TUZLARIJE - VIJESTI

08.01.2010. u 14:02 Broj citanja: 939
Općinsko pravobranilaštvo Tuzla
Reagovanje na netačne navode Mirnesa AjanovićaU povodu navoda predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića vezanih za podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, predstavnici Općinskog pravobranilaštvo Tuzla, kao jednog od prozvanih subjekata, danas su održali press konfereciju.

Tuzlarije


Prema riječima općinskog pravobranioca Pauline Vazmer – Jogunčić, izneseni su netačni, a možda i zlonamjerni komentari te je na danas održanoj press konfereciji pročitala saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:

I - U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla od 16.09.2009. godine u povodu javne osude propagande Milorada Dodika, kojim je data podrška namjerama Općinskog načelnika Jasmina Imamovića da se u ime Općine Tuzla podnese podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, te zatraženo od Općinskog pravobranioca da realizira namjere Općinskog načelnika i u ime Općine Tuzla podnese krivičnu prijavu protiv imenovanog, Općinsko pravobranilaštvo Tuzla je u realizaciji postavljenog zadatka, nakon temeljite pripreme, primjenom svih relevantnih propisa, podnijelo protiv Milorada Dodika krivične prijave i to:

1. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu tuzlanskog kantona
2. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu Bosne i Hercegovine
3. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Navedene krivične prijave podnesene su na osnovu relevantnih propisa u zavisnosti od tužilaštva kojem su podnesene, s tim da se u sve tri krivične prijave traži da se ispita postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine kao što su: pomoć poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. KZ BIH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

II – Uz sve 3 krivične prijave priložen je dokazni materijal do kojeg je Općinsko pravobranilaštvo moglo doći., a posebno DVD snimak istupa Milorada Dodika emitiran u Magazinu "60 minuta" Federalne televizije od 14.09.2009. godine, transskript snimka govora objavljenog u navedenoj emisiji, kao i drugi dokazi kojima se ukazuje na netačnost izjave Milorada Dodika.

III – O podnešenim krivičnim prijavama javnost je odmah obavještena putem Saopštenja za medije općinskog načelnika od 23.09.2009. godine koje je dostavljeno svim medijima, uz izričito navođenje da su krivične prijave u sva tri navedena tužilaštva.

IV – Nakon Općine Tuzla zastupane po Općinskom pravobranilaštvu Tuzla, krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika podnio je i gradonačelnik grada Sarajeva, a sa čijim sadržajem nismo upoznati.

V - Shodno tome, vrlo je čudno da autor navoda koji su izneseni u tekstovima nekih medija nije bio obavješten o aktivnostima Općine Tuzla i Općinskog pravobranilaštva Tuzla, te se povodom Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini da se neće narediti sprovođenje istrage protiv Milorada Dodika po krivičnim prijavama gradonačelnika Sarajeva od 5.10.2009. godine i Općinskog pravobranilaštva Tuzla od 23.09.2009. godine, oglasio na način kako je to već izneseno, i to napadajući samo "tuzlansku općinsku administraciju" i Pravobranilaštvo Općine Tuzla.

VI – Konačno, napominjemo da je protiv Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini dopuštena pritužba u roku od 8 dana, koja je već u završnoj fazi pripreme u Općinskom pravobranilaštvu Tuzla i bit će blagovremeno podnesena.


S.M.

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar VIDEO:
Vatra progutala šest spratova najvišeg tornja srednje Azije
Nakon maratonskih razgovora u kojima je sudjelovala Rusija i još 15 zemalja
Svjetske sile postigle dogovor o prekidu sukoba u Siriji
Federalni premijer Novalić i ministri povećali sebi naknadu za odvojeni život za 30.000 posto
Duševne boli od rastrošnosti

14.02.2016. u 00:18 Broj citanja: 967
Bosanku u Bangkoku slušala kraljevska porodica
Melika Moranjkić izvela sevdalinku ˝Karanfile cvijeće moje˝TuzlarijeMelika Moranjkić iz Srebrenika ponosno je predstavila boje Bosne i Hercegovine na Međunarodnom festivalu kulture jezika koji je održan u Bangkoku (Tajland). Na Festivalu u Bangkoku, u tradicionalnoj bosanskoj narodnoj nošnji, izvela je sevdalinku "Karanfile cvijeće moje".

OPŠIRNIJE


14.02.2016. u 00:07 Broj citanja: 5113
Najnovije vijesti iz svijetaTuzlarije

OPŠIRNIJE


14.02.2016. u 00:04 Broj citanja: 965
Dogodilo se u svijetu na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Iako se bavimo isključivo lokalnim i bh. temama, rubriku "Vijesti iz svijeta" objavljujemo od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u svijetu bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


13.02.2016. u 23:17 Broj citanja: 662
U povodu vijesti o smjeni bosanskih članova Nadzornog odbora
Reagovanje generalnog direktora GIKIL-a


TuzlarijeKao odgovor na vijest da je strani investitor GSHL u Global Ispat Koksnoj industriji d.o.o. Lukavac (GIKIL) razriješio dužnosti svih pet članova Nadzornog odbora GIKIL-a po vlastitom nahođenju ili imenovao svoje članove umjesto bosanskih članova Nadzornog odbora GIKIL-a, ja kao generalni direktor GIKIL-a imam dužnost da informišem javnost.

OPŠIRNIJE


13.02.2016. u 21:18
Odbojka:
Bimal Jedinstvo u Mejdanu pobijedilo SloboduU okviru 14. kola Premijer lige za odbojakšice, večeras je u Tuzli domaća Sloboda poražena od višestrukih prvakinja BiH, ekipe Bimal Jedinstva iz Brčkog rezultatom 0:3 (18:25, 9:20, 20:25). Najljepši dio utakmice bio je prvi set u kojem su se ekipe smjenjivale u vodstvu. Sloboda je vodila 12:7, ali su Brčanke serijom 0:6 preokrenule rezultat u svoju korist.

OPŠIRNIJE


13.02.2016. u 20:22
Ekonomska škola obilježila Međunarodni dan obrazovanja i Dan zaljubljenih


TuzlarijeUčenici JU Srednja ekonomsko-trgovinska škola dana 12.02.2016 godine obilježili su Dan obrazovanja i Dan zaljubljenih. Priredba je tekla pod tri različita mota: "Budimo zaljubljeni u život", "Volimo jedni druge" i "Darujmo ljubav".

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Pregled događaja koji su prethodili podnošenju aplikacije: Put BiH ka Evropskoj uniji od 1999. godine do danas

VIDEO: Krivotvorenje lijekova je pokušaj ubistva: Na bh. tržištu najviše lažnih Viagri i Kamagri

VIDEO: Dok se čeka novi aranžman s MMF-om: BiH sve bliže kritičnoj granici zaduživanja

VIDEO: Kad je broj glasova ispred drugih prioriteta: Kako se politika poigrala sa stradalnicima u Alićima

Trump, Bush i Cruz se međusobno vrijeđali: Uvrede i napadi obilježili još jednu republikansku debatu

Objavila slučaj o namještanju izbora: Makedonska tužiteljka postala zvijezda društvenih mreža

Srebrenički farmeri zabrinuti, bolest se širi na ostalu stoku: Federalno ministarstvo farmerima doniralo bolesne junice

VIDEO: Zbog mogućnosti bijega i utjecaja na svjedoke: Određen jednomjesečni pritvor Pavloviću i drugim

Visoka predstavnica pohvalila napore vlasti u BiH: Mogherini čestitala Zvizdiću predaju aplikacije za članstvo u EU

Pogođen strateški važan vojni aerodrom u Minigu: Turska granatirala dijelove Alepa pod kontrolom Kurda
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Rajoy: Španjolskom se neće moći vladati ako Sánchez postane premijer
subota, 13.2.2016. 21:44
Valls: Francuska neće primiti veći broj izbjeglica od najavljenog
subota, 13.2.2016. 20:58
Papa Franjo od meksičkih čelnika zatražio da osiguraju pravdu i sigurnost u zemlji
subota, 13.2.2016. 19:43
Turska granatira sjever Sirije, kriza klizi u otvoreni rat
subota, 13.2.2016. 17:35
Brazil angažirao 220 tisuća vojnika za borbu protiv komaraca koji prenose zika virusa
subota, 13.2.2016. 17:25
Somalija: Al-Šebab preuzeo odgovornost za bombaški napad u zrakoplovu Airbusu A321