TUZLARIJE - VIJESTI

02.08.2012. u 14:35 Broj citanja: 2601
Enes Imamović s ljubavlju o sazu i šargiji
Instrumenti sa dušom oblikuju pjesmeJedan od najpoznatijih sazlija na području Tuzlanskog kantona svakako je Enes Imamović, nastanjen u Mihatovićima kod Tuzle. Enes već 30 godina izrađuje sazove i šargije u vlastitoj radionici, a osim ljubavi prema obradi drveta, rado na svojim instrumentima zasvira. Kažu da osim talenta za sviranje vrlo lijepo interpretira pjesme iz muzičkog opusa naroda BiH.- Sam sam naučio da sviram. Najteži je bio početak jer tada niko nije htio da me nauči i pokaže mi kako se to radi jer se to smatralo vještinom koja se ljubomorno čuva. No, ja sam bio uporan i uspio sam sam da savladam vještinu sviranja saza. U ono vrijeme u Tuzli je postojalo udruženje sazlija koje je okupljalo oko 45 članova. Znanje sam sakupljao pažljivo gledajući sazlije dok sviraju ili sam ih snimao pa kod kuće satima ponavljao ono što sam uspio da otkrijem, priča Enes i ističe da se i ovde pokazala tačnom ona stara poslovica da mez buke nema nauke.

U međuvremenu, Enes je opremio radionicu i počeo je da izrađuje ove žičane instrumente.

- U početku sam pravio male šargije. Nije bilo lako, a tek je odprilike 10 instrument počeo da izgleda kako sam ja želio. Težak je vakat, svijet jedva preživljava, tako da i prodaja ide slabije. To najbolje vidim iz evidenciju prodaje koju vrijedno bilježim. Prije pet godina više su se kupovali instrumenti, ali ono što je konstantno jeste da se za kupovinu češće odlučuju starije mušterije, dok su mlađi uglavnom rijetko kad zainteresovani, kaže Enes.U danima ramazana Enesa sve češće možemo vidjeti na TV ekrenima, ali i na manifestaciji "Ljeto u Tuzli" gdje se Tuzlacima već dva puta predstavio u sklopu cjelovečernjeg koncerta KUD-a Šićki Brod, čiji je i član. Ekipu našeg portala ugostio je u svojoj kući, i za čitatelje Tuzlarija odsvirao je i dvije pjesme.Često se saz poistovjećuje sa šargijom, a ustvari radi se o dva različita instrumenta. Enes nam je pojasnio u čemu je razlika.

- Šargije su na ovim našim prostorima došle prve i malo su starije nego sazovi. Šargija ima kratku dršku, a saz dužu. Međutim, to nije najvažnija niti presudna razlika između njih. Glavna razlika je u perdetima - pragovima, koji su drugačije postavljeni kod saza nego kod šargije. Zbog toga su i tonovi koji se poslije dobijaju drugačiji. Sa šargijama se svira više izvorna muzika, a saz je malo moderniji i mora imati najmanje 17 pragova da bi se lakše sviralo, a i sevdalinka zvučala bolje. Saz je većinom za ćejf, sijela i sevdah, pojašnjava Imamović.

Za nadati da će saz i šargija, kao prepoznatljivi simboli Bosne i Bosanaca, i dalje imati značajno mjesto u našoj kulturi. I kako nam na kraju razgovora reče Enes, i njegova je želja da se mladi zainteresuju za sviranje ovih instrumenata kako bi se tradicija nastavila, a njihov zvuk i dalje slušao širom BiH.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Sin ratnog heroja Ramiza Salčina nađen mrtav u autu
U sarajevskom naselju Mojmilo ubijen Adnan Salčin
Kao zahvala - dugmad, perle, orasi, šarafi, Lego kocke
Vrane donose poklone djevojčici koja ih hrani
DiCaprio u ˝ulozi života˝:
U novom će filmu glumiti čak 24 osobe

03.03.2015. u 11:10
Narodno pozorište Tuzla u 19,30
Najava predstave ˝39 stepenica˝


Melodrama "39 stepenica" nastala je prema knjizi Johna Buchana napisanoj 1915. godine, koju je Alfred Hitchcock 1935. godine ekranizirao u poznati film. Nakon toga prerađena je i u pozorišnu verziju sa samo četiri glumca, koju je 2005. godine dramatizirao engleski glumac, komičar i dramaturg Patrick Barlow.

