Tuzlarije
TUZLARIJE - VIJESTI

12.08.2023. u 15:05 Broj citanja: 307
Sufinansiranje mjera poboljšanja energijske efikasnosti i smanjenja aerozagađenja:
Potpisani ugovori za dodjelu sredstava

Tuzlarije


Grad Tuzla je u petak u Narodnom pozorištu upriličio potpisivanje ugovora sa korisnicima sredstava iz Budžeta Grada Tuzle za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja, ovog puta sa korisnicima mjera koje se odnose na mjere poboljšanja energijske efikasnosti i smanjenja aerozagađenja (peći na pelet i kompaktno-toplinske podstanice – KTP).

Grad Tuzla je, putem Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, u martu ove godine raspisao deseti po redu Javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aeroagađenja i poboljšanja energijske efikasnosti u individualnim stambenim i individualnim stambeno-poslovnim objektima na području grada Tuzla. Za ove namjene, u Budžetu Grada Tuzle za 2023. godinu planirana su sredstva u iznosu od oko 1.200.000,00 KM (preciznije 1.198.424,32 KM).

Mjere poboljšanja energijske efikasnosti i smanjenja aerozagađenja koje su bile predmet Javnog poziva za sufinansiranje su sljedeće:

- nabavka i ugradnja toplotnih pumpi (u iznosu od 50% od vrijednosti nabavke i ugradnje toplotne pumpe, a ne više od 6.000,00 KM),
- „utopljavanje“ objekata radi smanjenja toplinskih gubitaka, u vidu nabavke i ugradnje materijala za izolaciju vanjskih zidova i tavanice objekata, te nabavka i ugradnja vanjske stolarije (u iznosu od 50% od vrijednosti nabavke i ugradnje materijala za izolaciju vanjskih zidova, tavanice i nabavke i ugradnje vanjske stolarije, a ne više od 6.000,00 KM)
- nabavka i ugradnja kompaktnih toplinskih podstanica – KTP (u iznosu od 50% od vrijednosti nabavke i ugradnje KTP-a, a ne više od 5.500,00 KM) i
- nabavka i ugradnja kotlova sa isključivim pogonom na drvnu biomasu – peći na pelet (u iznosu od 50% od vrijednosti nabavke i ugradnje peći na pelet, a ne više od 2.000,00 KM).

Tuzlarije


Na Javni poziv su pristigle ukupno 504 prijave. Od 412 prijava koje su od strane Komisije ocijenjene kao uredne i potpune, 25 prijava se odnosilo na nabavku i ugradnju peći na pelet, 54 prijave su se odnosile na nabavku i ugradnju kompaktnih toplinskih podstanica – KTP-a, 145 prijava se odnosilo na „utopljavanje“ objekata, a ostalih 188 prijava se odnosilo na nabavku i ugradnju toplotne pumpe.

Grad Tuzla je sa aplikantima koji su ispunili propisane uslove za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjere „nabavka i ugradnja peći na pelet“ (ukupno 25 aplikanata) i sa aplikantima koji su ispunili propisane uslove za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjere „nabavka i ugradnja kompaktnih toplinskih podstanica – KTP“ (ukupno 54 aplikanta) zaključio ugovore o regulisanju međusobnih odnosa u vezi sa dodjelom sredstava za sufinansiranje navedenih mjera, dok će se sa aplikantima koji su se prijavili za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjere „utopljavanje objekata“ i mjere „nabavka i ugradnja toplotne pumpe“, ugovori zaključiti po dostavljenju u ostavljenom roku energijskih pregleda od strane aplikanata i objavi konačnih rang listi, u skladu sa raspoloživim iznosom sredstava u Budžetu Grada Tuzle.

Podsjećamo da je, počev od polovine 2020. godine pa do danas, iz Budžeta Grada Tuzle za sufinansiranje projekata energijske efikasnosti dodijeljeno oko 2,5 miliona KM (preciznije 2.523.573,46 KM), pri čemu je implementirano ukupno 838 mjera smanjenja aerozagađenja.

