TUZLARIJE - VIJESTI

02.08.2012. u 14:35 Broj citanja: 4286
Enes Imamović s ljubavlju o sazu i šargiji
Instrumenti sa dušom oblikuju pjesmeJedan od najpoznatijih sazlija na području Tuzlanskog kantona svakako je Enes Imamović, nastanjen u Mihatovićima kod Tuzle. Enes već 30 godina izrađuje sazove i šargije u vlastitoj radionici, a osim ljubavi prema obradi drveta, rado na svojim instrumentima zasvira. Kažu da osim talenta za sviranje vrlo lijepo interpretira pjesme iz muzičkog opusa naroda BiH.- Sam sam naučio da sviram. Najteži je bio početak jer tada niko nije htio da me nauči i pokaže mi kako se to radi jer se to smatralo vještinom koja se ljubomorno čuva. No, ja sam bio uporan i uspio sam sam da savladam vještinu sviranja saza. U ono vrijeme u Tuzli je postojalo udruženje sazlija koje je okupljalo oko 45 članova. Znanje sam sakupljao pažljivo gledajući sazlije dok sviraju ili sam ih snimao pa kod kuće satima ponavljao ono što sam uspio da otkrijem, priča Enes i ističe da se i ovde pokazala tačnom ona stara poslovica da mez buke nema nauke.

U međuvremenu, Enes je opremio radionicu i počeo je da izrađuje ove žičane instrumente.

- U početku sam pravio male šargije. Nije bilo lako, a tek je odprilike 10 instrument počeo da izgleda kako sam ja želio. Težak je vakat, svijet jedva preživljava, tako da i prodaja ide slabije. To najbolje vidim iz evidenciju prodaje koju vrijedno bilježim. Prije pet godina više su se kupovali instrumenti, ali ono što je konstantno jeste da se za kupovinu češće odlučuju starije mušterije, dok su mlađi uglavnom rijetko kad zainteresovani, kaže Enes.U danima ramazana Enesa sve češće možemo vidjeti na TV ekrenima, ali i na manifestaciji "Ljeto u Tuzli" gdje se Tuzlacima već dva puta predstavio u sklopu cjelovečernjeg koncerta KUD-a Šićki Brod, čiji je i član. Ekipu našeg portala ugostio je u svojoj kući, i za čitatelje Tuzlarija odsvirao je i dvije pjesme.Često se saz poistovjećuje sa šargijom, a ustvari radi se o dva različita instrumenta. Enes nam je pojasnio u čemu je razlika.

- Šargije su na ovim našim prostorima došle prve i malo su starije nego sazovi. Šargija ima kratku dršku, a saz dužu. Međutim, to nije najvažnija niti presudna razlika između njih. Glavna razlika je u perdetima - pragovima, koji su drugačije postavljeni kod saza nego kod šargije. Zbog toga su i tonovi koji se poslije dobijaju drugačiji. Sa šargijama se svira više izvorna muzika, a saz je malo moderniji i mora imati najmanje 17 pragova da bi se lakše sviralo, a i sevdalinka zvučala bolje. Saz je većinom za ćejf, sijela i sevdah, pojašnjava Imamović.

Za nadati da će saz i šargija, kao prepoznatljivi simboli Bosne i Bosanaca, i dalje imati značajno mjesto u našoj kulturi. I kako nam na kraju razgovora reče Enes, i njegova je želja da se mladi zainteresuju za sviranje ovih instrumenata kako bi se tradicija nastavila, a njihov zvuk i dalje slušao širom BiH.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Sedamdeseta obljetnica nuklearnog testiranja na atolu Bikini
VIDEO Stepen razaranja zaprepastio američku mornaricu
Uznemirujući video: Desilo se u bolnici u Tirani
Polio pacijenta benzinom i zapalio - troje mrtvih
Potpredsjednik RS-a upozorava
Salkić: Dodik naoružava Srbe!

27.07.2016. u 22:54 Broj citanja: 580
Na Trgu slobode održan edukativno-zabavni događaj ˝Lajk za pametnu energiju˝
UNDP ukazuje na značaj pametnog korištenja energije


TuzlarijeNa Trgu slobode u Tuzli održan je edukativno-zabavni događaj "Lajk za pametnu energiju" na kojem je zaštitno lice istoimene kampanje, profesor Atom, strastveni ljubitelj prirodnih nauka, dijelio posjetiocima savjete o načinima pametne upotrebe energije i zaštite okoliša.

