TUZLARIJE - VIJESTI

03.10.2011. u 17:57 Broj citanja: 1829
Vrijedan poklon Global Ispat Koksne Industrije Lukavac
Međunarodna galerija portreta u Tuzli bogatija za dvije Mujezinovićeve slike


Međunarodna galerija portreta Tuzla od danas je bogatija za dvije slike Ismeta Mujezinovića. Radi se o uljima na platnu po nazivom "Zbjeg" i "Radost". Slike kao stalnu postavku Galeriji poklonila je Global Ispat Koksna Industrija Lukavac.

Tuzlarije


- Stalna postavka Ismeta Mujezinovića ustanovljena je 2. septembra 1982. godine i mi u našem fundusu imamo preko dvije hiljade Ismetovih djela i od velike važnosti je za nas, kao i za cijeli grad i porodicu Mujezinovića da nastavljamo na brizi i zaštiti njegovih djela. Nadam se da će i druge institucije u kojima se nalaze djela Ismeta Mujezinovića i možda i građani uvidjeti da je najbolji način da se djela očuvaju i pokažu u Međunarodnoj galeriji. Ovo je veliki dan za našu galeriju jer ova djela koja su poklonjena više puta su reprodukovana, pogotovo djelo "Radost" i želim da se zahvalim GIKIL-u što su odlučili da ih doniraju Galeriji – istakao je Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla.

Prema riječima Guntupalli Jagannadhama, generalnog direktora GIKIL-a, menadžment kompanije odlučio je da premjesti slike iz svoje galerije kako bi očuvao djela velikog slikara Ismeta Mujezinovića i dao priliku posjetiocima Međunarodne galerije portreta u Tuzli da uživaju u njihovoj ljepoti.

- Znali smo da su ove dvije slike značajne u svijetu umjetnosti, kao i da postoji Međunarodna galerija portreta koja čuva djela Ismeta Mujezinovića, onda smo se odlučili da GIKIL treba dati svoj doprinos kako bi se proširila ta zbirka, a obzirom da ova galerija postoji nekih 46 godina kao i da je Ismet Mujezinović bio jedan od osnivača, smatramo da je ovo najbolje mjesto za njegove slike– rekao je Guntupalli.

Prilikom svog obraćanja Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla istakao je važnost donacije i očuvanja djela Tuzlaka Ismeta Mujezinovića:

- Riječ je o vrijednom poklonu kompanije GIKIL i značajno je kao jedan dar poštovanja prema Bosni i Hercegovini i prema njenoj umjetnosti. Značajno je za Tuzlu. Ovo je odličan primjer i ujedno poziv drugim firmama koje posjeduju djela Ismeta Mujezinovića, da prenesu ta djela u Galeriju portreta kako bi ona bila adekvatno čuvana te da ih vidi više ljudi. Iskreno se zahvaljujemo GIKIL-u na doprinosu očuvanja bosanskohercegovačkog nacionalnog blaga – rekao je Imamović.(tuzlarije.net - BMG Bosanska medijska grupa Tuzla)               

 Holivudski ˝Život na vagi˝:
Kako su zvijezde skidale kilažu
Merkel spustila Britance na zemlju:
˝Ne možete imati ista prava kao članice EU˝
U sudaru čamaca u blizini Dubrovnika
Dvoje poginulo, petoro nestalo, dvoje povrijeđeno

28.04.2017. u 23:49 Broj citanja: 5486
Umro prim. dr. Dragan Obrenović


Kako su ga neki zvali "dobri doktor" prim. dr. Dragan Obrenović, umro je danas u Tuzli. Vrhunski specijalista radiologije, koji je zaslužan za edukaciju generacije mladih ljekara UKC-a Tuzla, koji su uz njegovu pomoć odlazili na specijalizaciju u poznate svjetske centre. Dr. Obrenović rođen je u Loparama kod Tuzle.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 23:25 Broj citanja: 3326
Danas u Tuzli
Umro Šefik Fiko AzapagićUgledni Tuzlak Šefik Fiko Azapagić umro je danas u rodnom gradu gdje je, na Pazaru, rođen 1939. godine. Bio je prva generacija pionira FK Sloboda Tuzla, a sportsku karijeru nastavio je u FK Željezničar gdje je igrao osam godina. Pamti se "ubitačna" navala "Želje" u sastavu Smajlović, Osim i Azapagić.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 20:27 Broj citanja: 5161
Stare slike pričaju
Druženje kona u Donjem Brdu


