TUZLARIJE - VIJESTI

02.08.2012. u 14:35 Broj citanja: 3218
Enes Imamović s ljubavlju o sazu i šargiji
Instrumenti sa dušom oblikuju pjesmeJedan od najpoznatijih sazlija na području Tuzlanskog kantona svakako je Enes Imamović, nastanjen u Mihatovićima kod Tuzle. Enes već 30 godina izrađuje sazove i šargije u vlastitoj radionici, a osim ljubavi prema obradi drveta, rado na svojim instrumentima zasvira. Kažu da osim talenta za sviranje vrlo lijepo interpretira pjesme iz muzičkog opusa naroda BiH.- Sam sam naučio da sviram. Najteži je bio početak jer tada niko nije htio da me nauči i pokaže mi kako se to radi jer se to smatralo vještinom koja se ljubomorno čuva. No, ja sam bio uporan i uspio sam sam da savladam vještinu sviranja saza. U ono vrijeme u Tuzli je postojalo udruženje sazlija koje je okupljalo oko 45 članova. Znanje sam sakupljao pažljivo gledajući sazlije dok sviraju ili sam ih snimao pa kod kuće satima ponavljao ono što sam uspio da otkrijem, priča Enes i ističe da se i ovde pokazala tačnom ona stara poslovica da mez buke nema nauke.

U međuvremenu, Enes je opremio radionicu i počeo je da izrađuje ove žičane instrumente.

- U početku sam pravio male šargije. Nije bilo lako, a tek je odprilike 10 instrument počeo da izgleda kako sam ja želio. Težak je vakat, svijet jedva preživljava, tako da i prodaja ide slabije. To najbolje vidim iz evidenciju prodaje koju vrijedno bilježim. Prije pet godina više su se kupovali instrumenti, ali ono što je konstantno jeste da se za kupovinu češće odlučuju starije mušterije, dok su mlađi uglavnom rijetko kad zainteresovani, kaže Enes.U danima ramazana Enesa sve češće možemo vidjeti na TV ekrenima, ali i na manifestaciji "Ljeto u Tuzli" gdje se Tuzlacima već dva puta predstavio u sklopu cjelovečernjeg koncerta KUD-a Šićki Brod, čiji je i član. Ekipu našeg portala ugostio je u svojoj kući, i za čitatelje Tuzlarija odsvirao je i dvije pjesme.Često se saz poistovjećuje sa šargijom, a ustvari radi se o dva različita instrumenta. Enes nam je pojasnio u čemu je razlika.

- Šargije su na ovim našim prostorima došle prve i malo su starije nego sazovi. Šargija ima kratku dršku, a saz dužu. Međutim, to nije najvažnija niti presudna razlika između njih. Glavna razlika je u perdetima - pragovima, koji su drugačije postavljeni kod saza nego kod šargije. Zbog toga su i tonovi koji se poslije dobijaju drugačiji. Sa šargijama se svira više izvorna muzika, a saz je malo moderniji i mora imati najmanje 17 pragova da bi se lakše sviralo, a i sevdalinka zvučala bolje. Saz je većinom za ćejf, sijela i sevdah, pojašnjava Imamović.

Za nadati da će saz i šargija, kao prepoznatljivi simboli Bosne i Bosanaca, i dalje imati značajno mjesto u našoj kulturi. I kako nam na kraju razgovora reče Enes, i njegova je želja da se mladi zainteresuju za sviranje ovih instrumenata kako bi se tradicija nastavila, a njihov zvuk i dalje slušao širom BiH.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Prvi put u povijesti mjerenja:
Tri velika uragana istovremeno haraju Pacifikom
Glavni cilj borba protiv ˝Islamske države˝
Rusija započela direktnu vojnu intervenciju u Siriji
VIDEO: Održane MTV Video Music Awards
Dodjela nagrada bila je sve samo ne dosadna

02.09.2015. u 00:56
Najava promocije knjige ˝Treći život˝


TuzlarijeU srijedu 2. septembra 2015. godine u 17.30 u Galeriji Mandžić u Tuzli bit će upriličena promocija knjige "Treći život" autora Milorada Pejića. Izdavač je BMG Bosanska medijska grupa. O knjizi će govoriti Nedžad Ibrahimović, Ferida Duraković i Mehmed Pargan.

OPŠIRNIJE


01.09.2015. u 23:02
Na Panonskim jezerima od početka sezone prodato 353.000 ulaznica


TuzlarijeZvanična sezona kupanja na kompleksu Panonskih jezera u Tuzli jučer je završena, međutim jezera su još uvijek otvorena za kupače. U augustu glavnu turističku destinaciju Tuzlanskog kantona posjetilo je 142.000 gostiju, potvrdio je za Fenu direktor JKP "Panonika" Tuzla Maid Porobić. Iako je sezona sa 31. augustom završena, Panonska jezera su još uvijek otvorena.

OPŠIRNIJE


01.09.2015. u 18:20 Broj citanja: 302
Prvi dan škole
Važan dan za djecu i roditelje


Danas je počela nova školska 2015/16. godina. Prvi dan škole posebno je važan za prvačiće. Njima je sve novo, prvi ozbiljniji koraci u životu. Brojni prvačići danas su, posebno odjeveni za prvi dan škole, sa novim torbama i školskim priborom, prvi put čuli školsko zvono, upoznali učitelje/ce, nove prijatelje. Bilo je i smijeha i suza. Dan pun uzbuđenja kako za njih tako i za njihove roditelje, staratelje, rodbinu i sve koji su ih danas ispratili do škole.