OPŠIRNIJE


27.07.2016. u 19:58 Broj citanja: 594
Održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzle
Imamović: Antifašizam je civilizacijska tekovinaTuzlarijeU povodu punih 75 godina od Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine, održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla. Posebno je istaknuta uloga Tuzle koja kroz dugi niz postaje prepoznatljiva u borbi protiv fašista i njihovih ideja.

OPŠIRNIJE


27.07.2016. u 19:16 Broj citanja: 427
Electrical engineering students Europan association
Završno predavanje i zatvaranje EESTEC radionice u Tuzli


Lokalni komitet Tuzla, u sklopu EESTEC-a, održava radionicu pod nazivom SmarTech- Android Programing na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli. Na radionici smo imali priliku da ugostimo 12 studenata elektrotehnike iz zemalja širom Evrope kao i 8 lokalnih učesnika sa Fakulteta elektrotehnike u Tuzli.

OPŠIRNIJE


27.07.2016. u 17:39 Broj citanja: 3254
Okupili se pred zgradom ministarstva obrazovanja TK
Prosvjetni radnici zahtijevaju izmjenu pravilnika o zapošljavanju


TuzlarijeNekolicina prosvjetnih radnika sa područja Tuzlanskog kantona okupila se danas pred zgradom ministarstva obrazovanja. Od nadležnih zahtijevaju izmjenu postojećeg pravilnika o zapošljavanju, koji će se ponovo, kako ističu, diskriminatorski odraziti tokom predstojećih konkursa.

OPŠIRNIJE


27.07.2016. u 14:02 Broj citanja: 2524
27. juli 1941. - 27. juli 2016.
Položeno cvijeće na svim spomen obilježjima na Slanoj Banji


TuzlarijeNa današnji dan prije tačno 75 godina započeo je Ustanak naroda i narodnosti BiH. Tim povodom zvaničnici grada, članovi brojnih udruženja i boračkih organizacija, kao i građani, položili su cvijeće te odali počast svima koji su izgubili život braneći Tuzlu i BiH, kao i onima koji su poginuli kao civili.

OPŠIRNIJE


27.07.2016. u 13:49 Broj citanja: 657
Izložba u povodu 79 godina od ustanka naroda BiH
Tuzla je izbarala antifašizamTuzlarijeU povodu 75 godina od ustanka naroda i narodosti Bosne i Hercegovine, u holu Narodnog pozorišta Tuzla postavljena je izložba pod nazivom "Tuzla je izabrala antifašizam". U izradi izložbe i kataloga korištene su fotografije, dokumenti i stručna literatura iz Historijskog odjeljenja JU Muzej istočne Bosne, Tuzla.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Nevrijeme s gradom, kišom i vjetrom pogodilo Sarajevo: Ulice glavnog grada BiH poplavljene, saobraća se otežano

Najavili radikalnije proteste za ponedjeljak: Bivši borci deblokirali granične prelaze

Pojačan nivo sigurnosti u BIH: Počinje rad Operativna grupa za borbu protiv terorizma

VIDEO: Sjećanje na 27. juli 1941. godine : Položeno cvijeće na srušeni spomenik antifaštistima u Drvaru

Bio dio zločinačke organizacije svog brata, Darka Eleza: Raspisana crvena potjernica za Davorom Elezom

U Philadelphiji se održava konvencija Demokratske partije: Hillary Clinton i zvanično prva žena kandidat za predsjednicu SAD

Policija tragala za pacijentom iz psihijatrijske bolnice: Evakuisan šoping centar u Bremenu

FOTO: Poglavar Rimokatoličke crkve u Poljskoj: Papa pozvao na mudrost i milosrđe u rješavanju migrantske krize

Nedaleko od sirijske granice sa Turskom: Najmanje 55 osoba poginulo u eksploziji bombe u Qamishliju

Ban Ki moon pozvao sukobljene strane da "polože oružje": U Rio de Janeiru proglašeno "olimpijsko primirje"
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 4 sata
Trump zaprijetio Putinu: "Morat ćeš me poštovati"
Objavljeno prije 5 sati
Spremaju se novi neredi u SAD-u? Oslobođeni policajci optuženi za ubojstvo crnca
Objavljeno prije 5 sati
Spremaju udar na Darknet: Njemačka policija napada ilegalnu trgovinu oružja preko interneta
Objavljeno prije 6 sati
VIDEO Pogledajte kako je izgledala nuklearna eksplozija na atolu Bikini
Objavljeno prije 6 sati
Njemačka rastrgana terorističkim napadima: Je li ovo politička smrt Angele Merkel?
Objavljeno prije 6 sati
BiH zbog terorističkih napada u Europi pojačava mjere sigurnosti