TUZLARIJE - VIJESTI

22.04.2015. u 00:48 Broj citanja: 1901
Izložba Borisa Pejića
Aktovi i portreti izazvali veliku pažnju publike
U Međunarodnoj galeriji portreta sinoć je otvorena samostalna izložba nagrađenog autora sa XV Internacionalnog bijenalnog festivala portreta – INTERBIFEP-a Borisa Pejića iz Tuzle. Izložba portreta i aktova izazvala je veliku pažnju ljubitelja likovne umjetnosti, a radovi su, prema riječima Pejića, nastali tokom njegovog školovanja.- Moja prva izložba je bila u Kući plamena mira i to mi je zapravo bio poticaj da upišem Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Drugu izložbu sam organizovao u Galeriji Kristijan Kreković u Tuzli, a treću sam imao u Maglaju prošle godine – rekao je Pejić za Tuzlarije.

Na ovoj izložbi se predstavio sa 48 slika i crteža.

- To su zapravo moji studijski radovi koje do sada nisam, u ovolikom broju, izlagao pred publikom. Ideja za izložbu je nastala nakon osvajanja nagrade na INTERBIFEPU gdje sam u konkurenciji od 100 autora ostvario zapažen rezultat, što nije mala stvar – dodao je Pejić.

Tuzlarije


Kritički osvrt na Borisove radove dala je Maja Hrvanović, akademska grafičarka.

- Afinitet ka vizualizaciji nečega sličnog našoj stvarnosti kakvu poznajemo opstaje uprkos prevlasti multimedijalne postmodernističke realizacije slike. Kompozicija, boja, linija, prostor čine jedinstvenu kombinatoriku relanog prikaza ljudske figure posredovane umjetničkom inteligencijom, viđenjem samog stvaraoca. Povratak reafirmaciji figure, slikarstvu iluzije prostora daje finu korispodenciju sa tradicionalnim slikarstvom uz vlastiti izraz individue i njene fizionomije. Slikarski prikazi Borisa Pejića u kasnijoj fazi istraživanja bivaju podvrgnuti procesu transformacije balansirajući između mimetičke prepoznatljivosti i vizuelne neodređenosti. Kontinuiranom igrom plohe i linije, forme i antiforme autor preoblikuje slikarski odnos između figuracije i apstrakcije – kazala je Hrvanović dodajući da autor svjesno prelazi granicu između dvodimenzonalnosti i trodimenzionalnosti, te kod posmatrača osvještava složeniji proces gledanja i apstraktnog promišljanja.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


O autoru...

Boris Pejić je u Tuzli 23. rujna 1988. godine. Srednju Turističko-ugostiteljsku školu završio je 2007. godine u Tuzli. Na Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru sa sjedištem na Širokom Brijegu upisao se 2008. godine. Magistrirao je na odjelu-odsjeku slikarstva u klasi red. prof. Antuna Borisa Švaljeka 2013. godine. Dobitnik je diplome za fotografiju na 15. Internacionalnom bijenalnom festivalu portreta - INTERBIFEP Tuzla 2013., Nagrade Općine Tuzla za ostvaren natprosječan uspjeh u 2013., 2012., 2011. i 2010. godini, te rektorove nagrade Sveučilišta u Mostaru u akademskoj godini 2008./2009. Predstavnici Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru su prilikom službene posjete bivšem Predsjedniku Republike Hrvatske dr. Ivi Josipoviću poklonili sliku Borisa Pejića "Guslači" 2011. godine.

Tuzlarije


Član je Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona, umjetničke grupe Lucido i Hrvatskog kulturnog društva Napredak Tuzla. Izlagao je na tri samostalne i četrdeset jednoj skupnoj izložbi. Sudjelovao je na šesnaest likovnih kolonija i festivala umjetnosti. Pored slikarstva bavi se fotografijom i grafičkim dizajnom. Živi i radi u Tuzli kao profesor likovne umjetnosti i nastavnik likovnog odgoja u Katoličkom školskom centru "Sv. Franjo" Tuzla.

Izložba ostaje otvorena do kraja ovog mjeseca.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Holivudski ˝Život na vagi˝:
Kako su zvijezde skidale kilažu
Merkel spustila Britance na zemlju:
˝Ne možete imati ista prava kao članice EU˝
U sudaru čamaca u blizini Dubrovnika
Dvoje poginulo, petoro nestalo, dvoje povrijeđeno

