TUZLARIJE - VIJESTI

25.02.2016. u 11:53 Broj citanja: 3385
Naručena studija dala naručeni rezultat:
Nema nepravde, Kanton Sarajevo treba dobiti još više para iz PDV-a
Tuzlarije


Nakon što je od stranaka na vlasti u FBiH ignorisana više od godinu dana, "Tuzlanska inicijativa" za pravedniju raspodjelu javnih prihoda ipak je izazvala neku reakciju. U strahu da bi mogla ostati bez značajnih prihoda, Vlada Kantona Sarajevo je angažovala Ekonomski institut iz Sarajeva da izradi studiju "Procjena pozicije Kantona Sarajevo u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini".

Naručena studija dala je naručeni rezultat. "Stručnjaci" su ispisali 115 strana svega i svačega i usrećili naručioca zaključkom da Kanton Sarajevo ne samo da nije u privilegovanom položaju već da je i zakinut u odnosu na ostale kantone. Ako ih je Konaković, premijer Kantona Sarajevo platio po broju strana, to se može razumjeti. Inače, nisu se morali toliko truditi jer im se nauka svodi na onu Hasinu kada ga je Fata uhvatila u nevjeri ("Bona Fato jel ti vjerujes više svojim očima nego meni").

Naučna "Hasologija" je očita jer je studija napisana tako da čitaoca uvjeri kako je tačno ono što piše u njoj, a ne ono što vidi svojim očima. Tako se u studiji može naći baš sve i svašta, posebno kako se raspodjela vrši u Njemačkoj, Švajcarskoj i Hrvatskoj ali nećete naći, ne razumno, već nikakvo objašnjenje koje opravdava činjenicu da Sarajevo po stanovniku dobija 802 KM, dok TK dobija skoro dvostruko manje, 407 KM. Čak šta više, termin "po stanovniku" se spominje samo u dijelu studije u kojem se priča o iskustvima drugih država, a kada se radi o BiH i FBiH termin "po stanovniku" se pojavljuje samo u priči o Bruto domaćem proizvodu (BDP). Logično, BDP Sarajeva je ubjedljivo najveći pa je iz toga izvučeno pravo i da najviše uzme.

Nakon što su mu prezentirani rezultati Studije premijer KS-a je bio oduševljen pa je tako rekao: "Sarajevski kanton dominatno finansira i možemo reći i ostale kantone, jer na jedinstveni račun trezora po četiri osnova uplaćuje više sredstva nego cijela Republika Srpska". To je tačno kao što je i tačno da je trgovinski debalans Kantona Sarajevo veći nego što ga ima Republika Srpska, samo što to premijeru nisu napisali u Studiji kao što nisu napisali još puno toga.

Podaci kojih u Studiji nema

Prema dostupnim zvaničnim podacima o makroekonomskim pokazateljima za FBiH po kantonima (2014), zaista je fascinantno je da BDP Kantona Sarajevo 2,3 puta veći od BDP-a Tuzlanskog kantona ali fascinacija prestaje uz podatak da u industrijskoj proizvodnji u Federaciji BiH KS učestvuje sa 22,4%, dok TK učestvuje sa 32%. To se u Studiji ne spominje pa uzbuđeni Konaković provali kako "ne postoji nijedan drugi kanton ili dio države koji bi mogao preuzeti taj proizvođački kapacitet koji trenutno ima Kanton Sarajevo".

Fascinaciji ne doprinosi ni podatak da Kanton Sarajevo ima 15.831 zaposlenih u javnoj upravi, što je 3 puta više u odnosu 5.186 u Tuzlanskom kantonu koji ima više stanovnika od KS-a. Još smo manje fascinirani BDP-om Kantona Sarajevo uz bizaran podatak da Kanton Sarajevo ima više zaposlenih (1989) od Tuzlanskog kantona (1912) u sektoru proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom iako na području Kantona Sarajevo ne postoji ni jedan rudnik, termo ili hidro elektrana. Jesu li to ti Konakovići "proizvođački kapaciteti"?

Pošto je fascinacija sarajevskim BDP-om posve nestala, podatak da je Kanton Sarajevo izvoznik struje (koju nije proizveo) u vrijednosti par stotina miliona maraka izaziva mučninu u stomaku jer toliki je ukupni trgovinski debalans Tuzlanskog kantona. Da je izvoz pribilježen onome ko ju je proizveo TK bi imao uravnotežen uvoz/izvoz.

