TUZLARIJE - VIJESTI

13.06.2011. u 19:40 Broj citanja: 1743
Okrugli sto posvećen Tvrtku I Kotromaniću
Spomenik u slavu prvog bosanskog kralja


Ko je Tvrtko I Kotromanić, zašto ovom gradu treba spomenik sa likom prvog bosanskog kralja i šta to znači naraštajima koji dolaze, bile su samo neke od tema kojih su se dotakli učesnici okruglog stola posvećenog njegovom liku i djelu.

Tuzlarije


O Kotromaniću su u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli govorili prof. dr. Dubravko Lovrenović, prof. dr. Ibrahim Krzović, prof. dr. Senadin Musabegović, publicista i kritičar Vojislav Vujanović i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.
Mišljenje prof. dr. Ivana Lovrenovića je da je Bosna za vrijeme vladavine Tvrtka I bila slika današnje centralne i jugoistočne Evrope što je najviše vidljivo kroz prizmu urbanizacije bh. gardova, gradskih naselja i utvrda. I dok danas postoje tri (h)istorije i nebrojeno onih koji se njome žele baviti, istinske vrijednosti koje su krasile Tvrtka I i Bosnu u tom periodu ostaju u zapećku. A ne bi trebale...

Tuzlarije


- Puno se piše o brojnim kraljevima i kraljevskim ličnostima, pripisuje im se i ono što nisu mogli, a treba znati da su Tvrtkova djela nemjerljiva i realna. Bez sumnje je da podizanje spomenika prvom bosanskom kralju ima političko i kulturološko značenje, ali on se ne gradi radi uzdizanja jedne nacionalne veličine, nego radi pokazivanja Bosne u jednoj drugoj, evropskoj dimenziji, navodi prof. dr. Lovrenović.
I ostali učesnici napravili su paralelu Bosne nekada, u vrijeme Tvrtka I i danas, u vremenu kada teži članstvu u evropsku porodicu. Naglašeno je da ideja o spomeniku prvom bosanskom kralju zaslužuje pažnju šire javnosti i da bez sumnje njegov lik treba da krasi brojne gradove naše zemlje.

- Tvrtko I je poseban jer su grb i zastava iz 1992. godine nastali na osnovu njegove zastave, bio je autoritet, a BiH učinio je najvećom silom zapadnog Balkana sa najdužim kontinuitetom državnosti.

Tuzlarije


Puno je simbolike koju će iskazati spomenik sa njegovim likom, kazao je načelnik Imamović iznoseći argumente zašto bi naš grad trebao slaviti ime Tvrtka I za čije se mjesto rođenja veže srednjovjekovni Srebrenik.
Tako se moglo čuti da bi spomenik Tvrtku I Kotromaniću, u skladu sa idejnim planom, trebao biti u u centralnom gradskom parku koji bi u doglednom vremenu trebao nositi njegovo ime.

B. K.(tuzlarije.net)               

 Holivudski ˝Život na vagi˝:
Kako su zvijezde skidale kilažu
Merkel spustila Britance na zemlju:
˝Ne možete imati ista prava kao članice EU˝
U sudaru čamaca u blizini Dubrovnika
Dvoje poginulo, petoro nestalo, dvoje povrijeđeno

28.04.2017. u 23:49 Broj citanja: 5486
Umro prim. dr. Dragan Obrenović


Kako su ga neki zvali "dobri doktor" prim. dr. Dragan Obrenović, umro je danas u Tuzli. Vrhunski specijalista radiologije, koji je zaslužan za edukaciju generacije mladih ljekara UKC-a Tuzla, koji su uz njegovu pomoć odlazili na specijalizaciju u poznate svjetske centre. Dr. Obrenović rođen je u Loparama kod Tuzle.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 23:25 Broj citanja: 3326
Danas u Tuzli
Umro Šefik Fiko AzapagićUgledni Tuzlak Šefik Fiko Azapagić umro je danas u rodnom gradu gdje je, na Pazaru, rođen 1939. godine. Bio je prva generacija pionira FK Sloboda Tuzla, a sportsku karijeru nastavio je u FK Željezničar gdje je igrao osam godina. Pamti se "ubitačna" navala "Želje" u sastavu Smajlović, Osim i Azapagić.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 20:27 Broj citanja: 5161
Stare slike pričaju
Druženje kona u Donjem Brdu


TuzlarijeČitalac Samil Nedžibović ustupio nam je fotografiju iz porodičnog albuma iz 1974. godine. Slika govori o jednom vremenu, a posebno zanimljiva je žena sa viklerima na glavi. Bilo je to vrijeme kada su žene osim raznih ručnih radova, zajedno pravile zimnice, a često i frizure.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 19:25 Broj citanja: 1372
Finale Gradskog školskog prvenstava u nogometu


Finalni turnir Gradskog prvenstava u nogometu za osnovne škole održan je 27.04.2017. god. a za srednje škole 13.04.2017. godine na malonogometnom terenu JU "Gradski stadion Tušanj". U konkurenciji osnovnih škola finalnom turniru prethodila je grupna faza, kroz koju je prošlo 21 osnovna škola a u finalu su se sastale najbolje ekipe iz četiri kvalifikacijske grupe.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 19:14 Broj citanja: 7202
GO HDZ BiH Tuzla, saopćenje
Sumrak demokratije u režiji tuzlanskog SDP-a


Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice BiH najoštrije osuđuje jučerašnju Odluku o implementaciji izbornih rezultata na razini mjesnih zajednica u Gradu Tuzli. Naime, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla vladajuća je većina, predvođena SDP-om, argumentom broja ruku prekrižila izborni rezultat koji je tuzlanski HDZ ostvario na proteklim Lokalnim izborima.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 17:42 Broj citanja: 3059
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


U Hrvatskoj je opet situacija pred pad vlade ali mi imamo drugih briga, glavna je hoće li biti kiše za 1. Maj. Vrijeme se kvari, samo što nije pljusnula kiša, vjetar puše, lomi grane. Famozne saksije na prozorskim limovima se ljuljaju i dok nekome od onih kojih ih tako stavljaju ne padnu na glavu neće ni prestati na taj način da ukrašavaju prozore. Bilo kiše ili ne, hrane će biti u ogromnom količinama.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Smijenjeni su predsjednik i potpredsjednik Skupštine: Novu većinu u Srebrenici više ne čini SNSD

Policija onemogućila postavljanje šatora: Š est radnika Konfekcije Borac noć provelo ispred zgrade Vlade FBiH

Tiče se Predsjedništva BiH, Doma naroda u FBiH, Mostara: Stranke HNS-a uputile državnom parlamentu prijedlog izbornog zakona

FHMZ izdao narandžasto upozorenje zbog vjetra: Nevrijeme pogodilo Bihać i izazvalo probleme u saobraćaju

Jednoglasno usvojili Zakon o Sjevernoatlantskom ugovoru: Izglasan ulazak Crne Gore u NATO

Stanje u Skoplju normalizovano nakon haosa u Sobranju: Većina lidera odbila sastanak s Ivanovim, osam uhapšenih

Potpisalo ga 79 zastupnika Hrvatskog sabora: Prijedlog o razrješenju Petrova poslan u saborsku proceduru

Nakon 100 dana vladavine, Amerika je podjeljenija nego ikada: Jedna nacija, dva Trumpa

Izubijani, gladni, iscrpljeni, očajni ali odlučni: Djeca izbjeglice od Evrope neće odustati ni po koju cijenu

Utakmica na rasporedu 10. maja: Sarajevo domaćin prvog meča finala Kupa BiH
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 6 sati
Otkrivena zadnja poruka koju je prije napada poslao terorist iz Londona
Objavljeno prije 6 sati
DRŽAVNIČKI Merkel podržala Gabriela u sukobu s Netanyahuom
Objavljeno prije 7 sati
Obama će održati govor na konferenciji Wall Streeta za honorar od 400.000 dolara
Objavljeno prije 8 sati
Rusija kritizira odluku Crne Gore da pristupu NATO-u
Objavljeno prije 8 sati
Makedonski političar koji je jučer pretučen u parlamentu: "Ovo je bio planirani pokušaj ubojstva"
Objavljeno prije 9 sati
Tillerson: Vijeće sigurnosti UN-a mora djelovati - ili će to učiniti Sjeverna Koreja