TUZLARIJE - VIJESTI

02.08.2012. u 14:35 Broj citanja: 2814
Enes Imamović s ljubavlju o sazu i šargiji
Instrumenti sa dušom oblikuju pjesmeJedan od najpoznatijih sazlija na području Tuzlanskog kantona svakako je Enes Imamović, nastanjen u Mihatovićima kod Tuzle. Enes već 30 godina izrađuje sazove i šargije u vlastitoj radionici, a osim ljubavi prema obradi drveta, rado na svojim instrumentima zasvira. Kažu da osim talenta za sviranje vrlo lijepo interpretira pjesme iz muzičkog opusa naroda BiH.- Sam sam naučio da sviram. Najteži je bio početak jer tada niko nije htio da me nauči i pokaže mi kako se to radi jer se to smatralo vještinom koja se ljubomorno čuva. No, ja sam bio uporan i uspio sam sam da savladam vještinu sviranja saza. U ono vrijeme u Tuzli je postojalo udruženje sazlija koje je okupljalo oko 45 članova. Znanje sam sakupljao pažljivo gledajući sazlije dok sviraju ili sam ih snimao pa kod kuće satima ponavljao ono što sam uspio da otkrijem, priča Enes i ističe da se i ovde pokazala tačnom ona stara poslovica da mez buke nema nauke.

U međuvremenu, Enes je opremio radionicu i počeo je da izrađuje ove žičane instrumente.

- U početku sam pravio male šargije. Nije bilo lako, a tek je odprilike 10 instrument počeo da izgleda kako sam ja želio. Težak je vakat, svijet jedva preživljava, tako da i prodaja ide slabije. To najbolje vidim iz evidenciju prodaje koju vrijedno bilježim. Prije pet godina više su se kupovali instrumenti, ali ono što je konstantno jeste da se za kupovinu češće odlučuju starije mušterije, dok su mlađi uglavnom rijetko kad zainteresovani, kaže Enes.U danima ramazana Enesa sve češće možemo vidjeti na TV ekrenima, ali i na manifestaciji "Ljeto u Tuzli" gdje se Tuzlacima već dva puta predstavio u sklopu cjelovečernjeg koncerta KUD-a Šićki Brod, čiji je i član. Ekipu našeg portala ugostio je u svojoj kući, i za čitatelje Tuzlarija odsvirao je i dvije pjesme.Često se saz poistovjećuje sa šargijom, a ustvari radi se o dva različita instrumenta. Enes nam je pojasnio u čemu je razlika.

- Šargije su na ovim našim prostorima došle prve i malo su starije nego sazovi. Šargija ima kratku dršku, a saz dužu. Međutim, to nije najvažnija niti presudna razlika između njih. Glavna razlika je u perdetima - pragovima, koji su drugačije postavljeni kod saza nego kod šargije. Zbog toga su i tonovi koji se poslije dobijaju drugačiji. Sa šargijama se svira više izvorna muzika, a saz je malo moderniji i mora imati najmanje 17 pragova da bi se lakše sviralo, a i sevdalinka zvučala bolje. Saz je većinom za ćejf, sijela i sevdah, pojašnjava Imamović.

Za nadati da će saz i šargija, kao prepoznatljivi simboli Bosne i Bosanaca, i dalje imati značajno mjesto u našoj kulturi. I kako nam na kraju razgovora reče Enes, i njegova je želja da se mladi zainteresuju za sviranje ovih instrumenata kako bi se tradicija nastavila, a njihov zvuk i dalje slušao širom BiH.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Teroristički napad u Zvorniku:
Naoružani muškarac vičući ˝Allahu ekber˝ upao u postaju i ubio policajca
Himalaji:
Pogledajte snimak lavine koja proždire alpinističke kampove
Krstarenje rijekom Manavgat
Novinarke u magiji orijentalnog plesa

28.04.2015. u 08:41
Čitalac javlja
Izgubljen novčanik sa dokumentima na ime Jašarević SenadaPrenosimo kratku poruku našeg čitaoca: Moli se pošten pronalazač ako slučajno nađe novčanik izgubljen u Ulici Miroslava Krleže, u blizini tržnog centra u Ulici Armije BiH (Skojevska), u kojem su dokumenti na ime Jašarević Senada, neka javi na br: 061/234-348, slijedi nagrada28.04.2015. u 08:00
Takmičenje mladih DJ-a
Tuzlak Vanja Stevanović predstavlja BiH


TuzlarijeDrugu godinu za redom Tuzlak Vanja Stevanović predstavljat će BiH na završnom Burn residency takmičenju najboljih madih DJ-a elektronske muzike. On je u subotu, 25. aprila, u okviru završnog kruga kvalifikacija Burn residency takmičenja, izabran je za najboljeg mladog DJ-a u BiH, čime je stekao pravo učešća na svjetskoj završnici Burn residency takmičenja ovog ljeta na Ibizi.

