TUZLARIJE - VIJESTI

02.08.2012. u 14:35 Broj citanja: 3119
Enes Imamović s ljubavlju o sazu i šargiji
Instrumenti sa dušom oblikuju pjesmeJedan od najpoznatijih sazlija na području Tuzlanskog kantona svakako je Enes Imamović, nastanjen u Mihatovićima kod Tuzle. Enes već 30 godina izrađuje sazove i šargije u vlastitoj radionici, a osim ljubavi prema obradi drveta, rado na svojim instrumentima zasvira. Kažu da osim talenta za sviranje vrlo lijepo interpretira pjesme iz muzičkog opusa naroda BiH.- Sam sam naučio da sviram. Najteži je bio početak jer tada niko nije htio da me nauči i pokaže mi kako se to radi jer se to smatralo vještinom koja se ljubomorno čuva. No, ja sam bio uporan i uspio sam sam da savladam vještinu sviranja saza. U ono vrijeme u Tuzli je postojalo udruženje sazlija koje je okupljalo oko 45 članova. Znanje sam sakupljao pažljivo gledajući sazlije dok sviraju ili sam ih snimao pa kod kuće satima ponavljao ono što sam uspio da otkrijem, priča Enes i ističe da se i ovde pokazala tačnom ona stara poslovica da mez buke nema nauke.

U međuvremenu, Enes je opremio radionicu i počeo je da izrađuje ove žičane instrumente.

- U početku sam pravio male šargije. Nije bilo lako, a tek je odprilike 10 instrument počeo da izgleda kako sam ja želio. Težak je vakat, svijet jedva preživljava, tako da i prodaja ide slabije. To najbolje vidim iz evidenciju prodaje koju vrijedno bilježim. Prije pet godina više su se kupovali instrumenti, ali ono što je konstantno jeste da se za kupovinu češće odlučuju starije mušterije, dok su mlađi uglavnom rijetko kad zainteresovani, kaže Enes.U danima ramazana Enesa sve češće možemo vidjeti na TV ekrenima, ali i na manifestaciji "Ljeto u Tuzli" gdje se Tuzlacima već dva puta predstavio u sklopu cjelovečernjeg koncerta KUD-a Šićki Brod, čiji je i član. Ekipu našeg portala ugostio je u svojoj kući, i za čitatelje Tuzlarija odsvirao je i dvije pjesme.Često se saz poistovjećuje sa šargijom, a ustvari radi se o dva različita instrumenta. Enes nam je pojasnio u čemu je razlika.

- Šargije su na ovim našim prostorima došle prve i malo su starije nego sazovi. Šargija ima kratku dršku, a saz dužu. Međutim, to nije najvažnija niti presudna razlika između njih. Glavna razlika je u perdetima - pragovima, koji su drugačije postavljeni kod saza nego kod šargije. Zbog toga su i tonovi koji se poslije dobijaju drugačiji. Sa šargijama se svira više izvorna muzika, a saz je malo moderniji i mora imati najmanje 17 pragova da bi se lakše sviralo, a i sevdalinka zvučala bolje. Saz je većinom za ćejf, sijela i sevdah, pojašnjava Imamović.

Za nadati da će saz i šargija, kao prepoznatljivi simboli Bosne i Bosanaca, i dalje imati značajno mjesto u našoj kulturi. I kako nam na kraju razgovora reče Enes, i njegova je želja da se mladi zainteresuju za sviranje ovih instrumenata kako bi se tradicija nastavila, a njihov zvuk i dalje slušao širom BiH.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 62. Filmski festival u Puli
Emiru Hadžihafizbegoviću Zlatna Arena
Serija fotografija koje predstavljaju nesavršenost
Iritirat će perfekcionistu u vama
Turistički zrakoplov pao na stambenu četvrt Tokija:
Troje poginulih, gore kuće i automobili

28.07.2015. u 02:25
Počeo međunarodni Etno festival muzičke omladine


TuzlarijeNastupom na nekoliko lokacija u centru grada, u Tuzli je sinoć započeo međunarodni Etno festival muzičke omladine koji je ove godine okupio više od osamdeset mladih iz cijelog svijeta. Festival im za cilj pokazati multikulturalnost BiH, ali i educirati mlade o kulturama naroda iz cijeloga svijeta. Festival se održava u organizaciji Udruženja „AkustikUm – Muzička omladina JMBH“.

OPŠIRNIJE


28.07.2015. u 00:27
Sindikalni lideri imaju ministarske plaće:
Mjesečno dobijaju od 1.500 - 3.500 KM


TV1 je večeras objavila iznose koji mjesečno dobijaju sindikalni lideri. Iako tvrde da štite radnike, ispostavilo se da bi sindikalci mogli da izgube trenutne privilegije usvajanjem novog Zakona o radu. Prvenstveno, mogli bi izgubiti, svoje, kako i sami priznaju ministarske plaće.