OPŠIRNIJE


03.03.2015. u 10:51
˝Ženski kutak za naša prava˝
Održana šesta radionica za žene s invaliditetom


U okviru projekta „Ženski kutak za naša prava“ koji je podržan od strane Helsinškog parlamenta građana iz Banja Luke u sklopu IN Projekta (Implementacija UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom u BiH), u prostorijama Informativnog centra za osobe s invaliditetom „Lotos“ održana je šesta radionica za žene s invaliditetom

OPŠIRNIJE


03.03.2015. u 10:17
Danas u 11 sati u Domu književnosti na Sonom trgu
Promocija drame „Banka” Emira SokolovićaU povodu objavljivanja nove drame „Banka” poznatog književnika Emira Sokolovića, Izdavačka kuća „Paun” Tuzla organizuje promociju djela i autora u prostoru Doma književnosti na Sonom trgu u srijedu, 4. marta 2015. sa početkom u 11.00 sati

OPŠIRNIJE


03.03.2015. u 09:00
Dan žena u Domu mladih
Koncert uz najljepše ljubavne pjesme GalijeTuzlarijeNeša iz benda Galija nastupit će u tuzlanskom klubu "Palma" za Dan žena, 8.marta. Trideset devet godina na sceni, dvadeset albuma i kompilacija iza sebe, brojni hitovi, razlog su više da ne propustite ovaj muzički događaj u Tuzli. Cijena ulaznice u pretprodaji po cijeni od 8KM, na dan koncerta 10KM.

OPŠIRNIJE


03.03.2015. u 08:00
Šetalište na Sjenjaku
Kanta za smeće završila u koritu Jale


TuzlarijeKultura življenja u gradskoj sredini očito pojedincima nije jača strana jer korisne stvari kod nas ne opstanu dugo. Tako je još jedna kanta za smeće na šetalištu na Sjenjaku završila u koritu Jale. Očito je trebalo mnogo "napora" da se ovakav vandalski čin napravi jer su oni koji su postavljali kante vodili računa i o ovakvim vandalima.

OPŠIRNIJE


03.03.2015. u 00:05 Broj citanja: 3897
Dogodilo se u svijetu na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Iako se bavimo isključivo lokalnim i bh. temama, rubriku "Vijesti iz svijeta" objavljujemo od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u svijetu bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Simbolična podrška BiH na putu ka EU: Grabar-Kitarović u prvoj službenoj posjeti BiH

VIDEO: Novi pregovori SDA i HDZ-a BiH: Da li će stavovi biti približeni?

Sjednica Predsjedništva BiH: O provođenju Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja

O izmjenama Zakona o radno-pravnom statusu poslanika: Hitna sjednica Skupštine KS-a

MUP KS: Uhapšena osoba osumnjičena za ubistvo A. Salčina

Obezbijeđena dostava ovog energenta i Europi: Moskva i Kijev postigli dogovor o isporuci gasa

Zvanični posao obavljala sa privatne elektronske pošte: Hillary Clinton prekršila savezni zakon?

Prisustvo velikog broja ambasadora i zvaničnika: Komemoracija i sahrana Borisa Njemcova

Pronađeno oko 200 kompletnih tijela : Pariz: Masovna grobnica ispod supermarketa

Nakon što mu nijedna ponuda nije bila primamljiva: Misimović završio karijeru!

PROMATRAČI OESS-A STIŽU NA ISTOK UKRAJINE GDJE SE KRŠI PRIMIRJE

KLIMKIN: POVRATAK KRIMA UVJET ZA NORMALIZACIJU ODNOSA S RUSIJOM

OBAMA: IRAN U VRIJEME PREGOVORA NIJE UZNAPREDOVAO U SVOM PROGRAMU, ČAK SE I POVUKAO

RUSI ĆE DO KRAJA GODINE ZA HRANU IZDVAJATI VIŠE OD POLOVICE MJESEČNOG DOHOTKA

NA SINJSKOM PODRUČJU PRONAĐENO 50 UGINULIH OVACA, UHIĆEN 87-GODIŠNJI VLASNIK

U MOSKVI POČEO ISPRAĆAJ BORISA NJEMCOVA, OČEKUJE SE VELIKI BROJ STRANIH DUŽNOSNIKA

NJEMAČKA JE NA REZULTATE REFORMI KOJE PREDLAŽE HRVATSKOJ ČEKALA 15 GODINA

HRVATSKA NA BLOOMBERGOVOJ LISTI MEĐU 15 NAJJADNIJIH ZEMALJA U SVIJETU

ŽUPANI: ŽUPANIJE NE TREBA UKIDATI, TREBA IM DATI VIŠE NOVCA

MMF DAJE 80 MILIJUNA DOLARA ZA BORBU PROTIV EBOLE U SIJERA LEONEU

ORBANOVE MJERE BANKARE BACILE NA KOLJENA: U 2014. MAĐARSKE BANKE IZGUBILE 1,5 MILIJARDE EURA

FRANCUSKA UVELA UREDBU PROTIV "PLANIRANOG ZASTARIJEVANJA" PROIZVODA

OBAMA: UBOJSTVO NJEMCOVA JE ZNAK POGORŠANJA KLIME U RUSIJI, LJUDI SE OSJEĆAJU UGROŽENIMA