusiji: Zbog odluke prije 20 godina danas živimo slobodni
Ozbiljne posljedice američkih sankcija za Dodika, ali i firmu koja gradi po Hrvatskoj
U Tadžikistanu uhićeno devet ljudi povezanih s pokoljem u Moskvi
Temu nudi ljudima keš u zamjenu za osobne podatke. "To je ozbiljan problem"
Trebat će nam manje vojnika nego što smo mislili, kaže prvi čovjek ukrajinske vojske
Filipinci se danas razapinju i bičuju do krvi
Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane
U minutu razmaka Grčku zatresla dva jaka potresa magnitude iznad 5
Uskoro ćemo golim okom moći vidjeti kozmičku eksploziju. To se vidi jednom u životu
Bijesni građani u Meksiku na ulici nasmrt pretukli osumnjičenu za ubojstvo curice
Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione
Na Wall Streetu novi rekordi, trgovanje mirno
Sirijska vojska: Izrael i militanti napali Alep, više je poginulih
Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih
SAD poduzeo nove korake da američka tehnologija za oružje ne završi u Rusiji
Ukrajina pokušava uvjeriti Indiju da stane na stranu Kijeva, a ne Moskve
Rusija: Ukrajinski plan uključuje povlačenja naše vojske iz osvojenih područja







SVASTARIJE

Temu nudi ljudima keš u zamjenu za osobne podatke. ˝To je ozbiljan problem˝

Ozbiljne posljedice američkih sankcija za Dodika, on urlao: ˝Vi ste krivi za to˝

U Tadžikistanu uhapšeno devet ljudi povezanih s pokoljem u Moskvi

Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane, šteta je velika

FOTO Ovako jutros izgleda potraga za Dankom, stigli specijalistički timovi

Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih

Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi