TUZLARIJE - VIJESTI

23.05.2011. u 13:30 Broj citanja: 2586
Međunarodna galerija portreta
Večeras izložba ˝Slučajni susreti˝ Ismara Mujezinovića


U povodu izložbe fotografija "Slučajno susreti" Ismara Mujezinovića, koja će biti otvorena večeras sa početkom u 19 sati, u prostorijama Međunarodne galerije portreta danas je održana press konferencija.

Predstavnicima medija obratio se autor Ismar Mujezinović, Strajo Krsmanović, direktor Collegium artisticuma Sarajevo, te Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije Tuzla.

Tuzlarije


Ismar Mujezinović, slikar, fotograf, režiser, pisac, muzičar ...

Izložba je svojevrsno iznenađenje za one koji su navikli na Ismara Mujezinovića i njegove slikarska djela, naime, večeras će Tuzlaci imati priliku pogledati njegovu seriju erotiziranih fotografija. Fotografija nije nešto novo u životu i radu Ismara Mujezinovića, to je samo još jedan od vidova umjetnosti u kojem želi da se okuša.

- Kada imate 69. godina već ste realizovan čovjek, tada možete da dozvolite sebi i da se poigravate sa raznim stilovima i vidovima umjetnosti, kazao je umjetnik Mujezinović koji do kraja godine planira završiti još jedan roman, te snimiti CD na kojem će on i pjevati.

Tuzlarije


Uspješna saradnja sarajevske i tuzlanske galerije

O svestranosti Ismara Mujezinovića danas je govorio i Strajo Krsmanović, direktor Collegium artisticuma Sarajevo, koji se ne slaže sa umjetnikom da su njegove fotografije "usputni rad". Za umjetnika kaže da je on stalno na tragu ljepote, u potrazi za lijepim nastaju i njegova djela.

Sarajevska i tuzlanska galerija planiraju i dalje sarađivati te će biti još prilike da vidimo i Ismara Mujezinovića, koji u Tuzli nije izlagao četrdesetak godina, kao i druge umjetnike.

Tuzlarije


Briga za kapitalna djela Ismeta Mujezinovića

Sin našeg najpoznatijeg slikara Ismeta Mujezinovića s razlogom se plaši za djela svoga oca koja se po njegovom mišljenju ne čuvaju adekvatno. Četiri slike posebno velikih dimenzija, od kojih je svaka nastajala u periodu od 3-4 godine, a tri od te rađene su u Tuzli, trenutno se nalaze u Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu. Prostor nije adekvatan te se nada da će se nadležni pobrinuti za bolje mjesto za kapitalna djela Ismeta Mujezinovića.

Direktor tuzlanske Galerije Jusufagić izvijestio je prisutne da je već razgovarao sa Dubravkom Lovrenovićem o mogućnosti da se djela Ismeta Mujezinovića stave pod zaštitu države.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Holivudski ˝Život na vagi˝:
Kako su zvijezde skidale kilažu
Merkel spustila Britance na zemlju:
˝Ne možete imati ista prava kao članice EU˝
U sudaru čamaca u blizini Dubrovnika
Dvoje poginulo, petoro nestalo, dvoje povrijeđeno

28.04.2017. u 23:49 Broj citanja: 5486
Umro prim. dr. Dragan Obrenović


Kako su ga neki zvali "dobri doktor" prim. dr. Dragan Obrenović, umro je danas u Tuzli. Vrhunski specijalista radiologije, koji je zaslužan za edukaciju generacije mladih ljekara UKC-a Tuzla, koji su uz njegovu pomoć odlazili na specijalizaciju u poznate svjetske centre. Dr. Obrenović rođen je u Loparama kod Tuzle.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 23:25 Broj citanja: 3326
Danas u Tuzli
Umro Šefik Fiko AzapagićUgledni Tuzlak Šefik Fiko Azapagić umro je danas u rodnom gradu gdje je, na Pazaru, rođen 1939. godine. Bio je prva generacija pionira FK Sloboda Tuzla, a sportsku karijeru nastavio je u FK Željezničar gdje je igrao osam godina. Pamti se "ubitačna" navala "Želje" u sastavu Smajlović, Osim i Azapagić.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 20:27 Broj citanja: 5161
Stare slike pričaju
Druženje kona u Donjem Brdu


TuzlarijeČitalac Samil Nedžibović ustupio nam je fotografiju iz porodičnog albuma iz 1974. godine. Slika govori o jednom vremenu, a posebno zanimljiva je žena sa viklerima na glavi. Bilo je to vrijeme kada su žene osim raznih ručnih radova, zajedno pravile zimnice, a često i frizure.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 19:25 Broj citanja: 1372
Finale Gradskog školskog prvenstava u nogometu


Finalni turnir Gradskog prvenstava u nogometu za osnovne škole održan je 27.04.2017. god. a za srednje škole 13.04.2017. godine na malonogometnom terenu JU "Gradski stadion Tušanj". U konkurenciji osnovnih škola finalnom turniru prethodila je grupna faza, kroz koju je prošlo 21 osnovna škola a u finalu su se sastale najbolje ekipe iz četiri kvalifikacijske grupe.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 19:14 Broj citanja: 7202
GO HDZ BiH Tuzla, saopćenje
Sumrak demokratije u režiji tuzlanskog SDP-a


Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice BiH najoštrije osuđuje jučerašnju Odluku o implementaciji izbornih rezultata na razini mjesnih zajednica u Gradu Tuzli. Naime, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla vladajuća je većina, predvođena SDP-om, argumentom broja ruku prekrižila izborni rezultat koji je tuzlanski HDZ ostvario na proteklim Lokalnim izborima.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 17:42 Broj citanja: 3059
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


U Hrvatskoj je opet situacija pred pad vlade ali mi imamo drugih briga, glavna je hoće li biti kiše za 1. Maj. Vrijeme se kvari, samo što nije pljusnula kiša, vjetar puše, lomi grane. Famozne saksije na prozorskim limovima se ljuljaju i dok nekome od onih kojih ih tako stavljaju ne padnu na glavu neće ni prestati na taj način da ukrašavaju prozore. Bilo kiše ili ne, hrane će biti u ogromnom količinama.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Smijenjeni su predsjednik i potpredsjednik Skupštine: Novu većinu u Srebrenici više ne čini SNSD

Policija onemogućila postavljanje šatora: Š est radnika Konfekcije Borac noć provelo ispred zgrade Vlade FBiH

Tiče se Predsjedništva BiH, Doma naroda u FBiH, Mostara: Stranke HNS-a uputile državnom parlamentu prijedlog izbornog zakona

FHMZ izdao narandžasto upozorenje zbog vjetra: Nevrijeme pogodilo Bihać i izazvalo probleme u saobraćaju

Jednoglasno usvojili Zakon o Sjevernoatlantskom ugovoru: Izglasan ulazak Crne Gore u NATO

Stanje u Skoplju normalizovano nakon haosa u Sobranju: Većina lidera odbila sastanak s Ivanovim, osam uhapšenih

Potpisalo ga 79 zastupnika Hrvatskog sabora: Prijedlog o razrješenju Petrova poslan u saborsku proceduru

Nakon 100 dana vladavine, Amerika je podjeljenija nego ikada: Jedna nacija, dva Trumpa

Izubijani, gladni, iscrpljeni, očajni ali odlučni: Djeca izbjeglice od Evrope neće odustati ni po koju cijenu

Utakmica na rasporedu 10. maja: Sarajevo domaćin prvog meča finala Kupa BiH
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 6 sati
Otkrivena zadnja poruka koju je prije napada poslao terorist iz Londona
Objavljeno prije 6 sati
DRŽAVNIČKI Merkel podržala Gabriela u sukobu s Netanyahuom
Objavljeno prije 7 sati
Obama će održati govor na konferenciji Wall Streeta za honorar od 400.000 dolara
Objavljeno prije 8 sati
Rusija kritizira odluku Crne Gore da pristupu NATO-u
Objavljeno prije 8 sati
Makedonski političar koji je jučer pretučen u parlamentu: "Ovo je bio planirani pokušaj ubojstva"
Objavljeno prije 9 sati
Tillerson: Vijeće sigurnosti UN-a mora djelovati - ili će to učiniti Sjeverna Koreja