TUZLARIJE - VIJESTI

19.02.2016. u 21:03 Broj citanja: 13065
Avion iz Basela preusmjeren sinoć za Beograd
Pogledajte šta posada (ne)vidi kada pri slaboj vidljivosti avion spušta na Dubrave
Ko o čemu mi o prilaznoj rasvjeti Aerodroma ˝Tuzla˝

Tuzlarije


Vijest o preusmjeravanju nekih letova zbog nemogućnosti da avion sleti na Aerodrom "Tuzla" usljed smanjene vidljivosti, i nije više vijest. Ipak recimo da je i sinoćnji let iz Basela nakon dva neuspješna pokušaja spuštanja preusmjeren za Beograd. Putnici su autobusima rano jutros stigli na Aerodrom "Tuzla".

Zanimljivo je da je jutros oko 05:30 stigao i avion s kojim su sinoć putnici iz Basela sletjeli u Beograd. Riječ je o baznom avionu stacioniranom na Dubravama koji danas treba da odradi tri leta. Prvi je već odradio, putnike za Dortmund odvezao je oko 6:15, sa dvadesetak minuta zakašnjenja u polasku.

Vjerovatno će se neko upitati zašto putnici nisu sačekali u Beogradu pa i oni avionom stigli u Tuzlu. Možda bi to tako i bilo da je avion prenoćio u Beogradu ali nije. Oko ponoći je iz Beograda odletio za Budimpeštu, da bi se rano jutros uputio za Tuzlu. S obzirom da avioni ne lete prazni bez debelog razloga nema sumnje da je avion odletio u Budimpeštu da bi ga tamo preuzela druga posada.

Zašto avioni ne mogu sletjeti na Aerodrom Tuzla i kada vidljivost nije tako mala

Dva neuspjela pokušaja slijetanja i odlazak aviona za Beograd povod su da ponovo pokrenemo pitanje prilazne rasvjete Aerodromu Tuzla. Iako se o tome dosta pisalo, putnicima i onima koji ih čekaju na aerodromu ipak nije jasno zašto avion ne može da sleti i kada se čini da vidljivost i nije loša.

Krenimo redom. Na naše aerodrome, i ogromnu većinu evropskih aerodroma, avione spuštaju piloti a ne autopiloti. Imaju i oni veliku pomoć automatike koja ih navodi prema osi piste, pomaže im da "uhvate" idealne parametre poniranja prema tački slijetanja ali komande su u rukama pilota.

Oprema kojom raspolažu naši aerodromi omogućava slijetanje ako je vidljivost u smjeru piste 550 i više metara ali je za Tuzlu potrebna vidljivost bar 1000 metara. Razlog je poznat, Aerodrom "Tuzla" nema odgovarajuću prilaznu rasvjetu koja je pilotima od velike pomoći i u uslovima normalne vidljivosti, a ako je vidljivost smanjena bez nje jednostavno ne ide.

Ideju za ovaj tekst dao nam je jedan lijep video snimljen iz pilotske kabine pri noćnom spuštanju na aerodrom u Podgorici. Snimak odlično pokazuje koliko je prilazna rasvjeta korisna i u uslovima dobre vidljivosti. S obzirom da smo snimak dosta skratili, original možete pogledati na ovom linkuIz ovog videa uzeli smo nekoliko slika i obrisali dio prilazne rasvjete, ono što je ostalo trebalo bi da odgovora prilaznoj rasvjeti kakvu trenutno ima naš aerodrom. Animacija pokazuje u sekvencama kako izgleda prilaz našem Aerodromu u uslovima dobre vidljivosti. Udaljenost od tačke dodira i visinu računali smo u odnosu na vrijeme do spuštanja što znači da se ne radi o preciznim podacima već podacima koji služe za orjentaciju. Obratite pažnju na ono što se vidi na visini 70 i 55 metara jer između njih, na visini 60 metara, pilot mora donijeti konačnu odluku da li nastavlja sa spuštanjem ili odustaje.Posebno je zanimljiva prečka sa svjetlima lijevo. Ta svjetla pomažu pilotu da bez gledanja u instrumente zna da li ima ili nema dobar ugao spuštanja. Riječ je o specijalnim svjetiljkama koje imaju i crveno i bijelo svjetlo, a koje od njih će se vidjeti zavisi od ugla posmatranja. Ako je ugao spuštanja dobar pilot će na prečki vidjeti dva bijela i dva crvena svjetla. Ako se spušta strmije nego što treba pilot će vidjeti četiri crvena svjetla. Ako je ugao spuštanja previše blag vidjet će četiri bijela svijetla. I položaj prečke sa svjetlima je važan jer se postavlja u početnom dijelu zone slijetanja, oko 200 metara prije tačke slijetanja pa pilot i po tome može procijeniti da li će se avion spustiti unutar zone slijetanja.

