TUZLARIJE - VIJESTI

17.04.2023. u 14:20 Broj citanja: 540
˝SDA ne blokira, to čine oni koji se nadaju Schmidtovoj intervenciji˝

Tuzlarije


Sastanak političkih faktora koji je za danas u Sarajevu sazvao potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo nije održan.

Od pozvanih, došao je samo predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Potvrđujući u izjavi novinarima da do sastanka nije došlo, Lendo napominje da je njemu kao predstavniku Bošnjaka jedan od pozvanih, lider Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović, putem medija odgovorio da nema šta s njim razgovarati, dok je lider Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić odgovorio da Lendo nema ustavnu nadležnost za sazivanje ovakvog sastanka. Također je od predsjednice FBiH Lidije Bradare potvrđeno da ni ona neće doći niti želi više da razgovara jer, kako je odgovorila, već je završila njen dio posla.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, koji se s Lendom također obratio novinarima, ističe da je ovdje riječ o kapricioznom i nevjerovatnom odbijanju ostatka pozvanih da dođu na sastanak sa Strankom demokratske akcije iako bi to bilo u domenu osnovne pristojnosti i ustavne obaveze.

- Nevjerovatno je, dakle, da se ide na sastanke u destilerije po Laktašima, a nisu u stanju doći ovdje, u instituciju, pa kazati šta se ima reći. Ako ne žele i neće sa nama, mogu to da kažu u pristojnom, ljudskom razgovoru – kazao je Izetbegović.

On i Lendo, dodao je, došli su da bi potcrtali ko zapravo blokira uspostavu izvršne vlasti i blokira procese - oni koji ne žele razgovor, a žele da vlada bude formirana na protivustavan način.

Upitan kakav bi prijedlog njegova stranka ponudila da je do sastanka došlo, Izetbegović odgovara da bi to bilo rješenje ˝na liniji većine u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta˝.

- Naravno, to ne bi bio spisak ministar definisan bez gospodine Lende, tražili bismo da se radi koncentarcijska vlada, dakle da svi u tome učestvujemo ili, pak, da napravimo dvije liste – jednu sa Strankom demokratske akcije i strankama okupljenim oko nje, a drugu – s Trojkom, Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i strankama okupljenim oko njih. Pa ko dobije većinu u Predstavničkom domu, neka formira vladu. Imali smo namjeru zastupati vrlo zreo i odgovoran pristup, ali nisu došli, nisu se udostojili ni da to saslušaju – rekao je Izetbegović.

Ne smatra da je on razlog nedolaska pozvanih jer ne vidi kakve on veze ima s federalnom vladom i ministrima.

- Jer zašto im je Dodik prihvatljiv, a ja nisam, razmislite. Zašto im je jedna patriotska stranka, stranka koja pet godina poziva SDP u patriotski blok, stranka koja ima gotovo duplo više izbornih glasova od SDP-a, zašto im je neprihvatljiva, a Dodik i Čović, s ovakvim njihovim ponašanjem, jesu prihvatljivi - kazao je Izetbegović odgovarajući na pitanja novinara.

Također ističe da NES i Stranka za BiH neće ući u vladu koju je oktroisao visoki predstavnik, a većinom glasova u Predstavničkom domu je donesena rezolucija da on to ne treba da radi jer produbljuje diskriminaciju i pojačava etničke podjele.

- Mislim da on to nipošto ne bi trebalo da uradi, prošlog puta se konsultirao sa Zagrebom, s Plenkovićem, s nama nije, promijenio je izborna pravila u izbornoj noći, a sad kad su izbori završeni i imamo pobjednika, promjena pravila bila bi presedan, necivilizacijski čin u koji nipošto ne bi trebalo da se upusti – rekao je lider SDA.

Stranka demokratske akcije radit će zajednički s drugim strankama na ustavnim izmjenama koje će biti u smjeru deblokade odnosno omogućavanja da većina u Predstavničkom domu izabere vladu.

Njegov je stav da Stranka demokratske akcije ne blokira uspostavu nove izvršne federalne vlasti već to čini strana koja se nada intervenciji visokog predstavnika Christiana Schmidta, iako joj je zadatak da štite Ustav.

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo današnji sastanka je sazvao u cilju pronalaska rješenja za formiranje postizborne vlade FBiH, a osim Izetbegovića, bili su pozvani i lideri Hrvatske demokratske zajednice BiH te Socijaldemokratske partije BiH Dragan Čović i Nermin Nikšić.

Pozvani su također bili predsjednica FBiH Lidija Bradara i potpredsjednik FBiH Igor Stojanović.

Pismo predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića potpredsjedniku Federacije BiH Refiku Lendi

Poštovani gospodine Lendo,

ovim putem želim da Vas obavijestim da ne mogu pozitivno odgovoriti na Vaš poziv na sastanak dana 17.04.2023. godine, jer u Vašim ustavnim ili zakonskim ovlaštenjima i odredbama ne postoji osnova za sazivanje i održavanje tog susreta.

Vjerujem da Vam je poznato da Ustav Federacije Bosne i Hercegovine jasno i nedvosmisleno propisuje proceduru za imenovanje Vlade Federacije. Bez obzira na to želim da Vas podsjetim kako u poglavlju B Izvršna vlast Federacije tačka 2. Vlada Federacije član 5. Izbor Vlade jasno stoji da predsjednik Federacije, uz suglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju. Također u istoj odredbi je propisano da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Predstavnički dom. 

Dakle, u procesu imenovanja i potvrđivanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, uloga oba potpredsjednika entiteta jeste isključivo davanje saglasnosti na sastav Vlade, koju imenuje predsjednik Federacije, a u konačnici imenovanje potvrđuje Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Rok od trideset dana za davanje saglasnosti i imenovanje Vlade Federacije BiH je istekao 06.04.2023. godine. 

Prethodno, parlamentarna većina je u skladu s Ustavom izabrala listu za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH, uključujući i Vas, a zatim i predsjednicu entiteta između tri kandidata. Želim naglasiti kako je procedura donošenja odluke o imenovanju Vlade u potpunosti ispoštovana.

Naime, parlamentarna većina je utvrdila prijedlog kandidata za premijera koji je nakon toga predložio sastav Vlade Federacije BiH predsjednici Federacije BiH. Uz prijedlog su dostavljeni i potpisi većine zastupnika u Parlamentu FBiH, koji podržavaju predloženi sastav Vlade i kandidata za premijera Federacije BiH. Ne znam koliko Vam je to bitno, ali smatram potrebnim istaći kako je parlamentarna većina usaglasila i program rada buduće Vlade Federacije BiH. Svi ovi koraci su napravljeni unutar ustavnog roka od trideset dana. Na taj način je jasno dokazano da postoji parlamentarna većina koja podržava imenovanje nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te koja je među sobom usaglasila osnovne ciljeve i mjere rada za mandatni period od 2022-2026. godine.

Prethodno je, još u novembru 2022. godine, potpisan i temeljni koalicijski sporazum između stranaka koje čine većinu.

Dakle, iako su ispunjeni svi formalni, Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH definisani uslovi za imenovanje i potvrđivanje nove Vlade FBiH, pa i više od toga, Vi ste nažalost odlučili da ne date saglasnost na imenovanje Vlade u zakonskom roku.

U istom tom periodu, niste predložili alternativni sastav Vlade FBiH, kandidata za premijera, program, niti ste dostavili dokaz da imate podršku većine za Vaš bilo kakav eventualni alternativni prijedlog. Pri tome ste svaku priliku iskoristili da istaknete kako nećete potpisati saglasnost na imenovanje Vlade u kojoj nisu predstavnici stranke čiji ste član.

Stoga smatram bespredmetnim i suvišnim održavanje sastanka između Vas i tri predsjednika stranaka iz reda kojih su birani predsjednica i potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine. To ne spada u okvir Vaših ustavnih nadležnosti niti postoji zakonsko utemeljenje za iniciranje takve prakse.

Valja se podsjetiti da je Bosna i Hercegovina parlamentarna demokratija, a ne plemenska partitokratija. Vladu Federacije BiH imaju pravo da imenuju stranke koje imaju većinu u oba doma Parlamenta FBiH. Uvođenje principa da Vladu Federacije BiH trebaju dogovarati isključivo stranke iz kojih dolaze tri člana rukovodstva FBiH, iz reda tri naroda, predstavljalo bi opasan antidemokratski zaokret u smjeru etničke podjele entiteta, ali posljedično i države.

Bilo bi to potpuno urušavanje suvereniteta države, te podrivanje elementarnog demokratskog postulata legitimiranja parlamenta kao temeljnog autoriteta i iskaza volje građana. U interesu zaštite ustavnog poretka te jačanja parlamentarne demokratije u Bosni i Hercegovini, pozivam Vas da bez odlaganja date saglasnost na imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koju podržava parlamentarna većina.

Time prestaje potreba za bilo kakav strah od eventualnih odluka Visokog predstavnika kojima bi spriječio Vašu blokadu formiranja Vlade od strane parlamentarne većine. Jedino tako možete potvrditi svoju posvećenost interesima građana i države Bosne i Hercegovine, umjesto štićenja stranačkih interesa, što vodi u dublje podjele i potpunu, plemensku etnizaciju procesa formiranja Vlade Federacije BiH.

Siguran sam da na tom polju možete ostvariti iskrenu saradnju s Vašim kolegama predsjednicom i potpredsjednikom Federacije. 

Uz najbolje želje,

Nermin Nikšić

(tuzlarije.net - FTV/FENA)               













19.04.2024. Broj citanja: 1550
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću




19.04.2024. Broj citanja: 149
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje




19.04.2024. Broj citanja: 118
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝




19.04.2024. Broj citanja: 401
Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se




19.04.2024. Broj citanja: 97
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku




19.04.2024. Broj citanja: 149
Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno




19.04.2024. Broj citanja: 57
Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana




19.04.2024. Broj citanja: 300
Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana




18.04.2024. Broj citanja: 1667
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga




18.04.2024. Broj citanja: 184
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane
















OSTALE VIJESTI
Iran o napadu Izraela: Nema žrtava. U Teheranu ljudi na ulici viču: "Smrt cionistima"
Šef NATO-a: Nitko nema koristi od rata na Bliskom istoku
Iranski ministar: Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu ili žrtve u Isfahanu
Orban vodećim dužnosnicima EU: Pokupite stvari i odlazite
Lavrov: Moskva i dalje ustraje na istinski ruskoj Ukrajini
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke umro je nasilnom smrću
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje
Čovjek prijetio da će se raznijeti u iranskom konzulatu u Parizu
Iranske poruke spustile cijene nafte
G7: Osnažit ćemo protuzračnu obranu Ukrajine
Blinken teško optužio Kinu
Njemačka šefica diplomacije i Netanyahu se posvađali oko fotografija tržnica u Gazi
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. "Eksplozije su bile kao petarde"
Njemački mediji: Plenkovićev ukočeni smiješak otkriva odglumljenu samouvjerenost
Slovačka odbila poslati pomoć Ukrajini, ljudi prikupili 2 milijuna eura za streljivo
Von der Leyen: Rusija koristi migrante za hibridne napade na Finsku
Poljaci uhitili dvojicu navodnih napadača na suradnika Navalnog
Glomazni lanseri M270 izbacili osam raketa ATACMS na rusku bazu na Krimu
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku
U Brazilu dovela mrtvaca u banku, htjela dići kredit. Otkriveno od čega je umro







SVASTARIJE

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi