TUZLARIJE - VIJESTI

15.12.2010. u 14:06 Broj citanja: 2501
Promovisana monografija ˝Pozdrav iz Bosne i Hercegovine˝


Danas je u Međunarodnoj galeriji portreta održana promocija monografije "Pozdrav iz Bosne i Hercegovine", autora Magbula Škore.

Tuzlarije
Tuzlarije


O monografiji su govorili akademik Enver Mandžić, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, i autor knjige mr. Magbul Škoro.

Tuzlarije


Više od trideset godina Magbul Škoro skupljao je razglednice iz Austrougarskog perioda u BiH. U monografiji u dva toma obrađeno je 2000 razglednica na kojima su prikazani objekti, ljudi, pejsaži i običaji u periodu od 1878. do 1918. godine.

Knjiga je plod višegodišnjih putovanja, razgovora sa ljudima i provjeravanja podataka da bi se uz svaku razglednicu mogao napisati odgovarajući tekst. Svaki grad, manje mjesto, selo, naselje sa pokojom kućom, sve što je iz tog perioda sačuvano, nalazi se u ovoj vrijednoj monografiji u kojoj kroz stare razglednice i odgovarajuća objašnjenja novi naraštaju na vrlo zanimljiv način mogu upoznati prošlost zemlje u kojoj su rođeni.

- Ovo je izvanredna, lijepa, sadržajna, vrijedna knjiga sjećanja i prošlosti nastala nakon mnogo odricanja, putovanja, razgovora. Ljubav i strast kolekcionara ovom knjigom evropsku BiH je otrgla od zaborava, rekao je između ostalog akademik Enver Mandžić govoreći o periodu zlatnog doba razglednica koje je iza nas, ali u ovoj knjizi su sačuvane najljepši primjerci.

Tuzlarije


Knjiga sa razlogom nosi naslov "Pozdrav iz BiH", jer na velikom broju razglednica i piše pozdrav iz Bosne, ili njenih gradova. Na naslovu prve knjige pozdrav je iz Tuzle, vrijedna razglednica na kojoj su vjerski objekti različitih konfesija, razglednica stara više od sto godina koja govori o Tuzli kakva je i danas, iz koje pozdravljaju ljudi svih vjera i nacija. Ta razglednica i njeno značajno mjesto na naslovnoj strani zapala je za oko načelniku Imamoviću koji je autoru iskreno čestitao i rekao da se oduševio dok je razgledao njegovu knjigu, a zatim i pomalo rastužio shvativši koliko se prije više polagalo na estetiku u arhitekturi.

U dijelu knjige koji se odnosi na Tuzli nalazi se i razglednica nekadašnjeg (prvog) hotela Bristol, koji se prema riječima Imamovića ima namjeru obnoviti u dogledno vrijeme.

Autor knjige Magbul Škoro, svestran je čovjek, po vokaciji politolog, radio je dugo godina kao novinar da bi magistrirao menadžment, a trenutno je načelnik PS Ilidža. Policijski inspektor sa izraženim talentom za pisanje, napisao je i dvije knjige o Sarajevu te je za svoj rad nagrađivan vrijednim nagradama. Poručuje svima, bez obzira na struku, ako imaju želju da pišu neka pišu, neka ostane zapisano i o brici, obućaru nekog grada, a posebno osnivačima gradova o kojima gotovo da ne postoji pisani tragovi.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Nije bila metom terorističkih napada od 1980-ih
Zašto je Italija pošteđena terorizma?
˝Lista je nerazumna i neizvodljiva˝
Katar odbija listu od 13 uslova arapskih zemalja
Uništeno kompletno selo, 46 kuća
Više od 140 osoba zatrpano u klizištu u Kini

25.06.2017. u 10:24 Broj citanja: 2100
VIDEO
Kompleks Panonskih jezera jučer posjetila grupa Mađara


TuzlarijeKako javlja RTV7, lijep i sunčan dan na Kompleksu Panonskih jezera, spas od vrućina, osim domaćih potražili su i gosti iz Mađarske. S nestrpljenjem su kako kažu, čekali da upoznaju, ljepote jedinstvenih slanih jezera. U nastavku pogledajte video kojeg je snimila ekipa RTV7.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:56 Broj citanja: 911
Sloboda odigrala prvu kontrolnu utakmicu


TuzlarijeFK Sloboda Tuzla jučer je na Kiseljaku odigrala prvu kontrolnu utakmicu protiv NK Kiseljak u okviru priprema za nadolazeću sezonu BHT Premijer lige, a šef stručnog štaba Vlado Jagodić imao je na raspolaganju 22 igrača. Sloboda je počela utakmicu u sastavu: Muminović, Beganović, Muratović, Mujkić, Đurđilović, Jahić, Đukić, Fazlić, Selamović, Stjepanović, Smajić.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:28 Broj citanja: 897
Klub borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“
56 kandidata položilo za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa


TuzlarijeU Velikoj dvorani SKPC „Mejdan“ u Tuzli jučer je održano polaganje za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa karatista Kluba borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“. Od ukupno 56 kandidata koji su izašli pred komisiju njih 4 je polagalo za žuti pojas, 27 za oranž, 19 za zeleni, 4 za plavi i 2 za smeđi pojas.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:14 Broj citanja: 978
˝Zmaj od Bosne˝ najbolji tim u državi u disciplini hronometar


TuzlarijeDana 23.06.2017. godine održano je Državno prvenstvo u disciplini hronometar u Živinicama (Ciljuge). BK "Zmaj od Bosne" je pokazao da je najbolji tim u državi osvojivši 5 medalja. Jučer, 24.06.2017. godine je vožena najteža disciplina u biciklizmu, drumska trka.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 07:30 Broj citanja: 1580
Bajram šerif mubarek olsun


Svim posjetiteljima Tuzlarija islamske vjeroispovijesti upućujemo najiskrenije čestitike povodom Ramazanskog bajrama uz želju da bajramske dane provedu u zdravlju i sreći.

Bajram šerif mubarek olsun

Tuzlarije

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 06:30 Broj citanja: 19248
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


OSTALE VIJESTI
Baklava i kafa za goste, bajram-banka za najmlađe: Bajramsko čestitanje kod reisa Kavazovića

Centralna bajramska svečanost u Begovoj džamiji u Sarajevu: Bajram je prilika da se radost podijeli s komšijama

Ne odustaju od svojih zahtjeva, najavili i samospaljivanje: Demobilisani borci i danas pred zgradom Vlade FBiH

Među žrtvama i četvero djece i šef policije: Kriminalne bande ubile 11 osoba u meksičkoj državi Veracruz

Turska podržava Dohu: Erdogan: Ultimatum Kataru protivan međunarodnom pravu

Nakon klizišta u Kini: Pronađeno 15 beživotnih tijela, nastavljena potraga za nestalim

Više od stotinu osoba povrijeđeno u požaru: Poginulo najmanje 140 osoba nakon prevrtanja cisterne u Pakistanu

Parlamentarni izbori u Albaniji: Učestvuje 18 političkih stranaka s više od 2.600 kandidata

Veliki broj vjernika stiže u Međugorje: 36. godišnjica Gospinih ukazanja

Više od sedam desetljeća nije propustila ni jedan post: Emina Pandur: Nema pravog Bajrama bez radosti s komšijama