TUZLARIJE - VIJESTI

20.01.2016. u 17:29 Broj citanja: 3766
Sjednica Gradskog vijeća Tuzla
Platili skupe stanove a žive kao podstanari
Vijećnici su danas razmatrali ponudu i složili se da se privrednom društvu "Uni Bristol" da koncesija za ekspoloataciju slane vode iz vlastitog bunara koji se nalazi u neposrednoj blizini centra "Mellain" u Tuzli.

Tuzlarije


Gradskom vijeću i gradonačelniku Tuzle obratilo se Ministarstvo energetike i rudarstva TK tražeći saglasnost za koncesiju. Detaljan pregled uradio je Rudarski institut, te je utvrđeno da koncesiona djelatnost ne može negativno uticati na stabilnost terena, a uzeta je u obzir i vrijednost investicije i značaj za oblast turizma, privrede i zdravstva.

Osim mogućnosti banjskog liječenja u gradu, navedeni su i drugi sadržaji koji će biti u stambeno poslovnom objektu "Mellain" kao što su konferencijske dvorane, restorani, noćni klub i drugo. Završetkom "Mellain" centra poboljšat će se kvalitet života građana.

Agonija radnika Direkcije za izgradnju i kupaca stanova

Dosta vremena današnje sjednice vijećnici su utrošili na raspravu o slučaju Direkcije za izgradnju Tuzla.

Gradonačelnik Jasmin Imamović izvijestio je prisutne da je Općinski sud Odlukom od 22.12.2015. godine imenovao predstečajnog upravnika Direkciji za izgradnju DOO Tuzla. Istakao je da je Direkcija za izgradnju greškama svog menadžmenta dovedena u ovu situaciju.

- Samo je grubim greškama moguće nakon ostvarenog prihoda od oko 12 miliona (Sjenjak II, gdje je veliki Bingo) ne ostvariti isti toliki i mnogo veći prihod za objekat kod stadiona i isto toliko i više za objekat 15. Maj na Brčanskoj Malti. I danas se pitamo, a valjda će to nadležni utvrditi, kako je moguće preduzeće iz ovakve situacije dovesti u stanje gubitka preko 2.000.000 KM, bez računanja utuženih dugovanja, koja prema našim saznanjima vjerovatno iznose preko 2.000.000 KM, kazao je između ostalog gradonačelnik ističući da oni nisu mogli "zavirivati u papire", Grad jeste osnivač ali nakon privatizacije ostalo im je 51% učešća što je Direkciji davalo mogućnost da neovisno posluje i sklapa ugovore.

Za objekat 15. Maj kriv je tadašnji direktor (Enver Bijedić) i izvođač radova Giprom

Za agoniju radnika Direkcije i ljudi koji su kupili stanove, a u koje nisu, niti se zna kada će useliti, prema gradonačelniku Imamoviću krivi su tadašnji direktor, menadžment, odnosno svi koji su donosili odluke, i odabrani izvođač radova (Giprom).

S obzirom da Direkcija duže vrijeme nije isplaćivala plate, doprinose i druga davanja, Vijeće je izlazilo u susret, pružana je materijalnu pomoć kao i pomoć oko radnika koji su imali uslove za odlazak u penziju. Novo rukovodstvo rješilo je krupan problem sa kupcima stanova u objektu kod stadiona ali je ostao problem sa kupcima stanova u zgradi 15. Maj, za koji je građevinska dozvola dobijena još 2007. godine.

Kao što se moglo i očekivati, iz redova opozicije, naročito SDA, čule su se optužbe na račun SDP-a koji je prema riječima Sabahudina Imamovića (SDA) odgovoran za sve što se u Tuzli dešavalo i dešava, i dobro i loše, jer "zna se da su direktori javnih preduzeća i upravnih odbora iz SDP-a", naglasio je Sabahudin Imamović.

Mirnes Ajanović (BOSS) između ostalog je predlagao da neka druga firma preuzme završetak radova na pomenutom objektu, a da je Grad Tuzla u okviru svojih mogućnosti, eventualno oslobodi plaćanja taksi.

Alić Mensur (Tuzlanska alternativa) ukazao je na problem "friziranih" izvješataja javnih preduzeća čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla, što je na njegovu inicijativu prekinuto, te se sada dobijaju detaljni izvještaji u kojima se može vidjeti pravo stanje u nekom preduzeću.

Slučaj je na Sudu, kupci stanova već sedam godina mogu samo da čekaju.

Nakon obavljene diskusije, usvojeni su slijedeći

Z A K LJ U Č C I

1.Informaciju o Direkciji za obnovu i izgradnju d.o.o. Tuzla potrebno je dostaviti Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, kako bi isto imalo mogućnost da sagleda navode iz citirane Informacije i eventualno moglo sugerisati na koji način istu treba dopuniti i sa kojim podacima.

2.Gradsko vijeće Tuzla, traži da se Informacija o Direkciji za obnovu i izgradnju d.o.o. Tuzla uputi i osobi nadležnoj za vođenje predstečajnog postupka nad Direkcijom za obnovu I izgradnju d.o.o. Tuzla, sa preporukom da se poduzmu sve zakonom dopuštene mjere, kako bi se zaštitila prava i imovina kupaca stanova u stambeno-poslovnom objektu pod nazivom “15. maj” na lokalitetu Brčanska malta.

3.Upućuje se molba predsjedniku Općinskog suda u Tuzli, da se kada je u pitanju predstečajni postupak nad privrednim društvom Direkcija za obnovu i izgradnju d.o.o. Tuzla, posebno ima u vidu status, prava i imovinu kupaca stanova u stambeno-poslovnom objektu pod nazivom “15. maj” na lokalitetu Brčanska malta i da procesne radnje vezane za predstečajni postupak treba efikasno provesti.

4.Traži se od Gradonačelnika Grada Tuzla, da iskoristi zakonske mogućnosti i pruži pomoć svim učesnicima izgradnje stambeno-poslovnog objekta “15.maj” kod iznalaženja rješenja za dovršetak citiranog objekta (kao u slučaju stambeno-poslovnog objekta “Stadion” ) tj. izgradnje citiranog objekta od strane eventualno druge građevinske kompanije, pri čemu sagledati da li eventualno postoje zakonske i finansijske mogućnosti da se pomogne dovršetak objekta na način da se eventualno pomogne kod plaćanja obaveza (raznih taksi i slično), samo ako je to zakonom dopušteno sve sa ciljem zaštite Ustavom zagarantiranog prava na imovinu.

5.Čim se steknu uvjeti dobijanja potpunije Informacije od strane osobe, koja vodi predstečajni postupak, potrebno je dostaviti novu detaljniju informaciju Gradskom vijeću Tuzla.

6.Gradsko vijeće Tuzla očekuje da će svi oni na koje se odnose zaključci, dostave u povodu istih informaciju Gradskom vijeću Tuzla.

7.Gradsko vijeće Tuzla traži da se pomogne kod zbrinjavanja dva preostala zaposlena radnika u Direkciji za obnovu i izgradnju d.o.o. Tuzla.


Realizovan obiman dnevni red

Sjednica, koja je počela u 9:30 završena je u 17:00 sati sa razmotrenih 20 tačaka dnevnog reda. Usvojena je Odluka o izmjenama naziva ulica i trgova u gradu Tuzla (ulica kod Trnovca će se zvati po prof.dr. Ibri Pašiću), razmatrana je Informacija o čišćenju snijega, Informacija o preporukama za prevenciju i suzbijanje nasilja nad i među djecom u osnovnim školama, Pravilnik o uslovima za obavljanje poslova upravitelja, Informacija o realizaciji programa Vijeća, i drugo.

S.M.

(tuzlarije.net)               













29.03.2024. Broj citanja: 55
Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane, šteta je velika




29.03.2024. Broj citanja: 317
FOTO Ovako jutros izgleda potraga za Dankom, stigli specijalistički timovi




29.03.2024. Broj citanja: 61
Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih




29.03.2024.
Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona




28.03.2024. Broj citanja: 225
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝




28.03.2024. Broj citanja: 8722
Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac




28.03.2024. Broj citanja: 237
Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi




28.03.2024. Broj citanja: 310
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte




28.03.2024. Broj citanja: 603
Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH




28.03.2024. Broj citanja: 218
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica
















OSTALE VIJESTI
Filipinci se danas razapinju i bičuju do krvi
Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane
U minutu razmaka Grčku zatresla dva jaka potresa magnitude iznad 5
Uskoro ćemo golim okom moći vidjeti kozmičku eksploziju. To se vidi jednom u životu
Bijesni građani u Meksiku na ulici nasmrt pretukli osumnjičenu za ubojstvo curice
Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione
Na Wall Streetu novi rekordi, trgovanje mirno
Sirijska vojska: Izrael i militanti napali Alep, više je poginulih
Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih
SAD poduzeo nove korake da američka tehnologija za oružje ne završi u Rusiji
Ukrajina pokušava uvjeriti Indiju da stane na stranu Kijeva, a ne Moskve
Rusija: Ukrajinski plan uključuje povlačenja naše vojske iz osvojenih područja
Američki general: Izrael nije dobio sve oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte







SVASTARIJE

Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane, šteta je velika

FOTO Ovako jutros izgleda potraga za Dankom, stigli specijalistički timovi

Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih

Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi