TUZLARIJE - VIJESTI

02.08.2012. u 14:35 Broj citanja: 3489
Enes Imamović s ljubavlju o sazu i šargiji
Instrumenti sa dušom oblikuju pjesmeJedan od najpoznatijih sazlija na području Tuzlanskog kantona svakako je Enes Imamović, nastanjen u Mihatovićima kod Tuzle. Enes već 30 godina izrađuje sazove i šargije u vlastitoj radionici, a osim ljubavi prema obradi drveta, rado na svojim instrumentima zasvira. Kažu da osim talenta za sviranje vrlo lijepo interpretira pjesme iz muzičkog opusa naroda BiH.- Sam sam naučio da sviram. Najteži je bio početak jer tada niko nije htio da me nauči i pokaže mi kako se to radi jer se to smatralo vještinom koja se ljubomorno čuva. No, ja sam bio uporan i uspio sam sam da savladam vještinu sviranja saza. U ono vrijeme u Tuzli je postojalo udruženje sazlija koje je okupljalo oko 45 članova. Znanje sam sakupljao pažljivo gledajući sazlije dok sviraju ili sam ih snimao pa kod kuće satima ponavljao ono što sam uspio da otkrijem, priča Enes i ističe da se i ovde pokazala tačnom ona stara poslovica da mez buke nema nauke.

U međuvremenu, Enes je opremio radionicu i počeo je da izrađuje ove žičane instrumente.

- U početku sam pravio male šargije. Nije bilo lako, a tek je odprilike 10 instrument počeo da izgleda kako sam ja želio. Težak je vakat, svijet jedva preživljava, tako da i prodaja ide slabije. To najbolje vidim iz evidenciju prodaje koju vrijedno bilježim. Prije pet godina više su se kupovali instrumenti, ali ono što je konstantno jeste da se za kupovinu češće odlučuju starije mušterije, dok su mlađi uglavnom rijetko kad zainteresovani, kaže Enes.U danima ramazana Enesa sve češće možemo vidjeti na TV ekrenima, ali i na manifestaciji "Ljeto u Tuzli" gdje se Tuzlacima već dva puta predstavio u sklopu cjelovečernjeg koncerta KUD-a Šićki Brod, čiji je i član. Ekipu našeg portala ugostio je u svojoj kući, i za čitatelje Tuzlarija odsvirao je i dvije pjesme.Često se saz poistovjećuje sa šargijom, a ustvari radi se o dva različita instrumenta. Enes nam je pojasnio u čemu je razlika.

- Šargije su na ovim našim prostorima došle prve i malo su starije nego sazovi. Šargija ima kratku dršku, a saz dužu. Međutim, to nije najvažnija niti presudna razlika između njih. Glavna razlika je u perdetima - pragovima, koji su drugačije postavljeni kod saza nego kod šargije. Zbog toga su i tonovi koji se poslije dobijaju drugačiji. Sa šargijama se svira više izvorna muzika, a saz je malo moderniji i mora imati najmanje 17 pragova da bi se lakše sviralo, a i sevdalinka zvučala bolje. Saz je većinom za ćejf, sijela i sevdah, pojašnjava Imamović.

Za nadati da će saz i šargija, kao prepoznatljivi simboli Bosne i Bosanaca, i dalje imati značajno mjesto u našoj kulturi. I kako nam na kraju razgovora reče Enes, i njegova je želja da se mladi zainteresuju za sviranje ovih instrumenata kako bi se tradicija nastavila, a njihov zvuk i dalje slušao širom BiH.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Crna prognoza klimatskih promjena
Nestat će koraljni grebeni, New York bi mogao biti pod vodom
Prijedlog:
Dvadeset serija iz osamdesetih čiju reprizu trebamo ovog trena
BBC obilježio važnu godišnjicu nekadašnjeg simbola
U slavu - da, slavu - Yuga

28.11.2015. u 15:49
Pozorište mladih Tuzle:
Ne proizvodimo glumce, omladinu pripremamo za život i posao


TuzlarijePozorište mladih Tuzle kroz glumu, dizajn, ples, balet i muziku obrazuje i odgaja generacije omladinaca, od kojih se neki kasnije odlučuju za srodna zanimanja. Tokom proteklih godina, kroz Pozorište mladih prošlo je 3.800 osoba iz Tuzle i okoline uzrasta od šest do 30 godina, piše Anadolu Agency (AA).

OPŠIRNIJE


28.11.2015. u 15:42
Izvršena obnova hrama pored kojeg se ukopavaju pripadnici svih konfesija


TuzlarijePovodom 115 godina osveštenja Hrama svetog Velikomučenika Georgija na brdu Trnovac u Tuzli, izvršena je generalna obnova objekta, koji je nacionalni spomenik zajedno s grobljem pored hrama. Iako pravoslavno, u groblju se u skladu sa svojim običajima, ukopavaju i pripadnici drugih konfesija, što je rijedak slučaj u Bosni i Hercegovini, piše Anadolu Agency (AA).

OPŠIRNIJE


28.11.2015. u 15:22
Majstorija Zebe za pobjedu u Prijedoru!TuzlarijeU 17. kolu BHT Premijer lige Crveno - crni su gostovali u Prijedoru kod ekipe Rudara. Utakmica je okončana rezultatom 0:1 (0:0) za naš tim. Husref Musemić nije puno kalkulisao u Krajini, te je na travnjak prijedorskog stadiona izveo sljedeću postavu: Pirić, Efendić, Škahić, Mehmedagić, Ivetić, Stjepanović...

OPŠIRNIJE


28.11.2015. u 15:10
Od 3. do 5. decembra u Tuzli:
Četvrta naučna konferencija “Ekonomija integracija” ICEI 2015


TuzlarijeEkonomski fakultet u Tuzli organizator je Četvrte naučne konferencije sa internacionalanim učešćem “Ekonomija integracija” ICEI 2015: IZAZOVI EKONOMIJE U KRIZNOM OKRUŽENJU, koja će se održati 3-5. decembra, 2015. godine u Tuzli.

OPŠIRNIJE


28.11.2015. u 14:18
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Novi ministri su tu, za ministra obrazovanja Zlatana Muratovića do sada sam čula samo lijepe stvari, a najbolji mi je komentar "fino dijete, valjda ga neće pokvariti”. Neki smatraju da je vjerovatno najbolji harmonikaš u Bosni i Hercegovini pa ako bude vodio Ministarstvo bar upola dobro kao što svira, biće dobro. Evo i video zapis pa prosudite sami.

OPŠIRNIJE


28.11.2015. u 14:07
Treća Međunarodna naučno-stručna konferencija:
„Profesionalna rehabilitacija-stanje, mogućnosti i perspektive“


TuzlarijeTreća Međunarodna naučno-stručna konferencija „Profesionalna rehabilitacija-stanje, mogućnosti i perspektive“, će biti održana u periodu od 10.12.-13.12.2015. godine u Tuzli. Pored glavne teme na Konferenciji (Profesionalna rehabilitacija), biti će prezentirane i druge teme povezane sa edukacijom, liječenjem i rehabilitacijom.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Ubijen istaknuti kurdski advokat Tahir Elci: Dvije osobe ubijene u napadu u turskoj pokrajini Dijarbakir

O finansiranju projekata u BiH: Zvizdić razgovarao s guvernerom Kineske razvojne banke

VIDEO: Skupština Udruženja za zaštitu deviznih štediša: Rok za podnošenje zahtjeva za odštetu dvije godine

Sabor PDP-a u Banjoj Luci: Ivanić počasni predsjednik PDP-a, Borenoviću lidersko mjesto

Zabrinjava trend rasta oboljelih od karcinoma pluća: U regiji sve manje oboljelih od tuberkuloze

Nakon raspoređivanja ruskog sistema S-400 u Latakiji: Turska i SAD prekinule napade iz zraka na položaje IS-a

Naoružani napadači ispalili rakete na bazu: Najmanje troje mrtvih u napadu na bazu mirovnjaka u Maliju

VIDEO: Napadač se predao policiji: Tri osobe ubijene u pucnjavi u Colorado Springsu

\'May the gifts be with you\' : 20 Star Wars poklona savršenih za predstojeće praznike

FOTO: Budi u trendu: 10 modnih trendova za jesen/zimu 2015.