TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2010. u 10:32 Broj citanja: 2497
Završeni Dani Matice hrvatske Tuzla 2010
Promovisan časopis ˝Gradovrh˝


Predstavljanjem sedmog broja časopisa "Gradovrh" završeni su ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Tuzli. Promocija je održana sinoć u prostorijama Međunarodnog ateljea "Ismet Mujezinović”, a promotori su bili dr.sc. Anisa Avdagić i dr.sc. Drago Bojić.Jedan od promotora,dr.sc.Anisa Avdagić, upoznala je posjetitelje sa sadržajem sedmog broja časopisa "Gradovrh” koji izlazi u nakladi Matice Hrvatske Tuzla.

- Tako široko postavljena politika časopisa zapravo podrazumijeva pluralnosti diskursa unutar časopisa, različite discipline se ovdje pojavljuju, i teško je možda pronaći neku zajedničku crtu – kazala je Avdagić te se u nastavku promocije osvrnula na poglavlje "Nadsvođivanje nesklada”.Sedmi broj Gradovrha ne odstupa bitno od uobičajne koncepcije i organizacije priloga. U ovom broju, abecednim redom poredane, Gradovrh objavljuje filozofske, gospodarske, jezično-književne, pedagoške i metodičke, prirodnoznanstvene i sociološke teme, kao i četiri prikaza.

- Dvije tisuće i petsto stranica smo do sada ispisali u sedam brojeva časopisa. To nije mali broj, ako znamo koji su sve stručnjaci učestvovali u pisanju časopisa. Mi u Gradovrhu smo pokušali prikazati da hrvatski identitet u Bosni i Hercegovini ne može, čak i ako hoće, isključiti drugi, treći, četvrti i ine identitete, s kojima se susreće,na jedan način dodiruje, utiče jedan na drugi, paralelno egzistira, uravnotežujući prošlost i svakodnevnicu. U sedmom broju časopisa poštovali smo pravo na vlastiti izbor pa priloge pisane na različitim pravopisima hrvatskog jezika nismo pravopisno ujednačavali. Tekstove pisane na bosanskom, srpskom i crnogorskom jeziku nismo kroatizirali, a tu je i nekoliko tekstova na engleskom jeziku – kazala je Marica Petrović, predsjednica Matice hrvatske u Tuzli.

Stihove "Budi svoj” Augusta Šenoe čitao je Jurica Šuster, dok je za muzičko bojenje bila zadužena klaviristkinja Gabrijela Andrejaš, učenica Srednje muzičke škole i Katoličkog školskog centra "Sv. Franjo” u Tuzli.Dani Matice hrvatske trajali su od 8. oktobra do 5. novembra, a Tuzlaci su mogli da pogledaju brojne kulturne sadržaje. Temeljni cilj manifestacije je očuvanje i širenje svekolike kulturno-istorijske baštine hrvatskog naroda.

S.P.

Vezani tekst

Tuzlanski horovi opravdali očekivanja publike

(tuzlarije.net)               

 Nije bila metom terorističkih napada od 1980-ih
Zašto je Italija pošteđena terorizma?
˝Lista je nerazumna i neizvodljiva˝
Katar odbija listu od 13 uslova arapskih zemalja
Uništeno kompletno selo, 46 kuća
Više od 140 osoba zatrpano u klizištu u Kini

25.06.2017. u 10:24 Broj citanja: 2100
VIDEO
Kompleks Panonskih jezera jučer posjetila grupa Mađara


TuzlarijeKako javlja RTV7, lijep i sunčan dan na Kompleksu Panonskih jezera, spas od vrućina, osim domaćih potražili su i gosti iz Mađarske. S nestrpljenjem su kako kažu, čekali da upoznaju, ljepote jedinstvenih slanih jezera. U nastavku pogledajte video kojeg je snimila ekipa RTV7.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:56 Broj citanja: 911
Sloboda odigrala prvu kontrolnu utakmicu


TuzlarijeFK Sloboda Tuzla jučer je na Kiseljaku odigrala prvu kontrolnu utakmicu protiv NK Kiseljak u okviru priprema za nadolazeću sezonu BHT Premijer lige, a šef stručnog štaba Vlado Jagodić imao je na raspolaganju 22 igrača. Sloboda je počela utakmicu u sastavu: Muminović, Beganović, Muratović, Mujkić, Đurđilović, Jahić, Đukić, Fazlić, Selamović, Stjepanović, Smajić.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:28 Broj citanja: 897
Klub borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“
56 kandidata položilo za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa


TuzlarijeU Velikoj dvorani SKPC „Mejdan“ u Tuzli jučer je održano polaganje za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa karatista Kluba borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“. Od ukupno 56 kandidata koji su izašli pred komisiju njih 4 je polagalo za žuti pojas, 27 za oranž, 19 za zeleni, 4 za plavi i 2 za smeđi pojas.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:14 Broj citanja: 978
˝Zmaj od Bosne˝ najbolji tim u državi u disciplini hronometar


TuzlarijeDana 23.06.2017. godine održano je Državno prvenstvo u disciplini hronometar u Živinicama (Ciljuge). BK "Zmaj od Bosne" je pokazao da je najbolji tim u državi osvojivši 5 medalja. Jučer, 24.06.2017. godine je vožena najteža disciplina u biciklizmu, drumska trka.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 07:30 Broj citanja: 1580
Bajram šerif mubarek olsun


Svim posjetiteljima Tuzlarija islamske vjeroispovijesti upućujemo najiskrenije čestitike povodom Ramazanskog bajrama uz želju da bajramske dane provedu u zdravlju i sreći.

Bajram šerif mubarek olsun

Tuzlarije

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 06:30 Broj citanja: 19248
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Baklava i kafa za goste, bajram-banka za najmlađe: Bajramsko čestitanje kod reisa Kavazovića

Centralna bajramska svečanost u Begovoj džamiji u Sarajevu: Bajram je prilika da se radost podijeli s komšijama

Ne odustaju od svojih zahtjeva, najavili i samospaljivanje: Demobilisani borci i danas pred zgradom Vlade FBiH

Među žrtvama i četvero djece i šef policije: Kriminalne bande ubile 11 osoba u meksičkoj državi Veracruz

Turska podržava Dohu: Erdogan: Ultimatum Kataru protivan međunarodnom pravu

Nakon klizišta u Kini: Pronađeno 15 beživotnih tijela, nastavljena potraga za nestalim

Više od stotinu osoba povrijeđeno u požaru: Poginulo najmanje 140 osoba nakon prevrtanja cisterne u Pakistanu

Parlamentarni izbori u Albaniji: Učestvuje 18 političkih stranaka s više od 2.600 kandidata

Veliki broj vjernika stiže u Međugorje: 36. godišnjica Gospinih ukazanja

Više od sedam desetljeća nije propustila ni jedan post: Emina Pandur: Nema pravog Bajrama bez radosti s komšijama