TUZLARIJE - VIJESTI

02.08.2012. u 14:35 Broj citanja: 4203
Enes Imamović s ljubavlju o sazu i šargiji
Instrumenti sa dušom oblikuju pjesmeJedan od najpoznatijih sazlija na području Tuzlanskog kantona svakako je Enes Imamović, nastanjen u Mihatovićima kod Tuzle. Enes već 30 godina izrađuje sazove i šargije u vlastitoj radionici, a osim ljubavi prema obradi drveta, rado na svojim instrumentima zasvira. Kažu da osim talenta za sviranje vrlo lijepo interpretira pjesme iz muzičkog opusa naroda BiH.- Sam sam naučio da sviram. Najteži je bio početak jer tada niko nije htio da me nauči i pokaže mi kako se to radi jer se to smatralo vještinom koja se ljubomorno čuva. No, ja sam bio uporan i uspio sam sam da savladam vještinu sviranja saza. U ono vrijeme u Tuzli je postojalo udruženje sazlija koje je okupljalo oko 45 članova. Znanje sam sakupljao pažljivo gledajući sazlije dok sviraju ili sam ih snimao pa kod kuće satima ponavljao ono što sam uspio da otkrijem, priča Enes i ističe da se i ovde pokazala tačnom ona stara poslovica da mez buke nema nauke.

U međuvremenu, Enes je opremio radionicu i počeo je da izrađuje ove žičane instrumente.

- U početku sam pravio male šargije. Nije bilo lako, a tek je odprilike 10 instrument počeo da izgleda kako sam ja želio. Težak je vakat, svijet jedva preživljava, tako da i prodaja ide slabije. To najbolje vidim iz evidenciju prodaje koju vrijedno bilježim. Prije pet godina više su se kupovali instrumenti, ali ono što je konstantno jeste da se za kupovinu češće odlučuju starije mušterije, dok su mlađi uglavnom rijetko kad zainteresovani, kaže Enes.U danima ramazana Enesa sve češće možemo vidjeti na TV ekrenima, ali i na manifestaciji "Ljeto u Tuzli" gdje se Tuzlacima već dva puta predstavio u sklopu cjelovečernjeg koncerta KUD-a Šićki Brod, čiji je i član. Ekipu našeg portala ugostio je u svojoj kući, i za čitatelje Tuzlarija odsvirao je i dvije pjesme.Često se saz poistovjećuje sa šargijom, a ustvari radi se o dva različita instrumenta. Enes nam je pojasnio u čemu je razlika.

- Šargije su na ovim našim prostorima došle prve i malo su starije nego sazovi. Šargija ima kratku dršku, a saz dužu. Međutim, to nije najvažnija niti presudna razlika između njih. Glavna razlika je u perdetima - pragovima, koji su drugačije postavljeni kod saza nego kod šargije. Zbog toga su i tonovi koji se poslije dobijaju drugačiji. Sa šargijama se svira više izvorna muzika, a saz je malo moderniji i mora imati najmanje 17 pragova da bi se lakše sviralo, a i sevdalinka zvučala bolje. Saz je većinom za ćejf, sijela i sevdah, pojašnjava Imamović.

Za nadati da će saz i šargija, kao prepoznatljivi simboli Bosne i Bosanaca, i dalje imati značajno mjesto u našoj kulturi. I kako nam na kraju razgovora reče Enes, i njegova je želja da se mladi zainteresuju za sviranje ovih instrumenata kako bi se tradicija nastavila, a njihov zvuk i dalje slušao širom BiH.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 VIDEO:
Ovako se snimaju reklame za automobile - bez ijednog auta!
Pobjeda nad Islamskom državom u strateški važnom gradu
Iračke snage proglasile kraj bitke za Faludžu
VIDEO:
Virtualno putovanje kroz najveću špilju na svijetu

27.06.2016. u 11:29
˝Petrovska simfonija˝ pobrala aplauze Tuzlaka


Kao uvod u manifestaciju "Petrovo u Tuzli" kojom se obilježavaju dani patrona župe Soli, sinoć je u dvorištu tuzlanskog Franjevačkog samostana upriličen koncert klasične glazbe pod nazivom "Petrovska simfonija". Nastupio je Simfonijski orkestar iz Mostara pod dirigentskom palicom maestra Damira Bunoze.

