TUZLARIJE - VIJESTI

08.01.2010. u 14:02 Broj citanja: 629
Općinsko pravobranilaštvo Tuzla
Reagovanje na netačne navode Mirnesa AjanovićaU povodu navoda predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića vezanih za podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, predstavnici Općinskog pravobranilaštvo Tuzla, kao jednog od prozvanih subjekata, danas su održali press konfereciju.

Tuzlarije


Prema riječima općinskog pravobranioca Pauline Vazmer – Jogunčić, izneseni su netačni, a možda i zlonamjerni komentari te je na danas održanoj press konfereciji pročitala saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:

I - U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla od 16.09.2009. godine u povodu javne osude propagande Milorada Dodika, kojim je data podrška namjerama Općinskog načelnika Jasmina Imamovića da se u ime Općine Tuzla podnese podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, te zatraženo od Općinskog pravobranioca da realizira namjere Općinskog načelnika i u ime Općine Tuzla podnese krivičnu prijavu protiv imenovanog, Općinsko pravobranilaštvo Tuzla je u realizaciji postavljenog zadatka, nakon temeljite pripreme, primjenom svih relevantnih propisa, podnijelo protiv Milorada Dodika krivične prijave i to:

1. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu tuzlanskog kantona
2. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu Bosne i Hercegovine
3. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Navedene krivične prijave podnesene su na osnovu relevantnih propisa u zavisnosti od tužilaštva kojem su podnesene, s tim da se u sve tri krivične prijave traži da se ispita postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine kao što su: pomoć poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. KZ BIH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

II – Uz sve 3 krivične prijave priložen je dokazni materijal do kojeg je Općinsko pravobranilaštvo moglo doći., a posebno DVD snimak istupa Milorada Dodika emitiran u Magazinu "60 minuta" Federalne televizije od 14.09.2009. godine, transskript snimka govora objavljenog u navedenoj emisiji, kao i drugi dokazi kojima se ukazuje na netačnost izjave Milorada Dodika.

III – O podnešenim krivičnim prijavama javnost je odmah obavještena putem Saopštenja za medije općinskog načelnika od 23.09.2009. godine koje je dostavljeno svim medijima, uz izričito navođenje da su krivične prijave u sva tri navedena tužilaštva.

IV – Nakon Općine Tuzla zastupane po Općinskom pravobranilaštvu Tuzla, krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika podnio je i gradonačelnik grada Sarajeva, a sa čijim sadržajem nismo upoznati.

V - Shodno tome, vrlo je čudno da autor navoda koji su izneseni u tekstovima nekih medija nije bio obavješten o aktivnostima Općine Tuzla i Općinskog pravobranilaštva Tuzla, te se povodom Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini da se neće narediti sprovođenje istrage protiv Milorada Dodika po krivičnim prijavama gradonačelnika Sarajeva od 5.10.2009. godine i Općinskog pravobranilaštva Tuzla od 23.09.2009. godine, oglasio na način kako je to već izneseno, i to napadajući samo "tuzlansku općinsku administraciju" i Pravobranilaštvo Općine Tuzla.

VI – Konačno, napominjemo da je protiv Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini dopuštena pritužba u roku od 8 dana, koja je već u završnoj fazi pripreme u Općinskom pravobranilaštvu Tuzla i bit će blagovremeno podnesena.


S.M.

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Horor u Barceloni:
13-godišnjak pištoljem, nožem i samostrelom ubio učitelja i ranio četvero
Nakon 15 minuta leta zapalio se jedan od motora
Putnički avion sa bh. delegacijom prinudno sletio
Tuzlarije u Turskoj
Antički grad Side

21.04.2015. u 11:18
Dramska sekcija KŠC-a ˝Sveti Franjo˝
U srijedu premijera predstave DNA Dennis Kellyja


TuzlarijeNa sceni Doma mladih Tuzla u srijedu, 22.04.2015. s početkom u 19 sati, biće upriličena premijera predstave DNA autora Dennis Kellyja. Predstavu je režirala Ivana Milosavljević, a izvodi je dramska sekcija JU Katoličkog školskog centra sv Franjo. Tema ove predstave je vršnjačko nasilje koje je sve više zastupljeno u našem društvu.

OPŠIRNIJE


21.04.2015. u 10:57
Narodno pozorište Tuzla u 19,30
Najava predstave ˝Budala na večeri˝Utorak, 21. april 2015. godine u 19,30 sati na repertoaru Narodnog pozorišta Tuzla je predstava Francis Veber "Budala na večeri" u režiji Midhata Kušljugića.

Igraju:
Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Elvis Jahić, Remira Osmanović, Željka Marinić, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić.

OPŠIRNIJE


21.04.2015. u 10:40
Veliko interesovanje za Dječiji sajam u Tuzli:
Stotine mališana priprema trodnevni program


Velika revijalno-edukativno-humanitarna manifestacija, koja će imati i sajamsku postavku sa proizvodima i uslugama namijenjene igri, zdravom i pravilnom razvoju i rastu djece, već kao ideja je privukla veliku pažnju u Tuzli i regiji. Na otvaranju sajma, 8. maja u SKPC Mejdan u Tuzli se očekuje više od tri hiljade učesnika u programu i posjetitelja

OPŠIRNIJE


21.04.2015. u 10:22
OHR najavljuje:
Incko danas u Tuzli


TuzlarijeVisoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko posjetit će danas Tuzlu, gdje će se sastati sa predstavnicima kantonalnih vlasti, te učestvovati na Regionalnom energetskom forumu, najavljeno je iz OHR-a.
Incko će sa premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem razgovarati o stanju u privredi, sa posebnim naglaskom na otvaranje novih radnih mjesta

OPŠIRNIJE


21.04.2015. u 09:54
Plava sala BKC-a, danas u 18 sati
Najava promocije ˝Bosanskog feniksa˝


TuzlarijeDanas, 21. aprila 2015. godine, u Plavoj sali BKC-a Tuzla sa početkom u 18:00 sati bit će održana promocija knjige pod nazivom "Bosanski feniks" autora prof. Dr Envera Demirovića. Dr. Enver Demirović iz Sarajeva je intelektualac širokih pogleda i afiniteta, pravnik koji je doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu iz oblasti socioloških znanosti.

OPŠIRNIJE


21.04.2015. u 09:18
Danas počinje 6. Sajam Grapos-Expo u GračaniciTuzlarijeOd 21. do 24. aprila u Gračanici će biti održan 6. Međunarodni sajam poduzetništva i obrta „GRAPOS-EXPO 2015“. Sajam na istoj lokaciji kao i ranijih godina organizuju BOMS-expo i Općina Gračanica, uz sponzorstvo BH Telecoma, Kovan - Eko line i HST CNC technik, te uz pokroviteljstvo Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH i Vlade TK.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Za zločine na području Bužima i Bosanske Krupe: SIPA lišila slobode šest osoba zbog ratnog zločina

VIDEO: BiH bi dobila status pridruženog člana: Danas odluka o aktiviranju SSP-a

Premijeri država Zapadnog Balkana i Kosova: Razgovori o ključnoj saobraćajnoj infrastrukturi

Razgovori o stanju u privredi: Visoki predstavnik u BiH u posjeti Tuzli

Traže uvezivanje radnog staža i uplatu doprinosa: Radnici UNIS tulsa na sastanku sa premijerom Novalićem

Bivši egipatski predsjednik kriv za ubistvo demonstranata: Mohamed Morsi osuđen na 20 godina zatvora

FOTO: Tri starije osobe poginule: Snažna oluja pogodila jugoistok Australije

Nakon prevrtanja broda kada je poginulo na stotine osoba: Uhapšeni kapetan i član posade potonulog broda s migrantima

Upravni odbor FK Sarajevo odlučio: Kodri otkaz zbog loših rezultata

Večeras prvi polufinalisti Lige prvaka: PSG ide u Barcelonu, Bayern Munich dočekuje Porto

EUROPA PRIJETI GAZPROMU MILIJUNSKIM KAZNAMA ZBOG NAPUHAVANJA CIJENA PLINA

IVANIĆ: OVO JE FANTASTIČNA PRILIKA ZA BIH, MORAMO JE MAKSIMALNO ISKORISTITI

KINA I PAKISTAN JAČAJU ODNOSE: NAJAVLJENO OSNIVANJE "GOSPODARSKOG KORIDORA" PREMA BLISKOM ISTOKU

AVION SA 181 LJUDI ZBOG UNIŠTENOG KOTAČA MORAO PRISILNO SLETJETI U TEL AVIVU

BUBNJAR AC/DC-JA PRIZNAO KRIVNJU ZA PRIJETNJE UBOJSTVOM I ZA POSJEDOVANJE DROGE

PILOT I ŠESTERO TURISTA POGINULI U PADU AVIONA U DOMINIKANSKOJ REPUBLICI

LALOVAC NA MUKAMA: KAKO SMANJITI DUGOVE, A SPASITI UHLJEBE

I AUSTRALSKI PREMIJER NUDI EUROPI RADIKALNO RJEŠENJE: ODBIJTE SVE MIGRANTE PRISTIGLE MOREM, KAO MI

OGROMNA OLUJA U AUSTRALIJI ZA SOBOM OSTAVILA TROJE MRTVIH: HITNA SLUŽBA ZAPRIMILA 3000 POZIVA UPOMOĆ

PRIŠULJAO SE DJEVOJČICI I UKRAO JOJ MOBITEL

UHIĆEN KAPETAN ODGOVORAN ZA NAJVEĆI POMOR MIGRANATA U NOVIJOJ POVIJESTI