TUZLARIJE - VIJESTI

08.01.2010. u 14:02 Broj citanja: 386
Općinsko pravobranilaštvo Tuzla
Reagovanje na netačne navode Mirnesa AjanovićaU povodu navoda predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića vezanih za podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, predstavnici Općinskog pravobranilaštvo Tuzla, kao jednog od prozvanih subjekata, danas su održali press konfereciju.

Tuzlarije


Prema riječima općinskog pravobranioca Pauline Vazmer – Jogunčić, izneseni su netačni, a možda i zlonamjerni komentari te je na danas održanoj press konfereciji pročitala saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:

I - U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla od 16.09.2009. godine u povodu javne osude propagande Milorada Dodika, kojim je data podrška namjerama Općinskog načelnika Jasmina Imamovića da se u ime Općine Tuzla podnese podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, te zatraženo od Općinskog pravobranioca da realizira namjere Općinskog načelnika i u ime Općine Tuzla podnese krivičnu prijavu protiv imenovanog, Općinsko pravobranilaštvo Tuzla je u realizaciji postavljenog zadatka, nakon temeljite pripreme, primjenom svih relevantnih propisa, podnijelo protiv Milorada Dodika krivične prijave i to:

1. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu tuzlanskog kantona
2. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu Bosne i Hercegovine
3. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Navedene krivične prijave podnesene su na osnovu relevantnih propisa u zavisnosti od tužilaštva kojem su podnesene, s tim da se u sve tri krivične prijave traži da se ispita postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine kao što su: pomoć poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. KZ BIH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

II – Uz sve 3 krivične prijave priložen je dokazni materijal do kojeg je Općinsko pravobranilaštvo moglo doći., a posebno DVD snimak istupa Milorada Dodika emitiran u Magazinu "60 minuta" Federalne televizije od 14.09.2009. godine, transskript snimka govora objavljenog u navedenoj emisiji, kao i drugi dokazi kojima se ukazuje na netačnost izjave Milorada Dodika.

III – O podnešenim krivičnim prijavama javnost je odmah obavještena putem Saopštenja za medije općinskog načelnika od 23.09.2009. godine koje je dostavljeno svim medijima, uz izričito navođenje da su krivične prijave u sva tri navedena tužilaštva.

IV – Nakon Općine Tuzla zastupane po Općinskom pravobranilaštvu Tuzla, krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika podnio je i gradonačelnik grada Sarajeva, a sa čijim sadržajem nismo upoznati.

V - Shodno tome, vrlo je čudno da autor navoda koji su izneseni u tekstovima nekih medija nije bio obavješten o aktivnostima Općine Tuzla i Općinskog pravobranilaštva Tuzla, te se povodom Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini da se neće narediti sprovođenje istrage protiv Milorada Dodika po krivičnim prijavama gradonačelnika Sarajeva od 5.10.2009. godine i Općinskog pravobranilaštva Tuzla od 23.09.2009. godine, oglasio na način kako je to već izneseno, i to napadajući samo "tuzlansku općinsku administraciju" i Pravobranilaštvo Općine Tuzla.

VI – Konačno, napominjemo da je protiv Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini dopuštena pritužba u roku od 8 dana, koja je već u završnoj fazi pripreme u Općinskom pravobranilaštvu Tuzla i bit će blagovremeno podnesena.


S.M.

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar


Kako bi spasila 2-godišnju kćer
Hrabra majka pitbullu odgrizla uho i zabila mu ruku u usta
Ubistvo u Zvorniku podgrijalo napetosti:
Bošnjačkog povratnika sjekirom ubio susjed Srbin
Ubistvo u Beogradu:
16-godišnjak upucan u dvorištu škole

23.04.2014. u 18:13
U Gradačcu
Demobilisani borac više od devet sati prijeti da će se zapaliti


TuzlarijeDemobilisani pripadnik Armije RBiH Rajib B. iz Gradačca, od jutros se nalazi u zgradi Doma zdravlja “Hamdija Bravo“ Gradačac. Već gotovo 9 sati je unutra, polio je benzinom jednu kancelariju i sebe i prijeti da će sve zapaliti. Neki od okupljenih su rekli da traži razgovor za direktorom Doma zdravlja te da se za ovaj korak odlučio zbog duga kojeg ima prema Domu zdravlja.

OPŠIRNIJE


23.04.2014. u 18:01 Broj citanja: 632
Wizz Air i zvanično objavio:
Od juna se iz Tuzle avionom može u pet gradova u četiri državeTuzlarijeWizz Air najveći nisko-tarifni avio prevoznik u Centralnoj i Istočnoj Evropi*, objavio je danas da će ovog ljeta povećati broj svojih operacija u Bosni i Hercegovini tako što će dodati 2 nove rute iz Tuzle, za Dortmund i Eindhoven.

