TUZLARIJE - VIJESTI

22.04.2015. u 00:48 Broj citanja: 1989
Izložba Borisa Pejića
Aktovi i portreti izazvali veliku pažnju publike
U Međunarodnoj galeriji portreta sinoć je otvorena samostalna izložba nagrađenog autora sa XV Internacionalnog bijenalnog festivala portreta – INTERBIFEP-a Borisa Pejića iz Tuzle. Izložba portreta i aktova izazvala je veliku pažnju ljubitelja likovne umjetnosti, a radovi su, prema riječima Pejića, nastali tokom njegovog školovanja.- Moja prva izložba je bila u Kući plamena mira i to mi je zapravo bio poticaj da upišem Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Drugu izložbu sam organizovao u Galeriji Kristijan Kreković u Tuzli, a treću sam imao u Maglaju prošle godine – rekao je Pejić za Tuzlarije.

Na ovoj izložbi se predstavio sa 48 slika i crteža.

- To su zapravo moji studijski radovi koje do sada nisam, u ovolikom broju, izlagao pred publikom. Ideja za izložbu je nastala nakon osvajanja nagrade na INTERBIFEPU gdje sam u konkurenciji od 100 autora ostvario zapažen rezultat, što nije mala stvar – dodao je Pejić.

Tuzlarije


Kritički osvrt na Borisove radove dala je Maja Hrvanović, akademska grafičarka.

- Afinitet ka vizualizaciji nečega sličnog našoj stvarnosti kakvu poznajemo opstaje uprkos prevlasti multimedijalne postmodernističke realizacije slike. Kompozicija, boja, linija, prostor čine jedinstvenu kombinatoriku relanog prikaza ljudske figure posredovane umjetničkom inteligencijom, viđenjem samog stvaraoca. Povratak reafirmaciji figure, slikarstvu iluzije prostora daje finu korispodenciju sa tradicionalnim slikarstvom uz vlastiti izraz individue i njene fizionomije. Slikarski prikazi Borisa Pejića u kasnijoj fazi istraživanja bivaju podvrgnuti procesu transformacije balansirajući između mimetičke prepoznatljivosti i vizuelne neodređenosti. Kontinuiranom igrom plohe i linije, forme i antiforme autor preoblikuje slikarski odnos između figuracije i apstrakcije – kazala je Hrvanović dodajući da autor svjesno prelazi granicu između dvodimenzonalnosti i trodimenzionalnosti, te kod posmatrača osvještava složeniji proces gledanja i apstraktnog promišljanja.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


O autoru...

Boris Pejić je u Tuzli 23. rujna 1988. godine. Srednju Turističko-ugostiteljsku školu završio je 2007. godine u Tuzli. Na Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru sa sjedištem na Širokom Brijegu upisao se 2008. godine. Magistrirao je na odjelu-odsjeku slikarstva u klasi red. prof. Antuna Borisa Švaljeka 2013. godine. Dobitnik je diplome za fotografiju na 15. Internacionalnom bijenalnom festivalu portreta - INTERBIFEP Tuzla 2013., Nagrade Općine Tuzla za ostvaren natprosječan uspjeh u 2013., 2012., 2011. i 2010. godini, te rektorove nagrade Sveučilišta u Mostaru u akademskoj godini 2008./2009. Predstavnici Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru su prilikom službene posjete bivšem Predsjedniku Republike Hrvatske dr. Ivi Josipoviću poklonili sliku Borisa Pejića "Guslači" 2011. godine.

Tuzlarije


Član je Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona, umjetničke grupe Lucido i Hrvatskog kulturnog društva Napredak Tuzla. Izlagao je na tri samostalne i četrdeset jednoj skupnoj izložbi. Sudjelovao je na šesnaest likovnih kolonija i festivala umjetnosti. Pored slikarstva bavi se fotografijom i grafičkim dizajnom. Živi i radi u Tuzli kao profesor likovne umjetnosti i nastavnik likovnog odgoja u Katoličkom školskom centru "Sv. Franjo" Tuzla.