OPŠIRNIJE


27.07.2015. u 21:22 Broj citanja: 456
Iz Biltena MUP-a TK
Saobraćajke sa težim posljedicama


Dana 26.07.2015. godine oko 03:30 sati na Magistralnom putu M-18 Tuzla-Sarajevo, u mjestu Gojakovići, opština Kladanj dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali pmv. „Peugeot“ kojim je upravljao S.H. rođen 1972. godine iz Banovića i pmv. „Mitsubishi“ kojim je upravljao S.S. rođen 1966. godine iz Brčkog.

OPŠIRNIJE


27.07.2015. u 17:17
Kukolj u federalnim rezervama

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)


CIN je u posjedu izvještaja u kojem Bavrka tadašnjem premijeru FBiH Nerminu Nikšiću piše o sudskim postupcima za naplatu štete u Direkciji. U pismu objašnjava razloge zbog stalnih gubitaka roba. Napisao je da mu se čini „da manjak nastaje namjerno i da su tvrtke educirane za takve nečasne radnje“.

OPŠIRNIJE


27.07.2015. u 16:01 Broj citanja: 426
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeKolege iz Centra za istaživačko novinarstvo prvo su uradile prilog o nestanku zaliha nafte iz robnih rezervi, a sada i pšenice. Legalnim pljačkama, sve po zakonu, nema kraja. Kod nas se hvataju oni sa kojim gramom "materije koja asocira na marihuanu", pa se o tome udari na sva zvona dok na drugo strani nestaju tone i tone robe i nikome ništa.

OPŠIRNIJE


27.07.2015. u 15:48 Broj citanja: 376
Saopštenje Sindikalne organizacije DD TTU - Tuzla
˝Stečaj po mjeri Vlade TK i ministra Srđana Mićanovića˝


Radnici TTU ne mire se sa stavom Vlade TK da njihova fabrika mora u stečaj i postavljaju pitanje kako je bilo moguće da su do prije nekoliko mjeseci primili 102 plate u kontinuitetu dok je direktor bio Dževad Kadrić i da sve promijeni i krene niz brdo dolaskom Abdulaha Đulovića na mjesto direktora. Radnici misle da je stečaj isforsiran jer tvornici više duguju nego što je ona dužna.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Nezadovoljni novim zakonom o radu: Sindikat najavio protest za 30. juli ispred Parlamenta FBiH

VIDEO: Evropski principi nedostižni za bh. vlasti : FTV istražuje: Š ta sve imaju radnici u EU koji ostanu bez posla?

VIDEO: I dalje ostaje blokiran granični prijelaz Orašje: Poljoprivrednici uklonili blokade u Domaljevcu i Odžaku

VIDEO: O mogućoj koaliciji ove sedmice u Sarajevu: Nastavljaju se pregovori SDA i Stranke za BiH

Slučajevi HYPO i INA-MOL vraćeni na Županijski sud : Ustavni sud ukinuo presudu Sanaderu

U slučaju prijetnji iz Sirije i Libije: Cameron: Spreman sam da naredim napad na ID

VIDEO: Privremeno otvoren Zemaljski muzej : Izložba \'Čuvari muzeja\' bh. fotografa Zijaha Gafića

VIDEO: Učesnici će u tri etape preveslati oko 100 kilometara: Una regata počinje u srijedu i trajat će četiri dana

FOTO: Zavirite u unutrašnjost napuštenog grada: Grad Pripyat 30 godina nakon černobilske katastrofe

Posljednja utakmica 1. kola Premijer nogometne lige BiH: Sarajevo na neutralnom terenu savladalo Drinu 6:1

KRITIKE NAKON ODLUKE SAD-A DA MALEZIJU SKINE S POPISA ZEMALJA KOJE TRGUJU LJUDIMA

TEŠKA PROMETNA KOD GRANIČNOG PRIJELAZA ZATON DOLI, POGINUO MOTOCIKLIST

OBAMA NAPAO TRUMPA: DRZAK JE I NEKULTURAN

AFRIČKI ČELNICI I OBAMA ZA SANKCIJE JUŽNOM SUDANU, NO NE ZNAJU JOŠ ŠTO PODUZETI NE BUDE LI MIRA

AGENCIJE I SVJETSKI MEDIJI O AFERI "PIRANGATE": OVO JE PRESEDAN U POVIJESTI ARBITRAŽE

CERAR PISAO MILANOVIĆU: HRVATSKA NE MOŽE IZAĆI IZ ARBITRAŽE, SUD ĆE NASTAVITI RAD DO PRESUDE

ARBITRAŽNI SUD PRITISNUO SLOVENCE: HITNO NAM OBJASNITE PONAŠANJE SEKOLECA I DRENIK

AKCIJA NADZORA POMORSKOG PROMETA OD CAVTATA DO ELAFITA: U SUBOTU NAPLAĆENO 25.000 KN KAZNI

15 POTEZA KOJIMA SE MILANOVIĆ ULIZUJE BIRAČIMA