TUZLARIJE - VIJESTI

17.09.2010. u 08:38 Broj citanja: 3367
Otvorena izložba slika Mensura Derviševića
Memo otrgnut od zaborava


Malo je koga Tuzla prihvatila i smatrala svojim, rođenijim Tuzlakom nego Tuzlake, kao što je slikara Mensura Memu Derviševića, rođenog u Brčkom 1928. a školovanog u Bijeljini (Osnovna škola), Rogatici (Niža gimnazija), Sarajevu (Učiteljska škola) i Beogradu (Likovna akademija).

Tuzlarije


Memo Dervišević je službovao po mnogim mjestima sjeveroistočne Bosne, a šezdesetih dolazi u Tuzlu gdje je stvorio svoja najznačajnija djela. U podnožju Kicelja, u kući i ateljeu, živio je i stvarao. Za umjetnika je bio neobično društven, u njegovu kuću su dolazile, za to vrijeme, velike i poznate ličnosti.

Tuzlarije


Govorilo se za Memu da je bio čovjek širokog obrazovanja, književnost, pozorište, film, život bile su njegove teme. Zbog širine njegovih zanimanja za života je ostavio traga scenografijom, dekoracijom, mozaikom, pisanjem stručnih i novinskih tekstova, kao i putopisnim reportažama.

Tuzlarije


Kicelj, brdo iznad tuzlanske ulice Šesta bosanska, koju zbog velikog broja umjetnika koji su tamo rođeni i stvarali zovu i "ulica slikara", bilo je mjesto gdje je Memo našao sebe. Kao prije svega čovjeku, a onda i velikom umjetniku, oni koji ga se sjećaju upriličili su sinoć u Međunarodnoj galeriji portreta izložbu njegovih slika.

Tuzlarije


Prisutni su bili njegovi prijatelji, oni koji su nekada ili sada žive u blizini Kicelja, kao i poštivaoci njegovog djela. Udruženje građana Etno klub "Kicelj" Tuzla, pokrenulo je inicijativu za izložbu emotivnog naziva "Otrgnuto od zaborava" u znak sjećanja na Memu Derviševića.

Tuzlarije


Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, pomoćnik načelnika Safet Husanović i direktor Galerije Dženan Jusufović, prihvatili su inicijativu te zajedničkim snagama sa predsjednicom Udruženja Mirsadom Havel i akademskim slikarom Fuadom Kasumovićem i Ćazimom Sarajlićem priredili lijepo veče upotpunjeno i kulinarskim specijalitetima kao jednom od djelatnosti UG Etno klub "Kicelj" Tuzla.

Tuzlarije


U ime porodice Dervišević toplo se zahvalila prof. Lejla Dervišević, inače bratična Meme Derviševića, te izložbu proglasila otvorenom.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Nije bila metom terorističkih napada od 1980-ih
Zašto je Italija pošteđena terorizma?
˝Lista je nerazumna i neizvodljiva˝
Katar odbija listu od 13 uslova arapskih zemalja
Uništeno kompletno selo, 46 kuća
Više od 140 osoba zatrpano u klizištu u Kini

25.06.2017. u 10:24 Broj citanja: 2100
VIDEO
Kompleks Panonskih jezera jučer posjetila grupa Mađara


TuzlarijeKako javlja RTV7, lijep i sunčan dan na Kompleksu Panonskih jezera, spas od vrućina, osim domaćih potražili su i gosti iz Mađarske. S nestrpljenjem su kako kažu, čekali da upoznaju, ljepote jedinstvenih slanih jezera. U nastavku pogledajte video kojeg je snimila ekipa RTV7.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:56 Broj citanja: 911
Sloboda odigrala prvu kontrolnu utakmicu


TuzlarijeFK Sloboda Tuzla jučer je na Kiseljaku odigrala prvu kontrolnu utakmicu protiv NK Kiseljak u okviru priprema za nadolazeću sezonu BHT Premijer lige, a šef stručnog štaba Vlado Jagodić imao je na raspolaganju 22 igrača. Sloboda je počela utakmicu u sastavu: Muminović, Beganović, Muratović, Mujkić, Đurđilović, Jahić, Đukić, Fazlić, Selamović, Stjepanović, Smajić.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:28 Broj citanja: 897
Klub borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“
56 kandidata položilo za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa


TuzlarijeU Velikoj dvorani SKPC „Mejdan“ u Tuzli jučer je održano polaganje za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa karatista Kluba borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“. Od ukupno 56 kandidata koji su izašli pred komisiju njih 4 je polagalo za žuti pojas, 27 za oranž, 19 za zeleni, 4 za plavi i 2 za smeđi pojas.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:14 Broj citanja: 978
˝Zmaj od Bosne˝ najbolji tim u državi u disciplini hronometar


TuzlarijeDana 23.06.2017. godine održano je Državno prvenstvo u disciplini hronometar u Živinicama (Ciljuge). BK "Zmaj od Bosne" je pokazao da je najbolji tim u državi osvojivši 5 medalja. Jučer, 24.06.2017. godine je vožena najteža disciplina u biciklizmu, drumska trka.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 07:30 Broj citanja: 1580
Bajram šerif mubarek olsun


Svim posjetiteljima Tuzlarija islamske vjeroispovijesti upućujemo najiskrenije čestitike povodom Ramazanskog bajrama uz želju da bajramske dane provedu u zdravlju i sreći.

Bajram šerif mubarek olsun

Tuzlarije

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 06:30 Broj citanja: 19248
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Baklava i kafa za goste, bajram-banka za najmlađe: Bajramsko čestitanje kod reisa Kavazovića

Centralna bajramska svečanost u Begovoj džamiji u Sarajevu: Bajram je prilika da se radost podijeli s komšijama

Ne odustaju od svojih zahtjeva, najavili i samospaljivanje: Demobilisani borci i danas pred zgradom Vlade FBiH

Među žrtvama i četvero djece i šef policije: Kriminalne bande ubile 11 osoba u meksičkoj državi Veracruz

Turska podržava Dohu: Erdogan: Ultimatum Kataru protivan međunarodnom pravu

Nakon klizišta u Kini: Pronađeno 15 beživotnih tijela, nastavljena potraga za nestalim

Više od stotinu osoba povrijeđeno u požaru: Poginulo najmanje 140 osoba nakon prevrtanja cisterne u Pakistanu

Parlamentarni izbori u Albaniji: Učestvuje 18 političkih stranaka s više od 2.600 kandidata

Veliki broj vjernika stiže u Međugorje: 36. godišnjica Gospinih ukazanja

Više od sedam desetljeća nije propustila ni jedan post: Emina Pandur: Nema pravog Bajrama bez radosti s komšijama