TUZLARIJE - VIJESTI

02.08.2012. u 14:35 Broj citanja: 1592
Enes Imamović s ljubavlju o sazu i šargiji
Instrumenti sa dušom oblikuju pjesmeJedan od najpoznatijih sazlija na području Tuzlanskog kantona svakako je Enes Imamović, nastanjen u Mihatovićima kod Tuzle. Enes već 30 godina izrađuje sazove i šargije u vlastitoj radionici, a osim ljubavi prema obradi drveta, rado na svojim instrumentima zasvira. Kažu da osim talenta za sviranje vrlo lijepo interpretira pjesme iz muzičkog opusa naroda BiH.- Sam sam naučio da sviram. Najteži je bio početak jer tada niko nije htio da me nauči i pokaže mi kako se to radi jer se to smatralo vještinom koja se ljubomorno čuva. No, ja sam bio uporan i uspio sam sam da savladam vještinu sviranja saza. U ono vrijeme u Tuzli je postojalo udruženje sazlija koje je okupljalo oko 45 članova. Znanje sam sakupljao pažljivo gledajući sazlije dok sviraju ili sam ih snimao pa kod kuće satima ponavljao ono što sam uspio da otkrijem, priča Enes i ističe da se i ovde pokazala tačnom ona stara poslovica da mez buke nema nauke.

U međuvremenu, Enes je opremio radionicu i počeo je da izrađuje ove žičane instrumente.

- U početku sam pravio male šargije. Nije bilo lako, a tek je odprilike 10 instrument počeo da izgleda kako sam ja želio. Težak je vakat, svijet jedva preživljava, tako da i prodaja ide slabije. To najbolje vidim iz evidenciju prodaje koju vrijedno bilježim. Prije pet godina više su se kupovali instrumenti, ali ono što je konstantno jeste da se za kupovinu češće odlučuju starije mušterije, dok su mlađi uglavnom rijetko kad zainteresovani, kaže Enes.U danima ramazana Enesa sve češće možemo vidjeti na TV ekrenima, ali i na manifestaciji "Ljeto u Tuzli" gdje se Tuzlacima već dva puta predstavio u sklopu cjelovečernjeg koncerta KUD-a Šićki Brod, čiji je i član. Ekipu našeg portala ugostio je u svojoj kući, i za čitatelje Tuzlarija odsvirao je i dvije pjesme.Često se saz poistovjećuje sa šargijom, a ustvari radi se o dva različita instrumenta. Enes nam je pojasnio u čemu je razlika.

- Šargije su na ovim našim prostorima došle prve i malo su starije nego sazovi. Šargija ima kratku dršku, a saz dužu. Međutim, to nije najvažnija niti presudna razlika između njih. Glavna razlika je u perdetima - pragovima, koji su drugačije postavljeni kod saza nego kod šargije. Zbog toga su i tonovi koji se poslije dobijaju drugačiji. Sa šargijama se svira više izvorna muzika, a saz je malo moderniji i mora imati najmanje 17 pragova da bi se lakše sviralo, a i sevdalinka zvučala bolje. Saz je većinom za ćejf, sijela i sevdah, pojašnjava Imamović.

Za nadati da će saz i šargija, kao prepoznatljivi simboli Bosne i Bosanaca, i dalje imati značajno mjesto u našoj kulturi. I kako nam na kraju razgovora reče Enes, i njegova je želja da se mladi zainteresuju za sviranje ovih instrumenata kako bi se tradicija nastavila, a njihov zvuk i dalje slušao širom BiH.

S.P.

(tuzlarije.net)               
Pao na stambene zgrade:
Putnički avion srušio se u Tajvanu, najmanje 47 poginulih
Dan žalosti u Nizozemskoj, SAD:
˝Zrakoplov je vjerojatno ciljan zabunom˝
U okolini Maglaja
Vodena bujica u samo nekoliko minuta poplavila kuće i školu

23.07.2014. u 20:42 Broj citanja: 302
Posjeta slanim jezerima ambasadora NR Kine u BiH Nj.E. Dong ChunfengaTuzlarijeCijenjeni gost nije krio svoje oduševljenje na svemu viđenom, prije svega ideji koja je postala stvarnost, zatim samoj uređenosti kompleksa, čistoći i salinitetu vode, a posebno mu je bilo drago da je Tuzla na ovaj način povezala svoju prošlost i sadašnjost u kojoj sada svi zajedno mogu uživati.

OPŠIRNIJE


23.07.2014. u 19:30
Prekinuta sjednica
Bez izjašnjavanja o Bloku 7 i Bloku 1


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prekinuta je nakon rasprave o Informaciji o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla, Informaciji o aktivnostima na izboru strateškog partnera za finansiranje i izgradnju TE Banovići, Bloka 1-300 MW, te o Privremenim smjernicama elektroenergetske politike Federacije BiH

OPŠIRNIJE


23.07.2014. u 19:08
U toku pripreme za 41. Sajam šljive u Gradačcu


U Gradačcu će se od 27. do 30 avgusta 2014. godine održati 41. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu.Organizatori iz Gradačakog sajma očekuju da će najstarija sajamska manifestacija u BiH biti na nivou prošlogodišnje, sa izlagačima iz BiH i inostranastva.

OPŠIRNIJE


23.07.2014. u 17:20
Druga Novinarska akademija
Fer izvještavanje u predizbornom periodu


O fer, izbalansiranom i objektivnom izvještavanju tokom preizborne kampanje govorilo na nedavno održanoj Novinarskoj akademiji – ljetnoj školi edukacije novinara, urednika i studenata novinarstva iz cijele Bosne i Hercegovine, koju organizuje Udruženje/udruga BH novinari. Ovogodišnja Novinarska akademija održana je u kampu Herzegovina Lodges na Boračkom jezeru

OPŠIRNIJE


23.07.2014. u 16:03 Broj citanja: 336
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeOve godine od toliko voća, povrća i ostalog najviše će biti buranije. Šta se može, valja reći mašala, red je, ali moglo je i nešto drugo. Nije da je ne volim, ali dovoljno mi da je jedem jednom u mjesecu uz misao "zdravo je" da mi je dosta. Uglavnom buranije, ili kako neko kaže mahuna ili mohuna je na sve strane. Niko je i ne krade, djeca idu u šljive, džanarike, jabuke, višnje, trešnje, pečenjke, ali krađa buranije još nije zabilježena.

OPŠIRNIJE


23.07.2014. u 14:58 Broj citanja: 1582
Medžlis islamske zajednice TK
Saopštenje za javnost povodom informacija o održanom iftaru u džamiji Kralj Abdullah


TuzlarijeUsljed različitih informacija vezanih za iftar koji se održao 20. jula u haremu džamije Kralj Abdullah, Medžlis Islamske zajednice u Tuzli izdaje saopštenje za javnost u kojem se kaže:
Nakon održanog iftara za nekoliko stotina vjernika u haremu džamije Kralj Abdullah pojavilo se nekoliko tekstova koji sadrže niz različitih informacija

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Nakon podizanja optužnice protiv direktora SIPA-e: Tužilaštvo BiH traži informaciju o poduzetim mjerama

Novi direktor Fondacije "Odraz" poznat istražnim organima: Protiv Samira Ćatovića vodi se nekoliko istraga

Bez izjašnjavanja o Bloku 7 TE Tuzla i Bloku 1 TE Banovići: Prekinuta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

VIDEO: Olujno nevrijeme zahvatilo maglajski kraj: U Jablanici i Bijeloj Ploči poplavljeno 50 kuća

U zemlji proglašen nacionalni dan žalosti: Avioni s 40 holandskih žrtava iz Ukrajine sletjeli u Eindoven

U avionu bila 54 putnika i četiri člana posade: Desetine poginulih u padu aviona na Tajvanu

UN razmatra mogućnost međunarodne zaštite Palestinaca: Vijeće za ljudska prava UN-a o palestinskom zahtjevu

VIDEO: Lejletul-kadr - noć iskrene pobožnosti: Muslimani večeras obilježavaju 27. noć ramazana

U Mostaru brojne svečanosti povodom godišnjice: Na današnji dan prije 10 godina otvoren obnovljeni Stari most

ŽELE SMANJITI OVISNOST O RUSKOM PLINU: EUROPSKA KOMISIJA PREDLAŽE POVEĆANJE UŠTEDE ENERGIJE ZA 30 POSTO DO 2030.

PREKINUTA POTRAGA ZA FRANCUSKINJOM KOJA JE NESTALA TIJEKOM FESTIVALA PSIHODELIČNE GLAZBE KRAJ SLUNJA

RASTE BROJ ŽRTAVA U GAZI, UN: IZRAEL JE MOŽDA POČINIO RATNE ZLOČINE UBIJAJUĆI CIVILE

IRAČKI PARLAMENT ODGODIO IZBOR PREDSJEDNIKA IRAKA: TKO ĆE NASLIJEDITI TALABANIJA?

OVAKO MJESTO PADA MALEZIJSKOG ZRAKOPLOVA IZGLEDA NA SATELITSKIM SNIMKAMA

NJEMAČKI RONILAC POGINUO NA CRESU

MAJKA POGINULIH DJEČAKA: "SIN ME PITAO - ŠTO AKO SE AVION SRUŠI, A JA SAM GA PUSTILA DA POLETI... ZAŠTO?"

SUKOBI SE NASTAVLJAJU UKRAJINCI TVRDE: DVA UKRAJINSKA BORBENA AVIONA SRUŠENA SU RAKETAMA IZ RUSIJE

RASPUŠTENA BUGARSKA VLADA, RASPISANI PRIJEVREMENI IZBORI

BAN KI-MOON: SRCE MI KRVARI ZBOG UBIJENE DJECE U GAZI

UBOJSTVO U FRANKFURTU: LIJEPOJ SRPKINJI PREREZAN VRAT JER SE PREVIŠE ŠMINKALA I DOTJERIVALA?

U BOMBAŠKIM NAPADIMA NA SJEVERU NIGERIJE UBIJENE NAJMANJE 82 OSOBE

TREBAJU LI SE I U HRVATSKOJ RAZBIJATI IZLOZI, PALITI AUTOMOBILI I UBIJATI LJUDI PO ULICAMA?

PAO NA STAMBENE ZGRADE: PUTNIČKI AVION SRUŠIO SE U TAJVANU, NAJMANJE 47 POGINULIH