TUZLARIJE - VIJESTI

03.09.2010. u 22:46 Broj citanja: 2067
Promovirana knjiga ˝Otac˝ Miljenka Jergovića
Veličanstveni opis moralne odgovornosti za koju se nije krivo


Knjige koje piše Miljenko Jergović gotovo redovno izazivaju reakcije, često burne, a večeras je u Ateljeu "Ismet Mujezinović" u Tuzli promovirana njegova najnovija knjiga "Otac" koja tek što je izdata već talasa podneblje bivše Jugoslavije.

Tuzlarije


U većini svojih knjiga Jergović se dotiče identiteta, bilo da je riječ o zemlji u kojoj je rođen i u čijim raspadnutim dijelovima sada živi i radi, ili svom ličnom. Knjiga "Otac", koja počinje rečenicom "Umro mi je otac", ogoljava Jergovića do kosti. Skida sloj po sloj ne ostavljajući ništa skriveno, toliko otvorena da nakon čitanja mnogi misle da je fikcija, ne shvatajući što bi neko, u ovom slučaju Jergović, otkrivao ono što bi drugi skrivali.

Pisati o babi i njezinim sestrama kao simpatizerkama ustaštva bez dodavanja i oduzimanja, nego onako, kao za sebe a ne za druge, u ovom vremenu sigurno je hrabro.

Jedan od večerašnjih promotora, Teofil Pančić, smatra da će "Otac" Miljenka Jergovića tek naći svoje mjesto koje će sigurno biti visoko. Lovrenović je o knjizi govorio kao o književnom razgolićavanju koje je veoma rijetko. Krleža je kazao da "Literatura bez odiranja vlastitog skalpa nije literatura", a sam ga nije oderao kako je to uradio Jergović sa knjigom "Otac".

Tuzlarije


Ivan Lovrenović je također istakao neviđen stupanj spremnosti da se otkriva vlastita porodica preko koje se prelama historija, šokantno i hazarderski, a opet na kraju Jergoviću uspijeva da taj goli, krvavi dokument, dovede do literalnog djela. Knjiga govori o nemogućnosti pojedinca da pobjegne od tereta odgovornosti koji je historija stavila pred grupu ljudi. Moralna odgovornost, zašta se u stvari nije krivo, veličanstveno je opisana.

"Otac" je knjiga koja govori o vremenu koje je prošlo, nacionalnim i privatnim izdajama, odnosu oca i sina, zidovima i mostovima između njih, kao i oblikovanju sina kroz ulogu oca u njegovom životu.

Muharem Bazdulj kazao je da ne može naći književno djelo s kojim bi ovaj, možda roman, možda esej, možda memoare, uporedio. Pisan je po pravilima fikcionalne proze, a opet ništa o čemu Jergović piše nije fikcija.

Tuzlarije


Miljenko Jergović, kojem je vijest da mu je otac umro bila okidač za ovaj roman, rekao je da je knjigu napisao s namjerom da prođe tiho. Ali, desilo se obrnuto, knjiga je izazvala i izaziva reakcije. Konstatuje da su ljudi, oni koji nas ne vole, koji nas gotovo mrze, skloni da vjeruju onome što o nama naši neprijatelji kažu te traženju skrivenih značenja u onome što, u njegovom slučaju on piše, te se desilo da se "Otac" od njih ne doživljava kao istina nego laž.

Večeras je promovirana knjiga o kojoj će još biti riječi, o kojoj će se pisati i tumačiti šta je pisac htio da kaže, a pisac je, možda samo, nakon očeve smrti analizirao odnos sa ocem, češće negativne posljedice njihovog odnosa u kontekstu vremena, onako iskreno, iz duše, ne gubeći ništa, a dobijajući puno.

S.Mešić

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Nije bila metom terorističkih napada od 1980-ih
Zašto je Italija pošteđena terorizma?
˝Lista je nerazumna i neizvodljiva˝
Katar odbija listu od 13 uslova arapskih zemalja
Uništeno kompletno selo, 46 kuća
Više od 140 osoba zatrpano u klizištu u Kini

25.06.2017. u 10:24 Broj citanja: 2100
VIDEO
Kompleks Panonskih jezera jučer posjetila grupa Mađara


TuzlarijeKako javlja RTV7, lijep i sunčan dan na Kompleksu Panonskih jezera, spas od vrućina, osim domaćih potražili su i gosti iz Mađarske. S nestrpljenjem su kako kažu, čekali da upoznaju, ljepote jedinstvenih slanih jezera. U nastavku pogledajte video kojeg je snimila ekipa RTV7.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:56 Broj citanja: 911
Sloboda odigrala prvu kontrolnu utakmicu


TuzlarijeFK Sloboda Tuzla jučer je na Kiseljaku odigrala prvu kontrolnu utakmicu protiv NK Kiseljak u okviru priprema za nadolazeću sezonu BHT Premijer lige, a šef stručnog štaba Vlado Jagodić imao je na raspolaganju 22 igrača. Sloboda je počela utakmicu u sastavu: Muminović, Beganović, Muratović, Mujkić, Đurđilović, Jahić, Đukić, Fazlić, Selamović, Stjepanović, Smajić.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:28 Broj citanja: 897
Klub borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“
56 kandidata položilo za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa


TuzlarijeU Velikoj dvorani SKPC „Mejdan“ u Tuzli jučer je održano polaganje za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa karatista Kluba borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“. Od ukupno 56 kandidata koji su izašli pred komisiju njih 4 je polagalo za žuti pojas, 27 za oranž, 19 za zeleni, 4 za plavi i 2 za smeđi pojas.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:14 Broj citanja: 978
˝Zmaj od Bosne˝ najbolji tim u državi u disciplini hronometar


TuzlarijeDana 23.06.2017. godine održano je Državno prvenstvo u disciplini hronometar u Živinicama (Ciljuge). BK "Zmaj od Bosne" je pokazao da je najbolji tim u državi osvojivši 5 medalja. Jučer, 24.06.2017. godine je vožena najteža disciplina u biciklizmu, drumska trka.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 07:30 Broj citanja: 1580
Bajram šerif mubarek olsun


Svim posjetiteljima Tuzlarija islamske vjeroispovijesti upućujemo najiskrenije čestitike povodom Ramazanskog bajrama uz želju da bajramske dane provedu u zdravlju i sreći.

Bajram šerif mubarek olsun

Tuzlarije

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 06:30 Broj citanja: 19248
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Baklava i kafa za goste, bajram-banka za najmlađe: Bajramsko čestitanje kod reisa Kavazovića

Centralna bajramska svečanost u Begovoj džamiji u Sarajevu: Bajram je prilika da se radost podijeli s komšijama

Ne odustaju od svojih zahtjeva, najavili i samospaljivanje: Demobilisani borci i danas pred zgradom Vlade FBiH

Među žrtvama i četvero djece i šef policije: Kriminalne bande ubile 11 osoba u meksičkoj državi Veracruz

Turska podržava Dohu: Erdogan: Ultimatum Kataru protivan međunarodnom pravu

Nakon klizišta u Kini: Pronađeno 15 beživotnih tijela, nastavljena potraga za nestalim

Više od stotinu osoba povrijeđeno u požaru: Poginulo najmanje 140 osoba nakon prevrtanja cisterne u Pakistanu

Parlamentarni izbori u Albaniji: Učestvuje 18 političkih stranaka s više od 2.600 kandidata

Veliki broj vjernika stiže u Međugorje: 36. godišnjica Gospinih ukazanja

Više od sedam desetljeća nije propustila ni jedan post: Emina Pandur: Nema pravog Bajrama bez radosti s komšijama