OPŠIRNIJE


01.09.2015. u 17:52
Iz Biltena MUP-a
Nakon sudara dvije osobe zadobile teške tjelesne povrede


Jučer oko 16.55 sati na dionici magistralnog puta M-1.8 Tuzla-Orašje, u naselju Dobrnja, Grad Tuzla, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali pmv. „Transporter“, kojim je upravljao S.M., rođen 1966. godine iz Srebrenika i pmv. „Golf 4“, kojim je upravljala N.F., rođena 1987. godine iz Tuzle.

OPŠIRNIJE


01.09.2015. u 17:43
Vlada TK
Sufinansiranje troškova prijevoza osnovaca


Vlada TK donijela Odluku o utvrđivanju kriterija za sufinansiranje troškova prijevoza učenika osnovnih škola za period septembar-decembar školske 2015/16. godine. Odlukom je odobreno sufinansiranje troškova linijskog i vanlinijskog prijevoza u iznosu od 50% mjesečne karte u linijskom prijevozu, odnosno 50% iznosa utvrđenog pismenim ugovorom između prijevoznika i korisnika usluga prijevoza u vanlinijskom prijevozu.

OPŠIRNIJE


01.09.2015. u 17:30
Gradska uprava poziva na prezentaciju
“Mogućnosti izvoza goveđeg mesa u Republiku Tursku”Obavještavaju se zainteresirani proizvođači, kao i građani koji imaju uslove za pokretanje poljoprivredne proizvodnje, u segmentu proizvodnje goveđeg mesa-tova junadi, da gradska uprava Grada Tuzla aktivno prati pozitivna dešavanja na planu odobrenog izvoza značajnih količina svježeg goveđeg mesa u Republiku Tursku

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Za zločine počinjene u selu Trusina kod Konjica: Bojadžiću, Memiću i Hodžiću ukupno 37 godina zatvora

FTV saznaje: U središtu istrage vrlo sumnjive nabavke: Afera \'GRAS\': Uhapšeni Ibrahim Jusufranić i njegova dva saradnika

VIDEO: U očekivanju konačne odluke o izvozu bh. mlijeka : Domaći mljekari protestuju, Brisel prikuplja informacije

VIDEO: Neće učestvovati u \'pijačnoj raspodjeli fotelja u BiH\': BPS se povlači iz razgovora o formiranju vlada na svim nivoima

VIDEO: Ekipa FTV-a u posjeti Horgošu : \'Zidovi u 21. vijeku u Evropi ne smiju da postoje\'

VIDEO: Protest roditelja bošnjačke djece prvog dana škole : Kotorsko bez bosanskog jezika

VIDEO: Održan sastanak u cilju zaštite: Hrvatska nastavlja pripremati teren za odlaganje nuklearnog otpada

Mađarska istakla \'fleksibilniji stav Njemačke prema Sirijcima\': Merkel: Nismo krivi za priliv migranata u Mađarsku

VIDEO: Traži se trajni model finansiranja institucija kulture: Memorandum o razumijevanju bez podrške iz RS-a

Predstavljamo Grupu A na Eurobasketu: Francuska prvi favorit za zlato, BiH traži prolazak dalje

MINISTAR OBRANE SAD-A: SJEVERNA KOREJA NEMA NIKAKVIH IZGLEDA U RATU PROTIV JUŽNE KOREJE

NOVINARI OTKRILI TAJNU OPERACIJU: CIA I AMERIČKI SPECIJALCI DRONOVIMA UBIJAJU VOĐE ISIS-A U SIRIJI

U AUSTRIJI PRONAĐENO 24 MALOLJETNIH IZBJEGLICA NAGURANIH U KOMBI

ŠTO JOHN MCCAIN RADI NA FOTKI S KALIFOM ISIL-A AL-BAGDADIJEM?

FAKULTET U TEKSASU IZGUBIO PAKET S RADIOAKTIVNIM MATERIJALOM

ZBOG RUSKE SIGURNOSNE PRIJETNJE OTVORENO 6 ZAPOVJEDNIH CENTARA NATO-A NA ISTOKU EUROPE

U BELGIJI NETRAGOM NESTALO PREKO 300.000 KOMADA ORUŽJA

VLASNICIMA TRGOVINE U BIH GRAFITOM PORUČILI: "MARŠ U SRBIJU"

TURSKI VOJNIK UBIJEN NA GRANICI SA SIRIJOM

AZERBAJDŽANSKA NOVINARKA POZNATA PO ISTRAŽIVANJU KORUPCIJE OSUĐENA NA 7,5 GODINA ZATVORA

DŽIHADISTI U IRAKU KORISTE AMERIČKE PUŠKE I VOZE NJIHOVE "HUMMERE"

HRVATSKI VOJNICI OTPUTOVALI U AFGANISTAN U MIROVNU MISIJU

SLOVENSKA TELEVIZIJA TVRDI DA DUŽNOSNICI EU PODUPIRU NASTAVAK ARBITRAŽE

AZILANTI U NJEMAČKOJ MJESEČNO DOBIVAJU 143 EURA, A U ŠVEDSKOJ DO ČAK 225 EURA

U EUROPU POKUŠAO UĆI SAKRIVEN ISPOD HAUBE AUTOMOBILA

EUROPSKA KOMISIJA: HRVATSKA I SLOVENIJA MORAT ĆE NAĆI ZAJEDNIČKO RJEŠENJE NAKON PIRANGATEA