TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2010. u 10:32 Broj citanja: 2539
Završeni Dani Matice hrvatske Tuzla 2010
Promovisan časopis ˝Gradovrh˝


Predstavljanjem sedmog broja časopisa "Gradovrh" završeni su ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Tuzli. Promocija je održana sinoć u prostorijama Međunarodnog ateljea "Ismet Mujezinović”, a promotori su bili dr.sc. Anisa Avdagić i dr.sc. Drago Bojić.Jedan od promotora,dr.sc.Anisa Avdagić, upoznala je posjetitelje sa sadržajem sedmog broja časopisa "Gradovrh” koji izlazi u nakladi Matice Hrvatske Tuzla.

- Tako široko postavljena politika časopisa zapravo podrazumijeva pluralnosti diskursa unutar časopisa, različite discipline se ovdje pojavljuju, i teško je možda pronaći neku zajedničku crtu – kazala je Avdagić te se u nastavku promocije osvrnula na poglavlje "Nadsvođivanje nesklada”.Sedmi broj Gradovrha ne odstupa bitno od uobičajne koncepcije i organizacije priloga. U ovom broju, abecednim redom poredane, Gradovrh objavljuje filozofske, gospodarske, jezično-književne, pedagoške i metodičke, prirodnoznanstvene i sociološke teme, kao i četiri prikaza.

- Dvije tisuće i petsto stranica smo do sada ispisali u sedam brojeva časopisa. To nije mali broj, ako znamo koji su sve stručnjaci učestvovali u pisanju časopisa. Mi u Gradovrhu smo pokušali prikazati da hrvatski identitet u Bosni i Hercegovini ne može, čak i ako hoće, isključiti drugi, treći, četvrti i ine identitete, s kojima se susreće,na jedan način dodiruje, utiče jedan na drugi, paralelno egzistira, uravnotežujući prošlost i svakodnevnicu. U sedmom broju časopisa poštovali smo pravo na vlastiti izbor pa priloge pisane na različitim pravopisima hrvatskog jezika nismo pravopisno ujednačavali. Tekstove pisane na bosanskom, srpskom i crnogorskom jeziku nismo kroatizirali, a tu je i nekoliko tekstova na engleskom jeziku – kazala je Marica Petrović, predsjednica Matice hrvatske u Tuzli.

Stihove "Budi svoj” Augusta Šenoe čitao je Jurica Šuster, dok je za muzičko bojenje bila zadužena klaviristkinja Gabrijela Andrejaš, učenica Srednje muzičke škole i Katoličkog školskog centra "Sv. Franjo” u Tuzli.Dani Matice hrvatske trajali su od 8. oktobra do 5. novembra, a Tuzlaci su mogli da pogledaju brojne kulturne sadržaje. Temeljni cilj manifestacije je očuvanje i širenje svekolike kulturno-istorijske baštine hrvatskog naroda.

S.P.

Vezani tekst

Tuzlanski horovi opravdali očekivanja publike

(tuzlarije.net)               

 VIDEO:
Tajfun Hato u Hong Kongu i Macau usmrtio do sada 12 osoba
VIDEO ˝Muškarci ne plaču˝:
Može li film Alena Drljevića pomiriti bivše neprijatelje na Balkanu?
FOTO: Bolnom metodom podvezivali stopala kako ne bi više rasla
Sav taj čudni svijet

24.08.2017. u 08:56 Broj citanja: 1496
Foto/Video
Pogledajte kako izgleda Trg Alije Izetbegovića u Gradačcu


TuzlarijeZavršetkom radova na izgradnji Trga Alija Izetbegović, Gradačac je dobio jedan savremeni gradski trg čiji će sadržaji upotpuniti bogatu kulturno-historijsku i turističku ponudu ovog grada. Ono što će dodatno uljepšati izgled ovog dijela grada, a u okviru trga, jesu i fontana, kao i zelena površina u vidu uređenog parka.

OPŠIRNIJE


24.08.2017. u 06:30 Broj citanja: 29075
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


24.08.2017. u 00:07 Broj citanja: 24330
Najnovije vijesti iz svijetaTuzlarije

OPŠIRNIJE


23.08.2017. u 20:06 Broj citanja: 3709
Posljednje zbogom tuzlanskom vitezu Ćazimu SarajlićuVijest o smrti Ćazima Sarajlića, koji je umro u ponedjeljak (21.08.) u 69. godini, rastužila je njegove najbliže, prijatelje, poznanike i brojne umjetnike s kojima je radio i prijateljevao. Došli su danas ispred Komemorativnog centra Tuzla da se oproste od čovjeka koji je cijeli život posvetio umjetnosti.

OPŠIRNIJE


23.08.2017. u 17:25 Broj citanja: 1392
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Treba ovom narodu neko sa karizmom, neko koga se može slijediti. Čitam povremeno "Dnevnik iz Bolonje" Ernesta Če Gevare pa mislim kakvi su to revolucionarni bili, nisu samo imali srce nego i pamet. Ne mora biti baš kao Če ali treba nam bar neko za koga će ljudi htjeti da govori u njihovo ime. Da je pametan i pismen da kanališe zahtjeve, da traži moguće, ostvarljivo, da zna pregovarati. Nije mi se jednom desilo da kad neke slušam, da pomislim, govori u svoje ime živ bio.

OPŠIRNIJE


23.08.2017. u 17:08 Broj citanja: 715
Održana sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Tuzla
Pripreme za međunarodnu NATO vježbu


TuzlarijeDana, 23.08.2017. godine, u prostorijama gradske uprave Tuzla, održana je sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Tuzla, kojoj su prisustvovali i predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Samir Husejnbašić i Arina Bešlagić, te Zdenko Tadić savjetnik premijera Tuzlanskog kantona.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Mještani danima protestiraju zbog gradnje mini HE: Sepcijalna policija MUP-a SBK-a odblokirala put kod Viteza

Razmatrat će i plate u pravosuđu: Vijeće ministara BiH o izgradnji Pelješkog mosta

Uprkos zahtjevima arapskih zemalja: Katar obnovio diplomatske odnose s Iranom

Otkriven kombi u kojem se nalazio kanister s plinom: Otkazan koncert u Holandiji zbog dojave o terorističkom napadu

Povrijeđeno 153 osobe: Tajfun na jugu Kine odnio 12 života

Mladić zatečen kako cigaretom pali travu u Podumcima: Zbog izazivanja požara u Hrvatskoj uhićeno 14 osoba

Izraelski premijer s Putinom u Sočiju: Netanyahu: Gdje god da se potisne ISIL ulazi Iran

Među poginulima ima i civila: U napadu u Jemenu najmanje 30 mrtvih

Najveća nagrada u američkoj historiji : Na Powerball lutriji osvojen jackpot od 758,7 miliona dolara

Za polufinale turnira u Winston-Salemu: Džumhur večeras protiv Chunga
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
OBJAVLJENA UZBUNA RAZINE 10 Tajfun Hato u Hong Kongu i Macau usmrtio 12 osoba
srijeda, 23.8.2017. 23:10
Koncert benda Allah-Las u Rotterdamu otkazan zbog terorističke prijetnje, pronađen autobus pun plinskih boca
srijeda, 23.8.2017. 23:08
Ruski veleposlanik u Sudanu pronađen mrtav u svojoj rezidenciji
srijeda, 23.8.2017. 22:29
TEROR U LIBIJI Džihadisti ISIS-a odrezali glave jedanaestorici muškaraca
srijeda, 23.8.2017. 21:41
GALLUPOVA ANKETA U kojim državama su migranti dobrodošli? Hrvatska pri samom dnu popisa
srijeda, 23.8.2017. 21:40
U brodolomu u Brazilu najmanje sedam mrtvih