Pojedinačno po mjerama:

KOMPAKTNE TOPLINSKE PODSTANICE (KTP) – 95, ukupno 377.254,08 KM
TOPLOTNE PUMPE – 182, ukupno 948.977,67 KM
UTOPLJAVANJE“ OBJEKATA – 104, ukupno 404.313,94 KM
PEĆI NA PELET – 457, ukupno 793.027,77

U svom obraćanju prisutnim korisnicima sredstava predstavnicima medija, gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, naglasio je kako Grad Tuzla nastavlja kontinuitet politike podrške građanima u cilju smanjenja aerozagađenja, na način da iz Budžeta Grada sufinansira četiri mjere podrške u toj oblasti.

Tuzlarije


- Danas potpisujemo ugovore sa 79 naših građanki i građana, za sufinansiranje dvije mjere, a to je nabavka kompaktnih podstanica za priključak na sistem centralnog grijanja, i kupovina peći na pelet, dakle 79 ugovora danas potpisujemo čija je ukupna vrijednost negdje oko 350 hiljada konvertibilnih maraka.

Osim ovih 79 ugovora, koje danas potpisujemo, imamo još preko 350 zahtijeva građana koji zadovoljavaju uslove javnog poziva za preostale dvije mjere smanjenja aerozagađenja (utopljavanje objekata i nabavka i ugradnja toplotnig pumpi). Trenutno u budžetu imamo oko 1,200,000 hiljada konvertibilnih maraka za ove namjene. Obzirom da ova sredstva neće biti dovoljna da podržimo sve aplikante koji ispunjavaju uvjete i po druge dvije linije, nastojat ćemo da do kraja godine obezbijedimo dodatna sredstva u što većem iznosu kako bi smo podržali što veći broj onih koji su aplicirali po druge dvije mjere: nabavku toplotnih pumpi i utopljavanje objekata. Ni jedne godine nismo imali ovoliko veliki broj aplikanata, što je nama drago obzirom da sav ovaj napor koji Grad Tuzla ulaže od 2019. godine do danas u promociji zdravog života u promociji značaja smanjenja aerozagađenja, evo vidimo urodio velikim plodom i da su građanke i građani apsolutno prepoznali i odlučili se da ove godine u ovako velikom broju apliciraju
, izjavio je gradonačelnik, te naglasio da će Grad Tuzla nastaviti sa realizacijom ovih aktivnosti i u budućem periodu:

- Međutim, to ne može da bude priča samog Grada Tuzle. Znate, zrak nema granice, a to moraju raditi sve okolne općine Tuzlanskog kantona, sve općine i gradovi Bosne i Hercegovine, Europe. Svi mi moramo da budemo odgovorni prema budućnosti, prema budućnosti koja stoji pred nama i prema budućnosti koja stoji pred mladim osobama, a ako ne za nas, onda moramo da se borimo da njihova budućnost bude perspektivna da njihova budućnost bude dobra, da stvorimo uslove za zdraviji okoliš i da njihovo životno okruženje bude daleko bolje nego što to mi danas imamo, dodao je gradonačelnik Lugavić u svojoj izjavi.

(tuzlarije.net)               

Ovo je trenutak koji je Putin dugo čekao
Ne mora činiti ništa, a pobjeda se bliži
Ukrajina je u najtežoj situaciji od početka rata:
˝Ovo ne može čekati˝
GAZA 02.12.2023:
Novo snažno izraelsko bombardiranje Gaze

10.12.2023. u 17:55
Tuzlanski hardcore bend:
Urban Instinkt snimio video spot


Tuzlanski hardcore bend Urban Instinkt je izbacio video spot snimljen u DIY home made produkciji koji se sastoji od snimaka napravljenih mobilnim telefonom za vrijeme trajanja njihove "Rise up turneje 2023" tokom koje su svirali u nekoliko gradova. Sa tim je bend Urban Instinkt stavio tačku na ovu godinu i na video spotove za pjesme sa albuma Bijes.

OPŠIRNIJE


10.12.2023. u 17:23
17. kolo Premijer lige BiH:
Ekipa Tuzla Cityja poražena od direktnog konkurenta


U pretposljednjoj utakmici 17. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine Igman je ugostio ekipu Tuzla Cityja i slavio je rezultatom 2:0.
Sušić s jedne, odnosno Denković i Janketić s druge strane su bezuspješno pokušavali u prvih 15-ak minuta, a u 18. minuti viđen je prvi gol.

OPŠIRNIJE


10.12.2023. u 17:03 Broj citanja: 353
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Često se navodi mobitel kao krivac za potiskivanje knjiga, a zaboravlja se na moć TV-a. Bez televizora nema kuće i teško se može zamisliti da se ne upali bar jednom u toku dana. U vrijeme kada je bilo malo kanala, gledali su se određeni programi, čekale emisije i po teminima planiralo šta će se raditi. Danas, kada je nebrojeno kanala, kada se može po cijeli dan gledati, televizori su još popularniji.

OPŠIRNIJE


10.12.2023. u 15:12 Broj citanja: 667
Moj pogled na međunarodni dan ljudskih prava

Piše: Elvir Bijedić


Jučer, uoči dana ljudskih prava imali smo priliku vidjeti pravo lice konzumerizma u promociji "nove kolekcije" španskog kvazibrenda uz foto sadržaje neopisive ljudskim slovima i jezikom. Upravo danas, 10.decembra, na dan ljudskih prava, Bidenova administracija HITNO prodaje 14.000 tenkovskih granata.

OPŠIRNIJE


10.12.2023. u 11:55
FMERI:
Novi Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti FBiH donosi nove mehanizme zaštite kupaca


Novi Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti Federacije BiH donosi brojne prednosti za sektor energije i građane, unapređuje strateško planiranje i regulatorni okvir

OPŠIRNIJE


10.12.2023. u 11:48
Sloboda nakon produžetka u Sarajevu savladala Sparse za svoj šesti ovosezonski trijumf


Košarkaši Sparsa i Slobode sunoć su u dvorani “Goran Čengić” odigrali susret 10. kola Prvenstva Bosne i Hercegovine. Utakmica važna za oba tima otišla je u produžetak gdje su se bolje snašli gosti koji su na kraju slavili svoj šesti trijumf u ovoj sezoni

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Eskalirao rat Hezbolaha i Izraela. Punili dronove eksplozivom pa napadali Izraelce
Prisegnuo Javier Milei, novi argentinski predsjednik
Svijetom se proširile slike golih zarobljenih Palestinaca. Oglasio se Izrael
Šef WHO-a: Nemoguće je popraviti katastrofalnu zdravstvenu situaciju u Gazi
Netanyahu se čuo s Putinom, kritizirao ga zbog glasanja u UN-u
Sanchez: Svačija je zadaća braniti ljudska prava u svijetu
Dobitnica Nobela za mir iz zatvora: Iranski narod će pobijediti autoritarnu vlast
Koga to pape nasljeđuju? Sveti Petar nije ni bio u Rimu
UN-ova agencija predstavila klimatski akcijski plan za hranu
Musk: Odlučila je anketa, ponovno ćemo aktivirati X račun Alexa Jonesa
IEA: Obećanja sa summita o klimi nisu dovoljna da se ograniči zagrijavanje
Katar zagovara trenutno primirje: Rat u Gazi može radikalizirati cijeli Bliski istok
Izraelska vojska: U zadnja 24 sata smo pogodili 250 terorističkih ciljeva u Gazi
Francuski ratni brod oborio dva drona iz Jemena
Opća deklaracija o ljudskim pravima slavi 75. godišnjicu
U tornadu u Americi najmanje 6 mrtvih i preko 30 ozlijeđenih
Egipćani izlaze na izbore
Je li za rusko gospodarstvo najgore prošlo?
Incident u Južnom kineskom moru: Kina vodenim topovima gađala filipinske brodove?
SAD odobrio hitnu prodaju 14.000 granata IzraeluSVASTARIJE

Ukrajina se ne miri sa stvarnošću, a greške Zelenskog mogu biti fatalne

Rusi i SAD vode novu utrku u nuklearnom naoružanju. Gubitnik je Europa

Erdogan žestoko napao SAD zbog Gaze

VIDEO Putnički avion slijeće u Tel Avivu dok Iron Dome ruši Hamasove rakete

Arapske zemlje i Turska pozvali na hitan prekid rata u Gazi

SAD stavio veto na UN-ovu rezoluciju o trenutačnom prekidu vatre u Gazi

S neba će na kratko nestati jedna od najsjajnijih zvijezdi

Šire se fotografije Palestinaca kako kleče u donjem rublju s povezom na očima

Scholz nosio židovsku kapicu, zapalio svijeću za Hanuku: ˝Odmah oslobodite sve taoce˝

Predsjednik Irana tokom posjeta Rusiji optužio Zapad: ˝Podržava izraelski genocid˝


osmrtnicama basmrtovnice