TUZLARIJE - VIJESTI

15.11.2023. u 09:57
Gender centar FBiH:
Najoštrije osuđujemo ubistvo u Sarajevu

Gender centar Federacije Bosne i Hercegovine saopćio je da izražava najoštriju osudu i zabrinutost povodom ubistva žene u Sarajevu kao još jednom u nizu femicida kojima svjedočimo u našem društvu.

Tuzlarije


- Femicid predstavlja najekstremniju formu rodno zasnovanog nasilja. To je ubistvo učinjeno prema osobama ženskog spola, motivirano spolom žrtve, mizoginijom, osjećajem superiornosti i nadmoći nad ženama, u čijoj osnovi su štetni rodni stereotipi o ulogama žena i muškaraca, a povezan je i sa drugim oblicima nasilja prema ženama. Femicid najčešće nije incident već je posljedica dugotrajne izloženosti raznim oblicima nasilja od strane počinioca. Uzroci nasilja nad ženama povezani su s općim položajem žena u društvu, diskriminacijom žena, rodnim ulogama, nejednakom raspodjelom moći između muškaraca i žena, rodnim stereotipima, predrasudama i nasiljem nad ženama. Prisutnost vatrenog oružja u domu jedan je od faktora koji povećava rizik od femicida. Na žalost ponovo svjedočimo senzacionalističkim medijskim naslovima u kojima stoji „usmrtio suprugu nakon što ga je napustila“, što samo podupire stavove o neravnopravnom odnosu moći i poimanju žene kao vlasništva muškarca. Ovim povodom ističemo ozbiljnost svake prijave nasilja u porodici. Neodgovarajući odgovor na prvu prijavu nasilja u porodici povećava rizik od ponovnog činjenja nasilja i većih posljedica po žrtvu, ali i samo društvo – navodi se u saopćenju iz Gender centra FBiH.

Dodaju da prema istraživanjima provedenim u Bosni i Hercegovini, 90 posto građana izražava visok stepen svjesnosti o problemu nasilja u porodici, ali da 45 posto građana nasilje u porodici još uvijek gleda kao privatni problem.

- Ovo pokazuje da naše društvo u procesu tranzicije postaje svjesno određenih problema, ali patrijarhalni društveni kontekst još uvijek ima značajan uticaj te se rješavanje datih problema smatra privatnom stvari, čemu doprinosi i podatak da 80 posto ispitanika smatra u određenim situacijama opravdanim nasilje nad članom porodice. Gotovo polovina žena u BiH (48 posto) iskusila je neki oblik nasilja, uključujući i nasilje od strane intimnog partnera, nepartnera, uhođenje ili seksualno uznemiravanje, od svoje petnaeste godine. Preciznije rečeno, skoro četiri od deset žena (38 posto) izjavile su da su iskusile psihičko, fizičko ili seksualno nasilje od petnaeste godine od partnera ili nepartnera (FBiH: 36 posto, RS: 39 posto) – ističu iz Gender centra FBiH.

U periodu 2019-2022. godine, podaci su koje iznosi Gender centar, ukupan broj žena žrtava nasilja u porodici za Federaciju BiH iznosio je 8038, a muškaraca 2256, što znači da od ukupnog broja žrtava nasilja u porodici žene čine 78 posto.

- Najozbiljnija posljedica nasilja u porodici su slučajevi femicida koji predstavlja ubistvo žene od strane muškarca motivisano mržnjom i osjećajem nadmoći. Iako su slučajevi femicida prisutni u FBiH, djela se ne kvalifikuju kao femicid, već se procesuiraju prema odredbama zakona kojima su regulisane različite vrste ubistava. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u periodu 2017-2021. godine u FBiH ubijeno je 30 žena. Prema dostupnim podacima za područje FBiH, u periodu od septembra 2019. do novembra 2022. godine ubijeno je najmanje 14 žena od strane sadašnjih ili bivših partnera ili bliskog srodnika.

Nadalje, u četverogodišnjem periodu samo jednom nasilniku nadležni sudovi su izrekli mjeru privremenog lišavanja slobode i zadržavanja, iako su, primjera radi, samo u 2022. godini za 278 osoba izrečene mjere zabrane približavanja žrtvi. Također, veoma mali broj počinilaca nasilja bude procesuiran, zbog toga što žrtve često odustanu od krivičnog gonjenja počinioca – navode u saopćenju iz Gender centra FBiH.

Istanbulska konvencija, podsjećaju iz Gender centra FBiH, zahtjeva da nadležni organi provode procjenu rizika od smrtnosti, ozbiljnosti situacije i rizika od ponavljanja nasilja s ciljem upravljanja rizikom i koordiniranog osiguranja i podrške, uzimajući u obzir u svim fazama postupka i činjenicu da učinioci nasilja posjeduju vatreno oružje odnosno imaju pristup vatrenom oružju, kao i procjenu rizika za djecu.

- GREVIO komitet i Izvještaj naglašava značaj multisektorske saradnje u prevenciji i borbi nasilja u obitelji, ali nas je isto pozvao da unaprijedimo efikasnost našeg odgovora kao i uvođenje procesa procjene rizika kako bi se odgovor prilagodio stvarnim potrebama. Fokus na efikasnost je naglasio i Ured za reviziju institucija FBIH koji je proveo reviziju učinka i izdao niz preporuka za regulatorne i institucionalne pretpostavke za postizanje rodne ravnopravnosti i sprečavanje nasilja nad ženama – poručuju iz Gender centra FBiH.

Također ukazuju da Krivični zakon Federacije BiH propisuje teže kažnjavanje za kvalifikovani oblik ubistva iz mržnje čija osnova može biti i spol žrtve i za najteži oblik nasilja u porodici koji rezultira smrću člana porodice kojeg je počinilac prethodno zlostavljao, za koje je zapriječena kazna zatvora najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora.

Ratifikacijom Istanbulske konvencije Bosna i Hercegovina se obavezala na poduzimanje zakonodavnih i drugih mjera radi osiguranja pravnog, institucionalnog i organizacionog okvira za prevenciju nasilja nad ženama i nasilja u porodici, zaštitu žrtava nasilja i kažnjavanje počinitelja nasilja, za što je neophodan koordinirani pristup svih subjekata zaštite u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, saopćeno je iz Gender centra FBiH.

(tuzlarije.net)               













03.05.2024. Broj citanja: 115
VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte




03.05.2024. Broj citanja: 72
Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije




03.05.2024. Broj citanja: 76
Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝




03.05.2024. Broj citanja: 151
Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝




03.05.2024. Broj citanja: 103
Orangutan sam sebe liječio ljekovitim biljem. ˝Sažvakanu biljku je nanosio na ranu˝




03.05.2024. Broj citanja: 48
VIDEO Kina lansirala sondu koja će prikupiti uzorke s tamne strane Mjeseca




03.05.2024. Broj citanja: 64
VIDEO Njemačka tvrtka lansirala raketu na parafinski vosak




03.05.2024. Broj citanja: 116
Boris Johnson na glasanje došao bez osobne. On je uveo zakon po kojem je to obaveza




02.05.2024. Broj citanja: 370
SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h




02.05.2024. Broj citanja: 1081
VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo
















OSTALE VIJESTI
Ruski vojnici ušli u američku bazu u Nigeru. Američki vojnici su još uvijek tamo
Rusi se žale: Ukrajinci otvoreno spremaju napad na Krimski most
Zapošljavanje prošlog mjeseca jako usporilo u SAD-u
Haški sud: Prestanite nas ometati i zastrašivati
Kreću direktni letovi iz Mostara za četiri europska grada
Madeleine McCann nestala je prije 17 godina. Njeni roditelji: Oduzeta nam je
Policajci ubili dječaka napadača u školi u SAD-u, citirao je srpsku pjesmu
Ovo su ratni ciljevi Rusije za ovu godinu
Britanija: Ukrajina može koristiti oružje za napade unutar Rusije
Prijavljeno 17 avioprijevoznika: "Lažu u reklamama"
Hakeri napali mailove vladajuće stranke u Njemačkoj, pozvan ruski veleposlanik
U Njemačkoj uhićeni maloljetni islamisti
Južna Koreja uvodi kazne svima koji smanje količinu proizvoda, a to ne kažu kupcima
VIDEO Njemačka tvrtka lansirala raketu na parafinski vosak
UN: Izraelski kopneni napad na Rafah mogao bi dovesti do pokolja
Madeleine McCann nestala je prije točno 17 godina
VIDEO Kina lansirala sondu koja će prikupiti uzorke s tamne strane Mjeseca
U BiH na snazi sve Schmidtove izmjene izbornog zakona
Gazprom je u minusu prvi put u više od 20 godina
Laburisti na izborima zadali težak udarac britanskim konzervativcima







SVASTARIJE

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝

Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝

Orangutan sam sebe liječio ljekovitim biljem. ˝Sažvakanu biljku je nanosio na ranu˝

VIDEO Kina lansirala sondu koja će prikupiti uzorke s tamne strane Mjeseca

VIDEO Njemačka tvrtka lansirala raketu na parafinski vosak

Boris Johnson na glasanje došao bez osobne. On je uveo zakon po kojem je to obaveza

SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h

VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi