TUZLARIJE - VIJESTI

08.01.2010. u 14:02 Broj citanja: 450
Općinsko pravobranilaštvo Tuzla
Reagovanje na netačne navode Mirnesa AjanovićaU povodu navoda predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića vezanih za podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, predstavnici Općinskog pravobranilaštvo Tuzla, kao jednog od prozvanih subjekata, danas su održali press konfereciju.

Tuzlarije


Prema riječima općinskog pravobranioca Pauline Vazmer – Jogunčić, izneseni su netačni, a možda i zlonamjerni komentari te je na danas održanoj press konfereciji pročitala saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:

I - U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla od 16.09.2009. godine u povodu javne osude propagande Milorada Dodika, kojim je data podrška namjerama Općinskog načelnika Jasmina Imamovića da se u ime Općine Tuzla podnese podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, te zatraženo od Općinskog pravobranioca da realizira namjere Općinskog načelnika i u ime Općine Tuzla podnese krivičnu prijavu protiv imenovanog, Općinsko pravobranilaštvo Tuzla je u realizaciji postavljenog zadatka, nakon temeljite pripreme, primjenom svih relevantnih propisa, podnijelo protiv Milorada Dodika krivične prijave i to:

1. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu tuzlanskog kantona
2. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu Bosne i Hercegovine
3. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Navedene krivične prijave podnesene su na osnovu relevantnih propisa u zavisnosti od tužilaštva kojem su podnesene, s tim da se u sve tri krivične prijave traži da se ispita postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine kao što su: pomoć poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. KZ BIH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

II – Uz sve 3 krivične prijave priložen je dokazni materijal do kojeg je Općinsko pravobranilaštvo moglo doći., a posebno DVD snimak istupa Milorada Dodika emitiran u Magazinu "60 minuta" Federalne televizije od 14.09.2009. godine, transskript snimka govora objavljenog u navedenoj emisiji, kao i drugi dokazi kojima se ukazuje na netačnost izjave Milorada Dodika.

III – O podnešenim krivičnim prijavama javnost je odmah obavještena putem Saopštenja za medije općinskog načelnika od 23.09.2009. godine koje je dostavljeno svim medijima, uz izričito navođenje da su krivične prijave u sva tri navedena tužilaštva.

IV – Nakon Općine Tuzla zastupane po Općinskom pravobranilaštvu Tuzla, krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika podnio je i gradonačelnik grada Sarajeva, a sa čijim sadržajem nismo upoznati.

V - Shodno tome, vrlo je čudno da autor navoda koji su izneseni u tekstovima nekih medija nije bio obavješten o aktivnostima Općine Tuzla i Općinskog pravobranilaštva Tuzla, te se povodom Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini da se neće narediti sprovođenje istrage protiv Milorada Dodika po krivičnim prijavama gradonačelnika Sarajeva od 5.10.2009. godine i Općinskog pravobranilaštva Tuzla od 23.09.2009. godine, oglasio na način kako je to već izneseno, i to napadajući samo "tuzlansku općinsku administraciju" i Pravobranilaštvo Općine Tuzla.

VI – Konačno, napominjemo da je protiv Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini dopuštena pritužba u roku od 8 dana, koja je već u završnoj fazi pripreme u Općinskom pravobranilaštvu Tuzla i bit će blagovremeno podnesena.


S.M.

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar


Video:
Neman iz dubina u jednom zalogaju progutala morskog psa
Nakon što je dobio eksperimentalni serum
Američki liječnik ozdravio od ebole
Do sada najsnažnija osuda militanata
Obama najavio napad: Islamska država je rak!

21.08.2014. u 18:00
3. Tuzla Film Festival
Više od 100 filmova na tri lokacije


TuzlarijeUG Magic Factory ove godine u terminu od 10. – 14. septembra organizuje 3. Tuzla Film Festival – južnoslovenskog filma, koji će ljubiteljima filmske umjetnosti i ove godine ponuditi kvalitetan program na više lokacija u Tuzli. Pripreme za održavanje 3. TFF-a ove godine realizuje ekipa od deset mladih ljudi, te brojni volonteri.

OPŠIRNIJE


21.08.2014. u 14:34
Posjeta premijera Nikšića Općini TuzlaTuzlarijeNačelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović, predsjedavaju ći Općinskog vijeća Tuzla, Jozo Nišandžić, te predsjednici klubova vijećnika u Općinskom vijeću Tuzla, primili su danas premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića, koji je iz Sarajeva stigao u pratnji federalnog ministra Envera Bijedića.

OPŠIRNIJE


21.08.2014. u 12:36
Književna nagrada ˝Meša Selimović˝
Izbor sužen na pet romana


TuzlarijeNakon pročitanih i analiziranih petanaest nominiranih romana za ovogodišnju nagradu "Meša Selimović", žiri u sastavu Julijana Matanović, Milorad Popović, Ahmed Burić, Hadžem Hajdarević i Enes Karić, odlučio se za pet romana koji ulaze u izbor za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na jezičkom govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

OPŠIRNIJE


21.08.2014. u 10:21 Broj citanja: 562
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeZaista bi bio red da se kaže koliko je zbog polava i klizišta već "leglo" sredstava. Da ne pričam da su konvoji kamiona pakovani, prelazili preko granica, negdje stizali, a s druge strane stalno slušamo ljude koji govore da nisu ništa dobili. Ljudi su s razlogom nepovjerljivi i zato se mora obezbijediti veća transparentnost rada javnih službi i osoba koje vode i raspolažu nečim što pripada svima.

OPŠIRNIJE


21.08.2014. u 09:45 Broj citanja: 1208
MUP TK
Objavljen oglas za prijem 30 policajaca i 10 mlađih inspektora


Komisija za izbor Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona objavila je Javni konkurs-oglas za prijem kandidata u činu policajca i činu mlađeg inspektora u Upravi policije MUP-a TK. Tekst Konkursa-oglasa u nastavku prenosimo u cijelosti.

OPŠIRNIJE


21.08.2014. u 08:59
Najava Treće Tuzlanske biciklijadeTuzlarijeObavještavamo sve građane i potencijalne učesnike da će se "Treća Tuzlanska biciklijada" održati u nedjelju, 31.08.2014. godine. Organizatori i ove biciklijade su JKP ”Saobraćaj i komunikacije – Tuzla” d.o.o Tuzla, M-bike Shop i BBK ”Extreme”. Cilj manifestacije je omasovljenje rekreativnog biciklizma i animacija građana ka podizanju svijesti o važnosti i značaju vožnje bicikla za zdravlje čovjeka.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Listom se favorizirala farmaceutska kuća "Zada": Potvrđeno: Esencijalna lista lijekova u TK-u je nezakonita

VIDEO: U okviru projekta Općine Zenica: Stigla donacija za sanaciju u Topčić-Polju

Brčko je član Skupštine od 2009.: Brčko: Održan radni sastanak Skupštine evropskih regiona

Premijer FBiH u Tuzli: Nikšić: Najveći zadatak vlasti je rješavanje problema ugroženih

VIDEO: 22. godišnjica ubistva oko 200 prijedorskih Bošnjaka: Obilježena godišnjica stradanja na Korićanskim stijenama

VIDEO: Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama: Nezadovoljstvo roditelja zbog izostanka finansijske pomoći

Preostalih dvanaest u blizini granice: U Ukrajinu ušla četiri kamiona humanitarne pomoći

VIDEO: Izrael nastavlja vojne akcije u Pojasu Gaze: U zračnom udaru ubijena tri vodeća zapovjednika Hamasa

VIDEO: Nisu uspjeli da pronađu taoce : Pentagon: Spasilačka misija SAD u Siriji propala

Play off Evropske lige: FK Sarajevo večeras u grotlu Koševa dočekuje M\'gladbach

PRIJE EGZEKUCIJE AMERIČKOG NOVINARA ISLAMISTI TRAŽILI 132 MILIJUNA DOLARA OD NJEGOVE OBITELJI

ZAGREBAČKA BURZA: NAJTRGOVANIJA PODRAVKA, INDEKSI U PLUSU

KRENUO LOV NA DUŽNIKE: U SRBIJI 100.000 OBITELJI PRED ISKLJUČENJEM STRUJE

IZRAEL UBIO TROJICU GLAVNIH HAMASOVIH ZAPOVJEDNIKA, HAMAS: IZRAEL ĆE PLATITI ZA OVO!

OBZOR2020: POZIVI ZA ISKAZ INTERESA FINANCIJSKIM POSREDNIČKIM INSTITUCIJAMA I NATJEČAJI ZA INOVATIVNE PODUZETNIKE

KATARSKI EMIR: KAKO POMOĆI PALESTINSKOM NARODU IZLOŽENOM GRUBOJ IZRAELSKOJ AGRESIJI?

BELGIJSKOM PREMIJERU UKRADEN LAPTOP: HOĆE LI ISPLIVATI "PIKANTERIJE" O KRALJEVSKOJ OBITELJI?

KRAJ OSMODNEVNOG ČEKANJA: UKRAJINSKI GRANIČARI POČELI PREGLEDAVATI RUSKI KONVOJ

OSNOVNA PLAĆANJA: MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE OBJAVILO UPUTE POLJOPRIVREDNICIMA ZA OVOGODIŠNJU SJETVU

TEGLJAČI I KAMIONI ZADRŽAVAJU SE NA BAJAKOVU OKO 15 SATI: OČEKUJE SE NOVI PROMETNI VAL IZ SRBIJE

AMERIČKI LIJEČNIK OZDRAVIO OD EBOLE