TUZLARIJE - VIJESTI

03.09.2010. u 22:46 Broj citanja: 1914
Promovirana knjiga ˝Otac˝ Miljenka Jergovića
Veličanstveni opis moralne odgovornosti za koju se nije krivo


Knjige koje piše Miljenko Jergović gotovo redovno izazivaju reakcije, često burne, a večeras je u Ateljeu "Ismet Mujezinović" u Tuzli promovirana njegova najnovija knjiga "Otac" koja tek što je izdata već talasa podneblje bivše Jugoslavije.

Tuzlarije


U većini svojih knjiga Jergović se dotiče identiteta, bilo da je riječ o zemlji u kojoj je rođen i u čijim raspadnutim dijelovima sada živi i radi, ili svom ličnom. Knjiga "Otac", koja počinje rečenicom "Umro mi je otac", ogoljava Jergovića do kosti. Skida sloj po sloj ne ostavljajući ništa skriveno, toliko otvorena da nakon čitanja mnogi misle da je fikcija, ne shvatajući što bi neko, u ovom slučaju Jergović, otkrivao ono što bi drugi skrivali.

Pisati o babi i njezinim sestrama kao simpatizerkama ustaštva bez dodavanja i oduzimanja, nego onako, kao za sebe a ne za druge, u ovom vremenu sigurno je hrabro.

Jedan od večerašnjih promotora, Teofil Pančić, smatra da će "Otac" Miljenka Jergovića tek naći svoje mjesto koje će sigurno biti visoko. Lovrenović je o knjizi govorio kao o književnom razgolićavanju koje je veoma rijetko. Krleža je kazao da "Literatura bez odiranja vlastitog skalpa nije literatura", a sam ga nije oderao kako je to uradio Jergović sa knjigom "Otac".

Tuzlarije


Ivan Lovrenović je također istakao neviđen stupanj spremnosti da se otkriva vlastita porodica preko koje se prelama historija, šokantno i hazarderski, a opet na kraju Jergoviću uspijeva da taj goli, krvavi dokument, dovede do literalnog djela. Knjiga govori o nemogućnosti pojedinca da pobjegne od tereta odgovornosti koji je historija stavila pred grupu ljudi. Moralna odgovornost, zašta se u stvari nije krivo, veličanstveno je opisana.

"Otac" je knjiga koja govori o vremenu koje je prošlo, nacionalnim i privatnim izdajama, odnosu oca i sina, zidovima i mostovima između njih, kao i oblikovanju sina kroz ulogu oca u njegovom životu.

Muharem Bazdulj kazao je da ne može naći književno djelo s kojim bi ovaj, možda roman, možda esej, možda memoare, uporedio. Pisan je po pravilima fikcionalne proze, a opet ništa o čemu Jergović piše nije fikcija.

Tuzlarije


Miljenko Jergović, kojem je vijest da mu je otac umro bila okidač za ovaj roman, rekao je da je knjigu napisao s namjerom da prođe tiho. Ali, desilo se obrnuto, knjiga je izazvala i izaziva reakcije. Konstatuje da su ljudi, oni koji nas ne vole, koji nas gotovo mrze, skloni da vjeruju onome što o nama naši neprijatelji kažu te traženju skrivenih značenja u onome što, u njegovom slučaju on piše, te se desilo da se "Otac" od njih ne doživljava kao istina nego laž.

Večeras je promovirana knjiga o kojoj će još biti riječi, o kojoj će se pisati i tumačiti šta je pisac htio da kaže, a pisac je, možda samo, nakon očeve smrti analizirao odnos sa ocem, češće negativne posljedice njihovog odnosa u kontekstu vremena, onako iskreno, iz duše, ne gubeći ništa, a dobijajući puno.

S.Mešić

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Holivudski ˝Život na vagi˝:
Kako su zvijezde skidale kilažu
Merkel spustila Britance na zemlju:
˝Ne možete imati ista prava kao članice EU˝
U sudaru čamaca u blizini Dubrovnika
Dvoje poginulo, petoro nestalo, dvoje povrijeđeno

28.04.2017. u 23:49 Broj citanja: 5486
Umro prim. dr. Dragan Obrenović


Kako su ga neki zvali "dobri doktor" prim. dr. Dragan Obrenović, umro je danas u Tuzli. Vrhunski specijalista radiologije, koji je zaslužan za edukaciju generacije mladih ljekara UKC-a Tuzla, koji su uz njegovu pomoć odlazili na specijalizaciju u poznate svjetske centre. Dr. Obrenović rođen je u Loparama kod Tuzle.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 23:25 Broj citanja: 3326
Danas u Tuzli
Umro Šefik Fiko AzapagićUgledni Tuzlak Šefik Fiko Azapagić umro je danas u rodnom gradu gdje je, na Pazaru, rođen 1939. godine. Bio je prva generacija pionira FK Sloboda Tuzla, a sportsku karijeru nastavio je u FK Željezničar gdje je igrao osam godina. Pamti se "ubitačna" navala "Želje" u sastavu Smajlović, Osim i Azapagić.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 20:27 Broj citanja: 5161
Stare slike pričaju
Druženje kona u Donjem Brdu


TuzlarijeČitalac Samil Nedžibović ustupio nam je fotografiju iz porodičnog albuma iz 1974. godine. Slika govori o jednom vremenu, a posebno zanimljiva je žena sa viklerima na glavi. Bilo je to vrijeme kada su žene osim raznih ručnih radova, zajedno pravile zimnice, a često i frizure.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 19:25 Broj citanja: 1372
Finale Gradskog školskog prvenstava u nogometu


Finalni turnir Gradskog prvenstava u nogometu za osnovne škole održan je 27.04.2017. god. a za srednje škole 13.04.2017. godine na malonogometnom terenu JU "Gradski stadion Tušanj". U konkurenciji osnovnih škola finalnom turniru prethodila je grupna faza, kroz koju je prošlo 21 osnovna škola a u finalu su se sastale najbolje ekipe iz četiri kvalifikacijske grupe.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 19:14 Broj citanja: 7202
GO HDZ BiH Tuzla, saopćenje
Sumrak demokratije u režiji tuzlanskog SDP-a


Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice BiH najoštrije osuđuje jučerašnju Odluku o implementaciji izbornih rezultata na razini mjesnih zajednica u Gradu Tuzli. Naime, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla vladajuća je većina, predvođena SDP-om, argumentom broja ruku prekrižila izborni rezultat koji je tuzlanski HDZ ostvario na proteklim Lokalnim izborima.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 17:42 Broj citanja: 3059
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


U Hrvatskoj je opet situacija pred pad vlade ali mi imamo drugih briga, glavna je hoće li biti kiše za 1. Maj. Vrijeme se kvari, samo što nije pljusnula kiša, vjetar puše, lomi grane. Famozne saksije na prozorskim limovima se ljuljaju i dok nekome od onih kojih ih tako stavljaju ne padnu na glavu neće ni prestati na taj način da ukrašavaju prozore. Bilo kiše ili ne, hrane će biti u ogromnom količinama.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Smijenjeni su predsjednik i potpredsjednik Skupštine: Novu većinu u Srebrenici više ne čini SNSD

Policija onemogućila postavljanje šatora: Š est radnika Konfekcije Borac noć provelo ispred zgrade Vlade FBiH

Tiče se Predsjedništva BiH, Doma naroda u FBiH, Mostara: Stranke HNS-a uputile državnom parlamentu prijedlog izbornog zakona

FHMZ izdao narandžasto upozorenje zbog vjetra: Nevrijeme pogodilo Bihać i izazvalo probleme u saobraćaju

Jednoglasno usvojili Zakon o Sjevernoatlantskom ugovoru: Izglasan ulazak Crne Gore u NATO

Stanje u Skoplju normalizovano nakon haosa u Sobranju: Većina lidera odbila sastanak s Ivanovim, osam uhapšenih

Potpisalo ga 79 zastupnika Hrvatskog sabora: Prijedlog o razrješenju Petrova poslan u saborsku proceduru

Nakon 100 dana vladavine, Amerika je podjeljenija nego ikada: Jedna nacija, dva Trumpa

Izubijani, gladni, iscrpljeni, očajni ali odlučni: Djeca izbjeglice od Evrope neće odustati ni po koju cijenu

Utakmica na rasporedu 10. maja: Sarajevo domaćin prvog meča finala Kupa BiH
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 6 sati
Otkrivena zadnja poruka koju je prije napada poslao terorist iz Londona
Objavljeno prije 6 sati
DRŽAVNIČKI Merkel podržala Gabriela u sukobu s Netanyahuom
Objavljeno prije 7 sati
Obama će održati govor na konferenciji Wall Streeta za honorar od 400.000 dolara
Objavljeno prije 8 sati
Rusija kritizira odluku Crne Gore da pristupu NATO-u
Objavljeno prije 8 sati
Makedonski političar koji je jučer pretučen u parlamentu: "Ovo je bio planirani pokušaj ubojstva"
Objavljeno prije 9 sati
Tillerson: Vijeće sigurnosti UN-a mora djelovati - ili će to učiniti Sjeverna Koreja