TUZLARIJE - VIJESTI

08.01.2010. u 14:02 Broj citanja: 509
Općinsko pravobranilaštvo Tuzla
Reagovanje na netačne navode Mirnesa AjanovićaU povodu navoda predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića vezanih za podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, predstavnici Općinskog pravobranilaštvo Tuzla, kao jednog od prozvanih subjekata, danas su održali press konfereciju.

Tuzlarije


Prema riječima općinskog pravobranioca Pauline Vazmer – Jogunčić, izneseni su netačni, a možda i zlonamjerni komentari te je na danas održanoj press konfereciji pročitala saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:

I - U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla od 16.09.2009. godine u povodu javne osude propagande Milorada Dodika, kojim je data podrška namjerama Općinskog načelnika Jasmina Imamovića da se u ime Općine Tuzla podnese podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, te zatraženo od Općinskog pravobranioca da realizira namjere Općinskog načelnika i u ime Općine Tuzla podnese krivičnu prijavu protiv imenovanog, Općinsko pravobranilaštvo Tuzla je u realizaciji postavljenog zadatka, nakon temeljite pripreme, primjenom svih relevantnih propisa, podnijelo protiv Milorada Dodika krivične prijave i to:

1. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu tuzlanskog kantona
2. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu Bosne i Hercegovine
3. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Navedene krivične prijave podnesene su na osnovu relevantnih propisa u zavisnosti od tužilaštva kojem su podnesene, s tim da se u sve tri krivične prijave traži da se ispita postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine kao što su: pomoć poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. KZ BIH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

II – Uz sve 3 krivične prijave priložen je dokazni materijal do kojeg je Općinsko pravobranilaštvo moglo doći., a posebno DVD snimak istupa Milorada Dodika emitiran u Magazinu "60 minuta" Federalne televizije od 14.09.2009. godine, transskript snimka govora objavljenog u navedenoj emisiji, kao i drugi dokazi kojima se ukazuje na netačnost izjave Milorada Dodika.

III – O podnešenim krivičnim prijavama javnost je odmah obavještena putem Saopštenja za medije općinskog načelnika od 23.09.2009. godine koje je dostavljeno svim medijima, uz izričito navođenje da su krivične prijave u sva tri navedena tužilaštva.

IV – Nakon Općine Tuzla zastupane po Općinskom pravobranilaštvu Tuzla, krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika podnio je i gradonačelnik grada Sarajeva, a sa čijim sadržajem nismo upoznati.

V - Shodno tome, vrlo je čudno da autor navoda koji su izneseni u tekstovima nekih medija nije bio obavješten o aktivnostima Općine Tuzla i Općinskog pravobranilaštva Tuzla, te se povodom Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini da se neće narediti sprovođenje istrage protiv Milorada Dodika po krivičnim prijavama gradonačelnika Sarajeva od 5.10.2009. godine i Općinskog pravobranilaštva Tuzla od 23.09.2009. godine, oglasio na način kako je to već izneseno, i to napadajući samo "tuzlansku općinsku administraciju" i Pravobranilaštvo Općine Tuzla.

VI – Konačno, napominjemo da je protiv Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini dopuštena pritužba u roku od 8 dana, koja je već u završnoj fazi pripreme u Općinskom pravobranilaštvu Tuzla i bit će blagovremeno podnesena.


S.M.

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar


Tko je sve žešće fulao:
Ovo su najgora tehnološka predviđanja u povijesti
Pokapanje umrlih od ebole:
Najriskantniji i najnezahvalniji posao u Africi
Plinska kriza:
Rusija, Ukrajina i EU potpisale plinski sporazum

31.10.2014. u 16:39
Održana prezentacija
„Vodič za izradu lokalnih akcionih planova“


Danas je u Dramar centru u Tuzli održana prezentacije „Vodiča za izradu lokalnih akcionih planova“ koji će poslužiti kao osnova za izradu lokalnih akcionih planova za Rome u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite i obrazovanja. Izrada vodiča je podržana u sklopu EU projekta

OPŠIRNIJE


31.10.2014. u 16:26
Povodom proglašenja Grada Tuzle
Javna čestitka premijera Tuzlanskog kantona Bahrije Umihanića


TuzlarijeSa izuzetnim zadovoljstvom u ime Vlade Tuzlanskog kantona, kao i lično ime, čelnicima Tuzle i svim Tuzlankama i Tuzlacima najiskrenije čestitam proglašenje Grada. Otvorena za sve dobronamjerne ljude, bez obzira na porijeklo i svjetonazor, Tuzla je zasluženo nakon višegodišnjih nastojanja i zvanično proglašena gradom.

OPŠIRNIJE


31.10.2014. u 16:23
Potpisan ugovor o koncesiji između Banje Ilidža i Vlade TK


shodno odredbama potpisanog Ugovora o koncesiji Banja Ilidža, kako je popularno nazivaju, će uplatiti jednoratnu koncesionu naknadu u izinosu od 28.000,00 KM. Također, u periodu eksploatacije Banja će plaćati 0.20 KM po metru kubnom exploatisane vode, s tim da godišnji iznos tekuće koncesione naknade ne može biti manji od 3.000,00 KM bez obzira na količinu vode

OPŠIRNIJE


31.10.2014. u 15:56
˝Dani zdravlja˝ za stanovništvo pogođeno poplavama i klizištima


TuzlarijeWHEP projekat "Osnaživanje zdravlja žene" pod pokrovitelj stvom Susan G. Komen i JDC iz SAD-a sva raspoloživa sredstva usmjerilo je na "Dane zdravlja" za stanovništvo pogođeno majskim i junskim poplavama i klizištima. Udruženje žena Tuzle će aktivnosti provesti na tri lokacije, u Seljublju, za stanovnike Horozovine i Kalesije, u Živinicama, te u Doknju, za Dokanj, Breške i Badre.

OPŠIRNIJE


31.10.2014. u 14:24 Broj citanja: 409
Izvještaj sa press konferencije BOSS-a u povodu zvaničnog proglašenja Grada Tuzla


Administrativno - pravna i politička borba za nepodijeljen i multinacionalan Grad Tuzlu počela je 6. novembra 2006. godine, kada je predsjednik Kluba vijećnika BOSS-a Mirnes Ajanović inicirao da se uvrsti u dnevni red Vijeća donošenje odluke o proglašenju grada, istaknuto je na press konferenciji.

OPŠIRNIJE


31.10.2014. u 13:07 Broj citanja: 382
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Sad je Tomić advokat i nekog Gorana Golubovića koji ponovo aktuelizira sudski proces protiv Hanke Paldum. Optužuje Hanku da ga je mučila i da mu je „gniječila genitalije“. Uvijek kažem ko je kriv neka i odgovara ali ovo mi izgleda kao farsa u cilju bacanja ljage na nečije ime. U silnim još nepodignutim optužnicama za višestuka ratna silovanja, imamo eto jednu zbog „gnječenja genitalija“.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Nastavljaju se postizborni pregovori stranaka: Održan sastanak koalicije Domovina i SDS-a

Sada nije vrijeme da politička klasa bude samodostatna: Inzko: Formirati vlade i pokrenuti ekonomiju BiH

Proces promjene snabdjevača traje 21 dan: Građani od iduće godine odlučuju od koga će kupovati struju

Proizvođači upozoravaju: Privreda pred kolapsom: U Semberiji prepolovljena jesenja sjetva

Jednom od radnika je ukazana medicinska pomoć: Radnici Gredelj-Revoma vezani konopcem traže svoja prava

Optuženi za organiziranje mreže prodavača marihuane: Sud BD potvrdio krivicu organizatora kriminalne grupe

Važan korak za energetsku sigurnost: Potpisan ugovor o isporuci ruskog plina Ukrajini

Nakon što je Blez Kompaore podnio ostavku: Načelnik generalštaba novi predsjednik Burkine Faso

Ubio policajca u američkoj državi Pensilvaniji: Osumnjičenom ubici prijeti smrtna kazna

Bod u Bjelorusiji nam daje snage i nade za plasman na EP: Marković: Pokušat ćemo iznenaditi Dansku

NITKO NE ZNA ČIJI DRONOVI ZUJE IZNAD FRANCUSKIH NUKLEARKI

POROŠENKO PREKO TWITTERA PODUPIRE JACENJUKA ZA NOVOG PREMIJERA

BURKINA FASO: PREDSJEDNIK ODSTUPIO S VLASTI NAKON ZAPALJENOG PARLAMENTA, ZAMIJENIO GA VOJNI ZAPOVJEDNIK

SORENSEN OTIŠAO IZ BIH: ŽALIM ZA PROPUŠTENIM PRILIKAMA, PROBLEMI SU OSTALI NERIJEŠENI

ERDOGAN NEZADOVOLJAN JER SE ZAPAD FOKUSIRAO NA KOBANI

RUSIJA ĆE MOŽDA OD DRUGOG TJEDNA OPSKRBLJIVATI UKRAJINU PLINOM: KIJEV MORA PLATITI DUG OD 2,2 MILIJARDE EURA

INZKO TRAŽI BRZU USPOSTAVU BIH VLASTI I PORUČUJE: NEMATE RAZLOGA ZA VELIKO SLAVLJE!

U ŠVICARSKOJ UHIĆENO TROJE IRAČANA OSUMNJIČENIH ZA PLANIRANJE NAPADA PO EUROPI

CRNA GORA: NA PARADI PONOSA SVE VIŠE PRIJAVLJENIH, VEĆA PODRŠKA GRAĐANA I PREDSTAVNIKA VLADE

EU ĆE MANJE KORISTITI PLASTIČNE VREĆICE, HRVATSKA BILA PROTIV ZBOG ZAŠTITE DOMAĆIH PROIZVOĐAČA

RAST DUGOVA: U BLOKADI 53.416 POSLOVNIH SUBJEKATA I 318.592 GRAĐANA

U ZGRADI JAVNOG RADIJA U PARIZU IZBIO POŽAR, ZAPOSLENICI EVAKUIRANI