TUZLARIJE - VIJESTI

02.08.2012. u 14:35 Broj citanja: 2207
Enes Imamović s ljubavlju o sazu i šargiji
Instrumenti sa dušom oblikuju pjesmeJedan od najpoznatijih sazlija na području Tuzlanskog kantona svakako je Enes Imamović, nastanjen u Mihatovićima kod Tuzle. Enes već 30 godina izrađuje sazove i šargije u vlastitoj radionici, a osim ljubavi prema obradi drveta, rado na svojim instrumentima zasvira. Kažu da osim talenta za sviranje vrlo lijepo interpretira pjesme iz muzičkog opusa naroda BiH.- Sam sam naučio da sviram. Najteži je bio početak jer tada niko nije htio da me nauči i pokaže mi kako se to radi jer se to smatralo vještinom koja se ljubomorno čuva. No, ja sam bio uporan i uspio sam sam da savladam vještinu sviranja saza. U ono vrijeme u Tuzli je postojalo udruženje sazlija koje je okupljalo oko 45 članova. Znanje sam sakupljao pažljivo gledajući sazlije dok sviraju ili sam ih snimao pa kod kuće satima ponavljao ono što sam uspio da otkrijem, priča Enes i ističe da se i ovde pokazala tačnom ona stara poslovica da mez buke nema nauke.

U međuvremenu, Enes je opremio radionicu i počeo je da izrađuje ove žičane instrumente.

- U početku sam pravio male šargije. Nije bilo lako, a tek je odprilike 10 instrument počeo da izgleda kako sam ja želio. Težak je vakat, svijet jedva preživljava, tako da i prodaja ide slabije. To najbolje vidim iz evidenciju prodaje koju vrijedno bilježim. Prije pet godina više su se kupovali instrumenti, ali ono što je konstantno jeste da se za kupovinu češće odlučuju starije mušterije, dok su mlađi uglavnom rijetko kad zainteresovani, kaže Enes.U danima ramazana Enesa sve češće možemo vidjeti na TV ekrenima, ali i na manifestaciji "Ljeto u Tuzli" gdje se Tuzlacima već dva puta predstavio u sklopu cjelovečernjeg koncerta KUD-a Šićki Brod, čiji je i član. Ekipu našeg portala ugostio je u svojoj kući, i za čitatelje Tuzlarija odsvirao je i dvije pjesme.Često se saz poistovjećuje sa šargijom, a ustvari radi se o dva različita instrumenta. Enes nam je pojasnio u čemu je razlika.

- Šargije su na ovim našim prostorima došle prve i malo su starije nego sazovi. Šargija ima kratku dršku, a saz dužu. Međutim, to nije najvažnija niti presudna razlika između njih. Glavna razlika je u perdetima - pragovima, koji su drugačije postavljeni kod saza nego kod šargije. Zbog toga su i tonovi koji se poslije dobijaju drugačiji. Sa šargijama se svira više izvorna muzika, a saz je malo moderniji i mora imati najmanje 17 pragova da bi se lakše sviralo, a i sevdalinka zvučala bolje. Saz je većinom za ćejf, sijela i sevdah, pojašnjava Imamović.

Za nadati da će saz i šargija, kao prepoznatljivi simboli Bosne i Bosanaca, i dalje imati značajno mjesto u našoj kulturi. I kako nam na kraju razgovora reče Enes, i njegova je želja da se mladi zainteresuju za sviranje ovih instrumenata kako bi se tradicija nastavila, a njihov zvuk i dalje slušao širom BiH.

S.P.

(tuzlarije.net)               
U Siriji ozlijeđeno milijun ljudi
Djeca umiru zbog ospica jer nema lijeka
2014. u retrovizoru:
Godina ratova, bolesti i referenduma
Nova tragedija potresa Australiju:
Ubijeno osmero djece, majka teško izbodena

19.12.2014. u 19:45
Najava
Novogodišnji bazar pod nazivom “Zimska čarolija”Svi posjetioci će imati priliku da uživaju u zabavnom programu, proizvodima proizvođača vina, rakije, pekmeza, suhog mesa, prerađevina od meda – propolis, rakija medovača i zdrava hrana, te kao posebna poslastica ukrasi od čokolade, halve i tradicionalnih kolača. Na sajmu će također biti izlagači koji prave ručno rađene čestitke za blagdane, dječiji paketići, rukotvorine

OPŠIRNIJE


19.12.2014. u 18:07
Udruženje mladih ˝YES!˝
Kafa sa Arminom TalićemTuzlarijeU ponedjeljak, 15. decembra 2014. godine u prostorijama Galerije, održan je još jedan u nizu događaja u sklopu prvog projekta udruženja mladih YES. „Kafa sa Arminom Talićem“ treći je po redu događaj pomenutog novoosnovanog udruženja mladih. Kafi su prisustvovali mladi studenti koji su željeli čuti nove savjete, priče, iskustva i informacije.