OPŠIRNIJE


27.06.2016. u 09:39 Broj citanja: 397
Spisak omladinskih udruženja Grada Tuzla
Stalni poziv omladinskim udruženjima za upisTuzlarijeSlužba za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla poziva omladinska udruženja koja imaju sjedište ili registriran ured na području Grada Tuzla da izvrše upis u spisak omladinskih udruženja Grada Tuzla.

OPŠIRNIJE


27.06.2016. u 08:21 Broj citanja: 835Tuzlarije


OPŠIRNIJE


27.06.2016. u 08:07 Broj citanja: 1587
Najnovije vijesti iz svijetaTuzlarije

OPŠIRNIJE


27.06.2016. u 07:00 Broj citanja: 611
Rock´N´War:
Film Damira Pirića nagrađen na festivalu u Beogradu


TuzlarijeFilm Rock´N´War, autora i režisera Damira Pirića iz Tuzle osvojio je nagradu publike na festivalu Dok´N´Ritam, koji je održan u Beogradu (Srbija) od 23. do 26. juna. Na festivalu su prikazana dokumentarna ostvarenja koja se bave različitim muzičkim žanrovima i autorima.

OPŠIRNIJE


27.06.2016. u 02:02 Broj citanja: 733
˝Vive Žene˝ obilježile Međunarodni dan podrške žrtvama torture


TuzlarijeU organizaciji Udruženja građana "Vive Žene" Tuzla u nedjelju je na Slanoj Banji upriličena manifestacija u povodu obilježavanja 26. juna – Međunarodnog dana podrške žrtvama torture. Cilj je podsjetiti javnost u BiH na posljedice torture iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini i na prisustvo torture danas u svijetu.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Na sjednici o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju: Ima li dogovora među članovima Predsjedništva BiH?

Sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Zakon o Javnom RTV sistemu skinut sa dnevnog reda

Više od 70 Bošnjaka zatvoreno u kuću i spaljeno: 24 godine od zločina nad bošnjačkim civilima na Bikavcu

VIDEO: Kantonalni sud u Sarajevu poništio dozvolu: Neće biti izgradnje HE na Ljutoj bez saglasnosti lokalne zajednice

VIDEO: Dobre ideje koje su primjenjive u praksi u BiH: Senad Alibegović u Federaciji plus o StartUp Acceleratoru

VIDEO: Spašen 25-godišnji mladić: Dvije djevojčice se utopile u Drini kod Bijeljine

Predstoje pregovori stranaka, a možda i novi izbori: Š panija: Desnici najviše glasova, ali ne i poslanička većina

VIDEO: Ankete pokazale da 52% Š kota želi nezavisnost: Premijerka Š kotske: Ujedinjeno Kraljevstvo više ne postoji

VIDEO: Drugi u grupi D, u nokaut fazi igraju protiv Australije: SP: Kadetska reprezetacija BiH uvjerljiva protiv Južne Koreje

Atletska reprezentacija BiH se okitila sa nekoliko medalja: Završeno Balkansko prvenstvo u Rumuniji: Oboren državni rekord
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 45 minuta
U jednom danu spašeno više od 3.000 izbjeglica na Mediteranu
Objavljeno prije 55 minuta
Švicarci bi se mogli naći u neobranom grožđu, a sve zbog Brexita
Objavljeno prije sat vremena
U najnovijim zračnim napadima u Siriji ubijeno 25 djece
Objavljeno prije 2 sata
Neonacisti prosvjedovali u Kaliforniji pa došlo do sukoba s antifašistima, dvoje ljudi kritično
Objavljeno prije 2 sata
Papa Franjo: Kršćani bi trebali homoseksualce zamoliti za oprost
Objavljeno prije 2 sata
Turski i palestinski predsjednici dogovorili poboljšanje humanitarne situacije u Gazi