TUZLARIJE - VIJESTI

22.04.2015. u 00:48 Broj citanja: 1952
Izložba Borisa Pejića
Aktovi i portreti izazvali veliku pažnju publike
U Međunarodnoj galeriji portreta sinoć je otvorena samostalna izložba nagrađenog autora sa XV Internacionalnog bijenalnog festivala portreta – INTERBIFEP-a Borisa Pejića iz Tuzle. Izložba portreta i aktova izazvala je veliku pažnju ljubitelja likovne umjetnosti, a radovi su, prema riječima Pejića, nastali tokom njegovog školovanja.- Moja prva izložba je bila u Kući plamena mira i to mi je zapravo bio poticaj da upišem Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Drugu izložbu sam organizovao u Galeriji Kristijan Kreković u Tuzli, a treću sam imao u Maglaju prošle godine – rekao je Pejić za Tuzlarije.

Na ovoj izložbi se predstavio sa 48 slika i crteža.

- To su zapravo moji studijski radovi koje do sada nisam, u ovolikom broju, izlagao pred publikom. Ideja za izložbu je nastala nakon osvajanja nagrade na INTERBIFEPU gdje sam u konkurenciji od 100 autora ostvario zapažen rezultat, što nije mala stvar – dodao je Pejić.

Tuzlarije


Kritički osvrt na Borisove radove dala je Maja Hrvanović, akademska grafičarka.

- Afinitet ka vizualizaciji nečega sličnog našoj stvarnosti kakvu poznajemo opstaje uprkos prevlasti multimedijalne postmodernističke realizacije slike. Kompozicija, boja, linija, prostor čine jedinstvenu kombinatoriku relanog prikaza ljudske figure posredovane umjetničkom inteligencijom, viđenjem samog stvaraoca. Povratak reafirmaciji figure, slikarstvu iluzije prostora daje finu korispodenciju sa tradicionalnim slikarstvom uz vlastiti izraz individue i njene fizionomije. Slikarski prikazi Borisa Pejića u kasnijoj fazi istraživanja bivaju podvrgnuti procesu transformacije balansirajući između mimetičke prepoznatljivosti i vizuelne neodređenosti. Kontinuiranom igrom plohe i linije, forme i antiforme autor preoblikuje slikarski odnos između figuracije i apstrakcije – kazala je Hrvanović dodajući da autor svjesno prelazi granicu između dvodimenzonalnosti i trodimenzionalnosti, te kod posmatrača osvještava složeniji proces gledanja i apstraktnog promišljanja.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


O autoru...

Boris Pejić je u Tuzli 23. rujna 1988. godine. Srednju Turističko-ugostiteljsku školu završio je 2007. godine u Tuzli. Na Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru sa sjedištem na Širokom Brijegu upisao se 2008. godine. Magistrirao je na odjelu-odsjeku slikarstva u klasi red. prof. Antuna Borisa Švaljeka 2013. godine. Dobitnik je diplome za fotografiju na 15. Internacionalnom bijenalnom festivalu portreta - INTERBIFEP Tuzla 2013., Nagrade Općine Tuzla za ostvaren natprosječan uspjeh u 2013., 2012., 2011. i 2010. godini, te rektorove nagrade Sveučilišta u Mostaru u akademskoj godini 2008./2009. Predstavnici Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru su prilikom službene posjete bivšem Predsjedniku Republike Hrvatske dr. Ivi Josipoviću poklonili sliku Borisa Pejića "Guslači" 2011. godine.

Tuzlarije


Član je Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona, umjetničke grupe Lucido i Hrvatskog kulturnog društva Napredak Tuzla. Izlagao je na tri samostalne i četrdeset jednoj skupnoj izložbi. Sudjelovao je na šesnaest likovnih kolonija i festivala umjetnosti. Pored slikarstva bavi se fotografijom i grafičkim dizajnom. Živi i radi u Tuzli kao profesor likovne umjetnosti i nastavnik likovnog odgoja u Katoličkom školskom centru "Sv. Franjo" Tuzla.