U uslovima smanjene vidljivosti piloti su na mukama pri spuštanju na Aerodrom "Tuzla", praktično i ne pokušavaju da slete ako vidljivost nije veća od 1000 metara. Na uporednim snimcima pokušali smo da prikažemo šta pilot vidi pri vidljivosti 1000 metara kad se približava aerodromu koji ima prilaznu rasvjetu i aerodromu poput našeg koji ima tek trećinu potrebne prilazne rasvjete.Na visini 60 metara, oko 1350 metara od tačke spuštanja, kada mora da odluči nastavlja li sa spuštanjem ili odustaje, pilot na našem aerodromu vidi oko 300 m prilazne rasvjete (5 svjetala u nizu), zelena svjetla na početku piste i eventualno dva reda bijelih svjetiljki na bokovima piste. Praktično vidi manje nego što pilot vidi pri vidljivosti 550 metara kada se spušta na aerodrom sa odgovarajućom prilaznom rasvjetom. Ne treba da čudi što je kod nas bilo odustajanja i pri vidljivosti 1350 metara. Ukoliko odstupanja po pravcu i nagibu nisu prevelika to se pri dobroj vidljivosti može korigovati ali pri smanjenoj vidljivosti to je lutrija koju piloti ne igraju.

U stvarnosti, kada se avion kroz maglu spušta brzinom 240 km/h, ono što se iz kabine vidi nije tako jasno kao na našoj animaciji. Zato su prilazna svjetla u dužini 900 metara od presudnog značaja za sigurno spuštanje u uslovima smanjene vidljivosti. Kašnjenje sa izgradnjom prilazne rasvjete veliki je minus za menadžment Aerodroma. Priča kako će naš aerodrom nakon izgradnje prilazne rasvjete biti jedan od najsigurnijih deplasirana je, prilaznu rasvjetu treba izgraditi što prije i ne mora biti ni najbolja ni aerodrom najsigurniji, nek bude siguran koliko i drugi.

Za kraj ove priče pogledajte još tri video snimka. Na prvom, polijetanje aviona za Beč, vidi se da aerodromska pista nije puno uočljiva iz zraka ni pri dnevnom svjetlu uz malo smanjenu vidljivost.Drugi snimak je jedan od dva koji smo našli na netu na kojem se vidi Aerodrom Tuzla noću, taksiranje aviona od platforme do piste i uzlijetanje.Oba snimka smo skratili a originale možete pogledati na adresama:
https://www.youtube.com/watch?v=Jkxeipx2GHo
https://www.youtube.com/watch?v=f80vAJubUmc

Ovaj zadnji snimak je napravila ekipa Tuzlarija 2013. godine i jedan je od rijetkih na kojem se vidi i uzlijetanje aviona snimljeno sa kalesijske strane.A.M.

(tuzlarije.net)               

 Jumbo Jet se oprašta od američkih putnika:
˝Boeing 747 dao je svijetu krila. Smanjio je svijet˝
Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu

15.12.2017. u 19:24 Broj citanja: 344
Članovi Organizacionog odbora Festivala sevdalinke posjetili gradonačelnika TuzleČlanovi Organizacionog odbora Festivala sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”, na današnjem sastanku sa gradonačelnikom Tuzle, Jasminom Imamovićem i saradnicima, najavili su da će deseto izdanje ove muzičke manifestacije biti održano u martu 2018. godine.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 19:16
Održan treći završni ciklus trodnevne obuke :
„Upravljanje projektnim ciklusom - Project Cycle Management (PCM)“


Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona u saradnji sa Udruženjem za razvoj NERDA Tuzla danas je održalo svečanu dodjelu certifikata učesnicima trećeg završnog ciklusa trodnevne obuke na temu „Upravljanje projektnim ciklusom".

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 19:10
Gradska uprava :
Razgovor o 4. Biznis forumu bh dijaspore – BHdiaFor 2017.


Gradonačelnik Tuzle, Jasmim Imamović i predsjednik Grupacije Naša Perspektiva, Armin Alijagić, sa saradnicima, razgovarali su danas u Gradskoj upravi o ciljevima i aktivnostima koje se provode povodom organizacije 4. Biznis foruma bh dijaspore – BHdiaFor 2017

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 17:45 Broj citanja: 961
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeMožda samo malo više analiziram. Tako sam nedavno dobila recept za čokoladnu tortu na kojem piše "kako su pravile naše nane" pa mislim, ne sjećam se da je moja nena, koja je fantastično kuhala, ikad napravila tortu. Pravila je baklavu, hurmašice, pitu s jabukama, tako neke kolače ali nije tortu. Neno li neno. Hajde, drago mi je da sam se kroz naslov koji mi je privukao pažnju sjetila jedne od najdražih osoba u mom životu.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 15:52 Broj citanja: 4693
Univerzitet u Tuzli:
Spisak promoviranih doktora naukaU okviru obilježavanja 41 godine rada i postojanja Univerziteta u Tuzli jučer je održana promocija doktora nauka, redovnih profesora i dodjela Zlatne plakete studentima generacije Univerziteta u Tuzli. U nastavku donosimo spisak promoviranih doktora nauka.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 15:47
Svi u Mejdan:
Sloboda u subotu dočekuje MladostTuzlarijeOKK Sloboda će u subotu 16. decembra, u okviru desetog kola Lige 11 Prvenstva Bosne i Hercegovine, igrati domaću utakmicu sa ekipom Mladosti iz Mrkonjić Grada. Utakmica se igra u Velikoj Dvorani Mejdana sa početkom u 19:30h.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Kraj višemjesečne priče o promjeni zakona o akcizama: Š ta će se desiti nakon povećanja cestarina?

VIDEO: U Banjoj Luci o poboljšanju regionalne saradnje: Crnadak s Vukićevićem, Lakićem, Melom i Krstevskim

VIDEO: Mirko Š arović u posjeti Beogradu: Potpisan protokol o uklanjanju barijera u trgovini Srbije i BiH

Tudor Pantiru, Margarita Caca Nikolovska i Giovanni Grasso: Trn su u oku Dodiku, odnedavno mu je podrška Čović

VIDEO: Zajednička sjednica vlada Makedonije i Albanije: Rama: Tirana podržava Skoplje na putu ka NATO-u

Izdato upozorenje na cunami: Indoneziju pogodio zemljotres magnitude 6,9 stepeni

Morales Franji uručio neobičan poklon: Papa se sastao s bolivijskim predsjednikom u Vatikanu

Napad u kojem su ubijene dvije osobe, te ranjene još dvije: Uhapšen osumnjičeni za napade nožem u Maastrichtu

VIDEO: Senny je putujući fotograf : U Mostaru snima ljude aparatom iz 19. stoljeća

C-47 koji nosi natpis \'To je sve, brate\': Pronađen i restauriran avion koji je predvodio invaziju Normandije
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 50 minuta
U Španjolskoj uhapšen Srbin tražen zbog dva ubojstva u Italiji, tijekom hapšenja ubio još troje
Objavljeno prije 60 minuta
Sjevernokorejski veleposlanik u UN-u: "SAD se boji nevjerojatne moći naše zemlje"
Objavljeno prije sat vremena
UKINUTA NEUTRALNOST Je li ovo kraj interneta kakvog poznajemo?
Objavljeno prije sat vremena
U kalifornijskom požaru poginuo mladi vatrogasac, iza sebe ostavio trudnu ženu i dijete
Objavljeno prije 2 sata
Povijesna odluka: Norveška izglasala dekriminalizaciju droge
Objavljeno prije 3 sata
Sjeverna Koreja bogati se na račun bitcoin ludnice, napada burze i pljačka ovu vrijednu valutu