TUZLARIJE - VIJESTI

06.02.2023. u 14:20 Broj citanja: 692
BH novinari:
Vijeće RAK-a mora preispitati odluku o drakonskoj kazni za Face TV

Tuzlarije


Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari smatra da drakonska novčana kazna u iznosu od 15.000 KM koju je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH izrekla protiv Face televizije iz Sarajeva predstavlja klasični pokušaj cenzure i ušutkivanja medija koji kritički preispituju odluke RAK-a i direktora ove Agencije, Draška Milinovića.

Na web stranici RAK-a objavljeno je Rješenje o novčanoj kazni za Face TV zbog, kako se navodi u obrazloženju, nepoštivanja „općeprihvaćenih standarda pristojnosti u programskim sadržajima“. Face televizija je kažnjena nesrazmjerno visokom kaznom jer je urednik Senad Hadžifejzović u jednoj od svojih emisija, komentirajući postupak koji je RAK prethodno pokrenuo u vezi sa snimkom na kojem je Hadžifejzović navodno pitao treba li „ubiti“ Milorada Dodika, upotrijebio psovku („To je moj, naš posao. Draškaću ih dok sam živ. Cijeli život govorim javno uživo umiriti. Ne izvinjavam se. Je..te se Draško, Dodik, Bakir, Dragan, ostali.”) i sarkastično zaključio: „...Treba ga ubiti... Hadžifejzovića.“

Podsjetimo, eksperti za vještačenje audio snimaka koje je angažovao RAK koncem novembra prošle godine dostavili su izvještaj RAK-u u kojem su naveli da je nemoguće utvrditi šta je Hadžifejzović tačno rekao, ali da je najvjerovatnije izgovorio „smijeni, smiri, um...“ – što odgovara i Hadžifejzovićevoj tvrdnji da je rekao „umiri“, a ne „ubiti“. Nakon ovog vještačenja RAK je bio primoran obustaviti postupak protiv Face TV, a time je u vodu pala i ranija najava Draška Milinovića o „rigoroznim mjerama“ koje će biti upotrijebljene protiv Hadžifejzovića zbog izjava o Dodiku.

Upravni odbor Udruženja BH novinari naglašava da se korištenje psovki i neprimjerenog rječnika u medijskim sadržajima ne može i ne treba opravdavati, posebno u slučajevima kada se TV programi emitiraju prije 22 sata. Istovremeno, BH novinari podsjećaju kako je, radi zaštite slobode izražavanja i političke debate o pitanjima od javnog značaja, Evropski sud za ljudska prava iz Strasbourga zauzeo stajalište da zadaća medija nije samo pisanje o pozitivnim odlukama i pojavama, već mogu „šokirati, uvrijediti i uznemiriti“ svojim objavama, ukoliko ne postoje drugi načini da se skrene pažnja na pitanja od javnog značaja.

Sada, nakon izricanja nesrazmjerno visoke kazne od 15.000 KM, sasvim je jasno da je direktor Milinović tražio razloge za ličnu osvetu prema Face TV i njenom vlasniku i uredniku Senadu Hadžifejzoviću. To je vidljivo i iz odluka RAK-a prema drugim medijima koji su počinili mnogo teža i ozbiljnija kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama, a kojima su izrečene znatno blaže sankcije u odnosu na Face TV.
Za Upravni odbor BH novinara, porazna je činjenica da je iza ove odluke stala cijela Regulatorna agencija, te da su ranije stručni i odgovorni ljudi pristali biti „moralna policija“ i cenzor nad medijem koji kritikuje i dovodi u pitanje odluke regulatora!? Jednako je neprihvatljivo i oportuno ponašanje članova Vijeća RAK-a koje je ćutnjom pratilo neutemeljene javne istupe direktora RAK-a u vezi sa Face TV.

Zbog toga UO BH novinara javno poziva Vijeće RAK-a i zahtijeva od njih da hitno i detaljno analiziraju navedenu odluku interne komisije RAK-a, ali također i prethodne postupke i izjave direktora Draška Milinovića u vezi sa Face televizijom i Senadom Hadžifejzovićem. Nedopustivo je da regulatorno tijelo, a posebno generalni direktor RAK-a, koriste svoja ovlaštenja kako bi „disciplinovali“ medije čije im se izvještavanje ne dopada ili nije u skladu sa njihovim ličnim stavovima i uvjerenjima. Od Vijeća RAK-a zahtijevamo da bez odlaganja pokrenu postupak i u što skorijem roku javnost obavijeste o rezultatima svoje analize.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

(tuzlarije.net)               

Rat u Ukrajini 21.03.2023:
Najnovija dešavanja
Rat u Ukrajini 20.03.2023:
Pregled dešavanja 390-og dana rata
Rat u Ukrajini 19.03.2023:
Pregled dešavanja 389-og dana rata

21.03.2023. u 21:16
Održan sastanak sa članovima Udruženja zrakoplovaca „Zračni most“


Gradonačelnik Grada Tuzla, dr.sc. Zijad Lugavić, sastao se sa predstavnicima Udruženja zrakoplovaca „Zračni most“. Udruženje je osnovano 2022. godine, sa ciljem da se istakne doprinost zrakoplovstva i zrakoplovaca u odbrani Bosne i Hercegovine u proteklom ratu.

