TUZLARIJE - VIJESTI

08.01.2010. u 14:02 Broj citanja: 552
Općinsko pravobranilaštvo Tuzla
Reagovanje na netačne navode Mirnesa AjanovićaU povodu navoda predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića vezanih za podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, predstavnici Općinskog pravobranilaštvo Tuzla, kao jednog od prozvanih subjekata, danas su održali press konfereciju.

Tuzlarije


Prema riječima općinskog pravobranioca Pauline Vazmer – Jogunčić, izneseni su netačni, a možda i zlonamjerni komentari te je na danas održanoj press konfereciji pročitala saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:

I - U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla od 16.09.2009. godine u povodu javne osude propagande Milorada Dodika, kojim je data podrška namjerama Općinskog načelnika Jasmina Imamovića da se u ime Općine Tuzla podnese podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, te zatraženo od Općinskog pravobranioca da realizira namjere Općinskog načelnika i u ime Općine Tuzla podnese krivičnu prijavu protiv imenovanog, Općinsko pravobranilaštvo Tuzla je u realizaciji postavljenog zadatka, nakon temeljite pripreme, primjenom svih relevantnih propisa, podnijelo protiv Milorada Dodika krivične prijave i to:

1. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu tuzlanskog kantona
2. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu Bosne i Hercegovine
3. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Navedene krivične prijave podnesene su na osnovu relevantnih propisa u zavisnosti od tužilaštva kojem su podnesene, s tim da se u sve tri krivične prijave traži da se ispita postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine kao što su: pomoć poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. KZ BIH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

II – Uz sve 3 krivične prijave priložen je dokazni materijal do kojeg je Općinsko pravobranilaštvo moglo doći., a posebno DVD snimak istupa Milorada Dodika emitiran u Magazinu "60 minuta" Federalne televizije od 14.09.2009. godine, transskript snimka govora objavljenog u navedenoj emisiji, kao i drugi dokazi kojima se ukazuje na netačnost izjave Milorada Dodika.

III – O podnešenim krivičnim prijavama javnost je odmah obavještena putem Saopštenja za medije općinskog načelnika od 23.09.2009. godine koje je dostavljeno svim medijima, uz izričito navođenje da su krivične prijave u sva tri navedena tužilaštva.

IV – Nakon Općine Tuzla zastupane po Općinskom pravobranilaštvu Tuzla, krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika podnio je i gradonačelnik grada Sarajeva, a sa čijim sadržajem nismo upoznati.

V - Shodno tome, vrlo je čudno da autor navoda koji su izneseni u tekstovima nekih medija nije bio obavješten o aktivnostima Općine Tuzla i Općinskog pravobranilaštva Tuzla, te se povodom Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini da se neće narediti sprovođenje istrage protiv Milorada Dodika po krivičnim prijavama gradonačelnika Sarajeva od 5.10.2009. godine i Općinskog pravobranilaštva Tuzla od 23.09.2009. godine, oglasio na način kako je to već izneseno, i to napadajući samo "tuzlansku općinsku administraciju" i Pravobranilaštvo Općine Tuzla.

VI – Konačno, napominjemo da je protiv Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini dopuštena pritužba u roku od 8 dana, koja je već u završnoj fazi pripreme u Općinskom pravobranilaštvu Tuzla i bit će blagovremeno podnesena.


S.M.

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar


Napad u Francuskoj:
Vozač se zaletio u prolaznike uz povike ˝Bog je velik!˝
Vodič za pesimiste:
Ovo su sva žarišta koja bi svijet u 2015. mogla gurnuti u rat
Tsunami snage 1500 atomskih bombi:
Obilježavanje obljetnice najrazornijeg tsunamija u povijesti

22.12.2014. u 09:34
Realizovan projekat kontrole vida predškolske i školske djece


U Zavodu za javno zdravstvo TK, jučer je organizovan sastanak na kojem je potpisan memorandum o razumijevanju koji označava završetak kooperativnog rada projektnih partnera na sprovođenju masovnog skrininga vida predškolske i školske djece u osnovnim školama TK, sa smjernicama za budući nastavak projekta.

OPŠIRNIJE


22.12.2014. u 09:15
Iz Banovića stiže doza optimizma:
Rudari dobili 13. platu, u januaru i 200 novih radnih mjestaTuzlarijeSafer Mušanović, predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH i predsjednik sindikata RMU „Banovići“ pohvalio se kako su rudari iz ovog malog rudarskg mjesta na sjeveroistoku Bosne završili sa dobiti koja će iznositi više od tri miliona KM.

OPŠIRNIJE


22.12.2014. u 08:30
Dogodilo se u svijetu na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Iako se bavimo isključivo lokalnim i bh. temama, rubriku "Vijesti iz svijeta" objavljujemo od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u svijetu bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


21.12.2014. u 22:37 Broj citanja: 454
Božićna čarolija u Tuzli
Spoj zajedništva i predivnih tonova


TuzlarijeTradicionalni svečani Božićni koncert upriličen je večeras u BKC-u. Koncert su skupa organizovali Franjevački samostan Sv. Petra i Pavla u Tuzli i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak". Ovoga puta sjajan ugođaj u dupke punoj dvorani BKC-a priredili su gosti iz Hrvatske „Najbolji hrvatski tamburaši“, a po tradiciji, nastupili su i članovi Zbora "Iuventus salinarum".

OPŠIRNIJE


21.12.2014. u 22:28
U najdužoj noći u godini:
Na sjevernoj hemisferi počinje zimaTuzlarijeNa sjevernoj Zemljinoj hemisferi u tri minute nakon ponoći počet će zima, koja će trajati do 20. marta. U početak zime uvest će nas večerašnji solsticij, koji se redovno obilježava u Stonehengeu, kada je najkraći dan, a najduža noć u godini.

OPŠIRNIJE


21.12.2014. u 19:07 Broj citanja: 455
Gradonačelnik otvorio ˝Zimsku čaroliju˝


TuzlarijeGradonačelnik Jasmin Imamović, danas je i zvanično otvorio Novogodišnji sajam "Zimska čarolija", koji je jučer počeo sa radom na Trgu Slobode. U činu otvaranja učestvovala je Ernada Hodžić (Ern Ada) djevojčica pjesnikinja, koja je pročitala svoju pjesmu o rudaru i gradonačelniku Imamoviću poklonila svoju knjigu sa posvetom.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Utvrđivanje prijedloga za izbor članova stalnih povjerenstava: Druga sjednica Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Traže pokretanje proizvodnje i isplatu jednokratne pomoći: Radnici "Aide" ponovo protestuju ispred Skupštine TK-a

Sastanak predstavnika Željeznica FBiH i radnika: Pokušaj dogovora o kupovini Gredelj-Revoma

Za unaprjeđenje poduzetničkih zona u FBiH: U Sarajevu potpisivanje ugovora o dodjeli poticajnih sredstava

Nakon spora oko hakerskih napada na kompaniju "Sony pictures": Sjeverna Koreja prijeti napadima na SAD

Tokom obuke srušio se helikopter američke mornarice: Kuvajt: Troje povrijeđenih u nesreći vojnog helikoptera

Mirovni pregovori zapeli: Lukašenko i Nazarbajev u Ukrajini

Razgovarat će sa iračkim premijerom Hajdarom el Abadijem: Federica Mogherini u dvodnevnoj posjeti Iraku

Nakon ubistva 135 školske djece: Uhapšeni pomagači u masakru u pakistanskoj školi

PROGNOZA ZA 2015: PROPADANJE SE NASTAVLJA UZ PAD BDP-A OD 0,5%

DEVETOGODIŠNJAKINJA TEŠKO OZLIJEĐENA NAKON UDARA AUTOMOBILA

HRVATSKA IMALA NAJVEĆI PAD PROIZVODNJE ČELIKA U SVIJETU

KINEZI STALI UZ RUSE: RUSIJA IMA MUDROST, ALI AKO BUDE POTREBNO POMOĆI ĆEMO MOSKVI

BROJ TURISTIČKIH DOLAZAKA U LISTOPADU PORASTAO ZA 12%

UHIĆENI POMAGAČI U KRVAVOM NAPADU NA PAKISTANSKU ŠKOLU

SAUDIJSKA ARABIJA NEĆE SMANJITI PROIZVODNJU NAFTE

RUSIJA GUBI SAVEZNIKE, BJELORUSIJA I KAZAHSTAN OKREĆU SE PREMA EUROPI

INCIDENT NA AMERIČKO-KANADSKOJ GRANICI: KRENUO PREMA CARINICIMA S REVOLVEROM, ZAUSTAVILI GA METCIMA

NAPAD U FRANCUSKOJ: VOZAČ SE ZALETIO U PROLAZNIKE UZ POVIKE "BOG JE VELIK!"