28.04.2017. u 23:49 Broj citanja: 5078
Umro prim. dr. Dragan Obrenović


Kako su ga neki zvali "dobri doktor" prim. dr. Dragan Obrenović, umro je danas u Tuzli. Vrhunski specijalista radiologije, koji je zaslužan za edukaciju generacije mladih ljekara UKC-a Tuzla, koji su uz njegovu pomoć odlazili na specijalizaciju u poznate svjetske centre. Dr. Obrenović rođen je u Loparama kod Tuzle.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 23:25 Broj citanja: 3035
Danas u Tuzli
Umro Šefik Fiko AzapagićUgledni Tuzlak Šefik Fiko Azapagić umro je danas u rodnom gradu gdje je, na Pazaru, rođen 1939. godine. Bio je prva generacija pionira FK Sloboda Tuzla, a sportsku karijeru nastavio je u FK Željezničar gdje je igrao osam godina. Pamti se "ubitačna" navala "Želje" u sastavu Smajlović, Osim i Azapagić.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 20:27 Broj citanja: 5089
Stare slike pričaju
Druženje kona u Donjem Brdu


TuzlarijeČitalac Samil Nedžibović ustupio nam je fotografiju iz porodičnog albuma iz 1974. godine. Slika govori o jednom vremenu, a posebno zanimljiva je žena sa viklerima na glavi. Bilo je to vrijeme kada su žene osim raznih ručnih radova, zajedno pravile zimnice, a često i frizure.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 19:25 Broj citanja: 1365
Finale Gradskog školskog prvenstava u nogometu


Finalni turnir Gradskog prvenstava u nogometu za osnovne škole održan je 27.04.2017. god. a za srednje škole 13.04.2017. godine na malonogometnom terenu JU "Gradski stadion Tušanj". U konkurenciji osnovnih škola finalnom turniru prethodila je grupna faza, kroz koju je prošlo 21 osnovna škola a u finalu su se sastale najbolje ekipe iz četiri kvalifikacijske grupe.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 19:14 Broj citanja: 7135
GO HDZ BiH Tuzla, saopćenje
Sumrak demokratije u režiji tuzlanskog SDP-a


Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice BiH najoštrije osuđuje jučerašnju Odluku o implementaciji izbornih rezultata na razini mjesnih zajednica u Gradu Tuzli. Naime, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla vladajuća je većina, predvođena SDP-om, argumentom broja ruku prekrižila izborni rezultat koji je tuzlanski HDZ ostvario na proteklim Lokalnim izborima.

OPŠIRNIJE


28.04.2017. u 17:42 Broj citanja: 3039
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


U Hrvatskoj je opet situacija pred pad vlade ali mi imamo drugih briga, glavna je hoće li biti kiše za 1. Maj. Vrijeme se kvari, samo što nije pljusnula kiša, vjetar puše, lomi grane. Famozne saksije na prozorskim limovima se ljuljaju i dok nekome od onih kojih ih tako stavljaju ne padnu na glavu neće ni prestati na taj način da ukrašavaju prozore. Bilo kiše ili ne, hrane će biti u ogromnom količinama.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Smijenjeni su predsjednik i potpredsjednik Skupštine: Novu većinu u Srebrenici više ne čini SNSD

Policija onemogućila postavljanje šatora: Š est radnika Konfekcije Borac noć provelo ispred zgrade Vlade FBiH

Tiče se Predsjedništva BiH, Doma naroda u FBiH, Mostara: Stranke HNS-a uputile državnom parlamentu prijedlog izbornog zakona

FHMZ izdao narandžasto upozorenje zbog vjetra: Nevrijeme pogodilo Bihać i izazvalo probleme u saobraćaju

Jednoglasno usvojili Zakon o Sjevernoatlantskom ugovoru: Izglasan ulazak Crne Gore u NATO

Stanje u Skoplju normalizovano nakon haosa u Sobranju: Većina lidera odbila sastanak s Ivanovim, osam uhapšenih

Potpisalo ga 79 zastupnika Hrvatskog sabora: Prijedlog o razrješenju Petrova poslan u saborsku proceduru

Nakon 100 dana vladavine, Amerika je podjeljenija nego ikada: Jedna nacija, dva Trumpa

Izubijani, gladni, iscrpljeni, očajni ali odlučni: Djeca izbjeglice od Evrope neće odustati ni po koju cijenu

Utakmica na rasporedu 10. maja: Sarajevo domaćin prvog meča finala Kupa BiH
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 6 sati
Otkrivena zadnja poruka koju je prije napada poslao terorist iz Londona
Objavljeno prije 6 sati
DRŽAVNIČKI Merkel podržala Gabriela u sukobu s Netanyahuom
Objavljeno prije 7 sati
Obama će održati govor na konferenciji Wall Streeta za honorar od 400.000 dolara
Objavljeno prije 8 sati
Rusija kritizira odluku Crne Gore da pristupu NATO-u
Objavljeno prije 8 sati
Makedonski političar koji je jučer pretučen u parlamentu: "Ovo je bio planirani pokušaj ubojstva"
Objavljeno prije 9 sati
Tillerson: Vijeće sigurnosti UN-a mora djelovati - ili će to učiniti Sjeverna Koreja