TUZLARIJE - VIJESTI

28.08.2015. u 11:27 Broj citanja: 989
Dom književnosti, petak 28.08.
Promocija romana ˝Ognjena godina anarhiste Gabrijela˝
Tuzlarije


U izdanju Izdavačke kuće "Paun & Co." Tuzla, objavljen je novi roman, "Ognjena godina anarhiste Gabrijela" – 1. dio, bosansko-hercegovačkog autora Damira Omeragića (alias Dado Staks). Roman je objavljen kao prvi dio istoimene trilogije i prvo je prozno djelo ove vrste koju je napisao Damir Omeragić.

Promocija knjige će se održati u Domu književnosti u Tuzli (Soni trg) u petak, 28. avgusta sa početkom u 19.00 sati.

Promotori knjige su Nihad Mešić River -književnik, Alma Omeragić - urednica IK "Paun&Co." Tuzlai autor -Dado Staks.


TuzlarijeBilješka o piscu:
Dado Staks
(Damir Omeragić, rođen 1971. godine u Sarajevu) bavi se pisanjem od 18. godine. U ratu u BiH radio za RTV Sarajevo, a jedno vrijeme i kao "fikser" za strane TV-ekipe. Od 1995. kontinuirano radi kao prevodilac za međunarodne organizacije i simultani prevodilac na međunarodnim konferencijama i seminarima.

Jedna kratka priča objavljena u Francuskoj. Zbirka kratkih priča, "Crne ovce Solomonove", objavljena 2004. godine kao samostalno izdanje.

Oženjen, bez djece, ali s pudlicom. Trenutno sa prebivalištem u Briselu, u svojstvu "žene diplomate".


Osvrt na roman
"Ognjena godina anarhiste Gabrijela V." Dade Staksa


Desetak godina nakon objavljivanja prve knjige kratkih priča "Crne ovce Solomonove", kojom je pokazao da zna i da može i naveo nas da pomislimo da bi, pored kratkih priča, Dado Staks (alias Damir Omeragić) mogao u nekoj budućnosti ponuditi dužu književnu formu, pred nama je ove 2015. godine njegova druga knjiga.

Druga knjiga Dade Staksa je, očekivano za one koji su čitali "Crne ovce Solomonove", vrlo zanimljiv roman! Knjiga je to koja zavodi čitatelja svojom zanimljivom pričom na tragu špijunskih i akcionih romana i filmova, provokativnošću koja uključuje eksplicitne opise seksualnih veza među junacima i nasilje, vezom sa stvarnošću u današnjem svijetu i Bosni i Hercegovini, humorom i ležernošću. Dado nas vodi do Afrike, vraća nas u sedamdesete godine prošlog vijeka, pa nas ponovno baca u uzavrelu situaciju bosanskohercegovačke današnjice u kojoj se prelamaju interesi njenih stanovnika, stranih tajnih službi i modernih nadrivjerskih misionara, još više komplicirajući zaplet u zemlji koja je samo po sebi zapetljana.

U štivu dugačkom preko 400 stranica nema mnogo ponavljanja i viškova.Radnja je zanimljiva, likovi su nesvakidašnji, zapleti originalni, iako se ponekad čini da autor pretjeruje s ironičnim odmakom od apsurdnosti realne političke i ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini prikazujući je haotičnijom nego što jeste. Ili je možda Staks, ipak, preveliki optimista?

U "Ognjenoj godini anarhiste Gabrijela V." nema "pozitivnih likova", svi su manje-više skloni nasilju, prevarama, nevjeri, čak i ako nastoje da izmijene ovaj svijet revolucionarnim i/ili terorističkim metodama. Negdje na kraju su po Staksu takva nastojanja besmislena i tragikomična, premda junacima ove knjige dobre zabave i adrenalina ne nedostaje.

Dado Staks (Damir Omeragić) je uspio napisati vrlo zanimljiv i ekspresivan roman u kojoj je svaka sličnost sa stvarnim likovima slučajna. Ili je, ipak, namjerna? Završava li se roman hepiendom ili tragično? Neka to čitateljice i čitatelji otkriju sami. Ima se šta čitati.

Nihad Mešić River
Tuzla, 28.2.2015.

