TUZLARIJE - VIJESTI

09.03.2016. u 18:03 Broj citanja: 1886
Djeca ˝maloljetni dobrovoljci˝ u ratu, zaboravljena u miru


Priča o Maloljetnim borcima ARBiH na žalost nakon 21.godinu i dalje je aktuelna, odnosno sto se tiče države nikada nije ni aktuelizovana. Djeca koja su imala manje od 18 godina starosti, pa čak neki i 13 godina, djeca koja su svoje klupe zamjenili sa mnogim stratištima širom BiH, djeca koja su svoje olovke htjeli ili ne zamjenili sa raznim oružjem i oruđem, djeca koja su stala da brane svoju svetinju, svoju državu koja je bila napadnuta sa svih strana, djeca koja su umjesto mature i raznih proslava, diska,kafića, ljetnih bašta, igranki gledala svoje saborce kako ginu i umiru u ranama krvavim i teškim, djeca koja nikada nisu rekla da su natjerani ili mobilisani od nekih nadležni organa da uzmu oružje, već su na protiv zbog samog i karaktera rata, koji svi znamo kakav je bio i da je izvršena agresija na našu državu, gdje je se maloljetni morao braniti htio ili ne od punoljetnih agresorskih krvoloka (gdje se nije branio svi znamo i statistika govori i podatci kako su završili).

Tuzlarije


Ovu „djecu dobrovoljce“ sadašnje ljude, odrasle, punoljetne, očeve sada najviše boli nebriga od strane te iste drzave za koju su se borili nesebično ne žaleći i razmišljajući o posljedicama tj. da li će poginuti ili ostati invalidi, a ima ih po podacima popriličan broj što poginulih što ranjenih, takođe veliki broj je oboljelo od raznih bolesti i sindroma (PTSP i drugi). Ova djeca danas kada sjede u nekom društvu ili zajedno iole malo ko se razumije u psihologiju po ponašanju su takoreći svi isti (nervozni, uplašeni, nemirni, ne spavaju, pod raznim traumama su itd).
Ovu djecu danas najviše boli to što su ih njihovi mnogi saborci zaboravili, a bol je najveća što su ih zaboravili njihovi predpostavljeni komandanti.
Ova djeca žele da pošalju poruku u javnost da nisu oni ustali da se dijele od drugih saboraca, znamo, mnogi će reći pa koliko više ovih nekih novih Udruženja, ali vjerujte nakon 21 godinu čekanja i iščekivanja da će neko od starijih saboraca pokrenuti brigu o toj djeci, koja mnoga nisu završila ni srednje škole i ona teza uvijek slušaj starije, jednostavno nas je natjerala na ovo i da se krenemo samoorganizovati po cijeloj BiH (gdje povratnike u RS pridodajemo najbližim općinama u FBiH). Epilog svega ovog organizovanja je istorijski datum za Maloljetne borce ARBiH (koji će naj vjerojatnije biti i Dan maloljetnih boraca ARBiH), a to je 20.02.2016 godine. Simbolično tog dana tačnije u gradu Srednje Bosne Vitezu je osnovana koordinacija u koju su ušle članice iz 5 kantona FBiH na kojima trenutno postoje Udruženja maloljetnih boraca ( KS,TK,SBK,ZE-DO i HNK).
Već na samom osnivačkom sastanku mnogi prijedlozi su dogovoreni i jednoglasno prihvaćeni od strane svih prisutnih. Što je najvažnije prvi put je izabrano koordinaciono tijelo tj. odbor koji će nas predstavljati pred svim državnim i entitetskim što izvršnim tako i zakonodavnim tijelima.
U Koordinacioni odbor predloženi su i jednoglasno prihvaćeni iz svakog kantona po jedan predstavnik i njegov zamjenik ukoliko je ovaj spriječen da dođe na sastanak.
Za predsjednika Koordinacije izabran je gospodin Elvir Pezić član iz SBK, a za njegovog zamjenika izabran je gospodin Ifet Klapuh član iz KS.
Delegaciju koja će nas predstavljati pred svim državnim i entitetskim što izvršnim tako i zakonodavnim tijelima uz predsjednika i zamjenika predjsednika Koordinacije izabran je i Isak Memišević član iz TK.
Odmah je usvojen i poslovnik o radu Koordinacionog odbora.
Pored konstantne i neprekidne komunikacije između odabranih predstavnika Koordinacije, u ovom periodu održan je drugi radni sastanak 28.02.2016.god. u Sarajevu pod pokroviteljstvom premijera KS gospodina Konakovića, koji je takođe maloljetni borac, predstavnici boračkih ministarstava KS i FBiH i predsjednik Koordinacije boračkih organizacija gospodin Šerif Patković.

Na tom sastanku od gospodina Patkovića smo dobili svu potrebnu podršku i poziv da prvi put naša dva člana učestvuju u radnom tijelu na izradi Nacrta novog Zakona o pravima boraca i njihovih članova porodice. Radi daljeg usaglašavanja i kratkoće vremena, 06.03.2016 godine u lijepom hercegovačkom gradu Konjic je održana 3.redovna sjednica, gdje su donešeni slijedeći zaključci Koordinacije udruženja Maloljetnih boraca Armije RBiH:


-Zahtjevamo od federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata da se Maloljetni boraci Armije RBiH pri izmjenama i dopunama postojećih i novih zakonskih rješenja tretiraju kao posebna boračka kategorija.

Tuzlarije


-Zahtjevamo od Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata da se u što kraćem vremenu izradi jedinstveni registar pripadnika boračke populacije,te posebno registar Maloljetnih boraca ARBiH.

Zahtjevamo od Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata da formira Fond za rehabilitaciju,osposobljavanje i zapošljavanje Maloljetnih boraca ARBiH i članova njihovih porodica.
-Zahtjevamo od federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata da pristupi izmjenama Pravilnika i Uredbi kojima će se naša populacija tretirati kao posebna boračka kategorija.
-U punom kapacitetu podržavamo osnivanje udruženja Maloljetnih boraca ARBiH na teritoriju cijele F BiH i na svim nivoima, kako bismo zajedno zaštitili prava i interesa naše boračke populacije.
-Zajednički ćemo raditi na prijedlozima izmjena i dopuna postojećih i donošenju novih zakonskih rješenja koji tretiraju pripadnike boračke populacije, te zajednički nastupati prema svim institucijama, organima i nosiocima izvršne i zakonodavne vlasti.
-Dajemo punu podršku Fondaciji za pružanje pravne pomoći osumnjičenim i optuženim pripadnicima boračke populacije.

Tuzlarije


-Ograđujemo se od pojedinaca i grupa pripadnika naše populacije koji svojim djelovanjem na bilo koji način minimiziraju naša nastojanja da se status Maloljetnih boraca ARBiH riješi izmjenama i dopunama postojećih i novih zakona i podzakonskih akata (Pravilnicima i Uredbama).
-Da se Zakonom i drugim propisima, udruženja Maloljetnih boraca ARBiH tretiraju kao udruženja od posebnog društvenog značaja.

Prijedloge Koordinacije ćemo u roku 3 dana dostaviti Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Iz svega gore navedenog mi djeca rata (maloljetni borci ABiH) javno pozivamo prvo javnost da nas ne osuđuje o ovom potezu vezano za formiranje novih udruženja, vjerujte da smo se na ovaj korak morali odučiti nakon 21 godinu. Vjerujte da u našim redovima imamo dosta ljudi koji su skroz oboljeli, kojima je znato oslabila radna sposovnost, imamo oko 80% nezaposlenih članova koji su u navećem broju NK radnici bez dana radnog staža a imaju 39 i više godina. Poštovani građani BiH, tražimo vašu pomoć da istrajemo u borbi za dostojanstvo jednog maloljetnog borca. Mi već imamo djecu koja imaju više godina nego što smpo mi mali kada smo stali u opdbranu naše domovine i vjerujte da nam je teško i zamisliti da da oni sada nose puške. Ovo je populacija koja je u večem broju ostala neškolovana i na žalost nezbrinuta od te iste države za koju smo se brili.

Poštovana braćo saborci, naši komadanti, generalo, Ljiljani, dobitnici ostalih ratnih priznanja, porodice poginilulig saboraca, teško nam je ovo reći, ali molimo vas da nas podržite i pomognete u ostvarivanju naših prava i da napokon u novom zakonu budemo i mu uz vas kao posebna boračka kategorija, kao maloljetni borci.
Od vladajućih i ostalih također tražimo da nas podrže u našim zahtjevima i imaju šansu da makar poslije 21 godinu isprave nepravdu prema ovioj boračkoj populaciji.


Veliki pozdrav od maloljetnioh boraca ARBiH!!

Koordinacioni odbor Maloljetnih boraca ARBiH

(tuzlarije.net)               













24.04.2024. Broj citanja: 97
VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju




24.04.2024. Broj citanja: 93
U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura




24.04.2024. Broj citanja: 84
Ovo je najopasnija staza na svijetu. Ne preporučuje se starijima od 55 godina




24.04.2024. Broj citanja: 48
Amnesty: Ljudska prava u opadanju, EU zemlje imaju dvostruke standarde




24.04.2024. Broj citanja: 147
Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?




23.04.2024. Broj citanja: 347
FOTO Ovo je nebo nad Grčkom, sve je narančasto




23.04.2024. Broj citanja: 373
Tito iz Dubaija vodio superkartel. U BiH podmićivao šefove policije, poduzetnike...




23.04.2024. Broj citanja: 101
Civilna obrana Gaze: U grobnici nađena 283 tijela. Ne znamo jesu li zakopani živi




23.04.2024. Broj citanja: 80
Britanija usvojila novi zakon, slat će migrante u Ruandu




23.04.2024. Broj citanja: 83
NASA nakon 5 mjeseci primila smislene podatke s naše najudaljenije letjelice
















OSTALE VIJESTI
Izvješće o ljudskim pravima: Hrvatska nasilno vraća migrante i ograničava pobačja
Zbog napada na australskog biskupa uhićeno sedam tinejdžera
Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za "Put razvoja"
VIDEO Dva konja lutala centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju
Njemačka nastavlja suradnju s agencijom UN-a za Palestinu, unatoč kritikama Izraela
Izaslanstvo Sjeverne Koreje u posjetu Iranu
Suspendiran ruski svećenik koji je održao javnu molitvu za Navalnog
Amnesty: Ljudska prava najugroženija u posljednjih nekoliko desetljeća
Blinken stiže u Kinu. Problemi između Kine i SAD-a su ozbiljni, među njima i TikTok
Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?
Cijene nafte porasle, dolar oštro pao
Narkobos htio ubiti nizozemsku princezu, pobjegao zbog greške španjolskog suda
Čovjek u SAD-u ubio suprugu i svoje troje djece. Zatim sebe
Stotine tisuća Argentinaca izašlo na ulice, prosvjeduju protiv mjera štednje
Kanađanin umro tijekom odmora na Kubi. Obitelji poslali krivo tijelo
Nastavnici u Tennesseeju će moći nositi oružje u škole
Moćna sestra sjevernokorejskog vođe: Izgradit ćemo nadmoćnu vojnu silu
Kongres SAD-a odobrio pomoć Ukrajini
Izrael negira da su njegovi vojnici pokopali Palestince u masovnu grobnicu u Gazi
Penava: Upozoravam Plenkovića - ne prelazi tu crtu, imat ćemo druge scenarije







SVASTARIJE

VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju

U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura

Ovo je najopasnija staza na svijetu. Ne preporučuje se starijima od 55 godina

Amnesty: Ljudska prava u opadanju, EU zemlje imaju dvostruke standarde

Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?

FOTO Ovo je nebo nad Grčkom, sve je narančasto

Tito iz Dubaija vodio superkartel. U BiH podmićivao šefove policije, poduzetnike...

Civilna obrana Gaze: U grobnici nađena 283 tijela. Ne znamo jesu li zakopani živi

Britanija usvojila novi zakon, slat će migrante u Ruandu

NASA nakon 5 mjeseci primila smislene podatke s naše najudaljenije letjelice





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi