TUZLARIJE - VIJESTI

15.12.2010. u 14:06 Broj citanja: 2391
Promovisana monografija ˝Pozdrav iz Bosne i Hercegovine˝


Danas je u Međunarodnoj galeriji portreta održana promocija monografije "Pozdrav iz Bosne i Hercegovine", autora Magbula Škore.

Tuzlarije
Tuzlarije


O monografiji su govorili akademik Enver Mandžić, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, i autor knjige mr. Magbul Škoro.

Tuzlarije


Više od trideset godina Magbul Škoro skupljao je razglednice iz Austrougarskog perioda u BiH. U monografiji u dva toma obrađeno je 2000 razglednica na kojima su prikazani objekti, ljudi, pejsaži i običaji u periodu od 1878. do 1918. godine.

Knjiga je plod višegodišnjih putovanja, razgovora sa ljudima i provjeravanja podataka da bi se uz svaku razglednicu mogao napisati odgovarajući tekst. Svaki grad, manje mjesto, selo, naselje sa pokojom kućom, sve što je iz tog perioda sačuvano, nalazi se u ovoj vrijednoj monografiji u kojoj kroz stare razglednice i odgovarajuća objašnjenja novi naraštaju na vrlo zanimljiv način mogu upoznati prošlost zemlje u kojoj su rođeni.

- Ovo je izvanredna, lijepa, sadržajna, vrijedna knjiga sjećanja i prošlosti nastala nakon mnogo odricanja, putovanja, razgovora. Ljubav i strast kolekcionara ovom knjigom evropsku BiH je otrgla od zaborava, rekao je između ostalog akademik Enver Mandžić govoreći o periodu zlatnog doba razglednica koje je iza nas, ali u ovoj knjizi su sačuvane najljepši primjerci.

Tuzlarije


Knjiga sa razlogom nosi naslov "Pozdrav iz BiH", jer na velikom broju razglednica i piše pozdrav iz Bosne, ili njenih gradova. Na naslovu prve knjige pozdrav je iz Tuzle, vrijedna razglednica na kojoj su vjerski objekti različitih konfesija, razglednica stara više od sto godina koja govori o Tuzli kakva je i danas, iz koje pozdravljaju ljudi svih vjera i nacija. Ta razglednica i njeno značajno mjesto na naslovnoj strani zapala je za oko načelniku Imamoviću koji je autoru iskreno čestitao i rekao da se oduševio dok je razgledao njegovu knjigu, a zatim i pomalo rastužio shvativši koliko se prije više polagalo na estetiku u arhitekturi.

U dijelu knjige koji se odnosi na Tuzli nalazi se i razglednica nekadašnjeg (prvog) hotela Bristol, koji se prema riječima Imamovića ima namjeru obnoviti u dogledno vrijeme.

Autor knjige Magbul Škoro, svestran je čovjek, po vokaciji politolog, radio je dugo godina kao novinar da bi magistrirao menadžment, a trenutno je načelnik PS Ilidža. Policijski inspektor sa izraženim talentom za pisanje, napisao je i dvije knjige o Sarajevu te je za svoj rad nagrađivan vrijednim nagradama. Poručuje svima, bez obzira na struku, ako imaju želju da pišu neka pišu, neka ostane zapisano i o brici, obućaru nekog grada, a posebno osnivačima gradova o kojima gotovo da ne postoji pisani tragovi.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Holivudski ˝Život na vagi˝:
Kako su zvijezde skidale kilažu
Merkel spustila Britance na zemlju:
˝Ne možete imati ista prava kao članice EU˝
U sudaru čamaca u blizini Dubrovnika
Dvoje poginulo, petoro nestalo, dvoje povrijeđeno

28.04.2017. u 23:49 Broj citanja: 5486
Umro prim. dr. Dragan Obrenović


Kako su ga neki zvali "dobri doktor" prim. dr. Dragan Obrenović, umro je danas u Tuzli. Vrhunski specijalista radiologije, koji je zaslužan za edukaciju generacije mladih ljekara UKC-a Tuzla, koji su uz njegovu pomoć odlazili na specijalizaciju u poznate svjetske centre. Dr. Obrenović rođen je u Loparama kod Tuzle.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 23:25 Broj citanja: 3326
Danas u Tuzli
Umro Šefik Fiko AzapagićUgledni Tuzlak Šefik Fiko Azapagić umro je danas u rodnom gradu gdje je, na Pazaru, rođen 1939. godine. Bio je prva generacija pionira FK Sloboda Tuzla, a sportsku karijeru nastavio je u FK Željezničar gdje je igrao osam godina. Pamti se "ubitačna" navala "Želje" u sastavu Smajlović, Osim i Azapagić.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 20:27 Broj citanja: 5161
Stare slike pričaju
Druženje kona u Donjem Brdu


TuzlarijeČitalac Samil Nedžibović ustupio nam je fotografiju iz porodičnog albuma iz 1974. godine. Slika govori o jednom vremenu, a posebno zanimljiva je žena sa viklerima na glavi. Bilo je to vrijeme kada su žene osim raznih ručnih radova, zajedno pravile zimnice, a često i frizure.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 19:25 Broj citanja: 1372
Finale Gradskog školskog prvenstava u nogometu


Finalni turnir Gradskog prvenstava u nogometu za osnovne škole održan je 27.04.2017. god. a za srednje škole 13.04.2017. godine na malonogometnom terenu JU "Gradski stadion Tušanj". U konkurenciji osnovnih škola finalnom turniru prethodila je grupna faza, kroz koju je prošlo 21 osnovna škola a u finalu su se sastale najbolje ekipe iz četiri kvalifikacijske grupe.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 19:14 Broj citanja: 7202
GO HDZ BiH Tuzla, saopćenje
Sumrak demokratije u režiji tuzlanskog SDP-a


Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice BiH najoštrije osuđuje jučerašnju Odluku o implementaciji izbornih rezultata na razini mjesnih zajednica u Gradu Tuzli. Naime, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla vladajuća je većina, predvođena SDP-om, argumentom broja ruku prekrižila izborni rezultat koji je tuzlanski HDZ ostvario na proteklim Lokalnim izborima.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 17:42 Broj citanja: 3059
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


U Hrvatskoj je opet situacija pred pad vlade ali mi imamo drugih briga, glavna je hoće li biti kiše za 1. Maj. Vrijeme se kvari, samo što nije pljusnula kiša, vjetar puše, lomi grane. Famozne saksije na prozorskim limovima se ljuljaju i dok nekome od onih kojih ih tako stavljaju ne padnu na glavu neće ni prestati na taj način da ukrašavaju prozore. Bilo kiše ili ne, hrane će biti u ogromnom količinama.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Smijenjeni su predsjednik i potpredsjednik Skupštine: Novu većinu u Srebrenici više ne čini SNSD

Policija onemogućila postavljanje šatora: Š est radnika Konfekcije Borac noć provelo ispred zgrade Vlade FBiH

Tiče se Predsjedništva BiH, Doma naroda u FBiH, Mostara: Stranke HNS-a uputile državnom parlamentu prijedlog izbornog zakona

FHMZ izdao narandžasto upozorenje zbog vjetra: Nevrijeme pogodilo Bihać i izazvalo probleme u saobraćaju

Jednoglasno usvojili Zakon o Sjevernoatlantskom ugovoru: Izglasan ulazak Crne Gore u NATO

Stanje u Skoplju normalizovano nakon haosa u Sobranju: Većina lidera odbila sastanak s Ivanovim, osam uhapšenih

Potpisalo ga 79 zastupnika Hrvatskog sabora: Prijedlog o razrješenju Petrova poslan u saborsku proceduru

Nakon 100 dana vladavine, Amerika je podjeljenija nego ikada: Jedna nacija, dva Trumpa

Izubijani, gladni, iscrpljeni, očajni ali odlučni: Djeca izbjeglice od Evrope neće odustati ni po koju cijenu

Utakmica na rasporedu 10. maja: Sarajevo domaćin prvog meča finala Kupa BiH
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 6 sati
Otkrivena zadnja poruka koju je prije napada poslao terorist iz Londona
Objavljeno prije 6 sati
DRŽAVNIČKI Merkel podržala Gabriela u sukobu s Netanyahuom
Objavljeno prije 7 sati
Obama će održati govor na konferenciji Wall Streeta za honorar od 400.000 dolara
Objavljeno prije 8 sati
Rusija kritizira odluku Crne Gore da pristupu NATO-u
Objavljeno prije 8 sati
Makedonski političar koji je jučer pretučen u parlamentu: "Ovo je bio planirani pokušaj ubojstva"
Objavljeno prije 9 sati
Tillerson: Vijeće sigurnosti UN-a mora djelovati - ili će to učiniti Sjeverna Koreja