TUZLARIJE - VIJESTI

08.03.2024. u 10:17 Broj citanja: 654
Osmomartovski intervju Tuzlarija:
Profesorica muzike i vokalistica popularne Divanhane, Selma Droce

Tuzlarije
„Sevdalinka je nastala iz ženske čežnje“


Međunarodni Dan žena iskoristili smo kao povod da razgovaramo sa jednom od liderica sve popularnijeg sevdah sastava Divanhana, predivnom Mostarkom, profesoricom muzike Selmom Droce.

Mladalački entuzijazam, kreativnost, ekspresija na raznim poljima ali i osviještenost o raznim pitanjima i sferama života, krase ovu mladu ženu.

Sasvim iskreno o priznanjima, svjetskoj muzičkoj sceni, očuvanju sevdaha, ženskom autorstvu u sevdalinci i mnogim drugim temama Selma Droce govori za čitaoce portala Tuzlarije.

Tuzlarije: Protekla godina bila je vjerovatno najuspješnija godina za Divanhanu, a krunisana je nagradom eminentnog britanskog časopisa Songlines za najbolji muzički sastav svijeta. Šta za Vas, u daljoj karijeri, predstavlja ovakva nagrada, a šta za vaš kolektiv?

Sretna sam da smo odlikovani ovim priznanjem, međutim ono, koliko god laskalo u jednom trenutku, već u slijedećem pred vas postavlja mnoštvo pitanja i odgovornosti spram toga kako dalje. Izlaz vidim u radu i raduje me to što osjećam da smo kao kolektiv zreliji i spremniji da istražujemo i stvaramo. Ponosni smo da smo uspjeli zvuk sevdaha ponuditi svjetskom tržištu i da je svijet prigrlio sve njegove ljepote i raznovrsnoti.

Tuzlarije: Da li se, shodno rezultatima koje postižete i pažnjom koju izazivate na svjetskoj muzičkoj sceni, smatrate ambasadorima naše zemlje i sevdaha općenito?

U trenutku kad je Divanhana nastala, nismo razmišljali o tome. Divanhanu je pokrenula skupina mladih entuzijasta, umjetnika s nekom svojom, drugačijom i ličnom interpretacijom sevdaha, a vrijeme i prisutnost na muzičkoj sceni su nam kasnije dodijelili titulu ambasadora bosanskohercegovačke kulture i tradicije. Mi smo to s radošću prihvatili i drago nam je da naša muzika i naša ostvarenja lijepo kazuju o zemlji iz koje dolazimo.

Tuzlarije


Tuzlarije: Da li postoji adekvatna podrška državnih institucija koja podupire ovakav međunarodni uspjeh benda?

Bosna i Hercegovina je, kad govorimo o sferi podrške kulturi i umjetnosti, još uvijek na svom razvojnom putu. Svjesni toga, da pored kulturnih, kao društvo imamo i mnoštvo drugih problema i svakodnevnih izazova, strpljivo čekamo i razumijevamo da su za uspostavu adekvatnog sistema potrebni brojni preduslovi. Svaka godina sa sobom donese neke pozitivne promjene i mi smo toga svjesni, sređuje se arhivska građa, ozbiljne rasprave se vode oko potraživanja autorskih i izvođačkih prava, nastoji se pravno definisati status umjetnika. Sve nas to ohrabruje da će naše društvo, na čelu sa voditeljima istog naći načine da potpomogne kulturu i umjetnost u nekoj budućnosti.

Tuzlarije: Upravo je objavljena nova pjesma „Bajami“ gdje se potpisujete kao autorica muzike. Znači li to da žene preuzimaju prevlast u autorstvu tradicionalne muzike naše zemlje, s obzirom na to da su u novokomponovanoj sevdalinci rijetki ženski autori?

Iskreno govoreći, nisam razmišljala o tome, mada pitanje ima svoju poentu. Sevdalinka je, kažu, nastala iz ženske čežnje, u skrivenim ženskim odajama gdje su žene provodile vrijeme i krojile različite stihove i pjesme o svom dragom, nekom lijepom cvijetu, majci ili djetetu. Kasnije, neke od najljepših sevdalinki prepoznajem u interpretacijama maestralnih Zehre Deović, Nade Mamule, Zore Dubljević, Bebe Selimović i drugih sjajnih vokalistica koje sam slušala od djetinjstva. Usto, najljepše opjevani likovi jesu Šantićeva Emina, vragolasta Đula, zanosna Ajka, sve mahom krasne, pjesmom ovjekovječene žene. Istina je da se žene nisu afirmisale kao autorice, ali su na neki način uvijek bile stub sevdaha. Vremena su se promijenila i ako su, shodno tome, „Bajami“ neki presedan, čast mi je biti pionirkom bosanskohercegovačkog ženskog autorstva.

Tuzlarije


Tuzlarije: Bajami su zaista neobična riječ. Šta se krije iza ljepote ove melodije i teksta?

