TUZLARIJE - VIJESTI

02.08.2012. u 14:35 Broj citanja: 4363
Enes Imamović s ljubavlju o sazu i šargiji
Instrumenti sa dušom oblikuju pjesmeJedan od najpoznatijih sazlija na području Tuzlanskog kantona svakako je Enes Imamović, nastanjen u Mihatovićima kod Tuzle. Enes već 30 godina izrađuje sazove i šargije u vlastitoj radionici, a osim ljubavi prema obradi drveta, rado na svojim instrumentima zasvira. Kažu da osim talenta za sviranje vrlo lijepo interpretira pjesme iz muzičkog opusa naroda BiH.- Sam sam naučio da sviram. Najteži je bio početak jer tada niko nije htio da me nauči i pokaže mi kako se to radi jer se to smatralo vještinom koja se ljubomorno čuva. No, ja sam bio uporan i uspio sam sam da savladam vještinu sviranja saza. U ono vrijeme u Tuzli je postojalo udruženje sazlija koje je okupljalo oko 45 članova. Znanje sam sakupljao pažljivo gledajući sazlije dok sviraju ili sam ih snimao pa kod kuće satima ponavljao ono što sam uspio da otkrijem, priča Enes i ističe da se i ovde pokazala tačnom ona stara poslovica da mez buke nema nauke.

U međuvremenu, Enes je opremio radionicu i počeo je da izrađuje ove žičane instrumente.

- U početku sam pravio male šargije. Nije bilo lako, a tek je odprilike 10 instrument počeo da izgleda kako sam ja želio. Težak je vakat, svijet jedva preživljava, tako da i prodaja ide slabije. To najbolje vidim iz evidenciju prodaje koju vrijedno bilježim. Prije pet godina više su se kupovali instrumenti, ali ono što je konstantno jeste da se za kupovinu češće odlučuju starije mušterije, dok su mlađi uglavnom rijetko kad zainteresovani, kaže Enes.U danima ramazana Enesa sve češće možemo vidjeti na TV ekrenima, ali i na manifestaciji "Ljeto u Tuzli" gdje se Tuzlacima već dva puta predstavio u sklopu cjelovečernjeg koncerta KUD-a Šićki Brod, čiji je i član. Ekipu našeg portala ugostio je u svojoj kući, i za čitatelje Tuzlarija odsvirao je i dvije pjesme.Često se saz poistovjećuje sa šargijom, a ustvari radi se o dva različita instrumenta. Enes nam je pojasnio u čemu je razlika.

- Šargije su na ovim našim prostorima došle prve i malo su starije nego sazovi. Šargija ima kratku dršku, a saz dužu. Međutim, to nije najvažnija niti presudna razlika između njih. Glavna razlika je u perdetima - pragovima, koji su drugačije postavljeni kod saza nego kod šargije. Zbog toga su i tonovi koji se poslije dobijaju drugačiji. Sa šargijama se svira više izvorna muzika, a saz je malo moderniji i mora imati najmanje 17 pragova da bi se lakše sviralo, a i sevdalinka zvučala bolje. Saz je većinom za ćejf, sijela i sevdah, pojašnjava Imamović.

Za nadati da će saz i šargija, kao prepoznatljivi simboli Bosne i Bosanaca, i dalje imati značajno mjesto u našoj kulturi. I kako nam na kraju razgovora reče Enes, i njegova je želja da se mladi zainteresuju za sviranje ovih instrumenata kako bi se tradicija nastavila, a njihov zvuk i dalje slušao širom BiH.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Napravili barikadu
Navijači FK Sarajevo napali igrače u blizini Tuzle
Ubijeno četrdeset i troje, 84 lakše i teže ranjeno
21. godišnjica zločina na Markalama
Prvi putnici u septembru
Talgo vozovi prošli probnu vožnju

28.08.2016. u 15:52 Broj citanja: 1818
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Nedjelja prolazi u sportskim i umjetničkim aktivnostima. Održana je Tuzlanska biciklijada, okupilo se oko 2000 učesnika. Vrijeme je poslužilo i sve je proteklo u najboljem redu. Na slikama su oni zadnji u koloni. Najmlađi i najslađi. Bilo ih je dosta, vrijedno su okretali pedale uz bodrenje roditelja i starijih. Tu su i oni koji su možda u lošijoj kondiciji ili su imali želju da učestvuju bez posebnog forsiranja s vožnjom.

OPŠIRNIJE


28.08.2016. u 15:43 Broj citanja: 2366
Danas u Tuzli
Održana 5. Tuzlanska biciklijada


TuzlarijeU organizaciji JKP ”Saobraćaj i komunikacije – Tuzla” d.o.o Tuzla, M-bike Shop i BK ”Tuzla” održana je Peta tuzlanska biciklijada. Učestvovalo je oko 2000 biciklista pa se može reči da je Cilj manifestacije, a to je, omasovljenje rekreativnog biciklizma i animacija građana ka podizanju svijesti o važnosti i značaju vožnje bicikla za zdravlje čovjeka, ispunjen.

OPŠIRNIJE


28.08.2016. u 14:40 Broj citanja: 1283
Organizatori zadovoljni
Završen 43. Sajam šljive u Gradačcu


Danas je završen 43. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu na kojem su se predstavili izlagači iz BiH, zemalja regiona i EU. Svoje proizvode i usluge prezentovala su 302 izlagača na 7.500 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora.

OPŠIRNIJE


28.08.2016. u 14:32 Broj citanja: 2336
Trg Slobode
Večeras premijera filma ˝Ovo je Tuzla˝


Večeras (28.08.) na Trgu Slobode, u tri termina, 21,00, 22,00 i 23, 00 održat će se projekcije filma "Ovo je Tuzla". Autori filma: Denis Bašić, Mirza Hadžić i Peđa Pepić. Na istoj lokaciji postavljena je i izložba fotografija koje su korištene za film, autora: Denisa Bašića, Mirze Hadžića, Peđe Pepića i Samira Zahirovića.

OPŠIRNIJE


28.08.2016. u 14:18 Broj citanja: 15880
Do kraja dana ˝Vesele stepenice˝ će biti gotove
Stepenice ćilimima i ponjavama zastrte


Za realizaciju ove lijepe ideje, koja je naišla na odobravanje građana, zaslužni su mladi iz Omladinskog pokreta Revolt. Umjetnik iz Sarajeva, akademski slikar Dženan Hadžihasanović objasnio im je kako trebaju raditi, pokazao motiv bosanskog ćilima a mladi su se prihvatili farbe i četkica. Na odmorištima stepeništa naslikani su bosanski ćilimi i ponjave.

OPŠIRNIJE


28.08.2016. u 13:11 Broj citanja: 6142
Saopštenje OO SD PBiH Lukavac
Za propuste nakon trovanja naroda u Donjem Poljicu krivi su konkretni ljudi i strankeTuzlarijeNakon kontaminacije vodovoda u Poljicu Donjem zvanično je proglašena epdemija enterokolitisa. Slijedila je slaba i bljutava reakcija vlasti koja nije oslikavala ozbiljnost situacije, navodi se u saopštenju kojeg u nastavku prenosimo u cijelosti.

OPŠIRNIJE


OSTALE VIJESTI
VIDEO: Sjećanje na 43 stradala građanina Sarajeva: Obilježena 21. godišnjica zločina na Markalama

VIDEO: \'Drina 2016\' na GP-u Š epak-Trbušnica : Održana zajednička vježba pripadnika policija RS-a i Srbije

VIDEO: U Federaciji plus Alija Grabovica i Dijana Parla: Prvačići u KS-u spremni za školu i nove predmete

VIDEO: Za kompaniju zainteresiran talijanski tekstilni gigant: Stečaj nova šansa za ozdravljenje bihaćkog \'Kombiteksa\'

VIDEO: Vrijedni mještani drvo pretvaraju u umjetnost: Stanovnici Goduše tri stoljeća od drveta izrađuju čibuke i frule

Epicentar u blizini mjesta Arkvata del Tronto: Novi potres od 4,4 stepena u Italiji

SAD i EU nisu uspjeli postići saglasnost o TTIP-u: Njemački vicekancelar: Pregovori o slobodnoj trgovini propali

Intervenirala kosovska policija, situacija napeta: Albanci prosvjedom spriječili Srbe da nazoče blagdanu crkve

Ankara pokrenula operaciju protiv ekstremista: Na sjeveru Sirije ubijeno najmanje 20 civila
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Umro bivši izraelski ministar obrane Ben-Eliezer
Objavljeno prije 2 sata
Počela je posljednja bitka za Sirt: U borbama protiv ISIS-a ubijen 21 vojnik i 120 ranjeno
Objavljeno prije 3 sata
FOTO Njemačka: Izazvao sudar i ubio 21-mjesečnog dječaka pa bježao u ovakvom Mercedesu
Objavljeno prije 3 sata
U srijedu sastanak britanske vlade o strategiji Brexita: Hoće li May ignorirati stav parlamenta?
Objavljeno prije 3 sata
Iran uhitio člana pregovaračke skupine osumnjičenog za špijuniranje
Objavljeno prije 4 sata
Evo zašto je školovanje kod kuće najpametniji način za podučavanje djece u 21. stoljeću