TUZLARIJE - VIJESTI

15.08.2023. u 00:03 Broj citanja: 1628
Saopštenje predsjedice Općinskog suda Gradačac:
Sud nije imao dovoljno dokaza da izrekne zaštitnu mjeru

Povodom pisanja medija i komentara na društvenim mrežama, u kojima se okrivljuje sudija Lejla Numanović zbog toga što je odbacila zahtjev MUP-a za izricanje zaštitne mjere, saopštenjem za javnost oglasila se predsjednica Općinskog suda Gradačac. Saopštenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Tuzlarije
Općinskisud


Povodom događaja koji se desio u Gradačcu dana, 11.08.2023. godine u kojem su ubijene 3 (tri) osobe a počinilac tih ubistava je Sulejmanović Nermin, predsjednica Općinskog suda u Gradačcu izdaje sljedeće:

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST/MEDIJE


- Na društvenim mrežama se pojavilo rješenje ovog suda broj 28 0 Pr 081870 23 Zm od 07.08.2023. godine, kojim se odbacio zahtjev MUP-a TK, PU Gradačac za izricanje zaštitne mjere zabrane uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju i zaštitne mjere zabrane približavanja žrtvi nasilja. Na tim istim mrežama nije se pojavila stranica 2. i 3. istog rješenja, na kojima je sudija Lejla Numanović obrazložila razloge zbog čega se zaštitna mjera odbacuje. Sudu nije poznato ko je medijima dao ovo rješenje kao ni razlog zbog čega se samo objavila prva stranica ali u svakom slučaju mediji to rješenje nisu dobili od suda.

- Želim da istaknem da je nasilje u porodici prijavljeno dana, 27.07.2023. godine što proizilazi iz službene zabilješke Policijske uprave Gradačac pod brojem: 08-06/12-2-1826/23 od 27.07.2023. godine. Iz iste zabilješke proizilazi da je Hećimović Nizama, kći Nusreta prijavila svog nevjenčanog supruga Sulejmanović Nermina da je fizički napao dana, 03/04.08.2023. godine u porodičnoj kući u Mionici 3, grad Gradačac gdje se od istog odselila a nakon toga joj je upućeno više prijetnji te je ista ugasila telefon. Dana 04.08.2023. godine oko 15,40 sati patrola policije je postupila po gore navedenoj prijavi te je pronašla Sulejmanović Nermina, koji je negirao navode prijave te patroli izjavio da Hećimović Nizami nije upućivao nikakve prijetnje niti je imao nikakav kontakt s njom. Dana 07.08.2023. godine Policijska uprava Gradačac je sačinila zapisnik o saslušanju svjedoka Hećimović Nizame koja je koristila blagodeti zakona iz člana 97. ZKP-a FBiH, kako stoji u izjavi i nije željela davati izjave o navedenom događaju, ali je rekla da želi da se njenom nevjenčanom suprugu izrekne mjera zabrane prilaska njoj, uznemiravanja dok se situacija oko njihovog zajedničkog djeteta ne riješi putem nadležnih institucija i da više ne želi da živi sa Sulejmanović Nerminom, a imajući u vidu da je isti nasilna osoba, prijetio joj pozivima da se vrati što prije i da će je naći gdje god se nalazi tako da se boji njegovog prisustva. Dana, 07.08.2023. godine sudu je dostavljen zahtjev za izricanje zaštitne mjere uz službenu zabilješku i izjavu oštećene Hećimović Nizame. Iz zahtjeva proizilazi da je Sulejmanović Nermin dana, 03.08.2023. godine upotrebom fizičke snage prema supruzi Hećimović Nizami istoj zadao nekoliko udaraca po raznim dijelovima tijela od kojih je Hećimović Nizama zadobila vidljive povrede u predjelu lica i drugih dijelova tijela što se jasno vidjelo prilikom podnošenja prijave a za navedene povrede nije tražila medicinsku pomoć, te kada je napustila njihovu zajedničku kuću Sulejmanović Nermin joj je upućivao prijetnje telefonskim pozivima i vršio pritisak kako prema Hećimović Nizami tako i prema njenoj užoj familiji i prema prijateljicama.

