TUZLARIJE - VIJESTI

02.08.2012. u 14:35 Broj citanja: 1679
Enes Imamović s ljubavlju o sazu i šargiji
Instrumenti sa dušom oblikuju pjesmeJedan od najpoznatijih sazlija na području Tuzlanskog kantona svakako je Enes Imamović, nastanjen u Mihatovićima kod Tuzle. Enes već 30 godina izrađuje sazove i šargije u vlastitoj radionici, a osim ljubavi prema obradi drveta, rado na svojim instrumentima zasvira. Kažu da osim talenta za sviranje vrlo lijepo interpretira pjesme iz muzičkog opusa naroda BiH.- Sam sam naučio da sviram. Najteži je bio početak jer tada niko nije htio da me nauči i pokaže mi kako se to radi jer se to smatralo vještinom koja se ljubomorno čuva. No, ja sam bio uporan i uspio sam sam da savladam vještinu sviranja saza. U ono vrijeme u Tuzli je postojalo udruženje sazlija koje je okupljalo oko 45 članova. Znanje sam sakupljao pažljivo gledajući sazlije dok sviraju ili sam ih snimao pa kod kuće satima ponavljao ono što sam uspio da otkrijem, priča Enes i ističe da se i ovde pokazala tačnom ona stara poslovica da mez buke nema nauke.

U međuvremenu, Enes je opremio radionicu i počeo je da izrađuje ove žičane instrumente.

- U početku sam pravio male šargije. Nije bilo lako, a tek je odprilike 10 instrument počeo da izgleda kako sam ja želio. Težak je vakat, svijet jedva preživljava, tako da i prodaja ide slabije. To najbolje vidim iz evidenciju prodaje koju vrijedno bilježim. Prije pet godina više su se kupovali instrumenti, ali ono što je konstantno jeste da se za kupovinu češće odlučuju starije mušterije, dok su mlađi uglavnom rijetko kad zainteresovani, kaže Enes.U danima ramazana Enesa sve češće možemo vidjeti na TV ekrenima, ali i na manifestaciji "Ljeto u Tuzli" gdje se Tuzlacima već dva puta predstavio u sklopu cjelovečernjeg koncerta KUD-a Šićki Brod, čiji je i član. Ekipu našeg portala ugostio je u svojoj kući, i za čitatelje Tuzlarija odsvirao je i dvije pjesme.Često se saz poistovjećuje sa šargijom, a ustvari radi se o dva različita instrumenta. Enes nam je pojasnio u čemu je razlika.

- Šargije su na ovim našim prostorima došle prve i malo su starije nego sazovi. Šargija ima kratku dršku, a saz dužu. Međutim, to nije najvažnija niti presudna razlika između njih. Glavna razlika je u perdetima - pragovima, koji su drugačije postavljeni kod saza nego kod šargije. Zbog toga su i tonovi koji se poslije dobijaju drugačiji. Sa šargijama se svira više izvorna muzika, a saz je malo moderniji i mora imati najmanje 17 pragova da bi se lakše sviralo, a i sevdalinka zvučala bolje. Saz je većinom za ćejf, sijela i sevdah, pojašnjava Imamović.

Za nadati da će saz i šargija, kao prepoznatljivi simboli Bosne i Bosanaca, i dalje imati značajno mjesto u našoj kulturi. I kako nam na kraju razgovora reče Enes, i njegova je želja da se mladi zainteresuju za sviranje ovih instrumenata kako bi se tradicija nastavila, a njihov zvuk i dalje slušao širom BiH.

S.P.

(tuzlarije.net)               
Zašto je globalno zagrijavanje uzelo ˝pauzu˝
Imamo još deset godina, a onda će temperature opet početi rasti
Tehnologija/Dizajn:
Ovo što vidite je ustvari avion bez prozora
Bore se pod Bagdadijevom komandom
Bh. državljani u zloglasnim jedinicama Islamske države

22.08.2014. u 22:00
Stanovi za deset branilaca iz Srebrenika


Na osnovu Odluke Vlade Tuzlanskog kantona ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona je sa 10 branilaca i članova njihovih porodica iz općine Srebrenik, zaključio Ugovore o udruživanja sredstava, na osnovu kojih su navedena lica postali i vlasnici stanova za koje su udružili sredstava radi finansiranja izgradnje.

OPŠIRNIJE


22.08.2014. u 21:47 Broj citanja: 454
Konačne liste kandidata za obavljanje volonterskog staža branilacaTuzlarijeDanas je Ministarstvo za boračka pitanja objavilo Konačne liste kandidata za obavljanje volonterskog staža branilaca i članova njihovih porodica. Prema istaknutim Konačnim listama pravo na obavljanje volonterskog staža ostvarilo je ukupno 194 kandidata, što je za 104 kandidata više u odnosu na prijedlog liste.

OPŠIRNIJE


22.08.2014. u 21:35
Rješavanje problema začepljenja krvnih sudova angioplastikomRanom primjenom ove metode mogu se uspešno spriječiti mnoge teške bolest izazvane suženjem perifernih krvnih sudova, a prije svega amputacije udova. Takođe ova vrsta angioplastike je metoda izbora za bolesnike kojima prijeti opasnost od gangrene (amputacije) udova a posjeduju kontraindikacije za hirurško liječenje.

OPŠIRNIJE


22.08.2014. u 21:28
JU ˝Gradski stadion Tušanj˝
Početak Danske škole fudbala odgođen do 27. augustaJU "Gradski stadion Tušanj" obavještava roditelje djece koja su prijavljena za učešće u radu Danske škole fudbala da je početak rada školeodgođen do srijede 27. augusta zbog nemogucnosti organizovanja djece sa područja Općine Živinice. Dodatne informacije mogu se dobiti od Bakira Buljugije na mobitel: 061 731 470

22.08.2014. u 17:19 Broj citanja: 980
Tuzla na naslovnici holandskih novina:
Avanturističko putovanje vam leži iza ćoška


TuzlarijeHolandske dnevne novine Spits, jedne od najčitanijih u ovoj državi, koje imaju tiraž oko 415.000 primjeraka, u današnjem printanom izdanju donose reportažu o Tuzli pod naslovom „Avanturističko putovanje vam leži iza ćoška“. Ovaj naslov krasi dio naslovne strane ovih holandskih novina, dok kompletnu sedmu stranu zauzima reportaža iz Tuzle, koja nosi naslov: Sunce, more i malo soli.

OPŠIRNIJE


22.08.2014. u 14:52 Broj citanja: 847
Boračko jezero
Idila koja se mora (p)osjetiti


TuzlarijeVikend odmor u Hercegovini zvuči kao idealan prijedlog ukoliko se pitate gdje otići nakon radne sedmice. Predlažemo Boračko jezero od čije prelijepe plave boje vode možete lako dobiti utisak da ste na moru. Putovanje do Konjica, a potom dodatnih dvadesetak kilometara do ovog jezera, jedina su loša stvar koju je nemoguće izbjeći, no sve se to zaboravi kada se dođe u podnožje Prenja.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Nakon što BiH nije usvojila zakonsku regulativu o gasu: O sankcijama EU-a elektroenergetskom sektoru 23. septembra

Za mogući scenario prekida snabdijevanja prirodnim gasom FBiH: Vlada Federacije usvojila Izvještaj o "Stress testu"

VIDEO: Nakon sastanka sa premijerom Hamdijom Lipovačom: Sindikat policije USK-a za sada odustao od protesta

VIDEO: Oglas će biti otvoren do 27. augusta: Raspisan sedmi javni poziv za prodaju imovine IP „Krivaja“

Iz budžeta KS-a će biti izdvojeno više od 2 miliona KM: Potpisani sporazumi o uređenju riječnih korita

VIDEO: Nije počela izgradnja zamjenskih stambenih objekata: Korisnici alternativnog smještaja u Distriktu Brčko nezadovoljni

Kamioni prešli granicu bez ukrajinskog odobrenja: Bruxelles, Washington i Kijev o ruskom konvoju: Invazija!

SAD nastavile bombardiranje uporišta ISIL-a: Zvaničnici SAD-a: ISIL prijetnja koja nadilazi sve do sada viđeno

Kvalifikacije počinjemo duelom protiv Kipra, 9. septembra: Sušić objavio spisak za susrete s Lihtenštajnom i Kiprom

VIDEO: Utakmica se igra u nedjelju u 20.00 sati u Skenderiji: Kikanović i Stipanović optimisti uoči meča s Britancima

NAPETOSTI IZMEĐU VELESILA: KINESKI LOVAC OPASNO ZAPRIJETIO AMERIČKOM VOJNOM AVIONU

BROJ OBOLJELIH SVE VEĆI: OD EBOLE DOSAD UMRLO 1427 OSOBA

JOŠ ČETVERO PALESTINACA POGINULO U IZRAELSKIM ZRAČNIM NAPADIMA NA GAZU

OVE GODINE U 215 AKCIJA NA MORU SPAŠENO 411 OSOBA I 148 PLOVILA

RUSKA "INVAZIJA" NA UKRAJINU: NAREDILI DA HUMANITARNI KONVOJ PRIJEĐE GRANICU BEZ DOZVOLE

PREDSJEDNICA FED-A: GOSPODARSKA KRIZA U SAD-U OSTAVILA JE MILIJUNE RADNIKA NA MARGINI

ČISTKE U VLASTITIM REDOVIMA: HAMAS POGUBIO 18 PALESTINACA

U MALEZIJU STIGAO ZRAKOPLOV S TIJELIMA ŽRTAVA IZ AVIONA SRUŠENOG U UKRAJINI: DOSAD IDENTIFICIRANE 173 ŽRTVE

MUŠKARAC UBIJEN U DŽAMIJI NA SJEVEROISTOKU ŠVICARSKE

ZAGREBAČKA BURZA: PROMET SAMO 4,5 MILIJUNA KUNA, INDEKSI U PLUSU

MARINA LOVRIĆ MERZEL LJETUJE U REMETINCU, A ZIMOVAT ĆE U FOTELJI ŽUPANICE?