TUZLARIJE - VIJESTI

06.07.2011. u 21:59 Broj citanja: 1949
Tradicijom protiv zaborava
Otvorena izložba ˝Ćilim sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici˝


U organizaciji BosFama (Bosanska familija) i Međunarodne galerije portreta, u Ateljeu "Ismet Mujezinović" otvorena je izložba pod nazivom "Ćilim sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici" – tradicijom protiv zaborava. Izložba se održava u povodu obilježavanja 16.godišnjice genocida nad Bošnjacima "zaštićene zone" Srebrenica.Ćilim sjećanja je ćilim načinjen od panoa od kojih svaki predstavlja sjećanje na žrtvu srebreničkog genocida iz 1995 godine. Za jednu nestalu osobu otkan je mali ćilim dimenzija 40x40cm, različitih boja, motiva i na njemu je upisano ime i prezime žrtve. Otkani dijelovi se spajaju i tako nastaje veći ćilim. Cilj je da se iztkaju ćilimi sa imenima svih stradalih i nestalih. Poslije se spajaju u veće ćilime, koji će biti postavljeni na svim važnijim mjestima širom svijeta.- Ćilim kao trajna vrijednost će podsjećati na žrtve genocida ma gdje da se nalazio. Na ćilima su ispisana imena i prezimena nama poznatih ljudi, komšija, prijatelja, djece i to je ustvari naš način da ih se trajno sjećamo. Poruka ovog projekta je da mi svim porodicama žrtava dugujemo pravdu koju na žalost ne možemo donijeti ali ono što možemo učiniti je dio sjećanja i borba protiv zaborava – kazala je Beba Hadžić, direktorica Bosfama dodavši da su dva ćilima ove godine postavljena u New York-u u gradovima St.Louis i Washington.

Izložba ćilima koji su nastali iz terapeutske radne grupe žena koje su izgubile svoje najdraže u genocidu može se pogledati do 13.jula.

Udruženje Bosanska familija – BOSFAM je bosanska nevladina organizacija sa sjedistem u Tuzli. BosFam djeluje na načelima humanosti, nepristrasnosti, nezavisnosti i dobrovoljnosti kao nevladina organizacija čiji je osnovni cilj pružanje pomoći u savladavanju patnje, bijede, siromaštva.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Nije bila metom terorističkih napada od 1980-ih
Zašto je Italija pošteđena terorizma?
˝Lista je nerazumna i neizvodljiva˝
Katar odbija listu od 13 uslova arapskih zemalja
Uništeno kompletno selo, 46 kuća
Više od 140 osoba zatrpano u klizištu u Kini

25.06.2017. u 10:24 Broj citanja: 2100
VIDEO
Kompleks Panonskih jezera jučer posjetila grupa Mađara


TuzlarijeKako javlja RTV7, lijep i sunčan dan na Kompleksu Panonskih jezera, spas od vrućina, osim domaćih potražili su i gosti iz Mađarske. S nestrpljenjem su kako kažu, čekali da upoznaju, ljepote jedinstvenih slanih jezera. U nastavku pogledajte video kojeg je snimila ekipa RTV7.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:56 Broj citanja: 911
Sloboda odigrala prvu kontrolnu utakmicu


TuzlarijeFK Sloboda Tuzla jučer je na Kiseljaku odigrala prvu kontrolnu utakmicu protiv NK Kiseljak u okviru priprema za nadolazeću sezonu BHT Premijer lige, a šef stručnog štaba Vlado Jagodić imao je na raspolaganju 22 igrača. Sloboda je počela utakmicu u sastavu: Muminović, Beganović, Muratović, Mujkić, Đurđilović, Jahić, Đukić, Fazlić, Selamović, Stjepanović, Smajić.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:28 Broj citanja: 897
Klub borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“
56 kandidata položilo za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa


TuzlarijeU Velikoj dvorani SKPC „Mejdan“ u Tuzli jučer je održano polaganje za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa karatista Kluba borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“. Od ukupno 56 kandidata koji su izašli pred komisiju njih 4 je polagalo za žuti pojas, 27 za oranž, 19 za zeleni, 4 za plavi i 2 za smeđi pojas.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:14 Broj citanja: 978
˝Zmaj od Bosne˝ najbolji tim u državi u disciplini hronometar


TuzlarijeDana 23.06.2017. godine održano je Državno prvenstvo u disciplini hronometar u Živinicama (Ciljuge). BK "Zmaj od Bosne" je pokazao da je najbolji tim u državi osvojivši 5 medalja. Jučer, 24.06.2017. godine je vožena najteža disciplina u biciklizmu, drumska trka.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 07:30 Broj citanja: 1580
Bajram šerif mubarek olsun


Svim posjetiteljima Tuzlarija islamske vjeroispovijesti upućujemo najiskrenije čestitike povodom Ramazanskog bajrama uz želju da bajramske dane provedu u zdravlju i sreći.

Bajram šerif mubarek olsun

Tuzlarije

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 06:30 Broj citanja: 19248
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Baklava i kafa za goste, bajram-banka za najmlađe: Bajramsko čestitanje kod reisa Kavazovića

Centralna bajramska svečanost u Begovoj džamiji u Sarajevu: Bajram je prilika da se radost podijeli s komšijama

Ne odustaju od svojih zahtjeva, najavili i samospaljivanje: Demobilisani borci i danas pred zgradom Vlade FBiH

Među žrtvama i četvero djece i šef policije: Kriminalne bande ubile 11 osoba u meksičkoj državi Veracruz

Turska podržava Dohu: Erdogan: Ultimatum Kataru protivan međunarodnom pravu

Nakon klizišta u Kini: Pronađeno 15 beživotnih tijela, nastavljena potraga za nestalim

Više od stotinu osoba povrijeđeno u požaru: Poginulo najmanje 140 osoba nakon prevrtanja cisterne u Pakistanu

Parlamentarni izbori u Albaniji: Učestvuje 18 političkih stranaka s više od 2.600 kandidata

Veliki broj vjernika stiže u Međugorje: 36. godišnjica Gospinih ukazanja

Više od sedam desetljeća nije propustila ni jedan post: Emina Pandur: Nema pravog Bajrama bez radosti s komšijama