TuzlarijeČitalac Samil Nedžibović ustupio nam je fotografiju iz porodičnog albuma iz 1974. godine. Slika govori o jednom vremenu, a posebno zanimljiva je žena sa viklerima na glavi. Bilo je to vrijeme kada su žene osim raznih ručnih radova, zajedno pravile zimnice, a često i frizure.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 19:25 Broj citanja: 1372
Finale Gradskog školskog prvenstava u nogometu


Finalni turnir Gradskog prvenstava u nogometu za osnovne škole održan je 27.04.2017. god. a za srednje škole 13.04.2017. godine na malonogometnom terenu JU "Gradski stadion Tušanj". U konkurenciji osnovnih škola finalnom turniru prethodila je grupna faza, kroz koju je prošlo 21 osnovna škola a u finalu su se sastale najbolje ekipe iz četiri kvalifikacijske grupe.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 19:14 Broj citanja: 7202
GO HDZ BiH Tuzla, saopćenje
Sumrak demokratije u režiji tuzlanskog SDP-a


Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice BiH najoštrije osuđuje jučerašnju Odluku o implementaciji izbornih rezultata na razini mjesnih zajednica u Gradu Tuzli. Naime, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla vladajuća je većina, predvođena SDP-om, argumentom broja ruku prekrižila izborni rezultat koji je tuzlanski HDZ ostvario na proteklim Lokalnim izborima.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 17:42 Broj citanja: 3059
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


U Hrvatskoj je opet situacija pred pad vlade ali mi imamo drugih briga, glavna je hoće li biti kiše za 1. Maj. Vrijeme se kvari, samo što nije pljusnula kiša, vjetar puše, lomi grane. Famozne saksije na prozorskim limovima se ljuljaju i dok nekome od onih kojih ih tako stavljaju ne padnu na glavu neće ni prestati na taj način da ukrašavaju prozore. Bilo kiše ili ne, hrane će biti u ogromnom količinama.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Smijenjeni su predsjednik i potpredsjednik Skupštine: Novu većinu u Srebrenici više ne čini SNSD

Policija onemogućila postavljanje šatora: Š est radnika Konfekcije Borac noć provelo ispred zgrade Vlade FBiH

Tiče se Predsjedništva BiH, Doma naroda u FBiH, Mostara: Stranke HNS-a uputile državnom parlamentu prijedlog izbornog zakona

FHMZ izdao narandžasto upozorenje zbog vjetra: Nevrijeme pogodilo Bihać i izazvalo probleme u saobraćaju

Jednoglasno usvojili Zakon o Sjevernoatlantskom ugovoru: Izglasan ulazak Crne Gore u NATO

Stanje u Skoplju normalizovano nakon haosa u Sobranju: Većina lidera odbila sastanak s Ivanovim, osam uhapšenih

Potpisalo ga 79 zastupnika Hrvatskog sabora: Prijedlog o razrješenju Petrova poslan u saborsku proceduru

Nakon 100 dana vladavine, Amerika je podjeljenija nego ikada: Jedna nacija, dva Trumpa

Izubijani, gladni, iscrpljeni, očajni ali odlučni: Djeca izbjeglice od Evrope neće odustati ni po koju cijenu

Utakmica na rasporedu 10. maja: Sarajevo domaćin prvog meča finala Kupa BiH
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 6 sati
Otkrivena zadnja poruka koju je prije napada poslao terorist iz Londona
Objavljeno prije 6 sati
DRŽAVNIČKI Merkel podržala Gabriela u sukobu s Netanyahuom
Objavljeno prije 7 sati
Obama će održati govor na konferenciji Wall Streeta za honorar od 400.000 dolara
Objavljeno prije 8 sati
Rusija kritizira odluku Crne Gore da pristupu NATO-u
Objavljeno prije 8 sati
Makedonski političar koji je jučer pretučen u parlamentu: "Ovo je bio planirani pokušaj ubojstva"
Objavljeno prije 9 sati
Tillerson: Vijeće sigurnosti UN-a mora djelovati - ili će to učiniti Sjeverna Koreja