TUZLARIJE - VIJESTI

24.03.2023. u 17:47 Broj citanja: 459
HDZ i Osmorka - U utorak imena federalnih ministara:
˝Zna se šta je parlamentarna demokratija˝

Tuzlarije


Na današnjem sastanku predstavnika HDZ-a BiH i predstavnika „Osmorke“ dogovorena je podjela ministarstva u novoj federalnoj vladi, a HDZ-u BiH bi trebala pripasti ministarstva financija, pravde, prometa, zdravstva, prostornog uređenja i kulture.

Radi se o resorima koje je HDZ BiH držao i u prethodnom mandatu.

- Kao što je odrađeno na razini države, danas smo ovdje pripremili sve kako bi se imenovala Vlada Federacije BiH. Raspravili smo sve teme i pripremili smo dva sporazuma koja smo međusobno potpisali, a koji su na tragu sporazuma i smjernica od ranije - izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Na sastanku je dogovoreno kome će šta pripasti od 16 ministarstava te je određen i datum do kada se moraju imenovati ministri.

- Do 28. ožujka koalicijski partneri trebaju dati imena da bi predsjednica Federacije, sukladno Ustavu, izvršila imenovanje Vlade FBIH i uputila svojim potpredsjednicima odluku na potvrđivanje te kako bi se mogla zakazati sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da se imenuje Vlada FBiH u predviđenom ustavnom roku, a on je 6. travnja - rekao je Čović.

Dodao je kako će barem dva ministarstva od navedenih šest voditi žene.

- Vjerujem da će među ovih šest ministarstva biti najmanje dvije dame i da će nacionalna struktura biti sukladna Ustavu, pa smo kazali da naša grupacija pokriva pet hrvatskih mjesta i jedno srpsko - izjavio je predsjednik HDZ-a BiH.

Drugi sporazum koji je potpisan danas odnosi se na programski sadržaj nove izvršne vlasti u Federaciji BiH.

- Drugi sporazum koji smo potpisali se tiče programskih definicija i određenih oblasti. Dogovorili smo da resorni ministri, na tragu programskih mjera, predlože predsjedniku Vlade kako bi to postao zajednički program rada. Raspravili smo i mnoga druga pitanja, funkcioniranja izvršne i zakonodavne vlasti, te otvorili razgovore oko mnogih drugih institucija unutar FBiH. Čini mi se da smo pokazali otvorenost do kraja. Okrenuti ćemo se svim reformskim aktivnostima koje smo usuglasili - poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

Kada je u pitanju državna razina, Čović je za idući tjedan najavio sastanak s predstavnicima SNSD-a.

- S Dodikom ćemo nastaviti raditi kako bi vlast na razini države najbolje funkcionirala. Imamo puno planova, a idući tjedan bi se trebao održati sastanak između ova dva bloka koji su danas ovdje, s blokom koji predvodi SNSD, kako bi pokušali otkloniti neke prepreke koje nam stoje na putu da bi i Vijeće ministara i parlament još uspješnije funkcionirali - kazao je.

Čović nije želio komentirati odluku vlasti u RS-u o prekidu kontakata s američkim i britanskim veleposlanstvima.

- Svatko ima pravo za sebe donositi odluke, mislim da su jasan odgovor na to pitanje dali predstavnici diplomacija na koje se odnosi ta odluka - zaključio je.

Nikšić: Želimo napraviti zaokret na političkoj sceni

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je kako je na današnjem sastanku s predstavnicima političkih stranaka s hrvatskim predznakom dogovoreno sve oko imenovanja nove Vlada FBiH.

Nikšić je u izjavi za novinar pohvali atmosferu u kojoj su dogovorena i potpisana dva sporazuma, koji definiraju raspodjelu resora u Vladi FBiH i programske ciljeve nove izvršne vlasti na federalnoj razini.

- Nismo se bavili bilo kime drugim osim nama samima i onime što želimo uraditi, da u startu krenemo kako smo i obećali, da prije imenovanja Vlade imamo konkretne stvari, konkretne programe i obveze koje ta vlada svojim imenovanjem i potvrđivanjem preuzima na sebe, i da zajedno s parlamentarnom većinom u oba doma parlamenta to realizira u periodu pred nama - kazao je Nikšić.

Po njegovim riječima, previše je vremena izgubljeno od izbora do danas:

- Naše su želje bile da to bude puno prije, međutim svi smo svjesni limitirajućih faktora, što je to bilo što je uvjetovalo situaciju koju imamo u Klubu Bošnjaka Doma naroda Federalnog parlamenta. Ne želimo se vraćati na to. Očekujemo i nakon ovih sankcija koje je izrekla američka administracija da pravosuđe BiH odradi svoj dio posla, da konačno javnosti bude poznato ono što svi mi znamo i što se otvoreno u kuloarima priča kako je došlo do izigravanja volje birača kada su u pitanju izbori za Dom naroda Federalnog parlamenta u Klubu Bošnjaka.

Što se tiče raspodjele mandata u novoj Vladi FBiH, HDZ BiH i stranke HNS-a zadržat će šest resora koje su ljudi iz te stranke vodili u prethodnom mandatu, dok je strankama okupljenima oko „Trojke” pripalo ostalih deset federalnih ministarstava.

- Unutar naše grupacije raspored je ranije precizno dogovoren, zna se koji resor je kome pripao i u javnosti je to poznato. Danas tu nikakvih nije promjena nije bilo - dodao je Nikšić.

Komentiraju odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji Željka Komšića i Šefika Džaferović, koji su zatražili ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik u izbornoj noći, Nikšić je kazao kako se sudske odluke ne komentirati, nego primjenjuju.

- Naravno, nekad vam te odluke odgovaraju, nekada ne odgovaraju, nekada mislite da je sud u pravu, nekada mislite da nije, ali ako hoćete imati vladavinu zakona i vladavinu prava onda se moramo naučiti poštovati odluku sudova, pogotovo Ustavnog suda - poručio je prvi čovjek SDP-a BiH.

Dodao je kako „treba bježati od spinova” te da politička grupacija koju on zastupa želi napraviti zaokret na političkoj sceni.

- Trebamo se dogovarati oko onoga oko čega se možemo dogovoriti i trebamo svi poštovati ono oko čega se dogovorimo. Trebamo raditi na stvaranju ambijenta u kojem će svim građanima Federacija i BiH biti bolje. Treba li visoki predstavnika sankcionirati bilo koga od nas ili Milorada Dodika? Naravno da se ne slažem s bezbrojnim izjavama gospodina Dodika koji vrlo često pretjeruje, i to mu otvoreno kažem kada smo u komunikaciji. On je jedan čovjek kada pričate s njim, a drugi kad dođe ispred mikrofona - nastavio je Nikšić.

Istaknuo je kako se nada da će se svi politički akteri u BiH okrenuti rješavanju problema.

- Ja se nadam da ćemo ozbiljno početi raditi oko stvari o kojima smo razgovarali i na državnoj razini i da ćemo se okrenuti rješavanju tih problema, a svatko od nas nosi svoj križ i odgovara za svoja djela i postupke, i svatko tko se ogriješi o zakon i ustav ove zemlje treba odgovarati za svoja djela bez obzira kako se zove i na kojoj se funkciji nalazi – zaključio je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Tuzlarije


Lendo: HDZ i stranke okupljene oko Trojke pokušavaju ignorirati Ustav

Sporazum koji su danas u Mostaru potpisali HDZBiH i stranke okupljene oko Trojke, a kojim oni između sebe dijele resore u novom sazivu Vlade FBiH, pokazuje namjeru tih stranaka da ignoriraju Ustav FBiH, te da time opstruiraju i blokiraju okončanje procesa formiranja federalne izvršne vlasti, izjavio je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Ističe da taj dogovor HDZ-a i stranaka okupljenih oko Trojke može eventualno biti osnov za dalje razgovore i pregovore sa strankama koje imaju većinsko povjerenje bošnjačkog naroda, a koje je pretočeno u većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH.

- Čim se taj dogovor postigne, odmah ću potpisati odluku o imenovanju premijera i ministara u Vladi FBiH, koja zatim može biti upućena na potvrđivanje u Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Dalje ignorisanje Kluba Bošnjaka i mene kao potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda, izabranog na prijedlog tog Kluba, nije ništa drugo do nepoštivanje Ustava FBiH i izborne volje bošnjačkog naroda koji čini više od 70 posto stanovništva FBiH - kazao je Lendo u saopćenju za javnost.

Ustav FBiH predviđa, kako navodi, da predsjednik, uz saglasnost oba potpredsjednika imenuje Vladu FBiH.

- Dok je taj Ustav na snazi, svi smo dužni da ga poštujemo. Ukoliko HDZBiH i stranke okupljene oko Trojke žele mijenjati taj Ustav, na način da se Vlada FBiH imenuje samo uz podršku većine u Predstavničkom domu i bez neophodnih potpisa sva tri člana rukovodstva FBiH, mogu uputiti prijedlog u parlamentarnu proceduru i vjerujem da će stranka kojoj pripadam takav prijedlog podržati - naglasio je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

(tuzlarije.net - FTV/FENA)               













25.04.2024. Broj citanja: 145
Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti




25.04.2024. Broj citanja: 81
Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi




25.04.2024. Broj citanja: 481
Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina




25.04.2024. Broj citanja: 172
Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi




25.04.2024. Broj citanja: 270
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke




25.04.2024. Broj citanja: 184
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli




25.04.2024. Broj citanja: 172
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima




24.04.2024. Broj citanja: 994
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝




24.04.2024. Broj citanja: 794
Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra




24.04.2024. Broj citanja: 342
Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝
















OSTALE VIJESTI
Lukašenko: Oporba i NATO planiraju napad na Bjelorusiju, treba nam nuklearno oružje
SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi
Državni odvjetnik traži prekid istrage protiv supruge španjolskog premijera
Uhićena trojica osumnjičenih da su na smrt premlatili Hrvata u Dublinu
Ruski prihod od nafte i plina se gotovo udvostručio
Liječnici strahuju da je bolest "zombi jelena" prešla na ljude. U SAD-u umrli lovci
Poništena presuda Harveyju Weinsteinu za silovanje iz 2020. godine
Rusija zaprijetila Poljskoj
Švedska šalje vojnike u Latviju
Operirana dva konja koji su jurili centrom Londona: "U teškom su stanju"
Pokrenuta istraga o smrti brata Dankinog ubojice: "Tužiteljstvo ne vjeruje policiji"
Kremlj: Isporuka ATACMS-a će samo stvoriti probleme Ukrajincima
Širi se korupcijska afera u Rusiji. Nakon Šojguovog suradnika uhićen i biznismen
Pogođena željeznica u Ukrajini, stradao i neboder. Rusi napali moćnim Iskanderom
Srpski plaćenik: Rusi me žele protjerati u Srbiju, gdje mi prijeti 25 godina zatvora
Grčki vojni brod presreo dronove Huta u Crvenom moru
Pet tinejdžera optuženo za terorizam nakon napada nožem u crkvi u Sydneyju
Svemirska luka u Škotskoj sve bliže lansiranju satelita
Venecija od danas naplaćuje ulazak u grad turistima
Američki šef diplomacije: Nadamo se da će više Amerikanaca studirati u Kini







SVASTARIJE

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi