TUZLARIJE - VIJESTI

02.08.2012. u 14:35 Broj citanja: 4034
Enes Imamović s ljubavlju o sazu i šargiji
Instrumenti sa dušom oblikuju pjesmeJedan od najpoznatijih sazlija na području Tuzlanskog kantona svakako je Enes Imamović, nastanjen u Mihatovićima kod Tuzle. Enes već 30 godina izrađuje sazove i šargije u vlastitoj radionici, a osim ljubavi prema obradi drveta, rado na svojim instrumentima zasvira. Kažu da osim talenta za sviranje vrlo lijepo interpretira pjesme iz muzičkog opusa naroda BiH.- Sam sam naučio da sviram. Najteži je bio početak jer tada niko nije htio da me nauči i pokaže mi kako se to radi jer se to smatralo vještinom koja se ljubomorno čuva. No, ja sam bio uporan i uspio sam sam da savladam vještinu sviranja saza. U ono vrijeme u Tuzli je postojalo udruženje sazlija koje je okupljalo oko 45 članova. Znanje sam sakupljao pažljivo gledajući sazlije dok sviraju ili sam ih snimao pa kod kuće satima ponavljao ono što sam uspio da otkrijem, priča Enes i ističe da se i ovde pokazala tačnom ona stara poslovica da mez buke nema nauke.

U međuvremenu, Enes je opremio radionicu i počeo je da izrađuje ove žičane instrumente.

- U početku sam pravio male šargije. Nije bilo lako, a tek je odprilike 10 instrument počeo da izgleda kako sam ja želio. Težak je vakat, svijet jedva preživljava, tako da i prodaja ide slabije. To najbolje vidim iz evidenciju prodaje koju vrijedno bilježim. Prije pet godina više su se kupovali instrumenti, ali ono što je konstantno jeste da se za kupovinu češće odlučuju starije mušterije, dok su mlađi uglavnom rijetko kad zainteresovani, kaže Enes.U danima ramazana Enesa sve češće možemo vidjeti na TV ekrenima, ali i na manifestaciji "Ljeto u Tuzli" gdje se Tuzlacima već dva puta predstavio u sklopu cjelovečernjeg koncerta KUD-a Šićki Brod, čiji je i član. Ekipu našeg portala ugostio je u svojoj kući, i za čitatelje Tuzlarija odsvirao je i dvije pjesme.Često se saz poistovjećuje sa šargijom, a ustvari radi se o dva različita instrumenta. Enes nam je pojasnio u čemu je razlika.

- Šargije su na ovim našim prostorima došle prve i malo su starije nego sazovi. Šargija ima kratku dršku, a saz dužu. Međutim, to nije najvažnija niti presudna razlika između njih. Glavna razlika je u perdetima - pragovima, koji su drugačije postavljeni kod saza nego kod šargije. Zbog toga su i tonovi koji se poslije dobijaju drugačiji. Sa šargijama se svira više izvorna muzika, a saz je malo moderniji i mora imati najmanje 17 pragova da bi se lakše sviralo, a i sevdalinka zvučala bolje. Saz je većinom za ćejf, sijela i sevdah, pojašnjava Imamović.

Za nadati da će saz i šargija, kao prepoznatljivi simboli Bosne i Bosanaca, i dalje imati značajno mjesto u našoj kulturi. I kako nam na kraju razgovora reče Enes, i njegova je želja da se mladi zainteresuju za sviranje ovih instrumenata kako bi se tradicija nastavila, a njihov zvuk i dalje slušao širom BiH.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 I ne vidjeh je a oni je povlače (bh. radnik)
Novčanice od 500 eura povlače se iz upotrebe
Ostrvo Berdsi, tri kilometra od velške obale
Misteriozno ostrvo sa četvero živih i 20.000 mrtvih
Prije 36 godina život u Jugoslaviji nakratko je stao:
Ovako je svijet dočekivao Tita

05.05.2016. u 13:54
Spahić: Mi moramo pobijediti, Sarajevu dovoljan i bod!


TuzlarijeSloboda se pobjedom protiv Travnika vratila u igru za naslov prvaka, mada je prednost Zrinjskog i dalje velika. No, korak je bliže Evropskoj ligi. "Pobjeda u Travniku vrijedna je zbog psihološkog oporavka ekipe, nakon šoka izazvanog porazom protiv Drine. Na teškom terenu bolje smo se snašli", kazao je Amir Spahić, pomoćni trener Slobode.

OPŠIRNIJE


05.05.2016. u 13:30 Broj citanja: 1478
Tuzlanski otvoreni centar:
Počela cyber kampanja #‎PodržavamLGBTIosobe‬


Povodom 17. maja, Međunarodnog dana protiv homofobije i transfobije, Tuzlanski otvoreni centar pokrenuo je cyber kampanju pod nazivom ‪#‎PodržavamLGBTIosobe‬ čiji je cilj da svojom podrškom učinite da LGBTI osobe ne osjećaju da su same/i i da se ohrabre svi građani da stvore plodan prostor za odupiranje svakodnevnoj homofobiji, bifobiji i transfobiji.

OPŠIRNIJE


05.05.2016. u 13:03
U Tuzli obilježavanje Majčinog dana i bazar na mostu s kipovima


Nevladina organizacija Nova ženska inicijativa iz Tuzle raznovrsnim aktivnostima obilježit će u naredna dva dana 6. maj, Majčin dan, svjetski dan posvećen majkama i majčinstvu. Toga dana u Tuzli će biti upriličen okrugli sto o temi "Majke majkama", na kojem će se govoriti o majčinstvu, njezi i odgoju djece.

OPŠIRNIJE


05.05.2016. u 12:47
Planinarsko društvo Konjuh Tuzla
Poziv na 10. Memorijalni prelaz ˝Borina staza˝ 07.05.2016.TuzlarijePlaninarsko društvo Konjuh Tuzla poziva prijatelje planinare i građane na 10. Memorijalni prelaz "Borina staza" u spomen na planinare Milana Georgijevića i Boru Ljubića.

OPŠIRNIJE


05.05.2016. u 12:24
Najava prvog stručnog sastanka UDAP-a u BiH sa međunarodnim učešćem
˝Poremećaji ličnosti u adolescentnom dobu˝


TuzlarijeU organizaciji Klinike za psihijatriju UKC Tuzla i Udruženja za dječiju i adolescentnu psihijatriju u BiH, 5. maja 2016. godine, održat će se Prvi stručni sastanak UDAP-e u Bosni i Hercegovini sa međunarodnim učešćem.

OPŠIRNIJE


05.05.2016. u 10:47
Obavještenje
Izgubljen ključ od automobila Toyota AvensisČitalac M.H. je zamolio da na portalu objavimo da je jučer izgubljen ključ od automobila Toyota Avensis na lokaciji pasarela – pozorište.

Kontakt telefon vlasnika je: 061 709 639.

Poštenom pronalazaču slijedi nagrada!OSTALE VIJESTI
Drugi dan Sarajevo Business Foruma: Potpisano nekoliko memoranduma o saradnji

Održana sjednica Vijeća ministara: Zakon o sprečavanju pranja novca usklađen s preporukama FATF-a

Sjednica Skupštine saveza Udruženja penzionera ZDK: O stanju u mirovinskom fondu i isplati mirovina

Sve je više onih koji obroke traže u narodnim kuhinjama: Radnici propalih krajiških firmi još čekaju naknade

VIDEO: Za zloupotrebu položaja i korupciju: Počelo suđenje Jerku Ivankoviću Lijanoviću

Pogibiju potvrdio i Washington: Ubijen Neil Prakash, najopasniji operativac "Islamske države"

Zbog šumskog požara proglašeno vanredno stanje: U kanadskoj provinciji Alberta evakuisano 88.000 stanovnika

Ponovljeni izbori na 15 biračkih mjesta: Vučić proglasio pobjedu, DSS-Dveri u Parlamentu Srbije

Najzagonetnija i najtajanstvenija faza ljudskog razvoja: U laboratoriju razvili ljudski embrij do 13. dana

Nogometaši BiH zadržali 20. mjesto: BiH i dalje najbolja selekcija u regionu na FIFA-inoj rang listi
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 55 minuta
Osnovana radna grupa za procjenu opasnosti od sudara dronova i zrakoplova
Objavljeno prije sat vremena
Kremlj: Ponovno oživljavanje moćne Rusije nikome nije prijetnja
Objavljeno prije sat vremena
Veliki uspjeh znanstvenika: U laboratoriju razvili ljudski embrij do 13. dana
Objavljeno prije sat vremena
Regrutirao za ISIS: Ubijen najtraženiji australski terorist
Objavljeno prije 4 sata
London na izborima: Hoće li prvi put u povijesti musliman postati gradonačelnik?
Objavljeno prije 5 sati
Čelnici Europske unije s papom Franjom razgovaraju o migrantskoj krizi