TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2010. u 10:32 Broj citanja: 2453
Završeni Dani Matice hrvatske Tuzla 2010
Promovisan časopis ˝Gradovrh˝


Predstavljanjem sedmog broja časopisa "Gradovrh" završeni su ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Tuzli. Promocija je održana sinoć u prostorijama Međunarodnog ateljea "Ismet Mujezinović”, a promotori su bili dr.sc. Anisa Avdagić i dr.sc. Drago Bojić.Jedan od promotora,dr.sc.Anisa Avdagić, upoznala je posjetitelje sa sadržajem sedmog broja časopisa "Gradovrh” koji izlazi u nakladi Matice Hrvatske Tuzla.

- Tako široko postavljena politika časopisa zapravo podrazumijeva pluralnosti diskursa unutar časopisa, različite discipline se ovdje pojavljuju, i teško je možda pronaći neku zajedničku crtu – kazala je Avdagić te se u nastavku promocije osvrnula na poglavlje "Nadsvođivanje nesklada”.Sedmi broj Gradovrha ne odstupa bitno od uobičajne koncepcije i organizacije priloga. U ovom broju, abecednim redom poredane, Gradovrh objavljuje filozofske, gospodarske, jezično-književne, pedagoške i metodičke, prirodnoznanstvene i sociološke teme, kao i četiri prikaza.

- Dvije tisuće i petsto stranica smo do sada ispisali u sedam brojeva časopisa. To nije mali broj, ako znamo koji su sve stručnjaci učestvovali u pisanju časopisa. Mi u Gradovrhu smo pokušali prikazati da hrvatski identitet u Bosni i Hercegovini ne može, čak i ako hoće, isključiti drugi, treći, četvrti i ine identitete, s kojima se susreće,na jedan način dodiruje, utiče jedan na drugi, paralelno egzistira, uravnotežujući prošlost i svakodnevnicu. U sedmom broju časopisa poštovali smo pravo na vlastiti izbor pa priloge pisane na različitim pravopisima hrvatskog jezika nismo pravopisno ujednačavali. Tekstove pisane na bosanskom, srpskom i crnogorskom jeziku nismo kroatizirali, a tu je i nekoliko tekstova na engleskom jeziku – kazala je Marica Petrović, predsjednica Matice hrvatske u Tuzli.

Stihove "Budi svoj” Augusta Šenoe čitao je Jurica Šuster, dok je za muzičko bojenje bila zadužena klaviristkinja Gabrijela Andrejaš, učenica Srednje muzičke škole i Katoličkog školskog centra "Sv. Franjo” u Tuzli.Dani Matice hrvatske trajali su od 8. oktobra do 5. novembra, a Tuzlaci su mogli da pogledaju brojne kulturne sadržaje. Temeljni cilj manifestacije je očuvanje i širenje svekolike kulturno-istorijske baštine hrvatskog naroda.

S.P.

Vezani tekst

Tuzlanski horovi opravdali očekivanja publike

(tuzlarije.net)               

 Holivudski ˝Život na vagi˝:
Kako su zvijezde skidale kilažu
Merkel spustila Britance na zemlju:
˝Ne možete imati ista prava kao članice EU˝
U sudaru čamaca u blizini Dubrovnika
Dvoje poginulo, petoro nestalo, dvoje povrijeđeno

28.04.2017. u 23:49 Broj citanja: 5486
Umro prim. dr. Dragan Obrenović


Kako su ga neki zvali "dobri doktor" prim. dr. Dragan Obrenović, umro je danas u Tuzli. Vrhunski specijalista radiologije, koji je zaslužan za edukaciju generacije mladih ljekara UKC-a Tuzla, koji su uz njegovu pomoć odlazili na specijalizaciju u poznate svjetske centre. Dr. Obrenović rođen je u Loparama kod Tuzle.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 23:25 Broj citanja: 3326
Danas u Tuzli
Umro Šefik Fiko AzapagićUgledni Tuzlak Šefik Fiko Azapagić umro je danas u rodnom gradu gdje je, na Pazaru, rođen 1939. godine. Bio je prva generacija pionira FK Sloboda Tuzla, a sportsku karijeru nastavio je u FK Željezničar gdje je igrao osam godina. Pamti se "ubitačna" navala "Želje" u sastavu Smajlović, Osim i Azapagić.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 20:27 Broj citanja: 5161
Stare slike pričaju
Druženje kona u Donjem Brdu


TuzlarijeČitalac Samil Nedžibović ustupio nam je fotografiju iz porodičnog albuma iz 1974. godine. Slika govori o jednom vremenu, a posebno zanimljiva je žena sa viklerima na glavi. Bilo je to vrijeme kada su žene osim raznih ručnih radova, zajedno pravile zimnice, a često i frizure.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 19:25 Broj citanja: 1372
Finale Gradskog školskog prvenstava u nogometu


Finalni turnir Gradskog prvenstava u nogometu za osnovne škole održan je 27.04.2017. god. a za srednje škole 13.04.2017. godine na malonogometnom terenu JU "Gradski stadion Tušanj". U konkurenciji osnovnih škola finalnom turniru prethodila je grupna faza, kroz koju je prošlo 21 osnovna škola a u finalu su se sastale najbolje ekipe iz četiri kvalifikacijske grupe.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 19:14 Broj citanja: 7202
GO HDZ BiH Tuzla, saopćenje
Sumrak demokratije u režiji tuzlanskog SDP-a


Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice BiH najoštrije osuđuje jučerašnju Odluku o implementaciji izbornih rezultata na razini mjesnih zajednica u Gradu Tuzli. Naime, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla vladajuća je većina, predvođena SDP-om, argumentom broja ruku prekrižila izborni rezultat koji je tuzlanski HDZ ostvario na proteklim Lokalnim izborima.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 17:42 Broj citanja: 3059
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


U Hrvatskoj je opet situacija pred pad vlade ali mi imamo drugih briga, glavna je hoće li biti kiše za 1. Maj. Vrijeme se kvari, samo što nije pljusnula kiša, vjetar puše, lomi grane. Famozne saksije na prozorskim limovima se ljuljaju i dok nekome od onih kojih ih tako stavljaju ne padnu na glavu neće ni prestati na taj način da ukrašavaju prozore. Bilo kiše ili ne, hrane će biti u ogromnom količinama.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Smijenjeni su predsjednik i potpredsjednik Skupštine: Novu većinu u Srebrenici više ne čini SNSD

Policija onemogućila postavljanje šatora: Š est radnika Konfekcije Borac noć provelo ispred zgrade Vlade FBiH

Tiče se Predsjedništva BiH, Doma naroda u FBiH, Mostara: Stranke HNS-a uputile državnom parlamentu prijedlog izbornog zakona

FHMZ izdao narandžasto upozorenje zbog vjetra: Nevrijeme pogodilo Bihać i izazvalo probleme u saobraćaju

Jednoglasno usvojili Zakon o Sjevernoatlantskom ugovoru: Izglasan ulazak Crne Gore u NATO

Stanje u Skoplju normalizovano nakon haosa u Sobranju: Većina lidera odbila sastanak s Ivanovim, osam uhapšenih

Potpisalo ga 79 zastupnika Hrvatskog sabora: Prijedlog o razrješenju Petrova poslan u saborsku proceduru

Nakon 100 dana vladavine, Amerika je podjeljenija nego ikada: Jedna nacija, dva Trumpa

Izubijani, gladni, iscrpljeni, očajni ali odlučni: Djeca izbjeglice od Evrope neće odustati ni po koju cijenu

Utakmica na rasporedu 10. maja: Sarajevo domaćin prvog meča finala Kupa BiH
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 6 sati
Otkrivena zadnja poruka koju je prije napada poslao terorist iz Londona
Objavljeno prije 6 sati
DRŽAVNIČKI Merkel podržala Gabriela u sukobu s Netanyahuom
Objavljeno prije 7 sati
Obama će održati govor na konferenciji Wall Streeta za honorar od 400.000 dolara
Objavljeno prije 8 sati
Rusija kritizira odluku Crne Gore da pristupu NATO-u
Objavljeno prije 8 sati
Makedonski političar koji je jučer pretučen u parlamentu: "Ovo je bio planirani pokušaj ubojstva"
Objavljeno prije 9 sati
Tillerson: Vijeće sigurnosti UN-a mora djelovati - ili će to učiniti Sjeverna Koreja