Izložba ostaje otvorena do kraja ovog mjeseca.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Nije bila metom terorističkih napada od 1980-ih
Zašto je Italija pošteđena terorizma?
˝Lista je nerazumna i neizvodljiva˝
Katar odbija listu od 13 uslova arapskih zemalja
Uništeno kompletno selo, 46 kuća
Više od 140 osoba zatrpano u klizištu u Kini

25.06.2017. u 10:24 Broj citanja: 2100
VIDEO
Kompleks Panonskih jezera jučer posjetila grupa Mađara


TuzlarijeKako javlja RTV7, lijep i sunčan dan na Kompleksu Panonskih jezera, spas od vrućina, osim domaćih potražili su i gosti iz Mađarske. S nestrpljenjem su kako kažu, čekali da upoznaju, ljepote jedinstvenih slanih jezera. U nastavku pogledajte video kojeg je snimila ekipa RTV7.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:56 Broj citanja: 911
Sloboda odigrala prvu kontrolnu utakmicu


TuzlarijeFK Sloboda Tuzla jučer je na Kiseljaku odigrala prvu kontrolnu utakmicu protiv NK Kiseljak u okviru priprema za nadolazeću sezonu BHT Premijer lige, a šef stručnog štaba Vlado Jagodić imao je na raspolaganju 22 igrača. Sloboda je počela utakmicu u sastavu: Muminović, Beganović, Muratović, Mujkić, Đurđilović, Jahić, Đukić, Fazlić, Selamović, Stjepanović, Smajić.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:28 Broj citanja: 897
Klub borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“
56 kandidata položilo za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa


TuzlarijeU Velikoj dvorani SKPC „Mejdan“ u Tuzli jučer je održano polaganje za učenička zvanja od žutog do smeđeg pojasa karatista Kluba borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“. Od ukupno 56 kandidata koji su izašli pred komisiju njih 4 je polagalo za žuti pojas, 27 za oranž, 19 za zeleni, 4 za plavi i 2 za smeđi pojas.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 09:14 Broj citanja: 978
˝Zmaj od Bosne˝ najbolji tim u državi u disciplini hronometar


TuzlarijeDana 23.06.2017. godine održano je Državno prvenstvo u disciplini hronometar u Živinicama (Ciljuge). BK "Zmaj od Bosne" je pokazao da je najbolji tim u državi osvojivši 5 medalja. Jučer, 24.06.2017. godine je vožena najteža disciplina u biciklizmu, drumska trka.

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 07:30 Broj citanja: 1580
Bajram šerif mubarek olsun


Svim posjetiteljima Tuzlarija islamske vjeroispovijesti upućujemo najiskrenije čestitike povodom Ramazanskog bajrama uz želju da bajramske dane provedu u zdravlju i sreći.

Bajram šerif mubarek olsun

Tuzlarije

OPŠIRNIJE


25.06.2017. u 06:30 Broj citanja: 19248
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Baklava i kafa za goste, bajram-banka za najmlađe: Bajramsko čestitanje kod reisa Kavazovića

Centralna bajramska svečanost u Begovoj džamiji u Sarajevu: Bajram je prilika da se radost podijeli s komšijama

Ne odustaju od svojih zahtjeva, najavili i samospaljivanje: Demobilisani borci i danas pred zgradom Vlade FBiH

Među žrtvama i četvero djece i šef policije: Kriminalne bande ubile 11 osoba u meksičkoj državi Veracruz

Turska podržava Dohu: Erdogan: Ultimatum Kataru protivan međunarodnom pravu

Nakon klizišta u Kini: Pronađeno 15 beživotnih tijela, nastavljena potraga za nestalim

Više od stotinu osoba povrijeđeno u požaru: Poginulo najmanje 140 osoba nakon prevrtanja cisterne u Pakistanu

Parlamentarni izbori u Albaniji: Učestvuje 18 političkih stranaka s više od 2.600 kandidata

Veliki broj vjernika stiže u Međugorje: 36. godišnjica Gospinih ukazanja

Više od sedam desetljeća nije propustila ni jedan post: Emina Pandur: Nema pravog Bajrama bez radosti s komšijama