OPŠIRNIJE


21.03.2023. u 21:01
Halilagić o prioritetima:
Urgentni centar, autoput, Kampus, Sud u Lukavcu, zgrada Vlade TK ...


Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić sutra bi trebao dobiti povjerenje da nastavi svoj rad na čelu izvršne vlasti. Za sutrašnju sjednicu Skupštine TK priprema ekspoze, koji će po uzoru na onaj iz februara prošle godine sadržavati set mjera i vremenski okvir

OPŠIRNIJE


21.03.2023. u 16:13
Sastanak radne grupe za praćenje realizacije Plana upravljanja otpadom


Gradonačelnik Grada Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, prisustvovao je danas, 21. 03. 2023. godine, radnom sastanku radne grupe za praćenje realizacije Plana upravljanja otpadom, u organizaciji Centra za ekologiju i energiju Tuzla. Radna grupa imenovana je 2017. godine, a zadatak joj je da prati i podstiče realizaciju Plana upravljanja otpadom grada Tuzle 2017-2022.

OPŠIRNIJE


21.03.2023. u 16:08
Gradonačelnik Tuzle prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana osoba sa Downovim sindromom


Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, prisustvovao je obilježavanju 21. marta, Svjetskog dana osoba sa Downovim sindromom. Tim povodom, organizovana je svečanost u prostorijama Uduženja Zmajevo srce.

OPŠIRNIJE


21.03.2023. u 15:15 Broj citanja: 555
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Ministrica zdravstva će biti Duška Bećirević, koja je, što bi rekli, tuzlanska snaha. Rođena je u Šibeniku, ovdje studirala i udala se za prof.dr. Ešrefa Bećirevića. Ima ih koji dosele pa se teško adaptiraju, a neki su kao Duška, kao da je ovdje rođena. A evo, baš sad razmišljam, ima ovdje dosta "morskih", iz Splita, Zadra, Rijeke, Šibenika, nadam se da im je svima ovdje lijepo

OPŠIRNIJE


21.03.2023. u 13:53
Simpozij na temu multidisciplinarni pristup u liječenju kardiovaskularnih bolesti


U organizaciji Udruženja dijabetes i srce Tuzlanskog kantona, u Tuzli od 17. do 19. marta 2023. godine, održan je Simpozij na temu “Multidisciplinarni pristup u liječenju kardiovaskularnih bolesti”. Doprinos u organizaciji simpozija pružila je i Ljekarska komora Tuzlanskog kantona.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Teške borbe u Bahmutu, MMF Ukrajini šalje pomoć vrijednu više od 15 milijardi dolara
Za homoseksualne odnose u Ugandi slijedi doživotni zatvor
Lani u Švicarskoj obitelj pronađena mrtva. Otkriveno da su svi počinili samoubojstvo
Završili razgovori između Putina i Xija. Sve je prošlo u prijateljskom tonu
Prvi javni istup američke učiteljice koju je upucao učenik (6): Imam noćne more
Britanija kaže da Putin namjerno dezinformira javnost o streljivu koje šalju Ukrajini
VIDEO Bivši FBS-ovac Strelkov: Putinu savjetujem da umukne
Granatiranja, sabotaže, misteriozni požari... Je li rat prešao iz Ukrajine u Rusiju?
Amerikanci: Ukrajina će do jeseni dobiti naše tenkove Abrams
Američki CDC: SAD-om se alarmantnom brzinom širi smrtonosna gljivična infekcija
Iranski vrhovni vođa: Iran se ne ljuti na Europljane
Potres u Čileu jačine 5.8 po Richteru, osjetio se i u glavnom gradu
Šojgu: Moguć je nuklearni sudar između Rusije i Zapada
Potres u Afganistanu jačine 6.5 po Richteru
Putin: Ukrajina ne želi kineski mirovni plan
Istraživanje: Prijevoznici očekuju visoke troškove osiguranja zbog sankcija Rusiji
Ruski sud zamrznuo Volkswagenovu imovinu u Rusiji
Putin Xiju: Rusija želi da Kinezi zamijene zapadne tvrtke
Cijene nafte porasle prema 75 dolara
Johnson o zabavama u Downing Streetu tijekom lockdowna: Nisam namjerno lagaoSVASTARIJE

Politico: Ako sigurna Švicarska ne može spasiti svoje banke, tko onda može?

Izraelski ministar financija: Palestinci ne postoje

Britanski časopis: Domet električnih automobila zimi je manji nego što se reklamira

Ova država postala je magnet za desetke hiljada Rusa i Ukrajinaca. Krenuli su problemi

Šok u Švicarskoj zbog preuzimanja Credit Suissea. ˝Zombija nema, stiže čudovište˝

Ruske televizije objavile snimku, tvrde da Putin vozi po okupiranom Mariupolju

Postignut dogovor između Srbije i Kosova, tvrdi EU

Sjeverna Koreja lansirala još jedan projektil

Putin iznenada posjetio Mariupolj

Predsjednik Srbije i premijer Kosova razgovarali o sporazumu o normalizaciji odnosa


osmrtnicama basmrtovnice