TUZLARIJE - VIJESTI

02.02.2023. u 14:08 Broj citanja: 955
INTERVJU - Zijad Lugavić, kandidat za gradonačelnika Tuzle:
Učinit ćemo da Tuzla bude najpoželjnije mjesto za život

Tuzlarije

Zijad Lugavić (SDP), trenutni v.d. gradonačelnika Tuzle, ujedno je i kandidat za novog gradonačelnika na predstojećim prijevremenim izborima u Tuzli, koji će se održati u nedjelju, 5. februara.


Bez obzira na epilog ovih izbora, oni će Tuzli donijeti promjenu, jer će poslije 22 godine funkciju gradonačelnika obnašati novo lice, a nakon što se Jasmin Imamović odlučio povući zbog prihvatanja mandata zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH.
 

Za DEPO Portal Zijad Lugavić govori o svojoj predizbornoj kampanji, viziji budućeg Grada Tuzla i njegovog razvoja, fokusu njegovog djelovanja ukoliko postane gradonačelnik, pojašnjava kako Tuzla može postati grad poželjan za život običnog čovjeka, te može li se i kako zaustaviti trend masovnog odlaska ljudi, naručito mladih, koji nije zaobišao ni ovaj grad...


Razgovarala: Angelina ALBIJANIĆ-DURAKOVIĆ
   

Gospodine Lugaviću, u toku je predizborna kampanja za vanredni izbor gradonačelnika Tuzle, a Vi ste kandidat SDP-a BiH za ovu funkciju. Što su bili Vaši motivi za kandidaturu?


Moji lični motiv je vezan za moju ljubav prema Tuzli i želji za daljim napretkom Tuzle. Želim raditi na još bržem razvoju grada, želim da Tuzla bude mjesto gdje će se svi dobro osjećati.


 

Tuzlarije

Bogata profesionalna karijera

Zijad Lugavić rođen je u Tuzli 1973. godine, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, gdje je potom magistrirao te stekao i zvanje doktora društevnih nauka iz područja ekonomije (Ekonomija i biznis - Digitalna ekonomija).
Bio je pripadnik Armije RBiH od aprila 1993. do decembra 1995. godine.   
Svoju bogatu profesionalnu karijeru započeo je 1996. godine radeći kao prevodilac u međunarodnim organizacijama ( BDM/TRW), gdje se zadržao do 2003. godine. Potom 2003. godine, kao stručni saradnik za poduzetništvo prvi puta zasniva radni odnos u organima uprave ( tadašnjoj Općini Tuzla), gdje ostaje sve do 2004. godine, kada prelazi u realni sektor. Od 2004-2006. godine, u Mercator BiH d.o.o. Sarajevo obnaša dužnost direktora Mercator Centra Tuzla, a od 2006-2008. godine obavlja i funkciju Direktora maloprodaje, veleprodaje i logistike Mercatora BH u centrali navedene kompanije u Sarajevu.
Nakon toga, 2008. godine Zijad Lugavić bio je imenovan na poziciju direktora Javne ustanove Gradski stadion „Tušanj“ Tuzla, gdje ostaje do 2012. godine, kada se opet vraća u organe uprave tadašnje Općine Tuzla. Od 2012. do 2018. godine radi kao pomoćnik gradonačelnika za Službu za inspekcijske poslove, a od 2018. do 2021. godine kao pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti. Trenutno obavlja dužnost pomoćnika gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu.
Njegovu profesionalnu karijeru, koja obuhvata rad u mnogim značajnim oblastima života i rada, kao što su ekonomski razvoj i poduzetništvo, kultura, sport, pitanja mladih, saradnja sa nevladinim sektorom, pitanja nacionalnih manjina, inspekcijski poslovi, te rad u realnom sektoru, krasi i bogata univerzitetska karijera. Zijad Ligavić obavljao je dužnost vanjskog saradnika na Ekonomskom fakultetu u Tuzli na predmetima Poslovna informatika i Digitalna ekonomija, te profesora Visoke škole „FINra“ Tuzla na predmetima Osnove ekonomije, E-marketing, Primjena IT u finansijama i računovodstvu, Ekonomija EU i Porezni sistemi u BiH i EU.
Zvanje docenta iz oblasti menadžmenta, stekao je početkom 2022. godine. Zijad Lugavić je autor i koautor mnogobrojnih naučnih i stručnih radova, a bio je član  radnih grupa i timova, imenovanih kako od strane Grada Tuzle, tako i od strane viših nivoa vlasti na realizaciji raznih projekata iz oblasti izrade strategija, digitalne ekonomije i menadžmenta.
Tokom svoje profesionalne karijere bio je član, a i komandant Gradskog štaba civilne zaštite, kao i predsjednik Gradske komisije Tuzla za popis stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine.
Aktivan je u Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“, ŽOK „Sloboda“ Tuzla, gdje je obavljao i obavlja značajne dužnosti. Oženjen je i otac dvoje djece.
Član je Socijaldemokratke partije Bosne i Hercegovine – SDP BiH.

Već imate iskustvo rada u javnom sektoru i u općini Tuzla. Na kojim projektima ste najviše radili posljednjih godina? I koji od njih su i dalje u toku te koje treba završiti?


Moj dosadašnji rad u realnom i javnom sektoru mi je pomogao da danas razumijem i javni i realni sektor, a moje rukovođenje službom koja je sarađivala sa nevladinim sektorom mi je dodatno pospješilo znanje i vrijednosti. Ovo govorim zato što je sklad vladinog, privatnog i nevladinog sektora, garant sigurnog razvoja. U tom kontekstu sam radio na velikom broju projekata, izdvojit ću samo najznačajnije: podrška novoregistrovanim kompanijama na području grada Tuzle (projekat Siguran start), podrška zapošljavanju ranjivih kategorija, Projekat Evropske unije LEP II za podršku lokalnim partnerstvima za zapošljavanje radi poboljšanja socio-ekonomske situacije i uslova života (za 120 mladih nezaposlenih osoba u 2022-2023),  projekat IMPAKT razvoj poduzetničkih ideja (za 25 mladih nezaposlenih osoba 2022-2023. godina), projekat Muslim Aid za plasteničku proizvodnju (za 20 mladih osoba u stanju socijalne potrebe u 2022. godini), projekat EU Dijaspora za razvoj, projekti razvoja turizma (Ilinčica, Zeleni kamen, Stara Majevica, Kicelj, Zima u Tuzli, Ljeto u Tuzli), brojni projekti podrške socijalnim i boračkim kategorijama, projekti energetske efikasnosti, projekti za osobe treće životne dobi, izrade strategija, projekti inkluzije mladih i udruženja mladih putem projekta Instituta KULT, itd. Ovo su samo neki od projekata, a ima ih još mnogo da se navede obzirom na moje dugogodišnje iskustvo. Projekti prekvalifikacije mladih nezaposlenih osoba, razvoja poduzetničkih ideja mladih nezaposlenih osoba, projekti energetske efikasnosti, razni infrastrukturni projekti, projekti usmjereni na socijalne kategorije stanovništva i boračku populaciju, te djecu sa poteškoćama u razvoju, projekti vezani za kvalitetnije uređenje saobraćaja u kretanju i mirovanju i mnogi drugi, su u toku i treba ih zavšiti. Dakle sve ključne oblasti su zastupljene: okoliš, ekonomija, društvo i kvalitet života.


Kakav je Vaš plan za daljnji razvoj Grada Tuzla i šta će biti, ukoliko budete izabrani za gradonačelnika, fokus djelovanja Vašeg tima?


Pitanje je veoma kompleksno obzirom da su svi segmenti života i rada građana i privrednika Tuzle podjednako značajni. U općinama i gradovima građani zadovoljavaju oko 80% svojih osnovnih životnih potreba, stoga je teško u kratkim crtama dati kvalitetan odgovor. S tim u vezi, želim da Tuzla bude najpoželjniji grad za život građana i za privređivanje, te ostanak mladih. Glavni cilj je sačuvati do sada postignuto i izgraditi nove vrijednosti. Moj tim i ja ćemo to obezbjediti kroz realizaciju Programa rada koji u fokusu ima: ekonomski održiv razvoj, još bolji kvalitet života građana i što veću uključenost građana. Ovo ćemo postići kroz realizaciju preko 60 aktivnosti koje su građani i privredni subjekti Tuzle identifikovali kao najznačajnije za budući razvoj Tuzle i koji su uključeni u sedam oblasti, i to: zadržavanje mladih u Tuzli, unapređen ekonomski razvoj, unapređenu komunalnu infrastrukturu, još veća energetska efikasnost (čišći zrak), povećanje brzine rada i efikasnosti javne uprave kroz digitalizaciju, dalji razvoj ambijenta za kvalitetan život građana, njegovanje zajedničkog života i tekovina antifašizma.


Posljednju deceniju vidljiv je snažan razvoj privatnog sektora u Tuzli i okolini... Kako vidite daljnju suradnju sa ovim sektorom i kako se ta saradnja može unaprijediti?


Evidentan je snažan razvoj realnog sektora u Tuzli. To je veoma značajno za budući ekonomski i društveni razvoj Tuzle. Dosadašnja saradnja sa realnim sektorom je bila zadovoljavajuća, obzirom da je Grad Tuzla uvijek nastojao da bude pravi partner realnom sektoru. To smo dokazali posebno u vrijeme pandemije COVID-19, kada smo prvi u BiH uveli mjere podrške poduzetnicima Tuzle. Implementiran je i Ured za poduzetnike koji je samo njima namijenjen, veliki broj projekata podrške poduzetnicima i poljoprivrednicima se realizuje svake godine. Dakle, razumijevanje potreba realnog sektora i konstantna komunikacija sa njima je od presudnog značaja za još bolju sinergiju djelovanja koja će obezbijediti još kvalitetniji i brži ekonomski rast. Kao osoba koja je dugi niz godina radila u realnom sektoru, razumijem njihove potrebe, te ćemo moj tim i ja u budućem periodu ubrzati rad administracije na izdavanju dozvola, još bržem unapređenju infrastrukture i kvalitete života, unaprijediti komunikaciju sa realnim sektorom s ciljem još kvalitetnijeg razumijevanja potreba, te definisanja ciljeva i prioriteta koji će unaprijediti poslovni ambijent.


Stručnjak ste za digitalnu ekonomiju. Kako se ta vaša profesionalna iskustva u ovoj oblasti mogu primjenjivati unutar jedne lokalne zajednice i grada poput Tuzle?


Nove tehnologije su nešto bez čega se ne može zamisliti poslovanje i život u bilo kojoj zajednici 21. vijeka. Implementirat ćemo savremena tehnološka rješenja koja će građanima olakšati pristup informacijima, prijavu komunalnih i drugih problema, digitalno praćenje statusa predmeta u upravnim i drugim postupcima, pojednostaviti uključivanje građana u javne rasprave. Moj tim i ja ćemo unaprijediti i web stranicu Grada Tuzle na način da ona bude još jednostavnija za upotrebu i navigaciju (user friendly). Implementirat ćemo i nova tehnološka rješenja u JP i JU koja će poboljšati kvalitet rada i unaprijediti kvalitet usluga koje pružaju građanima i privrednim subjektima. Organizovat ćemo i odjeljenje za digitalizaciju i pametni grad čiji fokus će biti samo na implementaciji novih tehnoloških rješenja koja će unaprijediti kvalitet usluga, transparentnost, uključenost, odgovornost, efikasnost i efektivnost rada javne uprave. Ovo su samo neke od aktivnosti koje planiramo implementirati


Vaš prethodnik, dugogodišnji gradonačelnik Jasmin Imamović, preko projekata iz oblasti turizma, kulture i kreativne inudstrije učinio je Tuzlu prepoznatljivom u BiH, ali i u čitavom regionu. Kako Vi vidite dalji razvoj Tuzle u ovim, sve važnijim djelatnostima?


Doprinos dosadašnjeg gradonačelnika g. Jasmina Imamovića za ukupni razvoj Tuzle je veoma veliki. Tuzla je u proteklom periodu neosporno dobila sasvim novi izgled i doživjela ekspanziju razvoja, ali i zadržala imidž grada koji njeguje tekovine antifašizma, tolerancije i zajedničkog života. Možete li zamisliti Tuzlu danas bez slanih jezera, bez redovnog vodosnabdijevanja, bez naših trgova, parkova, poduzetničkih zona… Mislim da su to kapitalni projekti u svakom smislu riječi, da su neprocjenjivi za kvalitet života građana i razvoj novih grana privređivanja, poput trgovine, turizma i IT sektora. Turizam, kultura i kreativna industrija će biti i u fokusu moga rada, obzirom da je bez njih nemoguće zamisliti dalji razvoj Tuzle. Očuvat ćemo do sada postignuto, te ćemo dalje unaprijediti sadržaj turističke ponude i turističkih usluga, manifestacija iz oblasti književnosti, umjetnosti, kulture i sporta koje će zajedno doprinijeti još boljem kvalitetu života i poslovanja. Na ovaj način ćemo obezbijediti da Tuzla bude najpoželjnije mjesto za život, ali i najpoželjnija turistička destinacija u BiH i šire, koja obiluje bogatim manifestacionim sadržajima privlačnim svim generacijama.
 

Građani bi trebali biti u centru pažnje svake lokalne vlasti, kako Vi vidite komunikaciju sa njima i rad u interesu građana? Drugim riječima, kako raditi na tome da Tuzla bude grad poželjan za život običnog čovjeka?


Iz mog programa se može vidjeti da će građani, privredni subjekti, poduzetnici i NVO biti u fokusu moga rada, kao i u fokusu rada administracije. Ovo dokazujem i svojim dosadašnjim radom u Službi za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu gdje sam svim poduzetnicima i građanima bio dostupan svaki radni dan od 07:30 do 16:00 sati. Na ovaj način sam izravno dobijao prijedloge za unapređenje rada, sugestije, pohvale, a nekada i kritike, što je uvijek rezultiralo unapređenem usluga koje smo pružali. Do danas sam obišao skoro sve mjesne zajednice, razgovarao sa građanima i privrednicima kako bih iz prve ruke dobio informacije o stanju u našem Gradu, te kako bi zajednički raspravljali o budućim potrebama posebno na polju daljeg razvoja komunalne infrastrukture, čišćeg zraka, saobraćaja, odlaska mladih, potreba penzionera, itd. Dakle, ukoliko želimo da naš Grad bude još bolji, da život svima bude još kvalitetniji moramo potrebe građana i privrednika staviti u centar rada javne uprave, te još više unaprijediti direktnu komunikaciju sa građanima i više ih uključiti u procese donošenja odluka. To će tako i biti. Bit će određen i dan za prijem građana kod gradonačelnika, iako sam i do sada primao sve građane koji su došli do mene. Samo u partnerstvu sa građanima, NVO i privrednicima moguće je graditi još bolji ekonomski rast i razvoja, te kvalitet života građana.


Trend odlaska naših građana u druge zemlje, naročito mladih, nije zaobišao ni Tuzlu... Kako vidite rješenje ovog problema ili bar smanjenja broja onih koji žele, trajno ili privremeno, otići odavde?


Odlazak mladih nije samo problem Tuzle i Bosne i Hercegovine, nego cijelog Balkana i jugoistočne Evrope. Nažalost, većina mladih pa i ostalih građana iz Bosne i Hercegovine odlazi zbog nepovoljnog političkog ambijenta u državi. Moj posao je da sačuvam stabilnost Tuzle. U stabilnoj Tuzli je moguće raditi i uspjeti. Mladima garantujem jednake šanse za uspjeh. Osim toga, želim ih iskreno uključiti u procese donošenja svih odluka u društvu. Nastavit ćemo sa posebnim mjerama zapošljavanja mladih. U tom kontekstu ćemo realizovati minimalno devet konkretnih aktivnosti koje su predstavljene u mom Programu rada.


Kandidat ste SDP-a BiH na ovim izborima...  Zašto su SDP i socijaldemokratija važni za Tuzlu i zašto je Tuzla važna za BiH?


