TUZLARIJE - VIJESTI

02.08.2012. u 14:35 Broj citanja: 3368
Enes Imamović s ljubavlju o sazu i šargiji
Instrumenti sa dušom oblikuju pjesmeJedan od najpoznatijih sazlija na području Tuzlanskog kantona svakako je Enes Imamović, nastanjen u Mihatovićima kod Tuzle. Enes već 30 godina izrađuje sazove i šargije u vlastitoj radionici, a osim ljubavi prema obradi drveta, rado na svojim instrumentima zasvira. Kažu da osim talenta za sviranje vrlo lijepo interpretira pjesme iz muzičkog opusa naroda BiH.- Sam sam naučio da sviram. Najteži je bio početak jer tada niko nije htio da me nauči i pokaže mi kako se to radi jer se to smatralo vještinom koja se ljubomorno čuva. No, ja sam bio uporan i uspio sam sam da savladam vještinu sviranja saza. U ono vrijeme u Tuzli je postojalo udruženje sazlija koje je okupljalo oko 45 članova. Znanje sam sakupljao pažljivo gledajući sazlije dok sviraju ili sam ih snimao pa kod kuće satima ponavljao ono što sam uspio da otkrijem, priča Enes i ističe da se i ovde pokazala tačnom ona stara poslovica da mez buke nema nauke.

U međuvremenu, Enes je opremio radionicu i počeo je da izrađuje ove žičane instrumente.

- U početku sam pravio male šargije. Nije bilo lako, a tek je odprilike 10 instrument počeo da izgleda kako sam ja želio. Težak je vakat, svijet jedva preživljava, tako da i prodaja ide slabije. To najbolje vidim iz evidenciju prodaje koju vrijedno bilježim. Prije pet godina više su se kupovali instrumenti, ali ono što je konstantno jeste da se za kupovinu češće odlučuju starije mušterije, dok su mlađi uglavnom rijetko kad zainteresovani, kaže Enes.U danima ramazana Enesa sve češće možemo vidjeti na TV ekrenima, ali i na manifestaciji "Ljeto u Tuzli" gdje se Tuzlacima već dva puta predstavio u sklopu cjelovečernjeg koncerta KUD-a Šićki Brod, čiji je i član. Ekipu našeg portala ugostio je u svojoj kući, i za čitatelje Tuzlarija odsvirao je i dvije pjesme.Često se saz poistovjećuje sa šargijom, a ustvari radi se o dva različita instrumenta. Enes nam je pojasnio u čemu je razlika.

- Šargije su na ovim našim prostorima došle prve i malo su starije nego sazovi. Šargija ima kratku dršku, a saz dužu. Međutim, to nije najvažnija niti presudna razlika između njih. Glavna razlika je u perdetima - pragovima, koji su drugačije postavljeni kod saza nego kod šargije. Zbog toga su i tonovi koji se poslije dobijaju drugačiji. Sa šargijama se svira više izvorna muzika, a saz je malo moderniji i mora imati najmanje 17 pragova da bi se lakše sviralo, a i sevdalinka zvučala bolje. Saz je većinom za ćejf, sijela i sevdah, pojašnjava Imamović.

Za nadati da će saz i šargija, kao prepoznatljivi simboli Bosne i Bosanaca, i dalje imati značajno mjesto u našoj kulturi. I kako nam na kraju razgovora reče Enes, i njegova je želja da se mladi zainteresuju za sviranje ovih instrumenata kako bi se tradicija nastavila, a njihov zvuk i dalje slušao širom BiH.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Napokon otkriveno kako će izgledati ˝dislike˝
Šest ikona koje znače: ˝Ljubav˝, ˝Haha˝, ˝Jupi˝, ˝Vau˝, ˝Tužno˝ i Ljuto˝
Amerikanci kažu, BBC javlja:
Rusija projektilima gađala Islamsku državu pa pogodila Iran
Savladali domaću selekciju Njemačke rezultatom 3:0
Bh. odbojkaši osvojili evropsko zlato!

09.10.2015. u 09:49
Obavještenje
Objavljen konkurs za upis studenata na II i III ciklus studijaTuzlarijeKonkurs za upis studenata na II i III ciklus studija na Univerzitetu u Tuzli u akademskoj 2015/16. godini objavljen je danas u dnevnom listu “Oslobođenje” i na službenoj web stranici Univerziteta, www.untz.ba.

OPŠIRNIJE


09.10.2015. u 08:49 Broj citanja: 399
Ljekarska komora Tuzlanskog kantona
Izabrano novo rukovodstvoTuzlarijeProf. dr. sc. Haris Huseinagić, dr. med., specijalista interventne radiologije i dosadašnji predsjednik Ljekarske komora Tuzlanskog kantona, ovu će funkciju obavljati i naredne četiri godine. Tako su odlučili prisutni članovi, njih više od 90%, na Izbornoj skupštini održanoj 7. oktobra 2015. godine.

OPŠIRNIJE


09.10.2015. u 00:07 Broj citanja: 4395
Najnovije vijesti iz svijetaTuzlarije

OPŠIRNIJE


09.10.2015. u 00:04 Broj citanja: 8626
Dogodilo se u svijetu na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Iako se bavimo isključivo lokalnim i bh. temama, rubriku "Vijesti iz svijeta" objavljujemo od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u svijetu bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


08.10.2015. u 21:33 Broj citanja: 463
Nastavljeno suđenje Samiru Aljukiću i Adnanu Аuloviću


TuzlarijePred Općinskim sudom u Tuzli danas je nastavljeno suđenje Samiru Aljukiću, bivšem komesaru MUP-a Tuzlanskog kantona, i Adnanu Đuloviću, policajcu Policijske stanice Istok, koji su optuženi za zloupotrebu položaja, korupciju i primanje mita. Među svjedocima koji su danas saslušani bio je Stjepan Hlavaček, šef Kriminalističke tehnike MUP-a ovog kantona i bivši komandir Policijske stanice Istok.

OPŠIRNIJE


08.10.2015. u 18:48
Na Državnom prvenstvu u Zenici
Biciklisti BK Tuzla ostvarili zapažene rezultateBiciklisti biciklističkog kluba "Tuzla" na Državnom brdskom prvenstvu održanom u Zenici u subotu 03.10. zabilježili su zapažene rezultate. U kategoriji kadeti 1.mjesto zauzeo je Adin Bešlagić iz BK Tuzla, dok je 2.mjesto zauzeo je Alem Hanić također iz BK Tuzla.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Skupština sindikata rudnika odlučila : Ukoliko ne postignu dogovor rudari u ponedjeljak stupaju u štrajk

Žustra rasprava tokom usvajanja dnevnog reda: Usvojene dopune zakona o Poreznoj upravi FBiH

Nastavak suzbijanja kriminala u Kantonalnoj upravi za šumarstvo: USK: U okviru akcije "Mito 1" uhapšene dvije osobe

Zakon o platama je 2012. trebao boto usklađen sa federalnim: Zastupnici USK danas o visinama svojih plata

Za doprinos revoluciji u Tunisu 2011.: Nacionalni kvartet za dijalog dobio Nobelovu nagradu za mir

Objavljena potresna snimka njihovog spašavanja: Teksaška policija pronašla 39 imigranta skrivena u kamionu

Da li će se plijeniti plovila krijumčara?: Vijeće UN-a o evropskim pomorskim operacijama

Spašeno više od 500 osoba u Egejskom moru: Beba nastradala u blizini Lezbosa

Zemlja haosa i podjela je do sada imala dvije vlade: Libija dobila vladu nacionalnog jedinstva

630 žrtava više od onog koji su objavili saudijski zvaničnici: AP: U stampedu u Meki poginulo 1.399 osoba
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 40 minuta
Ovo jezero u Indiji je toliko prljavo da se ponekad zapjeni, a ponekad zapali
Objavljeno prije sat vremena
Francuski lovci Rafale bombardirali kamp za obuku IS-a
Objavljeno prije sat vremena
Francuska predložila formiranje nadnacionalnih snaga za čuvanje europskih granica
Objavljeno prije 2 sata
U Teheranu izloženi Hitlerovi akvareli
Objavljeno prije 3 sata
Vijeće sigurnosti UN-a glasa o mogućnosti zapljene krijumčarskih brodova na Sredozemlju
Objavljeno prije 3 sata
Libija dobila vladu nacionalnog jedinstva, "povijesnu priliku za spas nacije"