TUZLARIJE - VIJESTI

08.01.2010. u 14:02 Broj citanja: 480
Općinsko pravobranilaštvo Tuzla
Reagovanje na netačne navode Mirnesa AjanovićaU povodu navoda predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića vezanih za podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, predstavnici Općinskog pravobranilaštvo Tuzla, kao jednog od prozvanih subjekata, danas su održali press konfereciju.

Tuzlarije


Prema riječima općinskog pravobranioca Pauline Vazmer – Jogunčić, izneseni su netačni, a možda i zlonamjerni komentari te je na danas održanoj press konfereciji pročitala saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:

I - U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla od 16.09.2009. godine u povodu javne osude propagande Milorada Dodika, kojim je data podrška namjerama Općinskog načelnika Jasmina Imamovića da se u ime Općine Tuzla podnese podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, te zatraženo od Općinskog pravobranioca da realizira namjere Općinskog načelnika i u ime Općine Tuzla podnese krivičnu prijavu protiv imenovanog, Općinsko pravobranilaštvo Tuzla je u realizaciji postavljenog zadatka, nakon temeljite pripreme, primjenom svih relevantnih propisa, podnijelo protiv Milorada Dodika krivične prijave i to:

1. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu tuzlanskog kantona
2. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu Bosne i Hercegovine
3. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Navedene krivične prijave podnesene su na osnovu relevantnih propisa u zavisnosti od tužilaštva kojem su podnesene, s tim da se u sve tri krivične prijave traži da se ispita postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine kao što su: pomoć poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. KZ BIH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

II – Uz sve 3 krivične prijave priložen je dokazni materijal do kojeg je Općinsko pravobranilaštvo moglo doći., a posebno DVD snimak istupa Milorada Dodika emitiran u Magazinu "60 minuta" Federalne televizije od 14.09.2009. godine, transskript snimka govora objavljenog u navedenoj emisiji, kao i drugi dokazi kojima se ukazuje na netačnost izjave Milorada Dodika.

III – O podnešenim krivičnim prijavama javnost je odmah obavještena putem Saopštenja za medije općinskog načelnika od 23.09.2009. godine koje je dostavljeno svim medijima, uz izričito navođenje da su krivične prijave u sva tri navedena tužilaštva.

IV – Nakon Općine Tuzla zastupane po Općinskom pravobranilaštvu Tuzla, krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika podnio je i gradonačelnik grada Sarajeva, a sa čijim sadržajem nismo upoznati.

V - Shodno tome, vrlo je čudno da autor navoda koji su izneseni u tekstovima nekih medija nije bio obavješten o aktivnostima Općine Tuzla i Općinskog pravobranilaštva Tuzla, te se povodom Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini da se neće narediti sprovođenje istrage protiv Milorada Dodika po krivičnim prijavama gradonačelnika Sarajeva od 5.10.2009. godine i Općinskog pravobranilaštva Tuzla od 23.09.2009. godine, oglasio na način kako je to već izneseno, i to napadajući samo "tuzlansku općinsku administraciju" i Pravobranilaštvo Općine Tuzla.

VI – Konačno, napominjemo da je protiv Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini dopuštena pritužba u roku od 8 dana, koja je već u završnoj fazi pripreme u Općinskom pravobranilaštvu Tuzla i bit će blagovremeno podnesena.


S.M.

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar


˝Prekinite napade, pogubit ćemo ga!˝:
Skupina povezana s IS-om otela Francuza u Alžiru
VIDEO: Među potencijalnim metama i BiH
Islamska država poziva na ubijanje građana zapadnih zemalja
Danas je prvi dan jeseni
Na Bjelašnici i Vlašiću pao prvi snijeg

23.09.2014. u 13:27
Internacionalni karate KUP ˝Lukavac 2014˝
Zapažen nastup karatista kluba ˝Winner˝ iz Tuzle


TuzlarijeU okviru manifestacije "Dani općine Lukavac" u Sportskoj dvorani u Lukavcu održan je Internacionalni karate KUP "Lukavac 2014". Organizatori turnira bili su KK „Sensei“ Turija i općina Lukavac, a učešće je uzelo više od 350 takmičara iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Po prvi put nastupili su i takmičari novoosnovanog karate kluba "Winner" iz Tuzle i ostvarili su zapažene rezultate.

OPŠIRNIJE


23.09.2014. u 13:17
Obavještenje Komisije za izbor MUP-a TKDana 23.09.2014. godine, završava se trideset dana od dana objavljivanja Javnog konkursa-oglasa za prijem kandidata u činu policajca i činu mlađeg inspektora u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u posljednjim dnevnim novinama, čime ističe rok za prijavu kandidata na isti.

OPŠIRNIJE


23.09.2014. u 10:58
Boško Tomić pobjednik 1. Memorijalnog šahovskog turnira ˝Sjećanje na Hamzu Mujića˝Porodica Hamze Mujića i Šahovski klub „Inzio-Tušanj“ iz Tuzle u subotu 20. septembra 2014. godine u motelu „Rudar“ u Tuzli, organizirali su 1. Memorijalni međunarodni šahovski turnir „Sjećanje na Hamzu Mujića“. Povlačenjem prvog poteza turnir je otvorio Ifet Mujić, brat Hamze Mujića.

OPŠIRNIJE


23.09.2014. u 10:22
JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju
Svečani doček ˝Zlatnih djevojčica˝Bosna i Hercegovina osvojila je prvu zlatnu medalju na Specijalnoj olimpijadi u Antwerpu. Najsjajnijim odličjem okitila se Tuzlanka Irmela Peranović koja je osvojila prvo mjesto u plivanju na 25 slobodno dok je Živiničanka Nihada Buljubašić osvojila treće mjesto i bronzanu medalju

OPŠIRNIJE


23.09.2014. u 10:13
Omladinska grupa Omladinskog resursnog centra
U Tuzli implementiran projekt ˝Djeca u zaleđu˝Omladinska grupa Omladinskog resursnog centra je završila sa implementacijom novog projekta u okviru programa "Sedmica za izgradnju mira". Naziv projekta je "Djeca u zaleđu", a finansiran je od strane Mreže za izgradnju mira.

OPŠIRNIJE


23.09.2014. u 10:11
Internacionalni Karate kup ˝Lukavac 2014˝
14 medalja za članove Karate kluba ˝Forma˝U nedjelju, 21.09.2014.godine, u Lukavcu je u povodu obilježavanja manifestacije „Dani općine Lukavac 2014“, održan Internacio nalni Karate kup „Lukavac 2014“
Uĉešće na tunriru je uzelo preko 350 takmiĉara iz 23 kluba iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Akcija kodnog naziva "Čistač 2": Uhapšeno više osoba u akciji suzbijanja trgovne narkoticima

VIDEO: Protest ispred Vlade BD-a: Osobe koje su radile na pomoći tokom poplava traže naknadu

Nakon nedonošenja zakona o gasu: Ministarsko vijeće EEZ-a danas o sankcijama za BiH

VIDEO: Monitoring Centra civilnih inicijativa: Vlada HNK tokom mandata nije realizovala ni polovinu obaveza

Na Samitu više od 120 predsjednika država i vlada: Samit UN-a o globalnom zatopljenju

Domaćin sastanka šef bh. diplomatije Zlatko Lagumdžija: Sastanak ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana

VIDEO: Uvezano sedamnaest zdravstvenih ustanova: U Sarajevu otvoren Centar za transplatacijsku medicinu FBiH

VIDEO: Na desetine poginulih i ranjenih: SAD i saveznici započeli bombardiranje članova Islamske države

VIDEO: Francuz otet u Alžiru: Francuska potvrdila autentičnost snimka kidnapovanja Gurdela

Upriličena i izložba grafika Umjetničke galerije BiH: Bugojno u narednih šest dana prestolnica Lutkarske republike

PROSVJED U TOKIJU: TISUĆE LJUDI PROTIV AKTIVIRANJA NUKLEARNIH REAKTORA

VRHOVNI SUD POTVRDIO: HERNADIJU ĆE SE SUDITI U ODSUTNOSTI

"HRVATSKA JE ZAPELA U STAGNACIJI, BIT ĆE NAM SVE TEŽE"

U SUKOBU ISLAMISTA U SIRIJI POGINUO MLADIĆ IZ ZENICE

U VUKOVARU SKINUTE SVE DVOJEZIČNE PLOČE, UHIĆENO PET OSOBA

BIVŠI LJUBLJANSKI NADBISKUP: NIŠTA OD PAPINOG POSJETA SLOVENIJI DOK SE NE SREDE ODNOSI CRKVE I DRŽAVE

MICHAEL BLOOMBERG PORUČIO MLADIMA: SREĆOM NE MOŽETE KUPITI NOVAC

GOOGLE UKINUO FINANCIRANJE KONZERVATIVACA KOJI "LAŽU O KLIMATSKIM PROMJENAMA"

PREDIZBORNI METEŽ NAKON STRANIH KRITIKA VLASTI BIH: TKO JE MILJENIK ZAPADA?

SJEVERNA KOREJA ZAPLIJENILA KINESKU RIBARICU: TRAŽI 40.700 DOLARA ZA BROD I POSADU