TUZLARIJE - VIJESTI

08.01.2010. u 14:02 Broj citanja: 793
Općinsko pravobranilaštvo Tuzla
Reagovanje na netačne navode Mirnesa AjanovićaU povodu navoda predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića vezanih za podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, predstavnici Općinskog pravobranilaštvo Tuzla, kao jednog od prozvanih subjekata, danas su održali press konfereciju.

Tuzlarije


Prema riječima općinskog pravobranioca Pauline Vazmer – Jogunčić, izneseni su netačni, a možda i zlonamjerni komentari te je na danas održanoj press konfereciji pročitala saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:

I - U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla od 16.09.2009. godine u povodu javne osude propagande Milorada Dodika, kojim je data podrška namjerama Općinskog načelnika Jasmina Imamovića da se u ime Općine Tuzla podnese podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, te zatraženo od Općinskog pravobranioca da realizira namjere Općinskog načelnika i u ime Općine Tuzla podnese krivičnu prijavu protiv imenovanog, Općinsko pravobranilaštvo Tuzla je u realizaciji postavljenog zadatka, nakon temeljite pripreme, primjenom svih relevantnih propisa, podnijelo protiv Milorada Dodika krivične prijave i to:

1. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu tuzlanskog kantona
2. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu Bosne i Hercegovine
3. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Navedene krivične prijave podnesene su na osnovu relevantnih propisa u zavisnosti od tužilaštva kojem su podnesene, s tim da se u sve tri krivične prijave traži da se ispita postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine kao što su: pomoć poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. KZ BIH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

II – Uz sve 3 krivične prijave priložen je dokazni materijal do kojeg je Općinsko pravobranilaštvo moglo doći., a posebno DVD snimak istupa Milorada Dodika emitiran u Magazinu "60 minuta" Federalne televizije od 14.09.2009. godine, transskript snimka govora objavljenog u navedenoj emisiji, kao i drugi dokazi kojima se ukazuje na netačnost izjave Milorada Dodika.

III – O podnešenim krivičnim prijavama javnost je odmah obavještena putem Saopštenja za medije općinskog načelnika od 23.09.2009. godine koje je dostavljeno svim medijima, uz izričito navođenje da su krivične prijave u sva tri navedena tužilaštva.

IV – Nakon Općine Tuzla zastupane po Općinskom pravobranilaštvu Tuzla, krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika podnio je i gradonačelnik grada Sarajeva, a sa čijim sadržajem nismo upoznati.

V - Shodno tome, vrlo je čudno da autor navoda koji su izneseni u tekstovima nekih medija nije bio obavješten o aktivnostima Općine Tuzla i Općinskog pravobranilaštva Tuzla, te se povodom Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini da se neće narediti sprovođenje istrage protiv Milorada Dodika po krivičnim prijavama gradonačelnika Sarajeva od 5.10.2009. godine i Općinskog pravobranilaštva Tuzla od 23.09.2009. godine, oglasio na način kako je to već izneseno, i to napadajući samo "tuzlansku općinsku administraciju" i Pravobranilaštvo Općine Tuzla.

VI – Konačno, napominjemo da je protiv Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini dopuštena pritužba u roku od 8 dana, koja je već u završnoj fazi pripreme u Općinskom pravobranilaštvu Tuzla i bit će blagovremeno podnesena.


S.M.

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Erdogan o izbjeglicama:
Turska je Europskoj uniji očitala lekciju iz humanosti
Među ozlijeđenima šestogodišnja djevojčica
Britanski milijunaš Porscheom pokosio 20 ljudi
Autom od Londona do New Yorka?
Rusi žele graditi mega-autocestu od 20.000 kilometara

06.10.2015. u 00:07 Broj citanja: 4036
Najnovije vijesti iz svijetaTuzlarije

OPŠIRNIJE


06.10.2015. u 00:04 Broj citanja: 8553
Dogodilo se u svijetu na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Iako se bavimo isključivo lokalnim i bh. temama, rubriku "Vijesti iz svijeta" objavljujemo od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u svijetu bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


05.10.2015. u 22:00 Broj citanja: 317
Izložba Begana Turbića izazvala veliku pažnju javnosti


Tuzlarije„Dubinsko čišćenje“ naziv je izložbe tuzlanskog umjetnika Begana Turbića, koja je otvorena večeras u Bosanskom kulturnom centru pred mnogobrojnom publikom. Likovni svijet Turbića čini trideset slika koje obuhvataju period od skoro čitave dekade, a zidove galerije BKC-a će krasiti sve do 17. oktobra.

OPŠIRNIJE


05.10.2015. u 19:06 Broj citanja: 730
Obavještenje
Propisana obaveza zamjene oružnog listaUkoliko imalac oružja u propisanom roku ne podnese zahtjev za zamjenu oružnog lista, ili ne ispuni navedene uslove dužan je oružje, municiju i oružni list predati nadležnoj policijskoj upravi, koja je obavezna donijeti rješenje o oduzimanju oružja.

OPŠIRNIJE


05.10.2015. u 18:55
Najbolje odbojkašice iz OŠ „Tušanj “ a odbojkaši iz OŠ „Brčanska Malta “Školska prvenstva Grada Tuzle otvorile su odbojkaške ekipe osnovnih škola utakmicama u okviru grupne faze, uz učešće 18 ekipa u ženskoj i 13 ekipa u muškoj konkurenciji. Na finalnom turniru sastali su se pobjednici dvije kvalifikacijske grupe u konkurenciji djevojčica i dječaka.

OPŠIRNIJE


05.10.2015. u 18:45
Sportski savez Tuzle
Košarkaška liga osnovnih škola grada Tuzla


Košarkaška liga osnovnih škola za dječake ima za cilj popularizaciju sporta i promociju pozitivnih društvenih vrijednosti kod djece, koja u ovom uzrastu nisu uključena niti u jedan sistem takmičenja, te na ovaj način stiču dragocjeno takmičarsko iskustvo i nova poznanstva i svrsishodno provode svoje slobodno vrijeme.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Sastanak Izetbegović-Radončić : Razgovori SDA i SBB-a idu u dobrom smjeru

Na dnevnom redu naći će se rebalans budžeta: U petak vanredna sjednica PD Federalnog parlamenta

VIDEO: Na današnjoj sjednici Vlade FBiH: Smijenjen direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović

VIDEO: "Krši zakonske procedure": Daliborka Milović uputila inicijativu za smjenu Eseda Radeljaša

Glavni haški tužitelj održao predavanje u Sarajevu: Brammertz o izazovima međunarodnog krivičnog pravosuđa

Grabar-Kitarović objavila odluku o raspisivanju izbora: Hrvatska: Izbori 8. studenoga

\'Radi se o opasnom i neodgovornom ponašanju\': NATO zatražio od Rusije da prekine vazdušne napade u Siriji

Tešku situaciju nadjača ljubav prema djeci i pozivu: Uručena priznanja najistaknutijim prosvjetnim radnicima

U Visokom otvoren Trg žrtava genocida u Srebrenici : Kćerka srebreničke majke sa autorima portreta žrtava

U četvrtfinalu pobijedili selekciju Poljske s 3:0: Odbojkaši BiH u polufinalu EP-a u sjedećoj odbojci