(tuzlarije.net)               

 AFP: Odlazak Sessionsa izgleda izvjestan
Uskoro će se znati sudbina američkog ministra pravde
NESLAVNI REKORD:
BiH treba godina dana da popuni upitnik Europske komisije?
MIT O ISTEKU ROKA TRAJANJA LIJEKOVA
Bolnice moraju bacati lijekove, a oni su i dalje učinkoviti

25.07.2017. u 23:05 Broj citanja: 3672
Linije se otvaraju svečano a zatvaraju u tišini
Nakon 28. oktobra gasi se linija Tuzla - London - TuzlaTuzlarijeU Wizzairovom zimskom redu letenja, koji starta od novembra, linije Tuzla - London - Tuzla nema. Ostalih 15 linija sa Aerodroma Tuzla su u sistemu, pa čak i Bratislava koja je po mnogim procjenama imala najslabiju popunjenost aviona.

OPŠIRNIJE


25.07.2017. u 20:05 Broj citanja: 773
Svjetske igre 2017:
Mesud Selimović saznao ime prvog protivnika


Na Svjetskim igrama koje su 20. jula počele u poljskom Wroclavu, boje Bosne i Hercegovine u konkurenciji 3.500 takmičara iz blizu 100 zemalja, branit će tuzlanski kickbokser Mesud Selimović, te boćar Ivan Galoić. Tako će sutra u periodu od 13 do 14 sati u prvoj borbi odmjeriti snage za Azizom EL Felakom iz Maroka.

OPŠIRNIJE


25.07.2017. u 17:45 Broj citanja: 1834
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeNa našim jezerima je lijepo ali čini se da je voda prljavija nego ranijih godina. Prije sam posebno tražila ona mjesta gdje izlazi voda, znala je voda biti tako čista da se vidi svaki kamenčić, a u zadnje vrijeme, kad god sam bila voda nije bila najčišća. Kao da postrojenja za pročišćavaje ne koriste kao prije. Možda mi je utisak pogrešan, što bi još i najbolje bilo.

OPŠIRNIJE


25.07.2017. u 17:01 Broj citanja: 9887
Zbog pokušaja ubistva
Jednomjesečni pritvor za Damira Mujačića (38) iz Tuzle i Amiru Husarkić (20) iz Lukavca


Kantonalni sud Tuzla je odredio mjeru jednomjesečnog pritvora Damiru Mujačiću (38) iz Tuzle i Amiri Husarkić (20) iz Lukavca zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo pokušaj ubistva.

OPŠIRNIJE


25.07.2017. u 15:56
Iz Biltena MUP-a
Pješakinja zadobila teške tjelesne ozljedeJučer oko 12,15 sati u Tuzli, u ulici 18.Hrvatske brigade, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali pmv. „Fiat Dobio“, kojim je upravljao A.F., rođen 1962. godine iz Tuzle i pješak H.S., rođena 1937. godine iz Tuzle.

OPŠIRNIJE


25.07.2017. u 14:48 Broj citanja: 836
Jučer održana tematska sjednica
Općinsko Vijeće Kalesija nezadovoljno odnosom Vlade TK


Jučer je održana Tematska sjednica Općinskog vijeća Kalesija na kojoj se vodila rasprava o odnosu Vlade Tuzlanskog kantona prema Kalesiji. Općinsko vijeće Kalesija traži od Vlade Tuzlanskog kantona ravnopravan tretman, u rangu sa drugim općinama Kantona po pitanju raspodjele sredstava.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
U međuvremenu zasjedala Komisija za informisanje PDPFBiH: HDZ-ov Nacrt zakona o RTVFBiH prošao u proceduru

Nije prihvaćen prijedlog za njegovu suspenziju: Š pirić ostaje predsjedavajući Komisije za nadzor nad OSA-om

\'Razgovore voditi u institucijama BiH\': Izetbegović se neće odazvati Čoviću na sastanak u Mostaru

Održana 109. sjednica Vijeća ministara BiH: Na Upitnik EK-a odgovoriti do 1. septembra

Održana 37. redovna sjednica Predsjedništva BiH: Vučiću će biti upućen poziv da posjeti Sarajevo

19 osoba je povrijeđeno: Požari pustoše brda na Korzici i francuskoj rivijeri

Simatović se u Hag mora vratiti do 16.8., a Stanišić do 27.9.: Stanišić i Simatović na privremenoj slobodi

Bit će zamijenjeni naprednom tehnologijom: Izrael uklonio detektore metala na ulazu u džamiju Al-Aksa

FIFA prihvatila promjenu sportskog državljanstva: NSBiH: Jozo Š imunović može igrati za BiH