TUZLARIJE - VIJESTI

08.01.2010. u 14:02 Broj citanja: 850
Općinsko pravobranilaštvo Tuzla
Reagovanje na netačne navode Mirnesa AjanovićaU povodu navoda predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića vezanih za podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, predstavnici Općinskog pravobranilaštvo Tuzla, kao jednog od prozvanih subjekata, danas su održali press konfereciju.

Tuzlarije


Prema riječima općinskog pravobranioca Pauline Vazmer – Jogunčić, izneseni su netačni, a možda i zlonamjerni komentari te je na danas održanoj press konfereciji pročitala saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:

I - U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla od 16.09.2009. godine u povodu javne osude propagande Milorada Dodika, kojim je data podrška namjerama Općinskog načelnika Jasmina Imamovića da se u ime Općine Tuzla podnese podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, te zatraženo od Općinskog pravobranioca da realizira namjere Općinskog načelnika i u ime Općine Tuzla podnese krivičnu prijavu protiv imenovanog, Općinsko pravobranilaštvo Tuzla je u realizaciji postavljenog zadatka, nakon temeljite pripreme, primjenom svih relevantnih propisa, podnijelo protiv Milorada Dodika krivične prijave i to:

1. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu tuzlanskog kantona
2. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu Bosne i Hercegovine
3. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Navedene krivične prijave podnesene su na osnovu relevantnih propisa u zavisnosti od tužilaštva kojem su podnesene, s tim da se u sve tri krivične prijave traži da se ispita postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine kao što su: pomoć poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. KZ BIH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

II – Uz sve 3 krivične prijave priložen je dokazni materijal do kojeg je Općinsko pravobranilaštvo moglo doći., a posebno DVD snimak istupa Milorada Dodika emitiran u Magazinu "60 minuta" Federalne televizije od 14.09.2009. godine, transskript snimka govora objavljenog u navedenoj emisiji, kao i drugi dokazi kojima se ukazuje na netačnost izjave Milorada Dodika.

III – O podnešenim krivičnim prijavama javnost je odmah obavještena putem Saopštenja za medije općinskog načelnika od 23.09.2009. godine koje je dostavljeno svim medijima, uz izričito navođenje da su krivične prijave u sva tri navedena tužilaštva.

IV – Nakon Općine Tuzla zastupane po Općinskom pravobranilaštvu Tuzla, krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika podnio je i gradonačelnik grada Sarajeva, a sa čijim sadržajem nismo upoznati.

V - Shodno tome, vrlo je čudno da autor navoda koji su izneseni u tekstovima nekih medija nije bio obavješten o aktivnostima Općine Tuzla i Općinskog pravobranilaštva Tuzla, te se povodom Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini da se neće narediti sprovođenje istrage protiv Milorada Dodika po krivičnim prijavama gradonačelnika Sarajeva od 5.10.2009. godine i Općinskog pravobranilaštva Tuzla od 23.09.2009. godine, oglasio na način kako je to već izneseno, i to napadajući samo "tuzlansku općinsku administraciju" i Pravobranilaštvo Općine Tuzla.

VI – Konačno, napominjemo da je protiv Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini dopuštena pritužba u roku od 8 dana, koja je već u završnoj fazi pripreme u Općinskom pravobranilaštvu Tuzla i bit će blagovremeno podnesena.


S.M.

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Da li se zaustavljate na pješačkom prelazu?
Ko se ne zaustavi leti u zrak!
U Duesseldorfu
Kličko je poražen: Fury je novi svjetski
Crna prognoza klimatskih promjena
Nestat će koraljni grebeni, New York bi mogao biti pod vodom

29.11.2015. u 16:16
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeIma u Tuzli puno klubova i sportista koji postižu zapažene rezultate a za koje se jedva i zna, tako da, ruku na srce, FK Sloboda je već u privilegovanom položaju sa onim što dobije od Grada. Malo sam pregledala Budžet za 2015, pa kaže ovako za RSD "Sloboda” 300.000 KM, Sportski savez grada Tuzle 174.000, razne sportske manifestcije 75.000 KM, KK Jedinstvo 20,000 KM, OKK Sloboda 90.000 KM, SKPC Mejdan 220.000 KM.

OPŠIRNIJE


29.11.2015. u 14:46
Izložba inovacija u Seulu:
Srebrena medalja za Zehrudina Osmanovića


TuzlarijeZa veliki globalni problem zagađivanja zemlje kemijskim otpadom, rješenje je pronašao doktor hemijskih nauka iz Tuzle Zehrudin Osmanović, njegovom tehnologijom pretvaranja ovog otpada u cement očistila bi se nepregledna ”bijela mora” od otrovnih ostataka koji nastaju proizvodnjom jestive soli i sode.

OPŠIRNIJE


29.11.2015. u 14:14 Broj citanja: 553
Sa legendarnog Istoka navijači podržali predsjednika Husića


TuzlarijeAkcija "5 do 12" UG "Prijatelji FK Sloboda" i navijačke grupe Fukare, na nekadašnjem mjestu tribine Istok okupila je nekoliko hiljada simpatizera FK Sloboda. Sa legendarnog Istoka odaslana je jasna poruka podrške predsjedniku Kluba Azmiru Husiću u njegovim nastojanjima da od FK Sloboda stvori stabilan, respektabilan, trofejan i evropski klub.

OPŠIRNIJE


29.11.2015. u 11:16 Broj citanja: 791
Univerzitetski klinički centar Tuzla
Urađena nova transplantacija organa


U Univerzitet skom kliničkom centru Tuzla izvršena je eksplantacija organa nakon čega je obavljena transplantacija pet organa. Dva bubrega su transportovana u Univerzitetski klinički centar Sarajevo, dok su jetra i dvije rožnice transplantirani u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Transplantacije su prošle uspješno bez anestezioloških i hiruških intraoperativnih komplikacija.

OPŠIRNIJE


29.11.2015. u 00:07 Broj citanja: 2866
Najnovije vijesti iz svijetaTuzlarije

OPŠIRNIJE


29.11.2015. u 00:04 Broj citanja: 449
Dogodilo se u svijetu na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Iako se bavimo isključivo lokalnim i bh. temama, rubriku "Vijesti iz svijeta" objavljujemo od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u svijetu bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Sastanak inicirao predsjednik RS-a Milorad Dodik: U toku sastanak predstavnika RS-a o odluci Ustavnog suda BiH

Pilav i Korjenić u Federaciji plus: O potencijalima i zapošljavanju u sektoru drvne industrije

Ankari briselske tri milijarde eura pomoći za izbjeglice: EU nudi Turskoj novac i poglavlja zbog migranata

VIDEO: Uživaj naše - otkrij Zeleni kanton: Reklamna kampanja s ciljem promocije turizma USK-a

VIDEO: Knjige su ljudi, a dan čitanja je subota: Zanimljiv događaj u Livnu: Živa knjižnica - ne sudi po koricama

Na Krugu 99 o \'bonskim ovlastima\': Pettigrew: OHR treba postaviti BiH na put ustavnih reformi

Umjesto marša, hiljade pari cipela na Trgu Republike: Policija u Parizu zabranila protest aktivista za zaštitu sredine

Obraćanje novinarima povodom opužbi lista Kurir: Vučić prošao poligraf, hapšenje zbog ugrožavanja premijera

Na Š panskom trgu poruka važnosti očuvanja životne sredine: Marš za klimu i u Mostaru

VIDEO: Pletenje bez igli i poznavanja posebnih tehnika : Samo 30 minuta potrebno je da napravite sebi šal
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Sestra pariškog krvnika: Bio je tek mali drski dječak, ISIS-ovi regruteri pomalo su ga mijenjali
Objavljeno prije 2 sata
Mađarski kamiondžija pokušao pregaziti izbjeglice i sve to snimio
Objavljeno prije 3 sata
Tusk: Ako ne zaštitimo vanjske granice Schengen postaje prošlost
Objavljeno prije 3 sata
Pariški krvnik dan nakon terorističkog napada sjedio u kafiću u centru Bruxellesa
Objavljeno prije 3 sata
Građani svijeta ujedinjeni: Svjetske čelnike pritišću na zajedničku borbu protiv klimatskih promjena
Objavljeno prije 3 sata
"Uzeli su mi sve": Kad sam došao s operacije i oporavka kuće nije bilo, grad ju je srušio