TUZLARIJE - VIJESTI

03.09.2010. u 22:46 Broj citanja: 2125
Promovirana knjiga ˝Otac˝ Miljenka Jergovića
Veličanstveni opis moralne odgovornosti za koju se nije krivo


Knjige koje piše Miljenko Jergović gotovo redovno izazivaju reakcije, često burne, a večeras je u Ateljeu "Ismet Mujezinović" u Tuzli promovirana njegova najnovija knjiga "Otac" koja tek što je izdata već talasa podneblje bivše Jugoslavije.

Tuzlarije


U većini svojih knjiga Jergović se dotiče identiteta, bilo da je riječ o zemlji u kojoj je rođen i u čijim raspadnutim dijelovima sada živi i radi, ili svom ličnom. Knjiga "Otac", koja počinje rečenicom "Umro mi je otac", ogoljava Jergovića do kosti. Skida sloj po sloj ne ostavljajući ništa skriveno, toliko otvorena da nakon čitanja mnogi misle da je fikcija, ne shvatajući što bi neko, u ovom slučaju Jergović, otkrivao ono što bi drugi skrivali.

Pisati o babi i njezinim sestrama kao simpatizerkama ustaštva bez dodavanja i oduzimanja, nego onako, kao za sebe a ne za druge, u ovom vremenu sigurno je hrabro.

Jedan od večerašnjih promotora, Teofil Pančić, smatra da će "Otac" Miljenka Jergovića tek naći svoje mjesto koje će sigurno biti visoko. Lovrenović je o knjizi govorio kao o književnom razgolićavanju koje je veoma rijetko. Krleža je kazao da "Literatura bez odiranja vlastitog skalpa nije literatura", a sam ga nije oderao kako je to uradio Jergović sa knjigom "Otac".

Tuzlarije


Ivan Lovrenović je također istakao neviđen stupanj spremnosti da se otkriva vlastita porodica preko koje se prelama historija, šokantno i hazarderski, a opet na kraju Jergoviću uspijeva da taj goli, krvavi dokument, dovede do literalnog djela. Knjiga govori o nemogućnosti pojedinca da pobjegne od tereta odgovornosti koji je historija stavila pred grupu ljudi. Moralna odgovornost, zašta se u stvari nije krivo, veličanstveno je opisana.

"Otac" je knjiga koja govori o vremenu koje je prošlo, nacionalnim i privatnim izdajama, odnosu oca i sina, zidovima i mostovima između njih, kao i oblikovanju sina kroz ulogu oca u njegovom životu.

Muharem Bazdulj kazao je da ne može naći književno djelo s kojim bi ovaj, možda roman, možda esej, možda memoare, uporedio. Pisan je po pravilima fikcionalne proze, a opet ništa o čemu Jergović piše nije fikcija.

Tuzlarije


Miljenko Jergović, kojem je vijest da mu je otac umro bila okidač za ovaj roman, rekao je da je knjigu napisao s namjerom da prođe tiho. Ali, desilo se obrnuto, knjiga je izazvala i izaziva reakcije. Konstatuje da su ljudi, oni koji nas ne vole, koji nas gotovo mrze, skloni da vjeruju onome što o nama naši neprijatelji kažu te traženju skrivenih značenja u onome što, u njegovom slučaju on piše, te se desilo da se "Otac" od njih ne doživljava kao istina nego laž.

Večeras je promovirana knjiga o kojoj će još biti riječi, o kojoj će se pisati i tumačiti šta je pisac htio da kaže, a pisac je, možda samo, nakon očeve smrti analizirao odnos sa ocem, češće negativne posljedice njihovog odnosa u kontekstu vremena, onako iskreno, iz duše, ne gubeći ništa, a dobijajući puno.

S.Mešić

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar VIDEO:
Tajfun Hato u Hong Kongu i Macau usmrtio do sada 12 osoba
VIDEO ˝Muškarci ne plaču˝:
Može li film Alena Drljevića pomiriti bivše neprijatelje na Balkanu?
FOTO: Bolnom metodom podvezivali stopala kako ne bi više rasla
Sav taj čudni svijet

24.08.2017. u 10:43
Održana press konferencija i druženje sa mladim biciklistom Huseinom Selimovićem


Osvajanjem sjajnog 2. mjesta na nedavno završenim Balkanskim igrama u Rumuniji, naš mladi biciklista i član BK "Zmaj od Bosne" Tuzla, Husein Selimović ostvario je jedan od najvećih rezultata u bh. biciklizmu.

OPŠIRNIJE


24.08.2017. u 08:56 Broj citanja: 1580
Foto/Video
Pogledajte kako izgleda Trg Alije Izetbegovića u Gradačcu


Tuzlarije
Završetkom radova na izgradnji Trga Alija Izetbegović, Gradačac je dobio jedan savremeni gradski trg čiji će sadržaji upotpuniti bogatu kulturno-historijsku i turističku ponudu ovog grada. Ono što će dodatno uljepšati izgled ovog dijela grada, a u okviru trga, jesu i fontana, kao i zelena površina u vidu uređenog parka.

OPŠIRNIJE


24.08.2017. u 06:30 Broj citanja: 29078
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


Tuzlarije
Tuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


24.08.2017. u 00:07 Broj citanja: 24332
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


23.08.2017. u 20:06 Broj citanja: 3735
Posljednje zbogom tuzlanskom vitezu Ćazimu Sarajliću


Vijest o smrti Ćazima Sarajlića, koji je umro u ponedjeljak (21.08.) u 69. godini, rastužila je njegove najbliže, prijatelje, poznanike i brojne umjetnike s kojima je radio i prijateljevao. Došli su danas ispred Komemorativnog centra Tuzla da se oproste od čovjeka koji je cijeli život posvetio umjetnosti.

OPŠIRNIJE


23.08.2017. u 17:25 Broj citanja: 1395
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Treba ovom narodu neko sa karizmom, neko koga se može slijediti. Čitam povremeno "Dnevnik iz Bolonje" Ernesta Če Gevare pa mislim kakvi su to revolucionarni bili, nisu samo imali srce nego i pamet. Ne mora biti baš kao Če ali treba nam bar neko za koga će ljudi htjeti da govori u njihovo ime. Da je pametan i pismen da kanališe zahtjeve, da traži moguće, ostvarljivo, da zna pregovarati. Nije mi se jednom desilo da kad neke slušam, da pomislim, govori u svoje ime živ bio.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Mještani danima protestiraju zbog gradnje mini HE: Sepcijalna policija MUP-a SBK-a odblokirala put kod Viteza

Razmatrat će i plate u pravosuđu: Vijeće ministara BiH o izgradnji Pelješkog mosta

Uprkos zahtjevima arapskih zemalja: Katar obnovio diplomatske odnose s Iranom

Otkriven kombi u kojem se nalazio kanister s plinom: Otkazan koncert u Holandiji zbog dojave o terorističkom napadu

Povrijeđeno 153 osobe: Tajfun na jugu Kine odnio 12 života

Mladić zatečen kako cigaretom pali travu u Podumcima: Zbog izazivanja požara u Hrvatskoj uhićeno 14 osoba

Izraelski premijer s Putinom u Sočiju: Netanyahu: Gdje god da se potisne ISIL ulazi Iran

Među poginulima ima i civila: U napadu u Jemenu najmanje 30 mrtvih

Najveća nagrada u američkoj historiji : Na Powerball lutriji osvojen jackpot od 758,7 miliona dolara

Za polufinale turnira u Winston-Salemu: Džumhur večeras protiv Chunga
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
OBJAVLJENA UZBUNA RAZINE 10 Tajfun Hato u Hong Kongu i Macau usmrtio 12 osoba
srijeda, 23.8.2017. 23:10
Koncert benda Allah-Las u Rotterdamu otkazan zbog terorističke prijetnje, pronađen autobus pun plinskih boca
srijeda, 23.8.2017. 23:08
Ruski veleposlanik u Sudanu pronađen mrtav u svojoj rezidenciji
srijeda, 23.8.2017. 22:29
TEROR U LIBIJI Džihadisti ISIS-a odrezali glave jedanaestorici muškaraca
srijeda, 23.8.2017. 21:41
GALLUPOVA ANKETA U kojim državama su migranti dobrodošli? Hrvatska pri samom dnu popisa
srijeda, 23.8.2017. 21:40
U brodolomu u Brazilu najmanje sedam mrtvih