Izložba ostaje otvorena do kraja ovog mjeseca.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 VIDEO:
Tajfun Hato u Hong Kongu i Macau usmrtio do sada 12 osoba
VIDEO ˝Muškarci ne plaču˝:
Može li film Alena Drljevića pomiriti bivše neprijatelje na Balkanu?
FOTO: Bolnom metodom podvezivali stopala kako ne bi više rasla
Sav taj čudni svijet

24.08.2017. u 10:43
Održana press konferencija i druženje sa mladim biciklistom Huseinom Selimovićem


Osvajanjem sjajnog 2. mjesta na nedavno završenim Balkanskim igrama u Rumuniji, naš mladi biciklista i član BK "Zmaj od Bosne" Tuzla, Husein Selimović ostvario je jedan od najvećih rezultata u bh. biciklizmu.

OPŠIRNIJE


24.08.2017. u 08:56 Broj citanja: 1590
Foto/Video
Pogledajte kako izgleda Trg Alije Izetbegovića u Gradačcu


Tuzlarije
Završetkom radova na izgradnji Trga Alija Izetbegović, Gradačac je dobio jedan savremeni gradski trg čiji će sadržaji upotpuniti bogatu kulturno-historijsku i turističku ponudu ovog grada. Ono što će dodatno uljepšati izgled ovog dijela grada, a u okviru trga, jesu i fontana, kao i zelena površina u vidu uređenog parka.

OPŠIRNIJE


24.08.2017. u 06:30 Broj citanja: 29078
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


Tuzlarije
Tuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


24.08.2017. u 00:07 Broj citanja: 24332
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


23.08.2017. u 20:06 Broj citanja: 3737
Posljednje zbogom tuzlanskom vitezu Ćazimu Sarajliću


Vijest o smrti Ćazima Sarajlića, koji je umro u ponedjeljak (21.08.) u 69. godini, rastužila je njegove najbliže, prijatelje, poznanike i brojne umjetnike s kojima je radio i prijateljevao. Došli su danas ispred Komemorativnog centra Tuzla da se oproste od čovjeka koji je cijeli život posvetio umjetnosti.

OPŠIRNIJE


23.08.2017. u 17:25 Broj citanja: 1397
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Treba ovom narodu neko sa karizmom, neko koga se može slijediti. Čitam povremeno "Dnevnik iz Bolonje" Ernesta Če Gevare pa mislim kakvi su to revolucionarni bili, nisu samo imali srce nego i pamet. Ne mora biti baš kao Če ali treba nam bar neko za koga će ljudi htjeti da govori u njihovo ime. Da je pametan i pismen da kanališe zahtjeve, da traži moguće, ostvarljivo, da zna pregovarati. Nije mi se jednom desilo da kad neke slušam, da pomislim, govori u svoje ime živ bio.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Mještani danima protestiraju zbog gradnje mini HE: Sepcijalna policija MUP-a SBK-a odblokirala put kod Viteza

Razmatrat će i plate u pravosuđu: Vijeće ministara BiH o izgradnji Pelješkog mosta

Uprkos zahtjevima arapskih zemalja: Katar obnovio diplomatske odnose s Iranom

Otkriven kombi u kojem se nalazio kanister s plinom: Otkazan koncert u Holandiji zbog dojave o terorističkom napadu

Povrijeđeno 153 osobe: Tajfun na jugu Kine odnio 12 života

Mladić zatečen kako cigaretom pali travu u Podumcima: Zbog izazivanja požara u Hrvatskoj uhićeno 14 osoba

Izraelski premijer s Putinom u Sočiju: Netanyahu: Gdje god da se potisne ISIL ulazi Iran

Među poginulima ima i civila: U napadu u Jemenu najmanje 30 mrtvih

Najveća nagrada u američkoj historiji : Na Powerball lutriji osvojen jackpot od 758,7 miliona dolara

Za polufinale turnira u Winston-Salemu: Džumhur večeras protiv Chunga
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
OBJAVLJENA UZBUNA RAZINE 10 Tajfun Hato u Hong Kongu i Macau usmrtio 12 osoba
srijeda, 23.8.2017. 23:10
Koncert benda Allah-Las u Rotterdamu otkazan zbog terorističke prijetnje, pronađen autobus pun plinskih boca
srijeda, 23.8.2017. 23:08
Ruski veleposlanik u Sudanu pronađen mrtav u svojoj rezidenciji
srijeda, 23.8.2017. 22:29
TEROR U LIBIJI Džihadisti ISIS-a odrezali glave jedanaestorici muškaraca
srijeda, 23.8.2017. 21:41
GALLUPOVA ANKETA U kojim državama su migranti dobrodošli? Hrvatska pri samom dnu popisa
srijeda, 23.8.2017. 21:40
U brodolomu u Brazilu najmanje sedam mrtvih