OPŠIRNIJE


28.04.2015. u 00:04 Broj citanja: 5191
Dogodilo se u svijetu na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Iako se bavimo isključivo lokalnim i bh. temama, rubriku "Vijesti iz svijeta" objavljujemo od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u svijetu bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


27.04.2015. u 22:58 Broj citanja: 339
Kemer u Turskoj
Odlično mjesto za porodični odmor


TuzlarijeU katalogu Golden Toursa iz Tuzle pronaći ćete raznovrsnu ponudu za ljetovanje, u koju su uvrštene i hit ljetne destinacije sa direktnim letovima iz Tuzle od kojih posebno izdvajamo prekrasnu Tursku. Pisali smo o Alanji, Sideu, Manavgatu, a na red je došao i grad Kemer na Antalijskoj rivijeri, gdje je naša ekipa boravila na sedmodnevnom studijskom putovanju.

OPŠIRNIJE


27.04.2015. u 19:58
Najava
Radionica “Mobing – prepoznajmo, prijavimo, prevenirajmo”


U okviru Projekta „Mobing-informišite se i prepoznajte“ Udruženje „HO HORIZONTI“ organizuje ciklus od 8 (osam) radionica za zaposlene žene u privatnim i javnim preduzećima u Tuzlanskom kantonu, sa ciljem doprinosa prevenciji mobinga na Tuzlanskom kantonu kroz podizanje javne svijesti o postojanju i prepoznavanju mobinga

OPŠIRNIJE


27.04.2015. u 18:08
NUB ˝Derviš Sušić˝
„Sandžački sudski proces 1990 – 1995“, autora Zumbera MuratovićaU organizaciji BZK „Preporod“ TK i Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka Tuzlanskog kantona u subotu 24.aprila u sali Biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla upriličena je promocija knjige „Sandžački sudski proces 1990 – 1995“, autora Zumbera Muratovića.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Napadač Nerdin Ibrić savladan i ubijen: Napad na policijsku stanicu u Zvorniku, ubijen policajac

VIDEO: Proglašenje stupa na snagu danom donošenja: Proglašena epidemija zaraznog trovanja hranom na području KS

Do 10. juna će biti osigurana sredstva za uvezivanje staža: Novalić primio bivše radnike preduzeća "Krivaja"

Predstavnike "Aide" primio resorni ministar Srđan Mićanović: Vlada TK-a radi na rješavanju problema radnika „Aide“

Zvizdić upoznao Jaglanda s prioritetima VM BiH: "Predsjedavanje Vijećem Evrope shvatamo kao veliku čast"

VIDEO: Različito tumačenje zakona posvađalo ministre: Četvrta sjednica Vlade FBiH trebala bi se održati u četvrtak

VIDEO: Novi detalji u istrazi protiv Hamdije Lipovače: Bivši premijer USK-a osim kuće na moru, vlasnik i stana u Zagrebu

VIDEO: Spasioci stigli do prvih himalajskih sela: Broj žrtava razornog zemljotresa popeo se na 3.617 osoba

UNICEF upozorava na razmjere katastrofe u Nepalu: Oko milion djece treba hitnu pomoć

Tusk: Možemo govoriti samo o civilnoj, a ne vojnoj misiji: EU neće poslati mirovne trupe u Ukrajinu

IZVANREDNO STANJE U BALTIMOREU: STOTINE MLADIH UNIŠTAVAJU GRAD, SPALJUJU POLICIJSKA VOZILA, PLJAČKAJU TRGOVINE

TVORNICA NOVCA: APPLE DIONIČARIMA ISPLAĆUJE 200 MILIJARDI DOLARA

MUP RS: TERORISTIČKI NAPAD POČINIO VEHABIJA; DODIK: ODGOVORNA JE OSA

ROGLIĆ I TEDESCHI: PREMALA SU NAM TRŽIŠTA HRVATSKE I REGIJE, BIZNIS NE PITA ZA ZASTAVU

TERORISTIČKI NAPAD U BIH: NAORUŽANI MUŠKARAC VIČUĆI "ALLAHU EKBER" UPAO U POSTAJU I UBIO POLICAJCA

TRI EKSPLOZIJE ZATRESLE BAGDAD, NAJMANJE 19 MRTVIH

U BARCELONI ODRŽANA MISA ZA POGINULE U NESREĆI GERMANWINGSA

SRBIJA POTPISALA UGOVOR S UAE KOJI ĆE "BEOGRAD PRETVORITI U NESLUŽBENI GLAVNI GRAD BALKANA"

DŽIHADISTI ISLAMSKE DRŽAVE PREREZALI VRATOVE PET NOVINARA LIBIJSKE TELEVIZIJE

INDEXOVA ČITATELJICA IZ NEPALA: KRENULA SAM PISATI OPROŠTAJNO PISMO, ALI RUKA MI SE PREVIŠE TRESLA

STRAVIČNA SNIMKA: POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDAO POTRES KOJI JE U NEPALU UBIO VIŠE OD 4000 LJUDI