SDP i socijaldemokratija u Tuzli su garant očuvanja zajedničkog života i tekovina antifašizma, kao najvećih vrijednosti po kojima je Tuzla prepoznatljiva u BiH, regiji i čitavom svijetu.

(tuzlarije.net - DEPO)               













08.05.2024. Broj citanja: 89
Procurio novi plan NATO-a za Ukrajinu. ˝Bit će spremno 300 hiljada vojnika˝




08.05.2024. Broj citanja: 116
Ministar obrane BiH: Proizvodimo dronove kamikaze, pozivam Dodika da ih promoviramo




08.05.2024. Broj citanja: 117
Prekinut program Federalne TV u BiH. Državni emiter im uskratio usluge zbog duga




08.05.2024. Broj citanja: 257
Lokalni izbori u BiH po Schmidtovom zakonu 6. oktobra, Dodik nezadovoljan




08.05.2024. Broj citanja: 177
VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre




08.05.2024. Broj citanja: 336
Ovo je metal budućnosti. Očekuje se brutalan rast cijene




08.05.2024. Broj citanja: 67
Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada izmjeren




08.05.2024. Broj citanja: 128
Rusija vježba taktičke nuklearne udare u Ukrajini. Što je to?




08.05.2024. Broj citanja: 209
Međunarodna istraga otkrila jednu od najvećih online prevara. Iza nje stoje Kinezi




08.05.2024. Broj citanja: 234
Oceani se bore s viškom topline. Evo zašto bi nas to trebalo brinuti
















OSTALE VIJESTI
Desničarska oporba pred velikom izbornom pobjedom u Sjevernoj Makedoniji
Zapad mijenja strategiju, procurio novi plan NATO-a za Ukrajinu
Kennedyjevom sinu prije više od 10 godina parazit ušao u mozak, pojeo djelić i umro
Ministar obrane BiH: Proizvodimo dronove kamikaze, super rade
Poljski obavještajac: Putin je spreman pokrenuti ofenzivu na zemlje NATO-a
Raste broj mrtvih u jakim kišama u Brazilu, preko sto ih je nestalo
SAD zaustavio isporuku od 3500 bombi Izraelu zbog napada na Rafah
Potvrđeno: Ukrajina će u vojsku moći zvati i zatvorenike
Uber ima znatno veći prihod na početku godine
Ova tri čovjeka pretvaraju najmnogoljudniju zemlju svijeta u ekonomsku supersilu
NATO ima novi plan za Ukrajinu. Mađarska: To je luđačka misija, nećemo sudjelovati
Raiffeisen odustaje od kupnje udjela Strabaga od ruskog holdinga
The Verge: Ovaj mejl poslan je zaposlenicima Tesle koji su dobili otkaz
Italija brani dobrotvornim organizacijama da koriste aerodrome blizu migrantskih ruta
Novi detalji oko malene Danke: Na autu kojim je pregažena nisu pronašli njezin DNA
Amerika povukla dozvole za isporuku 4G čipova kineskom Huaweiju
Lokalni izbori u BiH 6. listopada
Gruzija optužuje organizatore prosvjeda da žele silom preuzeti vlast
Rusija zaprijetila NATO-u
VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre







SVASTARIJE

Procurio novi plan NATO-a za Ukrajinu. ˝Bit će spremno 300 hiljada vojnika˝

Ministar obrane BiH: Proizvodimo dronove kamikaze, pozivam Dodika da ih promoviramo

Prekinut program Federalne TV u BiH. Državni emiter im uskratio usluge zbog duga

Lokalni izbori u BiH po Schmidtovom zakonu 6. oktobra, Dodik nezadovoljan

VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre

Ovo je metal budućnosti. Očekuje se brutalan rast cijene

Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada izmjeren

Rusija vježba taktičke nuklearne udare u Ukrajini. Što je to?

Međunarodna istraga otkrila jednu od najvećih online prevara. Iza nje stoje Kinezi

Oceani se bore s viškom topline. Evo zašto bi nas to trebalo brinuti





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi