TUZLARIJE - VIJESTI

03.10.2011. u 17:57 Broj citanja: 1876
Vrijedan poklon Global Ispat Koksne Industrije Lukavac
Međunarodna galerija portreta u Tuzli bogatija za dvije Mujezinovićeve slike


Međunarodna galerija portreta Tuzla od danas je bogatija za dvije slike Ismeta Mujezinovića. Radi se o uljima na platnu po nazivom "Zbjeg" i "Radost". Slike kao stalnu postavku Galeriji poklonila je Global Ispat Koksna Industrija Lukavac.

Tuzlarije


- Stalna postavka Ismeta Mujezinovića ustanovljena je 2. septembra 1982. godine i mi u našem fundusu imamo preko dvije hiljade Ismetovih djela i od velike važnosti je za nas, kao i za cijeli grad i porodicu Mujezinovića da nastavljamo na brizi i zaštiti njegovih djela. Nadam se da će i druge institucije u kojima se nalaze djela Ismeta Mujezinovića i možda i građani uvidjeti da je najbolji način da se djela očuvaju i pokažu u Međunarodnoj galeriji. Ovo je veliki dan za našu galeriju jer ova djela koja su poklonjena više puta su reprodukovana, pogotovo djelo "Radost" i želim da se zahvalim GIKIL-u što su odlučili da ih doniraju Galeriji – istakao je Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla.

Prema riječima Guntupalli Jagannadhama, generalnog direktora GIKIL-a, menadžment kompanije odlučio je da premjesti slike iz svoje galerije kako bi očuvao djela velikog slikara Ismeta Mujezinovića i dao priliku posjetiocima Međunarodne galerije portreta u Tuzli da uživaju u njihovoj ljepoti.

- Znali smo da su ove dvije slike značajne u svijetu umjetnosti, kao i da postoji Međunarodna galerija portreta koja čuva djela Ismeta Mujezinovića, onda smo se odlučili da GIKIL treba dati svoj doprinos kako bi se proširila ta zbirka, a obzirom da ova galerija postoji nekih 46 godina kao i da je Ismet Mujezinović bio jedan od osnivača, smatramo da je ovo najbolje mjesto za njegove slike– rekao je Guntupalli.

Prilikom svog obraćanja Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla istakao je važnost donacije i očuvanja djela Tuzlaka Ismeta Mujezinovića:

- Riječ je o vrijednom poklonu kompanije GIKIL i značajno je kao jedan dar poštovanja prema Bosni i Hercegovini i prema njenoj umjetnosti. Značajno je za Tuzlu. Ovo je odličan primjer i ujedno poziv drugim firmama koje posjeduju djela Ismeta Mujezinovića, da prenesu ta djela u Galeriju portreta kako bi ona bila adekvatno čuvana te da ih vidi više ljudi. Iskreno se zahvaljujemo GIKIL-u na doprinosu očuvanja bosanskohercegovačkog nacionalnog blaga – rekao je Imamović.(tuzlarije.net - BMG Bosanska medijska grupa Tuzla)               

 Nije bila metom terorističkih napada od 1980-ih
Zašto je Italija pošteđena terorizma?
˝Lista je nerazumna i neizvodljiva˝
Katar odbija listu od 13 uslova arapskih zemalja
Uništeno kompletno selo, 46 kuća
Više od 140 osoba zatrpano u klizištu u Kini

25.06.2017. u 10:24 Broj citanja: 2100
VIDEO
Kompleks Panonskih jezera jučer posjetila grupa Mađara


TuzlarijeKako javlja RTV7, lijep i sunčan dan na Kompleksu Panonskih jezera, spas od vrućina, osim domaćih potražili su i gosti iz Mađarske. S nestrpljenjem su kako kažu, čekali da upoznaju, ljepote jedinstvenih slanih jezera. U nastavku pogledajte video kojeg je snimila ekipa RTV7.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:56 Broj citanja: 911
Sloboda odigrala prvu kontrolnu utakmicu


TuzlarijeFK Sloboda Tuzla jučer je na Kiseljaku odigrala prvu kontrolnu utakmicu protiv NK Kiseljak u okviru priprema za nadolazeću sezonu BHT Premijer lige, a šef stručnog štaba Vlado Jagodić imao je na raspolaganju 22 igrača. Sloboda je počela utakmicu u sastavu: Muminović, Beganović, Muratović, Mujkić, Đurđilović, Jahić, Đukić, Fazlić, Selamović, Stjepanović, Smajić.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:28 Broj citanja: 897
Klub borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“
56 kandidata položilo za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa


TuzlarijeU Velikoj dvorani SKPC „Mejdan“ u Tuzli jučer je održano polaganje za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa karatista Kluba borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“. Od ukupno 56 kandidata koji su izašli pred komisiju njih 4 je polagalo za žuti pojas, 27 za oranž, 19 za zeleni, 4 za plavi i 2 za smeđi pojas.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:14 Broj citanja: 978
˝Zmaj od Bosne˝ najbolji tim u državi u disciplini hronometar


TuzlarijeDana 23.06.2017. godine održano je Državno prvenstvo u disciplini hronometar u Živinicama (Ciljuge). BK "Zmaj od Bosne" je pokazao da je najbolji tim u državi osvojivši 5 medalja. Jučer, 24.06.2017. godine je vožena najteža disciplina u biciklizmu, drumska trka.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 07:30 Broj citanja: 1580
Bajram šerif mubarek olsun


Svim posjetiteljima Tuzlarija islamske vjeroispovijesti upućujemo najiskrenije čestitike povodom Ramazanskog bajrama uz želju da bajramske dane provedu u zdravlju i sreći.

Bajram šerif mubarek olsun

Tuzlarije

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 06:30 Broj citanja: 19248
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Baklava i kafa za goste, bajram-banka za najmlađe: Bajramsko čestitanje kod reisa Kavazovića

Centralna bajramska svečanost u Begovoj džamiji u Sarajevu: Bajram je prilika da se radost podijeli s komšijama

Ne odustaju od svojih zahtjeva, najavili i samospaljivanje: Demobilisani borci i danas pred zgradom Vlade FBiH

Među žrtvama i četvero djece i šef policije: Kriminalne bande ubile 11 osoba u meksičkoj državi Veracruz

Turska podržava Dohu: Erdogan: Ultimatum Kataru protivan međunarodnom pravu

Nakon klizišta u Kini: Pronađeno 15 beživotnih tijela, nastavljena potraga za nestalim

Više od stotinu osoba povrijeđeno u požaru: Poginulo najmanje 140 osoba nakon prevrtanja cisterne u Pakistanu

Parlamentarni izbori u Albaniji: Učestvuje 18 političkih stranaka s više od 2.600 kandidata

Veliki broj vjernika stiže u Međugorje: 36. godišnjica Gospinih ukazanja

Više od sedam desetljeća nije propustila ni jedan post: Emina Pandur: Nema pravog Bajrama bez radosti s komšijama