Tuzlarije
TUZLARIJE - VIJESTI

12.08.2023. u 17:51 Broj citanja: 601
Nekada sokolovi danas kao crni gavrani

Nadajmo se da sudbina ipak neće biti tako okrutna prema zrakoplovcima i zrakoplovstvu Armije Republike Bosne i Hercegovine kao što je bila prema neimenovanom pukovniku iz romana "Pukovniku nema ko da piše" Gabriela Garcie Marqueza koji je uzaludno čekao, i na kraju nije dočekao ni zasluženu penziju od države za nesebičnu službu.

Tuzlarije


Do dana današnjeg i zrakoplovci Armije Republike Bosne i Hercegovine uzaludno čekaju, i nisu još uvijek dočekali bar jedan jedini datum u zakonu za svoj doprinos u odbrani države. Nažalost, i okolnosti su takve da se danas na tek neznatan broj pripadnika 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH svalilo breme baštinjenja tradicije svih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Čak i iz samog naziva puka može se vidjeti šta je uglavnom u fokusu baštinjenja. Tako zrakoplovstvo Armije Republike Bosne i Hercegovine vremenom postade ružno pače kojeg danas svi guraju od sebe.

Da zrakoplovstvo ne bi palo u potpuni zaborav grupa zrakoplovaca u Tuzlanskom kantonu registrirala je Udruženje zrakoplovaca - Zračni most. Upućena je odmah i inicijativa da se kroz obilježavanje doprinosa u najplemenitijoj misiji, a to je povezivanje zračnim mostom enklava Srebrenica, Žepa, Goražde i Bihać sa slobodnom teritorijom govori i o sveukupnoj ulozi i dopronosu zrakoplovstva i zrakoplovaca u odbrani domovine.

Zbog formalno pravnih specifičnosti, ovaj put zbog unutrašnjih granica, Udruženje je moralo podnijeti inicijativu prvo Ministarstvu za boračka pitanja i Skupštini TK da se u Zakon o značajnim datumima, događajima i ličnostima na području Tuzlanskog kantona uvrsti datum 7. maj i obilježava kao Dan zračnog mosta. A nakon TK da se ista inicijativa domino efektom "prelije" i na ostale kantone koji su bili pod kontrolom Armije RBiH.

Podsjećanja radi, 7. maj je datum kada je 1995.godine tragično završio let za Žepu, tada je poginula kompletna posada helikoptera, piloti Džemal Malkić i Enver Čokić, i letač tehničar Izet Džambić. Poginulo je još devet putnika, među njima i doktori Husein Halilović, Sead Halilović i Muharem Deljković. To je bila, i ostala najveća zrakoplovna tragedija.

Inicijativa o Danu zračnog mosta 15. marta ove godine u Skupštini TK jednoglasno je usvojena, ali u zakon još uvijek iz nekog razloga ne može.

Završi se još jedno skupštinsko zasijedanje, i opet od izmjena i dopuna zakona ništa. Niko se više čak ni na javne prozivke ne obazire. Usvojena inicijativa izgleda da je postala mrtvo slovo na papiru čim je i usvojena. Izgleda da Dan zračnog mosta u zakon ne može i tačka.

Ako je ovo strategija zaborava onda mora se priznati da daje odlične rezultate, bar kada je u pitanju uloga i doprinos zrakoplovstva Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Sa druge strane, kultura sjećanja se tako svodi na najprostiju formu, tek na to koliko će se pojedinac moći sjetiti nečega što je bilo prije 30 godina.

Strategija zaborava, kao hrđa, duboko se uvukla kako u institucionalnu tako i u kolektivnu i individualnu kulturu sjećanja. Pristajući na zaborav onog šta je bilo dobrovoljno pristajemo na saučesništvo u ubijanju istine.

A zrakoplovci i zrakoplovstvo dalo je svoj veliki doprinos u odbrani domovine ne samo kroz letove zračnog mosta. Zrakoplovstvo je dalo svoj veliki doprinos i funkcionisanju, ne samo vojnog nego i političkog vrha države. U jednom od mnogih letova za potrebe državnog vrha poginuo je prvi ministar vanjskih poslova gospodin dr. Irfan Ljubjankić sa saradnicima. Zrakoplovci nisu bili meta samo kada su u zraku, i na zemlji su tako jednom prilikom ostali nekoliko mjeseci zarobljeni u Međugorju 1993.godine kada su učestvovali u UNPROFOR-ovoj operaciji izmještanja ranjenih na liječenje u Split.

O podršci kopnenim jedinicama da i ne govorimo. U tim misijama izvršeno je na hiljade letova.

Pristajanjem na ćutanje zrakoplovci ne ubijaju samo istinu o svom doprinosu i svojoj historiji, tako ubijaju i priliku da se sutra kolegijalno mogu zahvaliti za doprinos kolegama stranih zrakoplovstava, prijateljima ove države, kao i izraziti pijetet njihovim žrtvama.

Kako danas sačuvati sjećanje i izraziti zahvalnost kolegama italijanskog zrakoplovstva, članovima posade aviona G-222 "Lyra 34", u sastavu major Marco Betti, poručnik Marco Rigliaco, zastavnik Giuseppe Buttaglieri i zastavnik Giuliano Velardi koji su oboreni 3. septembra 1992. godine na planini Zec kod Fojnice prilikom dostavljanja humanitarne pomoći opkoljenom Sarajevu?

Kako sačuvati sjećanje i zahvaliti se kolegama makedonskog zrakoplovstva, posadi u sastavu pukovnik Toni Spasovski, kapetan Brane Spasovski i zastavnik Slavčo Vasilev koji su poginuli 12. januara 2008. godine vraćajući iz Bosne i Hercegovine kontigent makedonske Armije, iz EU misije "Altea"?

Zatim tu su i španske kolege iz kontigenta EUFOR-a Santiago Hornigom Landesma i Jaqin Lopez Moreno koji su poginuli zajedno sa još dva njemačka pripadnika EUFORA na planini Vlašić.

Kako se zahvaliti još dvanaestorici iz OHR-a koji su poginuli kod Prokoškog jezera?
Kako ćemo se mi, bosanski zrakoplovci, kolegijalno zahvaliti bilo kome kada se još uvijek borimo za zakonsko priznavanje svog postojanja, kako kada naše postojanje nije još uvijek priznato ni na kantonalnom nivou, a kamoli da govorimo o nekom višem nivou?

Kako ćemo uostalom institucionalno sačuvati sjećanje na naše poginule heroje zračnog mosta, ali i na sve druge, umrle i žive aktere tih podviga, koji su svojim djelom davno potvrdili ono što danas poslanici u skupštinskim klupama odbijaju priznati.

Pomoć svakako očekujemo i od naših građana koji nam mogu pomoći makar svojom podrškom.
Zadnjih nekoliko mjeseci prezentira se kome se stigne inicijativa da kroz jedan međunarodni memorijalni košarkaški turnir, koncipiran kao Street Basket 3x3 za mlade, začinjen i drugim prigodnim kulturnim sadržajima iz tradicije i kukture zemalja učesnica sačuva, ali i osigura kontinuitet sjećanje na naše, ali i strane heroje zračnog mosta u Bosni i Hercegovini.

Odgovornost za rješenje ovih pitanja leži na, počev od ministarstva za boračka pitanja, kolegija Skupštine TK, Skupštine TK pa do svih poslanika u Skupštini.

Krajnje je vrijeme da se rukavice skinu....


Izudin Maleškić

(tuzlarije.net)               

Ovo je trenutak koji je Putin dugo čekao
Ne mora činiti ništa, a pobjeda se bliži
Ukrajina je u najtežoj situaciji od početka rata:
˝Ovo ne može čekati˝
GAZA 02.12.2023:
Novo snažno izraelsko bombardiranje Gaze

10.12.2023. u 17:55
Tuzlanski hardcore bend:
Urban Instinkt snimio video spot


Tuzlanski hardcore bend Urban Instinkt je izbacio video spot snimljen u DIY home made produkciji koji se sastoji od snimaka napravljenih mobilnim telefonom za vrijeme trajanja njihove "Rise up turneje 2023" tokom koje su svirali u nekoliko gradova. Sa tim je bend Urban Instinkt stavio tačku na ovu godinu i na video spotove za pjesme sa albuma Bijes.

OPŠIRNIJE


10.12.2023. u 17:23
17. kolo Premijer lige BiH:
Ekipa Tuzla Cityja poražena od direktnog konkurenta


U pretposljednjoj utakmici 17. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine Igman je ugostio ekipu Tuzla Cityja i slavio je rezultatom 2:0.
Sušić s jedne, odnosno Denković i Janketić s druge strane su bezuspješno pokušavali u prvih 15-ak minuta, a u 18. minuti viđen je prvi gol.

OPŠIRNIJE


10.12.2023. u 17:03 Broj citanja: 353
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Često se navodi mobitel kao krivac za potiskivanje knjiga, a zaboravlja se na moć TV-a. Bez televizora nema kuće i teško se može zamisliti da se ne upali bar jednom u toku dana. U vrijeme kada je bilo malo kanala, gledali su se određeni programi, čekale emisije i po teminima planiralo šta će se raditi. Danas, kada je nebrojeno kanala, kada se može po cijeli dan gledati, televizori su još popularniji.

OPŠIRNIJE


10.12.2023. u 15:12 Broj citanja: 667
Moj pogled na međunarodni dan ljudskih prava

Piše: Elvir Bijedić


Jučer, uoči dana ljudskih prava imali smo priliku vidjeti pravo lice konzumerizma u promociji "nove kolekcije" španskog kvazibrenda uz foto sadržaje neopisive ljudskim slovima i jezikom. Upravo danas, 10.decembra, na dan ljudskih prava, Bidenova administracija HITNO prodaje 14.000 tenkovskih granata.

OPŠIRNIJE


10.12.2023. u 11:55
FMERI:
Novi Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti FBiH donosi nove mehanizme zaštite kupaca


Novi Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti Federacije BiH donosi brojne prednosti za sektor energije i građane, unapređuje strateško planiranje i regulatorni okvir

OPŠIRNIJE


10.12.2023. u 11:48
Sloboda nakon produžetka u Sarajevu savladala Sparse za svoj šesti ovosezonski trijumf


Košarkaši Sparsa i Slobode sunoć su u dvorani “Goran Čengić” odigrali susret 10. kola Prvenstva Bosne i Hercegovine. Utakmica važna za oba tima otišla je u produžetak gdje su se bolje snašli gosti koji su na kraju slavili svoj šesti trijumf u ovoj sezoni

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Eskalirao rat Hezbolaha i Izraela. Punili dronove eksplozivom pa napadali Izraelce
Prisegnuo Javier Milei, novi argentinski predsjednik
Svijetom se proširile slike golih zarobljenih Palestinaca. Oglasio se Izrael
Šef WHO-a: Nemoguće je popraviti katastrofalnu zdravstvenu situaciju u Gazi
Netanyahu se čuo s Putinom, kritizirao ga zbog glasanja u UN-u
Sanchez: Svačija je zadaća braniti ljudska prava u svijetu
Dobitnica Nobela za mir iz zatvora: Iranski narod će pobijediti autoritarnu vlast
Koga to pape nasljeđuju? Sveti Petar nije ni bio u Rimu
UN-ova agencija predstavila klimatski akcijski plan za hranu
Musk: Odlučila je anketa, ponovno ćemo aktivirati X račun Alexa Jonesa
IEA: Obećanja sa summita o klimi nisu dovoljna da se ograniči zagrijavanje
Katar zagovara trenutno primirje: Rat u Gazi može radikalizirati cijeli Bliski istok
Izraelska vojska: U zadnja 24 sata smo pogodili 250 terorističkih ciljeva u Gazi
Francuski ratni brod oborio dva drona iz Jemena
Opća deklaracija o ljudskim pravima slavi 75. godišnjicu
U tornadu u Americi najmanje 6 mrtvih i preko 30 ozlijeđenih
Egipćani izlaze na izbore
Je li za rusko gospodarstvo najgore prošlo?
Incident u Južnom kineskom moru: Kina vodenim topovima gađala filipinske brodove?
SAD odobrio hitnu prodaju 14.000 granata IzraeluSVASTARIJE

Ukrajina se ne miri sa stvarnošću, a greške Zelenskog mogu biti fatalne

Rusi i SAD vode novu utrku u nuklearnom naoružanju. Gubitnik je Europa

Erdogan žestoko napao SAD zbog Gaze

VIDEO Putnički avion slijeće u Tel Avivu dok Iron Dome ruši Hamasove rakete

Arapske zemlje i Turska pozvali na hitan prekid rata u Gazi

SAD stavio veto na UN-ovu rezoluciju o trenutačnom prekidu vatre u Gazi

S neba će na kratko nestati jedna od najsjajnijih zvijezdi

Šire se fotografije Palestinaca kako kleče u donjem rublju s povezom na očima

Scholz nosio židovsku kapicu, zapalio svijeću za Hanuku: ˝Odmah oslobodite sve taoce˝

Predsjednik Irana tokom posjeta Rusiji optužio Zapad: ˝Podržava izraelski genocid˝


osmrtnicama basmrtovnice