TUZLARIJE - VIJESTI

13.06.2011. u 19:40 Broj citanja: 1817
Okrugli sto posvećen Tvrtku I Kotromaniću
Spomenik u slavu prvog bosanskog kralja


Ko je Tvrtko I Kotromanić, zašto ovom gradu treba spomenik sa likom prvog bosanskog kralja i šta to znači naraštajima koji dolaze, bile su samo neke od tema kojih su se dotakli učesnici okruglog stola posvećenog njegovom liku i djelu.

Tuzlarije


O Kotromaniću su u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli govorili prof. dr. Dubravko Lovrenović, prof. dr. Ibrahim Krzović, prof. dr. Senadin Musabegović, publicista i kritičar Vojislav Vujanović i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.
Mišljenje prof. dr. Ivana Lovrenovića je da je Bosna za vrijeme vladavine Tvrtka I bila slika današnje centralne i jugoistočne Evrope što je najviše vidljivo kroz prizmu urbanizacije bh. gardova, gradskih naselja i utvrda. I dok danas postoje tri (h)istorije i nebrojeno onih koji se njome žele baviti, istinske vrijednosti koje su krasile Tvrtka I i Bosnu u tom periodu ostaju u zapećku. A ne bi trebale...

Tuzlarije


- Puno se piše o brojnim kraljevima i kraljevskim ličnostima, pripisuje im se i ono što nisu mogli, a treba znati da su Tvrtkova djela nemjerljiva i realna. Bez sumnje je da podizanje spomenika prvom bosanskom kralju ima političko i kulturološko značenje, ali on se ne gradi radi uzdizanja jedne nacionalne veličine, nego radi pokazivanja Bosne u jednoj drugoj, evropskoj dimenziji, navodi prof. dr. Lovrenović.
I ostali učesnici napravili su paralelu Bosne nekada, u vrijeme Tvrtka I i danas, u vremenu kada teži članstvu u evropsku porodicu. Naglašeno je da ideja o spomeniku prvom bosanskom kralju zaslužuje pažnju šire javnosti i da bez sumnje njegov lik treba da krasi brojne gradove naše zemlje.

- Tvrtko I je poseban jer su grb i zastava iz 1992. godine nastali na osnovu njegove zastave, bio je autoritet, a BiH učinio je najvećom silom zapadnog Balkana sa najdužim kontinuitetom državnosti.

Tuzlarije


Puno je simbolike koju će iskazati spomenik sa njegovim likom, kazao je načelnik Imamović iznoseći argumente zašto bi naš grad trebao slaviti ime Tvrtka I za čije se mjesto rođenja veže srednjovjekovni Srebrenik.
Tako se moglo čuti da bi spomenik Tvrtku I Kotromaniću, u skladu sa idejnim planom, trebao biti u u centralnom gradskom parku koji bi u doglednom vremenu trebao nositi njegovo ime.

B. K.(tuzlarije.net)               

 VIDEO:
Tajfun Hato u Hong Kongu i Macau usmrtio do sada 12 osoba
VIDEO ˝Muškarci ne plaču˝:
Može li film Alena Drljevića pomiriti bivše neprijatelje na Balkanu?
FOTO: Bolnom metodom podvezivali stopala kako ne bi više rasla
Sav taj čudni svijet

24.08.2017. u 08:56 Broj citanja: 1496
Foto/Video
Pogledajte kako izgleda Trg Alije Izetbegovića u Gradačcu


TuzlarijeZavršetkom radova na izgradnji Trga Alija Izetbegović, Gradačac je dobio jedan savremeni gradski trg čiji će sadržaji upotpuniti bogatu kulturno-historijsku i turističku ponudu ovog grada. Ono što će dodatno uljepšati izgled ovog dijela grada, a u okviru trga, jesu i fontana, kao i zelena površina u vidu uređenog parka.

OPŠIRNIJE


24.08.2017. u 06:30 Broj citanja: 29075
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


24.08.2017. u 00:07 Broj citanja: 24330
Najnovije vijesti iz svijetaTuzlarije

OPŠIRNIJE


23.08.2017. u 20:06 Broj citanja: 3709
Posljednje zbogom tuzlanskom vitezu Ćazimu SarajlićuVijest o smrti Ćazima Sarajlića, koji je umro u ponedjeljak (21.08.) u 69. godini, rastužila je njegove najbliže, prijatelje, poznanike i brojne umjetnike s kojima je radio i prijateljevao. Došli su danas ispred Komemorativnog centra Tuzla da se oproste od čovjeka koji je cijeli život posvetio umjetnosti.

OPŠIRNIJE


23.08.2017. u 17:25 Broj citanja: 1392
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Treba ovom narodu neko sa karizmom, neko koga se može slijediti. Čitam povremeno "Dnevnik iz Bolonje" Ernesta Če Gevare pa mislim kakvi su to revolucionarni bili, nisu samo imali srce nego i pamet. Ne mora biti baš kao Če ali treba nam bar neko za koga će ljudi htjeti da govori u njihovo ime. Da je pametan i pismen da kanališe zahtjeve, da traži moguće, ostvarljivo, da zna pregovarati. Nije mi se jednom desilo da kad neke slušam, da pomislim, govori u svoje ime živ bio.

OPŠIRNIJE


23.08.2017. u 17:08 Broj citanja: 715
Održana sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Tuzla
Pripreme za međunarodnu NATO vježbu


TuzlarijeDana, 23.08.2017. godine, u prostorijama gradske uprave Tuzla, održana je sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Tuzla, kojoj su prisustvovali i predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Samir Husejnbašić i Arina Bešlagić, te Zdenko Tadić savjetnik premijera Tuzlanskog kantona.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Mještani danima protestiraju zbog gradnje mini HE: Sepcijalna policija MUP-a SBK-a odblokirala put kod Viteza

Razmatrat će i plate u pravosuđu: Vijeće ministara BiH o izgradnji Pelješkog mosta

Uprkos zahtjevima arapskih zemalja: Katar obnovio diplomatske odnose s Iranom

Otkriven kombi u kojem se nalazio kanister s plinom: Otkazan koncert u Holandiji zbog dojave o terorističkom napadu

Povrijeđeno 153 osobe: Tajfun na jugu Kine odnio 12 života

Mladić zatečen kako cigaretom pali travu u Podumcima: Zbog izazivanja požara u Hrvatskoj uhićeno 14 osoba

Izraelski premijer s Putinom u Sočiju: Netanyahu: Gdje god da se potisne ISIL ulazi Iran

Među poginulima ima i civila: U napadu u Jemenu najmanje 30 mrtvih

Najveća nagrada u američkoj historiji : Na Powerball lutriji osvojen jackpot od 758,7 miliona dolara

Za polufinale turnira u Winston-Salemu: Džumhur večeras protiv Chunga
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
OBJAVLJENA UZBUNA RAZINE 10 Tajfun Hato u Hong Kongu i Macau usmrtio 12 osoba
srijeda, 23.8.2017. 23:10
Koncert benda Allah-Las u Rotterdamu otkazan zbog terorističke prijetnje, pronađen autobus pun plinskih boca
srijeda, 23.8.2017. 23:08
Ruski veleposlanik u Sudanu pronađen mrtav u svojoj rezidenciji
srijeda, 23.8.2017. 22:29
TEROR U LIBIJI Džihadisti ISIS-a odrezali glave jedanaestorici muškaraca
srijeda, 23.8.2017. 21:41
GALLUPOVA ANKETA U kojim državama su migranti dobrodošli? Hrvatska pri samom dnu popisa
srijeda, 23.8.2017. 21:40
U brodolomu u Brazilu najmanje sedam mrtvih