OPŠIRNIJE


23.04.2014. u 16:05
Počeo 5. sajam GRAPOS-EXPO 2014 u Gračanici


Međunarodni sajam poduzetništva i obrta GRAPOS-EXPO 2014 zvanično je otvorio premijer TK Bahrija Umihanić. Pokrenut s ciljem promocije i međusobnog povezivanja poduzetnika, ne samo sa užeg već i inostranog tržišta, i ovogodišnji Sajam će pozitivno utjecati na stvaranje poduzetničke klime i intenziviranje privrede.

OPŠIRNIJE


23.04.2014. u 15:29 Broj citanja: 335
Servisne informacije
.... i malo tuzlarijaTuzlarijeWizzair uvodi dvije nove linije iz Tuzle, za Eindhoven i Dortmund, to je vrlo lijepa vijest i ako bude pameti trebalo bi ih biti još. Ne treba ni govoriti koliko je sada lakše, pa i jeftinije, putovati za Švajcarsku, Njemačku, Holandiju i Švedsku, koliko je pogodnije letiti iz Tuzle umjesto sa aerodroma u Sarajevu, Beogradu ili Zagrebu.

OPŠIRNIJE


23.04.2014. u 15:16
Otvoren Međunarodni sajam medicine Remedium
Novine iz zdravstva na jednom mjestu


Tuzlarije Međunarodni sajam medicine Remedium, koji se organizuje pod pokrovitelj stvom Ljekarske komore TK, svečano je otvoren za sve posjetioce koji su zainteresovani za zdravstvo i medicinska dostignuća. Brojni gosti, farmaceutski zastupnici, ljekari i medicinsko osoblje imaju priliku da u naredna tri dana vide zdravstvene kapacitete i mogućnosti.

OPŠIRNIJE


23.04.2014. u 14:02 Broj citanja: 993
Danas, u svim školama na području općine Tuzla
Mala matura za učenike završnih IX razreda


TuzlarijeDanas sa početkom u 10:00 sati u svim školama na području općine Tuzla obavlja se mala matura za učenike završnih IX razreda. Centralna škola u kojoj je održan sastanak sa direktorima i testatotima je škola "Kreka". Testiranje učenika obavlja se iz BHS jezika i matematike.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Istraga o kriminalu u Centru za uklanjanje mina: Istražioci u prostorijama BH MAC-a

Rasprava o amandmanima i inicijativama za promjenu Ustava: Zastupnici o Ustavu, pred Parlamentom FBiH protest nezaposlenih

Kazna za silovanje 11-godišnje djevojčice u liftu zgrade: Maloljetniku deset godina zatvora za silovanje djevojčice

SumNja se na stare gromobrane ili uređaje za dojavu požara: U ArcelorMittalu Zenica otkriven radioaktivni otpad

VIDEO: Vježba pripadnika OSBiH, MUP-ova i Policije Distrikta: Zbrinjavanja traumatskih povreda u taktičkim uslovima

Cigarete su krijumčarene s područja Crne Gore i Srbije u BiH: Podignuta optužnica protiv 26 osoba zbog krijumčarenja cigareta

"Redsima" popločan put do titule: Chelsea sa drugom ekipom protiv Liverpoola

POTVRĐENE PRESUDE ZA ZLOČINE NAD HRVATIMA U MORINJU

BEBA I TROGODIŠNJA DJEVOJČICA POGINULI U POPLAVAMA U SRBIJI

VLAK ISKOČIO IZ TRAČNICA ZBOG PREBRZE VOŽNJE: 37 MRTVIH U NESREĆI NA JUGOISTOKU DR KONGA

PRORUSKI SEPARATISTI POGODILI UKRAJINSKI VOJNI AVION IZNAD SLAVJANSKA, ZAVRŠENO USKRSNO PRIMIRJE

HAMAS I FATAH POTPISALI SPORAZUM O POMIRENJU: "RAZDOBLJE PODJELE JE ZAVRŠENO"

ČAK 85 POSTO GRAĐANA BIH ZA PRIDRUŽIVANJE EU-U

HRVATSKA PO KORIŠTENJU ICT TEHNOLOGIJA NA 46. MJESTU U SVIJETU

NEPALSKE ŠERPE IPAK ĆE SE PENJATI NA MOUNT EVEREST?

JAPANCI ODUSTALI OD ULAGANJA U TE TUZLA