TUZLARIJE - VIJESTI

08.01.2010. u 14:02 Broj citanja: 654
Općinsko pravobranilaštvo Tuzla
Reagovanje na netačne navode Mirnesa AjanovićaU povodu navoda predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića vezanih za podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, predstavnici Općinskog pravobranilaštvo Tuzla, kao jednog od prozvanih subjekata, danas su održali press konfereciju.

Tuzlarije


Prema riječima općinskog pravobranioca Pauline Vazmer – Jogunčić, izneseni su netačni, a možda i zlonamjerni komentari te je na danas održanoj press konfereciji pročitala saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:

I - U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla od 16.09.2009. godine u povodu javne osude propagande Milorada Dodika, kojim je data podrška namjerama Općinskog načelnika Jasmina Imamovića da se u ime Općine Tuzla podnese podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, te zatraženo od Općinskog pravobranioca da realizira namjere Općinskog načelnika i u ime Općine Tuzla podnese krivičnu prijavu protiv imenovanog, Općinsko pravobranilaštvo Tuzla je u realizaciji postavljenog zadatka, nakon temeljite pripreme, primjenom svih relevantnih propisa, podnijelo protiv Milorada Dodika krivične prijave i to:

1. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu tuzlanskog kantona
2. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu Bosne i Hercegovine
3. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Navedene krivične prijave podnesene su na osnovu relevantnih propisa u zavisnosti od tužilaštva kojem su podnesene, s tim da se u sve tri krivične prijave traži da se ispita postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine kao što su: pomoć poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. KZ BIH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

II – Uz sve 3 krivične prijave priložen je dokazni materijal do kojeg je Općinsko pravobranilaštvo moglo doći., a posebno DVD snimak istupa Milorada Dodika emitiran u Magazinu "60 minuta" Federalne televizije od 14.09.2009. godine, transskript snimka govora objavljenog u navedenoj emisiji, kao i drugi dokazi kojima se ukazuje na netačnost izjave Milorada Dodika.

III – O podnešenim krivičnim prijavama javnost je odmah obavještena putem Saopštenja za medije općinskog načelnika od 23.09.2009. godine koje je dostavljeno svim medijima, uz izričito navođenje da su krivične prijave u sva tri navedena tužilaštva.

IV – Nakon Općine Tuzla zastupane po Općinskom pravobranilaštvu Tuzla, krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika podnio je i gradonačelnik grada Sarajeva, a sa čijim sadržajem nismo upoznati.

V - Shodno tome, vrlo je čudno da autor navoda koji su izneseni u tekstovima nekih medija nije bio obavješten o aktivnostima Općine Tuzla i Općinskog pravobranilaštva Tuzla, te se povodom Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini da se neće narediti sprovođenje istrage protiv Milorada Dodika po krivičnim prijavama gradonačelnika Sarajeva od 5.10.2009. godine i Općinskog pravobranilaštva Tuzla od 23.09.2009. godine, oglasio na način kako je to već izneseno, i to napadajući samo "tuzlansku općinsku administraciju" i Pravobranilaštvo Općine Tuzla.

VI – Konačno, napominjemo da je protiv Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini dopuštena pritužba u roku od 8 dana, koja je već u završnoj fazi pripreme u Općinskom pravobranilaštvu Tuzla i bit će blagovremeno podnesena.


S.M.

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Učitelja ˝malo prenijelo˝:
Ovo je zadatak za osnovce kojeg ne znaju riješiti ni učitelji: Možete li ga vi riješiti?
Na FB-u su ga već sahranili ali Prle se još bori
Glumac Dragan Nikolić počeo samostalno disati
Alen Gadžo, ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona
Odgovor na Saopštenje Premijera TK

22.05.2015. u 11:33
Zbog činjenja krivičnog djela ˝bludne radnje˝ u sticaju sa krivičnim djelom zadovoljenje pohote pred djetetom
Jednomjesečni pritvor za A.LJ. (22) iz LukavcaPostoji osnovana sumnja da je A.LJ.(22) iz Lukavca, u periodu od 7. do 9. maja 2015. godine u zgradama nekoliko tuzlanskih naselja ulazio u liftove sa maloljetnicama, pokušavao ih poljubiti ili ih dirao po tijelu, a u dva navrata je i skinuo trenerku i donji veš pred maloljetnicama.

OPŠIRNIJE


22.05.2015. u 11:09 Broj citanja: 1120
Panonska jezera: Cjenovnik za sezonu 2015. godine
Uz veće cijene novost su popodnevne ulaznice i skuplje ulaznice u dane vikenda


TuzlarijeCijene ulaznica za kupanje na Panonskim jezerima povećane su za pola marke u odnosu na prethodne godine pa je tako dnevna karta za odrasle 3.5 KM, za djecu 1.5 KM, dok je povlaštena ulaznica 2.5 KM. U danima vikenda navedene cijene su veće za 0.5 KM.

OPŠIRNIJE


22.05.2015. u 10:47
Ne mogu da se dogovore o pravilima za određivanje statusa rezidenta
Objavljivanje rezultata popisa će biti prolongirano?


TuzlarijeIz Agencije za statistiku BiH saopćeno je da bi mogao biti prolongiran početak objavljivanja konačnih rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine. Prijedlog, kako se navodi, nije usvojen zbog toga što tri statističke institucije nisu postigle saglasnost o setu pravila za određivanje statusa rezidenta (stalnog stanovništva)

OPŠIRNIJE


22.05.2015. u 00:04 Broj citanja: 5825
Dogodilo se u svijetu na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Iako se bavimo isključivo lokalnim i bh. temama, rubriku "Vijesti iz svijeta" objavljujemo od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u svijetu bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


21.05.2015. u 21:16 Broj citanja: 558
Gračaničko keranje
Autentični ručni rad vrijednih žena


TuzlarijeU organizaciji Udruženja “Nova ženska inicijativa” i JU BKC TK Tuzla večeras su se po prvi put izložbom svojih radova Tuzlacima predstavile članice Udruženja „Gračaničko keranje“ iz Gračanice. Gračaničko keranje je vez koji se tradicionalno veze samo u Gračanici i umijeće i tehnika veza se prenosi sa koljena na koljeno.

OPŠIRNIJE


21.05.2015. u 18:51
Gradska uprava Tuzla
Prijem za emeritusa Silvija Vuletića, unuka Silvija Strahimira KranjčevićaProf. dr. Vuletić je učesnik radionice o Endemskom sifilisu, koja se trenutno održava na Medicinskom fakultetu u Tuzli, a tokom prijema kod Gradonačelnika bit će mu uručen reprint zbirke pjesama ¨Trzaji¨, Silvija Strahimira Kranjčevića čije je prvo izdanje štampano 1902. godine u Tuzli.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
U toku sjednica Vlade Federacije: Obavljena finansijska kontrola u Aluminijumu i Elektroprivredi HZ-HB

Održano zasjedanje PSVE: Predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope prilika za BiH

Borio se na strani ISIL-a u Siriji: Safet Brkić optužen za terorizam

Tijekom dana će biti predat Tužiteljstvu Distrikta: Brčko: Zbog silovanja djevojčice uhapšen Jasmin Radenica

Konferencija u Sarajevu: Unapređenje procesa imenovanja sudija i tužilaca

Optužnicom se tereti da je oštetila budžet za 30.000 KM: Valentina Stanišić se izjasnila da nije kriva

50 pitanja za džihadiste pronađena u Bin Ladenovom skrovištu: Jeziva pitanja pristupnice al-Qa\'idi

Referendum pokazuje pad utjecaja katoličke crkve: Irci odlučuju o istospolnim brakovima

Maturantska parada u Sarajevu: Oko 3.000 maturanata pleše posljednji srednjoškolski ples

Jedan od najpoznatijih slikara naše zemlje preminuo 19. maja: Danas sahrana i komemoracija Affanu Ramiću

REPUBLIKANCI O USPJESIMA IS-A: "KRIVNJA ŠTO SVE IDE K VRAGU JE NA OBAMI"

CAMERON ZAPOČEO RAZGOVORE O REFORMAMA, BUDUĆIM ODNOSIMA BRITANIJE I EU-A

PRIKUPILI 123456789 DOLARA: ZARADA I DRUŠTVENA KORIST MEĐUSOBNO SE NE ISKLJUČUJU

MERKEL I HOLLANDE CIPRASU: OSIGURAJ NOVAC DA IZBJEGNEŠ BANKROT!

PENTAGON SKINUO OZNAKU TAJNOSTI S VIDEOZAPISA UMJETNIH OTOKA U JUŽNOM KINESKOM MORU

ANKETA: 60 POSTO FRANCUZA PODRŽAVA BEZUVJETAN TEMELJNI DOHODAK

OSUĐEN OTAC DJEČAKA KOJEGA JE ZLOSTAVLJAO ANTE PAVLOVIĆ

ŠTO OČEKUJEMO U IDUĆIH 12 MJESECI: SMANJUJE SE PESIMIZAM POTROŠAČA U HRVATSKOJ

IRCI NA REFERENDUMU O ISTOSPOLNOM BRAKU, KAMPANJA POKAZALA PAD UTJECAJA KATOLIČKE CRKVE

U SUBOTU BEATIFIKACIJA IKONE LATINOAMERIČKE CRKVE OSCARA ROMERA

AMERIČKA VOJSKA PRIZNALA UBOJSTVO DVOJE DJECE U BOMBARDIRANJU U SIRIJI