TUZLARIJE - VIJESTI

08.01.2010. u 14:02 Broj citanja: 1105
Općinsko pravobranilaštvo Tuzla
Reagovanje na netačne navode Mirnesa AjanovićaU povodu navoda predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića vezanih za podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, predstavnici Općinskog pravobranilaštvo Tuzla, kao jednog od prozvanih subjekata, danas su održali press konfereciju.

Tuzlarije


Prema riječima općinskog pravobranioca Pauline Vazmer – Jogunčić, izneseni su netačni, a možda i zlonamjerni komentari te je na danas održanoj press konfereciji pročitala saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:

I - U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Tuzla od 16.09.2009. godine u povodu javne osude propagande Milorada Dodika, kojim je data podrška namjerama Općinskog načelnika Jasmina Imamovića da se u ime Općine Tuzla podnese podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, te zatraženo od Općinskog pravobranioca da realizira namjere Općinskog načelnika i u ime Općine Tuzla podnese krivičnu prijavu protiv imenovanog, Općinsko pravobranilaštvo Tuzla je u realizaciji postavljenog zadatka, nakon temeljite pripreme, primjenom svih relevantnih propisa, podnijelo protiv Milorada Dodika krivične prijave i to:

1. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu tuzlanskog kantona
2. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Tužilaštvu Bosne i Hercegovine
3. Prijavu o izvršenju krivičnog djela Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Navedene krivične prijave podnesene su na osnovu relevantnih propisa u zavisnosti od tužilaštva kojem su podnesene, s tim da se u sve tri krivične prijave traži da se ispita postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine kao što su: pomoć poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. KZ BIH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

II – Uz sve 3 krivične prijave priložen je dokazni materijal do kojeg je Općinsko pravobranilaštvo moglo doći., a posebno DVD snimak istupa Milorada Dodika emitiran u Magazinu "60 minuta" Federalne televizije od 14.09.2009. godine, transskript snimka govora objavljenog u navedenoj emisiji, kao i drugi dokazi kojima se ukazuje na netačnost izjave Milorada Dodika.

III – O podnešenim krivičnim prijavama javnost je odmah obavještena putem Saopštenja za medije općinskog načelnika od 23.09.2009. godine koje je dostavljeno svim medijima, uz izričito navođenje da su krivične prijave u sva tri navedena tužilaštva.

IV – Nakon Općine Tuzla zastupane po Općinskom pravobranilaštvu Tuzla, krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika podnio je i gradonačelnik grada Sarajeva, a sa čijim sadržajem nismo upoznati.

V - Shodno tome, vrlo je čudno da autor navoda koji su izneseni u tekstovima nekih medija nije bio obavješten o aktivnostima Općine Tuzla i Općinskog pravobranilaštva Tuzla, te se povodom Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini da se neće narediti sprovođenje istrage protiv Milorada Dodika po krivičnim prijavama gradonačelnika Sarajeva od 5.10.2009. godine i Općinskog pravobranilaštva Tuzla od 23.09.2009. godine, oglasio na način kako je to već izneseno, i to napadajući samo "tuzlansku općinsku administraciju" i Pravobranilaštvo Općine Tuzla.

VI – Konačno, napominjemo da je protiv Obavještenja Okružnog tužilaštva u Bijeljini dopuštena pritužba u roku od 8 dana, koja je već u završnoj fazi pripreme u Općinskom pravobranilaštvu Tuzla i bit će blagovremeno podnesena.


S.M.

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar SDP BiH predao krivičnu prijavu zbog prodaje dionica FDS-a
Atlas ljepote - Ljepota je biti što jesi
Ljepota žena iz 37 zemalja
Da li postoji život van Zemlje
NASA objavila dokaze o aktivnosti na Jupiterovom mjesecu

28.09.2016. u 16:16 Broj citanja: 1355
Centralno grijanje
Informacija o aktivnostima na pripremi sezone grijanja


TuzlarijeIz Centralnog grijanja obavještavaju da je ovo preduzeće danas, 28.09.2016. godine, u u koordinaciji sa Termoelektranom "Tuzla" Tuzla započelo aktivnosti na provjeri ispravnosti sistema daljinskog grijanja. Ove aktivnosti uključuju pokretanje pumpi mrežne vode u Termoelektrani "Tuzla", ostvarivanje cirkulacije mrežne vode kroz cijeli sistem daljinskog grijanja.

OPŠIRNIJE


28.09.2016. u 15:35 Broj citanja: 1274
Gradska uprava
Sanacija i asfaltiranje ceste u naselju Krojčica-MZ KrekaJutros su počeli završni radovi na sanaciji ceste u ulici Krojčica do broja 101, u mjesnoj zajednici Kreka. U toku je asfaltiranje predmetne saobraćajnice, te se mole građani i učesnici u saobraćaju, da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju i koriste alternativne putne pravce, ukoliko je to potrebno.

OPŠIRNIJE


28.09.2016. u 15:14 Broj citanja: 708
Vlada TK
Novim kolektivnim ugovorom obim materijalnih prava treba ostati isti


Uslovi i elementi, način dogovaranja i uopšte izrada granskog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike uposlene kod kantonalnih organa bili su tema današnjeg radnog sastanka delegacije Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer Kantona Bego Gutić sa delegacijom sindikata državnih službenika i namještenika

OPŠIRNIJE


28.09.2016. u 15:06 Broj citanja: 681
Predstavljanje kandidata za Gradsko vijeća Tuzla
Demokratska Fronta - Zlatan Lukić


Kao kandidat za Gradskog vijećnika Grada Tuzla, zalagat ću se da svaka MZ Grada Tuzla, dobije finansijska sredstva (budžet) koja im pripadaju. Da se uspostavi mjesni ured, da građani MZ-a, koji su dosta udaljeni od Gradske uprave, mogu u MZ dobiti sva potrebna dokumenta, uvjerenja o državljanstvu, rodni list, i sve druge potrebne informacije.

OPŠIRNIJE


28.09.2016. u 13:12 Broj citanja: 2969
Servisne informacije
.... i malo tuzlarijaTuzlarijeMožda nisam dovoljno detaljno istražila ali nigdje ne nađoh zadovoljavajuće objašnjenje kako je moguće da Tuzla po posljednjem popisu ima oko 120.000 stanovnika, a po podacima CIK-a ima tačno 113.477 registrovanih glasača. Ispada da u Tuzli imamo samo 7.000 maloljetnika ili se iza ovih brojeva kriju neke druge neregularnosti?

OPŠIRNIJE


28.09.2016. u 12:22 Broj citanja: 1450
Počelo asfaltiranje u Ozrenskoj ulici-MZ Lipnica


Jučer su počeli završni građevinski radovi u Ozrenskoj ulici, u tuzlanskoj mjesnoj zajednici Lipnica. Trenutno se vrše radovi na postavljanju završnog sloja asfalta.Na ovoj lokaciji urađena je cjelokupna rekonstrukcija pješačke i kolske površine u dužini od 600 metara, te kompletne mreže za odvod oborinskih voda za šta je izdvojeno 104.580,45KM.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Gordana Tadić obavljaće dužnosti do okončanja postupka: Suspendovan glavni tužilac Goran Salihović

Rezultat temeljite i dugotrajne istrage: Optužnica u predmetu Bobar banke uskoro na potvrđivanju

U Sarajevu se sastali sa Zlatanom Bilanovićem: Radnici Krivaje Vladi FBiH dali rok do 1. novembra

"Klub Srba nije konstituisan u skladu sa zakonom": SNSD uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti akata Parlamenta FBiH

Uprkos potpisanom ugovoru još nisu dobili novac za obnovu: Mještani Alića i ovu zimu bez krova nad glavom

Konzultacije bi trebale trajati oko četiri sata: Počele konzultacije za mandatara Vlade Republike Hrvatske

Dvije sedmice nakon što je doživio moždani udar: Umro Shimon Peres, bivši izraelski predsjednik i premijer

Izvještaj međunarodnog tima istražitelja: Malezijski avion oboren je iznad Ukrajine ruskom raketom

Imenovanje DeLaurentisa mora odobriti Senat: Imenovan prvi američki ambasador na Kubi poslije 50 godina

Atletico-Bayern jedan od najzanimljivijih susreta večeras: Derbi Lige prvaka u Madridu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Iračanin napao pedofila koji mu je zlostavljao kćer, a policija je ustrijelila – njega
Objavljeno prije 2 sata
Iz Grčke do kraja 2017. treba premjestiti 30.00 izbjeglica, gdje će završiti?
Objavljeno prije 2 sata
U Njemačkoj živi preko 300.000 maloljetnih izbjeglica
Objavljeno prije 3 sata
Objavljene prve dvije knjige o Brexitu i obje optužuju May da je namjerno sabotirala Camerona
Objavljeno prije 3 sata
VIDEO Nakon erupcije vulkana nestalo 389 turista: "Eksplodirao je bez ikakvog upozorenja"
Objavljeno prije 3 sata
JĂĽrgen Todenhöfer: CIA koordinira isporuke oružja prema islamističkim teroristima