TUZLARIJE - VIJESTI

08.01.2010. u 14:02 Broj citanja: 1034
Općinsko pravobranilaštvo Tuzla
Reagovanje na netačne navode Mirnesa AjanovićaU povodu navoda predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića vezanih za podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, predstavnici Općinskog pravobranilaštvo Tuzla, kao jednog od prozvanih subjekata, danas su održali press konfereciju.

Tuzlarije


Prema riječima općinskog pravobranioca Pauline Vazmer – Jogunčić, izneseni su netačni, a možda i zlonamjerni komentari te je na danas održanoj press konfereciji pročitala saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:

I - U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla od 16.09.2009. godine u povodu javne osude propagande Milorada Dodika, kojim je data podrška namjerama Općinskog načelnika Jasmina Imamovića da se u ime Općine Tuzla podnese podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, te zatraženo od Općinskog pravobranioca da realizira namjere Općinskog načelnika i u ime Općine Tuzla podnese krivičnu prijavu protiv imenovanog, Općinsko pravobranilaštvo Tuzla je u realizaciji postavljenog zadatka, nakon temeljite pripreme, primjenom svih relevantnih propisa, podnijelo protiv Milorada Dodika krivične prijave i to:

1. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu tuzlanskog kantona
2. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu Bosne i Hercegovine
3. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Navedene krivične prijave podnesene su na osnovu relevantnih propisa u zavisnosti od tužilaštva kojem su podnesene, s tim da se u sve tri krivične prijave traži da se ispita postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine kao što su: pomoć poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. KZ BIH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

II – Uz sve 3 krivične prijave priložen je dokazni materijal do kojeg je Općinsko pravobranilaštvo moglo doći., a posebno DVD snimak istupa Milorada Dodika emitiran u Magazinu "60 minuta" Federalne televizije od 14.09.2009. godine, transskript snimka govora objavljenog u navedenoj emisiji, kao i drugi dokazi kojima se ukazuje na netačnost izjave Milorada Dodika.

III – O podnešenim krivičnim prijavama javnost je odmah obavještena putem Saopštenja za medije općinskog načelnika od 23.09.2009. godine koje je dostavljeno svim medijima, uz izričito navođenje da su krivične prijave u sva tri navedena tužilaštva.

IV – Nakon Općine Tuzla zastupane po Općinskom pravobranilaštvu Tuzla, krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika podnio je i gradonačelnik grada Sarajeva, a sa čijim sadržajem nismo upoznati.

V - Shodno tome, vrlo je čudno da autor navoda koji su izneseni u tekstovima nekih medija nije bio obavješten o aktivnostima Općine Tuzla i Općinskog pravobranilaštva Tuzla, te se povodom Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini da se neće narediti sprovođenje istrage protiv Milorada Dodika po krivičnim prijavama gradonačelnika Sarajeva od 5.10.2009. godine i Općinskog pravobranilaštva Tuzla od 23.09.2009. godine, oglasio na način kako je to već izneseno, i to napadajući samo "tuzlansku općinsku administraciju" i Pravobranilaštvo Općine Tuzla.

VI – Konačno, napominjemo da je protiv Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini dopuštena pritužba u roku od 8 dana, koja je već u završnoj fazi pripreme u Općinskom pravobranilaštvu Tuzla i bit će blagovremeno podnesena.


S.M.

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar S Višegradske ćuprije spuštene ruže
Sjećanje na 3.000 ubijenih višegradskih Bošnjaka
Ljestvama niz liticu:
Najstrašniji put do škole na svijetu
Video:
Kineski mega bus kapaciteta čak 1.200 putnika

29.05.2016. u 16:06 Broj citanja: 586
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeOsim vreline, koje se treba čuvati, primjetila sam i neke ogromne komarce, komarci kapitalci, jedino što je dobro je što su dosta smotani pa ih je lako srediti. Nadam se da to nisi oni što prenose zika virus, odmah paranoja radi. Valjda oni što trebaju odlučivati o zaprašivanju i potrebnim mjerama, imaju namjeru da zarade platu i da će voditi računa o raznim napastima.

OPŠIRNIJE


29.05.2016. u 15:28 Broj citanja: 2331
Bajkeri prijatelji djece:
Druženje uz muziku, roštilj i sportske aktivnosti


TuzlarijeČlanovi Moto kluba "Tuzla" upriličili su danas humanitarnu akciju "Bajkeri, prijatelji djece" za štićenike Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli kojima su poklonili nove televizore, PS igrice, lopte i mrežu za odbojku. Nakon uručivanja donacija uslijedilo je druženje sa mališanima uz roštilj, muziku, sportske aktivnosti...

OPŠIRNIJE


29.05.2016. u 15:04 Broj citanja: 1764
Stadion Tušanj 4. juna:
„Ko ne poludi taj nije normalan“


Tuzlarije„Ko ne poludi taj nije normalan“ simboličan je naziv turneje, kojom Bijelo dugme obilježava 40 godina svog postojanja i rada. Goran, Alen i Tifa uz Orkestar sa sahrane i svadbe, najavljuju fenomenalnu zabavu, još ne viđenu na ovim prostorima i ko ne poludi te noći, on nije...

OPŠIRNIJE


29.05.2016. u 14:49 Broj citanja: 673
Ahmetović: Čekam razgovor, želim ostati na Tušnju


Prvi strijelac tuzlanske Slobode Mersudin Ahmetović još ne zna za koji će klub nastupati u narednoj sezoni. Ugovor s Tuzlacima mu je istekao, a 28. svibnja imao je zakazan razgovor s čelnicima kluba oko produženja suradnje, ali do sastanka nije došlo.

OPŠIRNIJE


29.05.2016. u 14:44 Broj citanja: 414
Nova ženska inicijativa:
Predavanje na temu: ADHD - šta je to?


Udruženje "Nova ženska inicijativa" u saradnji sa Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom i KŠC organizuje predavanje za roditelje, odgajatelje, učitelje i nastavnike. Predavanje će biti održano u ponedjeljak, 30. maja u Katoličkom školskom centru sa početkom u 17 časova.

OPŠIRNIJE


29.05.2016. u 14:38
U ponedjeljak maturski koncert pijanistice Sarah Skopljak


TuzlarijeŠesti solistički koncert tuzlanske pijanistice Sarah Skoplja, u klasi profesora Zlatana Mujkića, biće održan u ponedjeljak, 30. maja, u Narodnom pozorištu Tuzla. Koncert počinje u 19:30h, a ulaz za posjetioce je slobodan.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Nakon sastanka procesa Brdo-Brijuni: EU neće biti potpuna bez integracije Jugoistočne Evrope

Koordinirana akcija pravosuđa i policija BiH i Austrije: Tokom \'Postmana\' 5 uhapšenih, nađena 100.000 eura vrijedna droga

Kako zaštititi autentičnog sarajevskog goluba pismonošu?: Sead Đozo i Velija Katica o tradiciji bh. golubarstva

VIDEO: Inovator koji je odbio ponudu Britanaca : Avdo nakon izuma higijenskog podmetača traži podršku u BiH

Hollande i Merkel na obilježavanju 100 godina Verdenske bitke: Prijateljstvo Njemačke i Francuske nada je za razjedinjenu Evropu

Za konzervativca 173 poslanika, reformist dobio 103 glasa: Laridžani ponovo izabran za predsjednika iranskog parlamenta

VIDEO: Prvi međunarodni dani keranja i čipkarstva: Udruženje Gračaničko keranje slavi deset godina postojanja

Metalne skulpture ronioca Zlatana Hamamdžića: Na bazenu Otoka podvodna izložba skulptura

U Pruscu završena 506. kulturno-vjerska manifestacija: Vjernici i ovaj put svjedočili snazi molitve na Danima Ajvatovice
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 3 sata
Oluje poharale Europu: Munja ubila planinara u Poljskoj, ozlijeđeno više od 50 ljudi
Objavljeno prije 5 sati
U samo tjedan dana u Sredozemlju se utopilo 700 migranata
Objavljeno prije 6 sati
Austrijska ekstremna desnica želi osporiti rezultate predsjedničkih izbora
Objavljeno prije 7 sati
Sve ide po Erdoganovom planu: Novi turski premijer dobio potporu parlamenta
Objavljeno prije 7 sati
19 migranata umalo se utopilo u La Mancheu, spasila ih britanska obalna straža
Objavljeno prije 8 sati
Nevjerojatno brutalan zločin: 16-godišnjakinju silovala 33 muškarca, sve objavili na internetu