TUZLARIJE - VIJESTI

02.08.2012. u 14:35 Broj citanja: 1963
Enes Imamović s ljubavlju o sazu i šargiji
Instrumenti sa dušom oblikuju pjesmeJedan od najpoznatijih sazlija na području Tuzlanskog kantona svakako je Enes Imamović, nastanjen u Mihatovićima kod Tuzle. Enes već 30 godina izrađuje sazove i šargije u vlastitoj radionici, a osim ljubavi prema obradi drveta, rado na svojim instrumentima zasvira. Kažu da osim talenta za sviranje vrlo lijepo interpretira pjesme iz muzičkog opusa naroda BiH.- Sam sam naučio da sviram. Najteži je bio početak jer tada niko nije htio da me nauči i pokaže mi kako se to radi jer se to smatralo vještinom koja se ljubomorno čuva. No, ja sam bio uporan i uspio sam sam da savladam vještinu sviranja saza. U ono vrijeme u Tuzli je postojalo udruženje sazlija koje je okupljalo oko 45 članova. Znanje sam sakupljao pažljivo gledajući sazlije dok sviraju ili sam ih snimao pa kod kuće satima ponavljao ono što sam uspio da otkrijem, priča Enes i ističe da se i ovde pokazala tačnom ona stara poslovica da mez buke nema nauke.

U međuvremenu, Enes je opremio radionicu i počeo je da izrađuje ove žičane instrumente.

- U početku sam pravio male šargije. Nije bilo lako, a tek je odprilike 10 instrument počeo da izgleda kako sam ja želio. Težak je vakat, svijet jedva preživljava, tako da i prodaja ide slabije. To najbolje vidim iz evidenciju prodaje koju vrijedno bilježim. Prije pet godina više su se kupovali instrumenti, ali ono što je konstantno jeste da se za kupovinu češće odlučuju starije mušterije, dok su mlađi uglavnom rijetko kad zainteresovani, kaže Enes.U danima ramazana Enesa sve češće možemo vidjeti na TV ekrenima, ali i na manifestaciji "Ljeto u Tuzli" gdje se Tuzlacima već dva puta predstavio u sklopu cjelovečernjeg koncerta KUD-a Šićki Brod, čiji je i član. Ekipu našeg portala ugostio je u svojoj kući, i za čitatelje Tuzlarija odsvirao je i dvije pjesme.Često se saz poistovjećuje sa šargijom, a ustvari radi se o dva različita instrumenta. Enes nam je pojasnio u čemu je razlika.

- Šargije su na ovim našim prostorima došle prve i malo su starije nego sazovi. Šargija ima kratku dršku, a saz dužu. Međutim, to nije najvažnija niti presudna razlika između njih. Glavna razlika je u perdetima - pragovima, koji su drugačije postavljeni kod saza nego kod šargije. Zbog toga su i tonovi koji se poslije dobijaju drugačiji. Sa šargijama se svira više izvorna muzika, a saz je malo moderniji i mora imati najmanje 17 pragova da bi se lakše sviralo, a i sevdalinka zvučala bolje. Saz je većinom za ćejf, sijela i sevdah, pojašnjava Imamović.

Za nadati da će saz i šargija, kao prepoznatljivi simboli Bosne i Bosanaca, i dalje imati značajno mjesto u našoj kulturi. I kako nam na kraju razgovora reče Enes, i njegova je želja da se mladi zainteresuju za sviranje ovih instrumenata kako bi se tradicija nastavila, a njihov zvuk i dalje slušao širom BiH.

S.P.

(tuzlarije.net)               
Tko je sve žešće fulao:
Ovo su najgora tehnološka predviđanja u povijesti
Pokapanje umrlih od ebole:
Najriskantniji i najnezahvalniji posao u Africi
Plinska kriza:
Rusija, Ukrajina i EU potpisale plinski sporazum

31.10.2014. u 09:27
Festival znanja i umijećaTuzlarijeU okviru susreta dječijih pisaca, Vezenog mosta, te u povodu Oktobra – mjeseca knjige, u Hemijskoj školi Tuzla kreativni maraton Festival znanja i umijeća je okupio preko 300 osnovaca, srednjoškolaca i studenata, članove nekoliko udruženja, prije svega hendikepiranih osoba, djece s poteškoćama, te polaznika Zavoda za djecu sa oštećenjem vida i sluha, udruženja Duje.

OPŠIRNIJE


30.10.2014. u 22:37
Završena manifestacija ˝Vezeni most˝
Nagrada ˝Mali princ˝ pripala bh.piscu Adnadinu Jašareviću


TuzlarijeOdlukom žirija, nagrada "Mali princ" na ovogodišnjoj manifestaciji „Vezeni most“ pripala je Adnadinu Jašareviću za knjigu „Tamo iza“. Za ovu prestižnu nagradu na 11. susretima dječijih pisaca "Vezeni most", održanim protekla dava dana u Tuzli, "borili" su se književnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

OPŠIRNIJE


30.10.2014. u 20:15 Broj citanja: 477
Izložba u Galeriji Kristian Kreković
Tajne zanata ispisane na gliniTuzlarijeU Galeriji Kristian Kreković večeras je otvorena samostalna izložba 40 keramičkih minijatura i 15 postera skulptora iz Doboja Drage Handanovića. Ime ovog akademskog vajara i keramičara dobro je poznato i cijenjeno i u Evropi, a on ove godine slavi 55 godina umjetničkog rada.

OPŠIRNIJE


30.10.2014. u 19:50 Broj citanja: 1243
Nermin Bijedić dipl.ing.el.
Indijanci skupljaju grane, zima će biti duga i hladna!


TuzlarijeKako je u jami? Na prvi pogled i nije tako loše. U početku ravno a onda nizbrdo, koji kilometar i polako i neosjetno, rudar ulazi u pakao jame, u džehenem. Zrak postaje teži, raste temperatura i vlaga i već je sav mokar a još nije počeo raditi. Što je dalje sve je teže. Tu je profil prostorije sve manji i već se mora dobro sageti da bi se provukao. Često mora puzati na koljenima ili dobro zaleć na stomak da bi došao do radilišta.

OPŠIRNIJE


30.10.2014. u 18:57 Broj citanja: 406
Održana vanredna sjednica Vlade TK


Vlada Tuzlanskog kantona na vanrednoj sjednici donijela je Odluku kojom daje saglasnost Javnom preduzeću “Šume Tuzlanskog kantona “ d.d. Kladanj da potpiše Sporazum o sticanju prava vlasništva na nekretninama. Izmještanje puta hitno je neophodno zato što je područje eksploatacije RMU “Banovići” d.d. Banovići došlo u neposrednu blizinu.

OPŠIRNIJE


30.10.2014. u 16:57 Broj citanja: 685
Čestitka predsjednika Stranke za BiH TuzlaSvim mojim sugrađanima, kao gradski vijećnik Grada Tuzle, u ime Stranke za BiH Tuzla i u svoje lično ime upućujem iskrene čestitke na još jednoj velikoj pobjedi ovog Grada, jer smo dobili status kakav smo u biti uvijek i imali u svojim djelima, jer smo tako živjeli i tako se ponašali, kao stanovnici jednog “Velikog grada”.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Tereti se za nesavjestan rad u službi: Danas nastav suđenja Goranu Zupcu

Odluka donesena na sjednici CIK-a BiH: Danas novo brojanje za 23 biračka mjesta

VIDEO: Idu zajedno u formiranje vlasti na svim nivoima: Čović-Dodik: HDZ BiH i SNSD osovina nove vlasti

VIDEO: U SDA-u, SBB-u i DF-u nisu iznenađeni: Reakcije na sastanak Čović-Dodik u Mostaru

Završna ceremonija primopredaje projekta: Ambasador Japana u BiH danas u Općini Petrovac-Drinić

Važan korak za energetsku sigurnost: Potpisan ugovor o isporuci ruskog plina Ukrajini

Dozvoljen ulaz samo vjernicima starijim od 50 godina: Pristup Brdu džamija u istočnom Jerusalemu ponovo otvoren

Erick Frein uhapšen u Pensilvaniji: Američke vlasti uhapsile ubicu u srpskoj uniformi

Izgubili oca u padu aviona "MH 370": Djeca stradalih tužili "Malaysia Airlines" i vladu zemlje

RUSIJA, UKRAJINA I EU POTPISALE PLINSKI SPORAZUM

PROSVJEDNICI "OPAMETILI" ORBANA: MAĐARSKA ODUSTAJE OD POREZA NA INTERNET

IRAN SPRIJEČIO SABOTAŽU U NUKLEARNOM POGONU: IZA SVEGA STOJI STRANA ZEMLJA

INA U PRVIH DEVET MJESECI ZARADILA PREKO MILIJARDU KUNA, PORAST OD 45%

KRAJ POTJERE U SAD-U: UHIĆEN UBOJICA KOJI JE NOSIO SRPSKU UNIFORMU

IZRAEL POPUSTIO PRITISKU: JERUZALEMSKI PLATO DŽAMIJA PONOVNO OTVOREN ZA SVE MUSLIMANE

PUTIN KAZNIO SRBIJU SMANJENJEM ISPORUKE PLINA ZA 28%

MIANMAR PRED REFORMAMA: STIGNE LI SE USTAV PROMIJENITI PRIJE IZBORA?

U SLOVENIJI SE DANAS SLAVI DAN REFORMACIJE: IDEJE PROTESTANTIZMA I DANAS MOGU NADAHNUTI

VLADINA LOGIKA: POREZIMA DO VIŠE INVESTICIJA

U PROTEKLIH TJEDAN DANA NESTALO JE SEDAM OSOBA, JESTE LI IH VIDJELI?

RUMUNJI STRAHUJU DA JE IZGLEDNI NOVI PREDSJEDNIK SKLON NEDEMOKRATSKIM METODAMA