OPŠIRNIJE


19.12.2014. u 15:39 Broj citanja: 801
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeNa jednoj od slika vidi se jedan veliki poslovni objekat u kojem se zadnjih godina svašta nešto prodavalo. Ne tako davno tu su se prodavale dječije igračke, natpis je ostao a sudeći prema izlogu igračke jesu ali dječije nisu. Čak mi pomalo liči na izloge shopova za odrasle, pa ako sam u pravu, onda mogu reći kako smo mi jedna moderna sredina, pa nema sex shopova u zavučenim dijelovima grada, nego uz glavnu saobraćajnicu.

OPŠIRNIJE


19.12.2014. u 14:42 Broj citanja: 386
U povodu Dana rudara
Svečana sjednica Rudnika ˝Kreka˝ Tuzla


TuzlarijePovodom obilježavanja 21. decembra, Dana rudara, u Bosanskom kulturnom centru održana je svečana sjednica. U obraćanju Fikret Mehić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika "Kreka", koji je otvorio svečanu sjednicu, kazao je da se obilježavanjem Dana rudara svi moramo prisjetiti događaja iz 1920. godine koji su sastavni dio uspona radničke klase.

OPŠIRNIJE


19.12.2014. u 14:32
Kuća Plamena Mira
Najava izložbe ˝Versus˝ Vedrana Haračića i Mirana Mujačića


TuzlarijeIzložba "Versus", dvojice mladih i perspektivnih tuzlanskih umjetnika Vedrana Haračića i Mirana Mujačića biće otvorena sutra, 20.12.2014.g. u Kući Plamena Mira na Slanjoj Banji. Otvorenje izložbe biće upriličeno u 19 časova. Kako i samo ime sugerira, radovi ova dva umjetnika jednog slikara i jednog fotografa će biti suprostavljeni jedni drugima.

OPŠIRNIJE


19.12.2014. u 13:02 Broj citanja: 635
Vlada TK:
Otpust duga UKC-u po osnovu kamata i glavnice u 2014. godiniVlada TK donijela je Odluku o prihvatanju teksta Protokola za 2014. godinu između Vlade Tuzlanskog kantona i JZU UKC Tuzla o dospjeću obaveza po osnovu kamata i glavnice u 2014. godini u iznosu 3.210.817,32 KM, odnosno (1.641.664,83 Eura).

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Radnici propalih firmi s područja TK-a poručili: Ispunjenje zahtjeva do 24. decembra ili iseljenje iz zemlje

VIDEO: Godinu obilježila nesreća u jami Raspotočje: U Zenici najtužniji Dan rudara u poslijeratnom periodu

VIDEO: Jedni štede, drugi se rasipaju: Tužilaštvu novac za putovanja, Sud bez zapošljavanja sudaca

VIDEO: Sukob interesa na bh. način: Političari sami sebe provjeravaju

VIDEO: Od načelnice traže informacije o raspodjeli pomoći: Mještani Doboj-Juga ponovo protestirali ispred zgrade Općine

VIDEO: Žele ohrabriti pacijente u borbi za novi život: Odjelu hemodijalize u travničkoj bolnici uručena vrijedna donacija

VIDEO: Njihova majka zadobila teške povrede nožem: Australija: Osmero djece ubijeno, među njima i jedna beba

U automobilu očajnog biznismena bile dvije flaše plina: Š panija: Automobilom se zabio u sjedište vladajuće stranke

OBAMA: ZASAD NEMA NOVIH SANKCIJA ZA RUSIJU

NEĆE SE ODRŽATI SASTANAK U MINSKU IZMEĐU PREDSTAVNIKA RUSIJE, UKRAJINE I OESS-A

TISUĆE ŠVICARACA TRAŽE ODŠTETU: U DJETINJSTVU PRISILNO UDOMLJENI DA BUDU ROBOVI ZA BOGATAŠE

KURDSKI BORCI PROBILI OPSADU PLANINE SINJAR, POČELA EVAKUACIJA JEZIDA

NASTAVLJENO SUĐENJE HORVATINČIĆU: NE ZNA SE JE LI PRIJE NESREĆE PAO U NESVIJEST

PREMINUO SLOVENSKI ZNANSTVENIK KOJI JE U UTORAK DOBIO DVA HICA U GLAVU

OTKRIVEN ZATVOR GDJE SU DŽIHADISTI DRŽALI SISAČKOG ZETA DAVIDA HAINESA

OSUĐEN I SLOBODAN: ANTE MADUNIĆ UHIĆEN U NJEMAČKOJ, ALI BEZ RAZLOGA

CRNOGORCI U DUBROVNIKU I KONAVLIMA RAZMJENJIVALI KRIVOTVORENE DOLARE

U AUSTRALIJI UBIJENO OSMERO DJECE: "BOG NAS BLAGOSLOVIO, OPROSTITE MI ZA OVO ŠTO ĆU UČINITI"

PUTINOVA SAMOUVJERENOST IMA SVE MANJE UPORIŠTA U STVARNOSTI