TUZLARIJE - VIJESTI

09.04.2023. u 10:01 Broj citanja: 659
Volonterski rad od opšteg značaja Tihomira Knežićeka:
Hronike čuvaju od zaborava događaje i osobe koje su obilježile jedno vrijeme

Izdate su već tri knjige Hronika kulture, tradicije i zabave u Tuzli, autora prof.dr. Tihomira Knežičeka. U pitanju su knjige od preko 400 strana u kojima su evidentirani događaji vezani za kulturu, tradiciju i zabavu u gradu, kao i oni koji su se dešavali u drugim gradovima i državama, ali u kojima su učestvovali Tuzlaci. Tu su i podaci o raznim osobama, kako onima koje su osvajali razne nagrade tako i o umrlim Tuzlacima. Vremenski odmak pokaže vrijednost napisanog, tako da je već sada u 2023. godni izuzetno zanimljivo prisjetiti se događaja iz prve Hronike, na koja se već zaboravilo. U nastavku možete pročitati kako se došlo na ideju evidentiranja događaja, kao i drugim zanimljivostima koje autor navodi.

Nastanak ideje

U Tuzli se organizuje veliki broj događaja u oblasti kulture i tradicije. Jedan broj tih događaja prođe neprimijećeno, a u najvećem broju slučajeva javnost bude obaviještena o događaju. Međutim, sva saznanja i spoznaje o događajima traju koliko i objave na internetu. Pojedinci i grupe, organizatori događaja, pamte svoje uspjehe (ili neuspjehe) godina, ali javnost gubi sjećanje stalnim zatrpavanjem uglavnom bezvrijednih informacija. Događaji i osobe se pamte ako se zabilježe. HRONIKA KULTURE, TRADICIJE I ZABAVE U TUZLI - OSOBE I DOGAĐAJI pomaže da se sačuvaju događaji i osobe koje su obilježile jedan grad, jedno vrijeme.

Tuzlarije


Iako nije potpuno bliska tematika, objava pet tuzlanskih vremeplova Dragiše Trifkovića bio je uzor za spoznaju vrijednosti bilježenja prošlosti. I danas, godinama nakon izlaska vremeplova iz štampe, mnogi događaji u prošlosti predmet su komentara i otkrivanja novih detalja povezanih za događaje koje Dragiša opisuje i koje obogaćuje fotografijama.
Stalni razgovori na temu dokumentovanja prošlosti doveli ponukali su me da bilježim događaje u oblasti kulture i tradicije, kao i osobe koje po nečemu imaju značaj za grad Tuzlu.
Često smo svjedoci uspjeha učenika na takmičenjima ili u drugim prilikama, kad se pokaže vrijednost jedne, često javnosti nepoznate, osobe. Ali i ta nepoznata osoba zaslužuje da bude zapamćena tako što će ostati zapisana u knjizi hronike Tuzle. Od početka je bilo jasno da u hronici nema mjesta za politiku i sport. O tome mogu drugi da pišu hroniku, a bilo bi dosta tema i materijala.

Početak rada

Sjedeći u Galeriji Mandžić sa Enverom prije četiri ili pet godina razgovarali smo na temu bilježenja prošlosti. Mandžo bilježi sve što se dešava u Galeriji Mandžić i to je bila neka vrsta motivacije da se isti princip primijeni na događanja u gradu Tuzla. Na prvu ruku bi se reklo da u Tuzli ima malo kulturnih događanja, međutim, kad je počelo praćenje i bilježenje događaja bilo je jasno da sam u velikoj zabludi. Tuzla vrvi od kulture i tradicije. Sad bi čitaoci ovog teksta pomislili u sebi „E jebi ga, al´ pretjera“. Jedno je kad tvrdnja ima dokaz, a drugo je mišljenje. Imam dokaz da Tuzla vrvi od kulture i tradicije.

Tuzlarije


Polazište prikupljanja podataka i njihovo skladištenje u hronološki red rezultat je isključivo volonterskog rada. Nema tu nikakav projekat iz kojeg se finansira rad na izradi hronike, a ni njeno štampanje. Recenzenti također rade volonterski i time doprinose publikovanju knjiga koje se štampaju na godišnjem nivou. Prvo bilježenje događaja počelo je 1. januara 2020. godine. Nekako se godina učinila pogodna za početak nekog posla. Prođe 2020. godina i započe nova hronika 1. januara 2021. I tako do današnjeg vremena.

Koncepcija hronike

Hronika donosi informacije i obavijesti u oblasti kulture, tradicije i osoba čije uspjehe vrijedi zabilježiti, ali i osoba koje umiru a koje su značile Tuzli. Hronika prati dešavanja na dnevnoj osnovi – svakog dana. Hronika ne komentariše događaje, samo evidentira. Nema selekcije događaja i nema redoslijeda po nekom određenom prioritetu. Redoslijed informacija u knjizi je obično redoslijed kako su se pojavljivale informacije u javnosti. Sve informacije se odnose od događanja u Tuzli, ali i događanja izvan Tuzle u kojima učestvuju Tuzlaci (pozorišne predstave, takmičenja, književni susreti i nagrade, posjete značajnim događajima i slično). Uz evidentiranje događaja daje se i prateća informacija o događaju. Hronika obuhvata i događaje zabave, pa tako bilježi muziku uživo na mjestima gdje je bila muzika uživo.
Očekivano je da neki od zabavnih događaja ne bude evidentiran, iz prostog razloga jer nije bilo javne objave o događaju. Izvori informacija su tuzlanski web portali, web stranice institucija kulture i obrazovanja, web stranice udruženja, facebook, web portali medijskih kuća, ali i plakatirane javne objave događaja.

Tuzlarije


Hronika je od opisa prvog događaja zadržala način prikaza informacije, font slova, prored i dvostupčani tekst. Fotografija se prilagođavala širini stupca ili prostoru koji tekst zauzima u stupcu, što je uslovljavalo da se ponekad fotografije smanjuju, ali nikad da izgube jasnoću i vidljivost. Svaki događaj propraćen je sa najmanje jednom fotografijom. U knjigama je navedeno hiljade imena - osoba koje su povezane sa opisanim aktivnostima i događajima. I što autor hronike uvijek naglašava, ni jedna, eventualna, greška nije namjerna. Dešavale su se nejasnoće u pogledu datuma ili mjesta održavanja događaja, jer u obavijesti se počesto ne navodi datum kad se održao događaj nego piše npr. jučer je održana …. ili npr. prošle sedmice je održano … (internetski datum također može uzrokovati grešku u datumu održavanja događaja). Ako u tekstu obavijesti ne piše datum i mjesto, onda preuzimanje informacije sa interneta može rezultovati netačnom informacijom koja ulazi u hroniku i ostaje zabilježena za buduća pokoljenja.

Na facebook stranici „HRONIKA KULTURE, TRADICIJE I ZABAVE U TUZLI - OSOBE I DOGAĐAJI U 2020 – 2023“ autor objavljuje hroniku za svaki protekli mjesec dokument u PDF. Svaki čitalac može preuzeti dokument tj. hroniku za tekući i sve prethodne mjesece. Nakon kompletiranja aktivnosti u decembru mjesecu, svi dokumenti se spajaju u jedan dokument koji čini kompletnu knjigu hronike za godinu u kojoj je rađena hronika.
Knjiga se recenzira od strane Envera Mandžića i Sabine Mešić, registruje u NUBu i štampa u štampariji InScan Tuzla u tiražu od 50 komada. Korice su radovi Bore Peranovića. Štampanje knjige je trošak autora Knežičeka, a nakon štampe knjiga se besplatno dostavlja institucijama kulture u Tuzli, organizacijama i zainteresovanim pojedincima.

Šta je hronika pokazala

Završetkom godine radi se analiza broja evidentiranih događaja po kategorijama. Tako da svaka knjiga sadrži i brojčani pregled dešavanja u Tuzli, odakle se može zaključiti kojih vrsta događaja je bilo najviše, a kojih relativno malo. Posebnost hronike je opis dešavanja u 2020. godini za vrijeme Covid pandemije i ograničenja okupljanja. U tom vremenu je bila ekspanzija tzv. on-line događaja (koncerti, pozorišne predstave, izložbe, takmičenja), da bi taj način održavanja kulture grada potpuno nestao već 2021. godine. Izuzetno je zanimljiva spoznaja da se u Tuzli u jednom danu znalo održavati po nekoliko izložbi ili promocija knjiga.
Pomalo nevjerovatno zvuči podatak da je u februaru 2020. godine održano 17 koncerata, da je u istom mjesecu te godine bilo 77 uživo nastupa (a u aprilu 2020. godine ni jedan – zbog covida), u novembru 2020. bilo je održano 11 izložbi. U oktobru 2021. bilo je 13 promocija knjiga, a u decembru iste godine 18 koncerata. U 2022. zabilježeno je u novembru 109 živih nastupa u ugostiteljskim objektima, a u istom mjesecu iste godine održano je 26 pozorišnih predstava. U 2022. održano je 133 koncerta, 92 izložbe slika i fotografija, 119 promocija knjiga a drugih promocija i takmičenja ukupno 224. U 2022. bilo je 17 nastupa folklora, dok je u 2021. bilo 8 a 2020. samo 5 nastupa.
Zbirno posmatrano, u 2020. godini bilo je 1536 događanja, u 2021. 1774 događaja, a u 2022. bilo je 2367. U tri godine, u Tuzli je bilo samo 111 dana bez ikakvih događanja, a u istom periodu evidentirano je 100 umrlih Tuzlaka.

Hronika se vodi i objavljuje i u 2023. godini, a dok bude elana autora i interneta, biće i hronika.

(tuzlarije.net)               













28.03.2024. Broj citanja: 212
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝




28.03.2024. Broj citanja: 8323
Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac




28.03.2024. Broj citanja: 224
Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi




28.03.2024. Broj citanja: 297
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte




28.03.2024. Broj citanja: 585
Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH




28.03.2024. Broj citanja: 215
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica




28.03.2024. Broj citanja: 57
Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani




28.03.2024. Broj citanja: 597
Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama




28.03.2024. Broj citanja: 688
Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel




27.03.2024. Broj citanja: 231
Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝
















OSTALE VIJESTI
Američki general: Izrael nije dobio svo oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte
VIDEO Ovo je trenutak kada je uništen ruski "tenk sudnjeg dana"
Hamas i Islamski džihad napali izraelske vojnike kod bolnice Al Šifa
Vozač Flixbusa osumnjičen za ubojstvo iz nehaja. Dvije Hrvatice preživjele nesreću
Šef propale kriptobanke dobio 25 godina zatvora zbog najveće prevare u povijesti
Priča o čudnom mađarskom sporazumu s Rusijom
U Francuskoj će za Uskrs biti raspoređena policija ispred svake crkve
Formirana nova palestinska vlada. Premijer će biti i ministar vanjskih poslova
Znanstvenici misle da ova vrsta ipak nije izumrla. Postavljaju zamke, traže dokaze
Poljska istražuje navodnu rusku špijunažu
Bivši njemački kancelar želi posredovati u pregovorima između Rusije i Ukrajine
Ukrajina traži pomoć u protuzračnoj obrani nakon niza ruskih napada
Ruski ratni brodovi uplovili u Crveno more







SVASTARIJE

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica

Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani

Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama

Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel

Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi