TUZLARIJE - VIJESTI

15.09.2011. u 15:48 Broj citanja: 2653
XIV Internacionalni bijenalni festival crteža i grafike – INTERBIFEP
Sve je spremno za svečano otvaranje


Tuzlarije


Za dva dana, 17. septembra 2011. godine, svečano će biti otvoren XIV Internacionalni bijenalni festival crteža i grafike – INTERBIFEP.

Da se približio dan otvaranja jedne od najznačajnijih međunarodnih likovnih manifestacija vidi se od ulaza, unutrašnjosti, pa do krova Galerije. Naime, zahvaljujući sredstvima izdvojenim iz općinskog i kantonalog budžeta završavaju se radovi na sanaciji zgrade Međunarodne galerije portreta Tuzla koja je već duže vrijeme bila u vrlo lošem stanju.

Tuzlarije


Pristigli radovi umjetnika sa raznih strana svijeta se već postavljaju. Prema riječima Dženana Jusufovića, direktora Međunarodne galerije portreta Tuzla, na ovogodišnji festival pristiglo je 371 djelo autora iz 53 zemlje. Selekciona komisija u sastavu Amela Hadžimejlić – Kečo, Peko Nikičević i Began Turbić, odabrala je 320 djela od 161 autora iz 51 zemlje.

Tuzlarije


Na press konferenciji, koja je danas održana u prostorijama Međunarodne galerije portreta, prisutna je bila i potpredsjednica Organizacionog odbora Festivala – Nađa Avdibašić Vukadinović, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, koja je govorila o saonacionim radovima na samom objektu, kao i pripremama za INTERBIFEP koje su krenule u januaru, te do sada prošle u najboljem redu.

- Ovo je najveći kulturni događaj u BiH, a dodala bih da svoje granice širi i na čitav region, ovo je manifestacija koja je stasala i nosi epitet najbolje i najkvalitetnije kulturne manifestacije kada je u pitanju region, a broj od 51 zemlje učesnice i 161 učesnika govori u prilog tome, rekla je Nađa Avdibašić Vukadinović.

Tuzlarije


Festival je 1980. godine osnovao tadašnji direktor Galerije Mevludin Ekmečić sa grupom entuzijasta, a u timu je bio i Ismet Mujezinović. U vremenu od 17. septembra do 2. novembra zaniteresovani će moći prisustvovati promociji knjige Ismara Mujezinovića, koncertu kvarteta saksofona, okruglom stolu na temu "Budućnost i perspektiva INTERBIFEPA-a", te proglašenju pobjednika.

Važno je napomeniti da će se dvadesetak dana nakon zatvaranja INTERBIFEP-a moći pogledati izloženi radovi.

Tuzlarije


Ovogodišnje nagrade XIV INTERBIFEP-a su:
3 Velike diplome za crtež (1 otkupna nagrada i 2 diplome)
3 Velike diplome za grafiku (1 otkupna nagrada i 2 diplome)
Nagrada "Ismet Mujezinović"
Nagrada "James H. Pinto"

Održavanje INTERBIFEP-a podržali su Općina Tuzla, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, British Council, Francuski institut u BiH i Ambasada Republike Češke u BiH.

S.M.(tuzlarije.net)               

 Nije bila metom terorističkih napada od 1980-ih
Zašto je Italija pošteđena terorizma?
˝Lista je nerazumna i neizvodljiva˝
Katar odbija listu od 13 uslova arapskih zemalja
Uništeno kompletno selo, 46 kuća
Više od 140 osoba zatrpano u klizištu u Kini

25.06.2017. u 10:24 Broj citanja: 2100
VIDEO
Kompleks Panonskih jezera jučer posjetila grupa Mađara


TuzlarijeKako javlja RTV7, lijep i sunčan dan na Kompleksu Panonskih jezera, spas od vrućina, osim domaćih potražili su i gosti iz Mađarske. S nestrpljenjem su kako kažu, čekali da upoznaju, ljepote jedinstvenih slanih jezera. U nastavku pogledajte video kojeg je snimila ekipa RTV7.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:56 Broj citanja: 911
Sloboda odigrala prvu kontrolnu utakmicu


TuzlarijeFK Sloboda Tuzla jučer je na Kiseljaku odigrala prvu kontrolnu utakmicu protiv NK Kiseljak u okviru priprema za nadolazeću sezonu BHT Premijer lige, a šef stručnog štaba Vlado Jagodić imao je na raspolaganju 22 igrača. Sloboda je počela utakmicu u sastavu: Muminović, Beganović, Muratović, Mujkić, Đurđilović, Jahić, Đukić, Fazlić, Selamović, Stjepanović, Smajić.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:28 Broj citanja: 897
Klub borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“
56 kandidata položilo za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa


TuzlarijeU Velikoj dvorani SKPC „Mejdan“ u Tuzli jučer je održano polaganje za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa karatista Kluba borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“. Od ukupno 56 kandidata koji su izašli pred komisiju njih 4 je polagalo za žuti pojas, 27 za oranž, 19 za zeleni, 4 za plavi i 2 za smeđi pojas.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:14 Broj citanja: 978
˝Zmaj od Bosne˝ najbolji tim u državi u disciplini hronometar


TuzlarijeDana 23.06.2017. godine održano je Državno prvenstvo u disciplini hronometar u Živinicama (Ciljuge). BK "Zmaj od Bosne" je pokazao da je najbolji tim u državi osvojivši 5 medalja. Jučer, 24.06.2017. godine je vožena najteža disciplina u biciklizmu, drumska trka.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 07:30 Broj citanja: 1580
Bajram šerif mubarek olsun


Svim posjetiteljima Tuzlarija islamske vjeroispovijesti upućujemo najiskrenije čestitike povodom Ramazanskog bajrama uz želju da bajramske dane provedu u zdravlju i sreći.

Bajram šerif mubarek olsun

Tuzlarije

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 06:30 Broj citanja: 19248
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


OSTALE VIJESTI
Baklava i kafa za goste, bajram-banka za najmlađe: Bajramsko čestitanje kod reisa Kavazovića

Centralna bajramska svečanost u Begovoj džamiji u Sarajevu: Bajram je prilika da se radost podijeli s komšijama

Ne odustaju od svojih zahtjeva, najavili i samospaljivanje: Demobilisani borci i danas pred zgradom Vlade FBiH

Među žrtvama i četvero djece i šef policije: Kriminalne bande ubile 11 osoba u meksičkoj državi Veracruz

Turska podržava Dohu: Erdogan: Ultimatum Kataru protivan međunarodnom pravu

Nakon klizišta u Kini: Pronađeno 15 beživotnih tijela, nastavljena potraga za nestalim

Više od stotinu osoba povrijeđeno u požaru: Poginulo najmanje 140 osoba nakon prevrtanja cisterne u Pakistanu

Parlamentarni izbori u Albaniji: Učestvuje 18 političkih stranaka s više od 2.600 kandidata

Veliki broj vjernika stiže u Međugorje: 36. godišnjica Gospinih ukazanja

Više od sedam desetljeća nije propustila ni jedan post: Emina Pandur: Nema pravog Bajrama bez radosti s komšijama