Bajam je starinski naziv za badem. Ljepota i miris cvijeta badema bili su naš lajtmotiv za izgradnju ljubavne pjesme koja je u muzičkom pogledu spoj lokalnih utjecaja i flamenco zvuka kojeg je sa sobom donio dragi prijatelj i umjetnik, Luis Robisco, flamenco gitarista iz Španije. S Luisom smo se upoznali tokom našeg boravka u Španiji i zaista priželjkujemo da nam ovo ne bude posljednji projekt s njim. Tekst za Bajame je uradio kolega, pijanist i kompozitor Neven Tunjić, a cijeli proces nastanka pjesme neponovljivo je transkulturalno iskustvo za svakog od nas. Tako se odlučismo da početkom ovog proljeća, poštovaocima našeg rada poklonimo jednu sjetnu i romantičnu pjesmu koja otvara našu koncertnu sezonu i najavljuje novi studijski album kojeg planiramo izdati do kraja godine.



Tuzlarije: Mlada ste, školovana žena, profesorica u srednjoj Muzičkoj školi u Mostaru, profesorica na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i uz sve to vokalna solistica Divanhane. Kao modernoj ženi, uz sve te uloge, koliko je moguće organizovati vrijeme samo za sebe. Koje su to navike koje volite njegovati u slobodno vrijeme?

Budući da me sve ove uloge vezuju za društvo i širu zajednicu, slobodno vrijeme provodim u krugu najbližih prijatelja, s porodicom, uz neku šetnju i opuštajuće aktivnosti. Volim čitati knjige i smiruje me zvuk prirode.

Tuzlarije: Svjetska muzička scena vas i ove godine očekuje. Predviđeni su koncerti u Londonu i to u Barbicane Centru koji važi za najveći kulturni centar u Evropi, kao i prva turneja po Australiji. Otkrijte nam gdje vas sve ljubitelji vašeg zvuka mogu slušati i gledati tokom 2024. godine?

Tokom proljeća se družimo u Novom Sadu, zatim Londonu, Sarajevu i Minhenu. Nakon toga putujemo u Australiju gdje ćemo održati 6 koncerata u 6 različitih gradova. Na ljeto ćemo raditi regionalnu turneju, ali ćemo učestvovati na nekoliko prestižnih festivala u Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj i Švicarskoj. Lista naših koncerata nije konačna, pa bih svima onima koji žele doći na naš koncert preporučila da nas prate na našoj zvaničnoj stranici www.divanhana.ba ili putem društvenih mreža.

Tuzlarije: Za kraj, shodno današnjem prazniku želimo da pošaljete poruku pripadnicama ljepšeg spola. Kakva je žena našeg podneblja i da li se dovoljno cijene njene zasluge i angažman u svim sferama života i rada?

Pozicioniranje žene u modernom društvu kreće od ličnog i pojedinačnog samopouzdanja, a slijedeća etapa, ujedno i moja poruka, je da biramo i budemo okruženje koje ispunjava i podržava rast svake od nas.

(tuzlarije.net)               













27.04.2024. Broj citanja: 112
U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera




27.04.2024. Broj citanja: 144
Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene




27.04.2024. Broj citanja: 120
Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad




27.04.2024. Broj citanja: 81
Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa




27.04.2024. Broj citanja: 87
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji




27.04.2024. Broj citanja: 388
Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝




27.04.2024. Broj citanja: 81
Vukovarka u Beogradu optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima




27.04.2024. Broj citanja: 135
Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom




26.04.2024. Broj citanja: 175
Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona




26.04.2024. Broj citanja: 390
U SAD-u zabranjen TikTok, a u Kini zabranjeno sve
















OSTALE VIJESTI
Hamas objavio video talaca otetih na početku rata
Rusi masovno nadiru, Ukrajinci očajni, stiže moćno oružje. Slijedi ogromna bitka
Glasnogovornik Kremlja o primirju: Putinovo stajalište je dobro poznato
U Njemačkoj počinje ogroman sudski postupak skupini koja je planirala državni udar
VIDEO Ruski sustav vrijedan 7.5 milijuna dolara uništen u nekoliko sekundi
Kina uvela drastične promjene u vojsku
Rusi šalju pojačanje za proboj ključne točke u Ukrajini. Situacija za Kijev je očajna
Rusi: U 7 dana izveli smo 35 napada Kinžalima. Gađali smo i grupe plaćenika
Medvedev prijeti SAD-u. "Dogodilo se neočekivano, moramo odgovoriti"
Zelenski objavio kada očekuje veliku rusku ofenzivu
Oslobođena taokinja Hamasa: Pokušavala sam ih nasmijati samo da mi daju jesti
Zapadni i arapski dužnosnici sastaju se u Rijadu zbog krize u Gazi
Njemački ministar: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret
Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad
WSJ: Američki obavještajci misle da Putin vjerojatno nije naredio ubojstvo Navalnog
U Čileu se radi 45 sati tjedno. Uvode se promjene, radit će se kraće
Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji
Nastavak velike potrage za autističnim dječakom u Njemačkoj. Policija ima jedan trag
Američki šef diplomacije: Kina se planira miješati u predsjedničke izbore u SAD-u
Nastavljena doprema pomoći za Gazu s Cipra







SVASTARIJE

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Ukrajina dronovima napala ruske rafinerije u Krasnodaru, jedna obustavila rad

Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Australski premijer: Nasilje nad ženama je epidemija u Australiji

Autističnog dječaka još traže u Njemačkoj. ˝Šetao je kvartom, a onda otrčao u šumu˝

Vukovarka u Beogradu optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom

Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona

U SAD-u zabranjen TikTok, a u Kini zabranjeno sve





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi