Tuzlarije
TUZLARIJE - VIJESTI

15.06.2023. u 00:04 Broj citanja: 422
Potpisan sporazum o prijateljstvu i saradnji Grada Tuzle i Grada Rijeke

Tuzlarije


Gradonačelnici Rijeke i Tuzle, Marko Filipović i Zijad Lugavić, potpisali su u Rijeci Sporazum o prijateljstvu i saradnji Grada Rijeke i Grada Tuzle.

Potpisivanjem ovog Sporazuma Grad Rijeka i Grad Tuzla potvrđuju zajedničku namjeru za produbljivanjem prijateljskih odnosa i saradnje iskazanu u Pismu namjere o bratimljenju Grada Tuzle i Grada Rijeke, potpisanom 12. septembra 2022. godine u Tuzli.

Tuzlarije


Rijeka i Tuzla do sada su sarađivale na nizu projekata, a Odluku o bratimljenju Grada Tuzle i Grada Rijeke, Gradsko vijeće Grada Tuzle usvojilo je na sjednici održanoj 22. februara 2023. godine dok je Gradsko vijeće Grada Rijeke navedenu odluku usvojilo 26. maja 2023. godine. Potpisivanju su prisustvovali i bivši gradonačelnici Rijeke i Tuzle Vojko Obersnel i Jasmin Imamović, budući da je upravo za njihovih gradonačelničkih mandata započela više od dva desetljeća duga saradnja ovih gradova.

Tuzlarije


Gradonačelnik Rijeke Filipović izrazio je zadovoljstvo formaliziranjem dugogodišnje saradnje dva grada koje veže niz sličnosti, od činjenice da su treći gradovi po veličini u svojim državama, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, do toga da se radi o gradovima koji njeguju multikulturalnost i poštivanje različitosti.

- Bivši gradonačelnici Rijeke i Tuzle, Obersnel i Imamović dali su veliki pečat identitetu gradova kojima su bili na čelu više od dvadeset godina. Vjerujem da će provedba aktivnosti koje proizlaze iz ovog sporazuma donijeti obostrane koristi građanima grada Rijeke i grada Tuzle, poručio je riječki gradonačelnik Filipović, poručivši kako građani Tuzle u Rijeci uvijek imaju dobrog prijatelja i saradnika.

Područja za saradnju su mnogobrojna, od saradnje u vezi sa realizacijom projekata financiranih sredstvima EU pa sve do projekata iz djelokruga nadležnosti jedinica lokalnih samouprava, kulture i sporta, obrazovanja, zaštite okoliša, urbanizma, ekonomskog razvoja, turizma, novih tehnologija, razmjene iskustava i dobrih praksi vezanih uz politiku za mlade te aktuelnih razvojnih projekata.

Tuzlarije


Gradonačelnik Tuzle Lugavić istakao je kako je velika čast potpisivanjem sporazuma formalizirati dugogodišnju dobru saradnju u području privrede, kulture, sporta i civilnog društva.

- Ovaj današnji čin predstavlja još jedan korak dalje u pravcu njegovanja tradicije dobrosusjedskih odnosa, s obzirom na to da su sugrađani i sugrađanke iz Tuzle koji žive u Rijeci puni odličnih dojmova o gradu punog ljubavi i velikog srca, u kojem se osjećaju kao kod kuće i u kojem uživaju sva građanska prava. Puno je poveznica koje povezuju Rijeku i Tuzlu, a jedna od njih je tradicija njegovanja različitosti i različitog. Ono čime se posebno ponosimo jest tradicija antifašizma, jer je antifašizam pojam koji obuhvaća i toleranciju i poštivanje različitosti, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Tuzlarije


Bivši gradonačelnik Rijeke Obernsel istakao je kako je saradnja dva grada u protekla dva desetljeća intenzivna u svakom pogledu.

- Tuzla i Rijeka imaju jako puno sličnosti. Oba grada su kroz svoju povijest bila prepoznata kao jaka industrijska sjedišta, a kroz tranziciju smo morali mijenjati koncepte razvoja grada i mislim da su i Rijeka i Tuzla to uspješno odradili u ovih 20-ak godina. Smatram da je sad pred Rijekom i Tuzlom neko novo razdoblje, u kojem se stvara neki novi gospodarski segment, koji će primarno biti baziran na novim tehnologijama. I Tuzla i Rijeka su bili gradovi u kojima je turizam bio misaona imenica, a zadnjih desetak godina to se promijenilo u oba grada. Siguran sam da će potpis sporazuma rezultirati dodatnom suradnjom naša dva grada, koji su prije svega slični po ljudima koji žive u tim gradovima, ljudima koji su otvorenih pogleda i koji prihvaćaju svakoga tko u grad dolazi s dobrom voljom, ne razmišljajući o nacionalnoj, vjerskoj pripadnosti ili bilo kojoj drugoj pripadnosti, poručio je Obersnel.

Tuzlarije


Prije samog potpisivanja sporazuma o saradnji dva grada govorio je i bivši gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, danas zastupnik Zastupničkog doma BiH.

- Vjerujem da je sve, od atoma do kozmosa, sačinjeno od različitosti. Kada među različitostima vlada harmonija, svi imamo priliku da nam bude dobro. Kad zavlada disharmonija, tad nikome ne bude dobro. Lakše je kad je disharmonija, treba zaslužiti, treba se truditi da je harmonija. Zato treba stvarati metodu harmonizacije među razlikama, a da osnova te metode bude povjerenje, prijateljstvo, suradnja, dobrota, ljubav, poštovanje. Građani i gradonačelnici Rijeke i Tuzle krajem prošlog stoljeća i prva dva desetljeća Rijeke i Tuzle su to znali, kao što to znaju i danas, i to je jedna snaga kontinuiteta. Želim da prijateljstvo, suradnja, međusobno poštovanje, zajednički rad i ljubav građana Rijeke i Tuzle vječno traju, poručio je Imamović.

Tuzlarije


Potpisivanju su prisustvovali i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, privremena pročelnica Upravnog odjela za poslove Gradonačelnika, Gradskog vijeća i mjesnu samoupravu Grada Rijeke Verena Lelas Turak, pomoćnica gradonačelnika Tuzle za Službu za opću upravu i zajedničke poslove Asja Kravić, članovi Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Grada Rijeke i drugi.

(tuzlarije.net)               

VIDEO
Indijski radnici izvučeni iz urušenog tunela nakon više od 17 dana
GAZA 27.11.2023:
Nastavlja se primirje. Netanyahu: Kad završi, oslobodit ćemo Gazu od Hamasa
GAZA 24.11.2023:
Počelo primirje, izraelska vojska bacala letke: Ne vraćajte se u svoje domove na sjeveru

29.11.2023. u 12:52
16 dana aktivizma u Tuzli:
Pomaci su vidljivi, ali moramo nastaviti raditi


Učesnici i učesnice panela „Pozitivni primjeri odgovora lokalnih zajednica na rodno zasnovano nasilje“, razgovarali su danas u Tuzli o ulozi nevladinih organizacija i institucija u prevenciji i odgovoru na rodno zasnovano nasilje i predstavili pozitivne korake, poput unapređenja zakonskih regulativa

OPŠIRNIJE


29.11.2023. u 12:35
Najava izložbe ˝Nestala djela˝ i panel diskusuje o krijumčarenju kulturnih dobara BiH


Tuzlarije Centar protiv krijumčarenja umjetninama-CPKU uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizuje izložbu pod nazivom «Nestala djela» i Panel diskusiju na temu «Borba protiv krijumčarenja kulturnim dobrima u BiH».

OPŠIRNIJE


29.11.2023. u 12:05 Broj citanja: 1414
Zašto se na poziv Tuzle nisu javili Ryanair i Wizz Air, a jesu na poziv Sarajeva?TuzlarijeOvih dana aktuelna su dva javna poziva za subvencionira nje avio saobraćaja, sarajevski i tuzlanski. Kanton Sarajevo je za subvenciju obezbjedio preko Turističke zajednice 225.000 eura, a Tuzlanski kanton 5,5 puta više, 1.250.000 eura.

OPŠIRNIJE


29.11.2023. u 09:52
Učenici OŠ ˝Pasci˝ u akciji:
˝Učenici pomažu narodnoj kuhinji˝


TuzlarijeU proteklom mjesecu naši predani učenici su se aktivno uključili u sabirnu akciju prikupljanja namirnica za humanitarnu organizaciju Merhamet pod geslom "Učenici pomažu narodnoj kuhinji". Njihova velikodušnost nije stala samo na prikupljanju, želeći dodatno podržati narodnu kuhinju, odlučili smo pružiti još jedan vid pomoći.

OPŠIRNIJE


29.11.2023. u 09:24
Nakon snijega stabilizuje se situacija na putevima


U odnosu na rane jutarnje sate sniježne padavine su oslabile ili prestale, tako da se polako stabilizuje situacija na putevima. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila. Zbog protesta u Hrvatskoj, preko graničnog prelaza Orašje-Županja ne mogu saobraćati autobusi i teretna vozila.

OPŠIRNIJE


29.11.2023. u 09:22
Treća hronika 21. TKT Festa:
Pred publikom izvedena predstava ˝Žena iz Porto Pima˝Tuzlanska publika imala je priliku trećeg dana 21. TKT Festa pogledati predstavu "Žena iz Porto Pima" u koprodukciji Teatra Fort Fono iz Hrvatske i Reflektora iz Srbije. Predstavu je režirao Miroslav Latinović, a igra Jugoslav Krajnov.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
"Hamas je zahvalan Putinu, oslobađa još Rusa". Erdogan: Netanyahu je koljač Gaze
Gaza je kao grad duhova, kaže šef UN-ove agencije
Australija se ispričala žrtvama lijeka koji je unakazio tisuće djece
Putin želi prisiliti strance da potpišu "sporazum o odanosti"
Rusija: Hamas će osloboditi dodatne ruske taoce u znak zahvalnosti Putinu
Erdogan: Netanyahu je ušao u povijest kao koljač Gaze
"Ovo mijenja sve": Trumpova suparnica dobila podršku moćnog milijardera Kocha
U Britaniji potvrđen slučaj svinjske gripe kod čovjeka. Istražuju se bliski kontakti
Šveđani objavili kad bi ih Turci konačno mogli pustiti u NATO
Papa Franjo kaznio svog najžešćeg kritičara
Europske burze porasle zbog dobrih vijesti iz Njemačke
Progovorili pušteni Hamasovi taoci: "To nisu ljudi, to su čudovišta"
Još nema detalja o američkom vojnom avionu koji se srušio u Japanu
Ministri NATO-a s ukrajinskim šefom diplomacije: "Vrijeme je za praktične mjere"
Ruski dužnosnik: Ukrajinci su tijekom paničnog bijega ostavili tijela 200 vojnika
16-godišnji sin Kadirova imenovan u streljački vod
Američki vojni avion pao u ocean kod Japana. U njemu je bilo osam ljudi
CNN: 80% zatvorenika koje Izrael namjerava osloboditi uopće nije osuđeno
VIDEO Parkirani bus u Australiji iznenada krenuo na benzinsku, učenica spasila stvar
G7 pozvao jemenske Hute da prekinu napadati brodove u Crvenom moruSVASTARIJE

Lift izvlačio radnike iz rudnika u JAR-u pa počeo padati. 11 mrtvih, 75 ozlijeđenih

˝Oluja stoljeća˝ hara Rusijom, Ukrajinom, Moldavijom. Ljudi umiru u zatrpanim autima

Rat je mogao završiti u proljeće 2022., Ukrajina odustala. Ovo je pozadina priče

Google od petka briše stare račune. To uključuje Gmail i sav sadržaj s Diska

VIDEO Megaoluja u Rusiji, izvanredno stanje na Krimu. ˝Ovo je Armagedon˝

Nikada se nije saznalo što je bilo s letom MH370 i 239 ljudi. Obitelji traže odštetu

Indijski radnici još u tunelu. Potrošena sva sigurna rješenja, prelazi se na rizično

Sve je više svađa i kritika, Ukrajina ima sve manje opcija. Ima li NATO rješenje?

Pucnjava u Kanadi: Troje mrtvih, dvoje u kritičnom stanju

Mladoženja na Tajlandu ubio četvero ljudi na svom vjenčanju, uključujući suprugu


osmrtnicama basmrtovnice