TUZLARIJE - VIJESTI

19.04.2023. u 22:07 Broj citanja: 524
Zastupnici iz RS-a napustili sjednicu Parlamentarne skupštine BiH:
Hoćemo li gledati reprizu blokade državnih institucija?

Tuzlarije


Nakon potpisivanja zajedničke izjave o državnoj imovini, zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine iz RS-a su demonstrativno napustili sjednicu. Obiman dnevni red pao je u drugi plan, uslijedila je žestoka rasprava o natpisima i zastavama RS-a na graničnim prijelazima. Čin potpisivanja zajedničke izjave su okarakterizirali udarom na RS. Nakon pauze i pokušaja postizanja dogovora, zastupnici iz RS-a se nisu vratili, a sjednica je prekinuta.

Pred zastupnicima u Zastupničkom domu bio je obiman dnevni red i važni zakoni. No, potpisivanjem Zajedničke izjave o državnoj imovini sve je palo u vodu, a rasprava nastavljena u potpuno drugom pravcu. Teške riječi i optužbe na račun predsjedavajućeg Denisa Zvizdića, pa pauza i nastavak u istom tonu.

"Danas Vas je oskolila ova deklaracija koja je potpisana, a onda ste krenuli đonom na Srbe. Šta ste vi uradili? Ovako ste rekli - uh. Je li to poštovanje", upitala je Zvizdića SNSD-ov Sanja Vulić

Zvizdić joj je odgovorio: „Nikada više nemojte kao moje riječi stavljati meni riječi u usta koje ste Vi sada sami rekli o Srbima.

Zbog nastale atmosfere, ali i Zajedničke izjave o imovini, opozicija iz RS-a je donijela odluku da napusti sjednicu. Napuštanje je, kažu, samo upozorenje i poziv na razum jer potez predstavnika bošnjačkih stranaka vodi ka dugoročnoj krizi i zaoštravanju odnosa u BiH. Predviđaju velike posljedice.

„Danas je potpisan dokument svih političkih faktora bošnjačkih političkih predstavnika koji praktično znači ujedinjeni front prema imovini RS-a. Znači, to je čist atak na imovinu RS-a“, kazao je SDS-ov Mladen Bosić

PDP-ov Branislav Borenović navodi kako su stranke sa bošnjačkim predznakom današnjom izjavom i ujedinjavanje u odnosu prema imovini RS-a pokazale „očiglednu namjeru da se krene u neke njima svojstvene sukobe“.

Ni druga pauza nije doprinijela smirivanju situacije.

„Pitam kako raditi i kako sarađivati sa onim koji ruše BiH, a to su bošnjački političari, koji žele da otmu zemlju, da otmu imovinu“, ustvrdio je SNSD-ov Milan Petković.

Zvizdić je na to tražio da se govori o tačci dnevnog reda na što je Petković odgovorio da je tačka dnevnog reda ono o čemu priča – te da nemaju više o čemu pričati.

„Prijete, prijete svima u BiH. SNSD-ovi zastupnici od ovog momenta neće učestvovati u radu ove sjednice“, dodao je zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Nebojša Radmanović (SNSD), nakon čega su i predstavnici vladajuće stranke iz RS-a krenuli putem izlaza iz sale.

Žustru raspravu pratile su stranke iz Federacije. Jedni zbunjeni, drugi podsjećaju na parlamentarna pravila, treći su sigurni u razlog ovakvog ishoda.

„Hajde da se sa ovog političkog showbiza vratimo na funkcionisanje institucija. U institucijama se donose zakoni tako što ili se mijenja Ustav, tako što neko to predloži, a onda većina usvoji“, podsjetio je SDP-ov Saša Magazinović.

DF-ov Zlatan Begić nije znao o čemu se radi: „Spominje se neka deklaracija, ja nemam uvida“.

„Ključni razlog je upravo ovo što je bošnjački blok rekao ne“, istakao je SDA-ov Šemsudin Mehmedović.

Okupljanje predstavnika Bošnjaka oko izjave o državnoj imovini je doprinijelo da rasprava među zastupnicima kulminira jer je od početka bila žestoka. I Prijedlog zakona o graničnoj kontroli bio je sporan za zastupnike iz RS-a. Kažu, narušava ustavnu poziciju tog entiteta.

„Nismo mi iz RS-a budale, čitamo mi zakone. Neće moći jer nećete dobiti saglasnost, nećete moći ukloniti tablu“, poručio je SNSD-ov Milorad Kojić.

Predsjednica Kluba SNSD-a Sanja Vulić dodala je kako će se „trobojka i dalje vihoriti“.

„Zastava BiH je nesto što je mjera, sve ostalo je pokušaj, blijeda kopija“, izjavio je SDA-ov Midhat Čaušević.

Rasprava, neslaganje, optužbe i izlasci doveli su do prekida sjednice, a sudbina predloženih zakona i dalje je na čekanju. Na čekanju i odgovor na pitanje šta slijedi? Hoćemo li gledati reprizu blokade državnih institucija?

Stranački lideri jedinstveni: Državna imovina pripada isključivo državi BiH

Tuzlarije


Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić te predsjednici SDA, SDP-a, NiP-a, NS-a, NES-a i SBiH-a Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Edin Forto, Nermin Ogrešević i Semir Efendić pozvali su političke aktere u BiH da prestanu s destruktivnim politikama i da dosljedno poštuju Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH, konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH, kao i potpisane međunarodne sporazume.

Stranački lideri usaglasili su i potpisali zajedničku izjavu o državnoj imovini BiH u kojoj su podsjetili da su odlukama Ustavnog suda BiH zauzeti konačni i obavezujući pravni stavovi da je država BiH nasljednik državne imovine (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine, te imovine koja je pripadala bivšoj Socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji.

U opisu državne imovine, koji je dao Ustavni sud BiH, jasno stoji da državna imovina ne podrazumijeva samo skup nekretnina koje služe javnoj vlasti da može izvršavati svoje nadležnosti, nego je državna imovina i "javno dobro" (morska voda, morsko dno, riječna voda, riječna korita, jezera, planine i druga prirodna bogatstva, javna i prometna mreža, prometna infrastruktura), koje prioritetno služe svim ljudima u državi.

- Državna imovina reflektira državnost, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet koji pripadaju isključivo državi BiH, a ne entitetima. Državna imovina je fundamentalni element da državna vlast bude suštinski, a ne formalno suverena vlast. Zbog toga je i reguliranje državne imovine njena isključiva nadležnost - naveli su potpisnici izjave.

Naglasili su da država BiH i državna imovina ne mogu i ne smiju biti predmet bilo kakve političke trgovine jer samo država BiH ima isključivu nadležnost da općim i/ili pojedinačnim pravnim aktima, donesenim od strane nadležnih organa vlasti po tačno utvrđenom postupku, uređuje sva pitanja koja su vezana za državnu imovinu. Te odluke entiteti, kao i svi drugi niži nivoi vlasti, moraju poštovati.

Mišljenja su da se državnim zakonom o imovini treba osigurati efikasno i transparentno upravljanje i raspolaganje državnom imovinom BiH, koje će biti u službi postizanja kvalitetnijeg životnog standarda stanovništva i zaštite interesa države te osigurati odgovorno raspolaganje, brigu i unapređenje prirodnih bogatstava, kulturne i historijske baštine, te drugih strateških državnih interesa.

Država Bosna i Hercegovina posjeduje ne samo vanjski, već i unutrašnji kontinuitet (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine, kojeg funkcionalno predstavlja državna vlast. Pojam „država" sadržan u odredbama Ustava BiH odnosi se isključivo na Bosnu i Hercegovinu.

Preciznije rečeno, to se odnosi na tri različita elementa: na sveukupnu državu BiH, međunarodnopravno priznatu, nezavisnu, i suverenu; na najviši nivo vlasti u državi (za razliku od entitetskih i nižih nivoa vlasti), te suverenog međunarodnopravnog sljednika (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine.

- Neupitni kontinuitet između Republike Bosne i Hercegovine i današnje države Bosne i Hercegovine nedvosmisleno upućuju na zaključak da je državi BiH, prema Sporazumu o sukcesiji, data državna imovina navedena u tom Sporazumu, tj. da je Bosna i Hercegovina titular te imovine. Nikakve neutemeljene izjave ne mogu promijeniti elementarne ustavnopravne činjenice - jasnog su stava potpisnici zajedničke izjave.

Također su naveli da Tužilaštvo BiH i drugi nadležni organi moraju procesuirati odgovorne osobe koje najavljuju da će nastaviti neustavno i nezakonito knjiženje državne imovine na entitet Republika Srpska jer izjave pojedinih funkcionera iz entiteta RS o tome će nezakonito knjižiti državnu imovinu predstavljaju nastavak opasne politike podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Prijetnje secesionizmom upućene od strane zvaničnih predstavnika entitetskih organa vlasti RS-a i pojedinih političkih stranaka koje primarno djeluju na prostoru entiteta RS, te njihovo odbijanje da provode konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH predstavljaju grube nasrtaje na Dejtonski mirovni sporazum, čime se ugrožavaju mir i stabilnost u BiH i cijelom regionu - dodaje se.

Najavili su da će se na svaku aktivnost koja predstavlja prijetnju teritorijalnom integritetu, suverenitetu i međunarodnopravnom subjektivitetu BiH odgovoriti snažno i odlučno, svim potrebnim mehanizmima i sredstvima.

Upozorili su predstavnike međunarodne zajednice, naročito zemlje svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i Ured visokog predstavnika za BiH (OHR), da je krajnje vrijeme da preduzmu odlučne korake kako antidejtonska i antiustavna politika organa vlasti entiteta RS ne bi doživjela eskalaciju sa nepredvidivim i nesagledivim posljedicama.

Izostanak odlučne reakcije predstavnika međunarodne zajednice na dosadašnje antidejtonske aktivnosti usmjerene protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kontinuirano ohrabruje entitetske institucije vlasti RS-a i političke snage predvođene Miloradom Dodikom da nastave sa aktivnostima usmjerenim protiv BiH.

Pozvali su stoga sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da poštuju princip vladavine prava i prestanu s generiranjem kriza. Posljedice političkih kriza su odlazak mladih ljudi, izostanak stranih investicija, zaustavljanje rasta ekonomije i pad životnog standarda, što nikome neće donijeti dobro.

- Umjesto toga, potrebno je da se svi posvetimo ispunjavanju uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije, kako bismo ubrzali naš put prema Evropskoj uniji, te provođenju Programa reformi Bosne i Hercegovine na NATO putu - zaključuje se u zajedničkoj izjavi o državnoj imovini BiH.

(tuzlarije.net - FTV/FENA)               













19.04.2024. Broj citanja: 3022
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću




19.04.2024. Broj citanja: 242
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje




19.04.2024. Broj citanja: 140
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝




19.04.2024. Broj citanja: 522
Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se




19.04.2024. Broj citanja: 131
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku




19.04.2024. Broj citanja: 203
Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno




19.04.2024. Broj citanja: 65
Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana




19.04.2024. Broj citanja: 339
Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana




18.04.2024. Broj citanja: 1806
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga




18.04.2024. Broj citanja: 191
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane
















OSTALE VIJESTI
SAD uveo sankcije suradniku izraelskog ministra
Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila
Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini
Čovjek se zapalio pred sudnicom u New Yorku gdje traje suđenje Trumpu
Izrael: U Pojas Gaze je došlo 276 kamiona s pomoći
Scholz: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati još nekoliko godina
Azerbajdžan i Armenija dogovorili povratak sela. "Ovo je prekretnica"
"I Izrael i Iran pokušavaju spasiti obraz." Iranci na ulici viču: "Smrt cionistima"
Šef NATO-a: Nitko nema koristi od rata na Bliskom istoku
Iranski ministar: Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu ili žrtve u Isfahanu
Orban vodećim dužnosnicima EU: Pokupite stvari i odlazite
Lavrov: Moskva i dalje ustraje na istinski ruskoj Ukrajini
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke umro je nasilnom smrću
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje
Čovjek prijetio da će se raznijeti u iranskom konzulatu u Parizu
Iranske poruke spustile cijene nafte
G7: Osnažit ćemo protuzračnu obranu Ukrajine
Blinken teško optužio Kinu
Njemačka šefica diplomacije i Netanyahu se posvađali oko fotografija tržnica u Gazi
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. "Eksplozije su bile kao petarde"







SVASTARIJE

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi