TUZLARIJE - VIJESTI

09.06.2011. u 13:08 Broj citanja: 1531
Press konferencija u Međunarodnoj galeriji portreta
Svjetski poznati umjetnici borave u Tuzli


U Međunarodnoj galeriji portreta danas je održana press konferencija na kojoj su predstavljeni svjetski poznati umjetnici i kritičari umjetnina koji trenutno borave u Tuzli.

Tuzlarije


Prema riječima direktora Međunarodne galerije portreta Tuzla Dženana Jusufovića ovo je samo početak saradnje. Nakon pregledanja eskponata naše Galerije, upozvanja sa umjetnicima i ljudi iz te branše cilj je dogovoriti najboljni mogući način saradnje na obostrano zadovoljstvo. Umjetnici iz inostranstva će iduće godine doći u Tuzli i boraviti oko mjesec dana stvarajući ovdje.

Na poziv bh umjetnice sa njuorškom adresom, inače Tuzlanke Edine Selesković, a uz podršku Međunarodne galerije portreta iz Tuzle prvo u Tuzli a zatim i u drugim dijelovima BiH borave Matthewu Mazzotta i Koan Jeff Baysa koji dugi niz godina sarađuju sa umjetnicom Edinom Selesković.

Tuzlarije


Iako već dvadeset godina stvara u New Yorku Edina Selesković ne zaboravlja svoje korijene te na svaki način nastoji približiti strancima BiH i Tuzlu, razbijati mnoge predrasude i predstavljati našu zemlju na afirmativan način.
Nakon razgledanja Međunarodne galerije portreta Edina Selesković predstavila je Metthewa Mazzotta kao konceptualnog umjetnika priznatog u Sjedninjenim Američkim Državama koji je diplomirao na School od Art Institute of Chikago, a magistrirao na Massachussets Insitute od Technology – Visual Studies. Bavi se arhitekturom društvenih prostora. Njegov rad izvire iz interesa za istraživanjem odsnosa među ljudima i njihovom okolinom te međuljudskim odnosima. Stigao je sinoć u Bosnu i Hercegovinu, prvi utisci su mu pozitivni i smatra da će i ovo kao i mnoga njegova studiska putovanja uroditi plodom.


TuzlarijeVeć par dana u Tuzli boravi čovjek čija je zanimanja i interese teško pobrojati. Pozdravljajući prisutne rekao je da je oduševljen ljudima i gostoprimstvom. Doktor medicine, kustos, dizajner, pisac samo su neka od njegovih zanimanja. Rođen na Hawaii-ma medicinske studije završio je na Univerzitetu od Californija San Francisco. Obrazovanje na polju savremene umjetnosti počelo je sa diplomom Indipendent Stady pri Whitney muzeju u New Yorku a danas je član AICA, asocijacije međunarodnih umjetničkih kritičara.

Boravak u Bosni i Hercegovinu doživaljavaju inspirativno i na ličnom i poslovnom polju.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Nije bila metom terorističkih napada od 1980-ih
Zašto je Italija pošteđena terorizma?
˝Lista je nerazumna i neizvodljiva˝
Katar odbija listu od 13 uslova arapskih zemalja
Uništeno kompletno selo, 46 kuća
Više od 140 osoba zatrpano u klizištu u Kini

25.06.2017. u 10:24 Broj citanja: 2100
VIDEO
Kompleks Panonskih jezera jučer posjetila grupa Mađara


TuzlarijeKako javlja RTV7, lijep i sunčan dan na Kompleksu Panonskih jezera, spas od vrućina, osim domaćih potražili su i gosti iz Mađarske. S nestrpljenjem su kako kažu, čekali da upoznaju, ljepote jedinstvenih slanih jezera. U nastavku pogledajte video kojeg je snimila ekipa RTV7.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:56 Broj citanja: 911
Sloboda odigrala prvu kontrolnu utakmicu


TuzlarijeFK Sloboda Tuzla jučer je na Kiseljaku odigrala prvu kontrolnu utakmicu protiv NK Kiseljak u okviru priprema za nadolazeću sezonu BHT Premijer lige, a šef stručnog štaba Vlado Jagodić imao je na raspolaganju 22 igrača. Sloboda je počela utakmicu u sastavu: Muminović, Beganović, Muratović, Mujkić, Đurđilović, Jahić, Đukić, Fazlić, Selamović, Stjepanović, Smajić.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:28 Broj citanja: 897
Klub borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“
56 kandidata položilo za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa


TuzlarijeU Velikoj dvorani SKPC „Mejdan“ u Tuzli jučer je održano polaganje za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa karatista Kluba borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“. Od ukupno 56 kandidata koji su izašli pred komisiju njih 4 je polagalo za žuti pojas, 27 za oranž, 19 za zeleni, 4 za plavi i 2 za smeđi pojas.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:14 Broj citanja: 978
˝Zmaj od Bosne˝ najbolji tim u državi u disciplini hronometar


TuzlarijeDana 23.06.2017. godine održano je Državno prvenstvo u disciplini hronometar u Živinicama (Ciljuge). BK "Zmaj od Bosne" je pokazao da je najbolji tim u državi osvojivši 5 medalja. Jučer, 24.06.2017. godine je vožena najteža disciplina u biciklizmu, drumska trka.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 07:30 Broj citanja: 1580
Bajram šerif mubarek olsun


Svim posjetiteljima Tuzlarija islamske vjeroispovijesti upućujemo najiskrenije čestitike povodom Ramazanskog bajrama uz želju da bajramske dane provedu u zdravlju i sreći.

Bajram šerif mubarek olsun

Tuzlarije

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 06:30 Broj citanja: 19248
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Baklava i kafa za goste, bajram-banka za najmlađe: Bajramsko čestitanje kod reisa Kavazovića

Centralna bajramska svečanost u Begovoj džamiji u Sarajevu: Bajram je prilika da se radost podijeli s komšijama

Ne odustaju od svojih zahtjeva, najavili i samospaljivanje: Demobilisani borci i danas pred zgradom Vlade FBiH

Među žrtvama i četvero djece i šef policije: Kriminalne bande ubile 11 osoba u meksičkoj državi Veracruz

Turska podržava Dohu: Erdogan: Ultimatum Kataru protivan međunarodnom pravu

Nakon klizišta u Kini: Pronađeno 15 beživotnih tijela, nastavljena potraga za nestalim

Više od stotinu osoba povrijeđeno u požaru: Poginulo najmanje 140 osoba nakon prevrtanja cisterne u Pakistanu

Parlamentarni izbori u Albaniji: Učestvuje 18 političkih stranaka s više od 2.600 kandidata

Veliki broj vjernika stiže u Međugorje: 36. godišnjica Gospinih ukazanja

Više od sedam desetljeća nije propustila ni jedan post: Emina Pandur: Nema pravog Bajrama bez radosti s komšijama