TUZLARIJE - VIJESTI

08.01.2010. u 14:02 Broj citanja: 1065
Općinsko pravobranilaštvo Tuzla
Reagovanje na netačne navode Mirnesa AjanovićaU povodu navoda predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića vezanih za podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, predstavnici Općinskog pravobranilaštvo Tuzla, kao jednog od prozvanih subjekata, danas su održali press konfereciju.

Tuzlarije


Prema riječima općinskog pravobranioca Pauline Vazmer – Jogunčić, izneseni su netačni, a možda i zlonamjerni komentari te je na danas održanoj press konfereciji pročitala saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:

I - U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla od 16.09.2009. godine u povodu javne osude propagande Milorada Dodika, kojim je data podrška namjerama Općinskog načelnika Jasmina Imamovića da se u ime Općine Tuzla podnese podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, te zatraženo od Općinskog pravobranioca da realizira namjere Općinskog načelnika i u ime Općine Tuzla podnese krivičnu prijavu protiv imenovanog, Općinsko pravobranilaštvo Tuzla je u realizaciji postavljenog zadatka, nakon temeljite pripreme, primjenom svih relevantnih propisa, podnijelo protiv Milorada Dodika krivične prijave i to:

1. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu tuzlanskog kantona
2. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu Bosne i Hercegovine
3. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Navedene krivične prijave podnesene su na osnovu relevantnih propisa u zavisnosti od tužilaštva kojem su podnesene, s tim da se u sve tri krivične prijave traži da se ispita postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine kao što su: pomoć poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. KZ BIH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

II – Uz sve 3 krivične prijave priložen je dokazni materijal do kojeg je Općinsko pravobranilaštvo moglo doći., a posebno DVD snimak istupa Milorada Dodika emitiran u Magazinu "60 minuta" Federalne televizije od 14.09.2009. godine, transskript snimka govora objavljenog u navedenoj emisiji, kao i drugi dokazi kojima se ukazuje na netačnost izjave Milorada Dodika.

III – O podnešenim krivičnim prijavama javnost je odmah obavještena putem Saopštenja za medije općinskog načelnika od 23.09.2009. godine koje je dostavljeno svim medijima, uz izričito navođenje da su krivične prijave u sva tri navedena tužilaštva.

IV – Nakon Općine Tuzla zastupane po Općinskom pravobranilaštvu Tuzla, krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika podnio je i gradonačelnik grada Sarajeva, a sa čijim sadržajem nismo upoznati.

V - Shodno tome, vrlo je čudno da autor navoda koji su izneseni u tekstovima nekih medija nije bio obavješten o aktivnostima Općine Tuzla i Općinskog pravobranilaštva Tuzla, te se povodom Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini da se neće narediti sprovođenje istrage protiv Milorada Dodika po krivičnim prijavama gradonačelnika Sarajeva od 5.10.2009. godine i Općinskog pravobranilaštva Tuzla od 23.09.2009. godine, oglasio na način kako je to već izneseno, i to napadajući samo "tuzlansku općinsku administraciju" i Pravobranilaštvo Općine Tuzla.

VI – Konačno, napominjemo da je protiv Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini dopuštena pritužba u roku od 8 dana, koja je već u završnoj fazi pripreme u Općinskom pravobranilaštvu Tuzla i bit će blagovremeno podnesena.


S.M.

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Naoružani napadači uzeli taoce u crkvi na sjeveru Francuske
Napadači ubili svećenika, policija ubila napadače
U eksploziji u Natron Maglaju sedam osoba povrijeđeno
Preminuo jedan od povrijeđenih radnika
HOROR U JAPANU U centru za osobe s invaliditetom:
Nožem ubio najmanje 19 i ozlijedio preko 20 ljudi

26.07.2016. u 15:32 Broj citanja: 385
Najava 6. Festivala folkora ˝PURAČIĆ – 2016˝


TuzlarijeKulturno umjetničko društvo "Puračić" ove godine organizuje 6. Festival folkora "PURAČIĆ – 2016". Na festivalu će učešće uzeti 13 Kulturno umjetničkih društava iz BiH i inostranstva (Turske, Makedonije, Hrvatske, Holandije i Bosne i Hercegovine) sa preko 400 učesnika programa. Puračić će 5. augusta biti centar kulturnih dešavanja i posjete brojnih učesnika iz raznih krajeva BiH i inostranstva.

OPŠIRNIJE


26.07.2016. u 15:10 Broj citanja: 331
Poziv građanima da obilježe 27. juli
Tuzla je grad koji u kontinuitetu njeguje antifašizam


Prema riječima grdonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, Tuzla je grad u kojem se u našoj zemlji najviše njeguje antifašizam. Da nije uvijek bilo tako podsjetio je predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Grada Tuzla, Muhamed Čaušević, koji se prisjetio da se Dan ustanka Bosne i Hercegovine u ratnim godinama jedva i obilježavao.

OPŠIRNIJE


26.07.2016. u 14:15 Broj citanja: 2042
Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica
Obavještenje o obustavi saobraćajaTuzlarijeObavještavamo građane da će u periodu od 27.07.2016. godine do 27.08.2016. godine doći do privremene obustave saobraćaja u dijelu ulica Klosterska i Turalibegova, na dionici od raskrsnice ulica Klosterska i Mihajla i Živka Crnogorčevića do raskrsnice ulica Turalibegova i Kazana mahala u Tuzli.

OPŠIRNIJE


26.07.2016. u 13:48 Broj citanja: 376
Ministri Hadžiefendić i Skopljak upriličili prijem za predstavnike SABNOR-aPovodom obilježavanja 27. jula, 75. godišnjice ustanka naroda i narodnosti BiH ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak upriličili su danas prijem za predstavnike Saveza antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata TK

OPŠIRNIJE


26.07.2016. u 11:52 Broj citanja: 630
Ljetno državno prvenstvo BiH u plivanju, Sarajevo 22.-24.07.2016. godine
20 medalja za plivačice i plivače ˝Zmaj-Alpamma˝TuzlarijeU Sarajevu je proteklog vikenda održano Ljetno državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u plivanju na velikim bazenima (50 metara), za kategorije: mlađih kadeta, kadeta, mlađih juniora, juniora i seniora. Ukupno je nastupilo 19 klubova sa oko 290 plivača i plivačica iz cijele Bosne i Hercegovine.

OPŠIRNIJE


26.07.2016. u 10:56 Broj citanja: 4986
Tuzlak Sejfudin Koprić sa bosanskom zastavom na 4.050 metara nadmorske visine


Kao član međunarodne planinarske ekspedicije Sejfudin Koprić Sejfo se javio sa 4.050 metara nadmorske visine sa francuskih Alpa. Stravstveni planinar, inače penzionisani kamerman RTV TK nastavlja dalje u osvajanju planinskih vrhova.
Ekspedicija traje od 22. 7. do 14.8. 2016. godine

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
U eksploziji u Natron Maglaju šest osoba povrijeđeno: Preminuo jedan od povrijeđenih radnika

Policija ubila otmičare; ISIS preuzeo odgovornost za napad: Svećenik ubijen, jedna osoba se bori za život

Samoubilački napad u Mogadišu: Najmanje 13 osoba ubijeno u bazi mirovnih snaga

SDA, SBB i HDZ BiH nisu postigli dogovor: Odgođene sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Napadu u centru za zbrinjavanje hendikepiranih u Japanu: Nožem usmrtio 19 osoba

Michael Moore: Pet razloga zašto će Amerikanci odabrati Trumpa: \'Odustanite od samoobmane, Trump će biti predsjednik SAD-a\'

Prvi let oko svijeta bez korištenja goriva trajao 16 mjeseci: Solar Impulse završio historijsko putovanje

Najbrojniji tim nakon osamostaljenja države: Predstavljen olimpijski tim BiH za Rio

Priprema za kvalifikacione utakmice za Eurobasket 2017: Mulaomerović na treningu: Igrači su stigli optimalno spremni
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 45 minuta
Adolfina bocka kancelarku: "Je li vam Njemačka sad dovoljno raznobojna, Frau Merkel?"
Objavljeno prije 50 minuta
Erdoganovi pristaše sišli s uma: Gradonačelnik Ankare tvrdi da pučist GĂĽlen šuruje s demonima
Objavljeno prije 55 minuta
Islamisti detonirali dvije auto-bombe u Somaliji, 14 mrtvih
Objavljeno prije sat vremena
Ubijen jedan od ključnih zapovjednika Islamske države
Objavljeno prije sat vremena
Erdogan dao uhititi uglednu tursku novinarku Nazli Ilicak
Objavljeno prije sat vremena
Muslimanski vođe uznemireni Trumpovim uspjehom: "Borite se protiv mržnje"