TUZLARIJE - VIJESTI

19.02.2016. u 21:03 Broj citanja: 13609
Avion iz Basela preusmjeren sinoć za Beograd
Pogledajte šta posada (ne)vidi kada pri slaboj vidljivosti avion spušta na Dubrave
Ko o čemu mi o prilaznoj rasvjeti Aerodroma ˝Tuzla˝

Tuzlarije


Vijest o preusmjeravanju nekih letova zbog nemogućnosti da avion sleti na Aerodrom "Tuzla" usljed smanjene vidljivosti, i nije više vijest. Ipak recimo da je i sinoćnji let iz Basela nakon dva neuspješna pokušaja spuštanja preusmjeren za Beograd. Putnici su autobusima rano jutros stigli na Aerodrom "Tuzla".

Zanimljivo je da je jutros oko 05:30 stigao i avion s kojim su sinoć putnici iz Basela sletjeli u Beograd. Riječ je o baznom avionu stacioniranom na Dubravama koji danas treba da odradi tri leta. Prvi je već odradio, putnike za Dortmund odvezao je oko 6:15, sa dvadesetak minuta zakašnjenja u polasku.

Vjerovatno će se neko upitati zašto putnici nisu sačekali u Beogradu pa i oni avionom stigli u Tuzlu. Možda bi to tako i bilo da je avion prenoćio u Beogradu ali nije. Oko ponoći je iz Beograda odletio za Budimpeštu, da bi se rano jutros uputio za Tuzlu. S obzirom da avioni ne lete prazni bez debelog razloga nema sumnje da je avion odletio u Budimpeštu da bi ga tamo preuzela druga posada.

Zašto avioni ne mogu sletjeti na Aerodrom Tuzla i kada vidljivost nije tako mala

Dva neuspjela pokušaja slijetanja i odlazak aviona za Beograd povod su da ponovo pokrenemo pitanje prilazne rasvjete Aerodromu Tuzla. Iako se o tome dosta pisalo, putnicima i onima koji ih čekaju na aerodromu ipak nije jasno zašto avion ne može da sleti i kada se čini da vidljivost i nije loša.

Krenimo redom. Na naše aerodrome, i ogromnu većinu evropskih aerodroma, avione spuštaju piloti a ne autopiloti. Imaju i oni veliku pomoć automatike koja ih navodi prema osi piste, pomaže im da "uhvate" idealne parametre poniranja prema tački slijetanja ali komande su u rukama pilota.

Oprema kojom raspolažu naši aerodromi omogućava slijetanje ako je vidljivost u smjeru piste 550 i više metara ali je za Tuzlu potrebna vidljivost bar 1000 metara. Razlog je poznat, Aerodrom "Tuzla" nema odgovarajuću prilaznu rasvjetu koja je pilotima od velike pomoći i u uslovima normalne vidljivosti, a ako je vidljivost smanjena bez nje jednostavno ne ide.

Ideju za ovaj tekst dao nam je jedan lijep video snimljen iz pilotske kabine pri noćnom spuštanju na aerodrom u Podgorici. Snimak odlično pokazuje koliko je prilazna rasvjeta korisna i u uslovima dobre vidljivosti. S obzirom da smo snimak dosta skratili, original možete pogledati na ovom linkuIz ovog videa uzeli smo nekoliko slika i obrisali dio prilazne rasvjete, ono što je ostalo trebalo bi da odgovora prilaznoj rasvjeti kakvu trenutno ima naš aerodrom. Animacija pokazuje u sekvencama kako izgleda prilaz našem Aerodromu u uslovima dobre vidljivosti. Udaljenost od tačke dodira i visinu računali smo u odnosu na vrijeme do spuštanja što znači da se ne radi o preciznim podacima već podacima koji služe za orjentaciju. Obratite pažnju na ono što se vidi na visini 70 i 55 metara jer između njih, na visini 60 metara, pilot mora donijeti konačnu odluku da li nastavlja sa spuštanjem ili odustaje.Posebno je zanimljiva prečka sa svjetlima lijevo. Ta svjetla pomažu pilotu da bez gledanja u instrumente zna da li ima ili nema dobar ugao spuštanja. Riječ je o specijalnim svjetiljkama koje imaju i crveno i bijelo svjetlo, a koje od njih će se vidjeti zavisi od ugla posmatranja. Ako je ugao spuštanja dobar pilot će na prečki vidjeti dva bijela i dva crvena svjetla. Ako se spušta strmije nego što treba pilot će vidjeti četiri crvena svjetla. Ako je ugao spuštanja previše blag vidjet će četiri bijela svijetla. I položaj prečke sa svjetlima je važan jer se postavlja u početnom dijelu zone slijetanja, oko 200 metara prije tačke slijetanja pa pilot i po tome može procijeniti da li će se avion spustiti unutar zone slijetanja.

U uslovima smanjene vidljivosti piloti su na mukama pri spuštanju na Aerodrom "Tuzla", praktično i ne pokušavaju da slete ako vidljivost nije veća od 1000 metara. Na uporednim snimcima pokušali smo da prikažemo šta pilot vidi pri vidljivosti 1000 metara kad se približava aerodromu koji ima prilaznu rasvjetu i aerodromu poput našeg koji ima tek trećinu potrebne prilazne rasvjete.Na visini 60 metara, oko 1350 metara od tačke spuštanja, kada mora da odluči nastavlja li sa spuštanjem ili odustaje, pilot na našem aerodromu vidi oko 300 m prilazne rasvjete (5 svjetala u nizu), zelena svjetla na početku piste i eventualno dva reda bijelih svjetiljki na bokovima piste. Praktično vidi manje nego što pilot vidi pri vidljivosti 550 metara kada se spušta na aerodrom sa odgovarajućom prilaznom rasvjetom. Ne treba da čudi što je kod nas bilo odustajanja i pri vidljivosti 1350 metara. Ukoliko odstupanja po pravcu i nagibu nisu prevelika to se pri dobroj vidljivosti može korigovati ali pri smanjenoj vidljivosti to je lutrija koju piloti ne igraju.

U stvarnosti, kada se avion kroz maglu spušta brzinom 240 km/h, ono što se iz kabine vidi nije tako jasno kao na našoj animaciji. Zato su prilazna svjetla u dužini 900 metara od presudnog značaja za sigurno spuštanje u uslovima smanjene vidljivosti. Kašnjenje sa izgradnjom prilazne rasvjete veliki je minus za menadžment Aerodroma. Priča kako će naš aerodrom nakon izgradnje prilazne rasvjete biti jedan od najsigurnijih deplasirana je, prilaznu rasvjetu treba izgraditi što prije i ne mora biti ni najbolja ni aerodrom najsigurniji, nek bude siguran koliko i drugi.

Za kraj ove priče pogledajte još tri video snimka. Na prvom, polijetanje aviona za Beč, vidi se da aerodromska pista nije puno uočljiva iz zraka ni pri dnevnom svjetlu uz malo smanjenu vidljivost.Drugi snimak je jedan od dva koji smo našli na netu na kojem se vidi Aerodrom Tuzla noću, taksiranje aviona od platforme do piste i uzlijetanje.Oba snimka smo skratili a originale možete pogledati na adresama:
https://www.youtube.com/watch?v=Jkxeipx2GHo
https://www.youtube.com/watch?v=f80vAJubUmc

Ovaj zadnji snimak je napravila ekipa Tuzlarija 2013. godine i jedan je od rijetkih na kojem se vidi i uzlijetanje aviona snimljeno sa kalesijske strane.A.M.

(tuzlarije.net)               

 VIDEO:
Tajlandski dječaci pušteni iz bolnice, obratili su se javnosti
Europska komisija izrekla najveć kazn u povijesti EU
Google kažnjen s 4,3 milijarde eura
VIDEO Trump:
Crnogorci bi mogli postati agresivni, i onda smo u Trećem svjetskom ratu

19.07.2018. u 12:21
Nogometni savez TK:
Trenerske nacionalne ˝C˝ licence dobila 24 trenera


Nogometni savez Tuzlanskog kantona, u saradnji sa Centrom za edukaciju kadrova NS/FS BiH, uspješno je realizovao Kurs za sticanje zvanja trenera sa Nacionalnom "C" licencom. Kurs za Nacionalnu C licencu je bio sadržan u četiri modula, a koji su održani tokom mjeseca juna i jula.

OPŠIRNIJE


19.07.2018. u 11:54
Privatna ordinacija za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju ˝SPORTICUS˝ Tuzla
Obavještenje za učesnike Tuzlanskog noćnog polumaratona


TuzlarijeMedicinski centar "Sporticus" čini tim stručnjaka (uključujući i vanjske saradnike) spreman da u svakom trenutku svojim znanjem, iskustvom, stpljenjem i ljubaznošću brine o Vašem zdravlju poštujući najviše standarde.

OPŠIRNIJE


19.07.2018. u 11:39
Turnir “ Par Selo CUP 2018” stiže na velika vrata


Na igralištu Osnovne škole “Pasci” 27. jula počinje VII Malonogometni turnir “Par Selo CUP 2018” kojeg organizuje Udruga mladih Par Selo - Dubrave. Ove godine turnir je još kvalitetniji, bolji i vrijedniji. Riječ je o jednom od najbolje organizovanih i najposjećenijih turnira u malom nogometu u BiH kojeg svake godine posjete hiljade ljudi

OPŠIRNIJE


19.07.2018. u 09:35
Pozorište mladih Tuzle učesnik na 61. Festivalu festivala regije


TuzlarijePredstava "Hoću kući" nastala u produkciji Pozorišta mladih Tuzle (Režija: Adnan Mujkić uz asistenciju Anele Huremović i Dženane Pačariz) učesnik je ovogodišnjeg 61. Festivala festivala u regiji kojeg organizuje Centar za kulturu i informisanja Trebinje i koji se održava od 21 - 28. jula 2018. godine.

OPŠIRNIJE


19.07.2018. u 09:00
U povodu obilježavanja značajnih datuma:
Objavljen Javni konkurs za predlaganje dobitnika Javnih priznanja u 2018. godini


TuzlarijeKomisija za odlikovanja i priznanja Gradskog vijeća Tuzla, raspisala je JAVNI KONKURS za predlaganje dobitnika Javnih priznanja u 2018. godini u povodu obilježavanja sljedećih značajnih datuma iz historije Tuzle i BiH: Drugi oktobar i Dvadeset peti novembar.

OPŠIRNIJE


19.07.2018. u 08:50 Broj citanja: 368
Ujedinjene Nacije u Bosni i Hercegovini:
Javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga u sklopu projekta ˝Dijalog za budućnost˝


Projekt “Promovisanje socijalne kohezije i raznolikosti u Bosni i Hercegovini – dijalog za budućnost” implementiraju tri agencije UN-a, uključujući UNICEF, UNESCO i UNDP. Projekt se bavi inkluzivnošću lokalne uprave.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
10.000.000 eura za Kantonalnu bolnicu Zenica: Vlada FBiH utvrdila izmjene Zakona o leasingu

VTK traži hitnu reakciju Ministarstva vanjske trgovine BiH: Kosovo uvelo mjere zaštite na uvoz mlijeka i pavlake iz BiH

Vanredna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta: Pred delegatima Prijedlog zakona o izbornim jedinicama

Migranata je svaki dan sve više: U Bihaću hitan sastanak povodom migrantske krize

U proteklih 13 mjeseci oboljelo više od milion osoba: Kolera odnijela više od 2.300 života u Jemenu

Kontroverzni zakon usvojen rano jutros: Izrael se zvanično definiše kao jevrejska nacionalna domovina

Otrovani novičokom u martu ove godine: Policija vjeruje da je identifikovala počinioce napada na Skripale

Redateljev odvjetnik optužbe nazvao \'fantazijama\': Francuska glumica optužila redatelja Luca Bessona za silovanje

"Bordo" tim će u revanšu braniti prednost iz prvog susreta: Nogometaši Sarajeva večeras igraju revanš protiv Banantsa

VIDEO Macronov pomoćnik prebio prosvjednika u Parizu, suspendiran na 15 dana
Britanski istražitelji identificirali napadače koji su otrovali bivšeg ruskog špijuna
Kritike Trumpove izjave da bi Crna Gora mogla izazvati treći svjetski rat: "Još jedan poklon Putinu"
Ruski parlament raspravlja o povećanju dobi za penziju, Putinu pala popularnost
VIDEO U Južnoj Koreji otkriven ruski brod s blagom potopljen prije 113 godina
Američki tužitelji: Uhićena ruska špijunka mijenjala je seks za utjecaj
Orban o optužbama za antisemitizam: Židovi su u Mađarskoj na sigurnom
Skupina za ljudska prava: "Mjanmarska vojska planirala je genocid muslimana Rohindža"
Volvo seli dio proizvodnje iz Kine kako bi izbjegao američke carine
Izrael usvojio kontroverzni zakon, arapski jezik više nema ravnopravan status
Nakon dvije godine ukinuto izvanredno stanje u Turskoj


SVAŠTARIJE

Spasilačke ekipe pronašle devet tijela nakon rušenja dvije zgrade u Indiji

Policija vjeruje da je identifikovala počinioce napada na Skripale

Izrael usvojio kontroverzni zakon, arapski jezik više nema ravnopravan status

VIDEO U Južnoj Koreji otkriven ruski brod s blagom potopljen prije 113 godina

Brojni letovi u londonskoj zračnoj luci kasnili i bili otkazani

Kraljica Elizabeta trolala Trumpa jednim detaljem na odjeći?

VIDEO Policajac u jurnjavi za ubojicama u Las Vegasu puca kroz staklo automobila

Štrajk u Ryanairu, otkazuju 600 letova

Google upozorio: Zbog kazne, Android možda više neće biti besplatan

Nova znanstvena studija pokazala: Torinsko platno je najvjerojatnije krivotvorina