TUZLARIJE - VIJESTI

02.08.2012. u 14:35 Broj citanja: 2433
Enes Imamović s ljubavlju o sazu i šargiji
Instrumenti sa dušom oblikuju pjesmeJedan od najpoznatijih sazlija na području Tuzlanskog kantona svakako je Enes Imamović, nastanjen u Mihatovićima kod Tuzle. Enes već 30 godina izrađuje sazove i šargije u vlastitoj radionici, a osim ljubavi prema obradi drveta, rado na svojim instrumentima zasvira. Kažu da osim talenta za sviranje vrlo lijepo interpretira pjesme iz muzičkog opusa naroda BiH.- Sam sam naučio da sviram. Najteži je bio početak jer tada niko nije htio da me nauči i pokaže mi kako se to radi jer se to smatralo vještinom koja se ljubomorno čuva. No, ja sam bio uporan i uspio sam sam da savladam vještinu sviranja saza. U ono vrijeme u Tuzli je postojalo udruženje sazlija koje je okupljalo oko 45 članova. Znanje sam sakupljao pažljivo gledajući sazlije dok sviraju ili sam ih snimao pa kod kuće satima ponavljao ono što sam uspio da otkrijem, priča Enes i ističe da se i ovde pokazala tačnom ona stara poslovica da mez buke nema nauke.

U međuvremenu, Enes je opremio radionicu i počeo je da izrađuje ove žičane instrumente.

- U početku sam pravio male šargije. Nije bilo lako, a tek je odprilike 10 instrument počeo da izgleda kako sam ja želio. Težak je vakat, svijet jedva preživljava, tako da i prodaja ide slabije. To najbolje vidim iz evidenciju prodaje koju vrijedno bilježim. Prije pet godina više su se kupovali instrumenti, ali ono što je konstantno jeste da se za kupovinu češće odlučuju starije mušterije, dok su mlađi uglavnom rijetko kad zainteresovani, kaže Enes.U danima ramazana Enesa sve češće možemo vidjeti na TV ekrenima, ali i na manifestaciji "Ljeto u Tuzli" gdje se Tuzlacima već dva puta predstavio u sklopu cjelovečernjeg koncerta KUD-a Šićki Brod, čiji je i član. Ekipu našeg portala ugostio je u svojoj kući, i za čitatelje Tuzlarija odsvirao je i dvije pjesme.Često se saz poistovjećuje sa šargijom, a ustvari radi se o dva različita instrumenta. Enes nam je pojasnio u čemu je razlika.

- Šargije su na ovim našim prostorima došle prve i malo su starije nego sazovi. Šargija ima kratku dršku, a saz dužu. Međutim, to nije najvažnija niti presudna razlika između njih. Glavna razlika je u perdetima - pragovima, koji su drugačije postavljeni kod saza nego kod šargije. Zbog toga su i tonovi koji se poslije dobijaju drugačiji. Sa šargijama se svira više izvorna muzika, a saz je malo moderniji i mora imati najmanje 17 pragova da bi se lakše sviralo, a i sevdalinka zvučala bolje. Saz je većinom za ćejf, sijela i sevdah, pojašnjava Imamović.

Za nadati da će saz i šargija, kao prepoznatljivi simboli Bosne i Bosanaca, i dalje imati značajno mjesto u našoj kulturi. I kako nam na kraju razgovora reče Enes, i njegova je želja da se mladi zainteresuju za sviranje ovih instrumenata kako bi se tradicija nastavila, a njihov zvuk i dalje slušao širom BiH.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Uništene vrijedne knjige
Veliki požar u biblioteci Ruske akademije nauka
Da li će zaživjeti “Tuzlanska inicijativa”?
Formiran tim koji će koordinirati aktivnosti u vezi sa Inicijativom
Let trajao čak 143 sata
Balonom preletjeli Tihi okean, oborili rekorde

31.01.2015. u 22:43
Foto / Video
Održana Svetosavska akademija u čast prosvetitelja


TuzlarijeTradicionalna Svetosavska akademija, posvećena velikom pravoslavnom prazniku i Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, održana je u Narodnom pozorištu Tuzla. Akademiju su i ove godine organizovali Eparhija zvorničko-tuzlanska, Crkvena opština Tuzla i Srpsko prosvjetno-kulturno društvo "Prosvjeta" Tuzla.

OPŠIRNIJE


31.01.2015. u 20:09 Broj citanja: 316
Na Brčanskoj Malti semafori ne rade ali nema zastoja ni većih problema
Video: Spontani poredak u saobraćaju


U nekim slučajevima saobraćaj bolje funkcioniše kada ne postoji regulacija (npr. semafori), već su pojedinci prepušteni sami sebi tj. vlastitoj odgovornosti u saobraćaju. Pod uvjetom da imamo adekvatne sankcije, svaki pojedinac će se brinuti za vlastiti život i nastojati da ne povrijedi drugoga. Tada dolazi do nastanka tzv. spontanog poretka

OPŠIRNIJE


31.01.2015. u 17:15 Broj citanja: 535
Preminuo Džemal HadžiavdićJutros je u Tuzli, u 77. godini života, preminuo Džemal Hadžiavdić, istaknuti tuzlanski i bh privrednik i društveno-politički radnik.Džemal Hadžiavdić će ostati posebno upamćen kao predsjednik Skupštine opštine Tuzla u dva mandata, u periodu 1986. - 1988. godine. Komemorativna sjednica u povodu smrti nekadašnjeg predsjednika Skupštine opštine Tuzla će se održati u ponedjeljak, 2.2.2015.u 13.00 sati u Narodnom pozorištu Tuzla

OPŠIRNIJE


31.01.2015. u 16:38 Broj citanja: 336
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Uskoro će godinu dana od februarskih protesta. Iako se nije javno reklo jasno je da je neko bio iza svega, pitanje je samo ko je imao interesa. I dalje imamo priče kao eto narod je pokazao šta može pa neka se boje političari da se sve ne ponovi. Da je riječ o manipulisanju narodom vjerovat ću sve dok neko ne objasni narodu gdje je prava adresa za pokretanje sa mrtve tačke, i da od spaljenih zgrada baš taj narod ima štetu a nikakvu korist.

OPŠIRNIJE


31.01.2015. u 15:22 Broj citanja: 4398
Tuzlanska špica
Lijepo vrijeme izmamilo šetače na uliceTuzlarijeLijepo vrijeme i prilično visoke temperature za ovo doba godine izmamile su na ulice veliki broj građana Tuzle. Temperatura zabilježena u 14 časova u Tuzli je iznosila 9 stepeni Celzijusa.
Pogledajte šta smo danas zabilježili u centru grada.

OPŠIRNIJE


31.01.2015. u 13:07 Broj citanja: 475
U Tuzli zasjeda Glavni odbor SDP-a BiH
Nikšić: Donijet ćemo odluku koja je u interesu građana BiH


TuzlarijeGlavni odbor Socijaldemo kratske partije BiH (SDPBiH), na sjednici koja se danas održava u Tuzli, treba zauzeti stav kada je u pitanju formiranje izvršne vlasti, odnosno dati podršku za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: Glavni odbor SDP-a o izboru potpredsjednika FBiH: SDP će dati svoje potpise u Klubu Srba, ne i glas

Saslušani Karahmet, Jahić i Hadžem: Predložen pritvor rukovodiocima Famus gradnje 3, dženaza u Tešnju

VIDEO: Jablanički kamen izvozi se u Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju: Granit ne može dobiti niti jedan posao u BiH

Isporuči li oružje Ukrajini, BiH neka bude spremna na sankcije: Osmić potvrdio rusko upozorenje

Opoziconi lider Zaev ucjenjivao premijera Gruevskog: Spriječen pokušaj državnog udara u Makedoniji

Kendžiju Gotou odrubljena glava: Ekstremisti Islamske države pogubili i drugog japanskog taoca

Konsultacije u Minsku završile neuspjehom: Prekinuti pregovori o Ukrajini, nastavak nije vjerovatan

Glavna biblioteka INION-a ostala bez 15% cjelokupnog materijala: Požar u moskovskoj biblioteci lokalizovan uzrok kratak spoj

VIDEO: Pčelari Hercegovine žele zaštititi svoje proizvode: Na tržištu meda vlada haos

VIDEO: Franjevački samostan u Fojnici: Jedinstvena izložba namijenjena slijepim i slabovidnim osobama

DŽIHADISTI ISLAMSKE DRŽAVE ODRUBILI GLAVU ZAROBLJENOM JAPANSKOM NOVINARU

DVA SLUČAJA POSJEDOVANJA DJEČJE PORNOGRAFIJE U VATIKANU

EKSPLODIRALA PLINSKA BOCA U STANU U RIJECI, JEDNA ŽENA OZLIJEĐENA

NOBELOVAC STIGLITZ: NIJE PROBLEM GRČKA, PROBLEM JE NJEMAČKA

GLEDALA KAKO JOJ VLAK UBIJA DEČKA: "U SEKUNDI MI JE NESTAO ISPRED OČIJU"

PREDSJEDNIK EUROPSKOG PARLAMENTA: GRČKA VLADA JE NEODGOVORNA

NEPOZNATI MUŠKARAC U SINJSKOJ VOJARNI PAO S PET METARA I TEŠKO SE OZLIJEDIO

ŠPANJOLSKI LJEVIČARI NA ULICE MADRIDA IZVELI DESETKE TISUĆA LJUDI: "DA, MOŽE SE!"

EGIPAT ZABRANIO ORUŽANO KRILO PALESTINSKOG HAMASA

VLADA SRBIJE POKREĆE STEČAJ 188 JAVNIH FIRMI

U KAMERUNU UBIJENA 123 ČLANA BOKO HARAMA