TUZLARIJE - VIJESTI

08.01.2010. u 14:02 Broj citanja: 1012
Općinsko pravobranilaštvo Tuzla
Reagovanje na netačne navode Mirnesa AjanovićaU povodu navoda predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića vezanih za podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, predstavnici Općinskog pravobranilaštvo Tuzla, kao jednog od prozvanih subjekata, danas su održali press konfereciju.

Tuzlarije


Prema riječima općinskog pravobranioca Pauline Vazmer – Jogunčić, izneseni su netačni, a možda i zlonamjerni komentari te je na danas održanoj press konfereciji pročitala saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:

I - U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla od 16.09.2009. godine u povodu javne osude propagande Milorada Dodika, kojim je data podrška namjerama Općinskog načelnika Jasmina Imamovića da se u ime Općine Tuzla podnese podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, te zatraženo od Općinskog pravobranioca da realizira namjere Općinskog načelnika i u ime Općine Tuzla podnese krivičnu prijavu protiv imenovanog, Općinsko pravobranilaštvo Tuzla je u realizaciji postavljenog zadatka, nakon temeljite pripreme, primjenom svih relevantnih propisa, podnijelo protiv Milorada Dodika krivične prijave i to:

1. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu tuzlanskog kantona
2. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu Bosne i Hercegovine
3. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Navedene krivične prijave podnesene su na osnovu relevantnih propisa u zavisnosti od tužilaštva kojem su podnesene, s tim da se u sve tri krivične prijave traži da se ispita postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine kao što su: pomoć poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. KZ BIH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

II – Uz sve 3 krivične prijave priložen je dokazni materijal do kojeg je Općinsko pravobranilaštvo moglo doći., a posebno DVD snimak istupa Milorada Dodika emitiran u Magazinu "60 minuta" Federalne televizije od 14.09.2009. godine, transskript snimka govora objavljenog u navedenoj emisiji, kao i drugi dokazi kojima se ukazuje na netačnost izjave Milorada Dodika.

III – O podnešenim krivičnim prijavama javnost je odmah obavještena putem Saopštenja za medije općinskog načelnika od 23.09.2009. godine koje je dostavljeno svim medijima, uz izričito navođenje da su krivične prijave u sva tri navedena tužilaštva.

IV – Nakon Općine Tuzla zastupane po Općinskom pravobranilaštvu Tuzla, krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika podnio je i gradonačelnik grada Sarajeva, a sa čijim sadržajem nismo upoznati.

V - Shodno tome, vrlo je čudno da autor navoda koji su izneseni u tekstovima nekih medija nije bio obavješten o aktivnostima Općine Tuzla i Općinskog pravobranilaštva Tuzla, te se povodom Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini da se neće narediti sprovođenje istrage protiv Milorada Dodika po krivičnim prijavama gradonačelnika Sarajeva od 5.10.2009. godine i Općinskog pravobranilaštva Tuzla od 23.09.2009. godine, oglasio na način kako je to već izneseno, i to napadajući samo "tuzlansku općinsku administraciju" i Pravobranilaštvo Općine Tuzla.

VI – Konačno, napominjemo da je protiv Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini dopuštena pritužba u roku od 8 dana, koja je već u završnoj fazi pripreme u Općinskom pravobranilaštvu Tuzla i bit će blagovremeno podnesena.


S.M.

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Stanovnici Londona u četvrtak izlaze na izbore:
London bi mogao dobiti prvog muslimanskog gradonačelnika
Sirija:
Novi napadi u Alepu uprkos naporima za obnavljanje prekida vatre
Sjećanje na opsadu Sarajeva:
24 godine od bitke za odbranu Predsjedništva R BiH

03.05.2016. u 18:45
Slobodni pad medija u Bosni i Hercegovini


Država koja je nekad služila kao primjer medijske slobode u regionuu izvjesnoj mjeri gubi svoj sjaj. Situacija je dalje pogoršana stanjem u privredi. Predstavnici medija se često plaše za svoje poslove i često prave kompromise na račun profesionalnog novinarstva. Da bi ostvarili zaradu, mediji se sve češće okreću senzacionalizmu. Utrka za "klikovima" čitalaca i prihod od reklama izgleda da postaju pokretačka snaga današnjeg novinarstva.

OPŠIRNIJE


03.05.2016. u 18:32 Broj citanja: 1502
Husref Musemić, trener Slobode:
Možemo u Kupu odigrati devet utakmica, a da ostanemo bez trofeja!


Nogometaši Slobode sutra protiv Travnika "biju bitku svih bitaka", kako bi ostali u konkurenciji za Evropsku ligu. Titula prvaka je završena priča nakon tri poraza u posljednje četiri domaće utakmice. Ostalo je finale Kupa BiH, ali Tuzlaci žele Evropu osigurati kroz plasman u Premijer ligi, o čemu je za Fenu govorio trener Slobode, Husref Musemić.

OPŠIRNIJE


03.05.2016. u 18:05 Broj citanja: 710
Godišnjica bitke za Sarajevo i BiH:
Tuzlanski borci odali počast žrtvama agresije u Dobrovoljačkoj ulici


TuzlarijeU Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu danas je obilježena 24. godišnjica bitke za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Ovom događaju su po prvi puta prisustvovali i pripadnici U.G.Demobilisanih policajaca 1992-1995 „Manevarac“Tuzla i boračke koordinacije Grada Tuzla.

OPŠIRNIJE


03.05.2016. u 17:33 Broj citanja: 825
Azir Muminović:
Nije lako stati na gol, ali sa Slobodinim dresom i trema se pobjeđuje!


Azir Muminović, devetnaestogodišnji golman Slobode, za ekipu sa Tušnja debitovao je u prvoj utakmici polufinala Kupa Bosne i Hercegovine, kada je na golu zamjenio prvog golmana Crveno – crnih Kenana Pirića. Relativno mladom golmanu, kakav je Muminović pružila se velika prilika. Odlučno je stao na gol i opravdao je ulogu vrsnog golmana.

OPŠIRNIJE


03.05.2016. u 15:15 Broj citanja: 1891
Servisne informacije
.... i malo tuzlarijaTuzlarijeMogu vam reći da sam mislila da nam nema premca po broju neradnih dana pa sam se iznenadila kada sam vidjela da ima zemalja koje su daleko ispred nas po broju neradnih dana. Mnoge imaju neradne dane za državne i niz vjerskih praznika. Kod nas se ima po dva plaćena dana za vjerske praznike i još dva se mogu uzeti kao neplaćena u toku godine. Nije to ništa, neke države u EU imaju i po 15 neradnih dana.

OPŠIRNIJE


03.05.2016. u 13:33 Broj citanja: 1006
Javna kampanja u Tuzli:
”Građani i novinari zajedno u borbi za istinu”


TuzlarijeJavna kampanja ”Građani i novinari zajedno u borbi za istinu” održana je danas u Tuzli povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija. Volonteri Lokalnih timova ONAuBiH i ASuBiH građane Tuzle su informirali o njihovom pravu da se žale na netačno i neprofesionalno izvještavanje štampe i online medija, kroz pojašnjenje žalbene procedure Vijeća za štampu u BiH.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
U Banjoj Luci razgovarali Cvijanović, Novalić i Zvizdić: Uskoro dogovor o mehanizmu koordinacije

FOTO/VIDEO: 24. godišnjica stradanja pripadnika JNA: Odata počast ubijenim u bivšoj Dobrovoljačkoj

U Ravnom označen početak turističke sezone: Čović otvorio biospeleološki muzej Vjetrenica

VIDEO: \'Novinarstvo je u krizi integriteta\': Mediji u BiH razapeti između vlasti i latentne javnosti

VIDEO: Žrtve u Hercegovini nemaju vremena za čekanje: Sigurne kuće suočavaju se s problemom financiranja

Obavezna zaštita bolničkog osoblja i objekata: VS UN-a usvojilo rezoluciju o zaštiti bolnica u oružanim sukobima

VIDEO: Novi napad u Alepu: Raketni udar na bolnicu, 19 osoba poginulo

U urušavanju zgrade u Nairobiju nastradala 21 osoba: Djevojčica izvučena živa tri dana nakon urušavanja zgrade

28 delegata za, 24 bilo protiv, a dvojica su bila uzdržana: UEFA ipak primila Kosovo kao 55. članicu

Prvi po dolasku u azerbejdžansku prijestonicu: Kadeti BiH obavili prvi trening u Bakuu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Vijeće sigurnosti UN-a traži zaštitu bolnica u ratovima
Objavljeno prije 2 sata
Europska komisija: Ukidanje Schengena proizvelo bi do 18 milijardi eura štete
Objavljeno prije 3 sata
Tijekom vikenda se utopilo 113 migranata na putu prema Italiji
Objavljeno prije 3 sata
Kuća strave u Njemačkoj: Par mučio najmanje dvije žene - jednu od njih isjekli na komade i spalili
Objavljeno prije 3 sata
Osnivač Pegide mora platiti 9600 eura jer je izbjeglice nazvao stokom
Objavljeno prije 5 sati
Turska pristala na ukidanje viza za građane EU, ali nakon što Europa ukine vize za turske državljane