Tuzlarije
TUZLARIJE - VIJESTI

29.08.2023. u 16:44 Broj citanja: 2357
Naši u svijetu:
Tuzlak živi san u Švicarskoj, brine o sigurnosti željeznica

Puno je Tuzlanki i Tuzlaka u svijetu koji su vrlo uspješni, a o kojima se malo zna. U rubrici “Naši u svijetu” objavljujemo lijepe priče o ljudima koji su uložili puno truda da postignu značajan uspjeh. Ako znate neku osobu vrijednu pažnje, pošaljite prigodan tekst i sliku da objavimo (ili kontakt). Danas donosimo priču o Adiju Selimoviću koji brine o sigurnosti željeznica u Švicarskoj.

Tuzlarije


Zamijeniti draga lica, siguran posao i okruženje u kojem od rođenja živimo, za mnoge se čini kao „nemoguća misija“. Ali, kada osjetimo pravi trenutak, ne preostaje nam ništa drugo nego slijediti intiuciju i razum.

Tuzlarije


Upravo to je uradio Adi Selimović iz Tuzle kojim se Bosna i Hercegovina zaista može ponositi: spakovao je život u jedan kofer, a danas u Švicarskoj radi u infrastruktrukturi željeznica. Brine se o smjernicama kako treba izgledati moderna i sigurnosna mreža.

Te smjernice moraju zadovoljavati aktuelne evropske standarde kako vozovi iz čitave Evrope prolaze u određenom trenutku kroz Švicarsku.

Odlazak kao zadnja opcija

Napustiti svoju domovinu, porodicu i prijatelje sigurno je zadnja opcija svake osobe na bilo kojem dijelu svijeta. Međutim, kada se uzme u obzir sveukupna društvena situacija u državi, mogućnosti za stručno usavršavanje, ponuda na tržištu rada kao i uslovi za osnivanje porodice i odgoju novih naraštaja, odluka za napuštanjem Bosne i Hercegovine činila se sasvim logično, uzimajući u obzir sve prethodno pomenuto – kaže nam Adi na početku razgovora.

Tuzlarije


Nakon završetka dodiplomskog studija na Fakultetu Eletrotehnike u Tuzli (2014.) i dvogodišnjeg angažmana “Inžinjera na održavanju industrijskih pogana” u Solani doo (istovremeno kao spoljni saradnik na Fakultetu Elektrotehnike Tuzla), a 2016. godine on prekida radni odnos i upisuje magistarski studij u Švicarskoj.

Kako kaže, dvije godine radnog iskustva nakon fakulteta je bio dovoljan period za odluku u kojem smjeru se želi graditi njegova karijera.

S druge strane, Švicarska je zemlja koja ogroman novac (oko 40 milijardi Franaka godišnje) ulaže u obrazovanje i posljednjih 12 godina zauzima prvo mjesto na svijetu kada je riječ o inovacijama- dodaje.

Kada je riječ o mentalitetima ljudi u BiH i Švicarskoj, kaže da su potpuno različiti.Na šta Švicarci troše novac?


Što je jednima bitno, drugima je sasvim beznačajno i obratno. Švicarska je izuzetno pravno uređena država sa velikim udjelom stranaca (oko 25%) na koje su oni navikli i bez kojih njihova ekonomija ne bi bila ovako jaka. Švicarci sav svoj novac troše na putovanja, sportsku opremu, bicikla, a vrlo malo na automobile i garderobu.
S druge strane, imaju izuzetno zatvoren krug prijatelja tako da je teško ostvariti trajna prijateljstva ukoliko ih upoznate sa 25 ili 30 godina- kaže nam Adi.

Spontan odlazak na ručak ili kafu sa Švicarcem? Zaboravite na to.

Bilo kakav sličan izlazak mora se dogovoriti na unaprijed nekoliko dana jer je agenda uglavnom popunjena zbog raznih aktivnosti poput sporta, porodičnih obaveza…- dodaje.
Njegov zadatak u željeznicama Švicarske je davanje smjernica projektantima o izgradnji novih ili obnovi već postojećih trasa, te koje komponente elektro mreže treba da se koriste prilikom izvođenja takvih projekata. U tehničkom smislu, radi se o svim komponentama željezničke infrastrukture zadužene za napajanjem električnom energijom kao i obezbjeđivanju sigurnosti, kako za ljude tako i za sve mašine koje u nekom trenutku imaju dodira sa željezničkom mrežom.

S druge strane, ukoliko se radi o kompleksnijim projektima, stojim na raspolaganju kako inžinjerima iz svoje firme, tako i drugim kompanijama koje su uključene u izvođenje radova (npr. potpuno nova željeznicka stanica ili rekonstrukcija postojeće kako bi se optimirao ili povećao kapacitet vozova) – kaže Adi.

A kao član druge evropske norme za sigurnost elektrificiranih željeznica, direktno je uključen u pisanje smjernica na evropskom nivou i sukladno tim na izgled željezničke mreže u Švicarskoj.

Tuzlarije


Drugim riječima, kako treba izgledati moderna i sigurna željeznička mreža.

Za mene kao inžinjera sa sedam godina iskustva to je ogromna čast, nagrada i motivacija da dajem svoj maksimum kako bi sve željeznice postale najsigurniji i najprihvatljiviji tip saobraćaja-kaže Adi.

(I. Sandžaktarević) (Hayat)

(tuzlarije.net)               

Ovo je trenutak koji je Putin dugo čekao
Ne mora činiti ništa, a pobjeda se bliži
Ukrajina je u najtežoj situaciji od početka rata:
˝Ovo ne može čekati˝
GAZA 02.12.2023:
Novo snažno izraelsko bombardiranje Gaze

10.12.2023. u 17:55
Tuzlanski hardcore bend:
Urban Instinkt snimio video spot


Tuzlanski hardcore bend Urban Instinkt je izbacio video spot snimljen u DIY home made produkciji koji se sastoji od snimaka napravljenih mobilnim telefonom za vrijeme trajanja njihove "Rise up turneje 2023" tokom koje su svirali u nekoliko gradova. Sa tim je bend Urban Instinkt stavio tačku na ovu godinu i na video spotove za pjesme sa albuma Bijes.

OPŠIRNIJE


10.12.2023. u 17:23
17. kolo Premijer lige BiH:
Ekipa Tuzla Cityja poražena od direktnog konkurenta


U pretposljednjoj utakmici 17. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine Igman je ugostio ekipu Tuzla Cityja i slavio je rezultatom 2:0.
Sušić s jedne, odnosno Denković i Janketić s druge strane su bezuspješno pokušavali u prvih 15-ak minuta, a u 18. minuti viđen je prvi gol.

OPŠIRNIJE


10.12.2023. u 17:03 Broj citanja: 321
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Često se navodi mobitel kao krivac za potiskivanje knjiga, a zaboravlja se na moć TV-a. Bez televizora nema kuće i teško se može zamisliti da se ne upali bar jednom u toku dana. U vrijeme kada je bilo malo kanala, gledali su se određeni programi, čekale emisije i po teminima planiralo šta će se raditi. Danas, kada je nebrojeno kanala, kada se može po cijeli dan gledati, televizori su još popularniji.

OPŠIRNIJE


10.12.2023. u 15:12 Broj citanja: 629
Moj pogled na međunarodni dan ljudskih prava

Piše: Elvir Bijedić


Jučer, uoči dana ljudskih prava imali smo priliku vidjeti pravo lice konzumerizma u promociji "nove kolekcije" španskog kvazibrenda uz foto sadržaje neopisive ljudskim slovima i jezikom. Upravo danas, 10.decembra, na dan ljudskih prava, Bidenova administracija HITNO prodaje 14.000 tenkovskih granata.

OPŠIRNIJE


10.12.2023. u 11:55
FMERI:
Novi Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti FBiH donosi nove mehanizme zaštite kupaca


Novi Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti Federacije BiH donosi brojne prednosti za sektor energije i građane, unapređuje strateško planiranje i regulatorni okvir

OPŠIRNIJE


10.12.2023. u 11:48
Sloboda nakon produžetka u Sarajevu savladala Sparse za svoj šesti ovosezonski trijumf


Košarkaši Sparsa i Slobode sunoć su u dvorani “Goran Čengić” odigrali susret 10. kola Prvenstva Bosne i Hercegovine. Utakmica važna za oba tima otišla je u produžetak gdje su se bolje snašli gosti koji su na kraju slavili svoj šesti trijumf u ovoj sezoni

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Eskalirao rat Hezbolaha i Izraela. Punili dronove eksplozivom pa napadali Izraelce
Prisegnuo Javier Milei, novi argentinski predsjednik
Svijetom se proširile slike golih zarobljenih Palestinaca. Oglasio se Izrael
Šef WHO-a: Nemoguće je popraviti katastrofalnu zdravstvenu situaciju u Gazi
Netanyahu se čuo s Putinom, kritizirao ga zbog glasanja u UN-u
Sanchez: Svačija je zadaća braniti ljudska prava u svijetu
Dobitnica Nobela za mir iz zatvora: Iranski narod će pobijediti autoritarnu vlast
Koga to pape nasljeđuju? Sveti Petar nije ni bio u Rimu
UN-ova agencija predstavila klimatski akcijski plan za hranu
Musk: Odlučila je anketa, ponovno ćemo aktivirati X račun Alexa Jonesa
IEA: Obećanja sa summita o klimi nisu dovoljna da se ograniči zagrijavanje
Katar zagovara trenutno primirje: Rat u Gazi može radikalizirati cijeli Bliski istok
Izraelska vojska: U zadnja 24 sata smo pogodili 250 terorističkih ciljeva u Gazi
Francuski ratni brod oborio dva drona iz Jemena
Opća deklaracija o ljudskim pravima slavi 75. godišnjicu
U tornadu u Americi najmanje 6 mrtvih i preko 30 ozlijeđenih
Egipćani izlaze na izbore
Je li za rusko gospodarstvo najgore prošlo?
Incident u Južnom kineskom moru: Kina vodenim topovima gađala filipinske brodove?
SAD odobrio hitnu prodaju 14.000 granata IzraeluSVASTARIJE

Ukrajina se ne miri sa stvarnošću, a greške Zelenskog mogu biti fatalne

Rusi i SAD vode novu utrku u nuklearnom naoružanju. Gubitnik je Europa

Erdogan žestoko napao SAD zbog Gaze

VIDEO Putnički avion slijeće u Tel Avivu dok Iron Dome ruši Hamasove rakete

Arapske zemlje i Turska pozvali na hitan prekid rata u Gazi

SAD stavio veto na UN-ovu rezoluciju o trenutačnom prekidu vatre u Gazi

S neba će na kratko nestati jedna od najsjajnijih zvijezdi

Šire se fotografije Palestinaca kako kleče u donjem rublju s povezom na očima

Scholz nosio židovsku kapicu, zapalio svijeću za Hanuku: ˝Odmah oslobodite sve taoce˝

Predsjednik Irana tokom posjeta Rusiji optužio Zapad: ˝Podržava izraelski genocid˝


osmrtnicama basmrtovnice