Recimo jasno, jer toga u Studiji nema, ako Kantonu Sarajevo ne ide industrijska proizvodnja iako ima 54% više zaposlenih (125.000) u odnosu na Tuzlanski kanton (81.000), fantastično mu ide proizvodnja trgovinskog debalansa koji je deset puta veći od tuzlanskog, a već smo rekli i da je veći od od ukupnog debalansa cijele Republike Srpske. Ima još, uvoz Kantona Sarajevo je za 2,8 milijardi KM veći od izvoza što čini nevjerovatnih 60,64 % ukupnog trgovinskog debalansa FBiH.

Treba li još nabrajati? Nije sporno da Kanton Sarajevo ima najveći BDP (na papiru), ni da uplati najviše poreza, sporan je sadržaj i BDP-a i poreskih uplata. O tome u Studiji nema ni slova iako je jasno da je BDP Kantona Sarajevo toliki koliki je zahvaljujući prije svega pogodnostima koje uživa, a ne zato što su njegovi stanovnici 2,3 puta vrijedniji od stanovnika TK. Papirološki BDP Kantona Sarajevo nije rezultat uspješnog poslovanja ovog kantona već uspješnog transfera para koje proizvedu i potroše drugi kantoni.

Ovih podataka u Studiji nema jer stručnjacima samo "napuhani" BDP ostaje kao jedini argument da raspodjela javnih prihoda nije na štetu drugih kantona već je na štetu KS-a.

Nema u studiji ni objašnjenja koje opravdava što je esencijalna lista lijekova u Sarajevu dvostruko duža od naše u TK. U studiji nema ni termina "po učeniku" što je i logično jer ni Fata ne bi "popila" priču kako je opravdano da izdvajanja po učeniku u Kantonu Sarajevo (1885 KM) budu veća za 70 % od federalnog prosjeka (1281 KM).

Kvalitet studije lijepo se vidi iz pasusa u kojem autori kažu: "Napominjemo, iznosom od 228.704.818,52 KM koliko bi Kanton Sarajevo dobio ovako uspostavljenom raspodjelom (bez koeficijenta 2) ne bi mogao pokriti ni rashode obrazovanja koji su u 2015. godini iznosili 242.614.000 KM". To im je argument da se ne smije ukidati koeficijent 2. Autore ni pod razno ne zanima kako drugi kantoni "pokrivaju" svoje obrazovanje, niti ima pada na pamet ima li prostora da Kanton Sarajevo svoje izdatke za obrazovanje približi federalnom prosjeku. Činjenicu da imaju 70% više sredstava po učeniku u odnosu na prosjek FBiH valjda smatraju normalnim odnosom u koji se ne smije dirati. Ko je jamio jamio je!

Dobro je da je Studija napisana jer na osnovu onoga što su u njoj naveli zaključak o oštećenosti Kantona Sarajevo je isuviše tanak u odnosu na podatke koje su prešutili.

Ko ima želju da pročita Studiju može je naći na ovom linku

I Goraždani, koji takođe imaju povlašteni položaj, napisali su svoju analizu pa i nju možete pogledati na sljedećem linku

A.M.

(tuzlarije.net)               

 Žive duže, otpornije u ekstremnim uslovima
Potvrđeno: Ženski spol jači je od muškog
Palestinski predsjednik:
Trumpova mirovna ponuda je šamar stoljeća
Investicije u 68 zemalja svijeta
Što se krije iza kineskog megaprojekta izgradnje novog Puta svile za 21. stoljeće

17.01.2018. u 15:10 Broj citanja: 505
Delegacija Vlade TK posjetila Međunarodni aerodrom Tuzla:
Dogradnja će biti završena sredinom proljeća


TuzlarijePremijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić posjetili su danas Međunarodni aerodrom Tuzla. Aktivnosti na proširenju i dogradnji objekata i stvaranja boljih i kvalitetnijih uslova za putnike, istaknuto je ovom prilikom, bit će završene sredinom proljeća.

OPŠIRNIJE


17.01.2018. u 14:39 Broj citanja: 4660
Festival palačinaka u Tuzli od 13. do 15. februaraGradska Kafana, Snack Bar BAGUERI & Hotel Tuzla na zanimljiv način obilježavaju Svjetski dan palačinaka, koji je 13.02.2018 godine – Festivalom palačinaka. Ovim putem pozivamo sve zainteresovane, sve one koji smatraju da prave „najbolje palačinke“ da nam se pridruže i zauzmu svoje mjesto na platou Hotela Tuzla.

OPŠIRNIJE


17.01.2018. u 13:35 Broj citanja: 1031
Udruženje kupaca ˝15. Maj˝ - obavještenje:
Najava protesta UG ˝SPO 15. maj˝ Tuzla u petak, 19. januara u 12 satiTuzlarijeUdruženje kupaca ˝15. Maj˝ obavještava javnost da ponovo organizuje javni protest u petak 19.01.2018. godine. Okupljanje je ispred zgrade SPO "15. maj" (B. Malta) od 12 sati.

OPŠIRNIJE


17.01.2018. u 11:19
Udruženje za protiveksplozivnu zaštitu i sigurnost radne i životne sredine - Atex:
Najava 8. redovne Skupštine i Stručne rasprave


TuzlarijeAtex - Udruženje za protiveksplo zivnu zaštitu i sigurnost radne i životne sredine, u četvrtak 18.01.2018. godine, u Dramar centru, održat će 8. redovnu Skupštinu Udruženja. Prethodno, sa početkom u 12:30 sati, bit će održana Stručna rasprava na temu "Ex - zaštita u rudarstvu" i formiranje zajedničke radne grupe BAS/TC-6 i BAS/TC-27.

OPŠIRNIJE


17.01.2018. u 10:44 Broj citanja: 595
Obavještenje za povratnike o aktuelnim javnim pozivima Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica


TuzlarijeMnogi pripadnici povratničke populacije nemaju informaciju da postoje projekti namjenjeni njima, a prijavom na njih i dobivanjem sredstava svakako bi poboljšali svoj život. Pozivamo i čitaoce Tuzlarija da informaciju proslijede do osoba kojima pomoć treba.

OPŠIRNIJE


17.01.2018. u 10:07 Broj citanja: 949
Vlada TK - Kadrovska pitanja:
Data prethodna saglasnost za imenovanje direktora Pozorišta i Biblioteke


TuzlarijeU okviru kadrovskih pitanja Vlada je donijela Odluku o davanju saglasnostina Odluku Privremenog Upravnog odbora Javne ustanove Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona o imenovanju Senada Hamzića dr. vet. med. za direktora Javne ustanove Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona, na period od četiri godine.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Nakon više od pet sati rasprave: Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio budžet za 2018.

SDA protiv prijedloga HNS-a, HDZ protiv prijedloga SDA: Žustra rasprava parlamentaraca o izmjenama Izbornog zakona

VIDEO: Predsjednica Hrvatske u posjeti BiH: Grabar-Kitarović i Čović: Dijalog najbolji put za napredak

Grabar-Kitarović sa Srebreničankama: Subašić: Hrvatska da se više uključi u problem nestalih osoba

Nađeno poslije ubistva Ivanovića: Kosovska policija: Identifikovan vlasnik izgorjelog vozila

Okončano zasjedanje Vojnog odbora Alijanse: Rusija ponovo slovi kao strateški konkurent NATO-u

Š pijunski rat: Uhapšen bivši agent CIA-e, SAD sumnja da je radio za Kineze

Na otvaranju igara marširat će zajedno : Dvije Koreje formiraju prvi zajednički olimpijski tim

Bit će organizirani oproštajni mečevi: Ronaldinho okončao igračku karijeru
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Uhićen bivši agent CIA-e, kod sebe godinama skrivao bilježnice pune tajnih informacija
Objavljeno prije 3 sata
Pariz i London potpisuju novi sporazum o migrantima, ne žele da se ponovi kaos u Calaisu
Objavljeno prije 3 sata
Sjeverna i Južna Koreja Zimske olimpijske igre otvaraju pod istom zastavom
Objavljeno prije 3 sata
POGLEDAJTE SNIMKU Meteor eksplodirao nad Amerikom
Objavljeno prije 4 sata
Pakistanska policija uhitila osumnjičenog za silovanje i ubojstvo 7-godišnje Zainab
Objavljeno prije 4 sata
Što sve dosad znamo o "kući užasa" u Kaliforniji: Djeca su bila lancima vezana za krevet, Bibliju su učila napamet