TUZLARIJE - VIJESTI

08.01.2010. u 14:02 Broj citanja: 530
Općinsko pravobranilaštvo Tuzla
Reagovanje na netačne navode Mirnesa AjanovićaU povodu navoda predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića vezanih za podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, predstavnici Općinskog pravobranilaštvo Tuzla, kao jednog od prozvanih subjekata, danas su održali press konfereciju.

Tuzlarije


Prema riječima općinskog pravobranioca Pauline Vazmer – Jogunčić, izneseni su netačni, a možda i zlonamjerni komentari te je na danas održanoj press konfereciji pročitala saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:

I - U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla od 16.09.2009. godine u povodu javne osude propagande Milorada Dodika, kojim je data podrška namjerama Općinskog načelnika Jasmina Imamovića da se u ime Općine Tuzla podnese podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, te zatraženo od Općinskog pravobranioca da realizira namjere Općinskog načelnika i u ime Općine Tuzla podnese krivičnu prijavu protiv imenovanog, Općinsko pravobranilaštvo Tuzla je u realizaciji postavljenog zadatka, nakon temeljite pripreme, primjenom svih relevantnih propisa, podnijelo protiv Milorada Dodika krivične prijave i to:

1. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu tuzlanskog kantona
2. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu Bosne i Hercegovine
3. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Navedene krivične prijave podnesene su na osnovu relevantnih propisa u zavisnosti od tužilaštva kojem su podnesene, s tim da se u sve tri krivične prijave traži da se ispita postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine kao što su: pomoć poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. KZ BIH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

II – Uz sve 3 krivične prijave priložen je dokazni materijal do kojeg je Općinsko pravobranilaštvo moglo doći., a posebno DVD snimak istupa Milorada Dodika emitiran u Magazinu "60 minuta" Federalne televizije od 14.09.2009. godine, transskript snimka govora objavljenog u navedenoj emisiji, kao i drugi dokazi kojima se ukazuje na netačnost izjave Milorada Dodika.

III – O podnešenim krivičnim prijavama javnost je odmah obavještena putem Saopštenja za medije općinskog načelnika od 23.09.2009. godine koje je dostavljeno svim medijima, uz izričito navođenje da su krivične prijave u sva tri navedena tužilaštva.

IV – Nakon Općine Tuzla zastupane po Općinskom pravobranilaštvu Tuzla, krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika podnio je i gradonačelnik grada Sarajeva, a sa čijim sadržajem nismo upoznati.

V - Shodno tome, vrlo je čudno da autor navoda koji su izneseni u tekstovima nekih medija nije bio obavješten o aktivnostima Općine Tuzla i Općinskog pravobranilaštva Tuzla, te se povodom Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini da se neće narediti sprovođenje istrage protiv Milorada Dodika po krivičnim prijavama gradonačelnika Sarajeva od 5.10.2009. godine i Općinskog pravobranilaštva Tuzla od 23.09.2009. godine, oglasio na način kako je to već izneseno, i to napadajući samo "tuzlansku općinsku administraciju" i Pravobranilaštvo Općine Tuzla.

VI – Konačno, napominjemo da je protiv Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini dopuštena pritužba u roku od 8 dana, koja je već u završnoj fazi pripreme u Općinskom pravobranilaštvu Tuzla i bit će blagovremeno podnesena.


S.M.

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar


Amerikanci razmještaju tenkove po Europi:
Žele pokazati podršku NATO članicama
Stravični detalji nesreće u Beogradu:
˝Iz Dunava su dopirali panični krici˝
Policajac SAD-a Džemal Bijedić
Bliski susret sa 250 demonstranata

26.11.2014. u 09:13
Ansambl ˝Tuzlanke˝ nastupa u Istanbulu


TuzlarijeNakon uspješnog godišnjeg koncerta i nastupa povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Gradski vokalni ansambl Tuzlanke putuje u Istanbul (Turska). Tamo će učestvovati na Međunarodnom festivalu pjesme i folklora, gdje će predstavljati naš grad i Bosnu i Hercegovinu.

OPŠIRNIJE


25.11.2014. u 23:32
Najava izložbe:
Ikone Sandre Stanković pred publikom u TuzliTuzlarije"Putem svjetlosti" naziv je izložbe slikarice i umjetnice Sandre Stanković iz Kikinde koja će svečano biti otvorena u četvrtak 27. studenog u 19. 00 sati u galeriji Kristian Kreković u Franjevačkom samostanu Tuzla.

OPŠIRNIJE


25.11.2014. u 21:01
27.11. BKC Tuzla:
Međureligijski koncert duhovne muzikeTuzlarijeU organizaciji Odbora za međureligijsku saradnju BiH, 27.11.2014. godine, sa početkom u 18 časova u Bosanskom kulturnom centru biće održan međureligijski koncert duhovne muzike. Ulaz na koncert je besplatan.

OPŠIRNIJE


25.11.2014. u 19:06 Broj citanja: 912
Krug po gradu
Video: Od Rudarske do Doma penzionera


Za one koji su daleko od Tuzle, evo video snimka grada od Rudarske, preko Irca, raskrsnice kod BKC-a do južne pa dalje prema Domu penzionera.Na snimku, iz perspektive vozača vidi se dosta pust grad. Nije neko vrijeme za hodanje, pa su mnogi neradni dan iskoristili za odmaranje i boravak u zatvorenom.

OPŠIRNIJE


25.11.2014. u 18:53 Broj citanja: 645
Video: Završen dio puta u Mandićima


TuzlarijeAko ni zbog čega drugoga, onda zbog činjenice da je rekonstukcija dijela puta u Mandićima završena, mještani tog dijela Tuzle imaju razloga za radost. Rekonstrukcija je započela 2013. godine, radove su pratili česti zastoji i obustave, i evo pred kraj 2014. godine završeno je nešto više od polovine puta, gledano od raskrsnice kod Rasovca prema Tušnju.

OPŠIRNIJE


25.11.2014. u 18:37
JUOŠ ˝Centar˝
˝Bosno i Hercegovino, u srcu te nosim˝Povodom Dana državnosti, učenici, roditelji i nastavnici JUOŠ "Centar" su kroz pjesmu, ples, folklor i recitaciju prigodno obilježili, ovaj poseban dan. Svojoj domovini poslali su iskrenu čestitku satkanu od najljepših stihova. Pokazali su još jednom da je istinski vole i da će je uvijek ponosno nositi u srcima.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Prva u nizu planiranih aktivnosti: Meron danas u posjeti Čelebićima i Uzdolu

SDS se neće odazvati Dodikovom pozivu: Prve konsultacije sa predstavnicima političkih partija

Kanton 10: Za danas zakazana sjednica Skupštine

Prema posljednjim informacijama: Željko Mirković Grga je u stabilnom stanju

Nekoliko osoba uhapšeno: Druga noć demonstracija zbog ubijenog crnca

Akcija trajala oko tri časa: Hong Kong: Uklonjene preostale barikade

Utakmice Lige prvaka: Grupa E: Aguero ostavio City u igri za plasman u drugu fazu

UN TRAŽI 405 MILIJUNA DOLARA ZA POMOĆ AFGANISTANU: 1,2 MILIJUNA DJECE POTHRANJENO

PJEŠAKINJA TEŠKO OZLIJEĐENA NAKON NALETA AUTOMOBILA

NA SIGURNO: NIZOZEMSKA POVUKLA 122 TONE ZLATNIH REZERVI IZ SAD-A U AMSTERDAM

U POŽARU U KINESKOM RUDNIKU POGINULO 24 LJUDI

ZADARSKA POLICIJA ODUZELA 250 KILOGRAMA SMILJA

TRŽIŠTA: ZAUSTAVLJEN RAST AMERIČKIH DIONICA, NA AZIJSKIM TRŽIŠTIMA OPTIMISTIČNO

NASILNA BORBA ZA DEMOKRACIJU U HONG KONGU: POLICIJA SRUŠILA KAMP I UHITILA 116 PROSVJEDNIKA

OBAMA OSUDIO NASILJE U FERGUSONU: NEMAM NIKAKVE SUĆUTI ZA ONE KOJI UNIŠTAVAJU SVOJU ZAJEDNICU

POREZ NA BUDALE: DESET NAJPROFITABILNIJIH KLADIONICA I KOCKARNICA PROŠLE GODINE ZARADILO 344 MILIJUNA KUNA

STRAVIČNI DETALJI NESREĆE U BEOGRADU: "IZ DUNAVA SU DOPIRALI PANIČNI KRICI"

MILITANTI ISLAMSKE DRŽAVE DVOJICU HOMOSEKSUALACA KAMENOVALI DO SMRTI

PAPA OSUDIO DRŽAVNI TERORIZAM KOJI UBIJA "NEVINE ISTOVREMENO KAD I TERORISTE"

AMERIKANCI RAZMJEŠTAJU TENKOVE PO EUROPI: ŽELE POKAZATI PODRŠKU NATO ČLANICAMA

SAMO TREĆINA ZARAŽENIH AMERIKANACA DRŽI HIV POD KONTROLOM, OSTALI OPASNI ZA DRUGE

JUNCKER PREDSTAVLJA INVESTICIJSKI PLAN TEŽAK 315 MILIJARDA EURA