TUZLARIJE - VIJESTI

08.01.2010. u 14:02 Broj citanja: 594
Općinsko pravobranilaštvo Tuzla
Reagovanje na netačne navode Mirnesa AjanovićaU povodu navoda predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića vezanih za podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, predstavnici Općinskog pravobranilaštvo Tuzla, kao jednog od prozvanih subjekata, danas su održali press konfereciju.

Tuzlarije


Prema riječima općinskog pravobranioca Pauline Vazmer – Jogunčić, izneseni su netačni, a možda i zlonamjerni komentari te je na danas održanoj press konfereciji pročitala saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:

I - U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla od 16.09.2009. godine u povodu javne osude propagande Milorada Dodika, kojim je data podrška namjerama Općinskog načelnika Jasmina Imamovića da se u ime Općine Tuzla podnese podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, te zatraženo od Općinskog pravobranioca da realizira namjere Općinskog načelnika i u ime Općine Tuzla podnese krivičnu prijavu protiv imenovanog, Općinsko pravobranilaštvo Tuzla je u realizaciji postavljenog zadatka, nakon temeljite pripreme, primjenom svih relevantnih propisa, podnijelo protiv Milorada Dodika krivične prijave i to:

1. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu tuzlanskog kantona
2. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu Bosne i Hercegovine
3. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Navedene krivične prijave podnesene su na osnovu relevantnih propisa u zavisnosti od tužilaštva kojem su podnesene, s tim da se u sve tri krivične prijave traži da se ispita postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine kao što su: pomoć poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. KZ BIH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

II – Uz sve 3 krivične prijave priložen je dokazni materijal do kojeg je Općinsko pravobranilaštvo moglo doći., a posebno DVD snimak istupa Milorada Dodika emitiran u Magazinu "60 minuta" Federalne televizije od 14.09.2009. godine, transskript snimka govora objavljenog u navedenoj emisiji, kao i drugi dokazi kojima se ukazuje na netačnost izjave Milorada Dodika.

III – O podnešenim krivičnim prijavama javnost je odmah obavještena putem Saopštenja za medije općinskog načelnika od 23.09.2009. godine koje je dostavljeno svim medijima, uz izričito navođenje da su krivične prijave u sva tri navedena tužilaštva.

IV – Nakon Općine Tuzla zastupane po Općinskom pravobranilaštvu Tuzla, krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika podnio je i gradonačelnik grada Sarajeva, a sa čijim sadržajem nismo upoznati.

V - Shodno tome, vrlo je čudno da autor navoda koji su izneseni u tekstovima nekih medija nije bio obavješten o aktivnostima Općine Tuzla i Općinskog pravobranilaštva Tuzla, te se povodom Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini da se neće narediti sprovođenje istrage protiv Milorada Dodika po krivičnim prijavama gradonačelnika Sarajeva od 5.10.2009. godine i Općinskog pravobranilaštva Tuzla od 23.09.2009. godine, oglasio na način kako je to već izneseno, i to napadajući samo "tuzlansku općinsku administraciju" i Pravobranilaštvo Općine Tuzla.

VI – Konačno, napominjemo da je protiv Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini dopuštena pritužba u roku od 8 dana, koja je već u završnoj fazi pripreme u Općinskom pravobranilaštvu Tuzla i bit će blagovremeno podnesena.


S.M.

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Sin ratnog heroja Ramiza Salčina nađen mrtav u autu
U sarajevskom naselju Mojmilo ubijen Adnan Salčin
Kao zahvala - dugmad, perle, orasi, šarafi, Lego kocke
Vrane donose poklone djevojčici koja ih hrani
DiCaprio u ˝ulozi života˝:
U novom će filmu glumiti čak 24 osobe

03.03.2015. u 19:57
Vlada TK
U akcijama zaštite i spašavanja u maju i avgustu evakuirano 7.286 građana


Vlada TK je prihvatila Informaciju o prirodnim nepogodama koje su pogodile Tuzlanski kanton u periodu maj - august 2014. godine. Kako se u Informaciji navodi na području TK aktivirano je 6.738 klizišta i odrona koja su uništavala cijela naselja i nanijela ogromnu materijalnu štetu.

OPŠIRNIJE


03.03.2015. u 18:58
NUB ˝Derviš Sušić˝
Besplatan kurs arapskog jezika


U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla od prvog aprila 2015.godine počinje besplatni kurs savremenog arapskog jezika. Svi zainteresirani se mogu prijaviti lično u prostorijama Biblioteke ili na broj +387 (35) 272-626, 064 412 7 270 i mailom:ac_tuzla@yahoo.com.

OPŠIRNIJE


03.03.2015. u 17:38
Aktivnosti bh. dijaspore u Engleskoj
Jake veze sa svojom zemljom


TuzlarijeDan nezavisnosti BiH među zemljacima i prijateljima Bosne i Hercegovine u Engleskoj se svake godine obilježi od strane BH UK Network, odnosno Zajednice bh. udruženja u Velikoj Britaniji sa sjedištem u Birminghmamu, gdje je inače sjedište i Svjetskog saveza dijaspore BiH. Novina je ove godine u tome što se Dan nezavisnosti po prvi put obilježio manifestacijom u zgradi Ambasade BiH u Londonu.

OPŠIRNIJE


03.03.2015. u 17:25
Na prvoj redovnoj sjednici Vlade TK
Imenovan Kantonalni štab civilne zaštiteTuzlarijeNa današnjoj sjednici Vlada je imenovala Kantonalni štab civilne zaštite. Za komandanta Kantonalnog štaba civilne zaštite postavljen je Abdulah Zukić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a načelnik Kantonalnog štaba civilne zaštite je mr.sc. Zdenko Tadić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

OPŠIRNIJE


03.03.2015. u 17:19 Broj citanja: 2232
Danas u popodnevnim satima
Saobraćajna nesreća na GradiniTuzlarijeNa putu prema Gradini danas je u popodnevnim satima došlo do prevrtanja vozila marke Fiat Punto. Za sada još nema informacija da li je bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena velika materijalna šteta. Uzrok nesreće biće poznat kasnije. Uviđaj na licu mjesta obavili su službenici MUP-a TK.

OPŠIRNIJE


03.03.2015. u 17:12
Gradska uprava Tuzla
Podrška stranim ulagačima


U Gradskoj upravi Tuzla danas je održan sastanak sa predstavnicima kompanije Elin Motoren GmbH Austrija, na kojem su prezentirane njihove poslovne aktivnosti, kao i planovi za otvaranje proizvodnog pogona i novih radnih mjesta u Tuzli. Predstavnici ove kompanije suprezentirali planove za investicije i otvaranje novih radnih mjesta do 2020. godine.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Grabar-Kitarović oduševljena Baščaršijom: Hrvatska predsjednica posjetu BiH završila šetnjom Sarajevom

Istraga ratnih zločina nad Bošnjacima iz naselja Gračanica: Na području Rogatice uhapšeno pet osumnjičenih za ratne zločine

Osumnjičeni za smrt bihaćke advokatice uhapšen na Izačiću: Zbog ubistva Jasmine Koričić uhapšen Muhamed Budimlić

VIDEO: Presuda za zločine nad civilima s područja ProzorA: Željko Jukić osuđen na 15 godina zatvora

SDA jedini partner, HDZ-u pripada 6 mjesta, s finansijama: Čović: Sljedeće sedmice Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH

Nikšić odgovorio Čavari: Predsjednik FBiH nema pravo obustavljati aktivnosti Vlade

VIDEO: Slučaj sutkinje Suda BiH Azre Miletić: U svojstvu svjedoka saslušani Adamović i Vidović

VIDEO: Hitna sjednica Skupštine KS-a: Usvojen zakon o racionalizaciji troškova u javnim institucijama

FOTO: "Spockovane" novčanice: Ljubitelji Star Treka odaju počast Leonardu Nimoyu

ŠEF PAPINE SIGURNOSTI POTVRDIO DA POSTOJE PRIJETNJE ISLAMSKE DRŽAVE PRED POSJET SARAJEVU

ZARIF UPOZORIO OBAMU DA NE KORISTI "NEPRIHVATLJIVE I PRIJETEĆE IZJAVE"

NETANYAHU: SAD NE SMIJE POTPISATI NUKLEARNI SPORAZUM S IRANOM

TKO JE UBIO BORISA NJEMCOVA?

OBAMA ĆE S EUROPSKIM ČELNICIMA RAZGOVARATI O UKRAJINI

SJEVERNA KOREJA ZAPRIJETILA SAD-U: IZVEST ĆEMO UDAR AKO BUDE POTREBNO

PRVI PUT U POVIJESTI NOBELOVE NAGRADE ZA MIR DEGRADIRAN NJEZIN PREDSJEDNIK

SNOWDEN PREGOVORA O POVRATKU KUĆI