TUZLARIJE - VIJESTI

08.01.2010. Broj citanja: 385
Općinsko pravobranilaštvo Tuzla
Reagovanje na netačne navode Mirnesa AjanovićaU povodu navoda predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića vezanih za podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, predstavnici Općinskog pravobranilaštvo Tuzla, kao jednog od prozvanih subjekata, danas su održali press konfereciju.

Tuzlarije


Prema riječima općinskog pravobranioca Pauline Vazmer – Jogunčić, izneseni su netačni, a možda i zlonamjerni komentari te je na danas održanoj press konfereciji pročitala saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:

I - U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla od 16.09.2009. godine u povodu javne osude propagande Milorada Dodika, kojim je data podrška namjerama Općinskog načelnika Jasmina Imamovića da se u ime Općine Tuzla podnese podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, te zatraženo od Općinskog pravobranioca da realizira namjere Općinskog načelnika i u ime Općine Tuzla podnese krivičnu prijavu protiv imenovanog, Općinsko pravobranilaštvo Tuzla je u realizaciji postavljenog zadatka, nakon temeljite pripreme, primjenom svih relevantnih propisa, podnijelo protiv Milorada Dodika krivične prijave i to:

1. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu tuzlanskog kantona
2. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu Bosne i Hercegovine
3. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Navedene krivične prijave podnesene su na osnovu relevantnih propisa u zavisnosti od tužilaštva kojem su podnesene, s tim da se u sve tri krivične prijave traži da se ispita postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine kao što su: pomoć poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. KZ BIH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

II – Uz sve 3 krivične prijave priložen je dokazni materijal do kojeg je Općinsko pravobranilaštvo moglo doći., a posebno DVD snimak istupa Milorada Dodika emitiran u Magazinu "60 minuta" Federalne televizije od 14.09.2009. godine, transskript snimka govora objavljenog u navedenoj emisiji, kao i drugi dokazi kojima se ukazuje na netačnost izjave Milorada Dodika.

III – O podnešenim krivičnim prijavama javnost je odmah obavještena putem Saopštenja za medije općinskog načelnika od 23.09.2009. godine koje je dostavljeno svim medijima, uz izričito navođenje da su krivične prijave u sva tri navedena tužilaštva.

IV – Nakon Općine Tuzla zastupane po Općinskom pravobranilaštvu Tuzla, krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika podnio je i gradonačelnik grada Sarajeva, a sa čijim sadržajem nismo upoznati.

V - Shodno tome, vrlo je čudno da autor navoda koji su izneseni u tekstovima nekih medija nije bio obavješten o aktivnostima Općine Tuzla i Općinskog pravobranilaštva Tuzla, te se povodom Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini da se neće narediti sprovođenje istrage protiv Milorada Dodika po krivičnim prijavama gradonačelnika Sarajeva od 5.10.2009. godine i Općinskog pravobranilaštva Tuzla od 23.09.2009. godine, oglasio na način kako je to već izneseno, i to napadajući samo "tuzlansku općinsku administraciju" i Pravobranilaštvo Općine Tuzla.

VI – Konačno, napominjemo da je protiv Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini dopuštena pritužba u roku od 8 dana, koja je već u završnoj fazi pripreme u Općinskom pravobranilaštvu Tuzla i bit će blagovremeno podnesena.


S.M.

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar


Provjerite
Zagonetka o godištu roditelja i djece
Raketa za višekratnu upotrebu
Objavljena spektakularna snimka testnog leta rakete
Vatrena kugla na nebu iznad Murmanska:
Meteorit ili nešto drugo?

21.04.2014. u 00:06
Javna prezentacija projekta
Energetska efikasnost u zgradarstvu


Tuzlarije U ponedj eljak(21.04) od 11 do 12 u Info centru za energetsku efikasnost, SKPC Mejdan planirano je održavanje Javne prezentacija projekta “Start up energy + housing – Energetska efikasnost u zgradarstvu“ na kojoj će prisustvovati predstavnici institucija, ustanova i organizacija koje će biti uključene u realizaciju projekta. U okviru projekta će tri godine biti organizirana stručna teorijska i praktična edukacija

OPŠIRNIJE


20.04.2014. u 23:52
˝Zenica open 2014˝
Članovi KBS ˝ORKKA˝ osvojili šest medalja


U subotu 19.04.2014 godine u gradskoj areni u Zenici u organizaciji karate kluba "Internacional" Zenica, održan međunarodni karate turnir za djecu, kadete i juniore pod nazivom "ZENICA OPEN 2014". Na turniru je uzelo učešće 481 takmičar iz 49 karate klubova.Klub borilačkih sportova "ORKKA" nastupio je sa 5 takmičara koji su osvojili ukupno 6 medalja

OPŠIRNIJE


20.04.2014. u 15:20 Broj citanja: 878
Preminuo Hasan Bećirović, delegat u Domu naroda PSBiH


TuzlarijeU Sarajevu je u 65. godini preminuo Hasan Bećirović, delegat SDP-a u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH). Hasan Bećirović rođen je 7. aprila 1950. godine u Podgorju -Banovići,a tokom radnog vijeka obavljao je niz odgovornih funkcija u brojnim privrednim kolektivima u BiH.

OPŠIRNIJE


20.04.2014. u 15:00 Broj citanja: 721
Šetnja u prirodi
Zlača u proljetnom ruhu


TuzlarijePlanina Konjuh oduvijek je bila popularna turistička destinacija na području Tuzlanskog kantona, a nalazi se u sjeveroistočnom dijelu BiH i prostire se u nekoliko opština regije TK - Banovići, Kladanj i Zavidovići. Posebno je zanimljivo izletište Zlača koje je idealno za odmor od gradske buke. Oni koji se odluče posjetiti Zlaču ili krenuti put Zobika zaista mogu uživati u idiličnom pejzažu.

OPŠIRNIJE


20.04.2014. u 12:41 Broj citanja: 621
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeU Vlasenici su jučer ukopani posmrtni ostaci civilnih žrtava ubijenih prije 22 godine. Dovoljno je pročitati imena i godišta pa da se vidi da su ubijana djeca, djevojke, starije osobe. Koje "junaštvo". Da li se ikada te ubice zapitaju išta o svojim nedjelima, imaju li noćne more? Sumnjam. Zločinci kao da imaju prekidač i u pravilu nastavljaju normalan život kao da se nikada nije ništa desilo.

OPŠIRNIJE


20.04.2014. u 12:32
Sedam medalja za KBS ˝Tuzla-Sinbra˝


U subotu 19.04.2014 godine u Zenici u organizaciji KK Internacional održan je međunarodni karate turnir pod nazivom „Zenica Open“. Na turniru nastupilo 480 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, i Crne Gore. Na ovom turniru nastupila je i ekipa KBS „Tuzla-Sinbra“. Osvojeno je ukupno 7 medalja, od toga 4 zlatne, 1 srebrena, i 2 bronzane.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Turnir u tucanju jaja: Preko dva desetljeća traje rivalstvo kiseljačke i fojničke župe

VIDEO: Novi život nakon pakla narkotika, alkohola i kocke: Uskrs u međugorskoj Zajednici Milosrdni otac

Plate mogu zaraditi i samo glasanjem po stranačkim uputama: Donosimo pregled plata parlamentaraca i njihov učinak

Odgovor na moguću gasnu krizu ili predizborna priča?: Toplotnom energijom iz TE Kakanj moglo bi se grijati i Sarajevo

VIDEO: Zatvor za čuvare tuzlanskog zatvora: Š ta su radili dok su kriminalci vladali KPZ-om

VIDEO: Od Pariškog tjedna mode do uzgoja biljaka u Ljubuškom: Želi od stare djedove kuće napraviti botanički vrt

FOTO/VIDEO: Neobična tradicija na grčkom ostrvu: Vaskrs na Chiosu obilježen „ratom raketa“

Nagradna igra za let Virgin Galacticom: Građanin Emirata možda uskoro u svemiru

Mercedes uvjerljiv ove sezone: Hamilton slavio u Maleziji, Rosberg drugi

VIDEO: Kapiten reprezentacije BiH iz volea matirao Schafera: Dva gola Spahića u trijumfu Leverkusena

PETERO UBIJENIH U DONJECKU - PRORUSKI SEPARATISTI: PUCAT ĆEMO U UKRAJINSKOG MINISTRA!

"PISTORIUS JE IŠAO NA SATOVE GLUME KAKO BI NA SUDU IZGLEDAO POTPUNO SLOMLJENO"

U NOVIM ZRAČNIM NAPADIMA U JEMENU UBIJENO 25 EKSTREMISTA

BIVŠI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA ABDULAH ABDULAH VODI NA AFGANISTANSKIM IZBORIMA

OBAMINA POSTHLADNORATOVSKA STRATEGIJA OTPISUJE PUTINA: "NIKAD NEćE IMATI KONSTRUKTIVAN ODNOS"

RONIOCI IZVUKLI DVADESETAK TIJELA IZ POTONULOG TRAJEKTA, TRANSKRIPT RAZGOVORA DOKAZUJE NEODLUČNOST KAPETANA

EKSTREMISTI IZ ZASJEDE UBILI 11 ALŽIRSKIH VOJNIKA

PAPA U USKRSNOJ PORUCI POZVAO NA PREKID RATOVA U SVIJETU

U SRBIJI EVAKUIRANO NAJMANJE 440 OBITELJI ZBOG POPLAVA, TISUĆE BEZ PITKE VODE

ČETVORICA NOVINARA OTETA U SIRIJI VRATILA SE U FRANCUSKU

KOD ŠIBENIKA POGINULA 75-GODIŠNJA PJEŠAKINJA