TUZLARIJE - VIJESTI

02.08.2012. u 14:35 Broj citanja: 2066
Enes Imamović s ljubavlju o sazu i šargiji
Instrumenti sa dušom oblikuju pjesmeJedan od najpoznatijih sazlija na području Tuzlanskog kantona svakako je Enes Imamović, nastanjen u Mihatovićima kod Tuzle. Enes već 30 godina izrađuje sazove i šargije u vlastitoj radionici, a osim ljubavi prema obradi drveta, rado na svojim instrumentima zasvira. Kažu da osim talenta za sviranje vrlo lijepo interpretira pjesme iz muzičkog opusa naroda BiH.- Sam sam naučio da sviram. Najteži je bio početak jer tada niko nije htio da me nauči i pokaže mi kako se to radi jer se to smatralo vještinom koja se ljubomorno čuva. No, ja sam bio uporan i uspio sam sam da savladam vještinu sviranja saza. U ono vrijeme u Tuzli je postojalo udruženje sazlija koje je okupljalo oko 45 članova. Znanje sam sakupljao pažljivo gledajući sazlije dok sviraju ili sam ih snimao pa kod kuće satima ponavljao ono što sam uspio da otkrijem, priča Enes i ističe da se i ovde pokazala tačnom ona stara poslovica da mez buke nema nauke.

U međuvremenu, Enes je opremio radionicu i počeo je da izrađuje ove žičane instrumente.

- U početku sam pravio male šargije. Nije bilo lako, a tek je odprilike 10 instrument počeo da izgleda kako sam ja želio. Težak je vakat, svijet jedva preživljava, tako da i prodaja ide slabije. To najbolje vidim iz evidenciju prodaje koju vrijedno bilježim. Prije pet godina više su se kupovali instrumenti, ali ono što je konstantno jeste da se za kupovinu češće odlučuju starije mušterije, dok su mlađi uglavnom rijetko kad zainteresovani, kaže Enes.U danima ramazana Enesa sve češće možemo vidjeti na TV ekrenima, ali i na manifestaciji "Ljeto u Tuzli" gdje se Tuzlacima već dva puta predstavio u sklopu cjelovečernjeg koncerta KUD-a Šićki Brod, čiji je i član. Ekipu našeg portala ugostio je u svojoj kući, i za čitatelje Tuzlarija odsvirao je i dvije pjesme.Često se saz poistovjećuje sa šargijom, a ustvari radi se o dva različita instrumenta. Enes nam je pojasnio u čemu je razlika.

- Šargije su na ovim našim prostorima došle prve i malo su starije nego sazovi. Šargija ima kratku dršku, a saz dužu. Međutim, to nije najvažnija niti presudna razlika između njih. Glavna razlika je u perdetima - pragovima, koji su drugačije postavljeni kod saza nego kod šargije. Zbog toga su i tonovi koji se poslije dobijaju drugačiji. Sa šargijama se svira više izvorna muzika, a saz je malo moderniji i mora imati najmanje 17 pragova da bi se lakše sviralo, a i sevdalinka zvučala bolje. Saz je većinom za ćejf, sijela i sevdah, pojašnjava Imamović.

Za nadati da će saz i šargija, kao prepoznatljivi simboli Bosne i Bosanaca, i dalje imati značajno mjesto u našoj kulturi. I kako nam na kraju razgovora reče Enes, i njegova je želja da se mladi zainteresuju za sviranje ovih instrumenata kako bi se tradicija nastavila, a njihov zvuk i dalje slušao širom BiH.

S.P.

(tuzlarije.net)               
Crna lista Hollywooda:
Ovo su slavni zlostavljači, silovatelji i nasilnici
Nauka:
Student izumio uređaj za nevidljivost i ˝potukao˝ sve dosadašnje slične izume
U blizini rudnika soli u Rusiji:
Usred naselja otvorila se još jedna ogromna rupa u zemlji

22.11.2014. u 23:44 Broj citanja: 578
Nastupili članovi Ruskog carskog baleta
Video: Balet napunio Mejdan


Balet "Labuđe jezero" prvi put je izveden 1877. godine u Moskvi, a 2014. godine i Tuzlaci su prvi put imali priliku vidjeti poznati balet u svom gradu. Carski ruski balet osnovan je 1994. godine, danas spada među 10 najznačajnijih baletnih kuća u svijetu. Gosti iz Rusije izveli su klasičnu verziju Labuđeg jezera. Poznati balet dopao s tuzlanskoj publici koja je burnim aplauzom na kraju predstave nagradila njene aktere.

OPŠIRNIJE


22.11.2014. u 23:33 Broj citanja: 308
Jubilej G.D.O.F.A.
S igrom u srcu punih pet godina


TuzlarijeKvalitetan i raznolik program krasio je peti godišnji koncert Gradskog dječijeg-omladinskog folklornog ansambla Tuzla, koji je održan u Bosanskom kulturnom centru. Svi oni koji su izdvojili svoje vrijeme i bili dio ove smotre uspješnog rada nisu ostali uskraćeni za vrhunski doživljaj.

OPŠIRNIJE


22.11.2014. u 22:22
„Tuzlanke“ pjevale svome gradu


TuzlarijeGradski vokalni ansambl “Tuzlanke” svoj godišnji koncert pod nazivom „Tebi grade“ održao je u subotu u Narodnom pozorištu Tuzla. Na repertoaru hora našle su rado slušane pjesme, po kojima je ansambl poznat, a specijalni gosti koncerta bili su "Tuzlanski tamburaši", te profesor Dženan Jusufović (klarinet) i mladi vokalni solista Emir Hurić.

OPŠIRNIJE


22.11.2014. u 20:14 Broj citanja: 516
Džamija Princa Abdullaha dobila novo ime


TuzlarijeDžamija Princ Abdullah preimenovana je u Džamiju sluge dvaju harema Kralja Abdullah Bin Abdul Aziza Al Saud, nakon što je NJ.E. Salih Bin Humejd, imam Mesdžidul-harama (Kabe) iz Mekke, prve i najvažnije džamije muslimana cijelog svijeta, otkrio ploču s novim natpisom tokom današnje posjete Muftijstvu tuzlanskom, a u pratnji NJ. E. Eid Mohammed A. Al-Thakafi, ambasadora Saudijske Arabije u BiH.

OPŠIRNIJE


22.11.2014. u 14:29 Broj citanja: 513
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijePročitala sam i dječije zapovijedi pa sam baš mislila kako su i to napisali odrasli, djeca jedva da ono znaju pročitati, a ne napisati. Mnogo šta je u dobroj namjeri ali šta znaju odrasli šta djeca zaista žele i šta je za njih dobro. Nema univerzalnog pravila ali dešava se da je vaspitanje djece ustvari nametanje društveno prihvatljivog. Onu tipičnu dječiju iskrenost, kad kažu tačno šta misle i osjećaju, vrlo brzo ugušimo i naučimo dijete da ne govori što misli nego što treba, grubo rečeno odrasli uče djecu da lažu.

OPŠIRNIJE


22.11.2014. u 12:02 Broj citanja: 2585
Da li je iz Tuzle?
Šestogodišnja djevojčica luta po Sarajevu!


TuzlarijeViralno se u posljednja dva dana prenose fotografije djevojčice od otprilike šest godina, koja sama opstaje u Sarajevu. Druži se sa psima lutalicama i hrani onim što joj dobri ljudi daju. Postavlja se pitanje: Zašto je ona još na ulici i postoje li odgovorni koji će učiniti da ova djevojčica bude sklonjena na toplo i sigurno mjesto? U mnogobrojnim komentarima na društvenim mrežama ističe se kako bi se, da je u pitanju napušteno štene i mačka, našlo na stotine zgroženih njihovom sudbinom.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Neusklađenost zakona u Distriktu i Federaciji: Brčanka nije mogla dobiti smrtni list za muža preminulog u Tuzli

Traži novac za "Stvaraoce Republike Srpske": Dodik u Palati RS-a razgovarao s Krajišnikom

Iz Mreže: Bivši vladika još upravlja Bijeljinom: Zabranjena promocija knjige o Kačavendinim nečasnim poslovima

Porošenko rat na istoku zemlje usporedio sa Holodomorom: Ukrajina se sjeća velike gladi iz Staljinovog doba

Ruski turista uhvaćen u petak, kažnjen u subotu: Za urezivanje jednog slova na Koloseumu 20.000 eura kazne

VIDEO: Takmičenje u kuhanju hercegovačkog specijaliteta: Raštikijada u Ružićima pokraj Gruda

Kolekcionari iz Zenice, Sarajeva, Konjica i Gradiške: Peta izložba antikviteta u Zenici

Turski prvoligaš pretposljednji je na tabeli: Nenad Marković novi trener Trabzonspora

VIDEO: Susreti 15. kola Premijer lige BiH: Š iroki Brijeg jesenji prvak BiH

UKRAJINA SE SJEĆA STALJINA: ODRŽANA KOMEMORACIJA VELIKE GLADI

SVE SU MANJE ŠANSE ZA DOGOVOR OKO IRANSKOG NUKLEARNOG PROGRAMA

ZEMLJA IMA NOVU ŠANSU: NA VIDIKU SPORAZUM O ELIMINACIJI STAKLENIČKIH PLINOVA HIDROFLUOROUGLJIKA

SLUŽBENA MOSKVA OSUDILA ZAPADNE SILE: "NE ŽELE PROMIJENITI POLITIKU RUSIJE, NEGO REŽIM"

OTAC DJEVOJČICE POGINULE U STRAVIČNOJ NESREĆI U NIZOZEMSKOJ SUTKINJU ZBOG PRESUDE GAĐAO STOLCEM

UN DONOSI REZOLUCIJU PROTIV BRAKOVA S DJECOM

RODITELJI SU BILI U PRAVU: DR. MILICA IKONOMOVA DJECI JE IZMIŠLJA DIJAGNOZE I TRPALA IH ANTIBIOTICIMA

BORBA PROTIV IS-A: U AMERIČKIM NAPADIMA U SIRIJI POGINULO 910 LJUDI, MEĐU NJIMA 52 CIVILA