- Sudija Lejla Numanović je donijela rješenje kojim je odbacila zahtjev MUP-a TK, PU Gradačac za izricanje zaštitne mjere i u svom rješenju je decidno navela da nasilje u porodici može postojati isključivo ukoliko se utvrdi da je nasilnik svojim radnjama ili prijetnjama članu porodice nanio fizičku ili seksualnu bol, patnju ili ekonomsku štetu. Pa kako je u konkretnom slučaju član porodice odbio svjedočenje sud nije imao drugih dokaza, kojim bi utvrdio da je prema istoj počinjeno nasilje. Policija, koja prikuplja dokaze nije sudu dostavila medicinsku dokumentaciju niti foto dokumentaciju a u svom zahtjevu su rekli i istakli da je oštećena Hećimović Nizama, žrtva nasilja imala vidljive povrede pa ako već nije tražila medicinsku dokumentaciju policija je trebala i mogla sačiniti foto dokumentacju, koja bi služila kao dokaz. Oštećena je takođe istakla, kako to stoji u zahtjevu policije, da je nasilnik Sulejmanović Nermin upućivao putem telefona prijetnje njoj kao i njenoj užoj i široj porodici. Policija je trebala i mogla, ako ništa drugo, napraviti foto dokumentaciju tih poruka, koje su bile upućene Hećimović Nizami, poruka koje su bile upućene članovima njene uže i šire porodice, uzeti izjave članova porodice te tražiti ispis svih telefonskih poziva od strane Sulejmanović Nermina, a koje su bile upućene žrtvi i njenim članovima porodice.

- Sud nije imao dovoljno dokaza da izrekne zaštitnu mjeru i iz tih razloga je odbacio zahtjev MUP-a TK-a, PU Gradačac ali želim da Vas obavijestim da prikupljanje dokaza: fotodokumentacije, ispisi telefonskih brojeva, sadržaji poruka i drugi dokazi nisu uloga suda što znači da sud ne prikuplja dokaze, već dokaze, za sud, kod izricanja zaštitnih mjera prikuplja policija. Prilikom donošenja odluke o zaštitnoj mjeri sudija ne uzima izjavu ni od nasilnika ni od žrtve niti su one prisutne tu.

- Iz svega gore navedenog smatram da su napadi, koji su upućeni na sudiju Lejlu Numanović kao i sud i komentari po društvenim mrežama neopravdani.

Ovo obavještenje je možda suviše opširno ali je moralo biti tako da bi se upoznala javnost/mediji kako teče postupak i koja je uloga policije a koja suda u postupku odnosno ko donosi odluku a ko prikuplja dokaze.

Ovom prilikom želim da izjavim saučešće porodicama nastradalih a ovim obavještenjem želim da pošaljem poruku građanima/medijima da sud svoje odluke može donositi samo na osnovu Zakona a prije donošenja odluke da mora utvrditi sve činjenice koje moraju biti potkrepljene dokazima što je u konkretnom slučaju izostavljeno.

U prilogu ovog obavještenja je skenirano originalno Rješenje broj 28 0 Pr 081870 23 Zm sudije Lejle Numanović.

PREDSJEDNICA SUDA
Slobodanka Kojić

(tuzlarije.net)               

Svjetski lideri:
Izrael treba odustati od katastrofalne operacije u Rafahu
Biden sve ogorčeniji Netanyahuom
Predložio je rješenje za kraj rata u Gazi
Posljedice za Europu bi bile nezamislive
Ako Trump pobijedi, NATO je gotov

21.02.2024. u 21:52
Izgradnja pješačkog mosta u Slavinovićima u završnoj fazi


Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, i pomoćnik gradonačelnika za Službu za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, dr. sc. Miralem Mulać, danas su obišli radove na izgradnji pješačkog mosta preko reguliranog korita rijeke Jale u naselju Slavinovići.

OPŠIRNIJE


21.02.2024. u 18:38 Broj citanja: 2234
Uviđaj u Lipnici završen:
Preminula žena imala tragove povrjeđivanja na vratu i grudnom košu


Tuzlarije
Uviđaj u kući u Lipnici je završen, objekat je zapečaćen i obezbijeđen. Izuzeti su svi materijalni dokazi i tragovi i bit će vjestačeni. Preminula žena je imala tragove povrjeđivanja na vratu i povredu u predjelu grudnog koša.

OPŠIRNIJE


21.02.2024. u 17:45 Broj citanja: 527
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Dok građani još prepričavaju strašno ubistvo sugrađanke Amre Kahrimanović, koju je 7.2.2024. godine ubio policajac Elvis Ćustendil, stiže vijest o novom ubistvu u Lipnici. Ubijena je žena, a muškarac, koji je po svemu sudeći počinio zločin, povrijeđen je. Trenutno je u UKC-u Tuzla, operisan je, rečeno je da ima povrede abdomena.

OPŠIRNIJE


21.02.2024. u 17:02
Na današnjoj sjednici Skupštine TK:
Usvojen Budžet TK u iznosu od preko 700 miliona KM


Usvojen je Budžet TK, do sada najveći, u iznosu od 730.227.545 KM. Za Budžet je glasao 21 poslanik, 10 je bilo suzdržanih, niko nije bio protiv. Budžet je veći za nešto više od 46 miliona KM ili 6,82 % više u odnosu na 2023. godinu.

OPŠIRNIJE


21.02.2024. u 16:48
Predškolska djeca u TK od ove godine imat će besplatan test na slabovidnost


Jako je važno rano uočiti brojne zdravstvene nedostatke kako bi se oni izliječili ili kako bi im se usporio razvoj. Tako je i sa slabovidnošću. Predškolska djeca u TK će od ove godine već imati besplatan tekst koji će otkrivati da li imaju problem s vidom.

OPŠIRNIJE


21.02.2024. u 14:33 Broj citanja: 1684
U stanu u Lipnici:
Pronađeno beživotno žensko tijelo i povrijeđen muškarac


Dana 21.02.2024. godine, oko 11:50 sati, dežurna služba PS Zapad obaviještena je od strane građanina da se njegovi prijatelji S.B. i E.S.T., nastanjeni u Lipnici, grad Tuzla, već dva dana ne javljaju na njegove telefonske pozive

OPŠIRNIJE


OSTALE VIJESTI
Izrael pojačao bombardiranje Rafaha, ubijeno desetak članova jedne obitelji
Pojavila se nova teorija o smrti Navalnog. Naš bivši ambasador: Vrlo je uvjerljiva
Reuters: Iran šalje Rusiji stotine balističkih projektila
Djevojčica (7) u SAD-u poginula na plaži nakon što je upala u rupu koju je iskopala
Medvedev o smrti pilota koji je izdao Rusiju: "Za pse, pseća smrt"
Britanija i Jordan iz zraka izbacili četiri tone pomoći bolnici u Gazi
VIDEO Uplakana curica u Gazi: Nedostaje mi kruh
VIDEO Turska objavila snimku prvog leta moćnog borbenog aviona pete generacije
Netanyahu protiv jednostrane uspostave Palestine, parlament ga podržao
Borba protiv korupcije u Ukrajini. Istražuje se 60 slučajeva povezanih s vojskom
VIDEO Rusi ostavili otvorena vrata skladišta, a onda su doletjeli ukrajinski dronovi
Ruski vojni bloger pisao o ogromnim gubicima Rusa kod Avdijivke pa se ubio
SAD upozorava da bi Rusi mogli lansirati "uništavača satelita". Reagirao Putin
Dokumenti UN-a i satelitske snimke potvrđuju da je Izrael pucao na konvoj s hranom
Rusija tvrdi da je zauzela ključnu poziciju na Dnjepru. Ukrajinci: To nije istina
Rusi gomilaju snage oko Robotina na jugu Ukrajine
Britanija uvela sankcije šefovima ruskog zatvora u kojem je umro Navalni
Sirijski mediji: Izraelski projektil u Damasku ubio dvije osobe
SAD: Svjetski sud ne bi trebao narediti bezuvjetno povlačenje Izraela iz Gaze
Najmanje dvoje poginulih na gradilištu mosta u NizozemskojSVASTARIJE

Rusi ostavili otvoreno skladište, doletjeli ukrajinski dronovi. ˝Kao na streljani˝

VIDEO Turci razvili moćni borbeni avion pete generacije. Danas je imao prvi let

Sve manje Europljana vjeruje u ukrajinsku pobjedu, traže kompromisno rješenje

Britanci testirali moćan nuklearni sustav, ispao debakl, sve se pokušalo zataškati

Izrael nastavio žestoko bombardirati Gazu. UN: Na sjeveru je potpuni kaos

Kina osudila SAD-ov veto na primirje u Gazi. ˝Dali ste zeleno svjetlo za pokolj˝

SAD uložio treći veto na rezoluciju o Izraelu i Hamasu. Ima alternativni prijedlog

Rusi žestoko napadaju diljem Ukrajine: ˝Situacija je ekstremno teška˝

Trump smatra da Europa duguje NATO-u. Što će napraviti ako postane predsjednik?

Assangeu počelo saslušanje u Britaniji, on se nije pojavio zbog bolesti

prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi