TUZLARIJE - VIJESTI

08.01.2010. u 14:02 Broj citanja: 723
Općinsko pravobranilaštvo Tuzla
Reagovanje na netačne navode Mirnesa AjanovićaU povodu navoda predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića vezanih za podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, predstavnici Općinskog pravobranilaštvo Tuzla, kao jednog od prozvanih subjekata, danas su održali press konfereciju.

Tuzlarije


Prema riječima općinskog pravobranioca Pauline Vazmer – Jogunčić, izneseni su netačni, a možda i zlonamjerni komentari te je na danas održanoj press konfereciji pročitala saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:

I - U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla od 16.09.2009. godine u povodu javne osude propagande Milorada Dodika, kojim je data podrška namjerama Općinskog načelnika Jasmina Imamovića da se u ime Općine Tuzla podnese podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, te zatraženo od Općinskog pravobranioca da realizira namjere Općinskog načelnika i u ime Općine Tuzla podnese krivičnu prijavu protiv imenovanog, Općinsko pravobranilaštvo Tuzla je u realizaciji postavljenog zadatka, nakon temeljite pripreme, primjenom svih relevantnih propisa, podnijelo protiv Milorada Dodika krivične prijave i to:

1. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu tuzlanskog kantona
2. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu Bosne i Hercegovine
3. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Navedene krivične prijave podnesene su na osnovu relevantnih propisa u zavisnosti od tužilaštva kojem su podnesene, s tim da se u sve tri krivične prijave traži da se ispita postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine kao što su: pomoć poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. KZ BIH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

II – Uz sve 3 krivične prijave priložen je dokazni materijal do kojeg je Općinsko pravobranilaštvo moglo doći., a posebno DVD snimak istupa Milorada Dodika emitiran u Magazinu "60 minuta" Federalne televizije od 14.09.2009. godine, transskript snimka govora objavljenog u navedenoj emisiji, kao i drugi dokazi kojima se ukazuje na netačnost izjave Milorada Dodika.

III – O podnešenim krivičnim prijavama javnost je odmah obavještena putem Saopštenja za medije općinskog načelnika od 23.09.2009. godine koje je dostavljeno svim medijima, uz izričito navođenje da su krivične prijave u sva tri navedena tužilaštva.

IV – Nakon Općine Tuzla zastupane po Općinskom pravobranilaštvu Tuzla, krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika podnio je i gradonačelnik grada Sarajeva, a sa čijim sadržajem nismo upoznati.

V - Shodno tome, vrlo je čudno da autor navoda koji su izneseni u tekstovima nekih medija nije bio obavješten o aktivnostima Općine Tuzla i Općinskog pravobranilaštva Tuzla, te se povodom Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini da se neće narediti sprovođenje istrage protiv Milorada Dodika po krivičnim prijavama gradonačelnika Sarajeva od 5.10.2009. godine i Općinskog pravobranilaštva Tuzla od 23.09.2009. godine, oglasio na način kako je to već izneseno, i to napadajući samo "tuzlansku općinsku administraciju" i Pravobranilaštvo Općine Tuzla.

VI – Konačno, napominjemo da je protiv Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini dopuštena pritužba u roku od 8 dana, koja je već u završnoj fazi pripreme u Općinskom pravobranilaštvu Tuzla i bit će blagovremeno podnesena.


S.M.

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Provod za pamćenje
Voditelj noćnog kluba u Hvaru prisilno naplatio Norvežanima 150 hiljada kuna?!
Ubijeno 65 civila
HRW: Koalicija predvođena Saudijcima počinila ratni zločin
Lov na rusku podmornicu:
Švedska vojska provjerava navode o pronalasku olupine ruske podmornice

29.07.2015. u 00:47
Predstavljamo Balkan Dance Orchestra iz Tuzle


TuzlarijeBalkan Dance Orchestra iz Tuzle je oformljen s ciljem snimanja i izvođenja muzičkih numera za pratnju kulturno-umjetničkih društava ili folklornih ansambala. Momci iz Balkan Dance Orchestra se dugi niz godina bave folklornom umjetnošću, te su u posljednje tri godine snimili preko 15 koreografija za potrebe kulturno-umjetničkih društava.

OPŠIRNIJE


28.07.2015. u 17:12 Broj citanja: 855
Gradska uprava Tuzle:
Drastično povećanje cijena javnog prevoza je nezakonito


TuzlarijeU povodu nezakonitog povećanja cijena javnog gradskog prevoza, održana je Vanredna sjednica Kolegija gradonačelnika Tuzle, na kojoj su doneseni zaključci sadržani u Saopštenju za javnost: DD Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla, nezakonito je i drastično povećalo cijene javnog prevoza, što je dovelo do opravdanog uznemirenja velikog broja građana Grada Tuzla.

OPŠIRNIJE


28.07.2015. u 14:55
Potpisani tripartitni ugovori
Ugovori o donaciji zaključeni sa 22 korisnika sa područja Tuzle


U prostorijama Gradske uprave obavljeno je potpisivanje tripartitnih ugovora između Grada Tuzla, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, kao donatora i primalaca donacije, po Programu dodjele pomoći licima čija su poljoprivredna dobra uništena usljed elementarnih nepogoda u 2014. godini. Ugovori o donaciji zaključeni su sa 22 korisnika sa područja grada Tuzla, koji su odabrani u postupku po javnom pozivu

OPŠIRNIJE


28.07.2015. u 14:49
Svjetski dan borbe protiv heptitisa
„Spriječi hepatitis, djeluj sada: testiraj se, zatraži liječenje”


Prema riječima prim. dr. Jasminke Petrović, infektologa Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla, virusni hepatitisi su i pored raznolike antiviralne terapije još uvijek u centru interesovanja zdravstvenih stručnjaka. Većina zaraženih hepatitisom C nisu svjesni svoje bolesti, jer akutni hepatitis C nema simptoma ili su nespecifični, te infekcija često ostaje neotkrivena.

OPŠIRNIJE


28.07.2015. u 14:13 Broj citanja: 733
Servisne informacije
... i malo tuzlarija


BUS karte znatno su skuplje. To je vijest koju su s negodovanjem dočekali korisnici autobusa. Zanjih par godina dolazilo je do dizanja cijena ali do jedne KM, a sada je u pitanju drastičniji potez. Primjera radi, mjesečna karta za penzionere (pokazna) sada je 43 KM a do sada je bila 22 KM, što je poskupljenje od 95,45%. Isti je slučaj i za studente i učenike. Prevoz taksi vozilima je 1,5 KM ako se ne skreće, pa ako oni zadrže istu cijeni, a čak i ako malo poskupe, vjerovatno će porasti broj korisnika taksija.

OPŠIRNIJE


28.07.2015. u 13:46
Treća redovna sjednica Vlade TK
Usvojena Informacija o nadzoru i provjeri rada koncesionara


Vlada Tuzlasnkog kantona usvojila je danas Informaciju o nadzoru, provjeri rada koncesionara i praćenju izvršenja koncesionih ugovora. Ministarstva, kao koncesori u većini predmeta uredno i na vrijeme sačinjavaju zapisnike i shodno tome donose Rješenja ili Odluke o plaćanju koncesionih naknada za korištenje predmeta koncesije.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Pucnjavi s policijom prethodila otmica : U sarajevskom naselju Vraca ubijen Adis Ðorđijević

VIDEO: Sindikat BiH dao konkretne primjedbe : Analizom u 26 tačaka protiv Zakona o radu

O usvajanju odlučuju stranke koje imaju manji broj delegata: Prijedlog novog zakona o radu u četvrtak u Federalnom parlamentu

VIDEO: Mektić: Sve smo dostavili Tužilaštvu BiH: Identifikovano 20 osoba koje su učestvovale u napadu na Vučića

Drugi sastanak pregovaračkih timova SDA i Stranke za BiH: Halilović: Postignut načelan sporazum za ulazak u koaliciju

VIDEO: Rudnicima prijeti oduzimanje dozvole za rad: Kreka i Đurđevik već pola godine nelegalno eksploatišu ugalj

Vlada FBiH se obavezala na provođenje fiskalnih reformi: Novalić i Cormack potpisali Memorandum o razumijevanju

VIDEO: Tereti se za zloupotrebu položaja: Brčko: Osnovni sud potvrdio optužnicu protiv Nedeljka Stankovića

Ljubljana želi vratiti vjerodostojnost postupku arbitraže: Slovenija za arbitra imenovala predsjednika ICJ-a R. Abrahama

VIDEO: Reestetizacija nekadašnje vodeće tvornice ambalaže : U bihaćkoj Polietilenki svojevrsna umjetnička subverzija

MUŠKARAC S FLORIDE PLANIRAO BOMBAŠKI NAPAD NA PLAŽU KEY WEST, RAZOTKRIO GA DOUŠNIK FBI-JA

KRIZNO STANJE U CALAISU: PREKO 2000 MIGRANATA POKUŠALO UPASTI U VELIKU BRITANIJU KROZ EUROTUNNEL

ZAPOČELO OTVARANJE IRANA SVIJETU: TEHERAN S EU OTVARA RAZGOVORE O NIZU PROBLEMA

MOSKVA TRAŽI PUŠTANJE MLADIĆA NA SLOBODU RADI LIJEČENJA

ARBITRAŽNI SUD ŽELI DA SMIRIMO STRASTI: SUZDRŽITE SE DOK NE SASLUŠAMO OBJE STRANE

KSENOFOBNA IZJAVA IMMONENA IZ STRANKE PRAVI FINCI IZAZVALA MASOVNI PROSVJED U HELSINKIJU

POKUŠAJ OTMICE PA KRVAVA POTJERA: U SARAJEVU UBIJEN ADIS ĐORĐIJEVIĆ

KOŠTAT ĆE PREKO 100.000 EURA: SRBI GRADE "MEGAKRIŽ" TEŽAK 40 TONA NA PLANINI KOD KRALJEVA

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JADRANOVA: KAMPEROM OBORIO TROJE MOTORISTA, DVOJE POGINULO NA LICU MJESTA

POLICIJA PRONAŠLA 2 ZLOSTAVLJAČA, JEDAN PSU POLOMIO ZUBE, DRUGI SVOJEG ZAVEZAO I BACIO U KONTEJNER