TUZLARIJE - VIJESTI

13.06.2011. u 19:40 Broj citanja: 1786
Okrugli sto posvećen Tvrtku I Kotromaniću
Spomenik u slavu prvog bosanskog kralja


Ko je Tvrtko I Kotromanić, zašto ovom gradu treba spomenik sa likom prvog bosanskog kralja i šta to znači naraštajima koji dolaze, bile su samo neke od tema kojih su se dotakli učesnici okruglog stola posvećenog njegovom liku i djelu.

Tuzlarije


O Kotromaniću su u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli govorili prof. dr. Dubravko Lovrenović, prof. dr. Ibrahim Krzović, prof. dr. Senadin Musabegović, publicista i kritičar Vojislav Vujanović i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.
Mišljenje prof. dr. Ivana Lovrenovića je da je Bosna za vrijeme vladavine Tvrtka I bila slika današnje centralne i jugoistočne Evrope što je najviše vidljivo kroz prizmu urbanizacije bh. gardova, gradskih naselja i utvrda. I dok danas postoje tri (h)istorije i nebrojeno onih koji se njome žele baviti, istinske vrijednosti koje su krasile Tvrtka I i Bosnu u tom periodu ostaju u zapećku. A ne bi trebale...

Tuzlarije


- Puno se piše o brojnim kraljevima i kraljevskim ličnostima, pripisuje im se i ono što nisu mogli, a treba znati da su Tvrtkova djela nemjerljiva i realna. Bez sumnje je da podizanje spomenika prvom bosanskom kralju ima političko i kulturološko značenje, ali on se ne gradi radi uzdizanja jedne nacionalne veličine, nego radi pokazivanja Bosne u jednoj drugoj, evropskoj dimenziji, navodi prof. dr. Lovrenović.
I ostali učesnici napravili su paralelu Bosne nekada, u vrijeme Tvrtka I i danas, u vremenu kada teži članstvu u evropsku porodicu. Naglašeno je da ideja o spomeniku prvom bosanskom kralju zaslužuje pažnju šire javnosti i da bez sumnje njegov lik treba da krasi brojne gradove naše zemlje.

- Tvrtko I je poseban jer su grb i zastava iz 1992. godine nastali na osnovu njegove zastave, bio je autoritet, a BiH učinio je najvećom silom zapadnog Balkana sa najdužim kontinuitetom državnosti.

Tuzlarije


Puno je simbolike koju će iskazati spomenik sa njegovim likom, kazao je načelnik Imamović iznoseći argumente zašto bi naš grad trebao slaviti ime Tvrtka I za čije se mjesto rođenja veže srednjovjekovni Srebrenik.
Tako se moglo čuti da bi spomenik Tvrtku I Kotromaniću, u skladu sa idejnim planom, trebao biti u u centralnom gradskom parku koji bi u doglednom vremenu trebao nositi njegovo ime.

B. K.(tuzlarije.net)               

 Nije bila metom terorističkih napada od 1980-ih
Zašto je Italija pošteđena terorizma?
˝Lista je nerazumna i neizvodljiva˝
Katar odbija listu od 13 uslova arapskih zemalja
Uništeno kompletno selo, 46 kuća
Više od 140 osoba zatrpano u klizištu u Kini

25.06.2017. u 10:24 Broj citanja: 2100
VIDEO
Kompleks Panonskih jezera jučer posjetila grupa Mađara


TuzlarijeKako javlja RTV7, lijep i sunčan dan na Kompleksu Panonskih jezera, spas od vrućina, osim domaćih potražili su i gosti iz Mađarske. S nestrpljenjem su kako kažu, čekali da upoznaju, ljepote jedinstvenih slanih jezera. U nastavku pogledajte video kojeg je snimila ekipa RTV7.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:56 Broj citanja: 911
Sloboda odigrala prvu kontrolnu utakmicu


TuzlarijeFK Sloboda Tuzla jučer je na Kiseljaku odigrala prvu kontrolnu utakmicu protiv NK Kiseljak u okviru priprema za nadolazeću sezonu BHT Premijer lige, a šef stručnog štaba Vlado Jagodić imao je na raspolaganju 22 igrača. Sloboda je počela utakmicu u sastavu: Muminović, Beganović, Muratović, Mujkić, Đurđilović, Jahić, Đukić, Fazlić, Selamović, Stjepanović, Smajić.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:28 Broj citanja: 897
Klub borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“
56 kandidata položilo za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa


TuzlarijeU Velikoj dvorani SKPC „Mejdan“ u Tuzli jučer je održano polaganje za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa karatista Kluba borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“. Od ukupno 56 kandidata koji su izašli pred komisiju njih 4 je polagalo za žuti pojas, 27 za oranž, 19 za zeleni, 4 za plavi i 2 za smeđi pojas.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:14 Broj citanja: 978
˝Zmaj od Bosne˝ najbolji tim u državi u disciplini hronometar


TuzlarijeDana 23.06.2017. godine održano je Državno prvenstvo u disciplini hronometar u Živinicama (Ciljuge). BK "Zmaj od Bosne" je pokazao da je najbolji tim u državi osvojivši 5 medalja. Jučer, 24.06.2017. godine je vožena najteža disciplina u biciklizmu, drumska trka.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 07:30 Broj citanja: 1580
Bajram šerif mubarek olsun


Svim posjetiteljima Tuzlarija islamske vjeroispovijesti upućujemo najiskrenije čestitike povodom Ramazanskog bajrama uz želju da bajramske dane provedu u zdravlju i sreći.

Bajram šerif mubarek olsun

Tuzlarije

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 06:30 Broj citanja: 19248
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Baklava i kafa za goste, bajram-banka za najmlađe: Bajramsko čestitanje kod reisa Kavazovića

Centralna bajramska svečanost u Begovoj džamiji u Sarajevu: Bajram je prilika da se radost podijeli s komšijama

Ne odustaju od svojih zahtjeva, najavili i samospaljivanje: Demobilisani borci i danas pred zgradom Vlade FBiH

Među žrtvama i četvero djece i šef policije: Kriminalne bande ubile 11 osoba u meksičkoj državi Veracruz

Turska podržava Dohu: Erdogan: Ultimatum Kataru protivan međunarodnom pravu

Nakon klizišta u Kini: Pronađeno 15 beživotnih tijela, nastavljena potraga za nestalim

Više od stotinu osoba povrijeđeno u požaru: Poginulo najmanje 140 osoba nakon prevrtanja cisterne u Pakistanu

Parlamentarni izbori u Albaniji: Učestvuje 18 političkih stranaka s više od 2.600 kandidata

Veliki broj vjernika stiže u Međugorje: 36. godišnjica Gospinih ukazanja

Više od sedam desetljeća nije propustila ni jedan post: Emina Pandur: Nema pravog Bajrama bez radosti s komšijama