TUZLARIJE - VIJESTI

08.01.2010. u 14:02 Broj citanja: 1086
Općinsko pravobranilaštvo Tuzla
Reagovanje na netačne navode Mirnesa AjanovićaU povodu navoda predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića vezanih za podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, predstavnici Općinskog pravobranilaštvo Tuzla, kao jednog od prozvanih subjekata, danas su održali press konfereciju.

Tuzlarije


Prema riječima općinskog pravobranioca Pauline Vazmer – Jogunčić, izneseni su netačni, a možda i zlonamjerni komentari te je na danas održanoj press konfereciji pročitala saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:

I - U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla od 16.09.2009. godine u povodu javne osude propagande Milorada Dodika, kojim je data podrška namjerama Općinskog načelnika Jasmina Imamovića da se u ime Općine Tuzla podnese podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, te zatraženo od Općinskog pravobranioca da realizira namjere Općinskog načelnika i u ime Općine Tuzla podnese krivičnu prijavu protiv imenovanog, Općinsko pravobranilaštvo Tuzla je u realizaciji postavljenog zadatka, nakon temeljite pripreme, primjenom svih relevantnih propisa, podnijelo protiv Milorada Dodika krivične prijave i to:

1. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu tuzlanskog kantona
2. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu Bosne i Hercegovine
3. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Navedene krivične prijave podnesene su na osnovu relevantnih propisa u zavisnosti od tužilaštva kojem su podnesene, s tim da se u sve tri krivične prijave traži da se ispita postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine kao što su: pomoć poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. KZ BIH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

II – Uz sve 3 krivične prijave priložen je dokazni materijal do kojeg je Općinsko pravobranilaštvo moglo doći., a posebno DVD snimak istupa Milorada Dodika emitiran u Magazinu "60 minuta" Federalne televizije od 14.09.2009. godine, transskript snimka govora objavljenog u navedenoj emisiji, kao i drugi dokazi kojima se ukazuje na netačnost izjave Milorada Dodika.

III – O podnešenim krivičnim prijavama javnost je odmah obavještena putem Saopštenja za medije općinskog načelnika od 23.09.2009. godine koje je dostavljeno svim medijima, uz izričito navođenje da su krivične prijave u sva tri navedena tužilaštva.

IV – Nakon Općine Tuzla zastupane po Općinskom pravobranilaštvu Tuzla, krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika podnio je i gradonačelnik grada Sarajeva, a sa čijim sadržajem nismo upoznati.

V - Shodno tome, vrlo je čudno da autor navoda koji su izneseni u tekstovima nekih medija nije bio obavješten o aktivnostima Općine Tuzla i Općinskog pravobranilaštva Tuzla, te se povodom Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini da se neće narediti sprovođenje istrage protiv Milorada Dodika po krivičnim prijavama gradonačelnika Sarajeva od 5.10.2009. godine i Općinskog pravobranilaštva Tuzla od 23.09.2009. godine, oglasio na način kako je to već izneseno, i to napadajući samo "tuzlansku općinsku administraciju" i Pravobranilaštvo Općine Tuzla.

VI – Konačno, napominjemo da je protiv Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini dopuštena pritužba u roku od 8 dana, koja je već u završnoj fazi pripreme u Općinskom pravobranilaštvu Tuzla i bit će blagovremeno podnesena.


S.M.

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Napravili barikadu
Navijači FK Sarajevo napali igrače u blizini Tuzle
Ubijeno četrdeset i troje, 84 lakše i teže ranjeno
21. godišnjica zločina na Markalama
Prvi putnici u septembru
Talgo vozovi prošli probnu vožnju

28.08.2016. u 14:40 Broj citanja: 700
Organizatori zadovoljni
Završen 43. Sajam šljive u Gradačcu


Danas je završen 43. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu na kojem su se predstavili izlagači iz BiH, zemalja regiona i EU. Svoje proizvode i usluge prezentovala su 302 izlagača na 7.500 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora.

OPŠIRNIJE


28.08.2016. u 14:32 Broj citanja: 998
Trg Slobode
Večeras premijera filma ˝Ovo je Tuzla˝


Večeras (28.08.) na Trgu Slobode, u tri termina, 21,00, 22,00 i 23, 00 održat će se projekcije filma "Ovo je Tuzla". Autori filma: Denis Bašić, Mirza Hadžić i Peđa Pepić. Na istoj lokaciji postavljena je i izložba fotografija koje su korištene za film, autora: Denisa Bašića, Mirze Hadžića, Peđe Pepića i Samira Zahirovića.

OPŠIRNIJE


28.08.2016. u 14:18 Broj citanja: 7928
Do kraja dana ˝Vesele stepenice˝ će biti gotove
Stepenice ćilimima i ponjavama zastrte


Za realizaciju ove lijepe ideje, koja je naišla na odobravanje građana, zaslužni su mladi iz Omladinskog pokreta Revolt. Umjetnik iz Sarajeva, akademski slikar Dženan Hadžihasanović objasnio im je kako trebaju raditi, pokazao motiv bosanskog ćilima a mladi su se prihvatili farbe i četkica. Na odmorištima stepeništa naslikani su bosanski ćilimi i ponjave.

OPŠIRNIJE


28.08.2016. u 13:11 Broj citanja: 3444
Saopštenje OO SD PBiH Lukavac
Za propuste nakon trovanja naroda u Donjem Poljicu krivi su konkretni ljudi i strankeTuzlarijeNakon kontaminacije vodovoda u Poljicu Donjem zvanično je proglašena epdemija enterokolitisa. Slijedila je slaba i bljutava reakcija vlasti koja nije oslikavala ozbiljnost situacije, navodi se u saopštenju kojeg u nastavku prenosimo u cijelosti.

OPŠIRNIJE


28.08.2016. u 10:34 Broj citanja: 569
Pčelari i ove godine na Sajmu šljive u Gradačcu


I ove godine se na Sajmu šljive u Gradačcu predstavljaju pčelari širom Bosne i Hercegovine. Med, med u saću, polen, propolis i propolis kapi, medovača, imunoksi i razno ljekovito bilje samo su neki od proizvoda koji se mogu naći na štandovima 43. gradačačkog Sajma poljoprivrede i prehrambene industrije.

OPŠIRNIJE


28.08.2016. u 10:22 Broj citanja: 587
Organizator Šahovski klub “Inzio-Tušanj” Tuzla
23. Ekipno prvenstvo Federacije Bosne i Hercegovine u šahu


23. Ekipno prvenstvo Federacije Bosne i Hercegovine u šahu, pod pokroviteljstvom Grada Tuzla, održava se se od 26. do 31. augusta u motelu “Rudar” u Tuzli. Organizator Prvenstva je Šahovski savez Federacije BiH, a tehnički organizator Šahovski klub “Inzio-Tušanj” iz Tuzle.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Sjećanje na 43 stradala građanina Sarajeva: Obilježena 21. godišnjica zločina na Markalama

VIDEO: Završena združena vježba \'Drina 2016\': Nikolić-Dodik: Policije Srbije i RS-a mogu da riješe sve zadatke

Svoje proizvode i usluge prezentirala 302 izlagača: Zatvoren \'Sajam šljive\' u Gradačcu

Intervenirala kosovska policija, situacija napeta: Albanci prosvjedom spriječili Srbe da nazoče blagdanu crkve

SAD i EU nisu uspjeli postići saglasnost o TTIP-u: Njemački vicekancelar: Pregovori o slobodnoj trgovini propali

Ankara pokrenula operaciju protiv ekstremista: Na sjeveru Sirije ubijeno najmanje 20 civila

VIDEO: Republikanski kandidat o prvom danu mogućeg mandata: Trump najavio izbacivanje ilegalnih imigranata

Nakon dogovora predstavnika Vlade i FARC-a u Havani: Mirovni sporazum u Kolumbiji najkasnije do 26. septembra

Nove informacije o proslavljenom vozaču F1: Schumacher napravio prve korake uz pomoć terapeuta?

Posljednji susret 7. kola Premijer lige BiH: Mladost domaćin Š irokom Brijegu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Sjeverna Sirija: U sklopu turske operacije ubijeno 35 civila
Objavljeno prije sat vremena
Papa najavio posjet mjestima pogođenima potresom u Italiji: "Osobno vam želim donijeti utjehu vjere"
Objavljeno prije sat vremena
Njemački vicekancelar: TTIP je propao, ali nitko to ne želi priznati
Objavljeno prije 2 sata
Posljednja bitka protiv terorista ISIS-a u Sirtu: Libijske snage pokrenule odlučujuću ofenzivu
Objavljeno prije 3 sata
Potraga za preživjelima nakon potresa u Italiji završava, nada u pronalazak preživjelih se gasi
Objavljeno prije 3 sata
Politički kraj kancelarke? 50 posto Nijemaca protiv četvrtog mandata Angele Merkel