TUZLARIJE - VIJESTI

23.05.2011. u 13:30 Broj citanja: 2647
Međunarodna galerija portreta
Večeras izložba ˝Slučajni susreti˝ Ismara Mujezinovića


U povodu izložbe fotografija "Slučajno susreti" Ismara Mujezinovića, koja će biti otvorena večeras sa početkom u 19 sati, u prostorijama Međunarodne galerije portreta danas je održana press konferencija.

Predstavnicima medija obratio se autor Ismar Mujezinović, Strajo Krsmanović, direktor Collegium artisticuma Sarajevo, te Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije Tuzla.

Tuzlarije


Ismar Mujezinović, slikar, fotograf, režiser, pisac, muzičar ...

Izložba je svojevrsno iznenađenje za one koji su navikli na Ismara Mujezinovića i njegove slikarska djela, naime, večeras će Tuzlaci imati priliku pogledati njegovu seriju erotiziranih fotografija. Fotografija nije nešto novo u životu i radu Ismara Mujezinovića, to je samo još jedan od vidova umjetnosti u kojem želi da se okuša.

- Kada imate 69. godina već ste realizovan čovjek, tada možete da dozvolite sebi i da se poigravate sa raznim stilovima i vidovima umjetnosti, kazao je umjetnik Mujezinović koji do kraja godine planira završiti još jedan roman, te snimiti CD na kojem će on i pjevati.

Tuzlarije


Uspješna saradnja sarajevske i tuzlanske galerije

O svestranosti Ismara Mujezinovića danas je govorio i Strajo Krsmanović, direktor Collegium artisticuma Sarajevo, koji se ne slaže sa umjetnikom da su njegove fotografije "usputni rad". Za umjetnika kaže da je on stalno na tragu ljepote, u potrazi za lijepim nastaju i njegova djela.

Sarajevska i tuzlanska galerija planiraju i dalje sarađivati te će biti još prilike da vidimo i Ismara Mujezinovića, koji u Tuzli nije izlagao četrdesetak godina, kao i druge umjetnike.

Tuzlarije


Briga za kapitalna djela Ismeta Mujezinovića

Sin našeg najpoznatijeg slikara Ismeta Mujezinovića s razlogom se plaši za djela svoga oca koja se po njegovom mišljenju ne čuvaju adekvatno. Četiri slike posebno velikih dimenzija, od kojih je svaka nastajala u periodu od 3-4 godine, a tri od te rađene su u Tuzli, trenutno se nalaze u Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu. Prostor nije adekvatan te se nada da će se nadležni pobrinuti za bolje mjesto za kapitalna djela Ismeta Mujezinovića.

Direktor tuzlanske Galerije Jusufagić izvijestio je prisutne da je već razgovarao sa Dubravkom Lovrenovićem o mogućnosti da se djela Ismeta Mujezinovića stave pod zaštitu države.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Nije bila metom terorističkih napada od 1980-ih
Zašto je Italija pošteđena terorizma?
˝Lista je nerazumna i neizvodljiva˝
Katar odbija listu od 13 uslova arapskih zemalja
Uništeno kompletno selo, 46 kuća
Više od 140 osoba zatrpano u klizištu u Kini

25.06.2017. u 10:24 Broj citanja: 2100
VIDEO
Kompleks Panonskih jezera jučer posjetila grupa Mađara


TuzlarijeKako javlja RTV7, lijep i sunčan dan na Kompleksu Panonskih jezera, spas od vrućina, osim domaćih potražili su i gosti iz Mađarske. S nestrpljenjem su kako kažu, čekali da upoznaju, ljepote jedinstvenih slanih jezera. U nastavku pogledajte video kojeg je snimila ekipa RTV7.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:56 Broj citanja: 911
Sloboda odigrala prvu kontrolnu utakmicu


TuzlarijeFK Sloboda Tuzla jučer je na Kiseljaku odigrala prvu kontrolnu utakmicu protiv NK Kiseljak u okviru priprema za nadolazeću sezonu BHT Premijer lige, a šef stručnog štaba Vlado Jagodić imao je na raspolaganju 22 igrača. Sloboda je počela utakmicu u sastavu: Muminović, Beganović, Muratović, Mujkić, Đurđilović, Jahić, Đukić, Fazlić, Selamović, Stjepanović, Smajić.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:28 Broj citanja: 897
Klub borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“
56 kandidata položilo za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa


TuzlarijeU Velikoj dvorani SKPC „Mejdan“ u Tuzli jučer je održano polaganje za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa karatista Kluba borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“. Od ukupno 56 kandidata koji su izašli pred komisiju njih 4 je polagalo za žuti pojas, 27 za oranž, 19 za zeleni, 4 za plavi i 2 za smeđi pojas.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:14 Broj citanja: 978
˝Zmaj od Bosne˝ najbolji tim u državi u disciplini hronometar


TuzlarijeDana 23.06.2017. godine održano je Državno prvenstvo u disciplini hronometar u Živinicama (Ciljuge). BK "Zmaj od Bosne" je pokazao da je najbolji tim u državi osvojivši 5 medalja. Jučer, 24.06.2017. godine je vožena najteža disciplina u biciklizmu, drumska trka.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 07:30 Broj citanja: 1580
Bajram šerif mubarek olsun


Svim posjetiteljima Tuzlarija islamske vjeroispovijesti upućujemo najiskrenije čestitike povodom Ramazanskog bajrama uz želju da bajramske dane provedu u zdravlju i sreći.

Bajram šerif mubarek olsun

Tuzlarije

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 06:30 Broj citanja: 19248
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Baklava i kafa za goste, bajram-banka za najmlađe: Bajramsko čestitanje kod reisa Kavazovića

Centralna bajramska svečanost u Begovoj džamiji u Sarajevu: Bajram je prilika da se radost podijeli s komšijama

Ne odustaju od svojih zahtjeva, najavili i samospaljivanje: Demobilisani borci i danas pred zgradom Vlade FBiH

Među žrtvama i četvero djece i šef policije: Kriminalne bande ubile 11 osoba u meksičkoj državi Veracruz

Turska podržava Dohu: Erdogan: Ultimatum Kataru protivan međunarodnom pravu

Nakon klizišta u Kini: Pronađeno 15 beživotnih tijela, nastavljena potraga za nestalim

Više od stotinu osoba povrijeđeno u požaru: Poginulo najmanje 140 osoba nakon prevrtanja cisterne u Pakistanu

Parlamentarni izbori u Albaniji: Učestvuje 18 političkih stranaka s više od 2.600 kandidata

Veliki broj vjernika stiže u Međugorje: 36. godišnjica Gospinih ukazanja

Više od sedam desetljeća nije propustila ni jedan post: Emina Pandur: Nema pravog Bajrama bez radosti s komšijama